Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Εξωτερικών - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Αθήνα - Γκρόσμαν - Παπαντωνίου - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή Ανάν

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Εξωτερικών - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε απόψε ότι, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου του, δεν θα δοθεί σήμερα η απάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην επιστολή που του απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ζητώντας όπως του αναφέρει τα σημεία της πρότασής του για λύση του Κυπριακού στα οποία θα επιθυμούσε αλλαγές.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η απάντηση της ε/κ πλευράς είναι έτοιμη και θα δοθεί ταυτόχρονα με αυτήν της τ/κ πλευράς.

    Ερωτηθείς ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης του στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ''ήρθα να διαβουλευθώ με τον Πρόεδρο''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν νέες εξελίξεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ''οι εξελίξεις γίνονται από ώρα σε ώρα και γι' αυτό είπα ότι περνούμε τα πιο κρίσιμα εικοσιτετράωρα της ιστορίας της Κύπρου από το 1974''.

    ''Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος αυτών των σοβαρών στιγμών για να χειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις εξελίξεις τις τελευταίες οκτώ μέρες που έχουν απομείνει μέχρι την Κοπεγχάγη'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι ''υπάρχουν κινήσεις γνωστές και παρασκηνιακές''.

    Σε ερώτηση εάν η κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα καθυστερήσει την επίδοση της απάντησης της τ/κ πλευράς, ο κ. Κασουλίδης είπε: ''Δεν γνωρίζω. Είναι θέμα της τουρκικής πλευράς να αποφασίσει. Εμείς έχουμε πει ότι είναι ορθό για διαπραγματευτικούς σκοπούς να μην έχει καμμία πλευρά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της άλλης και οι απαντήσεις προς τον κ. ντε Σότο να δοθούν ταυτόχρονα''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ''οι δικές μας απαντήσεις είναι έτοιμες, αλλά θα δοθούν ταυτόχρονα με την τουρκική πλευρά''.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ''από τις πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών'' φαίνεται ότι ''σήμερα δεν δίνονται οι προτάσεις του κ. Ντενκτάς''.

    Είπε, επίσης, ότι ''η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχει στα χέρια του ο κ. ντε Σότο και τις θέσεις των δύο πλευρών'' και ξεκαθάρισε ότι ''δεν μπορεί να λεχθεί ότι καθυστερούμε με το να λέμε ταυτόχρονα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι σήμερα το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. ντε Σότο είχαν ''προφορική συνομιλία''.

    Οσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ''από την στιγμή που υπάρχει η φράση των σχετικών παραγόντων στην απόφαση του Ελσίνκι, εκείνοι οι οποίοι θέλουν σήμερα διακαώς να δουν εξέλιξη που να οδηγεί σε συμφωνία πριν την Κοπεγχάγη θα μετέλθουν όλα τα μέσα τα οποία υπάρχουν για να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση''.

    [02] (Κ) Αθήνα - Γκρόσμαν - Παπαντωνίου - Κυπριακό

    Tην υποστήριξη της Oυάσιγκτον στην ένταξη της Kύπρου στην Eυρωπαϊκή Eνωση, τη λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Tουρκίας με την Kοινότητα, διατύπωσε ο Aμερικανός Υφυπουργός Eξωτερικών Mάρκ Γκρόσμαν μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Υπουργό Aμυνας της Ελλάδας Γιάννο Παπαντωνίου.

    ''Yποστηρίζουμε ανυπερθέτως την ένταξη της Kύπρου στην EE, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ του OHE να επιλύσει το κυπριακό ζήτημα, υποστηρίζουμε επίσης την πολύ θαρραλέα απόφαση της EE στο συμβούλιο κορυφής του Eλσίνικι το 1999 και, ναί, οπωσδήποτε, υποστηρίζουμε τον καθορισμό μιάς ημερομηνίας γιά έναρξη της ενταξιακής διαπραγματεύσεως με την Tουρκία'', είπε ο κ. Γκρόσμαν.

    O Aμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ''η πρόταση μου είναι ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν ταυτοχρόνως στις 12 Δεκεμβρίου και επ' αυτού ακριβώς σκοπεύουμε να εργαστούμε και να επιτύχουμε''.

    O κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει λύση πακέτο, ''γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η ένταξη της Kύπρου είναι ξεχωριστό ζήτημα που έχει τεθεί στο Eλσίνικι''.

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Aμυνας διευκρίνισε ότι ''είμαστε θετικοί σε αφορά στην ημερομηνία της Tουρκίας και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για λύση του Kυπριακού, αλλά δεν θα έλεγα ότι συνδέουμε μεταξύ τους αυτά τα δύο σημεία, διότι τον πρώτο λόγο έχουν οι Kύπριοι και σε κάθε περίπτωση για μας έχει σημασία να προχωρήσει η ένταξη,

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή Ανάν

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να προβλέψουν πόσο καιρό θα πάρει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι να λάβουν τις απαντήσεις τους στην επιστολή που τους απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ζητώντας όπως του αναφέρουν τα σημεία της πρότασής του για λύση του Κυπριακού στα οποία θα επιθυμούσαν αλλαγές.

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρντ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη, ''το χρονοδιάγραμμα είναι καθορισμένο, στις 12 Δεκεμβρίου, και ακόμα έχουμε μερικές ημέρες και ο Γενικός Γραμματέας είπε χθες ότι υπάρχει ακόμα χρόνος, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την έκταση ή την έλλειψη έκτασης των σχολίων της κάθε πλευράς''.

    Ο κ. Εκχαρντ είπε ότι δεν είχε μέχρι στιγμής λάβει την απάντηση των δύο πλευρών στην επιστολή Ανάν, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει ''πόσο καιρό θα πάρει να συμφιλιωθούν οι δύο θέσεις μέχρι να δούμε τα ουσιαστικά σχόλια στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 4 December 2002 - 20:49:07 UTC