Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρωτάθλημα - 18η Αγωνιστική
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό -Τουρκία - ΕΕ
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χριστόφιας - Μαρκίδης
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γιορτή Αγίου Μάρωνα
  • [06] (Κ) Μαρκίδης - Κυπριακό - Εκλογές
  • [07] (Κ) Κουτσού - Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Περδίκης
  • [09] (Κ) Προδρόμου - Εκλογές - Μαρκίδης - ΔΗΣΥ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια - ΑΣΟ - Ορμήδεια
  • [11] (K) Κίνημα Οικολόγων - Δημοσκόπηση - Περιβάλλον
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθηένου - Εγκαίνια - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Κίνηση Υποστήριξης Κληρίδη - Στυλιανίδης - Δημητριάδης

  • [01] (Κ) Πρωτάθλημα - 18η Αγωνιστική

    Η Ομόνοια νίκησε χθες βράδυ εκτός έδρας την ΑΕΚ με 2-0, σε αγώνα για την 18η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης Κατηγορίας.

    Η 18η Αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με δύο αγώνες, αφού το ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό σε αγώνα που θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ, ενώ η ΑΕΛ αντιμετωπίζει τη Νέα Σαλαμίνα στο Τσίρειο Στάδιο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη περί διαρροών από το Εθνικό Συμβούλιο, οι εκτιμήσεις του Προέδρου Κληρίδη για το Κυπριακό, η πιθανή πρόσκληση εντός της εβδομάδας του ΓΓ του ΟΗΕ προς Ελλάδα και Τουρκία για έναρξη συνομιλιών στην ασφάλεια και οι διάφορες πληροφορίες γύρω από το θέμα αυτό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης δημοσκοπήσεις καθώς και την προετοιμασία της δημόσιας υπηρεσίας για τις προεδρικές εκλογές.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αν δεν λυθεί σε 16 μήνες, δεν λύνεται ποτέ'' γράφει ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης έστειλε το σαφές μήνυμα ότι αν τα Ηνωμένα Εθνη παρουσιάσουν τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο τότε οι δύο πλευρές θα έχουν μόνο κάποια 24ωρα για να τοποθετηθούν επ΄ αυτού". Αλλού προβάλει δημοσκόπηση της ελληνικής εταιρείας ''Primus Call'' που δείχνει στον πρώτο γύρο τον Τάσσο Παπαδόπουλο να συγκεντρώνει ποσοστό 41,4%, τον Πρόεδρο Κληρίδη 39%, τον Αλέκο Μαρκίδη 5,9% και τον Νίκο Κουτσού 1,5%.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο Μάρτιος μήνας της αλήθειας'' γράφει ότι αυτό πιστεύει για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζει απορία γιατί ο Αλέκος Μαρκίδης, ενώ δηλώνει συνεχιστής της πολιτικής Κληρίδη, υποβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία. Αλλού προβάλλει πληροφορίες του αθηναϊκού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες επικρατεί ''σοβαρός προβληματισμός'' στην Αθήνα για το αν τελικά θα πρέπει να προχωρήσει η υπογραφή ελληνοτουρκικής συμφωνίας για τα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο, αφού εκτιμάται πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε "σαλαμοποίηση του σχεδίου Ανάν".

    Ο ''Πολίτης'' κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τάσσος με 48%'' προβάλει δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας η εταιρεία AC NIELSEN/AMER που δείχνει τον Τάσσο Παπαδόπουλο να προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 48,7%, τον Πρόεδρο Κληρίδη να ακολουθεί με 31,4%, τον Αλέκο Μαρκίδη με 10,2% και τον Νίκο Κουτσού με 4,3%. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ βρίσκονται μπροστά στον ''έντονο προβληματισμό'' για τα επόμενα βήματα τους στο Κυπριακό, ενώ το όλο σκηνικό "θυμίζει πολύ το 48ωρο της Κοπεγχάγης, όπου τα ΗΕ και οι υπόλοιποι μεσολαβητές - επιπόλαια μάλλον - εκβίασαν κάποιες εξελίξειες".

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οκτώ συνταγές εξουσίας'' προβάλλει τα άρθρα που έγραψαν για την εφημερίδα τρεις υποψήφιοι για την προεδρία και πέντε πολιτικοί αρχηγοί στα οποία ''διασταυρώνουν τα ξίφη τους και κατηγορούν αλλήλους'' για την πολιτική τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αντιπολίτευση ''βάλλει ομαδικά'' εναντίον του Προέδρου Κληρίδη και τον κατηγορεί ότι διαλύει το Εθνικό Συμβούλιο, αντιδρώντας έτσι στις δηλώσεις του ότι ''υπάρχουν διαρροές'' από το Σώμα προς τον Τύπο και ''για χάλια της πολιτικής ηγεσίας στην Κοπεγχάγη''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Τα παίζουν όλα για όλα'' γράφει ότι με όπλο την παράσταση νίκης που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το επιτελείο του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Τάσσου Παπαδόπουλου έχει καταστρώσει τα σχέδια του για τις τελευταίες μέρες πριν από το στήσιμο των καλπών και υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης για το Εθνικό Συμβούλιο, με στόχο την περαιτέρω συσπείρωση και την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα διαβιβάσει εντός της εβδομάδας προσκλήσεις προς την Ελλάδα και την Τουρκία για συνάντηση εκπροσώπων των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη με στόχο να αρχίσουν συζητήσεις για συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Να απολογηθεί'' γράφει ότι ''ασέβεια'' προς το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου συνιστούν οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η εικόνα που παρουσίαζε το Σώμα στην Κοπεγχάγη ήταν ''χάλια'' και καταρρίπτουν το επιχείρημα της ενότητας, στο όνομα της οποίας εξήγγειλε την υποψηφιότητα του. Αλλού γράφει ότι ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει ότι δεν θα ξεχάσει τον πολίτη με την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας και υπόσχεται άμεση ανάληψη της υλοποίησης του προεκλογικού του προγράμματος.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό -Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά τί αναμένει από αυτόν η Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι ενήμερος για το γεγονός ότι δεν μπορεί να συντηρεί κατοχικό στρατό στην Κύπρο.

    Στην ομιλία του σε συγκέντρωση χθες στη Λάρνακα κατά την οποία 37 σωματεία της πόλης και επαρχίας τίμησαν τον ίδιο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ακόμη ότι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει η Αγκυρα να σημειώσει πρόοδο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων στη χώρα και στο Κυπριακό.

    Είναι για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, που επαναλαμβάνει ότι εντός του 2003 θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό που επιβάλλουν την παρουσία του στο πηδάλιο της Δημοκρατίας για λίγους ακόμη μήνες με στόχο την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου και την αντιμετώπιση με σωστούς χειρισμούς των επικείμενων διεθνών ενεργειών για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη και τα ελληνικά κόμματα που με την σθεναρή τους στάση έχουν καταστήσει σαφές ότι χωρίς την Κύπρο δεν θα προχωρήσει η διεύρυνση της ΕΕ.

    «Είμαι επίσης συγκινημένος γιατί με την τιμή προς το πρόσωπό μου, τιμάται και ο Ελληνας Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, ένας εθνικός ηγέτης ο οποίος ενδιαφέρεται για το μέλλον της Κύπρου. Τιμάται ένας πολιτικός ηγέτης που δεν δίστασε να ενισχύσει σε ώρες κινδύνων την άμυνα της ιδιαίτερής μας πατρίδας", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως ανέφερε, στο θαύμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνεργάστηκε αδελφικά με την ελληνική πολιτική ηγεσία για την τεράστιας σημασίας επιτυχία του αγώνα που ήταν η εξασφάλιση μιας "απόφασης ιστορικής σημασίας" την οποία πρέπει να γνωρίζει ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε σε εκείνους που ισχυρίστηκαν ότι δεν θα εισέλθει ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά μόνο το ελεύθερο τμήμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ευρωδιχοτόμηση", σε εκείνους που έλεγαν ότι "θα υποστούμε πιέσεις για να δεχθούμε απαράδεκτες υποχωρήσεις για να εξασφαλίσουμε την ένταξή μας" και σε εκείνους που ισχυρίστηκαν ότι αν ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία θα προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη μας με αποτέλεσμα να επέλθει τελεσίδικα η διχοτόμηση.

    "Αλλοι τέλος μας έλεγαν: 'Προς Θεού, η Τουρκία απειλεί, μπορεί να έχουμε πόλεμο'. Ομως, ο Γλαύκος Κληρίδης γνώριζε κάτι που δεν γνώριζαν οι άλλοι, ότι για να επικυρωθεί η διεύρυνση έπρεπε να τύχει ψήφισης από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπήρχαν δυο χώρες που δεν μπορούσαν να λείπουν από τη διεύρυνση. Οι χώρες αυτές ήταν η Πολωνία, ύστερα από απαίτηση της Γερμανίας και η Κύπρος ύστερα από απαίτηση της Ελλάδας. Αυτά συνέβηκαν προ της Συνόδου της Κοπεγχάγης", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Κοπεγχάγη είπε ότι υπήρξαν δυσκολίες και η ηγεσία βρέθηκε αντιμέτωπη ακόμη και με την πιθανότητα να ζητηθεί η υπογραφή λύσης προ της ένταξής στην Ευρώπη, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι "σωστά αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα".

    "Δεν αρέσκομαι στο να περιαυτολογώ αλλά υπενθυμίζω τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρη Χριστόφια όταν επέστρεψα στην Κύπρο από την Κοπεγχάγη. Είπε τα ακόλουθα: 'Οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γλαύκου Κληρίδη στην Κοπεγχάγη επέτρεψαν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση'", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξομολογήθηκε στους παρευρισκόμενους ότι στα 84 του χρόνια δεν αποφάσισε να πάει στο σπίτι του με τις δάφνες της ιστορικής επιτυχίας της ένταξης σε μια απόφαση που δεν ήταν εύκολη και με αρκετούς φίλους να του λένε "φύγε τώρα που είσαι δοξασμένος γιατί αν μείνεις θα ακούσεις αρκετά".

    Ομως, πρόσθεσε, η συνείδησή του, του υπαγόρευε ότι η ολοκλήρωση αυτής της ένταξης και η λύση του κυπριακού προβλήματός ακόμη υφίστανται και προτίμησε να "αδικήσει τον Γλαύκο Κληρίδη ως άνθρωπο αλλά να τον δικαιώσει ως πολιτικό ηγέτη".

    Είναι ανάγκη να μην υπάρξει αλλαγή αυτή τη στιγμή, επανέλαβε, αφού προβλέπει ότι το έτος 2003, μετά τον τρέχοντα μήνα, θα είναι ένα έτος ιστορικών εξελίξεων για την Κύπρο, ενώ επισήμανε ότι "και ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς το έχει αντιληφθεί και λέει ότι αν η Τουρκία τον υποχρεώσει να υπογράψει κάποια λύση τότε θα παραιτηθεί".

    Σε ότι αφορά την Τουρκία, είπε ότι ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν δημοσίως ανέφερε ότι η τουρκική πολιτική μέχρι σήμερα ήταν λανθασμένη και προκάλεσε ζημιές στα βασικά εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

    "Δεν μας είπε όμως ποια είναι η ορθή πολιτική που πρέπει εκείνος να ακολουθήσει. Αυτό όμως θα είναι υποχρεωμένος να το αναφέρει ύστερα από λίγο καιρό όταν καταστεί Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια η Τουρκία θα έχει μια μονοκομματική κυβέρνηση", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Βρυξελλών (εξυγίανση οικονομίας, ανθρώπινα δικαιώματα, Κούρδοι, Κυπριακό).

    "Πρέπει λοιπόν ο κ. Ερντογάν μέχρι το τέλος του 2003 να έχει λύσει το Κυπριακό αλλιώς η πόρτα της Ευρώπης δεν θα ανοίξει για την Τουρκία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μαρκ Γκρόσμαν είπε πρόσφατα ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνά από την Κύπρο", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ας υποθέσουμε όμως, πρόσθεσε, "ότι ο κ. Ερντογάν δεν επιλύει το Κυπριακό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Τουρκία για να εισέλθει στην Ευρώπη θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία", αφού όπως πρόσθεσε "καμιά χώρα δεν μπορεί να εισέλθει στην Ευρώπη, αν δεν αναγνωρίζει όλες τις άλλες χώρες-μέλη".

    Αναφερόμενος σε άλλο δίλημμα του κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ακόμη και οι Τούρκοι στρατιωτικοί του υπέδειξαν ότι δεν μπορείς να έχεις κατοχικό στρατό σε ευρωπαϊκό έδαφος.

    "Επομένως η συγκυρία αυτών που προανέφερα σε συνδυασμό με την επιθυμία του κ. Ερντογάν να πάρει ημερομηνία το Δεκέμβριο του 2004 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να οδηγήσει την Τουρκία προς την Ευρώπη, οδηγούν σε ένα απλό συμπέρασμα. Το 2003 θα διαδραματιστούν σοβαρά γεγονότα τα οποία θα επηρεάσουν τη λύση του Κυπριακού προβλήματος", είπε.

    Σημειώνοντας ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα εξαγγείλει τώρα την πολιτική του επί του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ο Τούρκος πολιτικός είναι υποχρεωμένος "να πράξει τούτο όταν θα πάει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης" και να καταθέσει την πολιτική του για να την ακούσει η Ευρώπη.

    Επομένως, κατέληξε, το 2003 είναι μια περίοδος ζωτικών εξελίξεων για το δικό μας μέλλον. Για αυτούς τους λόγους και γνωρίζοντας τη διεθνή πολιτική και βλέποντας αυτό που πετύχαμε δηλαδή να συγκεντρώσουμε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο δυνατό διεθνές ενδιαφέρον για επίλυση του δικού μας προβλήματος και γνωρίζοντας ότι αυτό το ενδιαφέρον δεν θα διαρκέσει στο διηνεκές, πρέπει να αξιοποιήσουμε το 2003 για να ολοκληρώσουμε και να βρούμε τη σωστή λύση στο εθνικό μας πρόβλημα».

    Βράβευση ------------- Στο σκεπτικό της βράβευσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης που άνοιξε διάπλατα την πόρτα της Ευρώπης για την Κύπρο, αποτελεί ένα ιστορικό σταθμό και μια πανηγυρική δικαίωση των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού. Αγώνες που βρήκαν την έκφρασή τους μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες και τη σωστή στρατηγική που από κοινού χάραξαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Σημίτης».

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χριστόφιας - Μαρκίδης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ώρα να συζητούμε το σχέδιο λύσης Ανάν, προσθέτοντας ότι συζητώντας το και τοποθετούμενοι αρνητικά, θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε αρνητικά την ενταξιακή πορεία του τόπου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά από τη λήξη της λειτουργίας, για την εορτή του Αγίου Μάρωνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''υπάρχει ο χρόνος σύμφωνα με το σχέδιο - που αν υπογραφεί θα πάει σε δημοψήφισμα - και εκεί είναι ώρα να το συζητείς''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης του είπε πως αν δεν ήταν στη μέση η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δεν θα αποδεχόταν το σχέδιο Ανάν, αλλά θα το απέρριπτε εν τη γενέση του, είπε ότι ''συζητώντας το και τοποθετούμενοι αρνητικά, μπορούσαμε να επηρεάσουμε αρνητικά την ενταξιακή μας πορεία''.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γιορτή Αγίου Μάρωνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα πως βασική προσπάθειά της μαρωνιτικής κοινότητας για την επιβίωση της είναι η επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά της και στη γη των προγόνων της, ενώ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο στόχος της αυτός κατέχει σημαντική θέση στις προτεραιότητές της Κυβέρνησης.

    Σε χαιρετισμό του, για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στον καθεδρικό ναό Παναγίας των Χαρίτων ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Κύπρος ''διέρχεται μια κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας περίοδο'', προσθέτοντας ότι ''θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε προσεκτικά βήματα για να ολοκληρώσουμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Δεν έχουμε, είπε, ''την πολυτέλεια να διαπράξουμε λάθη, γιατί τα λάθη θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''οφείλουμε να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε σωστά στο Κυπριακό, όχι μόνο για να συνεχίσει ομαλά η διαδικασία ολοκλήρωσης της ένταξής μας αλλά και για να διευκολύνουμε την εξεύρεση μιας σωστής λύσης του εθνικού μας προβλήματος''.

    ''Μιας λύσης που εξακολουθούμε να αναζητούμε τώρα που υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον γι' αυτήν'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους Μαρωνίτες, οι οποίοι όπως είπε, ''συμμετέχουν ενεργά στον κοινό αγώνα για λύση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού μέσα στο οποίο θα ζουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι''.

    Επιπλέον, τους ευχαρίστησε ''για τη συμμετοχή τους στην προσπάθειά για ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ανέφερε πως ''η ένταξη της πατρίδας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    [06] (Κ) Μαρκίδης - Κυπριακό - Εκλογές

    Η κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου για το Κυπριακό είναι ''επικίνδυνο εγχείρημα'' και η ε/κ πλευρά ''δεν πρέπει να ενθαρρύνει'' κάτι τέτοιο, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Αλέκος Μαρκίδης. Πρόσθεσε ότι εάν το Κυπριακό δεν λυθεί τον Φεβρουάριο θα ακολουθήσει ''μακρά περίοδος στασιμότητας'' και ότι η επόμενη ''κρίσιμη περίοδος'' για το πρόβλημα είναι ο Δεκέμβριος του 2004.

    Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν εκλέγεται πρώτη Κυριακή και ο Αλέκος Μαρκίδης εισέρχεται δεύτερο γύρο, και κερδίζει τις εκλογές". Πρόσθεσε ότι ''ο κυπριακός λαός δεν θέλει πρόεδρο υπό προθεσμία αλλά ούτε και πρόεδρο, υπό ομηρία''.

    Σε ομιλία του σε σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Λευκωσία, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''αυτές τις ημέρες κορυφώνεται η δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα και πυκνώνουν οι πληροφορίες για κατάθεση νέου σχεδίου, υπό τη μορφή αποδεχτείτε το ή απορρίψετε το, ίσως με δημοψήφισμα'', προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει όχι μόνο να μην ενθαρρύνει μια τέτοια ενέργεια αλλά να την αποθαρρύνει.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι, σε περίπτωση που δεν λυθεί το Κυπριακό τον Φεβρουάριο, θα ακολουθήσει ''μακρά περίοδος στασιμότητας'', προσθέτοντας ότι ''εάν δεν το λύσει τώρα η Τουρκία, δεν θα μπορέσει να το κάνει μετά την παρουσίαση της συνθήκη διεύρυνσης της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο''.

    Εάν τα συμφέροντα της Τουρκίας, είπε, "είναι αυτά που βλέπουμε εμείς οι παντογνώστες εδώ στην Κύπρο, τότε είναι τον Φεβρουάριο που η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την προσέγγιση της στο κυπριακό πρόβλημα''.

    Η επόμενη κρίσιμη περίοδος, συνέχισε, για το Κυπριακό είναι ''ο Δεκέμβριος του 2004, την ώρα που η Τουρκία θα απαιτήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η Κύπρος θα κάθεται ισότιμη με άλλες 24 ευρωπαϊκές χώρες από την άλλη πλευρά του τραπεζιού''.

    Πρόσθεσε ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των Τ/Κ ''για να πορευθούμε μαζί στην ευρωπαϊκή πορεία'' της Κύπρου.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''οι δραματικές εξελίξεις, για τις οποίες έγινε λόγος, είναι η σταθερή απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ να λυθεί το Κυπριακό τώρα, πριν την 28η Φεβρουαρίου 2003''.

    Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος ''δεν είναι θέμα έξι ή δεκαέξι ή είκοσι έξι μηνών αλλά μια διαρκής διαδικασία'' και εξέφρασε την ετοιμότητα του να αγωνιστεί για μια σωστή λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε πως ''εάν τα πράγματα ήταν όπως τα είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης ότι η διακυβέρνηση δεν έχει και τόση σημασία, αφού ότι αποφασίζει η ΕΕ θα τα εφαρμόζουμε στην Κύπρο, η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είχαν καταργήσει όλα τα Υπουργεία με εξαίρεση το Υπουργείο Εξωτερικών, της Αμυνας και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων''.

    Είπε ότι η Κύπρος, ''διαθέτοντας ισχυρή κυβερνητική μηχανή, θα πρέπει να συμμετάσχει στην ΕΕ με θέσεις και ιδέες δικές της, ώστε να εφαρμόσει με επιτυχία την ευρωπαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, ''ο μεν είπαν ότι δεν θα έκαναν προεκλογική εκστρατεία, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν, καταφεύγοντας σε παλαιοκομματικές προεκλογικές μεθόδους, τις οποίες οι ίδιοι επέκριναν στο παρελθόν''.

    Και οι δε, είπε, "ουσιαστικά σιωπούν, αρνούνται τον ζωντανό, πρόσωπο με πρόσωπο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων'', συνέχισε ο κ. Μαρκίδης, αφού ''διαπιστώνουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα και γνωρίζουν ότι το μόνο που τους κάνει συγκάτοικους στον πύργο της Βαβέλ είναι η συμμαχία των προσωπικών συμφερόντων, η προσδοκία της εξουσίας''.

    ''Αυτή η αλλόκοτη συμμαχία είναι σαν ένας παλιός δίσκος που παίζει το ίδιο τραγούδι'', είπε ο κ. Μαρκίδης, προσθέτοντας ότι ''τα πράγματα έχουν αλλάξει εδώ και καιρό και μόνο αυτοί έμειναν στάσιμοι, πολιτικοί του 1960 με παλαιοκομματικές νοοτροπίες, ίδιο ύφος, ίδια έπαρση, ίδιος λαϊκισμός, ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό''.

    [07] (Κ) Κουτσού - Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό

    Οι δημόσιες αντεγκλήσεις για το Εθνικό Συμβούλιο και τις διαρροές, έχουν τραυματίσει το ρόλο του σώματος, αλλά και την ίδια την ενότητα, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις του, μετά από το μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα της ΕΟΚΑ Γιαννάκη Στεφανίδη, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου'', προσθέτοντας ότι ''στις συνομιλίες συζητούνται κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της ασφάλειας, των εγγυήσεων, των προσφύγων της Καρπασίας και επιβάλλεται να υπάρξει μια σε βάθος συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κουτσού, ''οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας, ιδιαίτερα των υποψηφίων που ζητούν την υποστήριξη τους''.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματος του αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κουτσού είπε: ''Δεν δεχόμαστε τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, για παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, συνέχιση των εγγυήσεων του '60 και επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία''.

    [08] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Περδίκης

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου χαρακτήρισε σήμερα πλήρη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων τη δήλωση του ΓΓ και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη ότι 500 σκάλες κρατικής γης στην Πάφο προβλέπεται να δοθούν σε ημέτερους, παραμονές των εκλογών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επίσκεψή του στη Λάρνακα ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι στο Τοπικό Σχέδιο Πάφου εκτός από την πόλη, περιλαμβάνεται και ο Δήμος της Γεροσκήπου και το Κοινό Συμβούλιο που είχε συσταθεί εισηγήθηκε τη συμπερίληψη και ορισμένων εκτάσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή καλύπτονται από την Αρχή Αναδασμού για σκοπούς ανάπτυξης.

    Ομως, πρόσθεσε, για τη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται λόγος για κάποια ειδική ανάπτυξη από συγκεκριμένους παράγοντες της Πάφου, ενώ το όλο θέμα συζητήθηκε εν εκτάσει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν από το Κοινό Συμβούλιο αλλά και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

    Επ αυτού, είπε, υπάρχει και το γνωστό πόρισμα, το οποίο έχει ήδη διαβιβαστεί στο Πολεοδομικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Παναγιώτου επανέλαβε ότι τα Τοπικά Σχέδια των αστικών κέντρων δεν ετοιμάζονται ούτε από τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών, ούτε από την Κυβέρνηση αλλά από το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

    "Είναι ένα ανεξάρτητο σώμα το οποίο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση την κείμενη νομοθεσία. Στο Συμβούλιο αυτό εκπροσωπούνται Υπουργεία αλλά και καταξιωμένοι επιστήμονες από τον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένοι από αυτούς εκπροσωπούν Συνδέσμους των Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων αλλά και το ΕΤΕΚ", είπε ο Υπουργός σημειώνοντας πως "όλοι αυτοί με τις εμπειρικές τους γνώσεις ετοιμάζουν τα Τοπικά Σχέδια τα οποία σύμφωνα με το Νόμο θα δημοσιευθούν στις προσεχείς λίγες βδομάδες".

    [09] (Κ) Προδρόμου - Εκλογές - Μαρκίδης - ΔΗΣΥ

    Αισιοδοξία ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Αλέκος Μαρκίδης θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Τάσσο Παπαδόπουλο, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο ''κυπριακός λαός δεν μπορεί να κάνει λάθος αυτή τη φορά, αφού έχει μπροστά του το λαμπρότερο πολιτικό μυαλό που διαθέτει σήμερα η Κύπρος και αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται μια ξεκάθαρη λύση για το αύριο''.

    Ταυτόχρονα ο κ. Προδρόμου, ο οποίος μιλούσε ύστερα από σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κ. Μαρκίδη στη Λευκωσία, είπε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στο ΔΗΣΥ και ότι το κόμμα πρέπει από την 1η Μαρτίου να είναι ''στη σωστή πλευρά με αυτούς που μπορούν να κυβερνήσουν τον τόπο και να δώσουν λύσεις''.

    Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων για τον Αλέκο Μαρκίδη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''θα δημοσιοποιηθεί απόψε μια άλλη δημοσκόπηση που δίνει πιο ψηλά ποσοστά στον κ. Μαρκίδη και πιο χαμηλά στον κ. Παπαδόπουλο''.

    Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των εκλογών για τα στελέχη του ΔΗΣΥ που υποστηρίζουν τον κ. Μαρκίδη, σε περίπτωση που η κάλπη δεν καταγράψει την αισιοδοξία του για τις εκλογές, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''κάτι καινούργιο έχει ξεκινήσει στην Κύπρο που καταδεικνύει τα αδιέξοδα των μικροϋπολογισμών και των στενών κομματικών διεργασιών'', προσθέτοντας ότι ''θα πρέπει όλες οι κομματικές ηγεσίες, να προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα''.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συνέχισε, ''έχει κάνει συμφωνία, πριν από ένα χρόνο, με τον κ. Παπαδόπουλο που διαψεύδεται από ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, από τους μισούς ψηφοφόρους του ΚΙΣΟΣ''.

    ''Στις εκλογές δεν αλλάζουμε λαό αλλά πολιτικές εάν είναι λάθος'', είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ''αυτό αναφέραμε και εμείς στον Συναγερμό και αυτό θα επιδιώξουμε να γίνει για το καλό του κόμματος και της παράταξης''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ρήγμα στο ΔΗΣΥ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''δεν υπάρχει κανένα ρήγμα αλλά αισιοδοξία για μια πολιτική που δικαιώνεται''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια - ΑΣΟ - Ορμήδεια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι οι δυο λόγοι για τους οποίους ζητεί από το λαό θητεία 16 μηνών και όχι 5 χρόνων είναι γιατί πιστεύει ότι ''πρέπει να παραμείνει στο πηδάλιο του κράτους στους κρίσιμους για την ένταξη και το Κυπριακό επόμενους 16 μήνες και για να δώσει τη δυνατότητα στη συνέχεια σε νέους ανθρώπους που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην ενωμένη Ευρώπη να αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας''.

    Τελώντας χθες τα εγκαίνια του νέου οικήματος του Σωματείου ΑΣΟ Ορμήδειας, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό τονίζοντας ότι το 2003 θα είναι χρόνος διεθνών προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Τόνισε δε ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο όπου διαδραματίζονται ιστορικές εξελίξεις για τις μέλλουσες γενιές, όπως αυτή της επικύρωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε παράλληλα ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για μια σωστή λύση του Κυπριακού ''καθώς αν αποτύχουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό δεν θα παραμείνει εσαεί''.

    Οταν παρέλθουν οι εκλογικές αντιπαραθέσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυπριακός Ελληνισμός επιβάλλεται να παραμείνει ενωμένος για να πετύχει τους στόχους της ολοκλήρωσης της ένταξης της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη και της λύσης του Κυπριακού.

    Ως προς την υποβολή υποψηφιότητας από μέρους του για τις Προεδρικές Εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε ότι ''το πιο εύκολο για τον ίδιο θα ήταν να αποσυρθεί στις 28 Φεβρουαρίου και να μείνει στις δάφνες της ιστορικής επιτυχίας της Κοπεγχάγης''.

    Πρόσθεσε δε ότι δεν υπέβαλε υποψηφιότητα γιατί ήθελε να παραμείνει σε πολιτικό αξίωμα καθώς στα 40 χρόνια της παρουσίας του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας, έχει χορτάσει από πολιτικά αξιώματα είτε ως βουλευτής, είτε ως Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ''Δεν υπήρξα ποτέ ρίψασπις στον αγώνα για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού'' συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι πιστεύει ότι μετά από 40 χρόνια παρουσίας στην πολιτική μπορεί ακόμα να προσφέρει στην Κύπρο αφού έχει την πείρα της διαπραγμάτευσης και ξέρει πως να χειρίζεται τις διεθνείς εξελίξεις. Θα ήταν τεράστιο σφάλμα, όπως ανέφερε, αν μέσα σε αυτό το δύσκολο χρονικό σημείο γινόταν αλλαγή του επικεφαλής και των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας.

    [11] (K) Κίνημα Οικολόγων - Δημοσκόπηση - Περιβάλλον

    Ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε σήμερα ότι οι Κύπριοι πολίτες κρίνουν πως η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη παίρνει ''απροβίβαστο'' σε θέματα περιβάλλοντος, προσθέτοντας πως εάν οι ψηφοφόροι ψήφιζαν με μόνο κριτήριο το περιβάλλον ''δεν θα ψήφιζαν αυτή τη κυβέρνηση''.

    Ο κ. Περδίκης μιλούσε ύστερα από την παρουσίαση δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία Insights Market Research Ltd για λογαριασμό του κινήματος για θέματα περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 78,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα του περιβάλλοντος. Κατά ηλικία, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό 81% των ερωτηθέντων 65 χρονών και άνω θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα του περιβάλλοντος. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης πως κατά επαρχία στην Πάφο το ποσοστό που θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα του περιβάλλοντος ανέρχεται στο 85,4%, ενώ η επαρχία με το χαμηλότερο ποσοστό 71,6% είναι η Λάρνακα και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

    Ποσοστό 40,2% είναι λίγο ικανοποιημένο από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ποσοστό 38,5% θεωρεί αρνητική τη στάση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη σε θέματα περιβάλλοντος. Ποσοστό 50,8% , 39,5% και 37% θεωρούν θετική τη στάση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου αντίστοιχα.

    Στις δηλώσεις του ο βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε πως ''όποιος σκέφτεται κυρίως περιβαλλοντικά δεν πρέπει να ξαναψηφίσει αυτή τη κυβέρνηση αφού σε όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον πήρε πάρα πολύ χαμηλή βαθμολογία".

    "Αυτή η κυβέρνηση, το πρόγραμμά της και οι εισηγήσεις της δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε στο ελάχιστο τις προδιαγραφές, τα όνειρα και τις ελπίδες ενός περιβαλλοντιστή'', πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

    ''Κρινόμενη περιβαλλοντικά αυτή η διακυβέρνηση παίρνει απροβίβαστο, είναι απαράδεκτη, έχει πάρα πολύ χαμηλή επίδοση και γι' αυτό κάθε περιβαλλοντιστής έχει καθήκον και υποχρέωση να σταματήσει αυτή τη κυβέρνηση και να δώσει δύναμη με τη ψήφο του στις δυνάμεις της αλλαγής, στις δυνάμεις της προόδου'', ανέφερε ο βουλευτής των Οικολόγων.

    Ο κ. Περδίκης σημείωσε πως από τη δημοσκόπηση φαίνεται ότι ''ο πλέον αντί-περιβαλλοντιστής πολιτικός ηγέτης της Κύπρου είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και καταδικάζεται από την πλειοψηφία του λαού, ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί με επικεφαλής τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τυγχάνουν εκτίμησης για τις περιβαλλοντικές τους θέσεις''.

    Είπε πως ακόμα και σε προεκλογική περίοδο οι Κύπριοι θεωρούν πολύ σημαντικό το θέμα του περιβάλλοντος για να προσθέσει πως εκτός από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ''κανένας άλλος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, δεν έχει φέρει στον προεκλογικό διάλογο σε θέματα περιβάλλοντος και δεν έχει καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για το περιβάλλον''.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Περδίκης είπε πως η νομοθεσία για τις δημοσκοπήσεις χρειάζεται εκσυγχρονισμό, αφού όπως εξήγησε, η νομοθεσία απαγορεύει να δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. ''Πρώτο μέλημα και υποχρέωση της νέας κυβέρνησης και της Βουλής που θα συνεχίσει μετά τις εκλογές'' πρόσθεσε ''θα είναι να φτιάξει ένα σύγχρονο νόμο για τις δημοσκοπήσεις''.

    Ανέφερε επίσης πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Κληρίδη είχε δεσμευτεί για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις δημοσκοπήσεις εντούτοις πέρασαν πέντε χρόνια και δεν έγινε καμία αλλαγή. ''Μου προκαλεί εντύπωση το ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ βγαίνει δημόσια και κρίνει την κατάσταση με τις δημοσκοπήσεις'' είπε ο κ. Περδίκης και διερωτήθηκε ''τι έκαναν για το θέμα τα πέντε τελευταία χρόνια η κυβέρνηση που ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει''.

    Ο βουλευτής των Οικολόγων πρόσθεσε πως ''ακόμα μία ασυνέπεια αυτής της κυβέρνησης, ακόμα μια παραβίαση του λόου του αδρώπου, ήταν πως για πέντε χρόνια δεν έκανε την παραμικρή κίνηση στο θέμα που αφορά τις δημοσκοπήσεις''.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθηένου - Εγκαίνια - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι ''στους μήνες που έρχονται έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και επικεντρωμένοι στο Κυπριακό και να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια που ήδη βάλαμε''.

    ''Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς, αλλά ούτε για κομματικές αντιδικίες. Η ασφάλεια της Κύπρου και το μέλλον των παιδιών μας είναι πάνω απ΄όλα'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο Αθηαίνου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι υπάρχουν ''πέντε κρίσιμοι λόγοι που αφορούν το μέλλον μας και για τους οποίους πρέπει να κερδίσουμε μια σωστή λύση'', την οποία ''πρέπει να αναζητήσουμε τους επόμενους μήνες με θάρρος και σύνεση''.

    ''Μια σωστή λύση που θα ενώσει τη μοιρασμένη πατρίδα μας και θα απομακρύνει όλους τους κινδύνους για την ασφάλειά μας, θα κατοχυρώσει και θα ενισχύσει τη θέση μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια'' είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι ''εδώ δεν έχουν θέση οι πειραματισμοί και οι περιπέτειες''.

    Οπως είπε, η σωστή λύση ''θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική δυναμική με νέες ευκαιρίες για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των προσφύγων, θα απομακρύνει οριστικά τη διχοτόμηση, κλείνοντας μια βαθιά πληγή και θα βοηθά ουσιαστικά τους πρόσφυγες ''.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο λύσης που κατέθεσαν τα ΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι, μεταξύ άλλων, προβλέπει ''ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, που θα έχει την ασφάλεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέλη της''.

    ''Θα επιστρέψουν'', συνέχισε, ''90 χιλιάδες πρόσφυγες στα σπίτια τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα μας επιστραφούν η Αμμόχωστος, η Μόρφου και δεκάδες χωριά, θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και θα παραμείνουν μικρά και ισάριθμα στρατιωτικά αποσπάσματα από την Ελλάδα και την Τουρκία''.

    Πρόσθεσε ότι ''οι Ελληνοκύπριοι θα ανακτήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα ή θα αποζημιωθούν, θα αποχωρήσουν 60 χιλιάδες έποικοι''.

    Αναφερόμενος στο Δημοτικό Μέγαρο Αθηαίνου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είναι ένα ''πολυσήμαντο έργο που θα παρέχει πρότυπες εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις στους δημότες και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την πολιτιστική υποδομή του Δήμου''.

    [13] (Κ) Κίνηση Υποστήριξης Κληρίδη - Στυλιανίδης - Δημητριάδης

    "Η σύνεση, η αποφασιστικότητα και κυρίως η αποτελεσματικότητα των χειρισμών του Προέδρου Κληρίδη θα μας είναι απαραίτητη και για το 2003, στο οποίο μας αναμένουν νέες Κοπεγχάγες'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες ''είχαν και έχουν το ρόλο τους'', προσθέτοντας ότι στην Κοπεγχάγη αποδείχθηκε περίτρανα ότι τον καθοριστικό ρόλο έχει ο Πρόεδρος''.

    Μιλώντας στη διάσκεψη, ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης είπε ότι το θέμα δεν είναι ποια κόμματα θα κερδίσουν τις εκλογές αλλά ποιος θα κάτσει απέναντι στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ή τον όποιο διαπραγματευτή της άλλης πλευράς, στις νέες κρίσιμες στιγμές που έρχονται''.

    ''Αυτές τις στιγμές που καθορίζουν το μέλλον ενός λαού, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέδειξε στην Κοπεγχάγη ότι μπορεί να τις χειριστεί με 100% επιτυχία'', είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι ''για αυτές τις κρίσιμες ώρες που επέρχονται και εντός του 2003 είναι που ο κόσμος εμπιστεύεται τον Πρόεδρο Κληρίδη''.

    Εξάλλου, η Κίνηση Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη αναφέρει ότι για την αυριανή συναυλία ''Οι νέοι στηρίζουν Κληρίδη'' που διοργανώνει στο στάδιο ''Ελευθερία'' η ώρα 9.00 το βράδυ έφθασαν σήμερα στην Κύπρο οι καλλιτέχνες, Χρήστος Νικολόπουλος και Κώστας Μακεδόνας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 9 February 2003 - 18:49:26 UTC