Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Κύπρος - ΕΕ
  • [02] (Κ) Λονδίνο - Αντιπροσωπεία Δήμου Μόρφου
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκη Διάσκεψη Πολιτικής Αεροπορίας - Σεμινάριο
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Σχέδιο Ανάν - Επιστολή Ντενκτάς προς ΓΓ του ΟΗΕ
  • [06] (Κ) Κέρκυρα - Σύνοδος - Ψήφισμα για ένταξη Κύπρου
  • [07] (Κ) Λάρνακα - Υπουργός Εξωτερικών - Σχέδιο Ανάν
  • [08] (Κ) Βασιλείου - Σχέδιο Ανάν - Συνθήκη Σέγκεν
  • [09] (Κ) Κέρκυρα - Πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας - Κύπρος

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δήλωσε χθες από την Πάτρα ότι η μη αποδοχή του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, παρά τα ''μύρια ελαττώματά'' του, θα έχει ''μύριες συνέπειες''.

    Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, μιλώντας στο πλαίσιο εκδηλώσεων στην Πάτρα για τον πολιούχο Απόστολο Ανδρέα, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι ''σε αυτή τη φάση του Κυπριακού υπάρχει ένα στοιχείο που άλλοτε δεν υπήρχε, υπάρχει η προοπτική της εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ''.

    [02] (Κ) Λονδίνο - Αντιπροσωπεία Δήμου Μόρφου

    Επαφές με εκπροσώπους του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Βουλής, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, είχε στο Λονδίνο αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου.

    Η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μητροπολίτης Νεόφυτος και ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Χαράλαμπος Πίττας, συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γρηγόριο και την Υπάτη Αρμοστή της Κύπρου στην Βρετανία Μύρνα Κλεόπα, καθώς και τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του αδελφοποιηθέντος με τον Δήμο Μόρφου, Δήμο του Μπάρνετ.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκη Διάσκεψη Πολιτικής Αεροπορίας - Σεμινάριο

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου για παρασκηνιακές παρεμβάσεις συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη διαδικασία κατάθεσης του σχεδίου Ανάν είναι το κύριο θέμα και σήμερα στις περισσότερες εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Οι επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβατότητα του σχεδίου Ανάν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου κατά του σχεδίου Ανάν και η ακύρωση από την κυβέρνηση της διαδικασίας απόκτησης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ), είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εκτεθειμένος ο Δ. Χριστόφιας'', ότι διαψεύσθηκαν τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Χριστόφιας για την επιδίωξη στενών συνεργατών του Προέδρου Κληρίδη για κατάθεση του σχεδίου Ανάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Οι καταγγελίες αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα, ''αποδείχθηκαν κούφια λόγια'' με τα επιχειρήματα - απαντήσεις που παρέθεσε χθες ο κ. Κούρος. Αλλη είδηση είναι η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο εγχειριδίου που ετοίμασαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων για καλύτερο συντονισμό των πολεοδομικών και οδικών έργων και αποφυγή κακοτεχνιών, επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, καθυστερήσεων και ταλαιπωρίας των πολιτών.

    Η "Μάχη'', με τον τίτλο ''Φοβούμαι τα σενάρια της Κοπεγχάγης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, εκφράζει έντονες ανησυχίες για τα σενάρια που θα αναπτυχθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, ενώ για το σχέδιο Ανάν διευκρινίζει πως ποτέ το κόμμα του δεν είπε ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτό ως έχει. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος τάχθηκε, με ομιλία του, κατά του σχεδίου Ανάν, προειδοποιώντας για τα δεινά που θα φέρει τυχόν αποδοχή του ως λύσης του Κυπριακού. ''Με το σχέδιο Ανάν'', είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ''διακυβεύονται ύψιστα εθνικά συμφέροντα και απειλείται ο κυπριακός Ελληνισμός με εξανδραποδισμό και εξουθένωση''.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''EVET οι Τουρκοκύπριοι - Οι Ελληνοκύπριοι ΟXI'', γράφει πως η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ταυτόχρονα στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές για λογαριασμό του ''Πολίτη'' από τις εταιρείες ''Νίλσεν'' και ''Καντέμ'' και κατά την οποία ερωτήθηκαν συνολικά 800 πρόσωπα, 400 από κάθε πλευρά, έδειξε ότι οι Τ/Κ, έστω και οριακά (52%), λένε ''ναι'' στο σχέδιο Ανάν, ενώ οι Ε/Κ το απορρίπτουν (59%). Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από μελέτη του σχεδίου Ανάν, διατυπώνει σε εμπιστευτική έκθεση σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμβατότητα του σχεδίου Ανάν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και για τη λειτουργικότητα του νέου κράτους, το οποίο θα προκύψει μετά την επίλυση του προβλήματος.

    Η "Σημερινή'', με τον τίτλο ''Μίλησε ο Κούρος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. Κούρος έλυσε τη σιωπή του και απάντησε χθες στον κ. Χριστόφια και στις καταγγελίες του για προσπάθεια συνεργατών του Προέδρου Κληρίδη να συνδέσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με την επίλυση του Κυπριακού, με παράλληλη ματαίωση της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών. Ο κ. Κούρος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν ενδιαφέρεται για παραμονή του στην προεδρία και πως μετά τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι ένας ''γηραιός'' πολίτης της Δημοκρατίας. Λόγω των εξελίξεων, είπε, δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για λύση του Κυπριακού μέχρι την Κοπεγχάγη. Αλλη είδηση είναι ότι η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών αποφάσισε τη διεξαγωγή παγκύπριου συλλαλητηρίου κατά του σχεδίου Ανάν, στην πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, στις 18:00 της προσεχούς Κυριακής, 8 Δεκεμβρίου.

    Ο "Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Υστάτη απόπειρα λύσεως'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι διεθνείς διαμεσολαβητές καταβάλλουν τις τελευταίες τους προσπάθειες για να επιτευχθεί έστω και κατ' αρχήν συμφωνία στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, πριν από τις 12 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Σε αυτό το πλαίσιο των προσπαθειών έρχεται την προσεχή Τετάρτη στη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν για μια επίσκεψη τεσσάρων ωρών και μετά τις επαφές που θα έχει στην Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι ο έλεγχος αντισεισμικότητας των οικοδομών είναι χαλαρός και, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΕΤΕΚ Θέμου Δημητρίου, για τον έλεγχο των στατικών μελετών την ευθύνη έχουν οι τοπικές Αρχές στις δημαρχούμενες περιοχές, ενώ στις υπόλοιπες οι επαρχιακές διοικήσεις.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αποχαιρετισμός στα UAV'', ότι η ξαφνική απόφαση των κυβερνώντων να παγοποιήσουν την αγορά ΜΕΑ είναι ''παράξενη, αδικαιολόγητη και με πολλά ερωτηματικά'', τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία η προμήθεια της Εθνικής Φρουράς με τα αεροπορικά αυτά μέσα συνεζητείτο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας και η διαδικασία επαναπροκήρυξης των προσφορών βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ικανοποιητικό και δήλωσε, από τη Σουηδία, ότι η ε/κ πλευρά θα εργασθεί όχι για να το αλλάξει δραστικά, αλλά για να κάνει ορισμένες αλλαγές που αποσκοπούν στη διασαφήνιση κάποιων ανησυχιών της κοινής γνώμης που θα κληθεί να το επικυρώσει.

    [05] (Κ) Σχέδιο Ανάν - Επιστολή Ντενκτάς προς ΓΓ του ΟΗΕ

    Την ετοιμότητά του να διαπραγματευθεί την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 11ης Νοεμβρίου για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό, διαμηνύει με την επιστολή του προς τον κ. Ανάν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως αναφέρει ο κ. Ντενκτάς στην επιστολή που απέστειλε στις 27 Νοεμβρίου στον ΓΓ του ΟΗΕ και την οποία αποκαλύπτει σήμερα η αθηναϊκή εφημερίδα ''Το Βήμα της Κυριακής'', υπάρχουν "σημεία στο έγγραφο, τα οποία αποτελούν μια χρήσιμη συμβολή στις διαπραγματεύσεις''.

    [06] (Κ) Κέρκυρα - Σύνοδος - Ψήφισμα για ένταξη Κύπρου

    Ενα θετικό ψήφισμα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 12 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ''πέρασε'' η Νέα Δημοκρατία στη Σύνοδο της Διεθνούς των Κεντρώων-Δημοκρατών που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ''Η Διεθνής των Κεντρώων-Δημοκρατών ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους και ιδίως το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διαβεβαιώσουν ότι η προοπτική της Κοπεγχάγης για την αποδοχή 10 νέων μελών στην ΕΕ θα σφραγιστεί στις 12 Δεκεμβρίου, με μία καθαρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς επιπρόσθετους όρους για κάποια από τις υποψήφιες χώρες''.

    [07] (Κ) Λάρνακα - Υπουργός Εξωτερικών - Σχέδιο Ανάν

    Το σχέδιο που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες βράδυ στη Λάρνακα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απαντά σε αρκετές ανησυχίες και των δύο πλευρών, ταυτοχρόνως, όμως, δημιουργεί και νέες ανησυχίες τουλάχιστον στην ε/κ πλευρά.

    Διευκρινίζοντας το χαρακτηρισμό που έδωσε σε ομιλία του στο Λονδίνο για το σχέδιο Ανάν και ότι αυτό είναι ''ισορροπημένο'', ο κ. Κασουλίδης δήλωσε χθες βράδυ, επιστρέφοντας από τη Στοκχόλμη, ότι με τα όσα είπε δεν τοποθετήθηκε θετικά είτε αρνητικά πάνω στο περιεχόμενό του ως λύσης του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Βασιλείου - Σχέδιο Ανάν - Συνθήκη Σέγκεν

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν διαβεβαίωσε τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, την περασμένη Δευτέρα, ότι ''μπορεί να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί'' το πρόβλημα που δημιουργείται με τη Συνθήκη Σέγκεν και το δικαίωμα εγκατάστασης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, όπως καθορίζεται στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Βασιλείου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι συζήτησε με τον κ. Φερχόιγκεν το πρόβλημα με τη Συνθήκη του Σέγκεν και συμφωνήθηκε ότι ''είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί''.

    [09] (Κ) Κέρκυρα - Πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας - Κύπρος

    Οι Πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Χουάν Μανόλο Ντουράο Μπαρόσο, με δηλώσεις του από την Κέρκυρα τονίζουν ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ο κ. Αθνάρ χαρακτήρισε ''πολύ καλό'' το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 1 December 2002 - 18:49:09 UTC