Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Ντενκτάς - Εργκιούν Ολγκιούν - Νέα Υόρκη
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [11] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πρσβευτής Αιγύπτου
  • [13] (Κ) Εθνικό - Συνεδρίαση - Εναρξη
  • [14] (Κ) Αμερικανοί αξιωματούχοι - Τουρκία - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Παπανδρέου - Μέλερ
  • [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Τουρκία - Τόμας Γουέστον - Μέλλερ - Κυπριακό
  • [18] (K) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό (2)
  • [19] (Κ) ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκία - Σχέδιο Ανάν
  • [20] (Κ) Τουρκία - Τζάκ Στρo - Ερντογάν - ΕΕ
  • [21] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Συνέρχεται και σήμερα, από τις 8:30 το πρωί, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη μελέτη του σχεδίου Ανάν και να καθορίσει το περιεχόμενο της απάντησης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο ΟΗΕ αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα, το νωρίτερο σήμερα, δήλωσε χθες στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ, Φρεντ Εκχαρτ.

    ''Zητήσαμε κι από τις δύο πλευρές να δώσουν τα ουσιαστικά σχόλιά τους στις προτάσεις του ΓΓ. Ο Αλβαρο ντε Σότο ήταν σήμερα (χθες Δευτέρα) στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Αναμένει αυτά τα ουσιαστικά τους σχόλια το συντομότερο αύριο (σήμερα Τρίτη),'' είπε.

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα στο Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε αναφορά στο ταξίδι του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για Θέματα Πολιτικής Μαρκ Γκρόσμαν.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Ο ΟΗΕ αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα, ίσως και σήμερα, δήλωσε χθες στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ, Φρεντ Εκχαρτ.

    ''Zητήσαμε κι από τις δύο πλευρές να δώσουν τα ουσιαστικά σχόλιά τους στις προτάσεις του ΓΓ. Ο Αλβαρο ντε Σότο ήταν σήμερα (χθες Δευτέρα) στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Αναμένει να πάρει αυτά τα ουσιαστικά σχόλια από τις δύο πλευρές, ίσως και αύριο (σήμερα Τρίτη),'' είπε χθες ο κ. Εκχαρτ.

    [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ετοιμάζεται να αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο επιστρέφοντας στην Κύπρο, καθώς μετά τις χθεσινές ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο, Νέας Υόρκης, οι γιατροί του έδωσαν το πράσινο φως.

    Οι γιατροί του αφαίρεσαν και το τελευταίο σωληνάκι για την αποστράγγιση των υγρών από την περιοχή του θώρακα, ενώ κάποια άλλα προβλήματα με πόνους στα πόδια, θα κοιτάξει να τα αντιμετωπίσει στην Κύπρο.

    Επιστρέφοντας από το νοσοκομείο, ο κ. Ντενκτάς έδειχνε καλύτερα από την προηγούμενη φορά και με αρκετά λιγότερα κιλά. Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων, δεν παρέλειψε να απαντήσει στις δηλώσεις που είχε κάνει λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ.

    ''Θα δούμε'', είπε στην αγγλική, όταν ρωτήθηκε αν τον ικανοποιεί η δήλωση ότι ο ΓΓ θα αναμορφώσει το σχέδιο.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απαίτηση των Ηνωμένων Εθνών και από τις δύο πλευρές της Κύπρου, για ξεκαθάρισμα της θέσης τους στο σχέδιο λύσης Ανάν το αργότερο σήμερα, είναι ένα από τα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων. Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι αμερικανοβρετανικές πιέσεις αναφορικά με το Κυπριακό και η απόρρητη έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών ως προς το τι δέον γενέσθαι τόσο με το χρυσό όσο και τα αποθέματα συναλλάγματος του κράτους μετά τη λύση του Κυπριακού, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ξεκαθάρισμα σε δύο μέρες'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη απαιτούν από τις δύο πλευρές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο σχέδιο Ανάν και κάτω από αυτή την πίεση το Εθνικό Συμβούλιο καλείται να λάβει απόφαση το αργότερο μέχρι σήμερα. Γράφει ακόμη ότι ''σε μπούμεραγκ έχει μετατραπεί η επίθεση του ΑΚΕΛ κατά των συνεργατών του Προέδρου Κληρίδη'' με αποτέλεσμα να προκληθούν εσωκομματικές προστριβές για το ποιός τα βάζει με ποιόν και τι αξιώνει.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Παραπληροφόρησαν τον Πρόεδρο'' και γράφει ότι αναβρασμός αλλά και απογοήτευση επικρατεί στην κορυφή της ιεραρχίας της Αστυνομίας από την πλήρη αποτυχία του Σώματος να χειρισθεί αποτελεσματικά πρόσφατο περιστατικό που συνδέθηκε με απειλές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών της οικογένειάς του. Αλλού αναφέρει ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης άφησε αιχμές για αδεξιότητες του συνόλου της διαπραγματευτικής ομάδας της ε/κ πλευράς στο εθνικό θέμα και την ενταξιακή πορεία.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Γκραν Γκινιόλ'' αναφέρεται σε βιασύνη ΟΗΕ, Αμερικανοβρετανών και ΕΕ για διαδικασία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης επί του σχεδίου Ανάν, ενώ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ετοίμασε και απέστειλε την Κυριακή προς τον Αλβαρο ντε Σότο γραπτό σημείωμα με διευκρινίσεις επί του σχεδίου. Αλλού γράφει για προβληματισμό που διατυπώνεται σε απόρρητη έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών ως προς το τι δέον γενέσθαι τόσο με το χρυσό όσο και τα αποθέματα συναλλάγματος του κράτους, τις ιδιόκτητες πρεσβείες, τα ακίνητα και τα εμπορικά κέντρα της Κύπρου στο εξωτερικό μετά τη λύση.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ποιος κάρφωσε;'' γράφει ότι η διαδικασία του Κυπριακού εξελίσσεται σε διπλωματικό πόλεμο επιστολών και τελεσιγράφων, ενώ ταυτοχρόνως οι ξένοι διαμεσολαβητές ασκούν αφόρητες πιέσεις για το κλείσιμο του προβλήματος άρον άρον, πριν δηλαδή από την Κοπεγχάγη. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο αγροτικός κόσμος των Κοκκινοχωρίων είναι ''καζάνι που βράζει'', εκτοξεύοντας βαριές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης και απειλώντας με νέες κινητοποιήσεις.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Τελεσίγραφο του ΟΗΕ'' γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ζητούν μέχρι αύριο τελεσιγραφικά τις απαντήσεις των δύο πλευρών στο αίτημα του Γενικού Γραμματέα να διατυπωθούν οι παρατηρήσεις επί των προνοιών του σχεδίου που θέλουν να αλλάξουν. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας σε αεροσκάφη των ισραηλινών αερογραμμών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά τη διενέργεια επιθέσεων με πυραύλους εναντίον πολιτικού αεροσκάφους ισραηλινών συμφερόντων στην Κένυα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εκβιάζουν για Υπογραφές'' γράφει ότι ζητούμενο για τους Βρετανούς είναι όπως πέσουν οι υπογραφές των δύο πλευρών πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ανεξάρτητα από το τι θα υπογράψουν, φτάνει να δεσμευθούν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ θα αποδεχθούν το Σχέδιο Ανάν ως έχει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν συζητήθηκε τελικά χθες στο Εθνικό Συμβούλιο το θέμα τάξης που δημιουργήθηκε για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω μετά τις καταγγελίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    [07] (Κ) Ντενκτάς - Εργκιούν Ολγκιούν - Νέα Υόρκη

    Το σχέδιο της απάντησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, που διαμορφώθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, μεταφέρει στη Νέα Υόρκη ο σύμβουλος του κ. Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκιούν, που αναχώρησε από την Αγκυρα, χθες το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της απάντησης αποτελείται από δυο μέρη, μια εισαγωγή και ένα μεγαλύτερο μέρος όπου παρουσιάζονται οι απόψεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7402          1,7506
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7356          1,7460
    Λίρα Αγγλίας                     1,1092          1,1158
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,6546        217,3798
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0948          3,1195
    Δολάριο Καναδά                     2,7022          2,7238
    Κορώνα Δανίας                     12,9196         13,0229
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6473         12,7484
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6796         15,8050
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5603          2,5807
    

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           106,52  ( 2,16)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.567.566
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    876.158    428,83  ( 3,07)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    631.716    123,04  ( 3,05)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     97.210     90,74  ( 1,62)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.855     23,66  ( 2,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     44.320     67,34  ( 0,64)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.545    120,13  (-0,30)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.090     21,55  ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     27.534     75,09  ( 2,86)
    Ετ. Πληροφορικής              £     24.579      4,01  ( 2,56)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    104.173     23,72  ( 1,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        928     14,68  (-1,08)
    Ξενοδοχεία                    £     55.348     52,49  ( 1,84)
    Αλλες Εταιρείες               £    232.939     97,67  ( 1,62)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Η έντονα ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών οδήγησε σήμερα τη χρηματιστηριακή αγορά στο επίπεδο των 106 μονάδων και σε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,16%. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 106,52 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί στην άνοδο του Χρηματιστηρίου, σημειώνοντας μεγάλα κέρδη σε ποσοστό 3,05%. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    [11] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό - ΕΕ

    Η Τουρκία λόγω της προοπτικής ένταξής της στην ΕΕ και των πιέσεων που ασκούνται πάνω της από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι αλλάζει γνώμη και άρχισε να κινείται στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της ''Deutsche Welle'' ο κ. Βασιλείου είπε ότι εάν η απάντηση της Τουρκίας στο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ''είναι θετική, τότε μπορούμε να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού".

    "Από τη στιγμή που δείξει καλή διάθεση και δεν είναι ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε'', σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που κάνουν λόγο ακόμη και για μια χρονική αναβολή της ένταξης της Κύπρου, ο κ. Βασιλείου είπε πως ο ίδιος δεν προβλέπει και δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πρσβευτής Αιγύπτου

    Η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την αποκλειστική οικονομική ζώνη ίσως υπογραφεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ύστερα από συνάντησή του με τον Πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Κύπρο, Ομάρ Μετουάλι.

    Ο κ. Ρολάδης ανέφερε ότι ''υπάρχουν ένα - δύο μικροσημεία διατύπωσης τα οποία είχε υποδείξει η δική μας πλευρά και ο Αιγύπτιος Πρέσβης τα έχει υποβάλει στο Κάιρο'' και όπως ο Αιγύπτιος Πρεσβευτής του ανέφερε σήμερα ''δεν προβλέπει να υπάρξει πρόβλημα, οπότε η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί ίσως τον προσεχή μήνα''.

    [13] (Κ) Εθνικό - Συνεδρίαση - Εναρξη

    Aρχισε γύρω στις 5.15 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που είχε διακοπεί το μεσημέρι.

    [14] (Κ) Αμερικανοί αξιωματούχοι - Τουρκία - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υφυπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ Πολ Γούλφοβιτς και Μάρκ Γκρόσμαν με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην Αγκυρα. Τα άλλα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος είναι το θέμα του Ιράκ και οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

    [15] (Κ) Παπανδρέου - Μέλερ

    Πεπεισμένος ότι μια λύση στο Κυπριακό είναι εφικτή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης εμφανίστηκε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Δανός Υπουργός Εξωτερικών Περ Στίγκ Μέλερ, μετά από συνάντησή του στην Αθήνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Μέλερ διευκρίνισε ότι η επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας πως η ΕΕ στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα.

    ''Εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία δεν ξέρουμε εάν θα επωφεληθεί η Κύπρος'', επεσήμανε ο Δανός αξιωματούχος.

    [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι υπάρχει «αρκετός χρόνος» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, για να καταλήξουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συμφωνία, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, αρνούμενος να αποκαλύψει τι θα πράξει, στην περίπτωση που ο στόχος του δεν επιτευχθεί, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εισερχόμενος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως ο ειδικός του σύμβουλος, Αλβαρο Ντε Σότο «βρίσκεται στην περιοχή και εργάζεται πολύ ενεργά με τους ηγέτες για να λάβει απαντήσεις".

    "Νομίζω", συνέχισε, "έχουμε χρόνο για να φτάσουμε σε μία έντιμη συμφωνία κι όπως έχω υποδείξει, το χρονοδιάγραμμα είναι τμήμα και πακέτο των προτάσεων".

    [17] (Κ) Τουρκία - Τόμας Γουέστον - Μέλλερ - Κυπριακό

    O ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υποστήριξε ότι η Τουρκία εργάζεται εντατικά σχετικά με το Κυπριακό και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί.

    Επιβάλλεται να υπογραφεί η ''Ιδρυτική Συμφωνία'' πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, είπε ακόμα ο κ. Γουέστον και τόνισε ότι μετά την απάντηση των δύο πλευρών στη δεύτερη επιστολή Aνάν, ο ΓΓ θα καταβάλει προσπάθειες ''να βελτιώσει την πρότασή του και να εξασφαλίσει την έγκριση των πλευρών''.

    [18] (K) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό (2)

    Μεγάλη σύγκλιση απόψεων επιτεύχθηκε κατά τη διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου εξέφρασαν τις απόψεις τους επί του περιεχομένου που θα πρέπει να έχει η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην επιστολή που του έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 25 Νοεμβρίου.

    [19] (Κ) ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκία - Σχέδιο Ανάν

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Paul Wolfowitz κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να δεχθούν την Τουρκία στην Ενωση, σημειώνοντας ότι ''η άλλη επιλογή, εκείνη του αποκλεισμού της, θα ήταν κάτι το αδιανόητο''.

    [20] (Κ) Τουρκία - Τζάκ Στρo - Ερντογάν - ΕΕ

    Οι προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία ώστε οι δύο πλευρές στο νησί να ζήσουν σε ευημερία και σταθερότητα, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα.

    [21] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων - Κύπρος - Τουρκία

    Ο Λουξεμβούργιος Ερωβουλευτής και εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος κατέκρινε τη στάση του τουρκικού στρατού στο Κυπριακό.

    Μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Πόος είπε πως οι στρατιωτικοί στην Τουρκία δεν υποστηρίζουν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διότι περιορίζει το κατακτημένο από αυτούς έδαφος στο 28%.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τονίζοντας ότι από τις δηλώσεις του προκύπτει σαφέστατα ότι δεν θέλει να διαπραγματευθεί και πως γι αυτόν «η μη λύση είναι η μόνη λύση».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 December 2002 - 18:49:17 UTC