Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Διαβουλεύσεις
  • [02] (Κ) Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ιερά Σύνοδος - Υγεία Αρχιεπισκόπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Οικονομίας Ελλάδας
  • [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Ευρωστρατός
  • [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ιερά Σύνοδος - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Σχέδιο Ανάν
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [10] (Κ) Τουρκική Εθνοσυνέλευση - Κυπριακό
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Δημοψήφισμα - Κυπριακό - ΕΕ
  • [14] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Σχέδιο Ανάν - Χάρτες
  • [15] (K) Γιώργος Βασιλείου - Λύση - Ενταξη - Πακετοποίηση
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Σχέδιο Ανάν - ΕΕ
  • [17] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπίσκοπος - Υγεία - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκπρόσωπος Νοσοκομείου - Ντενκτάς
  • [20] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Λόρδος Χάνεϊ
  • [21] (Κ) ΝΕΟ - Εκδήλωση - Σχέδιο Ανάν
  • [22] (Κ)Τάσος Μητσόπουλος - Σχέδιο Ανάν - Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
  • [23] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Κοινοπολιτεία - Διάσκεψη
  • [24] (Κ) ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν - Κύπρος - ΕΕ
  • [25] (Κ) ΟΗΕ - Ανάν - Ντε Σότο
  • [26] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Σχέδιο Ανάν - Σημείωμα
  • [27] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Ναυτιλία
  • [28] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [29] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ντε Σότο - Κυπριακό
  • [30] (Κ) Πουργουρίδης - Ζακχαίος - Αστόρια
  • [31] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Ν. Χριστοδουλάκης - Εκδήλωση

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Διαβουλεύσεις

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν χθες στο κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα εξεταστεί σήμερα στις 5 το απόγευμα, από την ολομέλεια του σώματος, στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων.

    [02] (Κ) Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς - Επίσκεψη

    Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Κιέραν Πρέντεργκαστ, επισκέφθηκε χτες στις 7 μμ (τοπική ώρα), στο δωμάτιο του νοσοκομείου του, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πιθανή περιθωριοποίηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από Αμερικανοβρετανούς και ΟΗΕ, λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του, οι επαφές του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στη Λευκωσία και η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Ειδικού Συμβούλου του Αλβαρο ντε Σότο στη Χάγη, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης συνέντευξη του Επισκόπου Κύκκου για το Σχέδιο Ανάν, δημοσκόπηση σε Κύπρο και Ελλάδα για το Σχέδιο και δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για το Κυπριακό.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ναι στη διαπραγμάτευση απαντούν και οι Τούρκοι'' γράφει ότι τις επόμενες λίγες ημέρες τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν ότι θα έχουν απάντηση από την τουρκική πλευρά πως είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν και ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ δηλώνει από την Κύπρο αισιόδοξος για το χρόνο που απομένει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν τελικά αρχιεπισκοπικές εκλογές παρά τις ύστατες προσπάθειες που καταβάλλει ο Μητροπολίτης Πάφου είναι πλέον ορατό.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο δημοσίευμα υπό τον τίτλο ''Συντριπτικό όχι στο Σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι στη μεγάλη της πλειοψηφία η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στην Κύπρο απορρίπτει το Σχέδιο Ανάν, θωρώντας την προτεινόμενη λύση άδικη και δυσλειτουργική. Αλλού αναφέρεται στις τοπικές βροχές που προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει σταδιακή πτώση από τα ψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται εδώ και ημέρες.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Κάνουν πέρα τον Ντενκτάς'' γράφει ότι καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στενεύουν, οι Αμερικανοβρετανοί και ο ΟΗΕ φαίνεται πως έχασαν την υπομονή τους με την παρελκυστική τακτική Ντενκτάς και προετοιμάζουν την περιθωριοποίησή του. Αν και αφήνεται να νοηθεί ότι η Αγκυρα δεν θα αντιδράσει στην άρση του εμποδίου ''Ντενκτάς'', δεν αποκλείεται η Τουρκία να είναι μέρος του παιχνιδιού παίζοντας το ρόλο του καλού, αφήνοντας τον κατοχικό ηγέτη στο ρόλο του κακού. Σε άλλη είδηση γράφει πως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε αποτέλεσμα στο Κυπριακό, τονίζοντας πως ''δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Βρετανική θηλιά'' αναφέρεται στη "βρετανική θηλιά που βάζουν οι Βρετανοί στο λαιμό της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος ανέλαβε χθες δράση, προκειμένου να πείσει την πολιτική ηγεσία ότι το σχέδιο Ανάν είναι η τελευταία μας ευκαιρία". Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι αλλεπάλληλες αναβολές της Βουλής για ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τις διαφημιστικές πινακίδες, ανάγκασαν χθες το βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ωμές συστάσεις Χάνεϊ'' ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο περιεχόμενό του, ενώ καθιστά σαφές ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περιορίζονται ασφυκτικά. Οι υποδείξεις αυτές έγιναν προς το Βρετανό απεσταλμένο, Λόρδο Χάνεϊ με τον οποίο η συναντήση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Σεζέρ, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος έγινε αποδέκτης και του αιτήματος της Τουρκίας, όπως η ΕΕ δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, απάντησε ευθέως στον Τούρκο συνομιλητή του ότι ''δεν μπορεί η Τουρκία να τα θέλει όλα''.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απορρίπτει ο Ντενκτάς'' ότι επίδειξη αδιαλλαξίας έκανε χθες από τη Νέα Υόρκη ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απαίτησε αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό προκειμένου να το δεκτεί ως βάση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ παρουσιάζεται διαφοροποιημένος από την επίσημη πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από εγγραφή του θέματος από τους βουλευτές Γιώργο Περδίκη και Μάριο Ματσάκη, θα συζητήσει το Σχέδιο Ανάν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' προβάλλει στο κύριο θέμα τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να αποδεχθεί το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για λύση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Ντενκτάς αν και δεν απορρίπτει το σχέδιο, επιμένει ότι θα ήθελε πρώτα να πραγματοποιήσει επαφές για να διαπιστώσει αν το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ανακοίνωσε χθες ένα σχέδιο δράσης, το οποίο έχει σκοπό να βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει σε μεγάλη χρήση ανανεώσιμων και φιλικών στο περιβάλλον πηγών ενέργειας.

    H εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Λίγη πιθανότητα για σύντομη λύση'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Χάγη της Ολλανδίας συνάντηση με τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για να εξετάσουν το σχέδιο λύσης για το Κυπριακό και επίσης τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη για να προχωρήσει η διαδικασία. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Εκκλησία της Κύπρου απέρριψε το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθότι αυτό δεν συνάδει με τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' στο κύριο θέμα προβάλλει συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος στην οποία μιλά για το σχέδιο Ανάν και για το ρόλο της Εκκλησίας, η οποία ήταν ''ο ιερότερος και τιμιότερος σπόνδυλος της εθνικής συνειδήσεως και συγκροτήσεως''. Αλλού αναφέρει πως μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα θα επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της μεγαλόνησου μια ενδεχόμενη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν γνωστοί επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι τηρούν επιφυλακτική στάση έναντι του σχεδίου Ανάν για τη λύση το Κυπριακού.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Ο Συντάκτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Χάνεϊ κουνάει την 'ουρά' του Ελσίνκι'' γράφει ότι ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ με κομψό τρόπο υπέδειξε χθες στην κυπριακή πλευρά ότι η κατάσταση γύρω από το Κυπριακό θα εξεταστεί ενδελεχώς και τελεσίδικα στη Σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης ''υπό το φως των πραγματικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τότε''. Αλλού αναφέρει ότι κοριτσάκι 12 χρονών καταδικάστηκε σε μόνιμη αναπηρία, όπως υποστηρίζουν οι γονείς του, μετά την απώλεια σημαντικών ιατρικών εγγράφων από το φάκελο της ασθενούς.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΔΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ιερά Σύνοδος - Υγεία Αρχιεπισκόπου

    Μη αναστρέψιμη θεωρείται η κατάσταση της υγείας τους Αρχιεπισκόπου Χρυστοστόμου αφού, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, δεν αναμένεται οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης της υγείας του τους επόμενους μήνες.

    Σε δηλώσεις μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που συνέρχεται σήμερα στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Σαββίδης είπε ότι δόθηκαν δύο ιατρικά πορίσματα, εκ των οποίων το ένα αναφέρει πως κινησιακά ο Αρχιεπίσκοπος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Οικονομίας Ελλάδας

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Ευρωστρατός

    Η περίοδος που διανύουμε ευνοεί περισσότερο διπλωματικές διαβουλεύσεις παρά κρίσεις και απειλές σε στρατιωτικό επίπεδο, εκτιμά ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος είπε ότι δεν βλέπει ότι θα υπάρξει οποιασδήποτε μορφή κρίσης ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό και μετά τη 12η Δεκεμβρίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη τελετή για βράβευση των εθελοντών αιμοδοσίας της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Χάσικος είπε ότι δεν βλέπει πως είναι δυνατόν το Κυπριακό, το θέμα του Ευρωστρατού, καθώς και οι ελληνοτουρκικές διαφορές να αντιμετωπιστούν ως ''πακέτο'', επειδή έτσι θέλει η Τουρκία.

    [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ιερά Σύνοδος - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης παρέδωσε σήμερα στην Ιερά Σύνοδο τη γνωμάτευση των γιατρών για την κατάσταση της υγείας του Αρχιπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι η δουλειά που είχε αναλάβει το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έχει ολοκληρωθεί και παραμένει η ευθύνη για παροχή νοσηλείας στο Μακαριότατο με την έντονη παρουσία γιατρών και φυσιοθεραπευτών.

    Μετά την ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου για τη γνωμάτευση, ο Υπουργός είπε πως είναι δύσκολο να υπάρξει θεαματική βελτίωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου στο μέλλον.

    Αναφορικά με το περιεχόμενο των πορισμάτων, ο Υπουργός Υγείας είπε πως τα πορίσματα είναι καθαρά και αναφέρουν πως κινησιακά ο Αρχιεπίσκοπος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και μπορεί να κινείται μόνος του ενώ υπάρχει και μεγάλο περιθώριο βελτίωσης με συνεχή φυσιοθεραπεία.

    [08] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Σχέδιο Ανάν

    Οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό θα συζητηθούν στην μηνιαία προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στις 29 Νοεμβρίου στην Αγκυρα, αναφέρει η εφημερίδα "Σαμπάχ".

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Σε θετική τροχιά διατηρήθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση, με το Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης. Η αγορά, βοηθούμενη από τα μικρά κέρδη των τραπεζικών μετοχών, κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,54%, κλείνοντας στις 105,2 μονάδες. Σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των προηγούμενων συναντήσεων κινήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα. Αποτέλεσμα ήταν η αξία των συναλλαγών να συρρικνωθεί στα 1,3 εκατομμύρια λίρες.

    [10] (Κ) Τουρκική Εθνοσυνέλευση - Κυπριακό

    Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί σε εκτός ημερησίας διάταξης συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσαν σήμερα μετά τη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση, ο Μπαϊκάλ δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία για την εκτός ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση, πράγμα που θα καθοριστεί εκ μέρους του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατη δήλωσή του ότι "πρέπει να εγκαταλείψουμε το στρουθοκαμηλισμό στην εξωτερική πολιτική", ο Ερντογάν είπε ότι "δεν θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το κατεστημένο στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, αλλά και ούτε πρόκειται να κάνουμε κάποιο βήμα που θα έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντά μας".

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7423          1,7527
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7468          1,7572
    Λίρα Αγγλίας                     1,1032          1,1098
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     214,1489        215,8620
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0985          3,1232
    Δολάριο Καναδά                     2,7541          2,7761
    Κορώνα Δανίας                     12,9269         13,0303
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7224         12,8241
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6878         15,8133
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5603          2,5807
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           105,20  ( 0,54)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.345.019
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    441.296    415,78  ( 0,51)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    243.957    119,07  ( 1,15)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     42.111     91,52  ( 0,16)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     11.812     23,72  ( 2,29)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     70.154     68,36  ( 0,69)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     23.730    118,98  ( 0,09)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.193     21,99  ( 1,20)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.910     71,56  (-1,05)
    Ετ. Πληροφορικής              £     37.662      4,00  (-0,25)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     71.120     24,35  (-2,40)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.692     15,53  ( 0,52)
    Ξενοδοχεία                    £     36.593     52,80  ( 0,71)
    Αλλες Εταιρείες               £    543.964     98,24  ( 0,49)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Δημοψήφισμα - Κυπριακό - ΕΕ

    Η ε/κ πλευρά έχει την ''υποχρέωση να υποστηρίξει με όλα τα μέσα" ότι η οποιαδήποτε τυχόν αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού "δεν αφορά το θέμα Ευρώπης''.

    Στη σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα σύνδεσης της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που αναφέρεται στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [14] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Σχέδιο Ανάν - Χάρτες

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι τα σημεία του σχεδίου Ανάν για τα οποία ε/κ πλευρά χρειάζεται διευκρινίσεις είναι αρκετά, ενώ ο κατάλογος των διευκρινίσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

    Ερωτηθείς μετά τη συνεδρία της υποεπιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό αν είναι βέβαιος ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μαρκίδης είπε: ''Εάν δεν γίνουν διαπραγματεύσεις τότε δεν θα γίνει λύση''.

    ''Η διαδικασία των διευκρινίσεων είναι να γνωρίζουμε καλύτερα τι είχαν υπόψη τους τα ΗΕ όταν διατύπωναν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένο σχέδιο", είπε ο κ. Μαρκίδης για να συμπληρώσει ότι "προτού κάποιος αρχίσει διαπραγμάτευση ουσίας θα πρέπει να βεβαιωθεί τι λέγει το συγκεκριμένο σχέδιο σε σχέση με διάφορα θέματα''.

    Σε ερώτηση αν ολοκληρώθηκε αυτός ο κατάλογος των διευκρινίσεων, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ''θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση και την επόμενη εβδομάδα''.

    Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρκίδης συνέστησε υπομονή αναφορικά με την εκκρεμούσα απάντηση της τ/κ πλευράς για το σχέδιο Ανάν.

    ''Δεν ξέρουμε τι θα απαντήσει και πότε θα απαντήσει η τ/κ πλευρά, πρέπει να έχουμε όλοι μας υπομονή'', είπε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς αν ο κατάλογος των διευκρινίσεων συζητήθηκε στη σύσκεψη της Αθήνας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά.

    ''Στην Αθήνα δεν πήγε λίστα για διευκρινίσεις, πήγε λίστα για προτεραιότητες καθ' όσον αφορά ουσία προς ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση στη σύσκεψη των Αθηνών'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τις σημερινές εργασίες της υποεπιτροπής, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ''ζήτησε να ενημερωθεί επί των μελετών που γίνονται σε σχέση με την εδαφική πτυχή όπως αυτή έχει προταθεί από τον ΓΓ των ΗΕ''.

    Ερωτηθείς αν το θέμα των χαρτών εμπίπτει στα σημεία για τα οποία έχει ζητήσει διευκρινίσεις ο Πρόεδρος από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά.

    [15] (K) Γιώργος Βασιλείου - Λύση - Ενταξη - Πακετοποίηση

    ''Eάν οι Τ/Κ απορρίψουν το δημοψήφισμα αναμφιβόλως δεν θα υπάρξει συνέπεια (στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ) διότι η αίτηση έγινε από την Κυπριακή Δημοκρατία", δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είπε ότι ''στις προτάσεις του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν είναι ξεκάθαρο ότι (ένταξη και λύση) είναι ένα και ενιαίο πράγμα''.

    Σημείωσε ότι ο ίδιος πάντοτε υποστήριζε ''ότι είναι μαζί αυτά τα πράγματα'', αλλά ποτέ, όπως είπε, ''δεν διανοήθηκε ότι θα υπογράψουμε λύση που δεν θα θέλουμε''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Σχέδιο Ανάν - ΕΕ

    Αν δεν δοθεί ο χρόνος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέχρι την Κοπεγχάγη, η Κύπρος θα ενταχθεί είτε υπάρχει συμφωνία στο έγγραφο Ανάν είτε δεν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι αυτό προκύπτει από όλες τις επίσημες διαβεβαιώσεις και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκε προχθές.

    Ο κ. Παπαδόπουλος που μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Νίκο Χριστοδουλάκη, δήλωσε ότι αν στενεύουν τα περιθώρια μέχρι την Κοπεγχάγη είναι "εξ αντικειμένου και όχι από δικό μας σφάλμα''.

    Σε ερώτηση πόσο δύσκολη θα είναι η θέση της δικής μας πλευράς αν παραμονές Κοπεγχάγης η τ/κ πλευρά έρθει πρόθυμη να υπογράψει το πρώτο κεφάλαιο του εγγράφου ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι ''η δική μας πλευρά έχει καταστήσει τη θέση της σαφής από την αρχή''.

    [17] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπίσκοπος - Υγεία - Κυπριακό

    Η Ιερά Σύνοδος θα προβεί στην εξέταση του ιατρικού πορίσματος για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου την ερχόμενη Δευτέρα, αφού το πόρισμα που παρέδωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης στους Ιεράρχες ήταν γραμμένο στα Αγγλικά και θα πρέπει να μεταφραστεί προτού ληφθεί κάποια απόφαση.

    Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εξήγησε ότι ''επειδή το πόρισμα ήταν στα αγγλικά και είχε όρους, χρειαζόταν να τους ερμηνεύσει κάποιος γιατρός και έτσι παρακαλέσαμε να δοθεί το πόρισμα προς μετάφραση''.

    Πρόσθεσε ότι η ''οποιαδήποτε μελέτη και απόφαση'' έχει αναβληθεί για τη Δευτέρα, οπότε και θα συνέλθει ξανά η Σύνοδος "για να εξετάσει το ιατρικό πόρισμα''.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου ανακοίνωσε ακόμη ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας έχει κληθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας για να ενημερώσει τους Συνοδικούς για το εθνικό θέμα και να δώσει "διευκρινίσεις για θέματα της Εκκλησίας''.

    [18] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό

    "H υποστήριξη σκληρών θέσεων στην εξωτερική πολιτική δεν αποδίδει'', είπε ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η πολιτική είναι η τέχνη της εξεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων.

    Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο, που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ", ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε κατά των ''γερακιών'', λέγοντας ότι ''ας είστε όσο θέλετε 'γεράκι'. Αυτό δεν χρησιμεύει σε τίποτε εάν δεν κατορθώνετε να βρίσκετε λύσεις».

    [19] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκπρόσωπος Νοσοκομείου - Ντενκτάς

    Ο εκπρόσωπος του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Νέας Υόρκης, Μπράιαν Ντότσον, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου που φέρουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να έχει λάβει εξιτήριο, είπε ότι "η πληροφορία δεν αληθεύει, βρίσκεται ακόμη εδώ".

    Είπε ακόμη πως δεν γνωρίζει πότε πρόκειται να βγεί από το νοσοκομείο ο κ. Ντενκτάς.

    [20] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Λόρδος Χάνεϊ

    ''Κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγη", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από συνάντηση με τον επί του Κυπριακού Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ταυτόχρονα ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι ο κ. Χάνεϊ ''επανέλαβε κατά τρόπο εμφαντικό'' ότι δεν επηρεάζεται η ενταξιακή πορεία της Κύπρου από τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι την Κοπεγχάγη.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οικία του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ, ο κ. Ομήρου είπε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν αποκλειστικά το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ είπε ότι παρουσίασε στον κ. Χάνεϊ τις θέσεις της ε/κ πλευράς ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα διαπραγμάτευσης του σχεδίου και ότι αυτή η απόφαση "δεν σημαίνει πως η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να τύχει τροποποιήσεων αυτό το σχέδιο".

    [21] (Κ) ΝΕΟ - Εκδήλωση - Σχέδιο Ανάν

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση που οργανώνει την ερχόμενη Κυριακή στο στάδιο "Ελευθερία" η ''Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών'' για το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    [22] (Κ)Τάσος Μητσόπουλος - Σχέδιο Ανάν - Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Εκκληση στους Κύπριους πολίτες ''να μην παρασύρονται από εύκολα και εύηχα συνθήματα τα οποία, σε αντίθεση με την εθνικά επιβεβλημένη στρατηγική και τακτική του Εθνικού Συμβουλίου, τείνουν να μειώσουν την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια των προθέσεων της δικής μας πλευράς'', απευθύνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη συνέστησε στον κυπριακό λαό ''ετούτες τις κρίσιμες ώρες να μείνει ψύχραιμος και νηφάλιος, να επιδείξει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , στην κυβέρνηση, την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του τόπου που με αίσθημα ευθύνης χειρίζονται το εθνικό μας θέμα''.

    [23] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Κοινοπολιτεία - Διάσκεψη

    Την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στο σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού, όπως έχει ήδη πράξει και η ε/κ πλευρά, ώστε με την επίλυση του προβλήματος όλοι πρόσφυγες να επιστρέψουν στη γη τους που τελεί υπό κατοχή, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Αλέκος Σιάμπος, μιλώντας στη διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας.

    Τις εργασίες της φετινής Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 και 21 Νοεμβρίου στον Αγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες Νήσους στην Καραϊβική, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων η προαγωγή των Αρχών Χρηστής Διακυβέρνησης και η αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το δικαίωμα πληροφόρησης και η προστασία προσωπικών δεδομένων, τα δικαιώματα των θυμάτων και η προστασία των μαρτύρων.

    [24] (Κ) ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν - Κύπρος - ΕΕ

    Την πεποίθηση ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους πολίτες να τοποθετηθούν με δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης και προτού υπάρξει οποιαδήποτε υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας για το Κυπριακό, εκφράζουν σε σημερινή ανακοίνωση τους, οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    [25] (Κ) ΟΗΕ - Ανάν - Ντε Σότο

    Ο ΟΗΕ θα εκδώσει σύντομα ανακοίνωση για τις σημερινές συνομιλίες του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν με τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο ΓΓ στέλνει τον κ. Ντε Σότο πίσω στην περιοχή, σε μιά προσπάθεια να αναβιώσει τις συνομιλίες, την προσεχή εβδομάδα. Πάντως, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο Κόφι Αναν δεν θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη προς της 4ης Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των σημερινών δηλώσεων του Κόφι Αναν στη Χάγη, ο ΓΓ ερωτηθείς αν μετά την άρνηση Ντενκτάς να απαντήσει, τίθεται σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα της 12ης Δεκεμβρίου, είπε: Nομίζω είναι ακόμη πρόωρο να το πει κανείς. Οπως γνωρίζετε, ατυχώς ο κ. Ντενκτάς έχει προβλήματα υγείας και είναι στη Νέα Υόρκη και έχει δώσει ενδείξεις πως χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις. Ελπίζω ότι θα λάβουμε μερικές πιό σαφείς δηλώσεις από αυτόν αφού έχει διαβουλευτεί".

    [26] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Σχέδιο Ανάν - Σημείωμα

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χρστοδούλου παρέδωσε χθες στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σημείωμα με τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα σημεία του σχεδίου Ανάν που αναφέρονται στην Κεντρική Τράπεζα.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό και ερωτηθείς εάν ζήτησε διευκρινίσεις, ο κ. Χριστοδούλου, είπε ότι ''έδωσα χθες απόψεις τεχνοκρατικά στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ελπίζω ότι θα του φανούν χρήσιμες, καθώς, και των μελών της υπ' αυτόν διαπραγματευτικής ομάδας σε σχέση με την προσπάθεια που καταβάλλεται για βελτιώσεις και αλλαγές''.

    [27] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Ναυτιλία

    Στη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Κύπρος αναφορικά με την προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της Ναυτιλίας, αναφέρθηκε σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Gil Gantelet, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Κυπριακή σημαία δεν θεωρείται πλέον σημαία ευκαιρίας.

    Η τοποθέτηση του εκπρόσωπου της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιας για θέματα μεταφορών Λογιόλα ντε Παλάθιο, έγινε σε ερώτηση που του τέθηκε με αφορμή του ναυάγιο του δεξαμενοπλοίου prestige στα ανοικτά της Βορείου Ισπανίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κάτα πόσο η κυπριακή σημαία και η σημαία της Μάλτας, θεωρούνται ''σημαίες ευκαιρίας'' στη Ναυτιλία, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά δεδομένων, όπως είπε, των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις δύο χώρες, στο πλαίσιο της προσαρμογής τους στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Σημείωσε ότι απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτά θα εχουν γίνει μέχρι την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [28] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Μαγκριώτης - Ομιλία - Κυπριακό ------------------------------------------ Σημαντικές αναφορές στο Κυπριακό, έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Μαγκριώτης, σε ομιλία του έκανε χθες βράδυ στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, στη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    Ο Ελληνας υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να παρευρεθεί στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα.

    Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ''εμείς θέλουμε τώρα λύση, γιατί η Ελλάδα είναι στην καλύτερη στιγμή της, το ίδιο και η Κύπρος, ενώ αντίθετα η Τουρκία είναι στην πιο δύσκολη στιγμή της. Ενώ τώρα και η διεθνής κοινότητα θέλει λύση. Δύσκολα τα βρίσκεις όλα αυτά μαζί», είπε Ο Υφυπουργός Εξωτερικών και κατέστησε σαφές πως αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα δεχτεί την όποια λύση. «Εμείς θέλουμε καλή λύση, γιατί αντιθέτως δεν θα τη δεχτούμε. Θα πάρουμε την ένταξη και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την καλή λύση».

    Ο κ. Μαγκριώτης επανέλαβε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ότι στην Κοπεγχάγη η Κύπρος θα μπει στην ΕΕ «κι αν η Τουρκία δεχτεί να συζητήσουμε και τη λύση, θα τη συζητήσουμε. Αν δεν είναι όμως έτοιμη, τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, γιατί θα μας βρουν μπροστά. Και το μπροστά'', είπε ο κ. Μαγκριώτης, ''ξέρετε τι εννοεί. Οτι δεν θα γίνει η διεύρυνση. Δεν θα ψηφίσουμε για 9+1 δηλαδή, αλλά θα ψηφίσουμε και για τους 10. Κι αν δεν μπει ο δέκατος, δηλαδή ο πρώτος, η Κύπρος, δεν θα μπει κανείς. Θα καταρρεύσει η Ευρώπη. Θα καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν κάνει τη διεύρυνση», είπε ο Ελληνας υφυπουργός, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των ομογενών, που του έθεσαν αρκετές ερωτήσεις κι ανησυχίες, στις οποίες και απάντησε ο κ. Μαγκριώτης..

    Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο ''non paper'', που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μοίρασαν οι Αμερικανοί στους «15», για ταυτόχρονη επίτευξη στην Κοπεγχάγη, της ένταξης της Κύπρου, της λύσης του Κυπριακού και του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών για την Τουρκία.

    «Η ένταξη της Κύπρου'', είπε ο κ. Μαγκριώτης, ''είναι χωριστό γεγονός. Αν η ένταξη της Κύπρου ενεργοποιήσει την Τουρκία και την αναγκάσει να συζητήσει τη λύση, έχει καλώς. Αλλά αν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να συζητήσει μια καλή λύση του κυπριακού προβλήματος, μια καλή λύση, τότε θα μπει η Κύπρος στην ΕΕ και τότε ξανακάνουμε κουβέντα για την λύση».

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, είπε πως ο Υπουργός Εξωτερικών «θα ξεκαθαρίσει για μια ακόμη φορά προς τους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα είναι αυτή που στηρίζει την Τουρκία, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός Σημίτης προς τον Πρόεδρο Μπους. Εμείς θέλουμε να λάβει ημερομηνία η Τουρκία, όμως, κι αυτή πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και πρέπει να βοηθήσει να λυθεί το Κυπριακό, όπως λέει το Ελσίνκι».

    Ιδιαίτερα στάθηκε στη θαυμαστή, όπως την αποκάλεσε, ομοψυχία και ομοθυμία του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα και την Κύπρο, γεγονός που δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις.

    Ο Υφυπουργός ανέλυσε τη θέση της Ελλάδας σε αρκετά σημεία του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα. «Εμείς είπαμε στον Κόφι Ανάν ότι όλα μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε διότι θεωρούμε πως σε όλα μπορούμε να φέρουμε βελτιώσεις. Σ άλλα περισσότερα και σ άλλα λιγότερα», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε παρέμβαση του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος ανέφερε ότι «το κυπριακό πρόβλημα δεν τέλειωσε τώρα, αλλά τώρα αρχίζει», ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι ''ο αγώνας μας δεν είχε αντίκρισμα, γιατί μας οδηγούσε σε ψηφίσματα, λόγια χωρίς αντίκρισμα από τον ΟΗΕ. Τώρα αρχίζει ο αγώνας της δικαίωσης».

    Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ιδιαίτερα την ισχύ της σημερινής Ελλάδας, που έχει μπροστά της τρεις σημαντικές προκλήσεις: Την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που θα συμπαρασύρει και τη λύση του προβλήματος, την προεδρία της ΕΕ των 25 χωρών, από την 1η του έτους και την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων κι οι επιπτώσεις του στις σχέσεις με τους βόρειους γείτονες.

    Αναφορικά με τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Αλβανία, ο κ. Μαγκριώτης είπε πως παρότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη το επιθυμητό, έχει σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια σημαντική βελτίωση στους όρους διαβίωσης και στο σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

    Για το ''μακεδονικό'', είπε πως η Ελλάδα ελέγχει σήμερα το 50% της οικονομία των Σκοπίων. «Το μέλλον αυτής της χώρας εξαρτάται ακόμη περισσότερο από την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας, που είναι η μόνη χώρα η οποία δεν διεκδικεί τίποτε από τη ΦΥΡΟΜ», είπε ο κ. Μαγκριώτης, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί λύση απόλυτα αποδεκτή κι από τις δύο πλευρές στο θέμα της ονομασίας.

    Κοπεγχάγη - Συμπόσιο - Αρχαιολογία - Κύπρος ------------------------------------------- Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το συμπόσιο με θέμα: «Πτυχές της Αρχαιολογίας στην Κύπρο» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ακαδημία της Carlsberg στην Κοπεγχάγη και συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο της Δανίας και το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης και του Ιδρύματος της Carlsberg.

    Στο συμπόσιο παρουσιάστηκαν από νεαρούς αρχαιολόγους της Δανίας τα ακόλουθα θέματα: Οι ανασκαφές στην Παναγία Αιματούσα της Αραδίππου - Παρουσίαση του Κυπέλλου της Αραδίππου: νέα στοιχεία για την περιφερειακή διαφορετικότητα κατά την Ελληνική και πρώιμη Ρωμαϊκή Περίοδο στην Κύπρο Τα συμπόσια στην Κύπρο και στην Ετρουρία Η Σουηδική αποστολή στην Κύπρο και η Αρχαιολογία στις Σκανδιναβικές χώρες Οι Κυπριακές Αρχαιότητες του CARL JACOBSEN&acute;S Αιγυπτιακόμορφο Ανάθημα (τάμα) από την Κύπρο / αναφορικά με το ερώτημα της γηγενούς ανάπτυξης έναντι της ξένης επιρροής Ένα Κυπριακό βάζο στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου Πολιτιστικές σχέσεις και δομές πολιτικής εξουσίας / μια έρευνα των Κυπριακών (πριγκηπικών) τάφων. Το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και οι Κυπριακές Αρχαιότητες στα ξένα μουσεία.

    Το συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Δανία κ. Μ. Σταυρινός, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη κ. Α.Π. Λεβέντης και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Λεβέντη Δρ Βάσος Καραγιώργης. Το συμπόσιο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και το παρακολούθησαν γνωστοί αρχαιολόγοι της Σκανδιναβίας, καθώς και νέοι αρχαιολόγοι της Δανίας, οι οποίοι μέσα από την ενθάρρυνση και υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη, αρχίζουν να παίρνουν τα ηνία του διεθνούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο στα χέρια τους. Και μέσα από την εκδήλωση αυτή αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανεκτίμητη συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως του Ιδρύματος Λεβέντη, στην προβολή της μοναδικής πολιτιστικής παράδοσης της Κύπρου και μάλιστα στη σημερινή πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμονή της λήψεως σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Κύπρου.

    Βερολίνο - Εκδήλωση - Κύπρος ---------------------------- Με τη συνεργασία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Βερολίνου, της κυπριακής εταιρείας Λεπτός και της Πρεσβείας της Κύπρου στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε προχθές στο κτίριο του Συνδέσμου στο Βερολίνο, μεγάλη εκδήλωση για την Κύπρο.

    Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πέραν των 100 επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων του Βερολίνου, περιλάμβανε χαιρετισμό του Πρεσβευτή κ. Χρίστου Ν. Ψιλογένη και του συντονιστή κ. Hubert von Brunn. Ακολούθησαν ομιλίες του Συμβούλου Τύπου κ. Μιχάλη Κουμίδη για την ενταξιακή πορεία, την οικονοική κατάσταση και τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος, του κ. Christian Stephen της εταιρείας PriceWaterhouse Cooper για το φορολογικό σύστημα της Κύπρου και της κας Έφης Ξενοφώντος, της εταιρείας Λεπτός για τις δραστηριότητες της εταιρείας και τα διάφορα έργα που προωθεί, ιδιαίτερα στην Πάφο.

    Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο η οποία περιεστράφη σε οικονομικά και πολιτικά θέματα, περιλαμβανομένων και των επίκαιρων πολιτικών εξελίξεων.

    Στους παρευρισκομένους δόθηκε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την Κύπρο, κυρίως εκδόσεις και ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

    AHI Congratulates US Senate on Its Support of Cyprus' EU Accession

    WASHINGTON, DC -- The American Hellenic Institute (AHI) applauds the United States Senate on its November 18 unanimous approval of a resolution (S.Con.Res. 122) that endorses the accession of Cyprus to the European Union (EU) and calls for the reunification of the Republic of Cyprus.

    The Senate initiative resolves that ''the current status quo on Cyprus must be ended and the island and its people be reunited, in a bizonal, bicommunal federal Cyprus, with full consideration of United Nations Security Council resolutions and international treaties.''

    It also affirms that, ''while a successful resolution of the Cyprus problem would facilitate the accession of Cyprus to the European Union, in the absence of such a resolution, the accession of Cyprus to the European Union could act as a further catalyst for the solution of the Cyprus problem without the latter being a precondition for accession and with all relevant factors being considered.''

    S.Con.Res. 122 urges all Cypriots ''to support and encourage efforts to bring the Republic of Cyprus into the European Union,'' and calls on the various agencies of the U.S. Government to support UN efforts to facilitate a settlement and to pursue a settlement as an issue of ''high priority.''

    AHI Chairman James Marketos applauded the Senate's initiative, stating: ''We are at a crucial juncture in the history of Cyprus on the eve of Cyprus' accession to the EU at the upcoming Copenhagen Summit on December 12-13. The Senate resolution sends a strong message to the international community that the U.S. strongly supports Cyprus' EU membership bid without preconditions, and reaffirms its support of a reunified island as a bizonal, bicommunal federation, as outlined in UN Security Council resolutions.''

    [29] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ντε Σότο - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό με στόχο να προσέλθουν τα μέρη σε εντατικές συνομιλίες την προσεχή εβδομάδα, εμπλέκοντας άμεσα την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Παράλληλα, στέλνει στην περιοχή τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο Ντε Σότο, που θα ταξιδέψει την προσεχή εβδομάδα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Σε ότι αφορά την απάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τα Ηνωμένα Εθνη επίσημα δηλώνουν ότι την αναμένουν το ταχύτερο δυνατό, όμως ομολογούν πως με αφορμή την κωλυσιεργό τακτική του, ο κ. Ντενκτάς έλαβε μόνος του την προθεσμία της μίας εβδομάδας πού ζήτησε με επιστολή του από το ΓΓ, ο οποίος, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στη Χάγη, "καθώς ο κ. Ντενκτάς έχει προβλήματα υγείας και έχει δώσει ενδείξεις πως χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, θα δώσει μερικές πιό σαφείς δηλώσεις στα Ηνωμένα Εθνη, αφού πρώτα διαβουλευτεί''.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι «ο ΓΓ συναντήθηκε σήμερα με τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, για ανασκόπηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού. Ο ΓΓ δηλώνει ενθαρρυμένος από τη θετική αντίδραση που προκύπτει για το σχέδιό του και επιθυμεί να προχωρήσει με τα μέρη, σε συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα που αποτελεί μέρος και πακέτο του σχεδίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που είναι διαθέσιμες τώρα".

    Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει πως οι δύο άνδρες "συζήτησαν βήματα για την εντατική εμπλοκή των πλευρών από την προσεχή εβδομάδα και επισημαίνει ότι ο ΓΓ προσβλέπει να λάβει τις ουσιαστικές τους απαντήσεις με την προοπτική να προχωρήσουμε το συντομότερο".

    [30] (Κ) Πουργουρίδης - Ζακχαίος - Αστόρια

    Θα ήταν λάθος για την πλευρά μας να απαντήσει αρνητικά στο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, είπε χθες βράδυ σε ομιλία του στην Αστόρια, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Χρήστος Πουργουρίδης.

    Ο κ. Πουργουρίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ενωση, η οποία συνεδριάζει στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, μιλούσε σε εκδήλωση του αθλητικού τμήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής(ΠΣΑ).

    Ανέφερε ότι τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως, μετά τη διάλυση του διπολισμού, αλλά και η Ε.Ε. που έγινε μείζον πολιτικός μας στόχος μας δίνουν τις παραμέτρους της λύσης.

    Ο κ. Πουργουρίδης είπε στη συνέχεια ότι ''η δυνατότητα να ζητούμε αυτά που πραγματικά θέλουμε μέσα σ αυτές τις συνθήκες είναι μικρές'' για να τονίσει ''ότι η Κυρήνεια είναι για 3.000 χρόνια ελληνική, όμως, τα τελευταία 27 χρόνια δεν έχει ακουστεί ελληνική φωνή''.

    Με το προτεινόμενο σχέδιο λύσης, σημείωσε, ''θα μπορέσει να επιστρέψει ένα κομμάτι Ελλήνων, κάτι που σήμερα είναι ανέφικτο''.

    κ. Πουργουρίδης απευθυνόμενος πρόβαλε στους απόδημους το ερώτημα, ''πόσοι πραγματικά θα επέστρεφαν στα σπίτια τους σήμερα, με δεδομένες τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, έστω κι αν τους διδόταν οι καλύτερες ευκαιρίες.

    ''Είναι αυτό που λέγαμε'', υπογράμμισε, ''ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον μας. Εμείς δημιουργούμε υποχρεώσεις ενώ οι Τούρκοι έποικοι αποκτούν ρίζες''.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε με έμφαση ότι ''θα ήταν μέγα σφάλμα για την Κύπρο να πεί όχι. Γι αυτό ορθώς στην Κύπρο και την Ελλάδα αποφάσισαν να διαπραγματευθούν στο σχέδιο''.

    Ο κ. Πουργουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι χωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα από την πλευρά μας, τα χρονοδιαγράμματα δεν μπορούν να καλυφθούν.

    Είναι αδύνατον, είπε, να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε θα προχωρήσει η διαδικασία της ένταξης.

    Ο κ. Πουργουρίδης προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει σήμερα λύση, σε 5-10 χρόνια πάλι παρόμοιο σχέδιο θα έχουμε μπροστά μας.

    ''Το σχέδιο Γκάλι αναβιώνει και σήμερα'', ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και σε 5-10 χρόνια, αν δεν βρεθεί σήμερα λύση. Ισως όμως τότε, κατέληξε, "τα πράγματα θα είναι καλύτερα για μας, με την ένταξή μας στην Ε.Ε.''.

    Στην ομιλία του ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα των μεγάλων έργων κι όχι των μεγάλων λόγων.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία.

    ''Αλλοι υπερτονίζουν τα θετικά κι άλλα εστιάζονται μόνο στα αρνητικά. Εγώ ωστόσο σας επισημαίνω αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μη βλέπουμε μόνο το δέντρο αλλά το δάσος, δηλαδή συνολικά το σχέδιο, συστήνοντας νηφάλια αντιμετώπιση και ψυχραιμία'', είπε ο κ. Πρέσβης.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει σκλήρυνση των τουρκοκυπριακών θέσεων, που επικεντρώνουν τις δηλώσεις τους μόνο στα σημεία που δεν τους αρέσουν.

    Για την πλευρά μας, είπε, ότι αποδεχόμενη το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση κέρδισε τις εντυπώσεις.

    [31] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Ν. Χριστοδουλάκης - Εκδήλωση

    Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας της Ελλάδας Νίκου Χριστοδουλάκη ''είναι καθοριστική λόγω της υποβολής του σχεδίου λύσης του ΓΓ των ΗΕ, της διεξαγωγής σε τρεις βδομάδες της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης κατά την οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη διεύρυνση της ΕΕ και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους''.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου με αφορμή την επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Χριστοδουλάκη, σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο ρυθμό της ΕΕ, γεγονός που θα επιστρέψει στην Κύπρο ''να ενταχθεί στην Ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό μετά την ένταξη, διότι ήδη πληροί τα βασικά κριτήρια που τέθηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχ''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 November 2002 - 18:49:57 UTC