Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Κροάσια Σπλιτ
  • [02] (Κ) Τ/κ πλευρά - ΓΓ ΟΗΕ - Απάντηση
  • [03] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων
  • [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - Τουρκία
  • [05] (Κ) Κύπρος - ΓΣ ΟΗΕ - Μέση Ανατολή
  • [06] (Κ) Μαρκ Γκρόσμαν - Αφιξη στην Κύπρο
  • [07] (Κ) ''Αφρίκα'' - Γκρόσμαν - Κατεχόμενα
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γκρόσμαν
  • [10] (Κ) Μπους - Ερντογάν - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρκ Γκρόσμαν (1)
  • [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μαρκ Γκρόσμαν (2)
  • [13] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό
  • [14] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [15] (Κ) Λονδίνο - Γιαννάκης Ομήρου - Κυπριακό
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (K) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Αγνοούμενοι - Ανασκαφή
  • [21] (Κ) Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών - Κανονισμοί
  • [22] (Κ) Χριστιανοδημοκράτης Ευρωβουλευτής - Κύπρος
  • [23] (Κ) Ντενκτάς - Νοσοκομείο
  • [24] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας - Συνάντηση
  • [25] (Κ) Γιακίς - Παπανδρέου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [26] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΝΕΧΑΝΤ - Σύσκεψη
  • [27] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Υγεία - Επιστολή Ανάν
  • [28] (Κ) Ευρωβουλή - Διεύρυνση - Προεδρία - Πρόντι
  • [29] (Κ) Τουρκία - Ζιπέ - Ευρωβουλή
  • [30] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Διεθνής Ημέρα Εθελοντών
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Κροάσια Σπλιτ

    O Kεραυνός νίκησε χθες βράδυ στο Στρόβολο την κροατική Κροάσια Σπλιτ με 84-80, σε αγώνα για την 8η αγωνιστική του τρίτου ομίλου για το καλαθοσφαιρικό Κύπελλο Ευρώπης - Νότια Περιφέρεια.

    [02] (Κ) Τ/κ πλευρά - ΓΓ ΟΗΕ - Απάντηση

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένεται να επιδώσει σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) την απάντησή της στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, με πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο θα συνοδεύει επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που θα μεταφέρει ο αντιπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ρεσάτ Τσακλάρ, στον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Κιέραν Πρέντεργκαστ.

    Χθες το απόγευμα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε συνεχείς συσκέψεις στο ξενοδοχείο «Μαρμαρά» με τους αντιπροσώπους του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, Ρεσάτ Τσακλάρ και Οσμάν Ερτούγκ, με συμμετοχή αργότερα και του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Πρέσβη Ουμίτ Παμίρ.

    [03] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων

    Η Κύπρος είναι από χθες το βράδυ η πρώτη υποψήφια χώρα που ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μετά την επίτευξη συμφωνία και στο τελευταίο Κεφάλαιο του Προϋπολογισμού.

    Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας Γιώργου Βασιλείου, της Δανικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύωρες, άρχισαν το πρωϊ διακόπηκαν και συνεχίστηκαν το απόγευμα για να ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

    Η Κύπρος ολοκλήρωσε έτσι με απόλυτη επιτυχία όλα τα Κεφάλαια, ενώ τα οριζόντας θέματα που παραμένουν ανοικτά αφορούν το σύνολο των υποψηφίων χωρών.

    [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - Τουρκία

    Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπος Φίλιπ Ρίκερ.

    [05] (Κ) Κύπρος - ΓΣ ΟΗΕ - Μέση Ανατολή

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Μέσης Ανατολής και το Παλαιστινιακό, υπογράμμισε ότι οι λύσεις στα διεθνή προβλήματα πρέπει να διασφαλίζουν τις βασικές αξίες της δικαιοσύνης, της διεθνούς νομιμότητας και να διατηρούν και να αποκαθιστούν την αξιοπρέπεια του ατόμου.

    "Πιστεύουμε", είπε, "ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Είναι σημαντικό", πρόσθεσε, "οι λύσεις στα περιφερειακά προβλήματα να θεωρούνται δίκαιες και να γίνονται αποδεκτές από τους επηρεαζόμενους πληθυσμούς".

    [06] (Κ) Μαρκ Γκρόσμαν - Αφιξη στην Κύπρο

    Εφθασε το πρωί στην Κύπρο από την Αγκυρα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας με τον οποίον επικοινώνησε το ΚΥΠΕ δεν θέλησε να αποκαλύψει το χώρο προσγείωσης του αεροπλάνου που μετέφερε τον κ. Γκρόσμαν στην Κύπρο.

    [07] (Κ) ''Αφρίκα'' - Γκρόσμαν - Κατεχόμενα

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γρόσμαν, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο, θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ψευδοβουλή, αναφέρει η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα''.

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ολοκλήρωση της πολύωρης εξέτασης του σχεδίου Ανάν από το Εθνικό Συμβούλιο και η επίδοση της απάντησης του Προέδρου Κληρίδη στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και οι συνεχιζόμενες πιέσεις και διαμεσολαβήσεις ξένων παραγόντων για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Η επίσημη ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η πρόθεση νομικών και βουλευτών να κινηθούν με δικαστικά μέτρα κατά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, το θέμα της ανάθεσης της ανάπτυξης και διαχείρισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή και η αντιπαράθεση στους κόλπους του ΔΗΣΥ με τις επικρίσεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη για τις προχθεσινές δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Υπό την απειλή της Κοπεγχάγης οι αποφάσεις'', ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως συνταχθεί αμέσως η απάντηση της ε/κ πλευράς προς το ΓΓ του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη το ότι θα πρέπει να δοθεί το αργότερον μέχρι σήμερα η απάντηση των δύο πλευρών. Το Εθνικό Συμβούλιο εκτιμά ότι δεν πρέπει να δώσει οποιοδήποτε πρόσχημα η ε/κ πλευρά, το οποίο θα κάνει ενδεχομένως δύσκολη τη θέση της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Συλλούρη και η δημόσια κριτική, στην οποία προέβη για τον Πρόεδρο Κληρίδη και τους συνεργάτες του, την ελληνική κυβέρνηση και για το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, "προκάλεσαν οργή και έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος".

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ποινικές διώξεις κατά Μιχ. Παπαπέτρου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι νομικοί και βουλευτές, από όλα τα κόμματα και πολιτικούς χώρους, αποδύονται σε δικαστικό και νομικό αγώνα για να αποτρέψουν κατάλυση της Δημοκρατίας μέσα από τις διαδικασίες για λύση του Κυπριακού και ότι, σε πρώτο στάδιο, η κίνηση αυτή ''θα πάρει τη μορφή ιδιωτικών ποινικών διώξεων κατά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου''. Αλλη είδηση είναι οι συνέπειες του χειρισμού της υπόθεσης της απειλητικής επιστολής κατά του Προέδρου Κληρίδη από τις ανακριτικές Αρχές, που επέφεραν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ''το ξήλωμα'' του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων (ΟΠΕ) και τις μεταθέσεις του μεγαλύτερου μέρους των στελεχών και του επικεφαλής της υπηρεσίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πως απαντά ο Κληρίδης'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι η ε/κ πλευρά επιδίδει εντός της ημέρας απάντηση στο ΓΓ του ΟΗΕ και υπόμνημα με τα σημεία που χρήζουν τροποποίησης στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Προσθέτει ότι το Εθνικό Συμβούλιο μετά από μια ζωηρή συνεδρίαση, κατέληξε να σημειώσει, εκτός από την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε βάσει του σχεδίου, ότι ο ρόλος του ΓΓ δεν θα πρέπει να είναι ρόλος επιδιαιτητή, και ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν καταστρατηγηθεί με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, θα πρέπει να επιτρέπουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και μετά τη 12η Δεκεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε έκθεση μελέτη που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι σοβαροί κίνδυνοι απειλούν την οικονομία της Κύπρου λόγω των επιπτώσεων οι οποίες θα προκύψουν σε περίπτωση λύσης.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Στον αέρα το Εθνικό'' γράφει ότι η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου "τινάχθηκε" χθες στον αέρα καθώς η συνεδρία διεξήχθη σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και αποκαλύψεων, προέκυψε διαφωνία και δεν κατέληξε σε συμφωνία επί της διαπραγμάτευσης ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ επιμένει με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι την Κοπεγχάγη για τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό βάζουν φρένο στη διαδικασία προμήθειας της Κύπρου με φυσικό αέριο. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης δήλωσε χθες ότι στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν αρκετές ασάφειες σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του φυσικού αερίου καθώς και σε περίπτωση που εξευρεθούν κοιτάσματα πετρελαίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Παιχνίδι για γερά νεύρα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι για γερά νεύρα με τους πρωταγωνιστές να επικεντρώνονται και να συγκεντρώνονται στην Αγκυρα, όπου βρίσκεται το κλειδί των περισσοτέρων λύσεων. Προσθέτει ότι μέσα σε αυτό το έντονο διπλωματικό πυρετό κλιμακώνονται ασφυκτικοί εκβιασμοί, οι οποίοι δια της Δανικής Προεδρίας της ΕΕ επαναφέρουν το θέμα της σύνδεσης λύσης με ένταξη με στόχο να υπάρξουν ''πιο ευέλικτες κινήσεις της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο χθες διεξήχθη έντονη συζήτηση και επικαλούμενη πληροφορίες η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Βάσο Λυσσαρίδη και τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σημεία όχι εισηγήσεις'' γράφει ότι ενώ οι πιέσεις οι απειλές, οι εκβιασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη και κορυφώνονται ενόψει της Συνόδου της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, το Εθνικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη συνεδρία του με την ετοιμασία εγγράφου στο οποίο εντοπίζονται τα σημεία και διατάξεις που δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά και πρέπει να αλλάξουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αποκάλυψη εγγράφου το οποίο κυκλοφόρησε στις αντιπροσωπείες των ''15'' στις Βρυξέλλες και στο οποίο δεν προβλέπεται ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αν δεν λυθεί το Κυπριακό προκάλεσε "σοκ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι το έγγραφο προβλέπει δύο σενάρια για την Κύπρο και δύο για την Τουρκία και συνετάχθη ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ανάν: επαρκής χρόνος για επίτευξη συμφωνίας'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε χθες ότι η ε/κ και η τ/κ πλευρά έχουν ακόμα αρκετό χρόνο για να συμφωνήσουν επί του προτεινομένου σχεδίου για διευθέτηση του Κυπριακού πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη. Αλλη είδηση είναι το επίσημο κλείσιμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, που έγινε χθες με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που αφορούσαν θέματα προϋπολογισμού. Η Κύπρος είναι η πρώτη από τις 10 υποψήφιες προς ένταξη χώρες που ολοκληρώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο ''Χρειαζόμαστε τη διευθέτηση, λέει το Τ/κ Επιμελητήριο'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού στα κατεχόμενα και, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, η στάση του υπέρ της διευθέτησης του προβλήματος δεν είναι πολιτική, αλλά πηγάζει από τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου για άρση των δήθεν ντε φάκτο εμπορικών και άλλων εμπάργκο που αντιμετωπίζει το κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τον Ιούνιο του 2003 θα υπογραφεί η συμφωνία με το στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και πως η Κύπρος θα έχει σύγχρονα αεροδρόμια μέχρι τις αρχές του 2006. (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γκρόσμαν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    Τον κ. Γκρόσμαν συνοδεύουν ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον και διπλωμάτες του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση παρακάθονται ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    [10] (Κ) Μπους - Ερντογάν - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον στις 10 Δεκεμβρίου, παραμονή της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, θα έχει ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οπως μετέδωσε το Ανατολή από την Αγκυρα, η πρόσκληση περιλαμβάνεται σε επιστολή του Προέδρου Μπους την οποία επέδωσαν στον κ. Ερντογάν στη διάρκεια δείπνου χθες βράδυ στην Αγκυρα οι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν και Πολ Βόλφοβιτς.

    Σύμφωνα με το Ανατολή, ο Πρόεδρος Μπους αναφέρει στην επιστολή του ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 10 Δεκεμβρίου.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρκ Γκρόσμαν (1)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν χαρακτήρισε ''ιστορική ευκαιρία'' τη χρονική αυτή περίοδο για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι ήρθε στο νησί για νε επισκεφθεί τις δύο πλευρές ''και να πω ότι, κατά την άποψή μας, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που περιμένει τους Ε/Κ και τους Τ/Κ κατά τις επόμενες λίγες ημέρες.''

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ''υπάρχουν πολλές προκλήσεις και πολλές δυσκολίες, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η στιγμή αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία'' για λύση του Κυπριακού.

    [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μαρκ Γκρόσμαν (2)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μια "ιστορική ευκαιρία" για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι οι δυο πλευρές στο νησί και οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να την αδράξουν. Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να υποστηρίξουν την προσπάθεια των εμπλεκόμενων μερών.

    Ο κ. Γκρόσμαν, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, σημείωσε πως δεν πιστεύει πως κανείς θεωρεί ότι "ήλιος" θα ανατείλει στις 13 Δεκεμβρίου, για να επισημάνει ωστόσο πως ''αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι πως υπάρχει η πιθανότητα να προχωρήσουμε και να κάνουμε ραγδαία πρόοδο''.

    [13] (Κ) Τουρκία - ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό

    Η Βρετανία επιθυμεί να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής όσον αφορά τις προτάσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, πριν από τη συνάντηση Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    [14] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    Τα Ηνωμένα Εθνη ελπίζουν ότι θα λάβουν μέχρι αύριο το αργότερο τις απαντήσεις των δύο πλευρών στην επιστολή που τους απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ζητώντας όπως του αναφέρουν τα σημεία της πρότασής του για λύση του Κυπριακού στα οποία θα επιθυμούσαν αλλαγές.

    Οπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η μετέπειτα δράση του θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των επιστολών.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης σημείωσε ότι αν και ένοιωθε ''κουρασμένος'', ακόμη ''έχω την απαιτούμενη ενέργεια να πράξω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό''.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα είχε τις απαντήσεις των δύο πλευρών και σημείωσε ότι με τη λέξη ''σύντομα'' εννοούσε ''σήμερα ή αύριο το αργότερο''.

    [15] (Κ) Λονδίνο - Γιαννάκης Ομήρου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, θα έχει σήμερα επαφές στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           109,57  ( 2,86)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.265.054
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.249.512    440,82  ( 2,80)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    949.616    127,25  ( 3,42)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    122.254     92,07  ( 1,47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     15.830     24,40  ( 3,13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     36.633     68,17  ( 1,23)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.886    120,71  ( 0,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     34.652     21,82  ( 1,25)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.199     77,95  ( 3,81)
    Ετ. Πληροφορικής              £     28.042      4,15  ( 3,49)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    186.285     25,09  ( 5,78)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        207     14,54  (-0,95)
    Ξενοδοχεία                    £     61.084     53,62  ( 2,15)
    Αλλες Εταιρείες               £    345.115     99,71  ( 2,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (K) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με κέρδη σε ποσοστό 2,86% έκλεισε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας ανοδική πορεία σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ανήλθε στις 109,57 μονάδες, ενώ εκπληκτικά κέρδη παρουσίασε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (5,78%). Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια λίρες.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ

    Τη θέση ότι θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης την ερχόμενη εβδομάδα και ''να συνεχιστεί ο διάλογος πάνω στα ζητήματα που και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι πρέπει να συζητήσουν'', εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής στο Κυπριακό, πριν την συνάντηση της Κοπεγχάγης.

    Αυτό δήλωσαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιασάρ Γιακίς, μιλώντας σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου, μετά τις επαφές τους και επανέλαβαν την θέληση και των δυο πλευρών να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

    ''Δεν είναι αδύνατη η λύση του Κυπριακού πριν την συνάντηση κορυφής της Κοπεγχάγης'', είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.

    Και οι δυο Υπουργοί τόνισαν ότι ακόμα και αν αυτή δεν καταστεί δυνατόν, δεν πρόκειται για ''το τέλος του κόσμου''.

    Οι προσπάθειες για την λύση του Κυπριακού θα συνεχίσουν και μετά την Κοπεγχάγη, είπαν οι δύο Υπουργοί και τόνισαν ότι εύχονται η λύση να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν.

    Ο κ. Γιακίς επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί να έχει λυθεί το Κυπριακό πριν από την συνάντηση της Κοπεγχάγης και πρόσθεσε ότι ''αν όχι, δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα''.

    [20] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Αγνοούμενοι - Ανασκαφή

    Αρχισε σήμερα διερευνητική ανασκαφή σε περιοχή του χωριού Αλαμινός της επαρχίας Λάρνακας για εντοπισμό χώρου ταφής όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες, ετάφησαν Τ/Κ που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με μονάδα της Εθνικής Φρουράς την 20ην Ιουλίου 1974.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η ανασκαφή γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης για διερεύνηση και διακρίβωση, στο βαθμό που εξαρτάται από την ίδια, της τύχης των αγνοουμένων, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση.

    Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στις 20 Ιουλίου 1974 έχασαν τη ζωή τους 19 πρόσωπα, εκ των οποίων 14 Τ/Κ, που ετάφησαν σε χώρο εντός του χωριού από Ε/Κ συγχωριανούς τους. Τα ονόματα των Τ/Κ αυτών δηλώθηκαν από τις οικογένειές τους ως αγνοούμενα και βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων της τ/κ πλευράς.

    [21] (Κ) Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών - Κανονισμοί

    Με στόχο την οριστικοποίηση των Κανονισμών, με συναίνεση των εμπλεκομένων φορέων, που θα διέπουν το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών (ΤΑΕ), σε περίπτωση πτώχευσης μιας ΚΕΠΕΥ ή μιας τράπεζας, φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Ελλαδίτης Εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης, ο οποίος θα έχει επαφές με τη Συντονιστική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, τους χρηματιστές και τις Τράπεζες.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιμπανούλης, χαρακτηρίζοντας ως το

    [22] (Κ) Χριστιανοδημοκράτης Ευρωβουλευτής - Κύπρος

    «Η Κύπρος ανήκει στις δέκα χώρες που επίκειται να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης Ευρωβουλευτής Λέναρτ Σακρεντέους προσθέτοντας πως η Τουρκία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την απειλή των Τουρκοκυπρίων για μονιμοποίηση του διαμελισμού του νησιού, αν η χώρα γίνει μέλος της ΕΕ πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

    ''Η Τουρκία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από αυτή την απειλή για μόνιμη κατοχή και να δείξει ότι η γραμμή αυτή δεν τυγχάνει της υποστήριξης της Αγκυρας», ανέφερε ο κ. Σακρεντέους.

    [23] (Κ) Ντενκτάς - Νοσοκομείο

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εισήχθη εσπευσμένα προ ολίγου στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Ντενκτάς αισθάνθηκε δυσφορία και όπως δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους η εισαγωγή του στο νοσοκομείο σχετίζεται με εξετάσεις για το υγρό που συνεχίζει να συσσωρεύεται στους πνεύμονές του. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρος πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.

    Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει στην Κύπρο είπε ότι είχε σκοπό να επιστρέψει την Παρασκευή αλλά πλέον δεν είναι σίγουρος και θα εξαρτηθεί από τους γιατρούς.

    Ερωτηθείς αν θα επιδώσει σήμερα την απάντηση του στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τα σημεία του σχεδίου του που θεωρεί ότι χρήζουν διαπραγμάτευσης είπε ότι θα την επιδώσει αυτές τις μέρες αλλά δεν γνωρίζει ακόμα το πότε ακριβώς.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Ανάν ότι όνειρό του είναι μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κατοχικός ηγέτης είπε πως διαφωνεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗ.

    [24] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς εξέφρασε σήμερα την έντονη επιθυμία της χώρας του για λύση του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη, αλλά σημείωσε ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αμέσως μετά.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, υπογράμμισε ότι ''δεν είναι αδύνατον να έχουμε λύση πριν από την Κοπεγχάγη'', σημειώνοντας ότι σήμερα έχουμε μια ''πολύ σημαντική ευκαιρία'' για την επίλυση του Κυπριακού.

    Οι δύο Υπουργοί είχαν σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας υπήρξε και συνάντηση μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών. Συζήτησαν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, την πορεία των διμερών σχέσεων και τα ζητήματα που θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση για να υπάρξει μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

    [25] (Κ) Γιακίς - Παπανδρέου - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι η υπογραφή συμφωνίας για λύση του Κυπριακού πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη εξαρτάται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ο ΓΓ, ανέφερε ο κ. Γιακίς, θα αξιολογήσει τα σχόλια των δύο ηγετών πάνω στο σχέδιο λύσης που ετοίμασε και θα προσπαθήσει να επιτύχει ένα συμβιβασμό επί των απόψεων αυτών.

    Συνεχίζοντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Αγκυρα και η Αθήνα θέλουν ''να παραμείνει ανοικτή η πόρτα'' εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από την Κοπεγχάγη και πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενθαρρύνει το ψευδοκράτος για το θέμα αυτό.

    [26] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΝΕΧΑΝΤ - Σύσκεψη

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τρίτη και τελική σύσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη με τους πραγματογνώμονες της εταιρείας NEXANT για το θέμα του φυσικού αερίου.

    Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Ρολάνδης, ''συζητήθηκαν σε βάθος οι τρεις επιλογές που έχουμε μπροστά μας, η μια είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η άλλη το υγραέριο και η τρίτη είναι η μεταφορά φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο αγωγό''.

    [27] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Υγεία - Επιστολή Ανάν

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέστρεψε στο ξενοδοχείο του μετά από εξετάσεις στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και είπε στα αγγλικά ''είμαι καλά''.

    Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους Τούρκους δημοσιογράφους μίλησε στα τουρκικά και είπε ότι ακόμα μελετά την απάντηση του προς τον ΓΓ, την οποία θα δώσει ταυτόχρονα με την ε/κ πλευρά.

    ''Θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί υπερασπιζόμενοι τα δικαιωάμτα'', είπε ο Τ/Κ ηγέτης, ενώ σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους η απάντηση αναμένεται να δοθεί αύριο, ημέρα κατά την οποία τα ΗΕ είναι κλειστά λόγω του ραμαζανιού.

    Ερωτηθείς πότε επιστρέφει στα κατεχόμενα είπε ότι μέχρι στιγμής ισχύει η επιθυμία του να επιστρέψει την Παρασκευή, όπως είχε αρχικά πει, παρόλο που σύμφωνα με τον περίγυρό του εξακολουθεί να συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονές του.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Εκχαρντ είπε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι απαντήσεις των δύο πλευρών στην απάντηση του κ. Ανάν, ενώ δεν ήταν σε θέση να πει πότε αναμένεται ότι θα δοθούν.

    [28] (Κ) Ευρωβουλή - Διεύρυνση - Προεδρία - Πρόντι

    Η δανική προεδρία της ΕΕ, αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την Κύπρο θα ληφθεί σε κάθε περίπτωση στη Σύνοδο Κορυφής με βάση τη συμφωνία του Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999).

    [29] (Κ) Τουρκία - Ζιπέ - Ευρωβουλή

    Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να δώσει στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, διότι η χώρα αυτή δεν πληροί τα κριτήρια, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Κεντροδεξιάς Αλεν Ζιπέ.

    [30] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Διεθνής Ημέρα Εθελοντών

    [31] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε απόψε ότι θα ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης όταν θα επιδώσει την απάντησή του στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τα σημεία του σχεδίου Ανάν που η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι χρήζουν διαπραγμάτευσης.

    ''Οταν θα την δώσουμε θα σας το πούμε'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 4 December 2002 - 18:49:25 UTC