Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σβίμερ - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Γιάκο Λάκσο - ΚΣΣΕ - Εποικισμός κατεχομένων
  • [04] (Κ) Γουέστον - Ομιλία - Αστόρια
  • [05] (Κ) Ντενκτάς - Υποβολή προτάσεων - Σχέδιο Ανάν
  • [06] (Κ) Εκθεση ΓΓ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οικονομικός απολογισμός
  • [07] (K) Ερντογάν - Ντε Σότο
  • [08] (Κ) Γκιούλ - Ζιγιάλ - Ντε Σότο
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Γ. Ομήρου - Αθήνα - Φοιτητές
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Υποψηφιότητα Κληρίδη - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Εκλογές - Πληροφορίες
  • [14] (Κ) Γκιούλ - Μπλερ - Κυπριακό - Ιράκ
  • [15] (Κ) Ελλαδίτες στρατιωτικοί - Λείψανα - Ελλάδα
  • [16] (Κ) ΗΕ - Ασπρη σκόνη - Αλβαρο ντε Σότο
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Υποχώρηση
  • [18] (Κ) Ε/κ , τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Αντιπολίτευση
  • [20] (Κ) Βρετανικές ειδικές δυνάμεις - Κύπρος - Ασκήσεις
  • [21] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος Τύπου - Ασπρη σκόνη - Δήλωση
  • [22] (Κ) ΗΕ - Ασπρη σκόνη - Εκπρόσωπος Τύπου - Αποτέλεσμα εξετάσεων
  • [23] (Κ) Σβίμερ - Εορσί - Κύπρος
  • [24] (Κ) ΕΕ - Χρηματοδοτήσεις - Κύπρος
  • [25] (Κ) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Σερντάρ Ντενκτάς
  • [26] Κ) Συνομιλίες - Αλλαγή χώρου συνάντησης
  • [27] (Κ) ΗΕ - Ασπρη σκόνη - Απολύμανση
  • [28] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ - Κυπριακό
  • [30] (Κ) Υπουργοί Υγείας - Γεωργίας - Ντε Σότο - Λευκή Σκόνη
  • [31] (Κ) Συνομιλίες - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Σβίμερ - Σχέδιο Ανάν

    Μοναδική ευκαιρία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, μιλώντας χθες βράδυ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    Ο κ. Σβίμερ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και στις επαφές του με εκπροσώπους και των δύο κοινοτήτων.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι παρεμβάσεις των διαμεσολαβητών προς την πλευρά της Αγκυρας για προώθηση λύσης του Κυπριακού, η παράδοση των λειψάνων οκτώ Ελλαδιτών ηρώων του 1974 σε αντιπροσωπεία του ΓΕΣ για να μεταφερθούν στην Ελλάδα, οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων και των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, ο προβληματισμός της Κεντρικής Τράπεζας για τις οικονομικές παραμέτρους της ενδεχόμενης εφαρμογής του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού και η υπόσχεση του Προέδρου Κληρίδη για αποζημιώσεις στους πληγέντες από την προχθεσινή θεομηνία στη Λεμεσό και άλλες περιοχές είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Χριστόφιας παραπλανεί τους πρόσφυγες'', ότι "διαπιστώνοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι ηγεσίες των κομμάτων που υποστηρίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι ο υποψήφιός τους δεν είναι απορριπτικός και ότι οι σκληρές θέσεις που επί δεκαετίες είχε ως προς τη λύση του Κυπριακού, δεν πείθουν τους οπαδούς τους και το λαό γενικότερα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επιχειρεί από μέρα σε μέρα, με αυξανόμενους ρυθμούς, να ανεβάσει το θερμόμετρο της προεκλογικής περιόδου". Αλλη είδηση είναι η υπόσχεση του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τις περιοχές που επλήγησαν από τους ανεμοστρόβιλους στη Λεμεσό, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει στην αυριανή του συνεδρία και θα εξαγγείλει μέτρα στήριξης των πληγέντων.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Στον κατήφορο ο Χριστόφιας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ''παρεκτρέπεται και εκτραχύνεται, υποβιβάζοντας το επίπεδο της πολιτικής ζωής του τόπου σε απίστευτα χαμηλή στάθμη'', επιχειρώντας ''άστοχες και αβάσιμες καταγγελίες σε βάρος του Προέδρου Κληρίδη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε χθες από την Τουρκία, όπου μετέβη για σειρά επαφών με την τουρκική ηγεσία, ότι δεν υπάρχουν νέες προτάσεις για το Κυπριακό, αλλά, εάν οι δύο πλευρές το επιθυμούν, οι προτάσεις Ανάν θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Γραπτή συμφωνία Ελλάδας -Τουρκίας'', γράφει πως οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις, επιδιώκοντας τη γραπτή συμφωνία στο κεφάλαιο ''Ασφάλεια'' μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως εγγυητριών δυνάμεων και, με τον τρόπο αυτό, να ανοίξουν το δρόμο για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η ευρωπαϊκή τρόικα, Ελλάδας, Δανίας και Ιταλίας, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, μεταβαίνει μεθαύριο στην Αγκυρα, μαζί με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσουν με την τουρκική κυβέρνηση τις εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις πρόσφατες πολιτικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας για εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και άλλα διεθνή θέματα.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''SOS από την Κεντρική Τράπεζα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου για τις οικονομικές πτυχές του σχεδίου Ανάν και διατύπωσε τους προβληματισμούς του για τις δαπάνες και αποζημιώσεις απώλειας περιουσίας και για διαφυγόντα εισοδήματα, για την ανοικοδόμηση και για τη λειτουργία της νέας πολιτειακής οντότητας. Οπως ανέφερε, τους προβληματισμούς αυτούς έθεσε υπόψη του Προέδρου Κληρίδη με επιστολές του. Αλλη είδηση είναι η παράδοση, που έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών, των λειψάνων και προσωπικών αντικειμένων οκτώ Ελλαδιτών στρατιωτικών, που σκοτώθηκαν στις μάχες του 1974 στην Κύπρο, σε αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού για να μεταφερθούν στην Ελλάδα και να δοθούν στους οικείους τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Προς συμφωνία Αθήνας - Αγκυρας'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι μεσολαβητές για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στρέφονται τώρα προς το μέρος της Αθήνας και της Αγκυρας, έχοντας ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ασφάλειας, μέσα στα χρονικά όρια που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού γράφει ότι κατέπλευσε χθες ανοικτά της Βάσης του Ακρωτηρίου ολόκληρη η βρετανική αρμάδα, η μεγαλύτερη από τον πόλεμο των Φόκλαντ, στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών των Αγγλοαμερικανών για επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τον τίτλο ''Σύμβολο η δέσμευσή μου'', ότι ο κ. Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος στους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Λευκωσία, δήλωσε ότι δεσμεύεται για λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, διεκδικώντας ταυτοχρόνως δικαίωμα και λόγο στις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε το σχέδιο Ανάν να καταστεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος. Αλλού προβάλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κάλεσε τους κυβερνώντες "να σεβαστούν το λαό και να πάψουν να κινδυνολογούν με δηλώσεις ότι δήθεν κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και ότι αναμένεται η κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης".

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' τιτλοφορεί το κύριο θέμα ''οι Κυπριακές Αερογραμμές ναυλώνουν αεροπλάνα για να ξεπεράσουν την κρίση'' και γράφει ότι οι πιλότοι του εθνικού αερομεταφορέα συνέχισαν την απεργία για δεύτερη ημέρα αλλά η διοίκηση υποστηρίζει ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν τόσο μεγάλα καθώς πραγματοποιήθηκαν οι έξι από τις επτά πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες. Σε άλλο θέμα προβάλει δηλώσεις αξιωματούχου του Υπουργείου Παιδείας ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που περιλαμβάνουν κοινοτικές υπηρεσίες για την αντικατάσταση των αποβολών.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' κάτω από τον τίτλο ''Με μαύρη λίστα απειλούν τους επενδυτές οι τράπεζες'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι εμπορικές τράπεζες ενέτειναν ''την τρομοκρατική τους εκστρατεία'', πιέζοντας τους κατόχους επενδυτικών λογαριασμών για αποπληρωμή ή μετατροπή των οφειλομένων σε δάνεια. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, απειλούν να δώσουν στην Κεντρική Τράπεζα τα ονόματα όσων δεν συνεργάζονται, προκειμένου να μπουν σε ειδικό κατάλογο. Αλλη είδηση είναι η παροχή αδειών κινητής τηλεφωνίας δεύτερης και τρίτης γενιάς, με απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Γιάκο Λάκσο - ΚΣΣΕ - Εποικισμός κατεχομένων

    Το πρόβλημα των εποίκων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), για το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων από Τούρκους έποικους, Φινλανδός βουλευτής Γιάκο Λάκσο.

    Μιλώντας σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, στο πλαίσιο του πρώτου Μέρους της Συνόδου 2003 της ΚΣΣΕ, ο κ. Λάκσο ανέφερε ότι στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν πρόνοιες και για το θέμα των εποίκων, και τόνισε ότι θα καταβάλει εκ νέου προσπάθεια να επισκεφθεί τα κατεχόμενα καθώς και περιοχές στην Τουρκία από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός εποίκων που καταλήγουν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, πριν καταθέσει το τελικό προσχέδιο της έκθεσής του.

    [04] (Κ) Γουέστον - Ομιλία - Αστόρια

    Δημόσιο διάλογο με μέλη της κυπριακής παροικίας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας άνοιξε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρέσβης Τόμας Γουέστον, αρχής γενομένης με εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΣΕΚΑ και η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, χθες βράδυ στην Αστόρια.

    Ανάλογη εκδήλωση διοργανώνει στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και στις αρχές Φεβρουαρίου στο Σικάγο, το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο.

    Ο κ. Γουέστον, που αναχωρεί εκ νέου τη Δευτέρα για την περιοχή, σε υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για υπογραφή της συμφωνίας μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, στην ερώτηση αν ο στόχος θα επιτευχθεί, είπε πως δεν γνωρίζει. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν οτιδήποτε για να «φτάσουμε εκεί».

    [05] (Κ) Ντενκτάς - Υποβολή προτάσεων - Σχέδιο Ανάν

    Απαιτήσεις για αλλαγές στο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού υπέβαλε χθες βράδυ γραπτώς στα ΗΕ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Το πρακτορείο μετέδωσε ότι ''οι προτάσεις της τ/κ πλευράς υποβλήθηκαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να διαβιβαστούν σε αξιωματούχους του ΟΗΕ το βράδυ της Τρίτης''.

    [06] (Κ) Εκθεση ΓΓ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οικονομικός απολογισμός

    Συνολικά 41.644.500 δολάρια δαπανήθηκαν για τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2001 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2002 σύμφωνα με την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού για τον οικονομικό απολογισμό της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Συνολικά διατέθηκαν στις υπηρεσίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατά την περίοδο αυτή 42.395.100 δολάρια.

    [07] (K) Ερντογάν - Ντε Σότο

    Την προσήλωση του ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν στην επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαίωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Μιλώντας ύστερα από 30λεπτη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν σήμερα στην Αγκυρα, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει τη βούληση για λύση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Γκιούλ - Ζιγιάλ - Ντε Σότο

    Μια συμφωνία στο Κυπριακό είναι δυνατή, είπε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε χθες το βράδυ με το μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Αργότερα, ο κ. ντε Σότο συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. ντε Σότο είπε ότι συζήτησε με τον κ. Γκιούλ «τον επείγοντα χαρακτήρα της λύσης του Κυπριακού» και σημείωσε την «ενθαρρυντική εντύπωση» που του έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι ο κ. Γκιούλ τόνισε την ισχυρή πρόθεση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού.

    Μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζιγιάλ, ο κ. ντε Σότο είπε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν πολιτική βούληση και να εργαστούν σκληρά.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7213            1,7316
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8705            1,8817
    Λίρα Αγγλίας                     1,1358            1,1426
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,9895        222,7574
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1647          3,1900
    Δολάριο Καναδά                     2,8451          2,8678
    Κορώνα Δανίας                     12,7758         12,8780
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8272         12,9298
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8644         15,9913
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5241          2,5442
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,63  (-1,55)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    671.448
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    295.160    356,79  (-1,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    178.597    103,21  (-1,83)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.041     80,76  (-0,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.254     19,96  ( 2,78)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.026     62,55  (-1,20)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     12.158    100,15  (-2,96)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     21.195     18,68  (-3,06)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.090     73,30  (-1,47)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.773      3,23  (-0,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     19.157     17,93  (-1,54)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        522     14,48  ( 4,32)
    Ξενοδοχεία                    £     14.118     45,57  (-1,49)
    Αλλες Εταιρείες               £    206.457     84,72  (-1,19)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Γ. Ομήρου - Αθήνα - Φοιτητές

    O Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε συγκέντρωση της κομματικής οργάνωσης του ΚΙΣΟΣ στην Αθήνα και της Φοιτητικής Παράταξης ΑΓΩΝΑΣ, είπε ότι η δημοκρατική συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα δώσει αποφασιστικά και νικηφόρα τη μάχη των προσεχών προεδρικών εκλογών.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, ο κ. Ομήρου είπε πως ''δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις και τα τεχνάσματα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, για να παραμείνει η συντηρητική παράταξη στην εξουσία, δίνουμε τη μάχη για την πανηγυρική εκλογή του υποψηφίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η μεθόδευση του ΔΗΣΥ στηρίζεται στην ''καπηλεία'' των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό. ''Εμείς'', είπε, ''δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις. Το σχέδιο Ανάν που βρίσκεται και θα βρίσκεται ενώπιον μας είναι μια μεγάλη πρόκληση και για τις δύο πλευρές'' αλλά η λύση πρέπει να είναι ''λειτουργική και βιώσιμη''.

    Πρόσθεσε πως η εκλογική αναμέτρηση του Φεβρουαρίου είναι ''κρίσιμη'' και πως ο λαός ''πρέπει να ξέρει ποίοι και με ποίο σχέδιο μπορούν να διαχειριστούν υπεύθυνα και με επιτυχία τις προκλήσεις μέσα στο νέο περιβάλλον της παγκόσμιας κοινότητας και μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον''.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Υποψηφιότητα Κληρίδη - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθείται σήμερα στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι και στο Εθνικό Συμβούλιο δεν ακούστηκαν φωνές διαμαρτυρίας ως προς το θέμα των χειρισμών στις διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Βασιλείου απαντούσε σε ερωτήσεις, ύστερα από συνάντηση της Γραμματείας των ΕΔΗ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι λόγοι για τους οποίους το κόμμα στηρίζει την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές.

    Οπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, όλοι γνωρίζουν ότι οι επερχόμενες ''είναι εκλογές για λύση του Κυπριακού και όλα κινούνται γύρω από αυτό το θέμα'', προσθέτοντας ότι ''δεν είναι εκλογές με τη συνηθισμένη έννοια της λέξης''.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη εποικοδομητική και χρήσιμη, είπε πως ''τώρα όλοι μας δουλεύουμε για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή να προχωρήσει η λύση του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην πολιτική του Προέδρου Κληρίδη, είπε: ''Συμφωνούμε με την πολιτική που ακολουθείται σήμερα. Εξάλλου από αυτή την άποψη και στο Εθνικό Συμβούλιο δεν ακούστηκαν φωνές διαμαρτυρίας ως προς το θέμα των χειρισμών εν σχέσει με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος στις διαπραγματεύσεις''.

    Ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τον Πρόεδρο Κληρίδη αν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού δεν τροποποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε: ''Οταν φτάσει το πράγμα σε ένα τέλος και η Τουρκία και η Ελλάδα δηλώσουν στήριξη στο σχέδιο, μπορείτε εσείς να φανταστείτε η Κύπρος να λέει όχι;''

    Ο κ. Βασιλείου είπε πως εάν υπάρχει κάποιος που θέλει να υποστηρίξει αυτή τη γραμμή θα πρέπει ''να βγει και να το πει ξεκάθαρα για να ξέρει και ο κόσμος τι έχει να αντιμετωπίσει''.

    Σε ερώτηση αν η δήλωσή του ισχύει για οποιοδήποτε σχέδιο, είπε πως ''αυτό το σχέδιο είναι αυτό που έχουμε μπροστά μας'' για να προσθέσει ότι ''είναι καλύτερο από τη σημερινή κατάσταση''.

    Αυτό διευκρίνισε δεν σημαίνει ότι ο ίδιος δεν θέλει να επέλθουν αλλαγές ή διορθώσεις στο σχέδιο Ανάν ή ότι δεν θέλει να γίνει διαπραγμάτευση.

    [13] (Κ) Εκλογές - Πληροφορίες

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής επιθυμεί να ανακοινώσει ότι οι πληροφορίες για κάθε θέμα σχετικά με τις Προεδρικές Εκλογές, παρέχονται στο διαδίκτυο, από τη διεύθυνση http://www.pio.gov.cy/proedrikes2003/index.html.

    Η πρόσβαση στην πιο πάνω ιστοσελίδα είναι δυνατή και μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (http://www.pio.gov.cy) καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Δημοκρατίας (http://www.cyprus.gov.cy).

    Αναφέρεται επίσης ότι τα αποτελέσματα των Προεδρικών Εκλογών διευθετήθηκε να μεταδίδονται από τις επίσημες ιστοσελίδες της Δημοκρατίας που θα ετοιμάζει για το σκοπό αυτό το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μέσω του διαδικτύου.

    [14] (Κ) Γκιούλ - Μπλερ - Κυπριακό - Ιράκ

    Το Ιράκ και το Κυπριακό απασχόλησαν τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και το Βρετανό ομόλογο του Τόνι Μπλερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους.

    [15] (Κ) Ελλαδίτες στρατιωτικοί - Λείψανα - Ελλάδα

    Μεταφέρθηκαν σήμερα στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για να ταφούν τα λείψανα οκτώ Ελλαδιτών αξιωματικών και οπλιτών που έδωσαν τη ζωή τους μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

    Τα λείψανα των οκτώ μελών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA. Ανήκουν στο Λοχαγό Πεζικού Σωτήριο Τσιώνο, στον Ανθυπασπιστή Πεζικού Γεώργιο Μπινάκη, στον Επιλοχία Πεζικού Χρήστο Ζάρκο, στον Επιλοχία Μηχανικού Εμμανουήλ Ζαχαράτο, στους Δεκανείς Πεζικού Θωμά Λύγγο και Κωνσταντίνο Χαλατσή, στο Δεκανέα Τεθωρακισμένων Γεώργιο Ροδόπουλο και στο Δεκανέα Μηχανικού Ιωάννη Ηλιόπουλο.

    Οι οκτώ Ελλαδίτες στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μαχών που έδωσε η Δύναμη στο Κιόνελι και εν ώρα υπεράσπισης του στρατοπέδου της ΕΛΚΥΚ από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών.

    [16] (Κ) ΗΕ - Ασπρη σκόνη - Αλβαρο ντε Σότο

    Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη ότι έχει σταλεί φάκελος με άσπρη σκόνη στο γραφείο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετική ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''παρέλαβαν ένα φάκελο στο γραφείο του κ. ντε Σότο, που περιέχει μια άσπρη σκόνη.''

    Σε ερώτηση εάν κλήθηκε η κυπριακή αστυνομία για διερεύνηση του συμβάντος, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή κατά πόσο κλήθηκε η αστυνομία.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο σημερινό πρόγραμμα των απευθείας συνομιλιών, ανέφερε πως δεν είχε καμία ειδοποίηση για αλλαγή.

    ''Ως έχουν τα πράγματα θα πάμε στις έξι για συνομιλίες,'' είπε.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως τα ΗΕ απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες εν μέσω πληροφοριών ότι ο κ. ντε Σότο είχε παραλάβει φάκελο που περιείχε άσπρη σκόνη.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Υποχώρηση

    Στο επίπεδο των 91 μονάδων υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας για τρίτη κατά σειρά ημέρα πτώση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,55%, κλείνοντας στις 91,63 μονάδες. Ελαφρώς υψηλότερα των προηγούμενων συναντήσεων ανήλθε η αξία των συναλλαγών, αφού διαμορφώθηκε στις 671 χιλιάδες λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν σχεδόν το 40% του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,63% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20,

    [18] (Κ) Ε/κ , τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Κυπριακό

    Τα ε/κ και τ/κ κόμματα καλούν τους δύο διαπραγματευτές να εμπλακούν σε μια πιο ουσιαστική διαπραγμάτευση που να στοχεύει στην επίτευξη μιας συμφωνίας στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

    [19] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Αντιπολίτευση

    Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση και θα λάβουν από κοινού τις όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος νωρίτερα σήμερα είχε διερωτηθεί αν η Κύπρος μπορεί να πει όχι εάν Τουρκία και Ελλάδα δηλώσουν ότι στηρίζουν το σχέδιο Ανάν.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ''όταν έρθουμε σε ένα τέτοιο σκηνικό θα πάρει διάφορες εισηγήσεις από πολλούς συνεργάτες του, όπως πήρε διάφορες εισηγήσεις και στην Κοπεγχάγη'', πρσοθέτοντας πως ''στο τέλος όπως είδατε ο Πρόεδρος μόνος του βρήκε και τη χρυσή τομή''.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση αν η Κύπρος θα υπέγραφε στο ενδεχόμενο που Ελλάδα και Τουρκία δεχθούν οποιοδήποτε σχέδιο είπε: ''Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση και ότι αποφάσεις πάρουν θα τις πάρουν από κοινού''.

    Χριστόφιας Παπαδόπουλος - Μαρκίδης

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ''σε κατάσταση εκνευρισμού είπε χθες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν μπορεί πια'' και διερωτήθηκε ''αν στην Κοπεγχάγη ο Πρόεδρος Κληρίδης μπορούσε και μάλιστα προκάλεσε και τα συγχαρητήρια του κ. Χριστόφια, Για μερικούς μήνες ακόμη δεν μπορεί;''

    Ανέφερε ακόμη πως ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει πως θα εργαστεί σκληρά για να λυθεί το Κυπριακό ενώ παράλληλα δεν περιγράφει την κατάσταση ως εντελώς αρνητική.

    Διερωτήθηκε αν ο κ. Παπαδόπουλος ''δεν θα βλέπει αύριο τις συγκυρίες που θα έρχονται όταν αυτός θα φεύγει;''

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως ''η αντιπολίτευση δεν βλέπει γεγονότα και συγκυρίες, πιστεύει ότι εφόσον ο κ. Ντενκτάς παραμένει στη θέση του το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί, δεν βλέπει ότι η τ/κ κοινότητα μπορεί να ανατρέψει τον κ. Ντενκτάς, βλέπει ότι το κατεστημένο στην Τουρκία έχει επιβληθεί επί της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν βλέπει σημαντικές κινητοποιήσεις του διεθνούς παράγοντα, δεν βλέπει να διαδραματίζεται οποιαδήποτε ιστορική συγκυρία που να οδηγεί στη λύση του Κυπριακού''.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ο κ. Παπαδόπουλος ''ισχυρίζεται ότι αυτός θα εργαστεί σκληρά για να λυθεί το Κυπριακό; Πως με αυτό το σκηνικό που περιγράφει η αντιπολίτευση θα λυθεί το Κυπριακό; Η μήπως δεν θα βλέπει αύριο τις συγκυρίες που θα έρχονται όταν αυτός θα φεύγει;'' διερωτήθηκε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε σχόλιο ότι και ο υποψήφιος για την προεδρία Αλέκος Μαρκίδης βλέπει τα όσα προανέφερε, παρέπεμψε στον ίδιο τον υποψήφιο, σημειώνοντας ότι ''ο κ. Μαρκίδης δεν κάνει ακριβώς τις ίδιες εκτιμήσεις''.

    [20] (Κ) Βρετανικές ειδικές δυνάμεις - Κύπρος - Ασκήσεις

    Ετοιμες να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δηλώνουν οι Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις, που κατέφθασαν την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο με την αρμάδα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

    [21] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος Τύπου - Ασπρη σκόνη - Δήλωση

    Τα Ηνωμένα Εθνη επιβεβαίωσαν ότι παρελήφθη στο γραφείο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο φάκελος που περιείχε ύποπτη άσπρη σκόνη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Μπράιαν Κέλι είπε πως τεχνικοί του κράτους εξετάζουν τη σκόνη για να διαπιστώσουν τι είναι και σημείωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το θέμα.

    ''Λίγο μετά το μεσημέρι το γραφείο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο παρέλαβε ταχυδρομείο από το εξωτερικό που περιείχε ύποπτη άσπρη σκόνη,'' είπε ο κ. Κέλι.

    Αμέσως, συνέχισε, η ασφάλεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ειδοποιήθηκε και εφαρμόστηκαν τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

    ''Η περιοχή που γειτνιάζει με το γραφείο αποκλείστηκε και η στρατιωτική αστυνομία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ άρχισε την έρευνα,'' πρόσθεσε.

    [22] (Κ) ΗΕ - Ασπρη σκόνη - Εκπρόσωπος Τύπου - Αποτέλεσμα εξετάσεων

    Η άσπρη σκόνη που παρελήφθη σήμερα σε φάκελο στο γραφείο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δεν είναι επικίνδυνη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Μπράιαν Κέλι.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κέλι ''οι εξετάσεις που έγιναν για να εξακριβωθεί τι είναι η ύποπτη άσπρη σκόνη ήταν αρνητικές.''

    ''Η σκόνη δεν θεωρείται επικίνδυνη,'' πρόσθεσε.

    Ο κ. Κέλι δεν ήταν σε θέση σε αυτό το στάδιο να πει κατά πόσο οποιοδήποτε μέλος της ομάδας ντε Σότο έτυχε ιατρικής περίθαλψης, συνεπεία του σημερινού γεγονότος.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κέλι είπε πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει πληροφόρηση για αλλαγή στο πρόγραμμα των συνομιλιών, που είναι προγραμματισμένες για τις έξι σήμερα το απόγευμα.

    [23] (Κ) Σβίμερ - Εορσί - Κύπρος

    Οι Τ/Κ είναι και εκείνοι πολίτες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και οι Ε/Κ και θα πρέπει να τους προστατεύσουμε, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΣτΕ, Βάλτερ Σβίμερ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [24] (Κ) ΕΕ - Χρηματοδοτήσεις - Κύπρος

    Σε 52,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που θα εισπράξει η Κύπρος από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την τριετία 2004-2006, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης για την Κοινωνική και Οικονομική Συνοχή, που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.

    [25] (Κ) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Σερντάρ Ντενκτάς

    Τη βεβαιότητα ότι και οι δυο πλευρές επιθυμούν τη βελτίωση των προτάσεων Ανάν για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς, ενώ διευκρίνισε ότι μερικά από τα στελέχη και μέλη του κόμματός του συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και συλλαλητήρια που διοργανώνονται στα κατεχόμενα και ότι αυτό είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα.

    [26] Κ) Συνομιλίες - Αλλαγή χώρου συνάντησης

    Στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, παρά το οδόφραγμα, θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Μπράιν Κέλι.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κέλι η διευθέτηση αυτή έγινε μετά το σημερινό επεισόδιο κατά το οποίο βρέθηκε ύποπτη άσπρη σκόνη σε φάκελο στο γραφείο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα αρχίσει στις έξι, όπως έχει προγραμματισθεί.

    [27] (Κ) ΗΕ - Ασπρη σκόνη - Απολύμανση

    Η ύποπτη σκόνη που βρέθηκε σήμερα σε φάκελο στο γραφείο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δεν είναι άνθρακας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν εμπειρογνώμονες του κρατικού εργαστηρίου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα γνωστοποιηθεί αύριο.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι περίπου 50 άτομα υποβλήθηκαν σε προληπτική διαδικασία απολύμανσης.

    "Μετά το πρωινό επεισόδιο στα γραφεία των Καλών Υπηρεσιών (του ΓΓ του ΟΗΕ) στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή (UNPA) όπου ταχυδρομείο από το εξωτερικό περιείχε ύποπτη άσπρη σκόνη, έγιναν εξετάσεις σε δείγμα της σκόνης από κρατικούς τεχνικούς σε εργαστήριο," αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Ως αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων, διαπιστώθηκε πως αποκλείεται η σκόνη να είναι άνθρακας. Ωστόσο, θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα γνωστοποιηθεί αύριο," προσθέτει.

    Στο μεταξύ, περίπου 50 άτομα, περιλαμβανομένου προσωπικού που εργάζεται στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στο γραφείο των Καλών Υπηρεσιών (του ΓΓ του ΟΗΕ), καθώς και μέλη των τεχνικών επιτροπών, που συνεδρίαζαν στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας (στην περιοχή του αεροδρομίου) την ώρα που εκδηλώθηκε το επεισόδιο, υπεβλήθησαν σε προληπτική διαδικασία απολύμανσης πριν την αναχώρησή τους από τη σκηνή, γράφει η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [28] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις

    Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) και οι λοιπές δυνάμεις της αλλαγής, διαβεβαιώνουν τον προσφυγικό κόσμο ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων τους, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι τόσο το ΔΗΚΟ, όσο και οι δυνάμεις της αλλαγής ''θεωρούν υποχρέωση του κράτους να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά τους εκτοπισθέντες, οι οποίοι αποτελούν εκείνη την ομάδα του πληθυσμού που υφίσταται τις βαρύτατες συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής''.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε πως σταθερός στόχος τους παραμένει ''η επιδίωξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του προβλήματος που θα δώσει και οριστική λύση στα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου'', προσθέτοντας ότι ''αυτή είναι και η δέσμευση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, ''κύρια προβλήματα των προσφύγων είναι το στεγαστικό, η φερεγγυότητα, η επαγγελματική αποκατάσταση, η δραστηριοποίηση και η εκπαίδευση'', ενώ σημείωσε ότι οι δυνάμεις της αλλαγής και ο υποψήφιος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δεσμεύονται να προωθήσουν μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

    Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε περί ''δάσκαλου και μαθητή'', ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν αυτός που αντικατέστησε τον κ. Κληρίδη ως συνομιλητής, όταν ο Μακάριος έκρινε ότι αυτό επιβάλλετο''.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε: ''Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκείνος που ως Πρόεδρος της Επιτροπής επεξεργάστηκε και παρέδωσε τις προτάσεις μας για την ομοσπονδία, το 1977''.

    Αναφερόμενος στις υποδείξεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι πότε ο ένας, πότε ο άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης χάνουν το μέτρο, ο κ. Κλεάνθους διερωτήθηκε ''πότε θα ασχοληθεί με τον εαυτό του για να δει αν τηρεί το οποιοδήποτε μέτρο''.

    ''Πρέπει να θέσουμε ένα ερώτημα στον κ. Αναστασιάδη ο οποίος θεωρεί ότι κ. Παπαδόπουλος δεν είναι ειλικρινής γιατί δηλώνει αυτά ακριβώς που δηλώνει και ο Πρόεδρος Κληρίδης. Πρέπει να μας πει ο ίδιος που είναι ειλικρινής και θα πείσει το λαό, αν δέχεται το σχέδιο Ανάν, όπως ακούεται, με μικροαλλαγές μόνο στο θέμα των εποίκων'', συμπλήρωσε.

    Σε ό,τι αφορά την προεκλογική εκστρατεία του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως ''βλέπουμε Υπουργούς, να έχουν έντονη δραστηριότητα επί καθημερνής βάσεως στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Κληρίδη, που διακήρυξε ότι δεν κάνει''.

    [29] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ - Κυπριακό

    Οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εκλεγεί μετά τις προεδρικές εκλογές δεν θα πρέπει να κάνει λάθη στους χειρισμούς στο Κυπριακό, που θα καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους κινδύνους αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Υπουργείου Οικονομικών, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''δεν πρέπει να κάνουμε λάθη''.

    [30] (Κ) Υπουργοί Υγείας - Γεωργίας - Ντε Σότο - Λευκή Σκόνη

    Τίποτα το επικίνδυνο δεν περιείχε η ύποπτη λευκή σκόνη που παρουσιάστηκε σήμερα στην αλληλογραφία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, διαβεβαίωσαν οι Υπουργοί Υγείας και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Φρίξος Σαββίδης και Κώστας Θεμιστοκλέους αντίστοιχα.

    Οπως δήλωσαν οι δύο Υπουργοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες, χάριν σε μια μέθοδο ''ταχείας ανίχνευσης'' που ενεργοποιείται σε τέτοια περιστατικά, είχαν διενεργήσει έρευνα που μέχρι τις 3:00 το απόγευμα κατέδειξε ότι η σκόνη δεν περιείχε καμία επικίνδυνη ουσία.

    ''Αυτή τη στιγμή τα πρώτα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αλλά για να είμαστε 1000% βέβαιοι, θα υπάρξει δεύτερη αναφορά αύριο το πρωί για το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, που φαίνεται θα μας δώσει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το ανησυχητικό'', είπε ο κ. Σαββίδης.

    Οπως είπε, η πληροφορία για το όλο περιστατικό διαβιβάσθηκε στο Υπουργείο του από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    ''Αμέσως εφαρμόσαμε το σχέδιο που είχαμε εν δράσει'', είπε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι ''τα πρώτα αποτελέσματα βγήκαν γύρω στις 3:00 το απόγευμα, τα οποία και έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι η σκόνη ουσιαστικά δεν περιείχε τίποτα το επικίνδυνο''.

    Είπε ότι η δεύτερη διάγνωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, θα γίνει ''για να είμαστε 1000% βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν ούτε μικροοργανισμοί, που να έχουν οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε ουσία, ειδικά άνθρακα''.

    Σημείωσε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν μιλήσει με το προσωπικό των ΗΕ που ήρθε σε επαφή με τη σκόνη, το οποίο και ενημέρωσαν για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ορθά αποφάσισαν τα ΗΕ να μεταφέρουν την αποψινή συνάντηση των συνομιλιών στο Λήδρα Πάλας.

    ''Ολα αυτά'', είπε, ''είναι μέσα στα μέτρα που πρέπει να παρθούν, διότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους για τους οποίους δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στο χώρο, όπου ανοίχθηκε ο φάκελος''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ο αποστολέας του φακέλου ήταν εκτός Κύπρου, χωρίς να αποκαλύψει τη χώρα.

    Σημείωσε τέλος ότι ''πρέπει να γίνουν ορισμένες έρευνες'' και εξήγησε ότι την υπόθεση ''έχει αναλάβει η Αστυνομία και οι υπηρεσίες των ΗΕ και αυτό είναι θέμα που θα ερευνήσουν οι ίδιοι''.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ''όταν προέκυψε και βρισκόταν σε έξαρση το θέμα του άνθρακα και με δική μας συμβολή έχουν επινοηθεί μέθοδοι ταχείας ανίχνευσης του άνθρακα''.

    [31] (Κ) Συνομιλίες - Συνάντηση

    Μία ώρα διήρκησε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση, η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε να απαντά σε σημεία του εγγράφου που διεβίβασε χθες, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, στην ε/κ πλευρά ο κ. Ντενκτάς.

    Η σημερινή συνάντηση, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας, στην ουδέτερη ζώνη για προληπτικούς λόγους μετά τον εντοπισμό λευκής σκόνης στο γραφείο του κ. ντε Σότο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 January 2003 - 18:49:24 UTC