Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ερντογάν - ΕΕ - Στρατός
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Σχέδιο Ανάν
  • [03] (Κ) Πρόντι - Ερντογάν - Κύπρος
  • [04] (Κ) Κενάν Εβρέν - Κύπρος - 1974 - Εδάφη

  • [01] (Κ) Ερντογάν - ΕΕ - Στρατός

    Το τουρκικό επιτελείο «ανησυχεί, για την δράση ορισμένων στρατιωτικών κύκλων που φαίνονται να κινούνται για να υπονομεύσουν την προσπάθεια της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., λέει ο νέος ηγέτης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας ''Ραντικάλ'' ο κ. Ερντογάν λέει κατηγορηματικά ότι το επιτελείο δεν έχει εκφράσει καμία απολύτως ενόχληση για την ευρωπαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης.

    «Ο στρατός δεν έχει εκφράσει καμία απολύτως ενόχληση στο θέμα της Ε.Ε.», λέει ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος και στην πρόσφατη συνάντηση του με τον αρχηγό του Επιτελείου στρατηγό Χιλμι Οζκιόκ.

    «Και εκείνοι (οι στρατηγοί) νιώθουν ανησυχία γιατί ορισμένοι κύκλοι του στρατού δείχνουν σαν να είναι κατά της Ε.Ε.», δηλώνει στη "Ραντικάλ".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ερντογάν λέει ότι, ''δεν είναι σωστό να πούμε κάτι πριν τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις». Αφήνει ωστόσο να εννοηθεί ότι θεωρεί ικανοποιητικές για τη τουρκική πλευρά τις συνταγματικές ρυθμίσεις αλλά δεν δέχεται τις εδαφικές και τις ρυθμίσεις που αφορούν τους εποίκους.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Σχέδιο Ανάν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε σήμερα την ευχή όπως υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν τις 12 Δεκεμβρίου όταν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, αλλά υπογράμμισε ότι η ε/κ πλευρά δεν θα δεχθεί η καθυστέρηση άλλων, εννοώντας την τ/κ πλευρά, να μετατρέψει το σχέδιο σε αποδοχή ή απόρριψη.

    Σε δηλώσεις του μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη από χθες να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν, αφού εξασφάλισε από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ την προτροπή ότι το σχέδιο αυτό είναι για διαπραγμάτευση και όχι για αποδοχή ή απόρριψη.

    ''Μακάρι να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν την Κοπεγχάγη δεν θα δεχθούμε η καθυστέρηση άλλων να μετατρέψει το σχέδιο είτε σε απόρριψη είτε σε αποδοχή''.

    Είπε ακόμη ότι από την στιγμή δεν δόθηκε ευκαιρία κατά τις απευθείας συνομιλίες να συζητηθούν οι πτυχές του εδαφικού και του προσφυγικού, η ε/κ πλευρά έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να συζητήσει και να εξετάσει σε βάθος αυτές τις δύο πτυχές.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένοι αστάθμητοι παράγοντες όπως η ασθένεια του κ. Ντενκτάς, καθώς και άλλοι παράγοντες που δεν εξαρτούνται από την ε/κ πλευρά, όπως οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

    Πρόσθεσε ότι ακούγονται διάφορες δηλώσεις από την Αγκυρα και τον νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα του Κυπριακού, ''που πολλές φορές είναι συγκρουόμενες''.

    [03] (Κ) Πρόντι - Ερντογάν - Κύπρος

    Ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν επιμένει σε ταυτόχρονη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της Κύπρου με τη χώρα του, αν και αναγνωρίζει ότι η Κύπρος έχει ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η Τουρκία δεν έχει ακόμη αρχίσει.

    [04] (Κ) Κενάν Εβρέν - Κύπρος - 1974 - Εδάφη

    Περισσότερα εδάφη από αυτά που προέβλεπαν τα σχέδια κατέλαβε η Τουρκία το 1974 στην Κύπρο, σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Κενάν Εβρέν (που ήταν επικεφαλής του πραξικοπήματος το 1980), ο οποίος επεσήμανε ότι αυτό έγινε για να χρησιμοποιηθούν αργότερα για διαπραγματεύσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 November 2002 - 20:49:15 UTC