Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κυπριακές ομάδες - Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Κοπεγχάγη (1)
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Κοπεγχάγη (2)
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κοπεγχάγη
  • [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κοπεγχάγη
  • [08] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Συμφωνία - Κύπριοι αστυνομικοί
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αλγερία
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη στην Κοπεγχάγη
  • [12] (Κ) Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών - Αναστολή αποδοχής καρτών
  • [13] (K) Βρετανός ΥΦΕΞ - Απόδημοι - Συνάντηση
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντικά κέρδη
  • [16] (Κ) Ερτουργρούλογλου - Κοπεγχάγη
  • [17] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αγκυρα - Νοσοκομείο
  • [18] (Κ) Κυπριακή Κυβέρνηση - Μέση Ανατολή - Βία - Καταδίκη
  • [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη - Αλγερία
  • [20] (Κ) Μπους - Ρασμούσεν - Τουρκία
  • [21] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν
  • [22] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αναθεωρημένο Σχέδιο - Κυπριακό
  • [23] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρτ - Κυπριακό - Κοπεγχάγη
  • [24] (Κ) Πρόντι - Κοπεγχάγη - Κύπρος - Ενταξη

  • [01] (Κ) Ανάν - Ερντογάν - Κυπριακό

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα στείλει στην Κοπεγχάγη αντιπρόσωπο για να συμμετάσχει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην Κοπεγχάγη θα μεταβεί ο ανώτερος σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν.

    Το Κυπριακό ήταν το κύριο θέμα που συζήτησαν οι κύριοι Ανάν και Ερντογάν στη διάρκεια μιας ώρας συνάντηση που είχαν χθες αργά το βράδυ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση αρχικά είχε προγραμματιστεί για μισή ώρα, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας προσήλθε με ημίωρη καθυστέρηση.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κυπριακές ομάδες - Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις

    Τη συντριβή με 104 58 γνώρισε χθες βράδυ η καλαθοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ από τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης στο στάδιο ''Ελευθερία'', στο πλαίσιο του τέταρτου ομίλου του Τσάμπιονς Καπ.

    Ο Κεραυνός αντιμετωπίζει στις 7 απόψε στο Στρόβολο τον Αρη Θεσσαλονίκης σε αγώνα για τον τρίτο όμιλο της διοργάνωσης.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη χθεσινή κατάθεση αναθεωρημένου σχεδίου λύσης από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου Ανάν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Οι προετοιμασίες της ελλαδικής και κυπριακής πολιτικής ηγεσίας ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, οι πιέσεις και το παρασκήνιο για καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία και οι χθεσινές παραβιάσεις και παραβάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Επειγόντως λύση ζητά ο Κόφι Ανάν'', ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προσβλέπει σε λύση του Κυπριακού μέχρι μεθαύριο Παρασκευή με το αναθεωρημένο σχέδιο που υπέβαλε χθες στις δύο πλευρές και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιορίζει στις 40.000 τους εποίκους που θα παραμείνουν στο νησί, από τις 115 χιλιάδες που βρίσκονται σήμερα στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει πως στην Κοπεγχάγη θα βρίσκεται και ο κ. Ανάν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά την πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε χθες βράδυ στο Προεδρικό.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ο Θεός να βάλει το χέρι του'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι εξελίξεις οδηγούν ολοταχώς για λύση του Κυπριακού χωρίς σκληρές διαπραγματεύσεις, στην Κοπεγχάγη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου έχει στηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, ''το σκηνικό της λύσης του Κυπριακού και της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας''. "Βαρόμετρο", αναφέρει η στάση του ΑΚΕΛ. Αλλη είδηση είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου Ανάν, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, με πρωτοβουλία της Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο και κατά την οποία σημειώθηκαν ''αποδοκιμασίες και προπηλακισμοί'' εναντίον πολιτικών που προσήρχοντο στο Προεδρικό για να συμμετάσχουν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό έχουν καταστεί ραγδαίες και δραματικές και ότι, κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αναμένεται να κριθούν οι προσπάθειες που κατέβαλαν επί μήνες οι μεσολαβούντες για την επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ασκούνται πιέσεις προς τις δύο πλευρές για αποδοχή του προτεινόμενου πακέτου μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ ο Πρόεδρος Μπους, παρεμβαίνει προς Γαλλία και Γερμανία για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης συνεκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθεί η στάση της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και τα εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου και το Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Τελεσίγραφο παράδοσης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε ''τελεσίγραφο παράδοσης'' με την επίδοση χθες του αναθεωρημένου σχεδίου του για λύση του Κυπριακού και "σφιχτοδένει" την ένταξη με τη λύση του προβλήματος. Αλλη είδηση είναι οι χθεσινές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Χώρο Ελέγχου Πτήσεων Αθηνών από δέκα σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν ελληνικό μεταγωγικό αεροπλάνο που απέστρεφε από την Κύπρο στην Ελευσίνα.

    ''O Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση'' πως με την κατάθεση του αναθεωρημένου εγγράφου από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στο Κυπριακό, καθώς όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επίτευξη συμφωνίας την Παρασκευή. Γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθετεί το Β' χάρτη για λύση του εδαφικού με 28,5% υπό τ/κ διοίκηση και επιστροφή 90.000 Ε/Κ προσφύγων. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως "εσπευσμένα" εγκατέλειψαν το Προεδρικό Μέγαρο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, οι οποίοι έσπευσαν να ενημερώσουν τα Πολιτικά Γραφεία των κομμάτων τους που συνεδρίαζαν μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο θέμα ''Σοβαρός προβληματισμός'' αναφέρει πως το ''ναι'' ή το ''όχι'' των δυο πλευρών στο αναθεωρημένο σχέδιο που υπέβαλε χθες ζητά κομψά και με επιτακτικό τρόπο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανάν ζητά τις υπογραφές των μερών, είτε πριν είτε κατά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τελική λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα επισημαίνει πως σε νοσοκομείο στην Τουρκία θα εισαχθεί σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για ''επείγουσα θεραπεία'' όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σύμβουλός του Μουμτάζ Σοϊσάλ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα ΗΕ παρουσιάζουν το σχέδιο Β: Ο Ντενκτάς άρρωστος ξανά'' πως τα ΗΕ επέδωσαν χθες στις δυο πλευρές αντίγραφα του αναθεωρημένου σχεδίου για λύση, δυο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, καθώς ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς φαίνεται να οδεύει πίσω στο νοσοκομείο και ότι διαδηλώσεις κατά του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν και στις δυο πλευρές. Αλλού σημειώνεται πως η συνεχιζόμενη απεργία στην υπηρεσία JCC Συστήματα Πληρωμών Λίμιτεδ αναμένεται να προκαλέσει χάος στην οικονομία καθώς ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών ετοιμάζεται να τερματίσει όλες τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αυτή την εβδομάδα.

    ΣΣ: Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' δεν παραλήφθηκε στο ΚΥΠΕ. (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Κοπεγχάγη (1)

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η λύση του Κυπριακού είναι δυο διαφορετικά θέματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πριν από την αναχώρησή του για την Κοπεγχάγη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ερωτηθείς εάν η λύση συνδέεται με την ένταξη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''η θέση μας είναι ότι η ένταξη είναι ένα διαφορετικό θέμα και η λύση είναι διαφορετικό θέμα''.

    Κληθείς να πει αν μπορεί να υπάρξει υπογραφή για λύση του Κυπριακού μέχρι το Σάββατο με βάση το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: ''Το ερώτημα αυτό απασχολεί το λαό. Με απασχολεί και εμένα''.

    Ερωτηθείς αν έχει πάρει απόφαση ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ''όχι''

    Κληθείς να πει αν με τα σημερινά δεδομένα υπογράφει ή δεν υπογράφει λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''με τα σημερινά δεδομένα εάν ακούσω μερικούς τρελούς δεν θα πρέπει να υπογράψω λύση. Εάν ακούσω μερικούς που λογικεύονται θα πρέπει να προβληματιστώ σοβαρά''.

    Κληθείς να πει αν στην Κοπεγχάγη είναι αδύνατη η οποιαδήποτε υπογραφή εν τη απουσία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως δεν γνωρίζει εάν ο κ. Ντενκτάς θα ορίσει αντιπρόσωπο. ''Δεν ξέρω εάν εκείνος θα βάλει αντιπρόσωπο, εάν εγώ θα βάλω αντιπρόσωπο'', είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Κοπεγχάγη (2)

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η λύση του Κυπριακού είναι δυο διαφορετικά θέματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πριν από την αναχώρησή του για την Κοπεγχάγη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ερωτηθείς αν με τα σημερινά δεδομένα υπογράφει ή όχι λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''με τα σημερινά δεδομένα εάν ακούσω μερικούς τρελλούς δεν θα πρέπει να υπογράψω λύση. Εάν ακούσω μερικούς που λογικεύονται θα πρέπει να προβληματιστώ σοβαρά''.

    Κληθείς να πει αν μπορεί να υπάρξει υπογραφή του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν μέχρι το Σάββατο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ''το ερώτημα αυτό απασχολεί το λαό. Με απασχολεί και εμένα''. Ερωτηθείς αν έχει πάρει απόφαση για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: ''όχι''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον το αναθεωρημένο σχέδιο του ΓΓ δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης ή αλλαγής κάποιων προνοιών του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως το θέμα αυτό συζητήθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο και πως η δική του θέση την οποία ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο είναι ότι ''μικρά περιθώρια υπάρχουν για τροποποίηση αυτού του σχεδίου πέραν της τροποποίησης η οποία έγινε''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ένα σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο εάν δεν υπάρξει υπογραφή του αναθεωρημένου σχεδίου η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί τον Απρίλιο του 2003 και όχι στην Κοπεγχάγη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''αυτές είναι κάποιες πληροφορίες οι οποίες δεν είναι διασταυρωμένες και όταν φθάσω εκεί (στην Κοπεγχάγη) θα δω αρκετούς για να εκτιμήσω κατά πόσον αυτή η σκέψη πράγματι υπάρχει''.

    Ερωτηθείς αν μπορεί να μιλήσει με κάποιον αντιπρόσωπο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντνεκτάς ή θέλει να είναι απέναντι από τον Τ/Κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: ''Είχα πει ότι αν ο κ. Ντενκτάς δεν είναι σε θέση να παρακαθήσει σε κατευθείαν συνομιλίες δεν θα δεχόμουνα αντιπρόσωπο του κ. Ντενκτάς και για αυτό δεν έχει κατ'ευθείαν συνομιλίες αλλά εκ του σύνεγγυς''.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι άρα δεν μπορεί να υπογραφεί οτιδήποτε στην Κοπεγχάγη, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε πως ''δεν ξέρω αν ο Ντενκτάς θα βάλει αντιπρόσωπο. Δεν ξέρω εάν εκείνος θα βάλει αντιπρόσωπο, εάν εγώ θα βάλω αντιπρόσωπο'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέστησε λίγη υπομονή.

    Ερωτηθείς αν αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''συζητήθηκε και αυτό στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Κληθείς να πει αν υπήρξε ομοφωνία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως δεν είναι διατεθειμένος να αποκαλύψει οτιδήποτε το οποίο συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζουν οι Τούρκοι την κάθε κίνηση που θα κάνουμε εμείς. Εκείνοι δεν μας δημοσιοποιούν τις κινήσεις τους. Είναι σαν να μου λέτε να παίξω σκάκι και να πω ποιες κινήσεις θα κάνω μετά στον αντίπαλο'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η λύση είναι συνδεδεμένη με την ένταξη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''η θέση μας είναι ότι η ένταξη είναι ένα διαφορετικό θέμα και η λύση είναι διαφορετικό θέμα''.

    Ερωτηθείς αν με τα σημερινά δεδομένα υπογράφει ή όχι λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''με τα σημερινά δεδομένα εάν ακούσω μερικούς τρελούς δεν θα πρέπει να υπογράψω λύση. Εάν ακούσω μερικούς που λογικεύονται θα πρέπει να προβληματιστώ σοβαρά''.

    Ερωτηθείς αν νιώθει πως το ταξίδι του αυτό στην Κοπεγχάγη είναι ίσως με εξαίρεση τα ταξίδια που έκανε τον Αύγουστο του 1974 το πιο κρίσιμο στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''το ταξίδι του '74 ήταν ένα κρίσιμο ταξίδι αλλά ήξερες ότι δεν θα λύετο εκεί το Κυπριακό. Δεν υπήρχε αυτό το θέμα αν θα λυθεί το Κυπριακό. Εδώ υπάρχει και αυτό το θέμα, εάν θα υπογραφεί ή αν δεν θα υπογραφεί η λύση του κυπριακού προβλήματος'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να πει αν τον ενοχλούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται κατά του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''το ότι υπάρχουν αντιδράσεις το γνωρίζουμε. Το ότι υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες προέρχονται από ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν πώς γίνεται η διεθνής πολιτική το ξέρουμε και αυτό''.

    Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε υπογραφή του σχεδίου εάν το ΑΚΕΛ έχει αντίθετη γνώμη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''δεν θα λάβω (υπόψη) την άποψη μόνο ενός κόμματος. Θα λάβω την άποψη πολλών κομμάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο απαρτίζεται από πολλά κόμματα. Υπάρχουν δυο μεγάλα κόμματα αναμφισβήτητα και άλλα μικρότερα, αλλά θα ακούσεις τα επιχειρήματα και των μεγάλων και των μικρών και ανάλογα και με τις άλλες εξελίξεις θα αποφασίσεις τι θα γίνει'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να πει εάν αφού λάβει υπόψη τις απόψεις των κομμάτων θεωρεί ότι μπορεί στο τέλος να προχωρήσει σε απόφαση μόνος του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή θα πρέπει να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''θεωρώ ότι όποια δήλωση το τι θα κάμω, θα έλεγα στην άλλη πλευρά και στην Τουρκία και στον Ντενκτάς ορίστε τα χαρτιά μου με αυτά τα χαρτιά θα παίξω''.

    Κληθείς να πει αν είχε επικοινωνία χθες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως θα τον συναντήσει απόψε.

    Με την ίδια πτήση με τον Πρόεδρο Κληρίδη μεταβαίνουν στην Κοπεγχάγη ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου θα μετέβαινε στην Κοπεγχάγη από τις Βρυξέλλες.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κοπεγχάγη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Κοπεγχάγη από τη Ρώμη, όπου εκτελεί επίσκεψη.

    [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κοπεγχάγη

    Δεν υπάρχει πρόγραμμα μετάβασης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κοπεγχάγη, δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, λίγο προτού αναχωρήσει σήμερα το πρωί για το Αμστερνταμ και από εκεί για την Κοπεγχάγη.

    ''Δεν υπάρχει πρόγραμμα για μετάβαση του Γενικού Γραμματέα στην Κοπεγχάγη", είπε ο κ. ντε Σότο, για να προσθέσει ότι μόνο αυτός και οι συνεργάτες του μεταβαίνουν.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν πρόκειται να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας για το Κυπριακό, ο Ειδικός Σύμβουλος του κ. Ανάν είπε: ''Λοιπόν... γιατί όχι'';

    [08] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Συμφωνία - Κύπριοι αστυνομικοί

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Πρέσβης

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7397          1,7501
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7548          1,7653
    Λίρα Αγγλίας                     1,1159          1,1225
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,0295        217,7577
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1291          3,1541
    Δολάριο Καναδά                     2,7346          2,7564
    Κορώνα Δανίας                     12,9088         13,0120
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7526         12,8546
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7833         15,9095
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5618          2,5822
    

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αλγερία

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης αναχωρεί αύριο για επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας της χώρας Chakib Khelil. Ο κ. Ρολάνδης θα παραμείνει στην Αλγερία μέχρι την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη στην Κοπεγχάγη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφθασε γύρω στις 2 ώρα Κύπρου στην Κοπεγχάγη, όπου αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

    [12] (Κ) Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών - Αναστολή αποδοχής καρτών

    Οι Τράπεζες μέλη του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών αναστέλλουν από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής την αποδοχή των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών σαν μέσου διενέργειας συναλλαγών.

    [13] (K) Βρετανός ΥΦΕΞ - Απόδημοι - Συνάντηση

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           113,92  ( 2,96)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.167.285
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.712.569    457,80  ( 2,89)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.085.579    131,56  ( 2,64)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    253.726     96,01  ( 2,35)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     17.837     25,49  ( 2,95)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    144.317     70,12  ( 1,76)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     25.061    121,24  (-0,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     59.031     22,17  ( 1,70)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     31.934     87,96  ( 7,33)
    Ετ. Πληροφορικής              £     42.453      4,33  ( 2,36)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    302.074     25,72  ( 5,84)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.182     15,27  ( 4,45)
    Ξενοδοχεία                    £    109.715     56,09  ( 2,92)
    Αλλες Εταιρείες               £    557.581    103,35  ( 2,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντικά κέρδη

    Ανοδική πορεία ακολούθησε και στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αγγίζοντας το επίπεδο των 113 μονάδων με το σύνολο των κλαδικών δεικτών να σημειώνει σημαντικά κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλη άνοδο της τάξης του 2,95%, κλείνοντας στις 113,92 μονάδες. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 3,1 εκατομμύρια λίρες.

    [16] (Κ) Ερτουργρούλογλου - Κοπεγχάγη

    Ο λεγόμενος ''υπουργός εξωτερικών και άμυνας'' του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου θα εκπροσωπήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς

    [17] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αγκυρα - Νοσοκομείο

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Ιμπνί Σινά.

    [18] (Κ) Κυπριακή Κυβέρνηση - Μέση Ανατολή - Βία - Καταδίκη

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''καταδικάζει έντονα οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια ή πράξη βίας που έχει στόχο πολίτες είτε αυτοί είναι Παλαιστίνιοι είτε Ισραηλινοί''.

    Οπως επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση "η καταδίκη αυτή, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και της αποδίδεται σημαντική βαρύτητα όταν τέτοιες ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών αδιακρίτως, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών".

    "Η ισραηλινή επιδρομή της 6ης Δεκεμβρίου εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού El-Bureij στη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δέκα Παλαιστινίων δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δικαιολογηθεί ούτε να νομιμοποιηθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων καθώς και ταχεία ανάρρωση σε όλους όσοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

    Σημειώνοντας ότι αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του από οποιοδήποτε είδος τρομοκρατίας εναντίον τους, η κυβέρνηση τονίζει ακόμη ότι δεν μπορεί να επιδοκιμάσει τη χρήση βίας που κατευθύνεται ενάντια σε αθώους πολίτες ούτε μπορεί να υποστηρίξει την πρακτική έκνομων θανάτων.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, ''για μια ακόμη φορά επιθυμεί να επαναλάβει την υποστήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ως τον καλύτερο τρόπο για επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή''.

    [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη - Αλγερία

    Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης μεταβαίνει αύριο στην Αλγερία για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας της χώρας Chakib Khelil.

    [20] (Κ) Μπους - Ρασμούσεν - Τουρκία

    Τη μελλοντική σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν.

    [21] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως η πλευρά του δεν είναι σε θέση να υπογράψει στην Κοπεγχάγη τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για λύση του Κυπριακού, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.

    Ο κατοχικός ηγέτης έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    [22] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αναθεωρημένο Σχέδιο - Κυπριακό

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι η τ/κ πλευρά δεν θα μπορέσει να υπογράψει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κοπεγχάγη.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο κ. Ντενκτάς επεσήμανε ότι ''υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις'' στο αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε χθες ο κ. Ανάν, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το νέο χάρτη που προτάθηκε από τα ΗΕ.

    Παράλληλα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να αποφύγει τις συνομιλίες, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο λεγόμενος ''υπουργός εξωτερικών'' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μεταβαίνει στην Κοπεγχάγη, ''για να δώσει το μήνυμα ότι είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων''.

    ''Θέλουμε χρόνο για να συζητήσουμε με την ε/κ πλευρά'', είπε.

    ''Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις στο νέο σχέδιο των ΗΕ, αλλά τα κύρια αιτήματά μας, παραμένουν'', είπε ο κ. Ντενκτάς, για να υποστηρίξει ότι μετά την υποβολή του αναθεωρημένου σχεδίου, ο ίδιος επιθυμεί διαπραγματεύσεις με την ε/κ πλευρά.

    Ισχυρίστηκε ότι διαπιστώνει πρόβλημα σχετικά με τα θέματα της κυριαρχίας και της επιστροφής των προσφύγων.

    [23] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρτ - Κυπριακό - Κοπεγχάγη

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν πρόκειται να ταξιδέψει, αν δεν υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις για υπογραφή συμφωνίας στο Κυπριακό, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, ερωτηθείς σχετικά, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    Ο κ. Εκχαρτ αναφέρθηκε στις χθεσινές επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ, Αλβαρο ντε Σότο στη Λευκωσία και ανέφερε ότι ήδη στην Κοπεγχάγη βρίσκεται ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. ντε Σότο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε άγνοια για το πρόγραμμα των συναντήσεων της Κοπεγχάγης και για το ποιός θα εκπροσωπήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ωστόσο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη ενημερωθεί πως αυτός θα είναι ο λεγόμενος ''υπουργός εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Πάντως, υπενθύμισε σχετικό απόσπασμα της επιστολής Ανάν προς τους δύο ηγέτες, όπου ο ΓΓ προσκάλεσε και τις δύο πλευρές να είναι διαθέσιμες αν κριθεί απαραίτητο, στην Κοπεγχάγη. ''Το οποίο'', συνέχισε ο κ. Εκχαρτ, ''υπό το φως των χθεσινών μη ολοκληρωμένων διαβουλεύσεων, είναι ξεκάθαρα αναγκαίο. Η ευκαιρία που έχουμε στα χέρια μας πρέπει να αξιοποιηθεί''.

    [24] (Κ) Πρόντι - Κοπεγχάγη - Κύπρος - Ενταξη

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε σήμερα ότι η ''Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμη να ολοκληρώσει και επίσημα τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, παρά τη δεδηλωμένη προτίμηση μας για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου''.

    Αναφερόμενος στο αναθεωρημένο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Πρόντι ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι η Επιτροπή στηρίζει την έκκληση του Κόφι Ανάν προς την ε/κ και τ/κ πλευρά να καταλήξουν σε συμφωνία στην Κοπεγχάγη, εκμεταλλευόμενες ''την ιστορική ευκαιρία'' που τους προσφέρεται.

    Οσον αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στο Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, ο κ. Πρόντι επανέλαβε ότι ''αν και αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα από την Τουρκία και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη νέα τουρκική κυβέρνηση, στη βάση αντικειμενικών αναλύσεων η χώρα δεν πληροί ακόμη τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις της πρέπει να ισχύσουν όσα και για τις άλλες υποψήφιες χώρες''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη γαλλογερμανική πρόταση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας υπό όρους το 2005, ο κ Πρόντι είπε ότι από πληροφορίες γνωρίζει ότι η δανική προεδρία εξετάζει την κατάθεση συμβιβαστικής πρότασης στη βάση των συζητήσεων στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (9-10


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 11 December 2002 - 18:49:19 UTC