Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ερντογάν - Ερογλου - Κυπριακό
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος - Τεχνικές Επιτροπές
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες
  • [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουριστική Κίνηση - Προοπτικές
  • [05] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συνέντευξη - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Ζαν Μαρί Λε Πεν - Κύπρος
  • [08] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου (2)
  • [09] (Κ) Μαδρίτη - Κύπρος - ΕΕ - Δεξίωση
  • [10] (Κ) FIBA - Κύπρος - Κλήρωση
  • [11] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Ερντογάν - Ερογλου - Κυπριακό

    Την βούληση της νέας κυβέρνησης να λύσει το Κυπριακό, επανέλαβε χθες ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση του με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου, στην Αγκυρα.

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος - Τεχνικές Επιτροπές

    Την πραγματοποίηση της χθεσινής συνάντησης στην Κύπρο με θέμα την έναρξη της εργασίας των δύο τεχνικών επιτροπών, που συστάθηκαν για να συζητήσουν θέματα συνθηκών και νομοθεσίας που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού, επιβεβαίωσε και η Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Χούα Ζιανγκ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    ''Στην Κύπρο, τα δύο μέρη, Ε/Κ και Τ/Κ συμμετείχαν σε οργανωτική συνεδρίαση, υπό τη προεδρία των Ηνωμένων Εθνών για τις δύο τεχνικές επιτροπές, η σύσταση των οποίων συμφωνήθηκε από τους ηγέτες στις 4 Οκτωβρίου στην παρουσία του ΓΓ'', είπε η Εκπρόσωπος.

    Οπως ανέφερε η συνάντηση ασχολήθηκε με την μελλοντική εργασία των επιτροπών, ''που θα αναλάβουν τις τεχνικές συζητήσεις παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο και χωρίς προκατάληψη για το αποτέλεσμά τους''.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες

    Με την αναμέτρηση μεταξύ του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο να βρίσκεται στο επίκεντρο, αρχίζει σήμερα η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 7.00 μ.μ., ενώ στις 2.30 μ.μ. θα διεξαχθούν άλλοι τρεις αγώνες.

    [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουριστική Κίνηση - Προοπτικές

    Η μείωση του τουριστικού ρεύματος για φέτος θα κειμένεται γύρω στο 10,5%, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις του, μετά την παρουσίαση των προοπτικών για την τουριστική κίνηση του 2003 που έγινε από τους Διευθυντές των Γραφείων ΚΟΤ του εξωτερικού, ο κ. Ρόλανδης είπε ότι ''απ' ότι έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος από το φετινό, αφού όλες οι αγορές έχουν δώσει αυτό το μήνυμα''.

    Αναφερόμενος στις χώρες εκείνες για τις οποίες θα επιβληθεί θεώρηση διαβατηρίων (βίζα) κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ''έχουμε κάποιους προβληματισμούς για τη Ρωσία και κάποιες άλλες χώρες της περιοχής όπως είναι η Ουκρανία, η Μόλδοβα, η Λευκορωσία''.

    [05] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της απαναδιεκδίκησης της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Κληρίδη σε σχέση με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, οι δηλώσεις των πολιτικών και το παρασκήνιο που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Οι απαιτήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το σχέδιο Ανάν, η συνάντηση για την έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για τη νομοθεσία και τις συμβάσεις, που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού, αλλά και εκείνη μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων απασχολούν επίσης τις σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κοντά στο ναι ο Πρόεδρος'' γράφει ότι αυξάνονται τα μηνύματα που καταφθάνουν στο Προεδρικό και τα οποία καλούν τον Πρόεδρο Κληρίδη να υποβάλει υποψηφιότητα, ώστε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, γράφει η "Α", αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο "ναι" κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του αναμένοντας κάποια νέα μηνύματα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν δουλειά στις 7 Ιανουαρίου με στόχο να καταλήξουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Θα μελετήσουν το σύνολο των νομοθετημάτων που θα τεθούν σε εφαρμογή στο κοινό κράτος μετά τη λύση του Κυπριακού και στοχεύουν να καταλήγουν σε αποτέλεσμα για ένα νόμο την ημέρα.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Πύραυλοι μόνο για τις παρελάσεις'' γράφει ότι οι πολυδιαφημισμένοι πύραυλοι S300 καθώς και οι TOR-M1 σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στην ελληνική Βουλή βρίσκονται σε αχρησία. Προσθέτει ότι στη καταγγελία γίνεται λόγος για σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Αθήνα εκφράζεται έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο οι Τούρκοι στρατηγοί να επιχειρήσουν να εξαγάγουν την κρίση που σοβεί στις σχέσεις τους με τη νέα τουρκική κυβέρνηση, στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πιέσεις από ΗΠΑ για τις εκλογές'' γράφει ότι στην έδρα των Ηνωμένων εθνών και στην Ουάσιγκτον η πιθανότητα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται ''σενάριο που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί''. Προσθέτει ότι σοβαρές διπλωματικές πηγές, αφήνουν σκόπιμα να διαρρεύσει ότι ι εκλογές θα εκτροχιάσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ την ίδια άποψη φαίνεται να ενστερνίζεται και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ προσεκτικός στη διατύπωση αντιρρήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι παραγωγοί ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις επ' αόριστο αρχής γενομένης από σήμερα. Αναφέρει ότι οι εκδηλώσεις των αγροτών αναμένεται να πάρουν παγκύπριο χαρακτήρα με την αποκοπή οδικών αρτηριών.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κόντρα Αρχηγών για Κληρίδη'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι στην πολιτική κονίστρα του τόπου άρχισε να παίζεται ένα νέο ''παιγνίδι'', με άγνωστη την τελική του έκβαση, για το εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επαναδιεκδικήσει ή όχι την Προεδρία της Δημοκρατίας και αν νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Προσθέτει ότι από πλευράς πολιτικών έγιναν χθες δύο διαφορετικές τοποθετήσεις, ενώ ο Πρόεδρος εξακολουθεί να τηρεί σιγή στο θέμα δίνοντας έτσι λαβή για εκτιμήσεις και εικασίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι υπεύθυνοι των γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό έδωσαν θετικά μηνύματα για αυξημένο τουριστικό ρεύμα το 2003, κάνοντας λόγο για αύξηση 5% με 6% σε σύγκριση με φέτος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Εκβιαστικοί Ελιγμοί'' γράφει ότι έντονη είναι η ανησυχία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Αγκυρα για το Κυπριακό και για το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση του θέματος. Προσθέτει ότι όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη έγιναν σε συνεννόηση με την Τουρκία και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία η ρηματική διακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τους ''15'' της ΕΕ για την απόφαση της Κοπεγχάγης που αφορά την ένταξη της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης εξαπέλυσε μύδρους κατά της Βουλής μετά τη ψήφιση των τροπολογιών των κανονισμών που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τα τέλη νοσηλείας.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ωμός εκβιασμός'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αντιλαμβανόμενος ότι ο Γλαύκος Κληρίδης δεν επιθυμεί να επαναδιεκδικήσει την προεδρία και και ελλείψει σοβαρών επιλογών για το κόμμα του σε σχέση με τις εκλογές αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί. Δηλαδή, γράφειη εφημερίδα, "σε μια ενέργεια που μυρίζει εκβιασμό", προειδοποίησε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι αν δεν είναι υποψήφιος δεν νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται πλέον το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών και εκπροσώπων των ε/κ και τ/κ κομμάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα συμπεράσματα του Ευραπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει επιθυμία των Τ/Κ για λύση, όμως ο Ντενκτάς αποτελεί εμπόδιο.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης πριν από τη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών που θα μελετήσουν τις νομοθεσίες και τις διεθνείς συμβάσεις, που θα εφαρμοστούν στη περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος, είπε ότι η επανένωση της Κύπρου δεν θα γίνει ποτέ ενόσω ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραμένει επικεφαλής της κοινότητάς του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τις τελευταίες βροχές εισέρευσαν στα φράγματα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που αυξάνει την ποσότητα νερού που εισέρευσε στα φράγματα από την 1η Οκτωβρίου σε 6.6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ποσότητα του νερού στα φράγματα σήμερα φθάνει το 40% της συνολικής τους χωρητικότητας σε σχέση με 22% που ήταν πέρσι την ίδια εποχή.

    [06] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συνέντευξη - Κυπριακό

    Παρά το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στην Κοπεγχάγη για διευθέτηση του Κυπριακού, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον πιστεύει πως το έργο που επιτελέστηκε στην πορεία προς την Κοπεγχάγη σε αναζήτηση συμφωνίας, καθιστά τις πιθανότητες επίτευξής της μεγαλύτερες.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Τομ Γουέστον υπογραμμίζει ότι όλοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση συμφωνίας στον χρονικό διάστημα που απομένει.

    ''Επειδή όλοι εστιάζουμε σε μια συμφωνία που μπορεί να ενσωματωθεί στη συνθήκη ένταξης, σημαίνει ότι μία συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί στο χρονοδιάγραμμα που αναπτύσσει στο σχέδιό του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν'', ανέφερε ο κ. Γουέστον, για να διευκρινίσει ότι ''αυτό είναι πριν το τέλος Φεβρουαρίου, για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην ώρα του, πριν την ένταξη της Κύπρου''.

    Ο κ. Γουέστον σημειώνει ότι η Κύπρος κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ε.Ε. ''χωρίς όρους, με ξεκάθαρο τρόπο'', ενώ προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφή και στη νέα τουρκική κυβέρνηση τα αισθήματα της Ευρώπης για την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού.

    «Ενισχύθηκε η άποψη για το πόσο σημαντικό είναι για την Ε.Ε. να επιλυθεί'', είπε.

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής διαφωνεί κάθετα με την αρνητική θέση της Αγκυρας στην ένταξη της Κύπρου, προσθέτοντας παράλληλα και το θετικό για την Τουρκία της ημερομηνίας που έλαβε για έναρξη των ενταξιακών.

    Οσο για τους λόγους μη επίτευξης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, σημειώνει πως ''υπάρχει ολόκληρο σύμπλεγμα: Αρχίζοντας από το ότι υπήρχε νέα κυβέρνηση στην Τουρκία που ασχολείτο με το πρόβλημα και η ασθένεια του κ. Ντενκτάς με την απουσία του από την Κοπεγχάγη. Νομίζω ο χρόνος ήταν πολύ σύντομος για να το αντιμετωπίσουμε».

    Ο κ. Γουέστον διαφώνησε με παρατήρησή μας, ότι η μη μετάβαση του Κόφι Ανάν στην Κοπεγχάγη έδωσε το μήνυμα πως δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε εκεί.

    ''Ο ΓΓ αποφάσισε όταν έπρεπε, για το αν θα ήταν χρήσιμο να πάει'', είπε, υπογραμμίζοντας το έργο που είχε επιτελέσει ο Κόφι Ανάν το ίδιο διάστημα καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες.

    Ο κ. Γουέστον δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν αλλά και του Ειδικού του Συμβούλου για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο.

    Ο κ. Γουέστον πιστεύει ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να καταλήξουν τα μέρη σε συμφωνία και παρά το ότι παραμένουν ''πολύ σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των πλευρών στα ουσιώδη θέματα, οι διαφορές είναι τώρα μικρότερες απ ότι προ δύο εβδομάδων''.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης διαχωρίζει τις διαφορές σε τρεις κατηγορίες.

    «Πρώτα απ όλα παραμένει ξεκάθαρα ένα πολύ μεγάλο χάσμα", δηλώνει ο Τόμας Γουέστον επισημαίνοντας το μεγάλο έργο που έχουν να διεκπεραιώσουν οι δύο ad hoc επιτροπές για τη νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις που θα ισχύουν για το κοινό κράτος μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, το δεύτερο χάσμα στο σχέδιο αφορά τον τομέα της ασφάλειας, που χρήζει αντιμετώπισης.

    [07] (Κ) Ζαν Μαρί Λε Πεν - Κύπρος

    Ο ηγέτης της ακροδεξιάς της Γαλλίας Ζαν Μαρί Λε Πεν, στάθμευσε για μία περίπου στην Κύπρο, καθοδόν προς το Λίβανο και δήλωσε κάθετα αντίθετος με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Λε Πεν χαρακτήρισε τον εαυτό του φιλέλληνα.

    Ο ακροδεξιός ηγέτης εξέφρασε ευχές για δίκαιη λύση του Κυπριακού, αν και δήλωσε ευρωσκεπτικιστής σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αφού ο ίδιος, όπως είπε, είναι υπέρ της Ευρώπης των Εθνών και όχι της Ευρώπης των Βρυξελλών.

    [08] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου (2)

    [09] (Κ) Μαδρίτη - Κύπρος - ΕΕ - Δεξίωση

    Ο Πρέσβης της Δανίας στη Μαδρίτη Christopher Bo Bramsen καλωσόρισε τις νέες χώρες που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ως νέα μέλη της ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση για γρήγορη και απρόσκοπτη ένταξη των 10 χωρών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

    Ο κ. Bo Bramsen προέβη στη δήλωση αυτή στην προσφώνησή του κατά τη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην κυπριακή πρεσβευτική κατοικία στη Μαδρίτη για τη Διεύρυνση της ΕΕ στην παρουσία των Πρέσβεων των 15 χωρών-μελών της ΕΕ και των Πρέσβεων των υπό ένταξη χωρών καθώς και του Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία.

    Τη δεξίωση έδωσαν από κοινού η Πρέσβης της Κύπρου Αθηνά Μαυρονικόλα, υπό την ιδιότητά της ως Πρύτανης των Πρέσβεων των υπό ένταξη χωρών, και ο κ. Bo Bramsen.

    [10] (Κ) FIBA - Κύπρος - Κλήρωση

    Η Κύπρος θα αγωνιστεί στον Α' όμιλο του 21ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων, ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 6 μέχρι τις 10 Αυγούστου 2003 στην πόλη Jambol της Βουλγαρίας, με τις ομάδες της Βουλγαρίας, Ρωσίας, Ισραήλ και Ουγγαρίας.

    [11] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στον παράνομο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ''Μπαϊράκ'' είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη προκειμένου να πληροφορηθεί τις προθέσεις του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 21 December 2002 - 18:49:11 UTC