Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ- Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων
  • [04] (Κ) Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση - Δώρος Θεοδώρου - Παρατηρητής
  • [05] (Κ) Βασιλείου - Σχέδιο Ανάν - Τουρκία

  • [01] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί στις 16:10 αύριο από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους για τα κεφάλαια της Γεωργίας και του Προϋπολογισμού.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, με τις τελευταίες εξελίξεις για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου Ανάν, και η χθεσινή αντιπαράθεση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και άλλα πρόσωπα του πολιτικού περιβάλλοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις ενόψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, η ενημέρωση βουλευτών και άλλων στελεχών του ΔΗΣΥ από τον Πρόεδρο Κληρίδη την προσεχή Τρίτη για το Κυπριακό, η συναυλία του ΑΚΕΛ κατά των ναρκωτικών και η ανακάλυψη από την Αστυνομία μεγάλης ποσότητας χαπιών ''Εκσταση'' είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εχασε τον έλεγχο ο Δ. Χριστόφιας'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ ''βάλλει με αστήρικτους υπαινιγμούς'' εναντίον συνεργατών του Προέδρου Κληρίδη, λέγοντας ότι άνθρωποι κοντά στον Πρόεδρο πίεσαν ξένους και τα Ηνωμένα Εθνη να υποβάλουν αυτήν την περίοδο σχέδιο λύσης για το Κυπριακό, προκειμένου να μην διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα του Δανού Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο οποίος από μεθαύριο Δευτέρα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις πρωτεύουσες των 15 χωρών μελών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Σπρώχνει τη Λευκωσία η Αθήνα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση για να δεχθεί το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού σαν βάση για διαπραγμάτευση πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης στα μέσα Δεκεμβρίου και ότι οι πιέσεις αυτές ασκούνται σε διάφορα επίπεδα. Αλλού γράφει ότι ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα έχει την προσεχή Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μομφή Χριστόφια κατά Κληρίδη'', γράφει πως ο κ. Χριστόφιας εξαπέλυσε χθες ''δριμύ κατηγορώ'', με ''προεκλογικό άρωμα'', κατά στελεχών της κυβέρνησης, ''φωτογραφίζοντας τους Παντελή Κούρο και Μιχάλη Παπαπέτρου χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει'' και καταγγέλλοντάς τους ότι πίεζαν για την υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού πριν την Κοπεγχάγη, με απώτερο στόχο την αναβολή των προεδρικών εκλογών. Αλλη είδηση είναι η ματαίωση από την Αστυνομία αγοραπωλησίας μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών. Η αγοραπωλησία επρόκειτο να γίνει χθες το απόγευμα στη Δασούπολη Λευκωσίας, ματαιώθηκε όμως την τελευταία στιγμή με επέμβαση στελεχών της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, που συνέλαβαν τους δράστες και έκαναν κατάσχεση δυο περίπου χιλιάδων χαπιών ''Εκσταση''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Καταγγελίες σοκ Χριστόφια'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χθες ότι ''συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη χρησιμοποίησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό για να κρατηθούν στην εξουσία '' και ότι, ''με την πολιτική τους, συνέδεσαν τη λύση του Κυπριακού με την ένταξη''. Στις καταγγελίες απάντησαν οι κύριοι Παπαπέτρου, Μαρκίδης και Βασιλείου. Ο κ. Παπαπέτρου κάλεσε δημοσίως τον κ. Χριστόφια να κατονομάσει τα πρόσωπα τα οποία κατηγορεί, ενώ ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν ανήκει σε αυτούς που καταγγέλλει ο κ. Χριστόφιας. Ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι οι ξένοι διαμεσολαβητές είναι αυτοί που ήθελαν, με την κατάθεση σχεδίου λύσης, να πιέσουν την Τουρκία για υποχωρήσεις στο Κυπριακό, προκειμένου να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για τη δική της ένταξη. Αλλού γράφει για τις προειδοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής Ακάμα ότι θα προσφύγουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από την Πρεσβεία της ΕΕ στη Λευκωσία, αν δεν ληφθούν υπόψη οι απόψεις τους για την προστασία και ανάπτυξη της περιοχής.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Οι Τούρκοι στρατηγοί στηρίζουν Ντενκτάς'', γράφει στο κύριο θέμα πως, με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Τουρκία στηρίζει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στους χειρισμούς του σχετικά με το σχέδιο Ανάν και ότι η τουρκική πλευρά σκληραίνει τη θέση της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. Αλλού γράφει για τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και για τη δήλωση ντε Σότο ότι είναι μεν στενά τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, αλλά υπάρχει δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τότε επί των βασικών σημείων του σχεδίου Ανάν. Τα υπόλοιπα, είπε ο κ. ντε Σότο, μπορούν να συζητηθούν μετά την Κοπεγχάγη και πριν από τα δημοψηφίσματα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πακέτο Κυπριακό - Προεδρικές'', ότι σοβαρότατες καταγγελίες για το ρόλο κάποιων πολιτικών παραγόντων που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία διατύπωσε χθες, μέσω του ΡΙΚ, ο κ. Χριστόφιας, δηλώνοντας ότι ''κάποιοι πολιτικοί κύκλοι στην Κύπρο, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την εξουσία, πίεζαν και ενθάρρυναν να κατατεθεί σχέδιο λύσης αυτήν την περίοδο, λίγο πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ώστε να ματαιωθούν οι εκλογές''. Αλλη είδηση είναι η συναυλία που διοργανώνει το ΑΚΕΛ κατά των ναρκωτικών και η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα το βράδυ στο στάδιο ''Ελευθερία''. Στη συναυλία θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Οι ελπίδες λιγοστεύουν για κατ' αρχήν συμφωνία, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται'', γράφει στο κύριο θέμα της πως Ελλαδίτες και Κύπριοι πολιτικοί επισημαίνουν την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και βάσει του σχεδίου Ανάν, όμως ο κ. ντε Σότο εξακολουθεί να επιμένει ότι είναι δυνατή η κατάληξη σε συμφωνία, παρά τα στενά περιθώρια, και συνεχίζει τις προσπάθειες και επαφές του με τις ηγεσίες των εμπλεκομένων μερών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την ετοιμότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου του, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, να προχωρήσουν στην ανέγερση μονάδας αφαλάτωσης στο Παραλίμνι, που θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της περιοχής Αμμοχώστου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τεράστιο χάσμα στην οικονομία'', πως τα οικονομικά στοιχεία και οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς το βιοτικό επίπεδο και γενικότερα την οικονομία μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου και ότι, για παράδειγμα, το κατά κεφαλήν εισόδημα στις ελεύθερες περιοχές είναι 15.000 ευρώ, ενώ στα κατεχόμενα μόλις 5.000 ευρώ. Η εφημερίδα επισημαίνει τις μεγάλες προσπάθειες που θα απαιτηθούν, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της νήσου, για οικονομική εξισορρόπηση των δύο ''ομόσπονδων κρατιδίων''. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την επιβολή νέων φορολογιών προκειμένου να αντισταθμιστεί η πρόσθετη δαπάνη των 7,5 εκατομμυρίων λιρών που προέκυψε από τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    [03] (Κ) Βασιλείου - Κύπρος - ΕΕ- Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων

    Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων στα κεφάλαια της Γεωργίας και του Προϋπολογισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας τη λήξη του μαραθωνίου των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    [04] (Κ) Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση - Δώρος Θεοδώρου - Παρατηρητής

    Για το Παρίσι αναχωρεί αύριο ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Δώρος Θεοδώρου, προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις εργασίες του δεύτερου μέρους της 48ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΣΔΕΕ).

    [05] (Κ) Βασιλείου - Σχέδιο Ανάν - Τουρκία

    Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό παρατείνει τη ''διγλωσσία'' της τουρκικής πλευράς στο σχέδιο επίλυσης του προβλήματος που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των ΕΔΗ και Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 30 November 2002 - 18:49:12 UTC