Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΣΑΕ Αμερικής - Μήνυμα για ένταξη της Κύπρου
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - Ενταξη
  • [03] (Κ) Ελλάδα - Βουλή - Κυπριακό - Παπανδρέου
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
  • [06] (Κ) Τουρκία - Ηγεσία - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Ελλάδα - Βουλή - Κυπριακό - Σημίτης
  • [08] (K) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Ρασμούσεν - Ευρωκοινοβούλιο - Ενταξη - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Προεδρικές εκλογές
  • [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Αθήνα - Σημίτης - Χριστόφιας
  • [15] (Κ) Ευρωβουλή - Φερχόιγκεν - Ρασμούσεν - Τουρκία
  • [16] (Κ) Διεύρυνση - Μελέτη - Επιπτώσεις
  • [17] (K) Τουρκία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Γ. Παπανδρέου - Ελληνική Προεδρία - ΕΕ - Κύπρος
  • [20] (Κ) Ρασμούσεν - Κύπρος - Ευρωβουλή
  • [21] (Κ) Ευρωβουλή - Κύπρος - Φερχόιγκεν
  • [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο - Τελική απόφαση
  • [23] (Κ) Γ. Παπανδρέου - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΕΕ

  • [01] (Κ) ΣΑΕ Αμερικής - Μήνυμα για ένταξη της Κύπρου

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αμερικής, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο συντονιστής του Χρήστος Τομαράς, εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση για την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - Ενταξη

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν, διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου, ο κ. Μπάουτσερ αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι πάντα έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ.

    [03] (Κ) Ελλάδα - Βουλή - Κυπριακό - Παπανδρέου

    Αποτέλεσμα πολιτικής αρχών που ακολούθησε η Ελλάδα, με όραμα για την περιοχή, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τη συμβολή της Ελλάδας στην απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει να παίξει ιστορικό ρόλο στις εξελίξεις και να καταστεί πρωτοπόρος στην προσπάθεια για ένταξη όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη θετική συμβολή όλων των κομμάτων στην προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και δήλωσε ότι ''πρέπει να ξεφύγουμε από το μικροκομματικό ανταγωνισμό. Η Ελλάδα τα κατάφερε. Τα καταφέραμε όλοι μαζί''.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ενδεχόμενο επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για περιορισμένη θητεία μέχρι και τη λύση του Κυπριακού και η άρνηση την οποία φαίνεται να εκφράζουν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, η πρόθεση τ/κ κομμάτων να απαλλάξουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από διαπραγματευτή της κοινότητάς τους στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η προειδοποίηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη και η επιστροφή χρηματικού ποσού από την κυβέρνηση σε καταναλωτές που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κληρίδης με συναίνεση ή με εκλογές'' γράφει ότι οι πιέσεις με γνώμονα το Κυπριακό φαίνεται να οδηγούν τον Πρόεδρο Κληρίδη στον προσανατολισμό να παρατείνει την παρουσία του στο προεδρικό αξίωμα για διάστημα 6-12 μηνών είτε μέσω της συναίνεσης των πολιτικών κομμμάτων, είτε μέσω των εκλογών ακόμη και αν θα υπάρχουν ανθυποψήφιοι. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέπληξε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος προειδοποιώντας τον ότι ''την επομένη θα βρεθεί εκτός κόμματος'' σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε ο Δημήτρης Συλλούρης εναντίον του Προέδρου Κληρίδη και των συνεργατών του, τους οποίους χαρακτήρισε 'αδέξιους' αλλά και για την προσπάθειά του να εκμαιεύσει απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά της συμφωνίας λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Καίριες βολές κατά Ντενκτάς'' γράφει ότι τα τ/κ κόμματα θα προσπαθήσουν μέσω της ψευδοβουλής να απαλλάξουν τον Ραούφ Ντενκτάς από τα διαπραγματευτικά του καθήκοντα για το Κυπριακό. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά και άλλα τ/κ κόμματα και οργανώσεις ετοιμάζουν πρόγραμμα δράσης με στόχο την παραίτηση του κ. Ντενκτάς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάρτιση καταλόγου με τα ονόματα των 70 χιλιάδων περίπου καταναλωτών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και εντός του Φεβρουαρίου θα επιστραφεί σε όλους τους χρήστες ένα ποσό γύρω στις 120 λίρες.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κληρίδης: Δεν λέω όχι, Χριστόφιας: Λέω όχι εγώ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης φαίνεται να είναι έτοιμος να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές, διεκδικώντας ανανέωση της θητείας του για μερικούς μόνο μήνες και ανεξάρτητα από το αν θα έχει ή όχι ανθυποψήφιο. Γράφει ότι φαίνεται πως ούτε το ΑΚΕΛ ούτε το ΔΗΚΟ είναι διαθετειμένα να συναινέσουν σε επανεκλογή Κληρίδη περιορισμένης θητείας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Βρετανία ξεπέρασε τα όρια καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ''Π'' φαίνεται να ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει δήλωση για το Κυπριακό με την οποία να διασυνδέει τη λύση του προβλήματος με το χρονοδιάγραμμα της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ ,στις 16 Απριλίου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Στο...βάθος Αλέκος Μαρκίδης'' γράφει πως πλήρης ρευστότητα χαρακτηρίζει το προεκλογικό σκηνικό, δύο μόνο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Εντονες προεκλογικές ζυμώσεις διενεργούνται σε Λευκωσία και Αθήνα με στόχο την παραμονή του Προέδρου Κληρίδη στην προεδρία. Στο βάθος όμως των διεργασιών αυτών φαίνεται να βρίσκεται ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος προαλείφεται ως ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από το Σεπτέμβριο του 2004 οι Κύπριοι φοιτητές θα μπορούν να σπουδάζουν με μειωμένα δίδακτρα στα πανεπιστήμια των χωρών της ΕΕ.

    ''O Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Στο ψυγείο τα μέτρα'' πως στο ψυγείο μπαίνουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων. Παρά το γεγονός ότι ο κατάλογος των μέτρων αυτών οριστικοποιήθηκε χθες με τρισέλιδο έγγραφο που δόθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη από τον ΥΠΕΞ, η παρέμβαση των Βρυξελλών πάγωσε τη δημοσιοποίησή τους. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας υπάρχουν και άριστοι μαθητές, που χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες τις οποίες θεωρούν σαν μέρος της διασκέδασής τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι μαθητές που οδηγούνται στον αργό θάνατο είναι εκατοντάδες.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Ο λόος του ΔΗΣΥ!'' αναφέρει πως προς αθέτηση της δέσμευσης και απόφασής του για υποστήριξη του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου οδεύει ο ΔΗΣΥ. Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητά του είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν εξαρτάται ούτε από τον Αλέκο Μαρκίδη, ούτε από το ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι όπως προκύπτει από συνάντηση στην Αθήνα του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, κύριος στρατηγικός στόχος Αθηνών και Λευκωσίας παραμένει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και η επανένωση του νησιού, κάτι το οποίο θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Τουρκίας εφόσον επιδειχθεί από την πλευρά της η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Τούρκοι πολιτικοί αρχηγοί υπό πυρά για το 'ξεπούλημα' της Κύπρου'', γράφει ότι οι νέοι ισλαμιστές ηγέτες στην Τουρκία προσπαθούν να απορρίψουν ένα ριζικό σκαμπανέβασμα στο Κυπριακό μετά την προειδοποίηση του ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς ότι η Τουρκία θα θεωρείται δύναμη κατοχής σε κράτος μέλος της ΕΕ, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός δήλωσε χθες ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να αποδεχθεί τον Ραούφ Ντενκτάς ως συνομιλητή της τ/κ πλευράς διότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους και είναι χάσιμο χρόνου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

    Ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος, η επανένωση του μαρτυρικού νησιού και η συμφιλίωση του λαού της Κύπρου, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως ''θέλουμε να βλέπουμε όλο το λαό της Κύπρου να απολαμβάνει τα αγαθά της νέας εποχής, που αρχίζει για το νησί''.

    ''Σ'αυτή την κατεύθυνση και τα δύο Κοινοβούλια θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, στηρίζοντας το έργο των κυβερνήσεων και ανταποκρινόμενοι βέβαια στις επιθυμίες των λαών μας'', ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

    [06] (Κ) Τουρκία - Ηγεσία - Κυπριακό

    Η ανώτατη ηγεσία της Τουρκίας συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας και ιδιαίτερα το ζήτημα της Κύπρου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    [07] (Κ) Ελλάδα - Βουλή - Κυπριακό - Σημίτης

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί καταλυτικό τμήμα της λύσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς εγγυάται την ασφάλεια και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων - Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- και διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο συμβίωσης που ουδέποτε προϋπήρξε'', δήλωσε χθες βράδυ ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και είχε ως θέμα ''Η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης σε συνδυασμό με το σχέδιο λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, ''το νέο αυτό πλαίσιο συνύπαρξης αναζητά λύση''. ''Εχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να ξεπεραστεί και η τελευταία θλιβερή εκκρεμότητα στην Ευρώπη μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου'', είπε.

    Σε μία κατάμεστη από βουλευτές όλων των κομμάτων αίθουσα, παρουσία του Προέδρου της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σημίτης καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του δήλωσε ότι η ένταξη της Κύπρου συνιστά ''μία νέα σελίδα για τον ελληνισμό, η Κύπρος είναι πλέον μαζί μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό

    [08] (K) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Οι διαβουλεύσεις για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ βαίνουν καλώς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη δήλωση που αναμένεται να εκδώσει το Συμβούλιο για το πρόβλημα.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           102,82  (-2,96)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.686.452
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    781.128    407,44  (-4,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    559.099    118,54  (-2,73)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     70.400     85,98  (-3,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.986     23,17  (-1,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     20.770     66,30  (-3,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.958    112,40  (-3,07)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     35.388     20,62  (-2,14)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     32.266     77,39  (-5,30)
    Ετ. Πληροφορικής              £     32.387      3,71  (-3,39)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     78.514     22,06  (-4,46)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      3.905     15,11  ( 3,00)
    Ξενοδοχεία                    £     52.368     51,04  (-1,20)
    Αλλες Εταιρείες               £    243.805     93,11  (-3,48)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    ''Σε αυτό το στάδιο πρέπει να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και θα πρέπει να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι για τη μη πρόοδο, τη μη επίλυση του Κυπριακού'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ερωτηθείς αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να κατανομάσει στην επικείμενη δήλωσή του για το Κυπριακό την πλευρά που ευθύνεται για τη μη πρόοδο στις προσπάθειες για λύση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση πως ''εκείνο το οποίο θα προσπαθήσει να κάμει το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι να διατηρήσει τη δυναμική λύσης του Κυπριακού, που δημιουργήθηκε με την υποβολή του σχεδίου Ανάν, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη και υποστήριξή του προς τον ΓΓ για επίτευξη του στόχου για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου''.

    [11] (Κ) Ρασμούσεν - Ευρωκοινοβούλιο - Ενταξη - Κυπριακό

    Η Κύπρος θα προσχωρήσει διαιρεμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης.

    ''Η Κύπρος θα προσχωρήσει στην ΕΕ ως διαιρεμένη νήσος'', είπε ο κ. Ρασμούσεν, προσθέτοντας ότι ''Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια ρεαλιστική δυνατότητα να εξεύρουν τα μέρη μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος πριν από τις 28 Φεβρουαρίου 2003, στη βάση της πρότασης που παρουσιάστηκε από το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ''.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Προεδρικές εκλογές

    Στις 3 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα προχωρήσει στην προκήρυξη των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου και στις 23 Φεβρουαρίου, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πως κατά τη συνεδρία του Σώματος, ο Πρόεδρος Κληρίδης ρώτησε τον Υπουργό Εσωτερικών, Ανδρέα Παναγιώτου, κατά πόσον είναι έτοιμο το Υπουργείο του για την προκήρυξη των εκλογών, κατά την ημερομηνία που προνοεί το Σύνταγμα, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου.

    [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7401          1,7505
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7859          1,7966
    Λίρα Αγγλίας                     1,1166          1,1232
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,2550        217,9850
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1558          3,1810
    Δολάριο Καναδά                     2,7675          2,7896
    Κορώνα Δανίας                     12,9119         13,0151
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7244         12,8261
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7957         15,9220
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5521          2,5725
    

    [14] (Κ) Αθήνα - Σημίτης - Χριστόφιας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε απαισιοδοξία για τη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, λόγω της στάσης της τ/κ πλευράς.

    Είναι ανέφικτο εως απίθανο να συμβεί αυτό καθώς η τ/κ ηγεσία δεν έχει δώσει δείγματα διαλλακτικότητας, είπε.

    [15] (Κ) Ευρωβουλή - Φερχόιγκεν - Ρασμούσεν - Τουρκία

    Επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων της Κοπεγχάγης, θα πραγματοποιήσει στις αρχές Ιανουαρίου, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο κ. Φερχόϊγκεν είπε ότι στην Αγκυρα θα συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση τη διαδικασία της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας, ώστε να αποφευχθούν, όπως είπε, παρεξηγήσεις στο μέλλον.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από την απόφαση της Κοπεγχάγης, η οποία προβλέπει την εξέταση στο τέλος του 2004 την εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων από την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η αναθεώρηση της εταιρικής σχέσης, ώστε να προσαρμοσθεί στην απόφαση της Κοπεγχάγης, καθώς και το χρηματοδοτικό σκέλος και η προενταξιακή βοήθεια που θα δοθεί στην Αγκυρα. Με βάση της συζητήσεις στην Αγκυρα, ο Επίτροπος θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών συγκεκριμένες προτάσεις.

    [16] (Κ) Διεύρυνση - Μελέτη - Επιπτώσεις

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεθεσε σε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπό τον πρώην Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Βιμ Κοκ, την πραγματοποίηση μελέτης για τις επιπτώσεις της διεύρυνσης σε όλους τους τομείς.

    Η μελέτη και ανάλυση θα γίνει με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και το κέντρο μελετών «Ρομπέρ Σουμάν».

    [17] (K) Τουρκία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    Υπέρ των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν τάσσεται η Αγκυρα, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζει "απαράδεκτο από νομική και πολιτική άποψη" το σημείο των Συμπερασμάτων της προεδρίας στην Κοπεγχάγη που αφορά την Κύπρο, ενώ δηλώνει πως ο ΟΗΕ δεν επιβεβαίωσε στην τουρκική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί το σχέδιο του ΓΓ.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται ότι «η τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, γνωστοποίησε κατά τις διαβουλεύσεις με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις επί των προτάσεων, αλλά αντιθέτως, ο ντε Σότο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει στην τουρκική πλευρά ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Συνεπώς η ευθύνη για το γεγονός ότι στην Κοπεγχάγη δεν υπήρξε λύση με βάση τις προτάσεις, δεν ανήκει στην τουρκική πλευρά".

    [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Κυπριακό

    Την συνάρτηση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την ελληνική οικονομία, επεσήμανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε πως η ελληνική πλευρά θα ήθελε λύση και πριν από τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά ''αν η άλλη πλευρά αρνείται την διαπραγμάτευση δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση''.

    Αναφορικά με τη συνθήκη εγγύησης της Κύπρου από άλλες δυνάμεις, ο Πρωθυπουργός είπε πως τον πρωτεύοντα ρόλο επί της διατήρησής της έχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

    [19] (Κ) Γ. Παπανδρέου - Ελληνική Προεδρία - ΕΕ - Κύπρος

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσθηκε ξεκάθαρα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν θα ενταχθεί επανενωμένη ή όχι, δήλωσε σήμερα σε διεθνή διάσκεψη τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Ελληνας Υπουργός δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για την Κύπρο και την Τουρκία με αφορμή την παρουσίαση της προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και θα ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διπιστώνει μάλιστα μια δυναμική προς αυτήν την κατεύθυνση, που προέρχεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, η Κύπρος αποφίσθηκε να ενταχθεί, ενώ και η Τουρκία, όπως είπε, έχει επιλέξει να γίνει μέλος της ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι η ένταξη είναι και επιθυμία των Τ/Κ. Πάντως διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Για την Τουρκία επίσημανε ότι η Αγκυρα έχει μια ξεκάθαρη ευκαιρία μετά την Κοπεγχάγη, και πώς από αυτή εξαρτάται η εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων ώστε να ανοίξει ο δρόμο προς την ένταξη. Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική προεδρία θα την βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει μέσα στον Ιανουάριο προτάσεις για την εταιρική σχέση με την Τουρκία, καθώς και για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την χώρα αυτή, ενώ η ελληνική προεδρία θα εντάξει την προώθηση των προτάσεων αυτών στις προετεραιότητές της.

    [20] (Κ) Ρασμούσεν - Κύπρος - Ευρωβουλή

    Την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ διαιρεμένη, εξέφρασε ο ο Δανός Πρωθυπουργός Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, ο οποίος κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να αξιοποιήσουν ''τη μοναδική ευκαιρία'' που δίδεται με την πρόταση του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Κάνοντας τον απολογισμό των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι ''υπάρχει μια δυνατότητα εξεύρεσης λύσης πριν από τις 28 Φεβρουαρίου 2003 στη βάση της πρότασης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών''.

    Κάλεσε δε τα εμπλεκόμενα μέρη να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία ώστε να επιλύσουν την τραγική, όπως τη χαρακτήρισε, αυτή διαμάχη.

    [21] (Κ) Ευρωβουλή - Κύπρος - Φερχόιγκεν

    Στις πρόνοιες του σχεδίου Αναν για τη διαδικασία έγκρισης μιας ενδεχόμενης συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόϊγκεν, απαντώντας σε υποθετική, όπως τη χαρακτήρισε, ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου.

    Η ερώτηση του κ. Αλαβάνου ανέφερε τα εξής:

    ''Ας πούμε ότι τα δύο μέρη στην Κύπρο συμφωνούν σε μια συμβιβαστική λύση με βάση το σχέδιο Ανάν μέχρι της 28ης Φεβρουαρίου, όπως είναι η επιθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με βάση το σχέδιο Ανάν πρόκειται και στις δύο κοινότητες να διεξαχθούν δημοψηφίσματα με στόχο την αποδοχή της πολιτικής λύσης αλλά και της ένταξης στην ΕΕ. Εάν μία από τις δύο κοινότητες, για παράδειγμα η ε/κ, απορρίψει το δημοψήφισμα, τι θα γίνει σε σχέση με την ένταξη; Θα γυρίσουμε στις ρυθμίσεις της Κοπεγχάγης, όπου θα προβλέπεται μόνο η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;''

    Ο Επίτροπος Γκούντερ Φαρχόϊγκεν αφού επισήμανε στον ευρωβουλευτή ότι η ερώτησή του είναι υποθετική απάντησε ως εξής :

    [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο - Τελική απόφαση

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ανακοίνωσε σήμερα ότι λήφθηκε η απόφαση για τη μέθοδο μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη τελικής απόφασης εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από ευρεία σύσκεψη για το θέμα της επιλογής της τελικής μεθόδου για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ''το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται μεταξύ 200 - 250 εκατομμύρια δολάρια'', σημειώνοντας ότι ''δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις από την Κυβέρνηση. Το όλο έργο θα προωθηθεί με ιδιωτική χρηματοδότηση (ΒΟΤ)''.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι ήδη δόθηκαν προκαταρκτικές οδηγίες στους αρμόδιους λειτουργούς για να αρχίσουν να εργάζονται επί της διαδικασίας διορισμού Συμβούλων και ετοιμασίας των όρων προσφορών, ώστε να καταστεί δυνατή η κατακύρωσή τους σε ενάμισι περίπου χρόνο από σήμερα.

    [23] (Κ) Γ. Παπανδρέου - Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών σύμφωνα με την οποία η ένταξη της Κύπρου είναι νομικά αδύνατη, δήλωσε τα εξής:

    «Είχε τεθεί και παλαιότερα αυτό το ζήτημα και είχε απορριφθεί από έγκριτους νομικούς κύκλους, αλλά και από την ιδια την ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 18 December 2002 - 18:49:18 UTC