Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Συνθήκη - Νάρκες - Επικύρωση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αθήνα - Βρυξέλλες
  • [05] (Κ) Συμμαχία ''Σταματήστε τον πόλεμο'' - Εκδήλωση
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συμπόσιο - Μακάριος
  • [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν - Συνομιλίες
  • [08] (Κ) Μπουλέντ Αρίντς - Συλλαλητήριο - Αντιδράσεις
  • [09] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Εκλογικό Συνέδριο - Προεδρικές
  • [10] (Κ) Τ/Κ - Λεμεσός - Εκδήλωση διαμαρτυρίας
  • [11] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - Εκλογές - Σύσκεψη - Ψηφοδέλτια
  • [12] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογών - Ψηφοδέλτια
  • [13] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Ψήφισμα - Κύπρος - Μπλερ
  • [14] (Κ) ΟΗΕ - Μπλιξ - Ιράκ - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) Συμμαχία ''Σταματήστε τον πόλεμο'' - Εκδήλωση (2)

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Συνθήκη - Νάρκες - Επικύρωση

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, κατέθεσε χθες στο Νομικό Τμήμα του ΟΗΕ το Οργανο Επικύρωσης της Συνθήκης για την Απαγόρευση, Αποθήκευση, Παραγωγή και Μεταφορά Ναρκών κατά Προσωπικού και για την Καταστροφή τους, υπογραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Ζακχαίος σε σύντομη προσφώνηση του είπε ότι η επικύρωση της Συνθήκης δείχνει την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο και στέλλει το ανάλογο μήνυμα προς την τ/κ κοινότητα, η οποία με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της έχει καταστήσει σαφή την ελπίδα για διευθέτηση του Κυπριακού και κοινή ευημερία στην ενωμένη Ευρώπη.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές, οι νέες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και πληροφορίες που φέρουν την Αγκυρα να προβαίνει σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    H ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα, με τίτλο ''Ζωτική περίοδος για λύση'', γράφει ότι η ''αμέσως προσεχής περίοδος εκτιμάται ως η πιο ζωτική για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε χθες πως εκτιμά βάσιμα ότι εντός του χρονικού αυτού πλαισίου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ολοκλήρωση της διευθέτησης του προβλήματος''. Αλλού γράφει ότι ε/κ ομάδα γυναικών με σημερινή εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας ''θα συλλέξει μηνύματα ειρήνης και υπογραφές συμπαράστασης προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας με αποδέκτη τον Ραούφ Ντενκτάς''.

    Η "Μάχη'', κάτω από τον τίτλο ''Οθωμανικό νησί η Κύπρος'', γράφει ότι ''αντιφατικά μηνύματα ως προς την στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό εξακολουθούν να έρχονται από την Αγκυρα και σημειώνει τη δήλωση του Προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος έκανε λόγο για "νησί που ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η βρετανική κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της στη Βουλή των Λόρδων, κάλεσε τα μέρη στην Κύπρο να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό εντός του χρονικού ορίου της 28ης Φεβρουαρίου στη βάση των τροποποιημένων προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 10ης Δεκεμβρίου.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα, υπό τον τίτλο ''Τι είχες Ραούφ, τι είχα πάντα'', ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη εμφανίστηκε χειρότερος από κάθε άλλη φορά, εμμένοντας σε λύση δύο χωριστών κρατών''. Σημειώνει ότι το έγγραφο που κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη ''χαρακτηρίζεται ακόμη χειρότερο και από αυτό που έδωσε στα τ/κ κόμματα, αφού έθετε τη λύση συνομοσπονδίας ως προϋπόθεση για επίτευξη λύσης''. Αλλού γράφει ότι κύκλοι των ΗΕ στη Λευκωσία ενίσχυσαν τις πληροφορίες για κάθοδο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, αφού σημείωσαν ότι ''το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κύπρο ο ΓΓ είναι ανοικτό και είναι κάτι που θα αποφασισθεί αναλόγως των εξελίξεων''.

    Η "Σημερινή'', κάτω από τον τίτλο ''10 υποψήφιοι - πολλές υποσχέσεις'', γράφει ότι στην τελική ευθεία μπήκε η προεκλογική περίοδος για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και προσθέτει ότι ''δέκα συνολικά υποψήφιοι για την προεδρία υπέβαλαν χθες τις υποψηφιότητές τους''. Σημειώνει ότι ''όλοι τους έδωσαν υποσχέσεις, από το Κυπριακό μέχρι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών''. Αλλού γράφει ότι πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Το πρωτόκολλο αφορά πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των Δήμων.

    Ο "Φιλελεύθερος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Κάτι έδωσε η Αγκυρα'', γράφει ότι ''οι Αμερικανοί, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Αγκυρα, εκτιμούν πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε κινήσεις στο Κυπριακό". Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''ρόλο συντονιστή της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής αναλαμβάνει η Κύπρος από τον ερχόμενο μήνα''. Προσθέτει ότι στις 4 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί στην Κύπρο η σχετική συμφωνία μεταξύ της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, η οποία θα έχει την υποστήριξη της Eurocontrol. Αναφέρει, επίσης, ότι η συμφωνία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και ολοκληρώθηκε μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στην κύρια της είδηση, υπό τον τίτλο ''Ενότητα - Λύση - Αλλαγή'', ότι ''το τρίπτυχο ενότητα - λύση - αλλαγή αναδεικνύεται πόλος συσπείρωσης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης γύρω από την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, που έχει αποκτήσει δυναμική βέβαιης νίκης'', κάτι που ''έγινε χθες ακόμα πιο έντονο με την κατάθεση της υποψηφιότητας του''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση προς τα ΗΕ όπως ''στρέψουν την προσοχή και τις πιέσεις τους προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Ο Ντενκτάς κτυπά: Το σχέδιο Ανάν 'έγκλημα κατά της ανθρωπότητας'", γράφει πως ο κ. Ντενκτάς χαρακτήρισε χθες το σχέδιο του Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού ως ''έγκλημα κατά της ανθρωπότητας'', λόγω της προτεινόμενης μεταβίβασης γης, η οποία "θα μπορούσε να ξεριζώσει δεκάδες χιλιάδες άτομα τις κατεχόμενες περιοχές". Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία των ΗΠΑ για λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', στο κύριο της θέμα ''Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει'', γράφει ότι ''η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου άρχισε και η ώρα της αλήθειας για τα κόμματα και τους υποψηφίους, αλλά και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, πλησιάζει''. Σημειώνει ότι με την χθεσινή υποβολή υποψηφιοτήτων, ''εισήλθαμε στην τελική ευθεία''. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Θέμης Θεμιστοκλέους υπογράμμισε την ''ανεκτίμητη προσφορά του ΚΥΠΕ στην Κύπρο και στο εξωτερικό, παρά την 'αθόρυβη' ύπαρξή του''.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
    ------------------------------------------
    Συνάντηση δύο περίπου ωρών είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.
    
    Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε όπως στο μέλλον πραγματοποιούνται τρεις συναντήσεις τη βδομάδα, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, από τις 16:00 μέχρι τις 18:30 περίπου.
    
    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στις συνομιλίες οι δύο πλευρές παρουσιάζουν τα θέματα επί των οποίων επιθυμούν τροποποιήσεις, σε σχέση με το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, και υπάρχουν αρκετά θέματα που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές.
    
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη
    -----------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι οριστικά και αμετάκλητα θα αποσυρθεί από την προεδρία, εάν επανεκλεγεί, μετά την πάροδο των 16 μηνών ή και προηγουμένως.
    
    Στη δήλωσή του, την οποία ανέγνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης προσθέτει ότι βάσιμα προσδοκεί ότι μέσα στο διάστημα αυτό και ιδιαίτερα μέσα στην αμέσως προσεχή περίοδο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ολοκλήρωση λύσης του Κυπριακού.
    
    Ο Πρόεδρος Κληρίδης στη δήλωση του αναφέρει συγκεκριμένα: ''Επειδή πληροφορούμαι ότι επιχειρείται η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων και παρερμηνεία των προθέσεών μου, όπως αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνέντευξης, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά τα πιο κάτω: Η απόφαση να ζητήσω ανανέωση της εντολής του λαού προς το πρόσωπό μου, είναι πολύ περιορισμένου χρόνου και έχει ως αμετακίνητο μέγιστο όριο την περίοδο 16 μηνών. Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου ή και προηγουμένως, όπως εξήγησα χθες βράδυ, οριστικά και αμετάκλητα θα αποσυρθώ. Προσδοκώ βάσιμα ότι μέσα στο διάστημα αυτό και ιδιαίτερα μέσα στην αμέσως προσεχή περίοδο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ολοκλήρωση λύσης του Κυπριακού. Είναι αποκλειστικά γι' αυτό το λόγο που υπέβαλα την υποψηφιότητά μου''.
    
    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, ''ο Πρόεδρος εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα σημειωθούν στην αμέσως προσεχή περίοδο και συγκεκριμένα μέσα στο 2003''.
    
    Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον - Εκπρόσωπος
    --------------------------------------------
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε χθες ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.
    
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο κ. Γουέστον ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές του σε Αγκυρα και Αθήνα από τις οποίες, είπε, προκύπτει ότι ''βρισκόμαστε εν μέσω εξελίξεων και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή του κυπριακού προβλήματος''.
    
    ''Ηταν μια ακόμη παραγωγική συζήτηση'', είπε ο κ. Γουέστον για την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η συνομιλία ''πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων''.
    
    ''Για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια απίστευτη σχέση συνεργασίας στην προσπάθεια για επίτευξη του κοινού στόχου της διευθέτησης της διαίρεσης του νησιού, μιας διευθέτησης δίκαιης και διαρκούς και μιας διευθέτησης που επιθυμούμε να δούμε την επίτευξή της πολύ σύντομα'', είπε ο κ. Γουέστον.
    
    Εξάλλου, συνάντηση με τον κ. Γουέστον είχε και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον
    ------------------------------
    Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Τουρκία αλλά και η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι δυνατό να έχουν αποφασιστική επίδραση στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε χθες ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.
    
    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Γουέστον είπε ότι η κινητικότητα που υπάρχει σήμερα κάνει την επίτευξη λύσης πιο εφικτή παρά στο παρελθόν.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη θέληση της ε/κ πλευράς για λύση το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες πριν και μετά τις εκλογές με τον όποιον Πρόεδρο ως διαπραγματευτή θα συνεχιστούν για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.
    
    Βουλή των Λόρδων - Κυπριακό
    --------------------------
    Η βρετανική κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της στη Βουλή των Λόρδων, κάλεσε προχθές τα μέρη στην Κύπρο να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό εντός του χρονικού ορίου της 28ης Φεβρουαρίου στη βάση των τροποποιημένων προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 10ης Δεκεμβρίου.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση του Λόρδου Moynihan για τα διαβήματα που η βρετανική κυβέρνηση έκανε για να πεισθούν οι Τ/Κ να δεχθούν το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων, η Βαρώνη Σάϊμονς, Υφυπουργός Εμπορίου, έδωσε λεπτομέρειες για τις επαφές που Βρετανοί επίσημοι είχαν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και άλλους Τ/Κ πολιτικούς.
    
    ''Καταστήσαμε, επίσης, σαφές στην Τουρκία ότι πιστεύουμε πως μια διευθέτηση που προστατεύει τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ είναι εφικτή. Υποστηρίζουμε πλήρως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο'', είπε.
    
    ΕΕ - Νέα μέλη - Συμμετοχή στα Συμβούλια
    --------------------------------------
    Από την επομένη της υπογραφής της Πράξης Προσχώρησης στην Αθήνα, δηλαδή από τις 17 Απριλίου, η Κύπρος και οι άλλες εννέα νέες χώρες μέλη της ΕΕ θα συμμετέχουν σε όλες τις κοινοτικές διαδικασίες και σε όλα τα επίπεδα με την ιδιότητα του ''ενεργού παρατηρητή''.
    
    Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, που έχει εφαρμοσθεί και στις προηγούμενες διευρύνσεις της ΕΕ, οι δέκα νέες χώρες θα ενημερώνονται πλήρως αλλά και θα διαβουλεύονται με τους ''15'' για όλα τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συστάσεις και γενικά οι ανακοινώσεις και οι πρωτοβουλίες θα τίθενται αυτομάτως υπόψη των δέκα νέων χωρών και θα γίνεται διαβούλευση μαζί τους.
    
    Παράλληλα, από τις 17 Απριλίου η Κύπρος και οι άλλες χώρες θα μπορούν να εκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα (Συμβούλιο Υπουργών, Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, ομάδες εργασίας) με την ιδιότητα του ''ενεργού παρατηρητή''.
    
    Χριστόφιας - Ιζτζιάν - Δηλώσεις Εκχαρτ
    ------------------------------------
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε χθες τα Ηνωμένα Εθνη να στρέψουν την προσοχή τους και τις πιέσεις τους προς την Αγκυρα και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ''γιατί αν υπάρχει εμπόδιο για λύση του Κυπριακού μέχρι σήμερα και διαχρονικά, αλλά και τον τελευταίο καιρό, αυτό είναι τα 'οράματα' του κ. Ντενκτάς και η στήριξη που έχει από το κατεστημένο στην Αγκυρα''.
    
    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος ''Ενωμένη Κύπρος'', με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Ιζέτ Ιζτζιάν, ο κ. Χριστόφιας σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ ότι η μη υπογραφή λύσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι μια τραγική εξέλιξη, είπε: ''Αυτή η καταστροφολογία ακούεται σαν προπαγάνδα''.
    
    Ο κ. Ιζτζιάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις Εκχαρτ, είπε πως τους είχε ανακοινωθεί ότι μετά τις 28 Φεβρουαρίου το Σχέδιο Ανάν θα αποσυρθεί από το τραπέζι αν δεν βρεθεί λύση.
    
    Γιαννίτσης - ΕΕ - Ελληνική Προεδρία - Κυπριακό
    --------------------------------------------
    Την εκτίμηση πως η δυναμική των πραγμάτων, με βάση και τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και να ενταχθεί μια ενιαία, ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τάσος Γιαννίτσης.
    
    Απαντώντας, εκ μέρους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, σε ερώτηση του Ελληνα Ευρωβουλευτή Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε συνδυασμό με την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ''περιμένει από τις δύο πλευρές να οδηγηθούν σε αποτέλεσμα, είτε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είτε μέχρι να γίνει η τυπική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαϊου, είτε και αργότερα''.
    
    Διευκρίνισε πως με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, στην ΕΕ εντάσσεται ολόκληρη η Κύπρος, και όχι μόνο ένα κομμάτι της.
    
    Πρόεδρος Κληρίδης - Εκδήλωση Ιδαλίου - Κυπριακό - ΕΕ
    --------------------------------------------------
    Τη διαβεβαίωση προς τους Τ/Κ ότι ''η ισχυρή φωνή τους μας ενθαρρύνει και ενισχύει τη θέλησή μας για εξεύρεση, το συντομότερο δυνατό, μιας συμβιβαστικής λύσης, αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες'', εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.
    
    Σε χαιρετισμό του στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Δήμου Ιδαλίου, στην οποία τιμήθηκαν προσωπικότητες της κυπριακής και της ελληνικής πολιτικής ζωής που συνέβαλαν στην ένταξη της Κύπρου την ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε τους Τ/Κ ότι ''η δική μας πλευρά θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια καλή θέληση, ευελιξία και τόλμη'' και πρόσθεσε ότι ''οι ειρηνικές εκδηλώσεις των Τ/Κ στα κατεχόμενα μας συγκλονίζουν και μας προβληματίζουν''.
    
    Εξέφρασε επίσης την ευχή ''αυτή τη φορά να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λύση του Κυπριακού''.
    
    Στην εκδήλωση ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες της Πόλης Ιδαλίου για τη συμβολή τους στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.
    
    Επίσης, τους απενεμήθη το χρυσό κλειδί της Πόλης Ιδαλίου και ειδική αναμνηστική πλακέτα.
    
    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα που πετύχαμε μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.
    
    ''Δικαιολογημένα'', συνέχισε, ''λαός και ηγεσία νοιώθουμε χαρά και περηφάνια για την ένταξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας στην ΕΕ, ύστερα από μια μεγάλη και δύσκολη πορεία''.
    
    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως στο φόντο της τουρκικής αδιαλλαξίας ''επιβάλλεται να μείνουμε σταθεροί στη θέση του Εθνικού Συμβουλίου για διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν, επιδιώκοντας οριστική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού''.
    
    Στο δικό του χαιρετισμό του στην εκδήλωση είπε ότι ''η λύση πρέπει να αποβαίνει προς όφελος ολόκληρου του λαού, Ε/Κ και Τ/Κ''.
    
    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια'' της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ντόρα Μπακογιάννη
    --------------------------------------
    Μήνυμα συμπαράστασης προς τον κυπριακό λαό απηύθυνε χθες η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη νωρίς το πρωί και τον συνεχάρη για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ''ο πρώτος στόχος μας ήταν να συγχαρούμε τον Πρόεδρο εκ μέρους του δημοτικού μας συμβουλίου, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μας δόθηκε βεβαίως και η ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις''.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Ντόρα Μπακογιάννη
    -----------------------------------
    Την ελπίδα η Λευκωσία κάποια στιγμή να είναι μια ενωμένη πόλη, εξέφρασε χθες η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.
    
    Σε δηλώσεις της, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ''η προσπάθεια για τη δίκαιη επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι μια προσπάθεια συνεχής'', και όπως ανέφερε, το Δημαρχείο Αθηναίων θα συμπαρασταθεί στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου σε αυτό της τον αγώνα.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η κ. Μπακογίαννη είναι γνωστή για την έντονη πολιτική της δραστηριότητα, αλλά και για τις θέσεις της στη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.
    
    Δήμαρχος Αθηναίων - Δήμαρχος Λευκωσίας
    -------------------------------------
    Πρωτόκολλο ''φιλίας και συνεργασίας'' υπέγραψαν χθες στη Λευκωσία, οι Δήμαρχοι Αθηναίων και Λευκωσίας Ντόρα Μπακογιάννη και Μιχαλάκης Ζαμπέλας, το οποίο αφορά πολιτιστικές, κοινωνικές και οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο Δήμων.
    
    Η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι περί τα μέσα Απριλίου όταν θα υπογραφεί στην Αθήνα η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''ο Δήμος της Αθήνας θα διοργανώσει στο μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο που διαθέτει μεγάλη έκθεση με χάρτες που θα δείχνουν ολόκληρη την ιστορία της Κύπρου''.
    
    Παράλληλα, και με τη συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας, θα διοργανωθεί το διάστημα αυτό τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για ανάδειξη της κυπριακής παράδοσης και κουλτούρας, πρόσθεσε.
    
    Ο κ. Ζαμπέλας επέδωσε στην κ. Μπακογιάννη ''με την ευκαιρία της πρώτης της επίσκεψης στη μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης'' το μετάλλιο της πόλης της Λευκωσίας, το δίπλωμα τιμής και αναγνώρισης και μια πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Απασχόλησης Σρι Λάνκα
    ----------------------------------------------
    Ο Υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας της Σρι Λάνκα Mahinda Samarasinghe, o oποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, διαβεβαίωσε χθες τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για την αλληλεγγύη και υποστήριξη της χώρας του προς τον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού, τον οποίο η Σρι Λάνκα, όπως είπε, είναι σε θέση να κατανοεί πλήρως λόγω του δικού της πολιτικού προβλήματος.
    
    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, μέσω των αντίστοιχων ομάδων φιλίας που δημιουργήθηκαν πρόσφατα.
    
    Υπουργοί Εργασίας Κύπρου και Σρι Λάνκα
    -------------------------------------
    Ο Υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης της Σρι Λάνκα Mahinda Samarasinghe εξέφρασε χθες την ικανοποίηση του για το περιβάλλον εργασίας της Κύπρου και δήλωσε ότι δεν έχει λάβει παράπονα από Σριλανκέζους απασχολούμενους στο νησί.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ύστερα από φιλοφρονητική συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, ο κ. Samarasinghe ανέφερε ότι υπάρχει πολύ ψηλή ζήτηση για εργασία στην Κύπρο ανάμεσα στους Σριλανκέζους.
    
    Υπουργός Εργασίας Σρι Λάνκα - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
    ----------------------------------------
    Ο Υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης της Σρι Λάνκα Mahinda Samarasinghe δήλωσε χθες ότι είναι θερμός υποστηρικτής της προώθησης μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, δεδομένου ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η χώρα του, προσθέτοντας ότι θα ήταν συνεπώς πολύ χρήσιμο να ανταλλάσσονται εμπειρίες σε τακτική βάση σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες επίλυσης που καθεμιά από τις χώρες ακολουθεί.
    
    Ο κ. Samarasinghe, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Σρι Λάνκα - Κύπρου, μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νίκο Αναστασιάδη.
    
    Κύπρος - Eurocontrol - Μέση Ανατολή - Πρωτόκολλο
    -----------------------------------------------
    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και τεσσάρων γειτονικών χωρών της Μέσης Ανατολής υπογράφεται στις 4 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία με στόχο την εγκαθίδρυση στην Κύπρο περιφερειακού μηχανισμού (παραρτήματος) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol), που θα διαχειρίζεται θέματα εναέριας κυκλοφορίας.
    
    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Δημοσίων Σχέσεων του Eurocontrol Χρίστος Πέτρου είπε ότι σκοπός της συμφωνίας αυτής, που θα συνυπογράψουν Κύπρος, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λίβανος και Συρία και η οποία θα έχει την υποστήριξη του Eurocontrol, είναι ''η δημιουργία του πρώτου διεθνούς περιφερειακού οργανισμού'' για θέματα Πολιτικής Αεροπορίας του Eurocontol, που θα συντονίζει την πολιτική της Μέσης Ανατολής με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα των αερομεταφορών.
    
    Είπε ότι προς αυτό το σκοπό θα επισκεφθούν την Κύπρο οι Υπουργοί Μεταφορών των τεσσάρων αυτών χωρών για να συνυπογράψουν το σχετικό πρωτόκολλο.
    
    Λέοπολντ Μάουρερ - Επίσκεψη - Πρόγραμμα επαφών
    --------------------------------------------
    Τετραήμερο συναντήσεων θα έχει την ερχόμενη βδομάδα πολυμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ, ο οποίος φθάνει στο νησί το Σάββατο.
    
    Σκοπός της επίσκεψης είναι η αξιολόγηση του έργου που επιτελείται για εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αποτελεσματική εφαρμογή του.
    
    ΣτΕ - Εκθεση - Κύπρος - Βασανιστήρια
    ----------------------------------
    Η Κύπρος έχει κυρώσει με το Νόμο 24 του 1989 την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, και έκτοτε λαμβάνει όλα τα μέτρα για συμμόρφωση προς τις πρόνοιες της Σύμβασης και για εναρμόνιση της νομοθεσίας και των πρακτικών της Διοίκησης προς αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
    
    Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με την Εκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων για την Κύπρο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ''για να έχει κάποιος που ενδιαφέρεται ολοκληρωμένη εικόνα για την Κύπρο, ιδιαίτερα ως προς τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων και των συστάσεων της Επιτροπής, πρέπει να μελετήσει τόσο την Εκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και τις Εκθέσεις - Απαντήσεις της Κύπρου''.
    
    Κύπρος - ΟΗΕ - Συνθήκη - Νάρκες - Επικύρωση
    -------------------------------------------
    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, κατέθεσε προχθές στο Νομικό Τμήμα του ΟΗΕ το Οργανο Επικύρωσης της Συνθήκης για την Απαγόρευση, Αποθήκευση, Παραγωγή και Μεταφορά Ναρκών κατά Προσωπικού και για την Καταστροφή τους, υπογραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.
    
    Ο κ. Ζακχαίος σε σύντομη προσφώνηση του είπε ότι η επικύρωση της Συνθήκης δείχνει την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για ειρήνη και συμφιλίωση στην Κύπρο και στέλλει το ανάλογο μήνυμα προς την τ/κ κοινότητα, η οποία με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της έχει καταστήσει σαφή την ελπίδα για διευθέτηση του Κυπριακού και κοινή ευημερία στην ενωμένη Ευρώπη.
    
    Η Συνθήκη είναι μια από τις πιο σημαντικές συμφωνίες στο τομέα του αφοπλισμού και η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που την υπέγραψαν. Εχει επικυρωθεί συνολικά από 134 χώρες.
    
    Βρετανός Υφυπουργός Παιδείας - Κινητοποιήσεις Τ/Κ
    -------------------------------------------------
    Ο Βρετανός Υφυπουργός Παιδείας Στίβεν Τουίγκ χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις των Τ/Κ ενδεικτικές της θέλησης τους για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η κινητοποίηση οδηγεί την Κύπρο πιο κοντά στην επανένωση.
    
    ''Ολοι εμείς'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τουίγκ, ''που ενδιαφερόμαστε για την Κύπρο και θέλουμε μια διαρκή και δίκαιη διευθέτηση που επανενώνει τις κοινότητες της Κύπρου, έχουμε ενθαρρυνθεί από τις τελευταίες εξελίξεις''.
    
    Κασουλίδης - Πρίγκιν
    ------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε χθες με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν. Μετά τη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις.
    
    Νωρίτερα, ο κ. Πρίγκιν συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
    
    ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ κόμματος Ενωμένη Κύπρος
    -----------------------------------
    Η τ/κ κοινότητα, στην πλειοψηφία της, υποστηρίζει τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, βάσει του Σχεδίου Ανάν, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος ''Ενωμένη Κύπρος'' Ιζέτ Ιζτζιάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι την προσεχή Τρίτη θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα κινητοποιήσεων των Τ/Κ.
    
    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ιζτζιάν ευχήθηκε όπως οι δύο πλευρές έχουν εποικοδομητικές συνομιλίες, ώστε να βρεθεί γρήγορα μια τελική λύση, διότι όλοι βαρέθηκαν από τη μη λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως είπε. Ανέφερε ότι η μέχρι σήμερα μη λύση του Κυπριακού δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, αλλά των ξένων.
    
    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ''όχι απλώς παρακολουθούμε τον αγώνα των Τ/Κ, δεν είμαστε θεατές, αλλά θεωρούμε ότι ο αγώνας τους μας εκφράζει πλήρως, και από το δικό μας το μετερίζι δίνουμε τη δική μας τη μάχη για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων''.
    
    -----------------------
    ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
    -----------------------
    
    Προεδρικές Εκλογές - Προθεσμία - Ενστάσεις
    ----------------------------------------
    Υποβλήθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για την προεδρία της Δημοκρατίας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής, καμμία ένσταση δεν έχει υποβληθεί αναφορικά με τις υποψηφιότητες για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος.
    
    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δέκα υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί είναι όλες έγκυρες και οριστικές.
    
    Τα ονόματα των υποψηφίων, όπως θα εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια, θα έχουν την εξής σειρά: Νίκος Κουτσού, Τάσσος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Ευστρατίου, Χρίστος Ιωσηφίδης, Αδάμος Κατσαντώνης, Γλαύκος Κληρίδης, Κώστας Κυριάκου, Αλέκος Μαρκίδης, Γεώργιος Μαυρογένης και Παντελής Σοφοκλέους.
    
    ''Επειδή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υποβλήθηκαν περισσότερες από μία υποψηφιότητα και επειδή παρήλθε η προθεσμία (που προνοείται από τη νομοθεσία) για τυχόν ενστάσεις, χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση, γι' αυτό εγώ ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής, αναβάλλω την περαιτέρω εκλογική διαδικασία για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή ψηφοφορίας την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.
    
    Αλλη ανακοίνωση του γραφείου του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής αναφέρει ότι ''όλες οι υποψηφιότητες για εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι έγκυρες και οριστικές.''
    
    ''Η ψηφοφορία, κατόπιν τούτου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, 2003,'' προστίθεται στην ανακοίνωση.
    
    Για τον σκοπό αυτό άρχισε η ετοιμασία για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων σε χαρτί ασφαλείας, γράφει.
    
    Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ονόματα των υποψηφίων όπως αυτά θα αναγράφονται στα ψηφοδέλτια με οριζόντια σειρά και σε χωριστή αριθμημένη στήλη.
    
    ''Στα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνονται και οι φωτογραφίες των υποψηφίων,'' καταλήγει η ανακοίνωση.
    
    Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Διάσκεψη Τύπου
    ------------------------------
    Δέσμευση για λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων που δεν θα αποβλέπουν στον ενταφιασμό του σχεδίου Ανάν αλλά με βάση τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, έδωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως οι δυνάμεις της αλλαγής έχουν την πολιτική βούληση, τη διαπραγματευτική επάρκεια αλλά και το όραμα για να πετύχουν τη λύση και πρόσθεσε πως η υποψηφιότητά του προωθεί την ενότητα και δίνει δυνατότητα για εφαρμογή της λύσης του πολιτικού προβλήματος.
    
    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τάσσος Παπαδόπουλος
    -----------------------------------------
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε χθες ''αισχρή διαστρέβλωση'' την επανάληψη του θέματος που προέκυψε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την στιγμή που ο ίδιος έχει δώσει διευκρινήσεις.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου επανέλαβε: ''Εγώ δεν είπα ότι ο κ. Παπαδόπουλος εργάζεται συνειδητά για τη διχοτόμηση''.
    
    Εκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ
    ---------------
    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια υποψηφιότητα ''ενότητας, υποψηφιότητα διεύρυνσης της συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης με στόχο την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής κοινωνίας''.
    
    Σε δηλώσεις του στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου μετέβη για να προτείνει την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου, ο κ. Χριστόφιας σχολίασε τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη, λέγοντας ότι επρόκειτο για ένα ''αναμάσημα γνωστών θέσεων''.
    
    Εκλογές - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ
    -----------------------
    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι χρειάζεται να έρθουν στην εξουσία ''οι δυνάμεις οι οποίες θα διαχειριστούν το εθνικό μας θέμα και κατά τρόπο σώφρονα και διεκδικητικό και θα κατοχυρώσουν την ομαλή ενσωμάτωση της Κύπρου στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον''.
    
    Οπως δήλωσε μετά την υποβολή υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, (ο κ. Ομήρου ήταν ένας από τους υποστηρίζοντες) ''χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, χρειάζεται να έρθουν στην εξουσία οι δυνάμεις της προόδου, της ανάπτυξης, της ευημερίας, οι δυνάμεις που πιστεύουν στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη''.
    
    Εκλογές - Αλέξης Γαλανός
    -----------------------
    Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής του ΔΗΚΟ Αλέξης Γαλανός δήλωσε ότι θεωρεί τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πιο κατάλληλο για το προεδρικό αξίωμα κάτω από τις σημερινές συνθήκες, ''για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας του Κύπριου πολίτη και του κυπριακού κράτους είτε λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία είτε Κύπρος''.
    
    Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, (ο κ. Γαλανός ήταν ένας από τους υποστηρίζοντες) ο κ. Γαλανός είπε ότι ''είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι είναι από την εσωτερική διακυβέρνηση και από την αξιοπρέπεια του Κύπριου πολίτη που μπορούμε να κτίσουμε ένα γερό αγώνα και να πετύχουμε μια σωστή λύση, βιώσιμη και δίκαιη''.
    
    Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Αγώνες
    -------------------------------------
    Ο αγώνας Ανόρθωσης - Ολυμπιακού στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μεταξύ των σημερινών συναντήσεων της 16ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.
    
    Εξάλλου, σήμερα στο ΓΣΠ θα διεξαχθεί ο αγώνας ΑΠΟΕΛ - ΕΝΠ, στο
    Τσίρειο στάδιο ο αγώνας ΑΕΛ - ΑΕΚ, στο Δασάκι Αχνας ο αγώνας του Εθνικού Αχνας με τον Απόλλωνα, και στο Μακάριο στάδιο ο αγώνας Διγενής Μόρφου - Νέα Σαλαμίνα.
    
    Πετόσφαιρα - Αγώνες - Αποτελέσματα
    ----------------------------------
    Για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας σημειώθηκαν ψες τα ακόλουθα αποτελέσματα :
    
    ΑΠΟΕΛ        - Παφιακός              3 - 1 σετ
    Νέα Σαλαμίνα - Αναγέννηση Δερύνειας  3 - 1 σετ
    Διόνυσος     - Ομόνοια               3 - 1 σετ
    Ανόρθωση     - ΕΝΠ                   3 - 1 σετ
    
    Χρηματιστήριο - Πτώση
    --------------------
    Σε πτωτική τροχιά επανήλθε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από τρεις συνεχόμενες ανόδους. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν, πρώτιστα οι μετοχές των τραπεζών, κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,72%, κλείνοντας στις 96,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στο ένα εκατομμύριο λίρες.
    
    Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε ο Δείκτης FTSE/CySE 20. Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κατέγραψε μεγάλες ζημιές σε ποσοστό 1,93%, κλείνοντας στις 380,08 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να υποχωρεί σε ποσοστό 1,8%.
    
    

    [04] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αθήνα - Βρυξέλλες

    [05] (Κ) Συμμαχία ''Σταματήστε τον πόλεμο'' - Εκδήλωση

    Η Συμμαχία ''Σταματήστε τον πόλεμο'' πραγματοποιεί σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία αντιπολεμική εκδήλωση για το Ιράκ σε αλληλεγγύη με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη και τις αντίστοιχες που θα γίνουν σε όλες τις αραβικές χώρες, σύμφωνα με την απόφαση της αντιπολεμικής συνάντησης του Καϊρου.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συμπόσιο - Μακάριος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, παρά το ότι αγωνιζόταν υπέρ της Κύπρου συνεχώς μέσα σε αντιξοότητες συνθήκες, μπόρεσε να δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία σύγχρονους θεσμούς και νόμους, που αποτέλεσαν τη βάση της προόδου της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του στο Συμπόσιο στην Πάφο για τον Εθνάρχη Μακάριο, με τίτλο ''Μακάριος: Η διαχρονική παρουσία'', που διοργανώθηκε από το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Μακαρίου Γ' Παναγιάς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξήρε το έργο του Εθνάρχη Μακαρίου.

    [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν - Συνομιλίες

    Την αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν, επικαλούμενος ''την προσφυγοποίηση 50.000 ατόμων'', εξέφρασε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι ''το θέμα είναι ανθρωπιστικό''.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς ''κάλεσε όλους να σκεφθούν και να δημιουργήσουν μιαν κατάσταση που θα μετακινήσει από τις εστίες του τον μικρότερο αριθμό ατόμων''.

    [08] (Κ) Μπουλέντ Αρίντς - Συλλαλητήριο - Αντιδράσεις

    Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, μιλώντας στην Αγκυρα σε συμπόσιο με θέμα το Κυπριακό, επέκρινε τους διοργανωτές του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα στις 14 Ιανουαρίου.

    [09] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Εκλογικό Συνέδριο - Προεδρικές

    Αύριο, στο Εκλογικό του Συνέδριο, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα επιλέξει τον υποψήφιο που θα στηρίξει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης είπε ότι θα τεθούν στο τραπέζι και τα 10 ονόματα των υποψηφίων.

    [10] (Κ) Τ/Κ - Λεμεσός - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    Εκατό περίπου Τ/Κ μέλη του Συνδέσμου ''Η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους'', οι οποίοι διαμένουν στην τ/κ συνοικία της Λεμεσού, πραγματοποίησαν σήμερα πορεία προς την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [11] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - Εκλογές - Σύσκεψη - Ψηφοδέλτια

    Σύσκεψη για έλεγχο και οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου για τις προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η σύσκεψη έγινε στην παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων για την προεδρία, για να εξεταστούν τα δείγματα των ψηφοδελτίων που τυπώθηκαν ψες. Στα δείγματα θα γίνουν μερικές μικροτεχνικές αλλαγές αφού περιείχαν δύο τυπογραφικά λάθη.

    Ηγέρθησαν κάποιες ενστάσεις σε σχέση με τη φωτογραφία του υποψηφίου Κώστα Κυριάκου "Ούτοπου", που θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο, κάτι για το οποίο ζητήθηκε η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας.

    [12] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογών - Ψηφοδέλτια

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στο κυβερνητικό τυπογραφείο ο σχεδιασμός του ψηφοδελτίου των προεδρικών εκλογών, το οποίο παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Εφορος Εκλογών και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι έχουν εκτυπωθεί δοκιμαστικά 25 χιλιάδες ψηφοδέλτια σε κανονικό χαρτί, ενώ η εκτύπωση των ψηφοδελτίων στο ειδικό χαρτί ασφαλείας θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

    Αναμένεται να τυπωθούν πέραν των 500.000 ψηφοδελτίων.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε και στην πρωινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των υποψηφίων με τους οποίους συζητήθηκαν ''μερικές μικρές τεχνικές αλλαγές που χρειαζόντουσαν να γίνουν στα ψηφοδέλτια, όπως για παράδειγμα ένα τυπογραφικό λάθος''.

    Πρόσθεσε ότι τα ψηφοδέλτια θα τυπώνονται κατά πέντε χιλιάδες την κάθε φορά.

    Επεξηγώντας τη διαδικασία εκτύπωσης, είπε ότι αρχίζει ''με το γραφικό στο κομπιούτερ, μετά εμφανίζεται το φιλμ και γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις, και ακολούθως κατασκευάζεται ο λεγόμενος τσίγκος πάνω στον οποίο βρίσκεται το ψηφοδέλτιο στην τελική του μορφή''.

    Κατόπιν, ''εκτυπώνεται στην εκτυπωτική μηχανή και ακολούθως τοποθετείται στην κοπτική'', πρόσθεσε.

    Στην κοπτική, το ψηφοδέλτιο, όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ''κόβεται στο πραγματικό του μέγεθος και ακολουθεί και η μηχανή δίπλωσης, η οποία έχει την ευχέρεια να χωρίζει τα ψηφοδέλτια σε δεσμίδες των 25''.

    ''Αυτό'', πρόσθεσε, ''μας διευκολύνει στο πακετάρισμα και την καταμέτρηση τους όταν θα έρθουν οι εκπρόσωποι των Επαρχων να τα παραλάβουν''.

    Αναφορικά με το χαρτί ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ''περιέχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά των χαρτονομισμάτων για να μην μπορεί να αλλοιωθεί και για να μην φαίνεται από την πίσω πλευρά το τι ψηφίζει ο καθένας''.

    [13] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Ψήφισμα - Κύπρος - Μπλερ

    Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπάρνετ Λονδίνου, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τον καλεί να εξασκήσει την επιρροή του στη νέα τουρκική κυβέρνηση και να την πείσει να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας μόνιμης, δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Στην επιστολή του, ο Δήμος του Μπάρνετ κοινοποιεί στον κ. Μπλερ και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης να καλέσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [14] (Κ) ΟΗΕ - Μπλιξ - Ιράκ - Δηλώσεις

    Για ''έλλειψη επαρκούς συνεργασίας'' κατηγόρησε σήμερα το Ιράκ ο επικεφαλής των επιτροπών επιθεωρήσεων του ΟΗΕ για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ Χανς Μπλιξ, ο οποίος έστειλε στη Βαγδάτη σαφέστατο μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον της να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    [15] (Κ) Συμμαχία ''Σταματήστε τον πόλεμο'' - Εκδήλωση (2)

    Αντιπολεμική εκδήλωση για το Ιράκ σε αλληλεγγύη με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν σήμερα στη Νέα Υόρκη και τις αντίστοιχες που θα γίνουν σε όλες τις αραβικές χώρες, σύμφωνα με την απόφαση της αντιπολεμικής συνάντησης του Καϊρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία από τη Συμμαχία ''Σταματήστε τον Πόλεμο''.

    Η Συμμαχία αποτελείται από διάφορες οργανώσεις, κινήσεις, ακτιβιστές, φοιτητές, μαθητές, Παλαιστίνιους και Ιρανούς που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μαζεύτηκαν υπογραφές υπέρ της κοινής διακήρυξης Ε/Κ και Τ/Κ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπέγραψαν μέχρι στιγμής τη διακήρυξη βουλευτές, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και ακτιβιστές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 18 January 2003 - 18:49:46 UTC