Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πάουελ - Ανάν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Εθνική Νέων - Πρόκριση
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Συνέδριο Πρυτάνεων - UNICA
  • [05] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Γαλλία - Σχέδιο Ανάν - Δήλωση
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) ΡΙΚ - Νέος Γενικός Διευθυντής
  • [10] (K) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [11] (Κ) Σχέδιο Ανάν για λύση - Διαδικαστική τεχνική
  • [12] (Κ) Αθήνα - Υπουργικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [13] (Κ) Ετζεβίτ - Σχέδιο λύσης
  • [14] (K)Oικονομική έκθεση ΕΕ - Προβλέψεις για Κύπρο
  • [15] (Κ) Τουρκία - Αμπντουλάχ Γκιουλ - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Ιαπωνία - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης - Δήλωση
  • [17] (Κ) Τουρκία - Μπαϊκάλ - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Χάρτες Ανάν - Εδαφική πτυχή - Περιουσίες
  • [19] Προς συνδρομητές / Το subscribers
  • [20] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πάουελ - Ανάν - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως η υποβολή σχεδίου για το Κυπριακό από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και εξέφρασε την ελπίδα οι δυο πλευρές να εξετάσουν την πρωτοβουλία αυτή προσεκτικά. Σημείωσε πως "η αρχική ανταπόκριση τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά καθώς και από όλα τα άλλα μέρη σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση υπήρξε ενθαρρυντική''.

    Ο κ. Πάουελ, προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον οποίο συζήτησε εκτενώς, όπως ο ίδιος είπε, και το Κυπριακό.

    Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως συνεχάρη το ΓΓ του ΟΗΕ για τη νέα πρωτοβουλία του για το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι ''υπάρχουν πολλές δυσκολίες μπροστά μας, αλλά νομίζω είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία, με αυτή τη νέα πρωτοβουλία για να βρουν μια λύση σε ένα από τα πιο επίμαχα προβλήματα''.

    Ο κ. Πάουελ ανέφερε πως δεν θέλει να προβεί σε λεπτομερή σχόλια επί αυτής της πρωβοτουλίας καθώς δεν την έχει ακόμη μελετήσει.

    ''Θα τη μελετήσουμε προσεκτικά. Είναι πιο σημαντικό για τα δυο μέρη να την εξετάσουν προσεκτικά και να μπουν σε μια συζήτηση υπό το πνεύμα της εξεύρεσης όχι προβλημάτων, αλλά τρόπων να προχωρήσουν προς τα εμπρός, να βρουν μια λύση'', πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Ανάν ανέφερε ότι είχε μιλήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τη Δευτέρα καλώντας τους να μελετήσουν το έγγραφο και να μην προβούν σε γρήγορες αντιδράσεις, αλλά να του απαντήσουν σε μια εβδομάδα.

    [02] (Κ) Εθνική Νέων - Πρόκριση

    Τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες πέτυχε χθες η Εθνική Νέων Κύπρου στο ποδόσφαιρο, επικρατώντας στο γήπεδο της Γερμασόγειας επί της αντίστοιχης ομάδας της Νορβηγίας με 1-0.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την κατάθεση σχεδίου λύσης από το Γενικό Γραματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η χθεσινή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Κληρίδη και οι πρώτες αντιδράσεις στη Λευκωσία, Αθήνα, Αγκυρα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για την πρωτοβουλία αυτή των Ηνωμένων Εθνών, είναι το βασικό θέμα τόσο στα πρωτοσέλιδα όσο και στις εσωτερικές σελίδες των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας. Οι προεδρικές εκλογές, η προστασία των καταναλωτών και η πρόταση από τη Βουλή για σύσταση του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτών και η παράδοση από Τ/Κ κτηνίατρο στο Τμήμα Δασών της Δημοκρατίας ενός γύπα, που έχασε τον προσανατολισμό του και βρέθηκε από τη Λεμεσό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Δύο χάρτες και τι επιστρέφεται'', παρουσιάζει τους δύο χάρτες της Κύπρου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο φάκελο με το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού, αναφέροντας ότι σε αυτούς είναι απλώς χαραγμένη η διαχωριστική γραμμή των δύο υπό διαμόρφωση συστατικών κρατών και το έδαφος που θα περιλαμβάνεται σε κάθε ένα από αυτά. Αλλού παραθέτει κατ' αρχήν ανάλυση του σχεδίου από το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος λέει πως με τις πρόνοιες, που περιλαμβάνονται σε αυτό, δεν δημιουργείται νέο κράτος, αλλά γίνεται μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Οριστικές αποφάσεις τη Δευτέρα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι άρχισαν οι διεργασίες σε Λευκωσία και Αθήνα για την εξέταση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού και ότι το Εθνικό Συμβούλιο, αφού συνήλθε σε συνεδρία και συζήτησε χθες για τρεις ώρες περίπου τις πρόνοιες του σχεδίου, θα επανέλθει την προσεχή Δευτέρα για λήψη οριστικών αποφάσεων. Τη Δευτέρα αναμένεται η ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος μεθαύριο αναχωρεί για την Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο με την ηγεσία της Ελλάδας. Αλλη είδηση αναφέρει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού και για τις προεδρικές εκλογές.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ιδού και οι χάρτες'', δημοσιεύει τους δύο χάρτες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού. Στους χάρτες αυτούς δίδονται δύο εναλλακτικές εισηγήσεις για διευθέτηση της εδαφικής πτυχής του προβλήματος. Η εφημερίδα αναφέρει τα ποσοστά εδάφους για κάθε ένα από τα συστατικά μέρη του κράτους που θα προκύψει, καθώς και τα ονόματα των κατεχόμενων χωριών τα οποία θα τελούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αλλού παραθέτει το κείμενο της περίληψης του σχεδίου, η οποία δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προχθές το βράδυ, στη Νέα Υόρκη.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Τρικέφαλη συνομοσπονδία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η πρόταση λύσης του Κυπριακού από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποτελεί ''τρικέφαλο κράτος συνομοσπονδιακού χαρακτήρα'' και ότι, με την αποδοχή του σχεδίου αυτού, η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαλυθεί και στη θέση της θα υπάρχει ένα ''νέο κράτος πραγμάτων''. Σε άλλο θέμα παραθέτει τις απόψεις των κομμάτων για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στο Κυπριακό. Οπως γράφει η εφημερίδα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου υποστηρίζει τη διενέργεια εκλογών ανεξαρτήτως των εξελίξεων, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι οι εκλογές δεν είναι στις προτεραιότητες του κόμματός του και ότι σήμερα θα ενημερώσει το Πολιτικό Γραφείο για το σχέδιο, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι το σχέδιο πρέπει να συζητηθεί κατά την προεκλογική περίοδο για να ενημερωθεί και ο λαός.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Βαθιά τομή στο εδαφικό'', γράφει ότι δύο εναλλακτικοί χάρτες για το εδαφικό επισυνάπτονται στο σχέδιο Ανάν για μείωση της υπό τ/κ διοίκησης περιοχής στο 28,5% ο ένας και στο 28,6% ο άλλος. Οι χάρτες αυτοί προβλέπουν επιστροφή της Αμμοχώστου πλην του λιμανιού που θα έχει ειδικό καθεστώς, καθώς και της Μόρφου, όχι όμως τις παραθαλάσσιές της περιοχές, καθώς επίσης και την επιστροφή σειράς από χωριά και τα μαρωνίτικα χωριά της Καρπασίας, Ασώματου και Σκυλλούρας. Σε άλλο δημοσίευμα ο ''Φ'' γράφει ότι ο κοινοτικός Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν χαρακτήρισε ισορροπημένο το σχέδιο και ότι παρέχει εγγυήσεις ότι καμία από τις δύο κοινότητες δεν θα κυριαρχήσει επί της άλλης.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο ''Προβληματισμός για όλα'', γράφει ότι σε κλίμα έντονου προβληματισμού σε σχέση με το σχέδιο Ανάν και την ευρωπαϊκή πορεία συνήλθε χθες το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο περιορίστηκε στη συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων καθώς και στο χρονοδιάγραμμα Ανάν, που είναι ''πιεστικό και πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να τηρηθεί''. Σημειώνει ακόμη ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αμφισβήτησε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον είπε ότι η χώρα του ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εργαστούν επειγόντως με τον κ. Ανάν για επίτευξη διευθέτησης, προτού η ΕΕ πάρει τις αποφάσεις της για τη διεύρυνση τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    H αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Το παιγνίδι αναμονής αρχίζει'', ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται σε αναμονή της απάντησης των δύο πλευρών σχετικά με το σχέδιο Ανάν και εύχονται να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας γύπας οκτώ μηνών που έχασε τον προσανατολισμό του και βρέθηκε από τη Λεμεσό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο παραδόθηκε χθες από Τ/Κ κτηνίατρο στο πλαίσιο ενός δικοινοτικού προγράμματος του ΟΗΕ και του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' υπό τον τίτλο ''Το ΧΑΚ αναμένει εξελίξεις από το σχέδιο Ανάν'', γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αναμένεται να αντιδράσει νευρικά στα διάφορα σχόλια των πολιτικών στην Κύπρο, στην Τουρκία όσον αφορά το σχέδιο Ανάν καθώς και της ΕΕ σε συνδυασμό με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ένα σύγχρονο ''Ρομπέν των Δασών'' για τους καταναλωτές ζητεί η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την μορφή του Επιτρόπου Καταναλωτών ούτως ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια που παρατηρείται.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Συνέδριο Πρυτάνεων - UNICA

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα φιλοξενεί από σήμερα και μέχρι τις 16 Νοεμβρίου το Συνέδριο Πρυτάνεων του Δικτύου Πανεπιστημίων των Πρωτευουσών της Ευρώπης (UNICA).

    [05] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό

    Εκ πρώτης όψεως η ε/κ πλευρά θα αποδεχθεί να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Κασουλίδης έκανε έκκληση ''να αποφύγουμε να διαπραγματευόμαστε δημόσια μεταξύ μας'' επί του σχεδίου, σημειώνοντας πως η απόφαση για την απάντηση που θα δοθεί θα ληφθεί από τη Λευκωσία, με τη στήριξη των Αθηνών.

    Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από τη Λευκωσία με τη στήριξη των Αθηνών ή θα υπάρξει συναπόφαση Αθηνών και Λευκωσίας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε πως ισχύει ''το πρώτο''.

    [06] (Κ) Γαλλία - Σχέδιο Ανάν - Δήλωση

    Η Γαλλία καλεί τις δύο πλευρές στην Κύπρο να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταλήξουν σε μια διευθέτηση εντός των καλύτερων χρονικών πλαισίων.

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7429          1,7533
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7551          1,7656
    Λίρα Αγγλίας                     1,1057          1,1123
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     210,3942        212,0773
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1327          3,1577
    Δολάριο Καναδά                     2,7698          2,7919
    Κορώνα Δανίας                     12,9291         13,0325
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7431         12,8450
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7909         15,9172
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5468          2,5671
    

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           105,23    ( 0,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.618.504
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    648.452    412,39  ( 0,32)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    427.804    117,90  ( 0,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     46.873     91,68  ( 0,00)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     12.638     22,79  (-1,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     53.831     68,72  ( 0,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     28.449    124,22  ( 1,99)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     37.585     21,61  (-1,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     18.803     71,53  ( 0,06)
    Ετ. Πληροφορικής              £     24.111      3,92  ( 0,77)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     84.726     25,62  (-1,16)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         20     15,42  (-4,64)
    Ξενοδοχεία                    £     21.098     52,18  ( 0,52)
    Αλλες Εταιρείες               £    579.659     99,59  ( 0,18)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) ΡΙΚ - Νέος Γενικός Διευθυντής

    [10] (K) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Στάση αναμονής κράτησαν οι επενδυτές σήμερα, πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση μετά την επίδοση του σχεδίου του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάσει μικρές διακυμάνσεις γύρω από το σημείο των 105 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,07%, κλείνοντας στις 105,23 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών της ημέρας, υποχωρώντας στα 1,6 εκατομμύρια λίρες.

    [11] (Κ) Σχέδιο Ανάν για λύση - Διαδικαστική τεχνική

    Το Εθνικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του την ερχόμενη Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη, θα κληθεί να τοποθετηθεί πάνω στο ερώτημα που έχει θέσει στις δύο πλευρές στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, κατά πόσο το σχέδιο για συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος έκτασης 138 σελίδων, με λεπτομερείς και περίπλοκες σε ορισμένες περιπτώσεις διατάξεις, που ο ίδιος κατέθεσε στις 11 Νοεμβρίου, μπορεί να γίνει αποδεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Με βάση τη διαδικαστική τεχνική που έχει υιοθετήσει ο κ. Ανάν, στις αρχές Δεκεμβρίου πρέπει να περατωθεί ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης και να προσυπογραφεί από τους διαπραγματευτές ένα κείμενο με τα μέρη εκείνα που θα αποτελούν τη βάση της επίλυσης του Κυπριακού.

    Με την υπογραφή του κειμένου αυτού, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη (12 Δεκεμβρίου), θα συμφωνηθούν οι κύριες διατάξεις του Foundation Agreement, όπως το ονομάζει ο ΓΓ, και η ουσία όσων έχουν σημειωθεί ειδικά στα διάφορα παραρτήματα, περιλαμβανομένων των κυρίων άρθρων του Συντάγματος, καθώς και χάρτης που θα καθορίζει τον εδαφικό διαχωρισμό μεταξύ των δύο συστατικών πολιτειών (component states). Θα συμφωνηθούν επίσης όλα τα θέματα στα οποία αναμειγνύονται άλλα κράτη ή ο ΟΗΕ ή η Ευρωπαϊκή Ενωση (προβλεπόμενες διεθνείς συνθήκες, θέματα που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για απόφαση, και το Πρωτόκολλο σε σχέση με την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ).

    Το σχέδιο Ανάν δεν προβλέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά την Κοπεγχάγη αν δεν προηγηθεί η προσυπογραφή του κειμένου αυτού.

    Στην περίπτωση που προσυπογραφεί πριν την Κοπεγχάγη το κείμενο αυτό, όπως θα έχει διαμορφωθεί με διαπραγμάτευση, θα επακολουθήσει μετά την Κοπεγχάγη δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν.

    Οπως σαφώς αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν, σε περίπτωση που θα υπάρξει διαφωνία των διαπραγματευομένων μερών σε σχέση με οποιοδήποτε θέμα θα έχει απομείνει για διαπραγμάτευση μετά την Κοπεγχάγη, τα διαπραγματευόμενα μέρη θα είναι δεσμευμένα να αποδεχθούν τις σχετικές με το θέμα αυτό εισηγήσεις του ΓΓ.

    Το τρίτο χρονικό ορόσημο είναι η 30η Μαρτίου 2003, ημέρα κατά την οποία το σχέδιο Ανάν προβλέπει τη διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων για επικύρωση της τελικής συμφωνίας από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ.

    Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είτε και των δύο δημοψηφισμάτων είτε του ενός από τα δύο είναι αρνητικό, η συμφωνία για λύση θα θεωρηθεί ως ''μηδέποτε γενομένη''.

    Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα και των δύο δημοψηφισμάτων είναι θετικό, η λύση θα τεθεί σε ισχύ σχεδόν αμέσως.

    Στο διάστημα μεταξύ της υπογραφής της τελικής συμφωνίας και της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, θα τεθούν σε ισχύ μεταβατικές διατάξεις. Οι διατάξεις αυτές, που δεν πρέπει να συγχέονται με τις μεταβατικές διατάξεις που το σχέδιο προβλέπει ότι θα ισχύσουν εάν το αποτέλεσμα των δύο δημοψηφισμάτων είναι θετικό, αφορούν: -τη συμπλήρωση του Foundation Agreement -τις επιτροπές προς συμπλήρωση του Foundation Agreement -το σχεδιασμό σημαίας και τη σύνθεση εθνικού ύμνου -την ετοιμασία των συνταγμάτων της κάθε συστατικής πολιτείας και της νομοθεσίας που θα ισχύει σε αυτές -τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης -το διορισμό προσωρινών δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κοινού Κράτους (Common State) -το διακανονισμό και τη διασφάλιση δικαιωμάτων εμπορικών αντιπροσωπειών στην κάθε συστατική πολιτεία και -τη διευθέτηση του θέματος των αγνοουμένων.

    Το σχέδιο Ανάν έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης της ΕΕ, υπόψη της οποίας τέθηκαν αρκετές πρόνοιες για να εξακριβωθεί εκ των προτέρων κατά πόσο συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

    [12] (Κ) Αθήνα - Υπουργικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Η διατυπωθείσα υπό τον Πρωθυπουργό Ελλάδας Κώστα Σημίτη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαπραγμάτευσης, επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, ενώ τόνισε ότι αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχισθούν.

    [13] (Κ) Ετζεβίτ - Σχέδιο λύσης

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήρισε ως "αδικία" το γεγονός ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό παρουσιάστηκε σε μια περίοδο που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας και ενώ εξακολουθεί να έχει προβλήματα υγείας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο σχετικά με το εδαφικό και τους πρόσφυγες.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε "ένα θετικό σημείο του σχεδίου ότι δηλαδή για πρώτη φορά σε έγγραφο που έχει ετοιμαστεί από τον ΟΗΕ δίδεται η ευκαιρία ισοτιμίας και στις δυο πλευρές, αναφέρει το Ανατολή, που μεταδίδει τις δηλώσεις του Ετζεβίτ στο NTV.

    [14] (K)Oικονομική έκθεση ΕΕ - Προβλέψεις για Κύπρο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη φθινοπωρινή έκθεση, με τις προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις των υποψήφιων για ένταξη χωρών για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Κεντρική διαπίστωση είναι ότι παρά την επιβράδυνση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, στις υποψήφιες χώρες το κλίμα ήταν διαφορετικό, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης συνέχισαν και το 2002 να είναι υψηλοί, αν και κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2001. Για τον επόμενο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ισχυρή αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε όλες τις υποψήφιες χώρες.

    [15] (Κ) Τουρκία - Αμπντουλάχ Γκιουλ - Κυπριακό

    "Δεν είναι λύση η μη επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλάχ Γκιουλ, που θεωρείται ως ο ισχυρότερος υποψήφιος μεταξύ των βουλευτών του κόμματος για την πρωθυπουργία.

    [16] (Κ) Ιαπωνία - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης - Δήλωση

    Η Ιαπωνία χαιρέτισε σήμερα την υποβολή σχεδίου λύσης στο Κυπριακό από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα λυθεί σύντομα μέσω διαλόγου μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο.

    ''Η Ιαπωνία χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να παρουσιάσει στις 11 Νοεμβρίου τόσο στον Ε/Κ όσο και στον Τ/Κ ηγέτη πρόταση για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος'', αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

    [17] (Κ) Τουρκία - Μπαϊκάλ - Κυπριακό

    Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ένα μεγάλο πρόβλημα για μας, είπε ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Τουρκία Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Οι προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, είπε ο κ. Μπαϊκάλ, αναφερόμενος στις προτάσεις του Κόφι Ανάν, και πρόσθεσε ότι οι πλευρές έφθασαν σε ένα σημαντικό σημείο για την επίλυση του προβλήματος.

    [18] (Κ) Χάρτες Ανάν - Εδαφική πτυχή - Περιουσίες

    Δύο εναλλακτικούς χάρτες έχει επισυνάψει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο σχέδιο συνολικής λύσης του Κυπριακού που επέδωσε στα μέρη και καλεί τους διαπραγματευτές να καταλήξουν στον έναν, που θα αποτελέσει τη διευθέτηση της εδαφικής πτυχής.

    Ο ένας χάρτης, με το χαρακτηριστικό Β, περιλαμβάνει αρκετά μεγάλη περιοχή της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και καλύπτει τα χωριά Γιαλούσα, Μελάναργα, Αγία Τριάδα και Ριζοκάρπασο, καθώς και τη Μονή Αποστόλου Ανδρέα.

    Εάν γίνει δεκτός αυτός ο χάρτης, η τουρκοκυπριακή συστατική πολιτεία (component state) θα καλύπτει τα 28,5 τοις εκατόν του συνολικού εδάφους της κυπριακής επικράτειας.

    Ο πρώτος χάρτης, με το χαρακτηριστικό Α, θέτει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περισσότερα χωριά στη Μεσαορία και ουδένα της χερσονήσου της Καρπασίας. Ο χάρτης αυτός αποδίδει στην τουρκοκυπριακή πολιτεία το 28,6 τοις εκατόν του εδάφους.

    Κοινό χαρακτηριστικό των δύο χαρτών είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου.

    Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου, η επιστροφή εδαφών στην ελληνοκυπριακή συστατική πολιτεία θα αρχίσει 90 ημέρες μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας λύσης και θα ολοκληρωθεί κατά φάσεις που θα συμφωνηθούν, κάτω από την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, τα εδάφη αυτά θα παραμείνουν υπό την προσωρινή διοίκηση της τουρκοκυπριακής συστατικής πολιτείας για μεταβατική περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα τρία χρόνια.

    Το σχέδιο περιέχει επίσης πρόνοιες για επιστροφή Κυπρίων πολιτών στις εστίες τους. Ενα ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό ανά χωριό και δήμο θα είναι δυνατό να επιστρέψει. Το ποσοστό αρχίζει από ένα τοις εκατόν και θα αυξάνεται κατά τρία τοις εκατόν κάθε τρία χρόνια. Στα 20 χρόνια η ποσόστωση θα αρθεί αλλά εάν ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων ξεπεράσει το ένα τρίτο του τουρκοκυπριακού πληθυσμού στην τ/κ συστατική πολιτεία, τότε αυτή θα δικαιούται να επιβάλει περιορισμούς στο δικαίωμα εγκατάστασης.

    Η εδαφική πτυχή έχει συνδυαστεί άμεσα στο σχέδιο Ανάν με το θέμα των περιουσιών. Ανάλογη με το χάρτη που θα γίνει αποδεκτός, θα είναι η έκταση της περιουσίας που θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

    Σε περιοχές που υπόκεινται σε εδαφικές αναπροσαρμογές, όπως αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν, οι περιουσίες θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Σε περιοχές που δεν θα υπόκεινται σε εδαφικές αναπροσαρμογές, προβλέπεται περίπλοκη διαδικασία για αποζημίωση στη βάση της αξίας της περιουσίας κατά το χρόνο της αποστέρησής της συν ο πληθωρισμός, ή για ανταλλαγή, ή για επιστροφή περιουσίας πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας λύσης (τρία χρόνια για περιουσίες που είναι ακατοίκητες-αχρησιμοποίητες.

    Οσοι Κύπριοι πολίτες θα κληθούν να εγκαταλείψουν περιουσίες που θα επιστραφούν θα είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν μόνο όταν τους διατεθεί επαρκής εναλλακτική διαμονή.

    [19] Προς συνδρομητές / Το subscribers

    Το πλήρες κείμενο στα αγγλικά του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού έχει καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα μας στο www.cna.org.cy

    The full text of the Annan plan for a comprehensive Cyprus settlement has been posted on our website at www.cna.org.cy

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [20] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αθήνα - Υπουργός Γεωργίας - Βιβλίο Σενέρ Λεβέντ ---------------------------------------------------- Είναι ιστορική ευθύνη όλων μας να αξιοποιήσουμε τη νέα συγκυρία που έχει δημιουργηθεί με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού και να δώσουμε νέα προοπτική τόσο στις δύο κοινότητες της Κύπρου όσο και στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους

    Μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ ''Η πατρίδα μου είναι υπό κατοχή'', στην παρουσία της κόρης του Τ/Κ δημοσιογράφου, Ελβάν Λεβέντ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ο Σενέρ Λεβέντ δεν χωρίζει την Κύπρο σε ''δική μας'' και ''δική τους'', μιλά για την ενιαία Κύπρο, στιγματίζει το αιματηρό παρελθόν και στέλλει μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η χρονική συγκυρία της έκδοσης προσδίδει στο γεγονός μια δραματική, ίσως και προφητική χροιά, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο που το κίνημα διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων ενάντια στο καθεστώς Ντενκτάς και στην παραδοσιακή διχοτομική πολιτική της Αγκυρας σημειώνει αυτή την κορύφωση τα τελευταία χρόνια.

    Είναι, συνέχισε ο κ. Θεμιστοκλέους, η δυναμική που δημιούργησε η πολιτική του Ελσίνκι και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου που αναπτέρωσαν τις ελπίδες Τ/Κ και Ε/Κ για την εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, την οποία οργάνωσε το Σπίτι της Κύπρου, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι ο Σενέρ Λεβέντ ''δεν δίστασε να υψώσει γενναία το ανάστημά του και τη φωνή του απέναντι στο καθεστώς της βόρειας Κύπρου'', προσθέτοντας ότι το μήνυμα του Τ/Κ δημοσιογράφου ''προσδιορίζει εκείνες ακριβώς τις αξίες που συνιστούν τη λυδία λίθο της λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    O κ. Πρωτόπαπας είπε ότι η διαφοροποίηση σε θέματα πολιτισμού και θρησκείας ''δεν μπορεί πλέον να αποτελεί παράγοντα τριβών'', σημειώνοντας ότι μέσω αυτής πρέπει να προάγεται η ανεκτικότητα, η δημιουργικότητα και η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων.

    ''Είναι ένα μήνυμα που συνιστά για τις δύο κοινότητες, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, μια διέξοδο από ένα παρελθόν αντιπαραθέσεων και προστριβών. Μια στροφή προς ένα κοινό μέλλον'', πρόσθεσε ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σε χαιρετισμό του ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα, Λεωνίδας Παντελίδης, είπε ότι όταν ένας Τουρκοκύπριος δηλώνει ότι η πατρίδα του είναι υπό κατοχή τα πολλά λόγια περιττεύουν.

    Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Παντελίδης, ''η τόλμη και η παρρησία με την οποία οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας καταγγέλλουν τη βία και τη καταπίεση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων μας κάνουν να αναλογιζόμαστε και τη δική μας ευθύνη έναντι του συνόλου του κυπριακού λαού και την υποχρέωσή μας να εργασθούμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών''.

    Η κόρη του κ. Λεβέντ, Ελβάν Λεβέντ, διάβασε μήνυμα του πατέρα της, στο οποίο ο Τ/Κ δημοσιογράφος εξέφρασε ακόμα μια φορά την αγωνία του για το μέλλον της κοινής πατρίδας Ε/Κ και Τ/Κ και την ευχή όπως η μυρωδιά του γιασεμιού αντικαταστήσει την οσμή του μπαρουτιού.

    ''Σας μεταφέρω τον πόθο για ειρήνη των Τουρκοκυπρίων, την επιθυμία μας να δοθεί τέλος στο διχασμό μας'', αναφέρει στο μήνυμα του ο κ. Λεβέντ, σημειώνοντας ότι ''στην πληγωμένη καρδιά της Κύπρου, τη μοιρασμένη στα δυο με συρματοπλέγματα, δώσαμε τη ζωή μας για ελευθερία και δικαιοσύνη, υποφέραμε πολύ μετατρέποντας τον παράδεισο σε κόλαση και θέλουμε να μη γνωρίσουν οι επόμενες γενιές τα βάσανα που ζήσαμε σε μοιρασμένη πατρίδα. Οι μέρες πλησιάζουν''.

    Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν επίσης ο μεταφραστής του βιβλίου Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Ιμπραχήμ Αζίζ, ο επιμελητής της έκδοσης δημοσιογράφος Δημήτρης Σιδηρόπουλος, καθώς και η Α Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ανταποκριτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Φανή Πετραλιά.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

    Ουγγαρία - Εκθεση ορυκτού πλούτου της Κύπρου --------------------------------------------------- Eκθεση ορυκτού πλούτου της Κύπρου εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ορυκτολογίας-Πετρελαίου στις 8 Νοεμβρίου στην Ουγγρική πόλη Zalaegerszeg . Στον εκθεσιακό χώρο, που καταλαμβάνει μια ολόκληρη αίθουσα περίπου 150 τ.μ., εκτίθενται περί τα 100 δείγματα ορυκτών πετρωμάτων της Κύπρου από διάφορα ορυχεία κυρίως των Τρούλλων, φωτογραφικό υλικό καθώς και επισκευασμένα μηχανήματα - κατάλληλα για έκθεση που χρησιμοποιήθηκαν στο ορυχείο των Τρούλλων από Ουγγρική εταιρεία το διάστημα 1972-1975. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης πολυάριθμα έντυπα/ντοκουμέντα, γραμματόσημα της Κύπρου πρώτης κυκλοφορίας από το 1955 έως και σήμερα καθώς και υλικό σχετικά με την Κύπρο, έτσι ο εκθεσιακός χώρος δεν αποτελεί μόνο αναφορά στον ορυκτό πλούτο αλλά και στην ιστορία της Κύπρου, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη Αντώνης Γρίβας, ο οποίος και παρέδωσε στο Μουσείο πέτρωμα χαλκοπυρίτη το οποίο παραχώρησε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας.

    Στο δημαρχείο της πόλης συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης εμπορικών και τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ κυπριακών φορέων και της πόλης, ενώ εκφράστηκε και η επιθυμία αδελφοποίησης του Zalaegerszeg με πόλη της Κύπρου.

    Δανία - Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την Κύπρο ------------------------------------------------------ Το πιο σημαντικό μήνυμα που εξάγεται αυθόρμητα από την παρούσα έκθεση είναι ότι η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρή για να διαιρεθεί, όμως είναι αρκετά μεγάλη για να εξασφαλίσει ευήμερη ζωή σε όλες τις κοινότητες που την απαρτίζουν. Ενας τέτοιος αναχρονιστικός διαχωρισμός, με το τελευταίο διαχωριστικό τείχος μετά το Βερολίνο, δεν έχει θέση στις ελεύθερα σκεπτόμενες, πολυπολιτισμικές και ανεκτικές παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες μας. Οι διά της παράνομης ένοπλης βίας επιβληθέντες διαχωρισμοί ανήκουν σε παρωχημένες, πεπερασμένες και παγκόσμια καταδικασμένες πρακτικές.

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Δανία Μιχάλης Σταυρινός μιλώντας χθες στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την Κύπρο στην ιστορική εκκλησία Christians Kirke στην Κοπεγχάγη.

    Οι φωτογραφίες της έκθεσης λήφθηκαν στην Κύπρο πέρσι από δύο Δανούς φωτορεπόρτερ τους κ.κ. Claus Sjodin και Morten Fauerby. Οι φωτογραφίες αυτές αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες του διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων της Κύπρου εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Ο κ. Πρέσβης στην ομιλία του ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

    «Μια τεχνητή και επιβληθείσα διαίρεση παραβιάζει, ανάμεσα στα άλλα, τα περισσότερα από τα ανθρώπινα δικαιώματα του διαιρεμένου λαού. Αυτό δε συμβαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, όταν ένα τέτοιος διαχωρισμός συμβαίνει σε ένα μικρό και ανάμεικτο πληθυσμό, όπως αυτός της Κύπρου.

    Οι φωτογραφίες της έκθεσης συλλαμβάνουν με δραματικό τρόπο τον τεράστιο αντίκτυπο που επιφέρει το αναχρονιστικό διαχωριστικό συρματόπλεγμα στην πνευματική ειρήνη και στην αίσθηση ασφάλειας όλων των Κυπρίων. Ανάμεσα στα στοιχεία που επίσης αναδεικνύονται από το φωτογραφικό έργο των Δανών φωτορεπόρτερ είναι οι κοινές ανησυχίες και χαρές των δύο πλευρών και σε τελική ανάλυση η κοινή τους μοίρα.

    Στις μέρες μας, όταν το φιλόδοξο σχέδιο μιας επανενωμένης Ευρώπης, μέσω της υλοποίησης μιας διευρυμένης και αναμορφωμένης ΕΕ, παίρνει σάρκα και οστά, με την εξάλειψη κάθε είδους τεχνητού διαχωρισμού, ένα μικρό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου δεν θα μπορούσε και δεν πρέπει να αποκλεισθεί από μια τέτοια κοσμογονία.

    Το τελευταίο διαιρετικό τείχος δεν έχει θέση στη σημερινή επανενωμένη Ευρώπη. Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία προς τους Κυπρίους ώστε να απαλλαγούν από έναν έξωθεν επιβεβλημένο και απάνθρωπο διαχωρισμό, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στην ΕΕ την ιστορική πρόκληση να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια οικοδόμηση ειρήνης, αρχίζοντας από ένα μακροχρόνιο πρόβλημα μέσα στην ίδια την ευρωπαϊκή της αυλή.

    Ας ελπίσουμε και προσευχηθούμε όπως η απόφαση της Δανικής Προεδρίας για τη διεύρυνση το Δεκέμβριο, εκπληρώσει το όραμα των ιδρυτών της Ενωσης, αυτό της διαρκούς ειρήνης, συνεργασιακής συνύπαρξης και επανένωσης κατά μήκος όλων των άκρων της ηπείρου μας. Τότε, αυτές οι φωτογραφίες θα αποτελέσουν τμήμα των κοινών μορφωτικών μας αρχείων, που θα διδάσκουν τις μελλοντικές γενεές πώς να αποφύγουν εσφαλμένες και άδικες πολιτικές και πώς να ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό μέλλον σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας».

    Στην έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κύπρου στη Δανία σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, παρουσιάστηκε η βιντεοταινία/ντοκιμαντέρ Beyond division: Reunifying the Republic of Cyprus.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν Πρέσβεις με επικεφαλής τον Πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος Πρέσβη του Λουξεμβούργου, αξιωματούχοι διαφόρων Υπουργείων, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πλήθος κόσμου.

    Ελλάδα - ΟΚΟΕ - Ανακοίνωση ----------------------------- Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) ήρθε σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Hellenic Electronic Center (HEC), που εδρεύει στο Delaware των ΗΠΑ, για την από κοινού προώθηση της έκκλησης «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙOΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ».

    Η έκκληση αυτή προορίζεται για υπογραφή από ιδιώτες, σωματεία και οργανισμούς, και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον Αμερικάνο Πρόεδρο, το Βρετανό Πρωθυπουργό, το Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., τον Πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς και σε χιλιάδες μέλη κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο, στον Τύπο & ΜΜΕ, σωματεία & οργανώσεις, παγκόσμιους οργανισμούς.

    Η κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό (διακοινοτικές συνομιλίες, πιθανή υποβολή συνολικής λύσης από τον Ο.Η.Ε. και οι διαδικασίες ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.) κάνουν επιτακτική την ανάγκη κινητοποίησης.

    Καλούμε τα σωματεία μέλη της Ο.Κ.Ο.Ε., τη Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε., την Π.ΟΜ.Α.Κ., την Π.Σ.Ε.Κ.Α., τη Νεολαία Π.ΟΜ.Α.Κ. - τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μέλη τους, το Σ.Α.Ε. (περιφέρειες, δίκτυα, οργανώσεις, κτλ), καθώς και κάθε οργάνωση ιδιαίτερα εκείνες που ενδιαφέρονται για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να ενεργήσουν για την επιτυχή συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή. ΚΑΘΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΕΤΡΑ.

    Ιδιαίτερη έκκληση γίνεται σε όλους τους παραπάνω όπως βοηθήσουν στη συμμετοχή των πολλών φίλων της υπόθεσης της Κύπρου στους τόπους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται, βοηθώντας έτσι στην περαιτέρω επιτυχία της προσπάθειας αυτής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 13 November 2002 - 18:49:19 UTC