Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εκλογές - Εκδήλωση
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γαλλία - ΕΕ - Διεύρυνση
  • [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία
  • [05] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια
  • [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία (επανάληψη)
  • [07] (Κ) Λοϊζίδης - Ψηφοφόροι εξωτερικού - ΠΑΣΥΠΙ
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Ξένοι πρεσβευτές
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Προεδρικές εκλογές - Γενικός Εφορος - Οδηγίες
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνικό Συμβούλιο
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλα κέρδη
  • [13] (Κ) Νίκος Κουτσού - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συνεισφορές - Εσοδα
  • [18] (Κ) Πρωτόπαπας - Ελλάδα - Τουρκία - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Ιωσήφ - Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό - Εκλογές
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια
  • [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Ημερίδα
  • [24] (Κ) Μαρκίδης - Επίσκεψη στη Λάρνακα - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Παπανδρέου - ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο λύσης
  • [26] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Περιφερειακή Πολιτική
  • [27] (Κ) Κίνηση Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη - Διάσκεψη Τύπου
  • [28] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Γαλλία - Δηλώσεις
  • [29] (K) Βασιλείου - Κυπριακό - Εκλογές
  • [30] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Προεδρικές
  • [31] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Κληρίδης - Πληροφορίες - Χριστόφιας
  • [32] (Κ) Υπουργικό - ΚΥΠΕ - Αναβάθμιση - Παπαδόπουλος
  • [33] (Κ) Χριστόφιας - Κυπριακό - Εκλογές
  • [34] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΝΕΔΗΣΥ - Ετήσια βραβεία
  • [35] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Final Four Cup

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες για επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο τρίγωνο Αγκυρα Αθήνα Λευκωσία, η αποδοχή από μέρους της Τουρκίας να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου, οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο κατάθεσης τρίτου σχεδίου για το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για τα στοιχεία που κατέχει και δεν αποκαλύπτει στο Εθνικό Συμβούλιο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα είναι οι πιέσεις που δέχεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου από τις εταιρείες πετρελαιοειδών για αύξηση της τιμή του μαζούτ και η αύξηση του ποσοστού παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ελληνοτουρκικός διάλογος για τον Αττίλα'' γράφει ότι ''νέα σημαντική εξέλιξη'' σημειώθηκε χθες στις προσπάθειες για την εξεύρεση σύντομης λύσης του Κυπριακού αφού η Τουρκία έχει αποδεχτεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα το θέμα της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες βράδυ ότι οι φόβοι για διαρροή σοβαρών στοιχείων που αφορούν το μέλλον του Κυπριακού τον αποτρέπουν να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ερχεται στην Κύπρο ο Ανάν'' γράφει ότι ''προ των θυρών είναι οι ραγδαίες εξελίξεις'' γύρω από το Κυπριακό με επίσκεψη του Κόφι Ανάν στο τρίγωνο Αγκυρα Αθήνα Λευκωσία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί στις 24 25 Φεβρουαρίου την Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ αναμένεται να έρθει στις 26 του ίδιου μήνα στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι γίνεται ολοένα και πιο πιθανό το ενδεχόμενο να ζήσουμε ξανά πιεστικές και κρίσιμες στιγμές ανάλογες της Κοπεγχάγης, καθώς όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι τα ΗΕ σπρώχνουν προς την υποβολή τρίτου σχεδίου για το Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο τίτλο ''Εκρηκτική εβδομάδα'' και γράφει ότι η Κύπρος έχει εισέλθει πλέον σε μια "εκρηκτική εβδομάδα" αφού μαζί με την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποψήφιους Προέδρους ''καταγράφονται σημαντικές ήδη εξελίξεις στο Κυπριακό''. Γράφει ακόμη ότι φωτιά στην τσέπη του καταναλωτή αναμένεται να βάλουν οι λογαριασμοί της ΑΗΚ, αν τελικώς η Αρχή ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες απαιτούν αύξηση της τιμής του μαζούτ κατά 20 δολάρια τον τόνο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΑΗΚ και εταιρειών πετρελαιοειδών βρίσκονται σε αδιέξοδο.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ποια στοιχεία ξέρει ο Κληρίδης'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε σε συνέντευξη του χθες βράδυ στο τηλεοπτικό σταθμό ''Σίγμα'' ότι τα στοιχεία που κατέχει σχετίζονται ''με τις απόψεις του διεθνούς παράγοντα σε συνάρτηση με την Τουρκία, με τις διαφορές στην πολιτική της νέας τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με τι λέει ο Τ/Κ ηγέτης και σε τι από αυτά πρέπει να δίδουμε σημασία και τι ν΄ αγνοούμε''. Αλλού γράφει ότι η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα στο Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών για να απαντήσει εάν αποδέχεται ή όχι τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των πιλότων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκλογικός εμφύλιος'' γράφει ότι ''η αντίστροφη μέτρηση'' για την εκλογική αναμέτρηση έχει αρχίσει με το θερμόμετρο να ανεβαίνει ''πολύ ψηλά για δύο ζωτικά θέματα, την υποβολή νέου τρίτου αναθεωρημένου εγγράφου και τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου''. Αλλού γράφει ότι σε αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες, οδηγούν σταδιακά οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που ξεκινούν να διενεργούνται από τη νεογνική και βρεφική ηλικία, ώστε να είναι εφικτή η επιβίωση ολοένα και περισσοτέρων παιδιών.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Πρωτοφανές αλαλούμ'' αναφέρεται σε κορύφωση των ''αλληλοσυγκρουόμενων δηλώσεων, προβλέψεων και κινδυνολογιών, που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της διαπραγματευτικής ομάδας που θέτει σε κίνδυνο την ανάγκη για έναν έστω υποφερτό χειρισμό του Κυπριακού, εν μέσω εντεινόμενων πληροφοριών ότι τα ΗΕ θα προχωρήσουν μετά τις εκλογές στην κατάθεση δεύτερου και χειρότερου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - αναθεωρημένου εγγράφου τελεσιγραφικής υφής". Αλλού προβάλλει δήλωση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ''ο κ. Κληρίδης απέτυχε και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως επίσημος συνομιλητής της ε/κ πλευράς''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''το ρήγμα στο Ιράκ απειλεί να διασπάσει το ΝΑΤΟ'' με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν και μόνες σε μια επέμβαση στο Ιράκ και τους Γάλλους και Γερμανούς να ασκούν το δικαίωμα της αρνησικυρίας στις αμερικανικές προσπάθειες για στρατιωτική βοήθεια από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία προς την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες στην Κύπρο ζήτησαν χθες την αύξηση του κατώτατου μισθού υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδέσμων των εργοδοτών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εκλογές - Εκδήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι το 2003 θα είναι έτος ουσιαστικών εξελίξεων για το Κυπριακό, γι' αυτό αποφάσισε να ζητήσει από τον κυπριακό λαό, να του δώσει πίστωση χρόνου, ώστε να μπορέσει να φέρει σε πέρας, όπως είπε, την ολοκλήρωση και του εθνικού μας προβλήματος, όπως έφερε σε πέρας την ολοκλήρωση της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας χθες βράδυ στο πλαίσιο εκδήλωσης της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να επαναδιεκδικήσει εκλογή.

    Οπως είπε, ''έχουμε δικαιολογημένα αποκτήσει το ότι είμεθα εμείς οι λογικοί, είμεθα εμείς που επιθυμούμε τη λύση, είμεθα εμείς που διαπραγματευόμαστε σωστά και είναι η τουρκική πλευρά που φέρει την ευθύνη αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Αυτό το μεγάλο ευεργέτημα και μόνο επιβάλει να μην γίνει αλλαγή της ομάδας που διαπραγματεύεται, να μην γίνει αλλαγή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι έστω και αν οι επόμενοι με τον ίδιο τρόπο πολιτευτούν λογικά θα χρειαστεί πίστωση χρόνου για να μπορέσουν να πείσουν και χρόνο ουκ έχουν''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως ''η ένταξή μας στην ΕΕ μας δημιουργεί νέες προϋποθέσεις ασφάλειας, διότι καμία χώρα δεν θα μπορεί να επέμβει στον ευρωπαϊκό χώρο της Κύπρου είτε είναι μέσα στην Ευρώπη είτε είναι εκτός της Ευρώπης και δεύτερο γιατί αν παρ' ελπίδα κάποιες εντάσεις δημιουργηθούν δεν θα είναι η Ελλάς και η Τουρκία που θα είναι αντιμέτωπες για τη λύση τους, αλλά θα είναι το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, εκεί θα ρυθμιστούν οι διαφορές αν υπάρξουν και είναι φυσικό να υπάρξουν διότι μπαίνουμε σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, το ομοσπονδιακό και το κάθε σύστημα μέχρι να δημιουργηθεί παράδοση έχει μερικά προβλήματα''.

    Αναφερόμενος στις εκλογές της Κυριακής, ο Πρόεδρος είπε πως ''αυτές οι εκλογές για μένα δεν είναι εκλογές πιο κόμμα θα αναδείξει. Δεν είναι εάν το ΑΚΕΛ μαζί με το ΔΗΚΟ και το ΚΙΣΟΣ θα κερδίσουν τις εκλογές ή μια άλλη ομάδα θα κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για το μέλλον της Κύπρου ολόκληρης''.

    ''Και αν μερικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι χρειάζεται αλλαγή και αν με την αλλαγή, εννοούν ότι πρέπει να έρθουν νεώτεροι άνθρωποι στα ηνία της πολιτείας και εγώ το ίδιο, γι' αυτό δεν είπα θέλω πέντε χρόνια, για αυτό είπα μερικούς μήνες, διότι και οι νέοι αν έρθουν τώρα, όχι ότι οι υποψήφιοι οι νέοι, δεν θα μπορούν να χειριστούν ένα πρόβλημα το οποίο εμείς το ζήσαμε, το μελετήσαμε, το χειριστήκαμε. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη. Από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν γίνεσαι πολιτικός'', είπε.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης στο μέγαρο της ΣΕΚ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Λευκωσίας τίμησε τους πρωτεργάτες της ένταξης, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑΠΟΕΛ Ντίνος Φισετζίδης στο χαιρετισμό του, εξήρε τη μεγάλη και ιστορική συμβολή του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το τιμητικό δίπλωμα στον Πρόεδρο Κληρίδη απένειμε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, ο Πρόεδρος του Σωματείου ''Ολυμπιακός'' Χρίστος Χατζητοφής, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ελληνικού κυπριακού λαού για τα όσα κέρδισε στην Κοπεγχάγη, λέγοντας ότι τα Σωματεία Λευκωσίας θα τον στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις "με στόχο την επανένωση του νησιού με σωστή λύση".

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γαλλία - ΕΕ - Διεύρυνση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Παρίσι, μετά από πρόσκληση της Γαλλίδας Υπουργού υπεύθυνης για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νοέλ Λενουάρ, για να πάρει μέρος σε ειδική εκστρατεία για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται στη Λευκωσία στις 26 Φεβρουαρίου, αργά το απόγευμα, προερχόμενος από την Αθήνα όπου θα βρίσκεται στις 25 και 26 τρέχοντος.

    Ο κ. Ανάν θα μεταβεί στην Αθήνα από την Αγκυρα.

    Στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Μπράιαν Κέλι, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες για κάθοδο Ανάν στην Κύπρο, είπε ότι ''στο παρόν στάδιο δεν έχει καμία πληροφόρηση.''

    [05] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια

    Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα καθοριστεί ακριβής ημερομηνία για την έναρξη των διαβουλεύσεων ούτε και η σύνθεση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς αναφορικά με το θέμα αυτό.

    [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία (επανάληψη)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται στη Λευκωσία στις 26 Φεβρουαρίου, αργά το απόγευμα, προερχόμενος από την Αθήνα όπου θα βρίσκεται στις 25 και 26 τρέχοντος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

    Ο κ. Ανάν θα μεταβεί στην Αθήνα από την Αγκυρα.

    Στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Μπράιαν Κέλι, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες για κάθοδο Ανάν στην Κύπρο, είπε ότι ''στο παρόν στάδιο δεν έχει καμία πληροφόρηση.''

    [07] (Κ) Λοϊζίδης - Ψηφοφόροι εξωτερικού - ΠΑΣΥΠΙ

    Στις 21.000 ανέρχεται περίπου ο αριθμός των ψηφοφόρων που αναμένεται να έρθουν από το εξωτερικό στην Κύπρο για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Ξένοι πρεσβευτές

    Το Κυπριακό είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τις τελευταίες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με ξένους πρεσβευτές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου απαντούσε σε ερώτηση για το περιεχόμενο της πρωινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ και κατά πόσο είχε σχέση με το ρόλο των Βρετανικών Βάσεων σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7183            1,7286
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8366            1,8476
    Λίρα Αγγλίας                     1,1346            1,1414
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     222,8006        224,5830
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1179          3,1428
    Δολάριο Καναδά                     2,8115          2,8339
    Κορώνα Δανίας                     12,7606         12,8626
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7993         12,9016
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7051         15,8307
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5190          2,5391
    

    [10] (Κ) Προεδρικές εκλογές - Γενικός Εφορος - Οδηγίες

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής εξέδωσε σήμερα σειρά ανακοινώσεων σχετικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας στις Προεδρικές Εκλογές της Κυριακής.

    Με τις ανακοινώσεις επισημαίνονται τα εξής:

    1. Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Παράλειψη των εκλογέων να ψηφίσουν συνιστά ποινικό αδίκημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές, θα κινηθεί η διαδικασία διερεύνησης των περιπτώσεων όλων των εκλογέων που τυχόν θα παραλείψουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και σε τέτοια περίπτωση, οι αδικαιολογήτως μη ψηφίσαντες θα υποστούν τις συνέπειες του Νόμου.

    2. Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους, αν δηλώσουν στον προεδρεύοντα υπάλληλο στο εκλογικό τους κέντρο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν. Ο εκλογέας που λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του μπορεί να ζητήσει από τον προεδρεύοντα υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου. Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός, ούτε του προεδρεύοντα υπαλλήλου ούτε οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

    3. Η ψηφοφορία για τις Προεδρικές Εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου θα αρχίσει στις 7.00 π.μ. και θα διακοπεί στις 12 το μεσημέρι, για διάλειμμα μιας ώρας. Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στη 1 μ.μ. και θα λήξει κανονικά στις 5.00 μ.μ. Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τις 9 μ.μ., αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο που περιμένουν για να ψηφίσουν.

    4. Μέσα στους εκλογικούς θαλάμους σε κάθε εκλογικό κέντρο θα υπάρχουν, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιμες πέννες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πέννα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο. Για το λόγο αυτό, προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου που θα υπάρχουν στους θαλάμους ψηφοφορίας.

    5. Λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου των εκλογέων, για τη διενέργεια αδιάβλητων και αντικειμενικών εκλογών. Οι διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις είναι τέτοιες, αναφέρει, που διασφαλίζουν την πλήρη μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων. Οι εκλογείς οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου τους, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνησή τους, με τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό τους, από οποιοδήποτε πρόσωπο. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων από οποιοδήποτε πρόσωπο η ψήφος τους.

    6. Οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται στο εκλογικό κέντρο από τους υπεύθυνους υπαλλήλους για να ψηφίσουν είναι δεόντως σφραγισμένο, με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας. Κάθε ψηφοδέλτιο, για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας. Τα ψηφοδέλτια είναι τυπωμένα σε χαρτί ασφαλείας, χρώματος άσπρου, για ολόκληρη την Κύπρο.

    7. Τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων, που γράφτηκαν στον τελευταίο συμπληρωματικό εκλογικό κατάλογο της 2.1.2003, βρίσκονται στα γραφεία των Κοινοταρχών. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς να τα ζητήσουν έγκαιρα για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές. Τα αζήτητα εκλογικά βιβλιάρια θα επιστραφούν την παραμονή των εκλογών στα γραφεία των Επάρχων, από όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς να τα ζητήσουν ακόμη και την ημέρα των εκλογών, για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

    8. Οι εκλογείς που απώλεσαν το εκλογικό τους βιβλιάριο, μπορούν να αποταθούν στον οικείο Επαρχο ή στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, για να το αντικαταστήσουν, μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στις 2.00 μ.μ., ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές. Οι εκλογείς πρέπει να ελέγξουν έγκαιρα αν έχουν στην κατοχή τους και σε ασφαλές μέρος το εκλογικό τους βιβλιάριο και, σε περίπτωση που το απώλεσαν, να αποταθούν για έκδοση νέου, υποβάλλοντας σχετική αίτηση με μια φωτογραφία και, αφού πληρώσουν το ποσό των £5, θα εφοδιαστούν με νέο εκλογικό βιβλιάριο. Εντυπα αιτήσεων για το σκοπό αυτό διατίθενται από την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών και τα γραφεία των Επάρχων.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εθνικό Συμβούλιο

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλα κέρδη

    Εντονα ανοδική πορεία παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ανερχόμενο στο επίπεδο των 91 μονάδων, με τους τραπεζικούς τίτλους να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μεγάλα κέρδη της τάξης του 3,25%, κλείνοντας στις 91,47 μονάδες, και ο τραπεζικός τομέας πραγματοποίησε άλμα σε ποσοστό 4,94%. Μεγάλα κέρδη της τάξης του 4,24% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 354,5 μονάδες.

    [13] (Κ) Νίκος Κουτσού - Κυπριακό

    Την ανάγκη για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, υπό το φως και των πληροφοριών πως ένα τρίτο σχέδιο Ανάν πιθανόν να είναι χειρότερο από τα προηγούμενα, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Λάρνακας, ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη, κατάθεσης δηλαδή ενός τρίτου σχεδίου Ανάν, χειρότερου από τα προγούμενα θα είναι δυσμενής και κάποιοι θα ευθύνονται γι΄ αυτό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο τρίγωνο Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Κουτσού είπε ότι «κατ΄ αρχήν υπάρχουν διάφορες δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν είναι τίποτα βέβαιο, αλλά το πιο σημαντικό είναι οι δηλώσεις συμβούλων του Προέδρου και του ίδιου του Προέδρου Κληρίδη, ότι δηλαδή το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο πιθανόν να είναι χειρότερο από τα προηγούμενα, κάτι που επιβάλλει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.»

    «Εμείς», συνέχισε ο κ. Κουτσού, «πρέπει να ενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς χειριζόμαστε μια τέτοια εξέλιξη, την οποία θεωρούμε δυσμενή, αν πράγματι το τρίτο σχέδιο είναι χειρότερο από τα προηγούμενα, και κάποιοι πρέπει να έχουν ευθύνες γι΄ αυτό».

    «Ποιός διαπραγματεύθηκε το δεύτερο αναθεωρημένο, γιατί χειροτέρευσε και πώς φθάνουμε να είμαστε απλοί θεατές αυτών των εξελίξεων;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, και πρόσθεσε πως «εδώ παίζεται η τύχη της Κύπρου, εδώ παίζεται το μέλλον μας και εμείς οφείλουμε να αναστείλουμε έστω και για λίγες ώρες τον προεκλογικό αγώνα και να καθίσουμε να συζητήσουμε αυτά τα σοβαρά πράγματα».

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο υπογραφής σύντομα συμφωνίας, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κουτσού είπε ότι «όλες αυτές οι πληροφορίες δημιουργούν το ερώτημα, αν τελικά εμείς έχουμε αφήσει τους άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον μας, διότι το θέμα της ασφάλειας ίσως είναι το πιο κρίσιμο απ΄ όλα τα θέματα και τις πτυχές που προτείνει ο ΓΓ των ΗΕ, επειδή σημαίνει ότι δεχόμαστε πλέον ένα σύστημα εγγυήσεων χειρότερο και πιο επικίνδυνο από εκείνο του 1960».

    «Ξέρετε ότι μιλούν για παραμονή χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, και για δικαιώματα επέμβασης όχι μόνο στο κοινό κράτος, αλλά και στο ελληνοτουρκικό και στο τουρκοκυπριακό, και επιτέλους μπαίνει το ερώτημα, έχουμε εμείς σηκώσει τα χέρια και έχουμε αφήσει τους ξένους να σκέφτονται, να συζητούν και τελικά να μας επιβάλλουν λύσεις;", πρόσθεσε ο κ. Κουτσού και ανέφερε πως "οφείλουν όλοι οι υποψήφιοι να τοποθετηθούν πάνω σ΄ αυτά τα θέματα».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δεν αναμένεται καμία εξέλιξη στο Κυπριακό, γιατί προέχει το Ιρακινό, ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι «πιο σημαντική είναι η θέση του κ. Ερντογάν που επιμένει σε λύση με τα δύο κράτη, το ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δεν φαίνεται να υπάρχει εξέλιξη, είναι γενική εκτίμηση».

    «Όσοι όμως πιστεύουν ότι έχει αλλάξει η τουρκική εξωτερική πολιτική» όπως είπε ο κ. Κουτσού, «πρέπει να προσγειωθούν γιατί και ο Ερντογάν και όλοι όσοι μιλούν εκ μέρους της επίσημης τουρκικής ηγεσίας, μιλούν για λύση με βάση δύο κυριάρχα κράτη, κάτι που αποτελεί νέα ένδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας, που πρέπει να προσγειώσει και όσους νόμιζαν ότι με τον Ερντογάν θα αλλάξουν τα πράγματα».

    Αναφορικά με το θέμα των διαρροών από το Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων δήλωσε ότι «γι΄αυτό το θέμα, καταθέσαμε τις απόψεις μας στο Εθνικό Συμβούλιο εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι αντί να ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα, που απ΄ ότι θυμάμαι υπάρχουν απο τον καιρό που ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, είναι καιρός να ασχοληθούμε με τα σοβαρά και να μην απασχολούμε τους πολίτες με αυτά τα δευτερεύοντα".

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δεν απέκλεισε επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο μέχρι τις 2 Μαρτίου, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών του σε Αθήνα και Αγκυρα, επισκέψεις που θα προηγηθούν.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η ερχόμενη περίοδος είναι κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας για τους χειρισμούς και την κατάληξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ''σημαντικό γεγονός'' τις συνομιλίες που αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας σε σχέση με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, και σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη καθίσταται ακόμα πιο σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση της Τουρκίας μερικές φορές στο παρελθόν να ανταποκριθεί σε σχετικές προσκλήσεις της Αθήνα για συζήτηση του θέματος αυτού.

    Ο κ. Παπαπέτρου αναφέρθηκε και στην ανακοινωθείσα περιοδεία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην περιοχή, στην Τουρκία στις 24 και στις 25-26 στην Αθήνα.

    ''Η ατζέντα του κ. Ανάν παραμένει αδειανή και διαθέσιμη, για να ασχοληθεί ενδεχομένως με το Κυπριακό χωρίς να αποκλείεται και επίσκεψή του στην Κύπρο μέχρι τις 2 Μαρτίου,'' είπε.

    Σε ερώτηση από πού θα εξαρτηθεί η κάθοδος Ανάν στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει, για να προσθέσει πως πιθανότατα η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των επισκέψεών του για το Κυπριακό στην Τουρκία και την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για ενδεχόμενη κάθοδο Ανάν στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση εάν θα συγκληθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση επί του θέματος, και πιθανόν ενόψει των εξελίξεων ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί συνεδρία του σώματος.

    Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτά μαζί με τις κυοφορούμενες κινήσεις επί της ουσίας καθιστούν αναμφίβολα την ερχόμενη περίοδο, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες ''κρίσιμους και καθοριστικής σημασίας για τους χειρισμούς και την κατάληξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.''

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι αυτά είναι αναμενόμενες εξελίξεις και τώρα όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν εξελίξεις και πρόσθεσε πως σήμερα και άλλοι που δεν έβλεπαν εξελίξεις ή έβλεπαν τεχνάσματα προαναγγέλλουν αυτές τις εξελίξεις, τις καλωσορίζουν και εισηγούνται ότι πρέπει να τις χειριστούμε με ψυχραιμία.

    ''Ολες αυτές οι τοποθετήσεις είναι καλοδεχούμενες, συμφωνούμε ότι με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και νηφαλιότητα θα πρέπει χωρίς διθυράμβους και κυρίως χωρίς προσπάθεια εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε να αντιμετωπίσουμε και να χειριστούμε σωστά αυτές τις εξελίξεις,'' είπε, και κάλεσε όλους να ξεχάσουν τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις και την επιθυμία του ενός κόμματος να επικρατήσει έναντι ενός άλλου.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως σε καμία περίπτωση δεν ασκήθηκε πίεση από την Ελλάδα στην κυπριακή κυβέρνηση, αντίθετα πάντοτε η Αθήνα πρόσφερε υποστήριξη και βοήθεια στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε κατά πόσο οι συνομιλίες για την ασφάλεια στην Κύπρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δυνατό να αποτελούν είδος πίεσης προς τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτός ο διάλογος να αποτελεί κάποιου είδους πίεσης εκ μέρους των ΗΕ για επίτευξη συμφωνίας.

    ''Η Ελλάδα σε καμία χρονική στιγμή δεν άσκησε την παραμικρή πίεση πάνω στην κυβέρνηση της Κύπρου,'' είπε ο κ. Παπαπέτρου και διαβεβαίωσε "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο" πως στο διάστημα που ο ίδιος ήταν σε θέση να παρακολουθεί τα πράγματα από κοντά ''ποτέ δεν ένιωσε η κυβέρνηση της Κύπρου την παραμικρή πίεση από την Αθήνα αλλά αντίθετα εισπράξαμε πάντοτε υποστήριξη και βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μεγάλα ή μικρά.''

    Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν η πραγματοποίηση των συνομιλιών για την ασφάλεια αποτελεί πίεση προς τον Πρόεδρο για επίτευξη συμφωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν χρειάζεται πίεση για να ανταποκριθεί σε κελεύσματα για να προχωρήσουν οι συνομιλίες του Κυπριακού.

    Αναφορικά με τη σύνθεση των δύο αντιπροσωπειών στο διάλογο, είπε πως όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο διάλογος θα γίνει σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο με τη συμμετοχή ανώτατων διπλωματικών παραγόντων και ανώτατων στρατιωτικών.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν θα συζητηθεί το μέγεθος των αποσπασμάτων Ελλάδας - Τουρκίας που θα παραμείνουν στην Κύπρο, το είδος του οπλισμού που θα έχουν και τους όρους παρουσίας και διακίνησης των αποσπασμάτων.

    Σε ερώτηση εάν το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου είναι μόνο στρατιωτικό θέμα για την Ελλάδα, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως δεν είναι ασφαλώς μόνο θέμα στρατιωτικό αλλά σε αυτό το σχέδιο θα συζητήσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το χώρο εγκατάστασης των στρατευμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας στο νησί με τη λύση του προβλήματος, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως υπάρχει ήδη πρόνοια ότι αυτά τα αποσπάσματα δεν θα κινούνται κοντά στη διαχωριστική γραμμή και υπάρχει λογική που θα επιλύσει αυτά τα θέματα.

    Αναφορικά με το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ε/κ πλευρά ποτέ δεν αναγνώρισε δικαίωμα μονομερούς επέμβασης του οποιουδήποτε εγγυητή.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,47  ( 3,25)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    997.927
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    410.500    354,50  ( 4,24)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    295.034    102,86  ( 4,94)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     33.600     79,62  ( 1,88)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.156     19,50  (-3,13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.719     62,84  ( 1,01)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.464     97,83  ( 3,13)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.176     18,80  ( 1,79)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     28.224     73,74  ( 3,42)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.313      3,28  ( 2,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     68.364     17,99  ( 2,22)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.340     12,34  (-5,51)
    Ξενοδοχεία                    £      3.116     45,12  ( 0,27)
    Αλλες Εταιρείες               £    129.670     85,35  ( 3,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συνεισφορές - Εσοδα

    Τα συνολικά έσοδα της Κύπρου από την ΕΕ, κατά την περίοδο 2004 - 2006, θα ξεπερνούν κατά 91 εκ. ευρώ τις συνολικές της συνεισφορές προς την κοινότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [18] (Κ) Πρωτόπαπας - Ελλάδα - Τουρκία - Κυπριακό

    Την ερχόμενη εβδομάδα, σε μέρα και χώρο που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, θα γίνει η συνάντηση εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας για τις εγγυήσεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Ελληνας Κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Πρόσθεσε ότι η συνάντηση θα γίνει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών ή και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει ποτέ με τοποθετήσεις που αφορούν ίδρυση νέου κράτους στην Κύπρο από ''δύο λαούς'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας δηλώσεις του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ταγίπ Ερντογάν.

    Oπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο κ. Ερντογάν είπε πως η 28η Φεβρουαρίου δεν είναι μια μαγική ημερομηνία και είναι δύσκολο για την Τουρκία να χειριστεί την ίδια ώρα και την κρίση στο Ιράκ και το Κυπριακό ταυτόχρονα, και ότι υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες όπως η 16η Απριλίου.

    Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε και ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο Εκπρόσωπος, και πρόσθεσε πως ''δεν εκτιμούμε ότι η λύση του Κυπριακού θα έρθει στις 28 Φεβρουαρίου, γιατί εάν ήταν έτσι δεν υπήρχε λόγος να υποβάλει υποψηφιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

    [20] (Κ) Ιωσήφ - Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές

    Ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει, έχοντας ως κριτήριο τις πραγματικές δυνάμεις και δυνατότητες των υποψηφίων και όχι αυτά που του λένε τα κόμματα και οι δημοσκοπήσεις, δήλωσε ο Ιωσήφ Ιωσήφ, Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη.

    Ο κ. Ιωσήφ, σχολιάζοντας τα τρέχοντα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, είπε πως μια ενδεχόμενη νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου στις εκλογές δεν θα επιφέρει αλλαγή ''αλλά αναρρίχηση στην εξουσία ενός παλαιομοδίτικου κατεστημένου που θα μας πάρει πίσω στις περασμένες δεκαετίες με τα γνωστά συνεπακόλουθα σε όλους τους τομείς της ζωής μας".

    Αναφερόμενος σε δήλωση του κ. Παπαδόπουλου αναφορικά με το θέμα των εταιρειών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Ιωσήφ είπε πως η απάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ''δεν πείθει, διότι αντιμετωπίζει το ζήτημα νομικίστικα''.

    Πρόσθεσε ότι ''ο κ. Μαρκίδης έθεσε θέμα πολιτικής αξιοπιστίας του κ. Παπαδόπουλου στο εξωτερικό, κάτι που καλείται σήμερα να απαντήσει".

    Οσον αφορά τα "πυρά" που δέχονται οι δημοσιογράφοι για τις εκλογές, ο κ. Ιωσήφ είπε: ''Κάποιοι άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία τους και τα βάζουν τώρα και με τους δημοσιογράφους. Υποδεικνύουν στους λειτουργούς του Τύπου πώς θα υποβάλουν ερωτήσεις, με ποιον τρόπο και γενικά πώς θα κάνουν τη δουλειά τους''.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μαρκίδη ανέφερε, επίσης, πως η απουσία από το πρόγραμμα του κ. Παπαδόπουλου βασικών θεμάτων και πολιτικών, όπως ΟΝΕ, ευρώ, ευρωπαϊκή σύγκλιση και Τ/Κ, ''δείχνουν ότι το πρόγραμμα του δεν αποτελεί άξονα διακυβέρνησης, αλλά ένα πεπαλαιωμένο κείμενο που έγινε απλώς για να δικαιολογήσει την ύπαρξη κάποιου προγράμματος''.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό - Εκλογές

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ, Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε σήμερα ότι ''σίγουρα υπήρξε ουρά στην Κοπεγχάγη, η οποία είναι η 28η Φεβρουαρίου'' προσθέτοντας ότι δεν διαφαίνεται ''καμιά εξέλιξη, τελική (για το Κυπριακό) μέχρι την 28η του μήνα''.

    "Εάν δεν καταλήξουμε σε λύση μέχρι αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να αναπτυχθεί πιο έντονη κινητικότητα ώστε μέχρι τις 7 Απριλίου να είμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς αντιδικίες, και μέχρι το τέλος του χρόνου να είμαστε έτοιμοι στη Ρώμη να αντιμετωπίσουμε μια νέα Κοπεγχάγη'', είπε ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου.

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ ανέφερε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι δύο γύρων και πρόσθεσε ότι ο λαός θα αναδείξει νικητή των εκλογών εκείνον τον οποίο εμπιστεύεται ότι θα προωθήσει διαπραγματευτικά την εξέλιξη του σχεδίου Ανάν, κατά τρόπο ώστε να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά και από την άλλη πλευρά.

    Πρόσθεσε ότι ''ο Γλαύκος Κληρίδης δεν ζητά το δεκαεξάμηνο για τη δική του υστεροφημία, επειδή'', όπως ανέφερε ''η οποιαδήποτε λύση προέλθει από το σχέδιο Ανάν δεν θα ικανοποιεί όλους''.

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ ανέφερε ότι μέσα στις προσπάθειες που γίνονται για αλλαγή του σχεδίου πρέπει να είναι και η απάλειψη των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, που περιέχονται στο σχέδιο Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση πως αυτό θα καταστεί δυνατό, αφού σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας οι παρεκκλίσεις ζητήθηκαν από τη δική μας πλευρά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "οι παρεκκλίσεις που αγγίζουν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και υποχρεώσεων του νέου κράτους που θα προκύψει δεν αφορούν τη λύση του Κυπριακού''.

    ''Υπάρχει το ενδεχόμενο'', συνέχισε, ''να έρθουν να μας πουν αφού θέλετε να αρθούν οι παρεκκλίσεις, θα αρθούν οι παρεκκλίσεις αλλά θέλουμε ανταλλάγματα σε άλλη πτυχή, όπως το εδαφικό''.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 25 Φεβρουαρίου νέου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ''αυτά τα πράγματα είναι αστεία''.

    Πρόσθεσε ''εάν ο κ. Ανάν έρθει στην Κύπρο στις 25 Φεβρουαρίου θα δει φυσικά τον Πρόεδρο Κληρίδη και στην εξέλιξη θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την ευτυχή εκείνη μέρα που θα προκύψουν κάποιες θετικότερες ενδείξεις. Δεν νομίζω'', συνέχισε, ''ότι μέχρι τις 28 θα έχουμε δραματικές εξελίξεις, θα έχουμε όμως ουσιαστικές προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα και των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίσουν οι δύο πλευρές''.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αναθεωρημένο σχέδιο του ΓΓ που θα έρθει αυτή την περίοδο ενδεχομένως να μην ευνοεί τόσο τη δική μας πλευρά και σίγουρα θα πρέπει προβληματίσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το Κυπριακό, είπε ότι ''η πάγια τουρκική τακτική πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας είναι να έχουν αρνητική θέση και να επιμένουν μέχρι το τέλος στις θέσεις τους''.

    Αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ είπε ότι το θέμα θα πρέπει να αφεθεί στη κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ''επιχειρείται τις τελευταίες μέρες το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου να καταστεί εργαλείο για την προεκλογική εκστρατεία και την επικράτηση συγκεκριμένης πλευράς''.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις για τα εγκαίνια που τελούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, είπε πως "δεν φταίει ο Πρόεδρος εάν έγιναν έργα και δεύτερο εάν τον καλούν για να κάνει τα εγκαίνια".

    "Διερωτώμαι τι ενοχλεί; Οτι εκφωνεί σε αυτές τις συγκεντρώσεις χαιρετισμούς των τριών ή τεσσάρων λεπτών;'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, και πρόσθεσε ότι ''δεν πρέπει να ενοχλούν αυτοί οι σύντομοι χαιρετισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παρενέβηκε σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή ''για να κάνει παρατήρηση σε δημοσιογράφο για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του και μόνο''.

    [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Ημερίδα

    Ποσό ύψους 17 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβάλει μέχρι το 2006 η κυπριακή κυβέρνηση για να συμμετάσχει ισότιμα στο Έκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα για το Εκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη της ΕΕ, στη Λευκωσία, ο κ. Κληρίδης είπε πως "η ιδιαίτερη σημασία της ημερίδας έγκειται, αφενός στον πολύ σημαντικό ρόλο που η έρευνα διαδραματίζει στη σύγχρονη κοινωνία και αφετέρου στη συμμετοχή της Κύπρου για δεύτερη φορά, σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίως, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 17,5 δις. ευρώ".

    [24] (Κ) Μαρκίδης - Επίσκεψη στη Λάρνακα - Κυπριακό

    Δεν πρέπει κάποιος να υποτιμά τους συνεργάτες του, με το να λεει ότι γνωρίζει στοιχεία σχετικά με το Κυπριακό τα οποία δεν αποκαλύπτει, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Λάρνακας, και κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη πως υπάρχουν στοιχεία που γνωρίζει μόνο εκείνος, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι «δεν πρέπει κάποιος άνθρωπος να υποτιμά τους συνεργάτες του μ αυτό τον τρόπο, εγώ δεν έχω υποτιμήσει κανένα, εγώ, οτιδήποτε περιέλθει σε γνώση μου, σε σχέση με το Κυπριακό του το διαβιβάζω και δεν νομίζω ότι απο τις επαφές που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί κάποιος να πει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επανέλθει το θέμα το δεύτερο εξάμηνο του 2003».

    «Εκείνο το οποίο υπήρχε και το γνωρίζουμε όλοι», συνέχισε ο κ. Μαρκίδης, «είναι η διακυρηγμένη επιθυμία του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ το θέμα του χρόνου ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, κάτι που υπολογίζω ότι δεν θα το κάνει επι Ελληνικής Προεδρίας, αλλά επί Ιταλικής, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2003.»

    «Ποιός όμως με βεβαιώνει», διερωτήθηκε ο κ. Μαρκίδης «ότι ο κ. Έρντογαν θα είναι Πρωθυπουργός, ποιός μας λέει ότι θα τον αφήσουν να γίνει Πρωθυπουργός, ποιός μας λέει ότι θα επιβάλει την δική του πολιτική γραμμή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και προπαντώς ποιός μας λεει ότι θα αλλάξουν στάση η Γερμανία και η Γαλλία, δηλαδή οι δύο κολοσσοί της Ευρώπης, που επέβαλαν το Δεκέμβριο του 2004, ως συμβιβασμό, διότι αρχικά ήθελαν το 2005;»

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε επίσης πως ''όπως είπε και ο κ. Ντε Σότο το σχέδιο αυτό (του Κόφι Ανάν) πρέπει να αλλάξει υποχρεωτικά, πρέπει να διαγραφούν απο το σχέδιο αυτό οι παρεκλίσεις που έχει τώρα απο το κοινοτικό κεκτημένο. Πολύ αμφιβάλλω'', πρόσθεσε ''εάν σε λίγους μήνες ο κ. Ερντογάν θα μπορέσει να προχωρήσει με ένα σχέδιο το οποίο δεν θα έχει τέτοιες παρεκλίσεις» .

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για πιθανή επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο περί τα τέλη Φεβρουαρίου και την πιθανότητα κατάθεσης ενός τρίτου σχεδίου, ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι «όλες οι κινήσεις δείχνουν ότι ετοιμάζεται ένα προωθημένο διάβημα, με σκοπό να κατατεθεί ένα τρίτο σχέδιο, το οποίο δεν θα είναι προς διαπραγμάτευση, θα είναι προς αποδοχή ή απόρριψη».

    Για να επιχειρήσει κάτι τέτοιο ο ΓΓ των ΗΕ,συνέχισε ο κ. Μαρκίδης, «προϋποτίθεται πράσινο φώς εκ πλευράς Τουρκίας, προϋποτίθενται κάποιες αλλαγές στο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας και θεωρώ ότι το πράγμα είναι ανησυχητικό και ορθά αντιδρούμε και δεν ενθαρύνουμε τα ΗΕ να προχωρήσουν προς ένα τέτοιο ριζοσπαστικό διάβημα, διότι η σωστή πρόληψη είναι ότι σφαιρικά κρινόμενο το οποιοδήποτε τέτοιο νέο αναθεωρημένο σχέδιο θα είναι δυσμενέστερο για εμάς σε σύγκριση με αυτό που υπάρχει τώρα πάνω στο τραπέζι».

    Ερωτηθείς εάν γνωρίζει πότε θα φθάσει ο κ. Ανάν στην Κύπρο, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, διότι το θέμα είναι ανοιχτό, και πρόσθεσε ότι ο κ. Ανάν «θα πάει οποσδήποτε στην Τουρκία και στην Ελλάδα».

    «Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, αλλά εάν στους σκοπούς του ΓΓ, είναι να καταθέσει ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο, παρα τις δικές μας αντιρρήσεις», είπε.

    Πρόσθεσε πως εάν υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ''πλέον σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης και τότε εισερχόμαστε σε μια πολύ μεγάλη και αρκετά λεπτή, ευαίσθητη και ίσως επικίνδυνη περίοδο, 30 ή 36 μηνών, κατά την οποία θα πρέπει να έχουμε τις δυνάμεις να παρακολουθήσουμε και να συμβάλουμε στη σωστή εφαρμογή αυτής της λύσεως, διότι το παραμικρό επεισόδιο εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε νέα τραγωδία τον τόπο μας».

    «Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στις εκλογές της Κυριακής νοουμένου ότι, το θέμα πλέον, δεν είναι θέμα 16 μηνών, είναι θέμα 30 ή 36 μηνών'', είπε ο κ. Μαρκίδης, και πρόσθεσε πως το θεμα είναι ''ακριβώς ποιοί μπορούν να έχουν όλες τις δυνάμεις, προκειμένου να είναι συγκεντρωμένοι σ αυτό το πολύ δύκολο θέμα, την εφαρμογή της λύσης».

    Απο την άλλη, πρόσθεσε ο κ. Μαρκίδης, εάν κατατεθεί τρίτο σχέδιο και η απάντηση είναι αρνητική, ''τότε είναι καθαρό ότι μετά απο μια τέτοια απόρριψη σχεδίου του ΓΓ των ΗΕ, θα περάσει πολύς καιρός προτού τα ΗΕ επανέλθουν, με άλλα λόγια θα επιβεβαιωθεί ο κ. ντε Σότο και αυτό που λέω εγώ, ότι εάν δεν λυθεί το Φεβρουάριο, απο το Μάρτιο και ύστερα επέρχεται σχετικά μεγάλη περίοδος παγώματος.»

    «Το ορόσημο είναι ο Δεκέμριος του 2004, που η Τουρκία θα χτυπήσει ξανά την πόρτα της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Μαρκίδης.

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για σύναψη συμφωνίας στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι «δεν μπορώ να πω τίποτα και πάντως δεν νομίζω ότι είναι ορθό οι δύο χώρες να προχωρήσουν χωρίς να ληφθούμε εμείς υπ όψην, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, μπορεί το θέμα της ασφάλειας να τις ενδιαφέρει και εκείνες, εφόσον σύμφωνα με το σχέδιο θα διατηρούν στρατιωτικά αποσπάσματα στην Κύπρο, αλλά απο την άλλη, μας ενδιαφέρει εμάς ως τους άμεσα ενδιαφερομένους και πρέπει να διεκδικήσουμε λόγο».

    [25] (Κ) Παπανδρέου - ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο λύσης

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα φέρει μαζί του τρίτο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε συνέντευξή του σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ίδιος ο Κοφι Ανάν του ανέφερε πως αν δεν έχει γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο πλευρών, ελάχιστα μπορεί να διαφοροποιηθεί ένα τρίτο σχέδιο από το δεύτερο.

    [26] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Περιφερειακή Πολιτική

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στην Κύπρο για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με τη διάθεση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής της ΕΕ.

    [27] (Κ) Κίνηση Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη - Διάσκεψη Τύπου

    Τρία μέλη της Κίνησης Υποστήριξης της υποψηφιότητάς του Γλαύκου Κληρίδη, οι Εντουιν Ιωσηφίδης, Αντιπρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ), Λούης Ηγουμενίδης, εκπαιδευτικός, και Μίκης Σιανής, εκπρόσωπος Τύπου των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) ανέλυσαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν πως ο κυπριακός λαός πρέπει να επανεκλέξει τον Πρόεδρο Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ιωσηφίδης ανέφερε ότι οι ελιγμοί και οι λύσεις του Προέδρου είναι που έφεραν την Κύπρο στην ενωμένη Ευρώπη, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, γεγονός το οποίο οδήγησε στις ''συγκινητικές διαδηλώσεις των Τ/Κ εναντίον της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αλλά και στην αλλαγή της στάσης της τουρκικής πολιτικής''.

    Αναφέρθηκε και στην ''ανεπανάληπτη '' όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή του Προέδρου Κληρίδη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι ''στη δεκαετία αυτή του Γλαύκου Κληρίδη για πρώτη φορά υπήρξε τέτοια κινητικότητα για το Κυπριακό από μέρους των ΗΕ, των Αγγλοαμερικάνων, της ΕΕ και γενικά του διεθνούς παράγοντα και ασκήθηκαν για πρώτη φορά πιέσεις προς την Τουρκία''.

    Ο κ. Ιωσηφίδης είπε ότι στόχος του αγώνα που διεξάγει ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''είναι από τη μια να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν, να εξαλειφθούν τα αρνητικά σημεία, και να δοθεί μια λύση η οποία να είναι βιώσιμη και από την άλλη να φύγουν όσοι περισσότεροι έποικοι μπορούν από τον τόπο αυτό και να επιστρέψουν στις εστίες τους όσο περισσότεροι πρόσφυγες υπό ε/κ διοίκηση''.

    Ο κ. Ηγουμενίδης είπε ότι ''οι εξελίξεις μιλούν για ραγδαία προσέγγιση της λύσης ή της μη λύσης με τον ΓΓ των ΗΕ μία μέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, να επισκέπτεται Αγκυρα, Αθήνα και πιθανόν Λευκωσία για να οριστικοποιήσει το σκηνικό των εξελίξεων στο Κυπριακό, στη βάση του σχεδίου του για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο θα καταθέσει ενώπιον του κυπριακού λαού για αποδοχή ή απόρριψη''.

    Κάλεσε τον κάθε Κύπριο ψηφοφόρο να εξετάσει κατά πόσον ''είναι δυνατό να έχουμε την ίδια συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, με επικεφαλής του κράτους τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο'', προσθέτοντας ''ότι οι παράγοντες που στηρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο αλλά και ο ίδιος αγωνιούν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν πρόκειται να έχουμε εξελίξεις και αν έχουμε θα τις ανατρέψει η τουρκική αδιαλλαξία, όπως ευελπιστούν''.

    Ο κ. Ηγουμενίδης έκανε λόγο και για ''αντικειμενική αποδοχή'' που τυγχάνουν οι κύριοι Κληρίδης και Παπαδόπουλος στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι ''δεν έχει κανένα διεθνή παράγοντα που να λεει να φύγει ο Κληρίδης από την ηγεσία της Κύπρου και θα λύσουμε το Κυπριακό, όμως έχει πολλούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον κ. Παπαδόπουλο, θεωρώντας ότι δεν θα είναι ευπρόσδεκτος συνομιλητής για πολλούς διεθνείς παράγοντες''.

    Ο κ. Σιανής αναφέρθηκε στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για το Κυπριακό, οι οποίες, όπως είπε, ''μας υπενθυμίζουν ότι για πρώτη φορά η Τουρκία καθημερινά αισθάνεται υπόλογη για το κυπριακό πρόβλημα, κάτι το οποίο δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν''.

    Πρόσθεσε ότι ο λόγος για τη στάση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς ''δεν έχουν την πολυτέλεια να αποδειχθούν αδιάλλακτοι ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης''.

    [28] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Γαλλία - Δηλώσεις

    Ενδέχεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να επισκεφθεί την Κύπρο, χωρίς να είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω με σιγουριά κάτι τέτοιο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    [29] (K) Βασιλείου - Κυπριακό - Εκλογές

    Σημαντικές για τις προοπτικές λύσης του κυπριακού προβλήματος χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, τις ανακοινώσεις για επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην περιοχή, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, και για συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Μιλώντας σε απογευματινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Βασιλείου είπε πως "η απόφαση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας απ΄ότι φαίνεται γιατί στην ουσία δίνει το μήνυμα ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά να προχωρήσει προς τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν''.

    Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε πως δεν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις δηλώσεις του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού, γιατί όπως εξήγησε στην Τουρκία υπάρχει μια έντονη εσωτερική διαμάχη για το θέμα της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα στο κλίμα που επικρατεί, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Ιράκ, την επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ στην περιοχή και το ενδεχόμενο υποβολής τρίτου σχεδίου από τον κ. Ανάν, θα ήταν λάθος μας εάν θέλαμε να αλλάξουμε τη διαπραγματευτική ομάδα'', είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο ''βασικός λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη για περιορισμένη χρονική περίοδο''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα επαναφέρει το θέμα αναβολής των εκλογών, ο κ. Βασιλείου απάντησε ότι ''θα ήταν ευχής έργο εάν η εισήγησή μου γινόταν αποδεκτή''. Πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο ''θα ήταν προς όφελος της Κύπρου και θα βοηθούσε στο να περάσει τα σωστά μηνύματα'' για να σημειώσει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη ''δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιμονή μας στη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και όχι στην επίλυση του Κυπριακού''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Βασιλείου είπε πως ''δεν υπάρχει καμία πιθανότητα λύσης του Κυπριακού, εάν φύγουμε από τις συνθήκες εγγυήσεως. Εάν κάποιος πολιτικός πει ότι πάει ενάντια στις συνθήκες εγγυήσεως είναι σαν να λέει με εύσχημο τρόπο ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού και θέλει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν'' σημείωσε.

    Το γεγονός ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ''μετατρέπει τις εγγυήσεις αυτές σε ένα παιχνίδι αξιοπρέπειας εκ μέρους των Τ/Κ, του Ντενκτάς και της Αγκυρας'', είπε ο κ. Βασιλείου, για να προσθέσει πως ''στην ουσία δεν θα υπάρχει περίπτωση επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων''. Είπε ακόμα ότι ''οι συνθήκες εγγυήσεων υπάρχουν και εάν ένας είναι ειλικρινής και θέλει λύση του Κυπριακού, πρέπει να δεχθεί ότι οι συνθήκες εγγυήσεως θα λειτουργήσουν''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για υποβολή εκ μέρους του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τρίτου σχεδίου, ο κ. Βασιλείου είπε πως ο ίδιος διαφωνεί κάθετα με τη θέση ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι χειρότερο, επειδή δεν ''θεωρώ έξυπνο εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών να υποβάλουν σχέδιο το οποίο να θεωρηθεί ως χειρότερο''.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι ένα τρίτο σχέδιο ''θα έχει αλλαγές, οι οποίες εν μέρει θα ικανοποιούν την ε/κ πλευρά και εν μέρει την τ/κ''. Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη παίρνουν πολύ στα σοβαρά τη θέση τους ότι θέλουν να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, και πρόσθεσε πως η Ευρώπη θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια επανενωμένη Κύπρος.

    [30] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Προεδρικές

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε σήμερα ότι ''οι ιστορικές εξελίξεις βρίσκονται ενώπιόν μας και όσοι προσπάθησαν να βολευτούν πίσω από την πολιτική προσέγγιση πως δεν υπάρχουν εξελίξεις διαψεύδονται από τα γεγονότα''.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δημοσκοπήσεις που φέρουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Τάσσο Παπαδόπουλο, να είναι ο νικητής των εκλογών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''εάν οι δημοσκοπήσεις ήταν το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο εύκολο αντί να κάνουμε εκλογές να κάνουμε μια δημοσκόπηση και να ανακηρύσσουμε βουλευτές και Προέδρους''.

    [31] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Κληρίδης - Πληροφορίες - Χριστόφιας

    Η μη γνωστοποίηση των πληροφοριών που κατέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα στο 2003, ''δεν παρακωλύει ούτε το έργο, ούτε το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον της Κύπρου, ούτε τις ενέργειές μας ως διπλωματική υπηρεσία'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν την αναχώρησή του για τη Γαλλία, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως ο ίδιος δεν έχει παράπονο εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν του αναφέρει ''ορισμένα πράγματα για τα οποία χρειάζεται απόλυτη εχεμύθεια''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υποψηφίου για τη προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης με τις δηλώσεις του πως γνωρίζει κάποια στοιχεία πάνω στο Κυπριακό που δεν αποκαλύπτει, φαίνεται να υποτιμά τους συνεργάτες του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ''ο κ. Μαρκίδης στις συνομιλίες είναι ο πρώτος σύμβουλος και νομικός σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη'', προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν το θεωρεί παράλογο, ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως έχων την ευθύνη, να γνωρίζει κάποιες πληροφορίες, και εφόσον του έχει ζητηθεί να κρατήσει πλήρη εχεμύθια''.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει σημερινή παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ύστερα από δικές του δηλώσεις σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εξέφρασε έκπληξη για την παρέμβαση αυτή επειδή πιστεύει ότι "ένας δημοσιογράφος πρέπει να νοιώθει ελεύθερος να κάνει εκείνο που πιστεύει ότι είναι το καθήκον του, ανεξάρτητα εάν στα μάτια τα δικά μας εμφανίζεται ότι τείνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση''.

    [32] (Κ) Υπουργικό - ΚΥΠΕ - Αναβάθμιση - Παπαδόπουλος

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρία πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), το οποίο θα αποκτήσει έτσι μια νέα δομή.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου, Χαρίλαος Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι με αυτήν, ''αρχίζει μια νέα εποχή για το ΚΥΠΕ και για το ρόλο που διαδραματίζει στην ενημέρωση, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό''.

    [33] (Κ) Χριστόφιας - Κυπριακό - Εκλογές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως θα αποτελέσει δραματική εξέλιξη η πιθανή έλευση στην Κύπρο του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Δραματική εξέλιξη θα είναι να έχουμε πραγματική πρόοδο για λύση στο Κυπριακό πρόβλημα δηλαδή να αλλάξει τη στάση της η Τουρκία για την επίλυση στο Κυπριακό και να μην προβάλλει συνεχώς τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις της που ισοδυναμούν με διχοτόμηση. Αυτή θα είναι η δραματική εξέλιξη'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον εκτιμά πως θα προγραμμάτιζε επίσκεψη στο νησί ο ΓΓ των ΗΕ αν δεν υπήρχε πολύ σοβαρός λόγος για κάτι τέτοιο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''έχει ξαναπεράσει ο ΓΓ και αυτός και οι προηγούμενοι, προσπαθώντας να δημιουργήσουν αυτόν το πολύ σημαντικό λόγο. Θα έρθει και τώρα να κάμει μια προσπάθεια'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως το θέμα είναι αν ''ο ΓΓ των ΗΕ, και τα μέλη του ΣΑ που πρωταγωνιστούν, έχουν μεριμνήσει ώστε αυτή η απαράδεκτη φιλοσοφία του κ. Ντενκτάς και της επίσημης Αγκυρας όπως εκφράστηκε και μέσα από την τελευταία εμφάνιση του κ. Ερντογάν στην Ελληνική Τηλεόραση, θα αλλάξει για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο πάνω στο σχέδιο θα έχουμε τελικά και λύση''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''έχοντας υπόψη και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, και τις δηλώσεις του κ. Σημίτη περί της πιθανότητας κατάθεσης τρίτου σχεδίου και τις δηλώσεις του κ. Μαρκίδη ότι αν κατατεθεί θα είναι κατά τι, αρνητικότερο για μας, λογικό είναι να μην είσαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος''.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση Ελλάδας και Τουρκίας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ασφάλειας, είπε ότι ''κανένας δεν έχει αντίρρηση'' για κάτι τέτοιο.

    Είπε επίσης πως ''υπάρχει και ένα άλλο θέμα το οποίο έχει σχέση με την ασφάλεια και είναι το θέμα της εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατιδίων, μιας παραχώρησης την οποία όπως μας λεει ο κ. Μαρκίδης έκαμε ο Πρόεδρος Κληρίδης εδώ και καιρό''.

    ''Εμείς την επισημάναμε και έχουμε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο. Είναι λάθος αυτή η παραχώρηση'', είπε ο κ. Χριστόφιας. Είπε ακόμη ότι ''το άλλο θέμα που αφορά την ασφάλεια είναι ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης''.

    ''Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε κάποτε επιτύχει, παραχωρώντας εδαφική ακεραιότητα στα κρατίδια, να διευρυνθούν ο ρόλος και οι αρμοδιότητες αυτής της ειρηνευτικής δύναμης, δηλαδή να μην είναι δύναμη παρακολούθησης αλλά δύναμη που να μπορεί να επέμβει για την αποκατάσταση της τάξης'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''αυτό το απέρριψε τελικά ο κ. Ντενκτάς και το Συμβούλιο της Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και μας έμεινε η εδαφική ακεραιότητα των κρατιδίων''.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''υπόσχετο ότι θα το επαναδιεκδικήσει άρα και στο θέμα της ασφάλειας έχουμε και ως Κυπριακή Δημοκρατία που μας αφορά άμεσα τι να συζητήσουμε και τι να διεκδικήσουμε''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι η ημερομηνία σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου θα ανακοινωθεί σύντομα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''μετά τα όσα (ο Πρόεδρος Κληρίδης) είπε για το ΕΣ και ευρισκόμενοι τρεις μέρες πριν από τις εκλογές και στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τα πράγματα και να καλύψει την παρασπονδία του έκαμε αυτή την ανακοίνωση. Δικαίωμα του'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας, είπε, ωστόσο, ότι αν ο Πρόεδρος Κληρίδης ''θα συγκαλέσει το ΕΣ ίσως να το συγκαλέσει μετά τις εκλογές ή πιθανόν να το συγκαλέσει το Σαββάτο ή την Παρασκευή. Αυτό κατά τη δική μου εκτίμηση θα είναι μια προσπάθεια για τα μάτια του κόσμου'', είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''ανέμενε και αναμένει από την κυβερνητική παράταξη και τον Πρόεδρο Κληρίδη τις τελευταίες αυτές τρεις μέρες να πάψουν να εκμεταλλεύονται με αυτόν τον οφθαλμοφανέστατο τρόπο το Κυπριακό και τις εξελίξεις του, αν υπάρχουν και αν δεν υπάρχουν''.

    Ερωτηθείς εάν μπορούμε να προσπερνούμε κατά την προεκλογική περίοδο τις εξελίξεις που ενδεχόμενα υπάρχουν, είπε ότι δυο μέρες πριν από τις εκλογές ''πρέπει να αφεθεί ο κυπριακός λαός ανέμελος και ήρεμος χωρίς να βάλλεται από εξελίξεις που ένας λέει ότι υπάρχουν και είναι ραγδαίες και δραματικές και άλλος να λέει δεν υπάρχουν''.

    [34] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΝΕΔΗΣΥ - Ετήσια βραβεία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τιμήθηκε απόψε από την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων της Νεολαίας του ΔΗΣΥ με το Βραβείο ''Ανθρωπος της Χρονιάς'', για τη συνολική του προσφορά στα κοινά του τόπου.

    Πρόκειται για ένα νέο βραβείο - θεσμό που καθιερώνεται από φέτος παράλληλα με τα βραβεία ''κοινωνικής προσφοράς'' και ''περιβαλλοντικής συνείδησης'', τα οποία απονεμήθηκαν φέτος στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις ''Κάνε Μια Ευχή'' και στην περιβαλλοντική οργάνωση ''Πράσινη Ασπίδα''.

    Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το 2003 θα είναι ένα έτος ιστορικών εξελίξεων για το Κυπριακό.

    [35] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Final Four Cup

    Σε καλαθοσφαιρικούς ρυθμούς θα ζει και θα αναπνέει τις επόμενες 48 ώρες η Λεμεσός, καθώς εκεί θα κτυπάει η καρδιά της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας, με την διεξαγωγή του Final Four Regional Challenge Cup, στο οποίο θα λάβουν μέρος και δυο λεμεσιανές ομάδες ο Απόλλωνας και η ΑΕΛ. Οι άλλες δυο ομάδες είναι η Βοσνιακή Ιγκογκέα Αλεξάντροβατς και η Ρουμανικής Γουέστ Πετρόμ Αράτ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 February 2003 - 18:50:36 UTC