Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σβίμερ - Επίσκεψη - Επαφές
  • [02] (Κ) ΠΓ ΔΗΣΥ - Προεδρικές Εκλογές
  • [03] (Κ) Χειροσφαίριση - Κύπρος - Τουρκία
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Αγώνες
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Ερντογάν - Παραίτηση Ντενκτάς
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Υποψηφιότητα Μαρκίδη - Προεδρικές εκλογές
  • [08] (Κ) ΔΗΚΟ - Κάρογιαν - Υποψηφιότητες Κληρίδη και Μαρκίδη

  • [01] (Κ) Σβίμερ - Επίσκεψη - Επαφές

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ και, στη διάρκεια της επίσκεψής του που θα διαρκέσει μέχρι την προσεχή Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία του τόπου για το Κυπριακό.

    Ο κ. Σβίμερ φθάνει στις 3.00 μ.μ. στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αύριο θα επισκεφθεί το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι, την Πέτρα του Ρωμιού, τα Μωσαϊκά της Πάφου και άλλα αξιοθέατα.

    [02] (Κ) ΠΓ ΔΗΣΥ - Προεδρικές Εκλογές

    Το διευρυμένο πολιτικό γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) αποφάσισε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία την υποστήριξη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Υπέρ της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη τάχθηκαν 30 μέλη του πολιτικού γραφείου.

    [03] (Κ) Χειροσφαίριση - Κύπρος - Τουρκία

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Αγώνες

    Ολοκληρώνεται σήμερα με τρεις αγώνες η 15η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Η Ομόνοια αντιμετωπίζει την Πάφο στο ΓΣΠ, η Νέα Σαλαμίνα την Ανόρθωση στο Στάδιο Αμμόχωστος και ο Απόλλωνας την Αλκή στο Τσίρειο.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 2.30 μ.μ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για τις προεδρικές εκλογές και οι αντιδράσεις που προκάλεσε είναι το κύριο θέμα σε όλες τις σημερινές εφημερίδες. Οι αποφάσεις του ΠΓ του ΔΗΣΥ για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη, οι δηλώσεις από το ΑΚΕΛ για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, η έναρξη μελέτης της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, η σημερινή άφιξη στην Κύπρο του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ και οι αντιδράσεις των γεωργών για τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του Κυριακάτικου Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Πολιτική αυτοκτονία Αλ. Μαρκίδη'', ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, αγνοώντας όλους τους γνήσιους πολιτικούς του φίλους, προχώρησε σε υποβολή υποψηφιότητας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κόντρα στον Πρόεδρο Κληρίδη και σκορπώντας τεράστια απογοήτευση στον κόσμο του ΔΗΣΥ και πέραν αυτού. Επισημαίνεται πως τίθεται και θέμα άμεσης παραίτησης του κ. Μαρκίδη από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού γράφει πως στενοί του φίλοι και συνεργάτες, όπως οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ιωάννης Κασουλίδης και Σωκράτης Χάσικος, και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, είχαν μεταβεί χθες στο γραφείο του κ. Μαρκίδη, στη Γενική Εισαγγελία, προσπαθώντας να τον μεταπείσουν ώστε να μην υποβάλει υποψηφιότητα.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Δραματικές εξελίξεις'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. Μαρκίδης δήλωσε πως η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη και υπερκομματική, ''αλλά το ΠΓ του ΔΗΣΥ, που συνήλθε χθες σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, έδειξε, για άλλη μια φορά, τη θερμή και αδιάσειστη υποστήριξή του στο πρόσωπο του Προέδρου Κληρίδη''. Προσθέτει πως το ΠΓ του ΔΗΣΥ αποφάσισε όπως εισηγηθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, την αναίρεση της προηγούμενης απόφασής του για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, ''λόγω δραματικών εξελίξεων στο Κυπριακό''. Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση σύσκεψης των γεωργών των Κοκκινοχωρίων και τα παράπονα που εκφράστηκαν για τις συνεχείς αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου και για ανεπαρκή ενίσχυσή τους από την κυβέρνηση.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τετ-α-τετ με το λαό'', γράφει πως ο κ. Μαρκίδης εξήγγειλε χθες την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρ' όλο που, λίγα λεπτά ενωρίτερα, το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ είχε αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη. Ο Γενικός Εισαγγελέας, εξαγγέλλοντας την υποψηφιότητά του, έστειλε ποικίλα μηνύματα στο Προεδρικό και η απόφασή του -σύμφωνα με την εφημερίδα- μεταφέρει ήδη κραδασμούς στον ΔΗΣΥ, στελέχη του οποίου προσπάθησαν χθες, αλλεπάλληλα, να τον μεταπείσουν. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη, στην υποστήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου από το ΑΚΕΛ και στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η Σημερινή'', με τίτλο ''Υποψηφιότητα Μαρκίδη με πυρά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''ο κύβος ερρίφθη'' και πως, μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη, εξήγγειλε και ο κ. Μαρκίδης χθες βράδυ υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ''επιτιθέμενος κατά του Προέδρου Κληρίδη και επικρίνοντας έντονα τη διακυβέρνησή του''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου βρίσκεται σε στάση αναμονής, προβληματιζόμενος για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας εντός του 2003. Πολλά σενάρια είναι πιθανά, γράφει η εφημερίδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι αναφέρονται στους παράγοντες που πιθανόν να την επηρεάσουν, όπως είναι μια πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, οι προεδρικές εκλογές, οι αλλαγές από την ένταξη στης Κύπρου στην ΕΕ και οι αυξήσεις στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και στα καύσιμα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μαρκίδης: Ανατρέπει τα πάντα'', γράφει στο κύριο θέμα πως το προεκλογικό σκηνικό αλλάζει άρδην, με την υποψηφιότητα του κ. Μαρκίδη, που παρέμεινε σταθερός στην απόφασή του να διαγωνιστεί στις κάλπες με ανθυποψήφιο τον Πρόεδρο Κληρίδη, προκαλώντας έτσι αμηχανία στον ΔΗΣΥ. Αλλη είδηση είναι η έναρξη επεξεργασίας της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ και η μελέτη του χθες, σε ειδική σύσκεψη, από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον κ. Μαρκίδη, την Επίτροπο Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά και υπηρεσιακούς παράγοντες. Σήμερα, εξάλλου, γράφει η εφημερίδα, αναμένεται η άφιξη στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ για επίσημη επίσκεψη.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Σιγουριά για νίκη Τ. Παπαδόπουλου'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, εκφράζει τη σιγουριά του κόμματός του για νίκη στις προσεχείς εκλογές του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κ. Χριστόφιας δηλώνει ότι οι φίλοι και φίλες του ΑΚΕΛ, οι ΑΚΕΛιστές και οι ΑΚΕΛίστριες θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για μια μεγάλη νίκη του υποψηφίου της αλλαγής. Αλλη είδηση είναι η δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών και Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σταύρου Ευαγόρου, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα τηρήσει αποχή κατά την ψηφοφορία του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή.

    [06] (Κ) Ερντογάν - Παραίτηση Ντενκτάς

    Ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι την απόφαση για την παραίτηση ή την παραμονή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα την δώσουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Σε περιοδεία του στην Ανατολία, δήλωσε σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ότι το θέμα της παραίτησης του Τ/Κ ηγέτη είναι «εσωτερικό» ζήτημα της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε τώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενότητα και ομόνοια, αλλά πρόσθεσε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει τις απόψεις του.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι "οι Κύπριοι θα πρέπει με δημοκρατικό τρόπο να δώσουν τη δική τους απόφαση και δεν είναι σωστό να δέχονται παρεμβάσεις από έξω".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΚΝ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Υποψηφιότητα Μαρκίδη - Προεδρικές εκλογές

    Ως ''ενδοοικογενειακή αντιπαράθεση του κατεστημένου'' θεωρούν οι Νέοι Ορίζοντες τις τελευταίες εξελίξεις και την εξαγγελία υποψηφιότητας για το προεδρικό αξίωμα τόσο από τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και από το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    Σε δηλώσεις σήμερα, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, Νίκος Κουτσού, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Μαρκίδη, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θεωρεί πως αποτελεί ''ένδειξη σεβασμού του πνεύματος του Συντάγματος και της Δημοκρατίας" η παραίτηση του κ. Μαρκίδη από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

    [08] (Κ) ΔΗΚΟ - Κάρογιαν - Υποψηφιότητες Κληρίδη και Μαρκίδη

    Τόσο η εξαγγελία της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας όσο και η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές «αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η έγνοια τους ήταν και είναι η παράταση της παραμονής τους στην εξουσία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 5 January 2003 - 18:49:07 UTC