Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Ραούφ Ντενκτάς - Εξιτήριο
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπρος - Κροατία
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [04] (Κ) ΑΚΕΛ - Σχέδιο Ανάν
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [07] (Κ) Κατεχόμενα - Τ/Κ Τύπος - Συλλαλητήριο - Αντιδράσεις
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σουηδία - Επαφές
  • [09] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας
  • [10] (Κ) ΕΕ - Καραμανλής - Πρόντι - Κύπρος - Τουρκία
  • [11] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ Δανίας - Βρετανίας
  • [16] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2)
  • [17] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν
  • [18] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Μνημόσιο Συνεργασίας - Φυσικές καταστροφές
  • [19] (Κ) Σύνοδος ΠΑΣΟΚ - Ομιλία Σημίτη - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Βουλή των Κοινοτήτων - Προσχέδιο ψηφίσματος

  • [01] (Κ) Νέα Υόρκη - Ραούφ Ντενκτάς - Εξιτήριο

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έλαβε χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα) εξιτήριο από το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Νέας Υόρκης, έπειτα από 12ήμερη παραμονή.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπρος - Κροατία

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Παπανδρέου - Κυπριακό

    "Ιστορική ευκαιρία για να επιλυθεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα" θεωρεί ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού και καλεί τις δύο πλευρές να το συνειδητοποιήσουν.

    [04] (Κ) ΑΚΕΛ - Σχέδιο Ανάν

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι το σχέδιο Ανάν ''περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε'', ενώ παράλληλα ''περιέχει στοιχεία που δέχονται διαφορετικές ερμηνείες και τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν καθώς και σοβαρά αρνητικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν''.

    Οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για το σχέδιο Ανάν δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από χθεσινή ολοήμερη συνεδρία της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια της ΚΕ θεωρεί ότι ''ζημιώνουν την υπόθεση της Κύπρου όσοι επιχειρούν να ωραιοποιήσουν το σχέδιο Ανάν και να το προβάλουν ως την έσχατη ευκαιρία λύσης του Κυπριακού''.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστολή που απέστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις δύο πλευρές από τις οποίες ζητά μέχρι το Σάββατο να αναφέρουν τα σημεία επί του σχεδίου του στα οποία επιθυμούν διαπραγμάτευση και η θετική απάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, δεσπόζουν σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί αυτές τις ημέρες μια από τις προτεραιότητες της χώρας του, η δήλωση του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ληφθεί στην Κοπεγχάγη ''ό,τι και αν γίνει'' στο Κυπριακό, καθώς και το ογκώδες συλλαλητήριο χθες στα κατεχόμενα υπέρ της ειρήνης και της ένταξης στην ΕΕ, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα που προβάλλονται στις εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ναι στο σχέδιο απάντησε και ο Ντενκτάς'', γράφει ότι μόλις επιβεβαιώθηκε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε ''ξαφνική επιστολή'' προχθές στις δύο πλευρές από τις οποίες ζητά να του ξεκαθαρίσουν τη θέση τους έναντι του σχεδίου του, καθώς και των σημείων που επιθυμούν να διαπραγματευτούν, ο κ. Ντενκτάς, όπως ανακοίνωσαν τα ΗΕ, παρά τις απειλές για απόρριψη του σχεδίου στο σύνολό του, απάντησε αργά χθες ότι το δέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, βασική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ αυτές τις ημέρες αποτελεί η διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα με τίτλο ''Οχι σε αλλαγές υπέρ των Τούρκων'' και γράφει ότι ''διπλό μήνυμα'' έστειλε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από το Λονδίνο, προειδοποιώντας ότι ''δεν μπορούν να γίνουν αλλοιώσεις στο σχέδιο Ανάν προς όφελος της άλλης πλευράς και υπέδειξε ότι η λύση που θα βρεθεί, πρέπει να πείθει την κοινή γνώμη ότι είναι δίκαιη για να μπορέσει να τύχει και αποδοχής από το λαό''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι το κόμμα του ''θα απορρίψει πρώτο το σχέδιο Ανάν αν δεν βελτιωθούν ή εξαλειφθούν τα αρνητικά σημεία του''.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ενα γκρίζο ναι άναψε πράσινο'' γράφει ότι το ''ναι'' που περίμεναν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία είπε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς ''αν και η κατάφασή του, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη μοιάζει περισσότερο με 'όχι' αν ληφθούν υπόψη τα παρελκόμενα που τη συνοδεύουν''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σύντομα η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου θα είναι μεγαλομέτοχος της κοινοπραξίας της Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται το δορυφορικό πρόγραμμα της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού ''το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής αποφάσισε όπως επενδύσει 19 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, λαμβάνοντας το 26% του μετοχικού της κεφαλαίου''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Επείγεται ο Κόφι Ανάν'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επείγεται να προλάβει το χρονοδιάγραμμα της Κοπεγχάγης και να επιτύχει την υπογραφή της θεμελιώδους συμφωνίας επί του Κυπριακού μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Προσθέτει ότι με μια νέα κίνηση αιφνιδιασμού απέστειλε προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς επιστολή με την οποία τους καλεί να καταθέσουν εγγράφως μέχρι το Σάββατο τα σημεία του σχεδίου επί των οποίων επιθυμούν να γίνει συζήτηση για αλλαγές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε εμπιστευτική έκθεση που ετοίμασε η Αρχή Λιμένων αναφορικά με τη διαχείριση των λιμανιών της Κύπρου με βάση την πρόταση του σχεδίου Ανάν αναφέρεται ότι στο σχέδιο υπάρχουν ασάφειες για την ιδιοκτησία, τη διοίκηση και την εύρυθμη λειτουργία των λιμανιών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Νέα αποφασιστική παρέμβαση Ανάν'' γράφει ότι ο Κόφι Ανάν σπεύδοντας να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, αιφνιδίασε τις δύο πλευρές διαβιβάζοντας επιστολές προς τους Κληρίδη και Ντενκτάς, από τους οποίους ζητά όπως μέχρι το Σάββατο υποβάλουν σημεία του σχεδίου που επιθυμούν να διαπραγματευτούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 4 Δεκεμβρίου για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση. Η εφημερίδα επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες της προσθέτει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε τις τελευταίες ημέρες, όπως ο κ. Γρόσμαν επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις επαφές που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ναι, στη σωστή λύση'' γράφει ότι η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της στην οποία συζήτησε το σχέδιο Ανάν και γενικότερα τις ελλείψεις στο Κυπριακό διακήρυξε για άλλη μια φορά τη σταθερή θέληση του ΑΚΕΛ να συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και επιμονή για την επίλυση του Κυπριακού που είναι ο κύριος στρατηγικός μας στόχος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τα πιο ογκώδη συλλαλητήρια που έγιναν ποτέ στις κατεχόμενες περιοχές ήταν το χθεσινό, στο οποίο συμμετείχαν πέραν των 20.000 ανθρώπων κάθε ηλικίας, οι οποίοι αξίωσαν ειρήνη, αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ντενκτάς 'έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες''' ότι, όπως ανακοίνωσαν χθες βράδυ τα ΗΕ, ο Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε επιστολή στον κ. Ανάν ''προφανώς σηματοδοτώντας τη θέλησή του να αρχίσει συνομιλίες επί του σχεδίου Ανάν για την επανένωση της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε χθες ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης ''ό,τι κι' αν συμβεί'' στις προσπάθειες επανένωσης της νήσου.

    [06] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει από τις 9.15 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Η συνεδρία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού το Σώμα αναμένεται να καθορίσει τα σημεία του σχεδίου Ανάν στα οποία επιθυμεί να γίνει η διαπραγμάτευση.

    Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου και από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους. Το ΚΙΣΟΣ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου και τον Επίτιμο Πρόεδρό του Βάσο Λυσσαρίδη.

    Συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Κληρίδης, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης, ενώ από το ΑΔΗΚ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης και Αντιπρόεδρος του Κινήματος Εντουϊν Ιωσηφίδης. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπείται από τον ΓΓ του Κινήματος Γιώργο Περδίκη και το βοηθό ΓΓ Ντίνο Πασπαλλίδη.

    [07] (Κ) Κατεχόμενα - Τ/Κ Τύπος - Συλλαλητήριο - Αντιδράσεις

    Τη θέλησή τους για λύση του Κυπριακού αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διατράνωσαν χθες 20.000 περίπου άτομα, σε ένα ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Το συλλαλητήριο δεσπόζει σήμερα στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου, με μόνες εξαιρέσεις το εκφραστικό όργανο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου ''Μπιρλίκ'', και την εθνικιστική "Βολκάν", οι οποίες αφιέρωσαν πολύ μικρά δημοσιεύματα.

    Η ''Μπιρλίκ'' αναφέρθηκε στη δυσαρέσκεια του κ. Ερογλου, ενώ η ''Βολκάν'', σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός, ισχυρίστηκε ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μόνο ''2.500 άτομα'', χαρακτηρίζοντάς ''φιάσκο''.

    Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Πρόεδρος του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, ο πρόεδρος της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης Αχμέτ Μπαρτζίν και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των λεγόμενων ''δημοσίων υπαλλήλων'' (ΚΤΑΜΣ) Αλί Σεϊλανί, οι οποίοι εξέφρασαν τη θέλησή τους για λύση του Κυπριακού και την ένταξη στην ΕΕ, καθότι οι δύο αυτές παράμετροι διανοίγουν νέους ορίζοντες στο νησί.

    Οπως αναφέρει ο τ/κ Τύπος, το συλλαλητήριο προκάλεσε την ενόχληση του κ. Ερογλου, αλλά και του ούτω καλούμενου ''υπουργού Εξωτερικών'' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Στο μεταξύ, Τ/Κ φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση μπροστά στο λεγόμενο ''προξενείο'' του ψευδοκράτους, διαδηλώνοντας την υποστήριξή τους στο συλλαλητήριο στα κατεχόμενα.

    Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι λεγόμενοι ''αστυνομικοί'' διενεργούσαν σωματικό έλεγχο στους προσερχόμενους στο χώρο του συλλαλητηρίου.

    Παραθέτουμε τους τίτλους των δημοσιευμάτων των τ/κ εφημερίδων:

    ''Κίπρις: ''Λύση και ΕΕ'' Επίτιτλος: '' Οι Τ/Κ αποφάσισαν'' ''Ορτάμ'': ''Λύση και ΕΕ'' Επίτιτλος ''Διά της οδού της Αμεσης Δημοκρατίας, οι Τ/Κ αποφάσισαν και διαμήνυσαν στον κόσμο'' ''Αφρίκα'': ''15.000 άτομα είπαν λύση και ΕΕ''. ''Βατάν'': ''Πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο για λύση και ΕΕ''. ''Κίπρισλι'' ''Συλλαλητήριο Ειρήνης και Ελπίδας'' ''Γενί Ντουζέν'': ''20.000 περίπου χιλιάδες άτομα είπαν ναι στην Ειρήνη και τη ΕΕ''.

    Η τελευταία δημοσιεύει φωτογραφία από το συλλαλητήριο με έγχρωμη λεζάντα ''Περιττεύουν τα λόγια''.

    Τη βούληση για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ, αλλά και την υποστήριξή τους στην ελληνοτουρκική φιλία, τόνισαν οι Τ/Κ και στα πανό που κρατούσαν στο συλλαλητήριο.

    Τα πανό μεταξύ άλλων έγραφαν: ''Σεβασμός στη βούληση των Τ/Κ", "Ουδείς μπορεί να παρεμβάλλει εμπόδια για ειρήνη στο νησί", "Ναι στη λύση και ένταξη στην ΕΕ", "Ναι στην ελληνοτουρκική φιλία", "Πήγαν χαμένα 40 χρόνια". "Εξαντλείται η υπομονή μας", "Ας επιστρέψουμε στην τράπεζα των συνομιλιών για να λυθεί το πρόβλημα", "Θέλουμε ένα μέλλον στους κόλπους της ΕΕ", "Εδώ και τώρα Ειρήνη".

    Σε ομιλία του στο συλλαλητήριο, ο κ. Ερέλ είπε ότι βρίσκονται στο συλλαλητήριο για να ακουστεί η φωνή του κόσμου και τόνισε: ''Θέλουμε πλέον την ειρήνη στο νησί''.

    Εξέφρασε αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού πριν τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, κ. ο Ερέλ είπε ότι οι ελλείψεις και τα λάθη του σχεδίου μπορούν να διορθωθούν μόνο με συνομιλίες.

    Είπε τέλος ότι οι Τ/Κ αποδέχονται το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Μπαρτζίν είπε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν η ημέρα που ξεσηκώθηκε ο "λαός" και χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως ''μια ευκαιρία για λύση''.

    Ο συνδικαλιστής ηγέτης είπε ότι ''οι Τ/Κ θέλουν λύση, θέλουν ειρήνη, ισότητα, συνεταιρισμό και ασφάλεια''.

    Οπως σημείωσε, οι Τ/Κ ''δεν θέλουν τη μετανάστευση χιλιάδων νέων αλλά στοχεύουν στην επιστροφή όλων όσοι μετανάστευσαν. Πρόσθεσε ότι ''αν δεν υπάρξει λύση 140.000 άτομα θα μεταναστεύσουν'' και διερωτήθηκε ''τι θα κάνουν το έδαφος αν δεν υπάρχουν κάτοικοι επ' αυτού''.

    Ο κ. Σεϊλανί είπε ότι ''τη 12η Δεκεμβρίου θα ανατείλει μια νέα ημέρα και θα υπάρξουν νέοι ορίζοντες''.

    Αντίθετα, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος ενοχλήθηκε από το συλλαλητήριο, υποστήριξε ότι ''ενώ στη νότια Κύπρο'', κατά την έκφρασή του, ''διοργανώνονται εκδηλώσεις κατά του σχεδίου, στα κατεχόμενα διοργανώνονται συλλαλητήρια υπέρ του σχεδίου'', κάτι που όπως είπε, ''μας βάζει σε σκέψεις για τους στόχους των οργανωτών που είναι και αυτοί που γνωρίζουν το περιεχόμενό του σχεδίου''.

    Την αντίθεσή του για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου εξέφρασε και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος δήλωσε ότι ''δεν αποδέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση''.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σουηδία - Επαφές

    Στη Στοκχόλμη για διήμερη επίσκεψη βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων θα έχει επαφές με τη Σουηδή ομόλογό του Anna Lindh, με την Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της χώρας Margareta Windberg, καθώς και με τον Πρόεδρο του σουηδικού Κοινοβουλίου Bjorn von Sydow.

    [09] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας

    Εληξε γύρω στις 12 το μεσημέρι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που άρχισε στις 9.15 το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, για να καθορίσει τα σημεία του σχεδίου Ανάν επί των οποίων η ε/κ πλευρά επιθυμεί να γίνει η διαπραγμάτευση.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη συνεδρία του την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ αύριο το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [10] (Κ) ΕΕ - Καραμανλής - Πρόντι - Κύπρος - Τουρκία

    Καθαρή απόφαση για την ένταξη της Κύπρου, χωρίς υποσημειώσεις και όρους, ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης (12-13 Δεκεμβρίου).

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και η υποψηφιότητα της Τουρκίας ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον κ. Πρόντι, που πραγματοποίηθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε διάρκεια περίπου μιας ώρας.

    [11] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Κυπριακό

    Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, γι' αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην ένταξη, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Χρίστος Παναγόπουλος, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι αυτό ήταν και το μήνυμα που μετέφερε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου στον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - ΕΕ

    ''Πάμε για ένταξη'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με τα περιθώρια που υπάρχουν για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           104,50  ( 2,23)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.501.222
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    651.232    415,37  ( 3,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    345.779    118,55  ( 2,51)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     89.273     90,28  ( 3,07)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     12.791     23,30  ( 1,04)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     42.111     67,77  ( 0,98)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.069    118,43  ( 0,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     27.344     21,60  ( 1,36)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     47.082     71,06  ( 1,25)
    Ετ. Πληροφορικής              £     26.023      4,04  ( 3,32)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    131.584     24,20  ( 4,54)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        220     14,50  (-1,02)
    Ξενοδοχεία                    £     33.462     52,29  ( 1,69)
    Αλλες Εταιρείες               £    490.134     97,83  ( 2,29)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ - Κυπριακό

    Η ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσει κανονικά, διαβεβαίωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    [15] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ Δανίας - Βρετανίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο αναμένονται την επόμενη εβδομάδα στην Αγκυρα για συνομιλίες σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Μέλερ αναμένεται στην Αγκυρα τη Δευτέρα και θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον αρχηγό του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    [16] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2)

    Τα περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό πριν τη 12η Δεκεμβρίου έχουν στενέψει ασφυκτικά και η σχετική διαπίστωση του Εθνικού Συμβουλίου στην προηγούμενη του συνεδρία ''επανέρχεται και μάλιστα με πιο έντονο τρόπο''.

    Αυτό δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, επισημαίνοντας ότι το θέμα θα τεθεί και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Αναφορικά με τη χθεσινή επιστολή του ΓΓ - στην οποία ο κ. Ανάν ζητεί μέχρι το Σάββατο τα σημεία που η κάθε πλευρά θεωρεί ότι χρήζουν διαπραγμάτευσης είπε ότι ''το Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε τις απόψεις του και ανέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χειριστεί το όλο θέμα''.

    [17] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν

    Η τ/κ πλευρά δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να υπογράψει το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από τη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας πως καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συγκατάθεση του λεγόμενου ''τ/κ λαού'', κατά την έκφρασή του, και του ψευδοκράτους.

    Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Guven, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι υπάρχουν στοιχεία στο σχέδιο που χρήζουν αλλαγών προτού να μπορεί η πρόταση του ΟΗΕ να γίνει αποδεκτή προς διαπραγμάτευση.

    [18] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Μνημόσιο Συνεργασίας - Φυσικές καταστροφές

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΕ υπέγραψαν σήμερα το Μνημόνιο για τη Συνεργασία και Αλληλοβοήθεια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Διοικητής της Πολιτικής Αμυνας Χρίστος Κυριακίδης, και από κοινοτικής πλευράς, η αρμόδια για το περιβάλλον Σουηδέζα επίτροπος Μάργκο Γουάλστρομ.

    [19] (Κ) Σύνοδος ΠΑΣΟΚ - Ομιλία Σημίτη - Κυπριακό

    ''Σήμερα είναι η ώρα της Κύπρου'', δήλωσε από το βήμα της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί μείζονα στόχο της Ελλάδας τα τελευταία 27 χρόνια.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σταθερή και αμετακίνητη θέση της Ελλάδας είναι μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση και είπε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί μία ευκαιρία για εποικοδομητική διαπραγμάτευση, τονίζοντας πως το σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι η λύση.

    Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δεν διαπραγματεύεται για να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, αλλά για τη βελτίωση του σχεδίου και τη λύση του Κυπριακού.

    Επέκρινε όσους τάσσονται υπέρ της απόρριψης του σχεδίου και εκείνους που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας ότι είναι εκείνοι που πιέζονται πλέον μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν και την προοπτική ένταξης της Κύπρου, η οποία είπε ότι θα γίνει στην Κοπεγχάγη χωρίς προϋπόθεση την επίλυση

    [20] (Κ) Βουλή των Κοινοτήτων - Προσχέδιο ψηφίσματος

    Κατατέθηκε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Εργατικό Βουλευτή Andrew Dismore προσχέδιο ψηφίσματος με τίτλο «Κύπρος και το Ειρηνευτικό Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών».

    Στο ψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως ''η Βουλή των Κοινοτήτων παροτρύνει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να διαπραγματευθούν θετικά, έτσι που να επιτευχθεί τελική συμφωνία μέχρι τη Συνάντηση Κορυφής των Αθηνών στις 16 Απριλίου, οπότε και θα υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 28 November 2002 - 18:49:26 UTC