Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τ/κ πλευρά - Επιστολή Ανάν - Απάντηση
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκες για ΑΕΛ και Απόλλωνα
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενικός Εισαγγελέας - Απάντηση (1)
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενικός Εισαγγελέας - Απαντήσεις (2)
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή απάντησης (1)
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εκπρόσωπος - Απαντήσεις (2)
  • [08] (Κ) Χριστόφιας - Εθνικό Συμβούλιο - Κοπεγχάγη
  • [09] (Κ) Γαλλία - Δημοσκόπηση - Τουρκική υποψηφιότητα
  • [10] (Κ) Ιταλός Πρεσβευτής - Κύπρος - ΕΕ
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ισπανίας - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου
  • [14] (Κ) Ισραήλ - Αναστολή πτήσεων προς Κύπρο
  • [15] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Υπουργός Υγείας - Μεταμοσχεύσεις
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουριστικές επιχειρήσεις - Συνέδριο
  • [17] (Κ) Μπλερ - Ρασμούσεν - Συνομιλίες
  • [18] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Ελλάδα - Κύπρος - Μνημόνιο Συνεργασίας
  • [19] (Κ) Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο - Απάντηση ε/κ πλευράς
  • [20] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Δημοσιογραφική διάσκεψη - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Αλέκος Σιάμπος - Ισραηλινοί - Πτήσεις
  • [22] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Διάσκεψη Τύπου
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [24] (Κ) Ντενκτάς - Μήνυμα - Γάμος με το ζόρι
  • [25] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Επιστολή - Γραμματεία ΟΗΕ (1)
  • [26] (Κ) Σύνδεσμος Μελών ΧΑΚ - Ετήσια Γενική Συνέλευση - Ομιλίες
  • [27] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σχέδιο Ανάν - ΕΕ
  • [28] (Κ) Ολομέλεια - Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία - Σύμβαση
  • [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [30] (Κ) Ολομέλεια - Απαγόρευση ναρκών - Σύμβαση
  • [31] (Κ) ΗΕ - Απάντηση τ/κ πλευράς - Επιβεβαίωση
  • [32] (Κ) Κυβέρνηση - Επιθέσεις στην Κένυα - Καταδίκη

  • [01] (Κ) Τ/κ πλευρά - Επιστολή Ανάν - Απάντηση

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά ειδοποίησε χθες αργά το απόγευμα τη Γραμματεία του ΟΗΕ ότι θα επιδώσει σήμερα την πολυσέλιδη απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην επιστολή Ανάν.

    Η σημερινή ημέρα είναι αργία για τα Ηνωμένα Εθνη, λόγω της εορτής του ραμαζανιού, ωστόσο, τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι η επιστολή θα επιδιδόταν πριν από το μεσημέρι (τοπική ώρα). Καταβάλλονταν προσπάθειες να διευθετηθεί επίσκεψη του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κιέραν Πρέντεργκαστ, στον κ. Ντενκτάς, που διαμένει στο ξενοδοχείο "Μαρμαρά".

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκες για ΑΕΛ και Απόλλωνα

    Σημαντικές νίκες πέτυχαν εκτός έδρας χθες η ΑΕΛ και ο Απόλλωνας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νότιας περιφέρειας στην καλαθόσφαιρα, ενώ αντίθετα ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε στη Λευκωσία από τη Ζάγκρεμπ για την ίδια διοργάνωση.

    Η ΑΕΛ επεβλήθη της Τότοβο 87 - 67, πετυχαίνοντας έτσι την τέταρτη της νίκη σε ισάριθμους αγώνες. Ο Απόλλωνας νίκησε 77 - 65 τη Ζίτο Βάρταρ και έφθασε στις τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενικός Εισαγγελέας - Απάντηση (1)

    ''Η νύχτα επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις'' αφού γύρω στα μεσάνυχτα δόθηκαν οι απαντήσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς στη δεύτερη επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την οποία ο κ. Ανάν ζητούσε από τις δύο πλευρές να του αναφέρουν τα σημεία της πρότασής του για λύση του Κυπριακού στα οποία θα επιθυμούσαν αλλαγές.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εκτίμηση του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν ότι δεν πρέπει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα για επίλυση του Κυπριακού, η ολιγόωρη εισαγωγή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο νοσοκομείο, η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για ύπαρξη ''θηλιάς ξένων μεσολαβητών'' για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού και η επισήμανση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι στην Κοπεγχάγη ενδέχεται να βρεθούμε ενώπιον ιστορικών διλημμάτων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δραστική παρέμβαση Μπους'' γράφει ότι σε μια δραστική παρέμβασή τους προκειμένου να πετύχουν τον τριπλό στόχο λύσης του Κυπριακού, ένταξης της Κύπρου και καθορισμού διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι Αμερικανοί κάλεσαν δια του Προέδρου τους Τζορτζ Μπους τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 10 Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς εξέφρασε χθες, μετά από συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, την έντονη επιθυμία της χώρας του για λύση του Κυπριακού πριν από την Κοπεγχάγη, αλλά σημείωσε ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αμέσως μετά.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απειλήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης'' γράφει, επικαλούμενη πληροφορίες που κατέχει, ότι ο Πρόεδρος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, πήραν πρόσφατα απειλητικές επιστολές οι οποίες έφθασαν ταχυδρομικώς και τις οποίες αντιμετώπισαν ψύχραιμα αποφεύγοντας δημοσιοποίηση του γεγονότος, ενημερώνοντας, ωστόσο την αστυνομία. Αλλού γράφει ότι ανάστατοι είναι οι χιλιάδες Καρπασίτες από τις πληροφορίες που διέρρευσαν σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά να παραμείνει η ακριτική χερσόνησος υπό τ/κ διοίκηση και να διαπραγματευτεί την υπαγωγή από ε/κ διοίκηση άλλων κατεχόμενων σήμερα περιοχών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εφερε το πακέτο'' γράφει ότι την πιο συνηθισμένη φράση των ημερών ότι αυτή είναι μια ''μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί'', επανάλαβε και χθες ο Μαρκ Γκρόσμαν θεωρώντας ότι η συγκυρία του Ελσίνκι δίνει τις δυνατότητες για λύση, ένταξη και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε χθες ότι εάν απορρίψουμε το σχέδιο Ανάν και την ίδια στιγμή η Τουρκία τηρήσει εποικοδομητική στάση, θα κλείσει οριστικά η πόρτα της ΕΕ για την Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη ενδέχεται να βρεθούμε ενώπιον ιστορικών διλημμάτων.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σφίγγουν τη θηλιά'' γράφει ότι "σφίγγει η θηλιά γύρω από το σβέρκο" της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντείνονται οι πιέσεις για την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας πριν από την Κοπεγχάγη, "ενώ και η Αθήνα συμμετέχει, ανοικτά πλέον, στην άσκηση πιέσεων επί της Λευκωσίας, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να δεσμεύεται ενώπιον Τούρκων αξιωματούχων ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το παν για να κλείσει το Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Σιάμπος δήλωσε χθες ότι η αστυνομία κινείται με μεθοδικότητα χωρίς τυμπανοκρουσίες και διακηρύξεις για πάταξη του φαινομένου της μάστιγας των ναρκωτικών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ζητούν ωμά υπογραφές'' γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, κατά την παραμονή του στο νησί, υπέδειξε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η 12η Δεκεμβρίου είναι μια ημερομηνία που δεν μπορεί να επαναληφθεί και πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Ολα, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, είναι ένα πακέτο και το παζλ δεν μπορεί να ανατραπεί. Αλλού γράφει ότι λίγη ώρα πριν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιδώσει στα ΗΕ τις παρατηρήσεις της τουρκικής πλευράς επί του σχεδίου Ανάν, εισήχθη στο νοσοκομείο για να βγει σε δύο ώρες δηλώνοντας ότι είναι εντελώς καλά και επαναλαμβάνοντας ότι ''η Κύπρος είναι δύο κράτη''.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μη μας βάζετε τη θηλιά στο λαιμό'' γράφει ότι το ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι ασκούν πιέσεις για εδώ και τώρα λύση του Κυπριακού χωρίς να προηγηθεί διάλογος έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προειδοποιώντας ότι ο ''διεθνής παράγοντας δεν μπορεί να μας βάλει τη θηλιά στο λαιμό''. Υπέδειξε επίσης ότι η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει με την ένταξή της στην ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διάλογο για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι άρχισε χθες διερευνητική ανασκαφή σε περιοχή του χωριού Αλαμινός της επαρχίας Λάρνακας για εντοπισμό χώρου ταφής όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, ετάφησαν Τ/Κ που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail''στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Ντενκτάς περιφρόνησε σχέδια για ενότητα'' γράφει ότι οι ευκαιρίες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάστηκαν αδύνατες χθες μετά που οι δύο πλευρές απέτυχαν ξανά χθες βράδυ να δώσουν απάντηση στο σχέδιο λύσης που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου επέστρεψε χθες "θριαμβευτής" από τις Βρυξέλλες ολοκληρώνοντας το κλείσιμο και των τελευταίων δύο κεφαλαίων της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενικός Εισαγγελέας - Απαντήσεις (2)

    Τελικά επιδόθηκαν στον ΟΗΕ γύρω στα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου οι απαντήσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην επιστολή της 25ης Νοεμβρίου του ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία ο κ. Ανάν ζητούσε από τις δύο πλευρές να του αναφέρουν τα σημεία στην πρότασή του για λύση του Κυπριακού στα οποία επιθυμούν αλλαγές.

    Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε το πρωί στους δημοσιογράφους ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, λέγοντας ότι "η νύκτα επεφύλασσε έκπληξη".

    Η απάντηση της ε/κ πλευράς στη δεύτερη επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με σχόλια και παρατηρήσεις επί του σχεδίου του για λύση του Κυπριακού βρισκόταν σε κλειστό φάκελο και δόθηκε στα ΗΕ γύρω στα μεσάνυχτα από τη γραμματεία του Προεδρικού, ταυτόχρονα με την απάντηση της τ/κ πλευράς.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή απάντησης (1)

    Επιστράφηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η απάντηση της ε/κ πλευράς στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για σχόλια και παρατηρήσεις αφού τελικά δεν δόθηκε η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εκπρόσωπος - Απαντήσεις (2)

    Το έγγραφο της ε/κ πλευράς, που παραδόθηκε στα Ηνωμένα Εθνη τα μεσάνυχτα και περιείχε σχόλια και παρατηρήσεις επί του σχεδίου Ανάν, όπως ζητούσε με τη δεύτερη του επιστολή ο ΓΓ του ΟΗΕ, αποσύρθηκε τελικά.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέγνωσε σχετική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που εξηγεί την εξέλιξη αυτή στο θέμα της απάντησης της ε/κ πλευράς στην επιστολή του ΓΓ της 25ης Νοεμβρίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Νοεμβρίου πληροφόρησε τον κ. ντε Σότο ότι θα ήταν έτοιμος να δώσει τα σχόλια, εισηγήσεις και αξιώσεις της ε/κ πλευράς αμέσως αφού πληροφορηθεί από τον ίδιο ότι ο κ. Ντενκτάς θα έκανε τον ίδιο. Και εξήγησε τους λόγους για αυτή του τη θέση. Στις 4 Δεκεμβρίου στις 10.30 το βράδυ τηλεφώνησε ο κ. ντε Σότο και πληροφόρησε ότι η τουρκική πλευρά θα παρέδιδε την απάντησή της στις 11.15 μμ. Μισή ώρα αργότερα, δηλαδη στις 11.00 μμ τηλεφώνησε και πάλι και ανέφερε ότι η παράδοση του εγγράφου της τουρκικής πλευράς θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 11.30. Ως εκ τούτου και υπό το φως αυτών των διαβεβαιώσεων, το έγγραφο της ε/κ πλευράς εδόθη στον κ. ντε Σότο στις 11.48 μμ, προς υλοποίηση της συμφωνίας ότι η παράδοση των εγγράφων θα γίνει ταυτόχρονα.

    Σήμερα το πρωί, περί τις 8.50, ο κ. ντε Σότο επικοινώνησε με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο και του ανέφερε ότι το έγγραφο της τουρκικής πλευράς, δυστυχώς δεν παρεδόθη και ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος έδωσε αμέσως εντολή στον κ. Κούρο να ζητήσει από τον κ. ντε Σότο την άμεση επιστροφή του εγγράφου της ε/κ πλευράς, πράγμα που έγινε στις 9.30 πμ''.

    ''Νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς προσφέρεται στον καθένα αλλά και στο ΓΓ για ακόμη μια φορά προς άντληση συμπερασμάτων'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς τι άλλαξε την απόφαση της τ/κ πλευράς, είπε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση από τα ΗΕ επικαλέστηκαν "τεχνικές δυσκολίες" και συγκεκριμένα δυσκολίες λειτουργίας του φαξ, αλλά ανέφεραν ότι η απάντηση θα δοθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

    Ερωτηθείς πού είχε βασιστεί ο κ. ντε Σότο όταν έλεγε ότι παρέδιδε η τουρκική πλευρά την απάντησή της, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απευθυνθούν στον κ. ντε Σότο.

    ''Αντιλαμβάνομαι στις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που εξέφρασε την λύπη του για την εξέλιξη.

    Ερωτηθείς αν διαφοροποιείται η στάση της ε/κ πλευράς έναντι της τουρκικής, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε αρνητικά.

    Αλλωστε, πρόσθεσε, ανάλογες συμπεριφορές κωλυσιεργίας η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει από τουρκικής πλευράς εδώ και 28 χρόνια.

    ''Το ζητούμενο είναι να καμφθεί αυτή η λογική, για να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση με καλή θέληση για να υπερβούμε τις δυσκολίες.

    [08] (Κ) Χριστόφιας - Εθνικό Συμβούλιο - Κοπεγχάγη

    Το Εθνικό Συμβούλιο δεν θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στην Κοπεγχάγη, όπου στις 12 Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πάρουν τελικές αποφάσεις αναφορικά με τη διεύρυνση της ΕΕ.

    [09] (Κ) Γαλλία - Δημοσκόπηση - Τουρκική υποψηφιότητα

    [10] (Κ) Ιταλός Πρεσβευτής - Κύπρος - ΕΕ

    ''Η Κύπρος έχει κλείσει όλα τα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ και αυτό είναι γεγονός", δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Λευκωσία Γκεράρντο λα Φρανσέσκα όταν ερωτήθηκε σήμερα εάν η χώρα του εκτιμά ότι μέχρι την Κοπεγχάγη πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό ή εάν η Κύπρος θα ενταχθεί με άλυτο το πολιτικό της πρόβλημα.

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7398          1,7502
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7395          1,7499
    Λίρα Αγγλίας                     1,1087          1,1153
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,0058        219,7498
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0962          3,1209
    Δολάριο Καναδά                     2,7128          2,7345
    Κορώνα Δανίας                     12,9025         13,0057
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6424         12,7435
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7474         15,8733
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5599          2,5803
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           110,08  ( 0,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.337.292
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    908.806    442,87  ( 0,47)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    592.203    127,37  ( 0,09)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     82.207     92,83  ( 0,83)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     22.115     24,57  ( 0,70)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     30.119     68,62  ( 0,66)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.055    121,71  ( 0,83)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     45.437     21,87  ( 0,23)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     46.865     80,01  ( 2,64)
    Ετ. Πληροφορικής              £     41.824      4,18  ( 0,72)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    157.979     24,82  (-1,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     14,89  ( 2,41)
    Ξενοδοχεία                    £     66.960     54,35  ( 1,36)
    Αλλες Εταιρείες               £    874.336    100,22  ( 0,51)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ισπανίας - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου

    Δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) η λύση του Κυπριακού, δήλωσε από την Ισπανία η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ανα Παλάθιο, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την πεποίθηση ότι ''για αυτόν το λόγο, η Κύπρος θα ενταχθεί κατά την προσεχή διεύρυνση της ΕΕ χωρίς όρους''.

    [14] (Κ) Ισραήλ - Αναστολή πτήσεων προς Κύπρο

    Ολες οι πτήσεις των ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών με προορισμό την Κύπρο αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως από την Κυριακή ''για λόγους ασφαλείας'', ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό Υπουργείο Μεταφορών.

    Οπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το πρακτορείο ειδήσεων ''Ρόιτερς'' από το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό κρατικό ραδιοσταθμό, η διοίκηση της ισραηλινής πολιτικής αεροπορίας απαγόρευσε επίσης μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως τις πτήσεις της Cyprus Airways προς το Τελ Αβίβ.

    [15] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Υπουργός Υγείας - Μεταμοσχεύσεις

    Ηταν "πρωτάκουστο για τους Γάλλους γιατρούς ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση κινητοποιήθηκε και μάλιστα με τέτοια ταχύτητα για ένα δώσει την ευκαιρία σε ένα παιδάκι να έχει ελπίδα ζωής'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, αναφερόμενος στη μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε ο 4χρονος Δημήτρης Κουτής από την Πάφο στο Παρίσι και η οποία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ "με επιτυχία".

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουριστικές επιχειρήσεις - Συνέδριο

    Αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 2% παρουσιάστηκε στην Κύπρο κατά τον Οκτώβριο του 2002 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ ο αριθμός περιηγητών από την Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση κατά 40% περίπου, σε αντίθεση με την αγορά της Βρετανίας, η οποία παρέμεινε στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον Οκτώβριο του 2001, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    [17] (Κ) Μπλερ - Ρασμούσεν - Συνομιλίες

    Πολύ φειδωλό ήταν το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας για τη συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τον Δανό Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, σήμερα το πρωί, στο Λονδίνο.

    Οπως αναφέρθηκε, στη συνάντησή τους, που διήρκεσε μία ώρα, οι δύο ηγέτες ''συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ιδιαίτερα τη διεύρυνση της ΕΕ, ενόψει του ότι ο κ. Ρασμούσεν θα προεδρεύσει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα''.

    [18] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Ελλάδα - Κύπρος - Μνημόνιο Συνεργασίας

    Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα.

    [19] (Κ) Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο - Απάντηση ε/κ πλευράς

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης "πηγαίνει στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και όχι για να κάνει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό'', γι' αυτό και το Εθνικό Συμβούλιο δεν θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Δανίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [20] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Δημοσιογραφική διάσκεψη - Κυπριακό

    ''Μόνο με έναν εκβιασμό'' θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''δεν υπάρχει ευθύνη στην ε/κ πλευρά, γιατί ως τώρα δεν έχει γίνει καμμία απολύτως συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών'' επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν''.

    [21] (Κ) Αλέκος Σιάμπος - Ισραηλινοί - Πτήσεις

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Σιάμπος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως έχει επέλθει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων από Κύπρο προς Ισραήλ και κατόπιν τούτου οι πτήσεις μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχιστούν κανονικά.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο περί απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών για αναστολή όλων των πτήσεων ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών με προορισμό των Κύπρο καθώς και πτήσεων της Cyprus Airways προς το Τελ Αβίβ από την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Σιάμπος επεσήμανε πως ο ίδιος και αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας είχαν επί του θέματος επικοινωνία με αξιωματούχους του Ισραήλ, οπόταν και ''επήλθε μεταξύ μας αμοιβαία κατανόηση όσον αφορά την ασφάλεια μας εδώ και τα μέτρα μας''.

    [22] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Διάσκεψη Τύπου

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το κλείσιμο των 31 κεφαλαίων εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι ''την ερχόμενη Πέμπτη η Κύπρος θα είναι μια από τις δέκα χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ ασχέτως αν εν τω μεταξύ θα κατορθώσουμε ή όχι να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό''.

    Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η κάλυψη της διαφοράς στο βιοτικό επίπεδο Τ/Κ και Ε/Κ και η οικονομική πρόοδος που θα υπάρξει στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης θα εκπλήξει όλους''.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Σε θετικό έδαφος κατάφερε να ανέλθει στο τελευταίο 20λεπτο της σημερινής συνάντησης η χρηματιστηριακή αγορά, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγματευόταν με αρνητικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή αύξηση της τάξης του 0,47%, κλείνοντας στις 110,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2,3 εκατομμύρια λίρες.

    [24] (Κ) Ντενκτάς - Μήνυμα - Γάμος με το ζόρι

    Γάμος με το ζόρι δεν γίνεται, διαμήνυσε από τη Νέα Υόρκη ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε μήνυμα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής εορτής Ραμαντάν, που μεταδόθηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [25] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Επιστολή - Γραμματεία ΟΗΕ (1)

    [26] (Κ) Σύνδεσμος Μελών ΧΑΚ - Ετήσια Γενική Συνέλευση - Ομιλίες

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης εξέφρασε την άποψη ότι η εμπέδωση εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στην κυπριακή κεφαλαιαγορά θα επιτευχθεί με την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου καθώς και με τη διαμόρφωση σοβαρής και υπεύθυνης επενδυτικής και επαγγελματικής συνείδησης των επαγγελματιών της κεφαλαιαγοράς.

    Σε ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των Μελών του ΧΑΚ, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου για τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) τον Ιούλιο του 2002, και είπε ότι αυτό ήταν ''ένα σημαντικό βήμα τόσο στην πορεία της Κύπρου για την εναρμόνιση όσο και για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κεφαλαιαγορά''.

    [27] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σχέδιο Ανάν - ΕΕ

    Η τουρκική πλευρά και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει τη μη επίδοση της απάντησης από την τουρκική πλευρά προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [28] (Κ) Ολομέλεια - Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία - Σύμβαση

    Με 25 ψήφους από όλα τα κόμματα υπέρ και με την αποχή 15 βουλευτών του ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας, καθώς και το Πρωτόκολλο σχετικά με την ερμηνεία της Σύμβασης αυτής από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, μίλησε χθες στην ειδική συνεδρίαση της 57ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, στην οποία έχει αφιερωθεί το 2002.

    Η ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού κάλυψε την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα αλλά και το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα .

    Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να καθιερωθεί μία ημέρα κάθε χρόνο για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο. Μια μέρα, κατά την οποία - όπως είπε - όλα τα μνημεία που έχουν ενταχθεί στον σχετικό κατάλογο της UNESCO να είναι προσιτά στο κοινό.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού πρότεινε, επίσης, στη Γενική Συνέλευση να συμπεριλάβει σε σχετική απόφασή της ειδικό όρο για την ανάγκη η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να καλύπτεται και από την αναπτυξιακή βοήθεια των ανεπτυγμένων κρατών προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ειδικά αυτές για τις οποίες η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα σε συνθήκες φτώχειας, υπανάπτυξης ή πολέμου είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση που συχνά δεν θεωρείται ζήτημα πρώτης προτεραιότητας καθώς προηγείται η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

    Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το αίτημα της Ελλάδας - και πλέον μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινής γνώμης - για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία μαζί με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης συνδέεται άμεσα με την ολυμπιακή προετοιμασία και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού ανέπτυξε την ελληνική πρόταση για μακροχρόνιο δανεισμό των μαρμάρων και για την από κοινού συνδιοργάνωση της ενιαίας έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο μουσείο, υπό την αιγίδα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου,.

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΩΝΑΣΣΕΙΟ

    O Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος, επισκέφθηκε χθες στο Ωνάσσειο Ιδρυμα ΗΠΑ, την έκθεση "Μεταβυζαντινή περίοδος: Η Ελληνική Αναγέννηση", που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

    Εκεί τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Ιδρύματος στις ΗΠΑ, Πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ο οποίος τον ξενάγησε στο χώρο και τον ενημέρωσε για τους στόχους και τα φετινά προγράμματα.

    Η σημασία της έκθεσης αυτής είναι μεγάλη γιατί για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και εκτός Ελλάδας φιλοξενούνται μοναδικά εκθέματα της μεταβυζαντινής περιόδου από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

    Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 7 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Περιλαμβάνει 54 έργα τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

    Μέχρι σήμερα, την έκθεση επισκέφτηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα και, όπως δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός, "υπάρχει πλέον ένα οριακό σημείο αναφοράς στη Νέα Υόρκη για τη σύγχρονη Ελλάδα, που την εκπροσωπούν οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Ωνάση, όσο και για την ιστορική Βυζαντινή Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών".

    Τέλος, το μεσημέρι παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο κ. Τσίλας, στο οποίο παρευρέθηκε και ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης Φιλίπ Ντε Μοντεμπέλλο.

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ NBC KAI ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΙΟ-ΠΑΤΑΚΙ-ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΓΚ

    Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και τον συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Κωνσταντίνος Καρτάλης.

    Την Τρίτη, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Ιδρύματος Νιάρχου, κ. Δρακόπουλο, ενώ είχε πολύ σημαντική συνάντηση εργασίας με το επιτελείο του NBC, το οποίο ως γνωστό έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της τηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην Αμερική.

    Σήμερα το πρωί θα επισκεφτεί στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και αργότερα, τον Κυβερνήτη Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι και τον Δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

    Την Παρασκευή το πρωί, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικού Πολιτισμού Ευγένιο Γιαννακόπουλο, θα επισκεφτεί τα γραφεία της UNICEF. Σε συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, θα ανακοινωθεί η έναρξη σημαντικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και της UNICEF.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

    Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής το Σάββατο το μεσημέρι, στο επίσημο γεύμα διεθνούς συνεδρίου του προγράμματος Κόκκαλη, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με θέμα την Ελλάδα την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού θα αναφερθεί στο θέμα ''Ελληνισμός και Δύση στις αρχές του 21ου αιώνα".

    Το συνέδριο συνδιοργανώνουν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου το γραφείο Τύπου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη, το Ιδρυμα Ειρήνης Κέμπριτζ και το πρόγραμμα Κόκκαλη της Σχολής Τζόν Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συνέδριο, χωρισμένο σε τρεις ενότητες, ερευνά και ανιχνεύει θέματα ασφαλείας, οικονομίας, πολιτισμού, πολιτικής και ΜΜΕ, σε συνάρτηση με την παγκοσμιοποίηση.

    Την Παρασκευή το βράδυ, σε επίσημο δείπνο, θα μιλήσει ο διευθυντής της Σχολής Τζον Κένεντι Δρ. Joseph Nye, με θέμα ''Η πρόκληση της παγκοσμιοποίησης τον 21ο αιώνα'', ενώ την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει το Σάββατο το πρωί με χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Γέρου.

    ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

    Είκοσι υποτροφίες, συνολικού ποσού 10.800 δολαρίων, επέδωσε σε ισάριθμους, στη διάρκεια σεμνής τελετής, την Κυριακή, το ίδρυμα Αθανασιάδη, το οποίο έχει ιδρύσει εδώ και δέκα χρόνια ο παλαίμαχος ομογενής δημοσιογράφος και εκδότης της ιστορικής δεκαπενθήμερης εφημερίδας "Καμπάνα", Κώστας Αθανασιάδης.

    Οι 20 αριστούχοι φοιτητές έχουν καταγωγή την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βόρειο Ηπειρο.

    Στην ομιλία του, ο Κώστας Αθανασιάδης ανέφερε ότι το ίδρυμα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αγωνιζόμενο για την ανύψωση της πολιτιστικής δραστηριότητας της Ομογένειας. Και θα το πράττει με διαφάνεια και εντιμότητα, προάγοντας τις πνευματικές δραστηριότητες για τη συντριβή και τον εκμηδενισμό των σκοταδιστών.

    Ο καταγόμενος από την Καλαβασό της Κύπρου, Κώστας Αθανασιάδης, έχει διακριθεί στους αγώνες της Ομογένειας για την Κύπρο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και έχει πολλές ευεργεσίες στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το ίδρυμα υποτροφιών έχει προσφέρει συνολικά 160.000 σε αριστούχους ομογενείς φοιτητές.

    Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου και οι εκπρόσωποι του ιδρύματος, Χρήστος Τζέλιος, Ιωάννης Σιόλας και Δημήτρης Νταής.

    ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Τα Τμήματα Προσκόπων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης βράβευσαν τη Δευτέρα στη διάρκεια εκδήλωσης, στο Μανχάταν, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τους Γενικούς Προξένους της Ελλάδας και της Κύπρου, Δημήτρη Πλατή και Βασίλη Φιλίππου.

    Την εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα των ομογενειακών παραρτημάτων προσκόπων της ίδιας περιφέρειας, διοργάνωσαν οι ομογενείς Γιάννης Κατσιματίδης και Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ομογενειακής τράπεζας, Atlantic Bank, Τομ Ο' Μπράιαν.

    Οι συμμετέχοντες συγκέντρωσαν περισσότερα από 85.000 δολάρια, που θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσκόπων Νέας Υόρκης.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στη διαπαιδαγώγηση που προσφέρει στους νέους ο προσκοπισμός και εξήρε τη συμβολή των ελληνικών τμημάτων που λειτουργούν σε κάθε κοινότητα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο με τις παραστάσεις της κωμωδίας του Γρηγόριου Ξενόπουλου, "Δεν είμαι εγώ", στο Θεατράκι του ΚΕΠ στην Αστόρια.

    Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και η ανταπόκριση του κοινού της Ομογένειας είναι μεγάλη.

    Στο έργο συμμετέχουν 14 μέλη της θεατρικής ομάδας του ΚΕΠ, ενός οργανισμού που με ελάχιστη χορηγία, χάρη στο έργο πολλών εθελοντών αποτελεί τον μοναδικό οργανισμό που παρουσιάζει για 27 συνεχή χρόνια θεατρικές παραστάσεις στην Ομογένεια της Νέας Υόρκης.

    Η σκηνοθεσία είναι της ομογενούς Ευτέρπης Χαραλαμπίδη, που σκηνοθέτησε πέρσι την Ανοιξη το έργο του Ξενόπουλου "Ετσι είναι ο κόσμος", με ρεκόρ εισπράξεων.

    ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Στα παιδιά αφιέρωσε τον Δεκέμβριο το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, Νέας Υόρκης, ξεκινώντας σήμερα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

    Το ίδρυμα φέρνει από την Ελλάδα παιδικά βιβλία στην ελληνική και την αγγλική και θα παρουσιάσει, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης Αθήνας, έκθεση παιδικών σχεδίων και ζωγραφιών.

    Στα πλαίσια του προγράμματος Παιδιά και Τέχνη, το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού σκοπεύει να δημιουργήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ελληνοπαίδων και παιδιών άλλων εθνικών καταβολών της Νέας Υόρκης.

    Παράλληλα, θα δοθούν παραστάσεις κουκλοθέατρου, που θα παίξει το παραμύθι του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά, "Ο Πήγασος και ο Μέντιος".

    [30] (Κ) Ολομέλεια - Απαγόρευση ναρκών - Σύμβαση

    [31] (Κ) ΗΕ - Απάντηση τ/κ πλευράς - Επιβεβαίωση

    Ανώνυμη πηγή του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την παραλαβή της απάντησης της τ/κ πλευράς από τα Ηνωμένα Εθνη.

    [32] (Κ) Κυβέρνηση - Επιθέσεις στην Κένυα - Καταδίκη

    H κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας "καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στη Μομπάσα της Κένυας, στις 28 Νοεμβρίου 2002, και που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά απώλεια ζωών".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 5 December 2002 - 18:49:26 UTC