Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Κύπρος - Αφγανιστάν - Βοήθεια
  • [03] (Κ) Κυπριακό - Ραούφ Ντενκτάς - Σύσκεψη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Μάρω Βαρναβίδου - Αντιπρόεδρος - Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κύπρος - Ευρωστρατός
  • [07] (Κ) Δανική προεδρία - Ευρωκοινοβούλιο - Σύνοδος Κοπεγχάγης
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αβραμόπουλος - Ενταξη Κύπρου
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μέτρα για Τ/Κ - Περαιτέρω διαβούλευση
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) ΕΚΕ - Ψήφισμα - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Προεδρικές εκλογές - Αθήνα
  • [15] (Κ) Κασουλίδης - Γιακίς - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [16] (Κ) Λονδίνο - Μουσταφά Ακιντζί - Ντενκτάς
  • [17] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ενημέρωση αύριο
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [19] (Κ) Γερμανία - 3ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου
  • [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση
  • [21] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Διάκριση
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) ΕΕ - Χρηματοδοτήσεις - Διεύρυνση

  • [01] (Κ) Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας - Κυπριακό

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερωθεί σήμερα το απόγευμα από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο Ντε Σότο, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την υποβολή των προτάσεών του και τα διαμειφθέντα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 5:30 το απόγευμα ώρα Κύπρου και το Κυπριακό είναι το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη, με πρώτο την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τη δύναμη παρατηρητών του ΟΗΕ στα υψώματα Γκολάν ((UNDOF).

    [02] (Κ) Κύπρος - Αφγανιστάν - Βοήθεια

    Χρηματική βοήθεια ύψους 80.000 δολαρίων αποφάσισε να διαθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), με στόχο να χρηματοδοτήσει τη Συνταγματική Επιτροπή, η οποία θα προετοιμάσει το Σύνταγμα του Αφγανιστάν.

    Τη δωρεά αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Την επιταγή επέδωσε στο διοικητή του UNDP, Marc Malloch Brown, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες μαζί του, παρουσία του Μονίμου Αντιπροσώπου του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ και ανωτέρων αξιωματούχων του UNDP.

    Στη σύντομη ομιλία του, ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε ότι η δωρεά αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει την προσήλωσή της στην αρχή της νομιμότητας και ευχήθηκε όπως το Αφγανιστάν από πηγή αντιπαράθεσης και τρομοκρατίας να προχωρήσει στο δύσκολο δρόμο της ανοικοδόμησης, της προόδου και της δημιουργίας ενός ευνομούμενου.

    [03] (Κ) Κυπριακό - Ραούφ Ντενκτάς - Σύσκεψη

    Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, τα Ηνωμένα Εθνη κινητοποιήθηκαν και πάλι έτσι ώστε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ των πλευρών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο και η τουρκική πλευρά έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα αυτό, δήλωσε χθες στην Αγκυρα ο Εργκιούν Ολγκιούν, σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ραουφ Ντενκτάς.

    «Ο νομικός σύμβουλος του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ντε Σότο, Ντιντιέ Φίρτερ ζήτησε να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα», είπε ο κ. Ολκγιούν.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παραμονή ή όχι του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τη λήξη της θητείας του είναι το θέμα που απασχολεί σήμερα τα πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, τα μέτρα που μελετούνται για οικονομική στήριξη των Τ/Κ, οι συνεχώς διογκούμενες στα κατεχόμενα αντιδράσεις εναντίον του Τ/Κ ηγέτη και η αναχώρηση στην Αθήνα του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου'' γράφει ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα δεν αποκλείουν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέσα στους επόμενους δύο μήνες και ειδικότερα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, μέρα την οποία το σχέδιο Ανάν ορίζει σαν το ορόσημο για την υπογραφή της τελικής λύσης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τροποποιούνται σύντομα τα κριτήρια απασχόλησης αλλοδαπών οικιακών βοηθών, ώστε να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός τους, ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα απασχολούνται 33.000 ξένοι εργάτες στην Κύπρο, από τους οποίους το ένα τρίτο είναι οικιακές βοηθοί, γράφει η εφημερίδα.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Λύση η παραμονή Κληρίδη'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος ναι μεν χθες δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να παραδώσει την εξουσία στις 28 Φεβρουαρίου, άφησε ωστόσο κάποια χαραμάδα, να διαβουλευθεί με τους δικούς του ανθρώπους και πρώτη απ' όλους τη γυναίκα του, στην οποία, όπως είπε υποσχέθηκε ότι στις 28 Φεβρουαρίου να είναι ''ελεύθερος πολίτης''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι ''το σύνολο του σχεδίου Ανάν επιδέχεται και άλλων βελτιώσεων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Υπό προϋπόθεση μένει ο Κληρίδης'', γράφει ότι ''δυναμικά επανέρχεται στο προσκήνιο, η προοπτική παραμονής του Γλαύκου Κληρίδη για μερικούς μήνες στην προεδρία της Δημοκρατίας'', ενώ σημειώνει ότι την παράταση της θητείας του Κληρίδη, ''πέραν από τους συνεργάτες του, ευνοεί πρωτίστως η Αθήνα που δεν θέλει να χαθεί η δυναμική για επίλυση του Κυπριακού μέσα σε ένα κυκεώνα προεκλογικών αντιπαραθέσεων''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως αισιοδοξεί ότι μέχρι την 28η Φεβρουαρίου είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Διαζύγιο ΔΗΣΥ Ομήρου'' γράφει ότι βελούδινο διαζύγιο επιδιώκει ο ΔΗΣΥ από το ΚΙΣΟΣ αφού είναι πλέον δεδομένο ότι δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιαννάκη Ομήρου. Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με την επιστροφή του από το Λονδίνο μιλάει αφ΄ εαυτής αν συγκριθεί και με προηγούμενες δηλώσεις του όταν εγειρόταν τέτοιο ζήτημα. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την οποία αναμένεται να εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο θα γίνεται αναφορά στο σχέδιο Ανάν και στην επί τούτου διαπραγμάτευση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Παρεμβαίνει τώρα και το Συμβούλιο Ασφαλείας'' γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συνέρχεται σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, θα προχωρήσει σε αποφάσεις που θα διατηρήσουν τη δυναμική των συνομιλιών, ενώ θα υιοθετήσει ως νέα καταληκτική ημερομηνία του χρονοδιαγράμματος την 28η Φεβρουαρίου που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι ογκούνται διαρκώς στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για τη στάση που τήρησε ο Ραούφ Ντενκτάς στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στην Κοπεγχάγη με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον εν αμφιβόλω το πολιτικό του μέλλον.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Κληρίδης: Αποχωρώ οριστικά'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε χθες το τοπίο αναφορικά με τις πολιτικές του προθέσεις, ανακοινώνοντας την επιθυμία του όπως στις 28 Φεβρουαρίου είναι ''ελεύθερος πολίτης''. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, ήταν σαφής, αν και εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι του ασκούνται πιέσεις για να παραμείνει. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομόλογου του Απόστολου Κακλαμάνη, με τον οποίο θα ανασκοπήσει τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    [05] (Κ) Μάρω Βαρναβίδου - Αντιπρόεδρος - Συμβούλιο της Ευρώπης

    Η Γενική Γραμματέας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Μάρω Βαρναβίδου επανεκλέγηκε ομόφωνα Αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ισότητας Ανδρών και Γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κύπρος - Ευρωστρατός

    Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ), εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [07] (Κ) Δανική προεδρία - Ευρωκοινοβούλιο - Σύνοδος Κοπεγχάγης

    Τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνέρχεται σήμερα και αύριο στο Στρασβούργο, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας Μπέρτελ Χάρντερ, εκ μέρους της δανικής προεδρίας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αβραμόπουλος - Ενταξη Κύπρου

    Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεκινάει μια καινούργια περίοδος που οδηγεί στη λύση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έγινε σήμερα το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''μια σπουδαία νίκη'', αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας της Κύπρου με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία συνεχάρη.

    ''Ξεκινάει μια καινούργια περίοδος, αυτή που οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ''παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον πιστεύοντας και προσβλέποντας στη στιγμή εκείνη που το νησί ενιαίο, αδιαίρετο, μέσα από μια λειτουργική λύση, θα εξασφαλίσει ισότιμο δικαίωμα στη ζωή για όλους τους κατοίκους, Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η περίοδος που ακολουθεί είναι ''ιδιαίτερα δύσκολη'', σημειώνοντας πως χρειάζεται να καλλιεργηθεί ομοψυχία και αλληλεγγύη γιατί αυτό απέδειξε και η ευρωπαϊκή επιτυχία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΕΛΑ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Αλλαγή στη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση διαπιστώνει ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος εκτιμά ότι σήμερα η Τουρκία ''είναι απόλυτα προσανατολισμένη στην Ευρώπη''.

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μέτρα για Τ/Κ - Περαιτέρω διαβούλευση

    Δεν θα εξαγγελθούν σύντομα τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, αφού χρειάζεται περαιτέρω διαβούλευση υπό το φως κάποιων παραγόντων που έχουν προκύψει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν αναμένει ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει σύντομα τα μέτρα διότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία έχουν προκύψει μετά την ανακοίνωση για εξαγγελία τους.

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7401          1,7505
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7954          1,8061
    Λίρα Αγγλίας                     1,1220          1,1287
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,6127        218,3456
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1580          3,1832
    Δολάριο Καναδά                     2,7937          2,8160
    Κορώνα Δανίας                     12,9112         13,0144
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6843         12,7857
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7999         15,9262
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5612          2,5816
    

    [12] (Κ) ΕΚΕ - Ψήφισμα - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας "ως ενιαίου κράτους στην ΕΕ" χαιρετίζει σε ψήφισμα της για το Κυπριακό η Ενωση Κυπρίων Ελλάδος, η οποία συγχαίρει τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου και της Ελλάδας ''για αυτή την επιτυχία, καθώς και τον κυπριακό λαό για τις θυσίες που υπέστη για την επίτευξη του στόχου αυτού''.

    Στο ψήφισμα της ΕΚΕ, το οποίο εγκρίθηκε στις 15 Δεκεμβρίου από στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση της, εκφράζει της ανησυχίες της για την επιμονή του Αμερικανο-βρετανικού παράγοντα, να επιδιώκει λύση με βάση το σχέδιο Ανάν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2003.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           105,96  (-1,33)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.331.026
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.171.620    424,47  (-0,94)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    905.941    121,87  (-1,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    123.286     89,04  (-1,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.702     23,46  (-3,62)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     36.671     67,92  (-1,08)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     11.663    115,96  (-3,05)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     21.157     21,07  (-2,18)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     48.468     81,72  ( 0,04)
    Ετ. Πληροφορικής              £     23.397      3,84  (-3,03)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    175.789     23,09  (-3,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        484     14,67  (-4,12)
    Ξενοδοχεία                    £     46.954     51,66  (-2,68)
    Αλλες Εταιρείες               £    320.159     96,47  (-1,03)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Προεδρικές εκλογές - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι δεν προβλέπει αλλαγή της προσέγγισης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό ώστε να επιτευχθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρηση του για την Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι είναι ''απίθανο πως θα επέλθει η ριζική αλλαγή και θα υπάρξει λύση''.

    [15] (Κ) Κασουλίδης - Γιακίς - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Η θέση που εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς ότι αν το Κυπριακό δεν λυθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, τότε ο τουρκικός στρατός θα κατηγορηθεί ότι κατέχει τμήμα της ΕΕ, αποτελεί ''ένα ακόμη επιχείρημα γιατί η τουρκική πλευρά πρέπει να καταλήξει σε αποφάσεις για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [16] (Κ) Λονδίνο - Μουσταφά Ακιντζί - Ντενκτάς

    O πρώην πρόεδρος του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν νοιάζεται για την τύχη της κοινότητάς του.

    [17] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ενημέρωση αύριο

    Αύριο αντί σήμερα θα γίνει η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέα πτώση, τη δεύτερη στη σειρά, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), υποχωρώντας στο επίπεδο των 105 μονάδων. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν, κυρίως σε περιφερειακούς τίτλους, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 105,96 μονάδες, καταγράφοντας νέα πτώση σε ποσοστό 1,33%. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 2,3 εκατομμύρια λίρες.

    [19] (Κ) Γερμανία - 3ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου

    Διπλή επιτυχία για την Κύπρο σημειώθηκε στο 3ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία από τις 6 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στην Κολωνία, με τη συμμετοχή συνολικά 50 ταινιών από 20 μεσογειακές χώρες.

    [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν, ο οποίος θα ενημερωθεί σήμερα για τα διαμειφθέντα στην Κοπεγχάγη από τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, προσερχόμενος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ αν έλαβε την υπόσχεση από τα μέρη ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και αν έχει ήδη σχεδιάσει την επόμενη κίνησή του.

    "Τους κάλεσα να συνεχίσουν τις συνομιλίες και αναμένω ότι θα συνεχίσουν. Αλλά, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να δώσω κάποια ένδειξη για το ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μου".

    Καθώς ο κ. ντε Σότο δεν πρόλαβε να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα, η εξέταση του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας αναβλήθηκε για αύριο στις 10 το βράδυ (ώρα Κύπρου).

    [21] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Διάκριση

    Το πρόγραμμα ''Οι Γονείς ως Συν-Εκπαιδευτές: Ενα Πρόγραμμα Συνεργασίας Γονιών-Δασκάλου'', με το οποίο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκπροσωπήθηκε φέτος στον ετήσιο διαγωνισμό για το βραβείο Alcuin της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γονέων (European Parents Association, ΕΡΑ), έτυχε εξαίρετης διάκρισης ως ένα από τα πέντε πιο αξιόλογα και καινοτόμα προγράμματα της φετινής διοργάνωσης.

    Στο διαγωνισμό φέτος έλαβαν μέρος 25 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ, με ένα πρόγραμμα η καθεμιά το οποίο επιλέγεται σε εθνικό διαγωνισμό.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ALCUIN ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ (ΕΡΑ)

    Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκπροσωπήθηκε φέτος στον ετήσιο διαγωνισμό για το βραβείο Alcuin της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γονέων (European Parents Association, ΕΡΑ) με το πρόγραμμα ''Οι Γονείς ως Συν-Εκπαιδευτές: Ενα Πρόγραμμα Συνεργασίας Γονιών-Δασκάλου'', που έτυχε εξαίρετης διάκρισης ως ένα από τα πέντε πιο αξιόλογα και καινοτόμα προγράμματα της φετινής διοργάνωσης.

    Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στο Β' Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου από τον εκπαιδευτικό Λοϊζο Συμεού και τον οικείο επιθεωρητή του σχολείου Ανδρέα Μακρή.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση Γονέων, η οποία αποτελεί το εκφραστικό όργανο 100 εκατομμυρίων γονιών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και που έχει έδρα τις Βρυξέλλες, καθιέρωσε το θεσμό του βραβείου Alcuin από το 1991 με σκοπό την προώθηση προγραμμάτων που αφορούν το ρόλο των γονέων ως συνεταίρων στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

    Το βραβείο απονέμεται σε εκπαιδευτική καινοτομία στην Ευρώπη της οποίας την πρωτοβουλία ανέλαβαν άτομα, σχολικές μονάδες, ομάδες ή θεσμοί που υπάγονται στις εθνικές ομοσπονδίες γονέων και τα υπουργεία Παιδείας των χωρών της Ευρώπης. Τα κριτήρια με βάση τα οποία η ΕΡΑ αξιολογεί τα υποβαλλόμενα προγράμματα είναι: · Να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση του ρόλου των γονέων ως βασικών συνεργατών στις μαθησιακές διαδικασίες · Να συμβάλλουν στην ανάπτυξη στενών σχέσεων σπιτιού-σχολείου με στόχο την ενίσχυση των επιδόσεων των παιδιών · Οι καινοτομίες που παρουσιάζουν, να προσφέρουν στην εκπαίδευση · Να αποτελούν παράδειγμα προς εφαρμογή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να ενθαρρύνουν διεθνείς εφαρμογές τους.

    Στο διαγωνισμό φέτος έλαβαν μέρος 25 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της ΕΕ, με ένα πρόγραμμα η καθεμιά το οποίο επιλέγεται σε εθνικό διαγωνισμό. Είναι η πρώτη φορά φέτος από την καθιέρωση του θεσμού που πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο πέτυχε να διακριθεί και να προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού. Στην τελική φάση διαγωνίζονται τα πέντε πιο αξιόλογα προγράμματα από όσα υποβλήθηκαν από τις συμμετέχουσες χώρες.

    Το πρόγραμμα, κάτω από τον τίτλο ''Valuing parents as co-educators: a teacher-parent partnership ιn the primary school classroom/ Faire valoir les parents comme co-educators: le partenariat enseignanats-parents dans les classes de l' ecole primaire'', αφορούσε στην καθιέρωση μιας συνεργασίας μεταξύ των γονέων, των παιδιών μιας Ε' τάξης του συγκεκριμένου σχολείου και του εκπαιδευτικού στις καθημερινές μαθησιακές και τις ευρύτερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τάξης.

    Γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικός μοιράζονταν καθημερινά εμπειρίες και ρόλους στην τάξη με σκοπό να ενισχυθούν οι σχολικές επιδόσεις, συμπεριφορές και στάσεις των παιδιών και να εξοικειωθούν οι γονείς με την εργασία των παιδιών τους στο σχολείο, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν αποτελεσματικότερα τη σχολική φοίτηση των παιδιών τους.

    Τρεις έως έξι γονείς ήταν παρόντες καθημερινά στην τάξη, ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια, ώστε και οι δύο γονείς, όσο γίνεται περισσότερων παιδιών να επισκεφτούν την τάξη.

    Οι γονείς ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν σε όσο το δυνατό περισσότερα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος των παιδιών τους.

    Σε καθημερινό επίπεδο, οι γονείς συναντούσαν τον εκπαιδευτικό λίγο πριν από κάθε μάθημα και ενημερώνονταν ως προς το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες του μαθήματος για να καθορίσουν ρόλους και ευθύνες και να προετοιμάσουν σχετικό υλικό ή εποπτικά μέσα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς προετοιμάζονταν από το σπίτι.

    Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μέσα στην τάξη, οι γονείς συμμετείχαν σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένων ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων. Εμπλέκονταν στις συζητήσεις στην τάξη, στην παρουσίαση και διδασκαλία εξειδικευμένων θεμάτων και τη διοργάνωση μικρών εκθέσεων, συνεργάζονταν με τον εκπαιδευτικό στην οργάνωση και διοίκηση της τάξης, διόρθωναν εργασίες, βιβλία και τετράδια, διατηρούσαν επίκαιρη την πινακίδα της τάξης, οργάνωναν υλικά, ενώ συμμετείχαν ομαδικά σε εξορμήσεις, εκδρομές, εκδηλώσεις, και αθλητικές διοργανώσεις.

    Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του προγράμματος υπήρξαν ιδιαίτερα θετικά και έδειξαν την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, καθώς επίσης την ανάπτυξη ενός ''κοινοτικού'' πνεύματος κοινών στόχων και προσπαθειών με επίκεντρο την ολόπλευρη ανάπτυξη και καλλιέργεια των παιδιών.

    Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τους εκπαιδευτικούς που το εφάρμοσαν σε τελετή που διοργανώθηκε το Νοέμβριο στο Τορίνο της Ιταλίας, μαζί με τα προγράμματα των υπόλοιπων τεσσάρων χωρών που διακρίθηκαν, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Σλοβακίας.

    Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απάρτιζαν εξέχουσες προσωπικότητες από χώρες της Ευρώπης. Η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της για το πρόγραμμα της Κύπρου τόνισε την καινοτομία που παρουσίαζε όσον αφορά την άμεση επαφή των γονιών με τη σχολική ζωή του παιδιού τους και τη συνεργασία τους με τα παιδιά τους μέσα στον ίδιο το σχολικό χώρο.

    Τόνισε επίσης τη σημασία που είχε για την ανάπτυξη και επιτυχία του προγράμματος της Κύπρου η πρωτοβουλία και οι εθελοντικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών που ανέλαβαν τη διοργάνωσή του. Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε η συμμετοχή της Γερμανίας ''Compassion: socially aware learning and action at school and in society''.

    Τα έπαθλα που απονεμήθηκαν φτιάχτηκαν ειδικά από την φιλοξενούσα χώρα και παριστάνουν την προτομή του Alcuin, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο διαγωνισμό.

    Επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα που εκπροσώπησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μπορείτε να βρείτε στο περιοδικό του European Parents Association ''Info-Bulletin'' (Winter 2002), στην ιστοσελίδα www.gse.harvard.edu/hfrp/projects/fine/resources/digest/index.html, όπως επίσης και από τoυς διοργανωτές του προγράμματος με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση lsymeou@cyearn.pi.ac.cy

    ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ 3Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Στο 3° Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στις 6-15.12.2002 στην Κολωνία, συμμετείχαν συνολικά 50 ταινίες από 20 μεσογειακές χώρες.

    Η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Χρίστου Γεωργίου ''Κάτω από τα άστρα'' βραβεύθηκε ως η τρίτη καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ, ενώ το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου απέσπασε η ταινία ''Το τάμα'' του σκηνοθέτη και συμπατριώτη μας Ανδρέα Πάντζη. Ο βραβευθείς ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς παρευρέθηκε στην απονομή.

    Η ταινία της σκηνοθέτιδας Αλίκης Δανέζη-Knutsen δεν συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ αλλά παρουσιάσθηκε στο πρόγραμμα πλαίσιο, στη σειρά ''Young and Fresh'' και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από το κοινό.

    Οι τρεις Κύπριοι σκηνοθέτες, οι οποίοι παρευρέθηκαν στο Φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία μετά την προβολή των ταινιών τους να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις του κοινού.

    Το γεγονός ότι η ταινία ''Κάτω από τα άστρα'', όπως πληροφορήθηκε το κοινό μετά από συγκεκριμένη ερώτηση θεατή, δεν προβλήθηκε ακόμη στους κινηματογράφους της Κύπρου ξάφνιασε και προβλημάτισε τους θεατές.

    Την κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο εκπροσώπησε η Ακόλουθος Τύπου Γιώργα Σολομώντος, η οποία, μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τους Κύπριους σκηνοθέτες και συντελεστές του Φεστιβάλ, που βρίσκονται στο Βερολίνο, για διοργάνωση ημερών Κυπριακού Κινηματογράφου στο Βερολίνο για το 2003.

    ΚΑΪΡΟ - ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Η Πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο, στο πλαίσιο της κοινωνικής της προσφοράς, συμμετείχε στο European Christmas Charity Bazaar, που πραγματοποίησαν από κοινού προχθές στο ξενοδοχείο Nile Hilton οι Πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών που είναι διαπιστευμένες στην Αίγυπτο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συμμετοχή της Πρεσβείας στην φιλανθρωπική εκδήλωση αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για προβολή αφενός της ευρωπαϊκής ταυτότητας της Κύπρου και αφετέρου των κυπριακών προϊόντων και του αλτρουισμού του κυπριακού λαού.

    Στο κυπριακό περίπτερο εκτέθηκαν κυπριακά προϊόντα τα οποία πρόσφεραν κυπριακές βιομηχανικές εταιρείες.

    Την προσπάθεια της Πρεσβείας και την όλη φιλανθρωπική εκδήλωση στήριξαν και οι Κυπριακές Αερογραμμές, προσφέροντας δωρεάν δυο εισιτήρια Κάιρο - Λάρνακα - Κάιρο.

    Τους επισκέπτες στο περίπτερο της Κύπρου υποδέχθηκε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Κάιρο Φαίδων Αναστασίου, πλαισιωμένος από το προσωπικό της Πρεσβείας.

    Τα έσοδα από την εκδήλωση θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ

    Σε εορταστική ατμόσφαιρα μετά την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου εκδήλωση αφιερωμένη στην Κύπρο σε αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Ουτρέχτης και Περιχώρων, στην Ολλανδία.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Χάγη Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο οποίος είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός από την ανεξαρτησία και μείζον γεγονός για όλο τον Ελληνισμό.

    Ο κ. Ευρυβιάδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες της πορείας μέχρι την Κοπεγχάγη και στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Ακολούθησε διάλεξη από τον Ιστορικό Kees Klok με θέμα ''Ο πόνος της Αφροδίτης: Ιστορικά προηγούμενα του Κυπριακού''. Ο κ. Klok έκανε μία σύντομη επισκόπηση στην ιστορία της Κύπρου από την εποχή της οθωμανικής κατάκτησης και αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο και την πολιτική των Βρετανών στο Κυπριακό.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων, μέλη της παροικίας και Ολλανδοί φίλοι της Κύπρου.

    ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΪΡΟΥ

    Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', έφθασε στο Κάιρο συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Διονύσιο και τον υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου Θεοφ. Επίσκοπος Νιτρίας Αλέξιος και οι κληρικοί της Επιτροπείας Καίρου.

    Ακολούθως, συνοδευόμενος από τους προαναφερομένους, παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε με την ευκαιρία της ονομαστικής τους γιορτής το ζεύγος Νικολάου και Αικατερίνης Πολίτου στο Ελληνικό Κέντρο Καίρου. Στο δείπνο παρευρέθηκαν Πρεσβευτικές, Προξενικές και Κοινοτικές Αρχές και πλήθος φίλων.

    Την Κυριακή ο Μακαριώτατος εκκλησιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου λειτούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως.

    Στη συνέχεια δεξιώθηκε το εκκλησίασμα στην αίθουσα του Θρόνου και δέχθηκε τους μηχανικούς κ. Νικόλαο Πολίτη και Mr. Saber Hakim.

    Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, όπου έδωσε οδηγίες για την ολοκλήρωση και διακόσμηση των καινούργιων αιθουσών.

    Κατά την διαδρομή της επιστροφής ο Μακαριώτατος επεσκέφθηκε τη νοσηλευομένη κ. Ελένη Σιδερέλλη και όλους τους Ελληνες ασθενείς του Ελληνικού Νοσοκομείου Καϊρου και τους ευχήθηκε καλή ανάρρωση και κουράγιο.

    Το απόγευμα δέχθηκε στο γραφείο του τον Αρχοντα Μέγα Τελετάρχη του Θρόνου κ. Βασίλειο Σαραντινό και τους Ιερείς της Επιτροπείας.

    Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καϊρου, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φαίδωνα Αναστασίου, με τον οποίον είχε εγκάρδια συνομιλία. Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον Εξοχώτατο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Πρέσβεως την κυπριακή κυβέρνηση για την ενίσχυση που προσφέρει στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

    Ακολούθως επισκέφθηκε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλή Αστεριάδη, με τον οποίον είχε επίσης εγκάρδια συνομιλία, εξαίροντας την συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας και την αρμονική συνεργασία των δύο μερών στην Αίγυπτο.

    Τέλος, η ΑΘΜ με τη συνοδεία του επισκέφθηκε την Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, όπου τον υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος της, Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεοφύλακτος και οι Ιερείς της Μονής.

    [23] (Κ) ΕΕ - Χρηματοδοτήσεις - Διεύρυνση

    Σε 10,3 δις ευρώ θα φτάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που θα έχουν οι δέκα νέες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την πρώτη τριετία μετά την ένταξη, δηλαδή την περίοδο 2004-2006. Η Κύπρος θα έχει καθαρό όφελος της τάξης των 89 εκ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 17 December 2002 - 18:49:18 UTC