Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μαρκίδης - Οδόφραγμα Λήδρας - Εκδήλωση - Ομιλία
  • [02] (Κ) Χρίστος Ιωσηφίδης - Προεδρικές εκλογές
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κίνηση Υποστήριξης - Εκδήλωση

  • [01] (Κ) Μαρκίδης - Οδόφραγμα Λήδρας - Εκδήλωση - Ομιλία

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα πως με την εκφρασθείσα πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επισκεφθεί την Κύπρο, ''επιβεβαιώνεται ξανά ότι υπάρχει σταθερή απόφαση του διεθνούς παράγοντα να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, πριν την 28η Φεβρουαρίου''.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε φόβους ότι αν το Κυπριακό δεν λυθεί στο χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου, ''θα ακολουθήσει μακρά περίοδος στασιμότητας''.

    ''Αν η Τουρκία δεν κάνει βήματα για λύση τώρα τον Φεβρουάριο, ο επόμενος σταθμός είναι ο Δεκέμβριος του 2004'', είπε ο κ. Μαρκίδης, προσθέτοντας πως ''σε τέτοια περίπτωση και μέχρις ότου επανέλθει η διαπραγματευτική δυνατότητα, οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη''.

    Στη μάχη αυτή, είπε, ''απέναντί μας δεν είναι οι Τ/Κ συμπατριώτες μας, οι οποίοι δίνουν και αυτοί τον δικό τους γενναίο αγώνα, υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά απέναντί μας είναι ο Ραούφ Ντενκτάς και η αιώνια αδιαλλαξία του'', προσθέτοντας πως ''απέναντι μας είναι οι δυνάμεις στην Αγκυρα, που στηρίζουν και καθοδηγούν τον Ντενκτάς, δεν επιτρέπουν ούτε στους Τ/Κ, ούτε καν στην ίδια την Τουρκία να προχωρήσει στον δρόμο της Ευρώπης''.

    ''Η επίλυση του Κυπριακού είναι μια διαρκής διαδικασία που θα την φέρουμε εις πέρας με υπομονή, επιμονή και σταθερότητα'', είπε ο κ. Μαρκίδης, προσθέτοντας πως ''η πολυπόθητη λύση δεν επέρχεται με μία υπογραφή και μόνο''.

    ''Η υπόθεση της λύσης δεν περιορίζεται στις υπογραφές, τις χειραψίες και τα φώτα της δημοσιότητας. Μετά συνεχίζουν τα δύσκολα, στη μεταβατική περίοδο'', είπε.

    Οπως ανέφερε, ''ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να είναι Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου, γιατί η Δημοκρατία πρέπει να είναι η γιορτή των πολιτών, όλων των πολιτών, Ε/Κ και Τ/Κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων'', προσθέτοντας ότι την Κυριακή ο λαός παίρνει μιαν απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της Κύπρου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Ανέφερε ότι μπροστά στην απόφαση αυτή υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος, είπε, ''είναι ο εύκολος δρόμος, είναι δικαίωμα του κόσμου, αν θέλει να αποφύγει το φορτίο της ευθύνης και να παρασυρθεί από τα παλιά, ξεπερασμένα διλήμματα που ταλαιπωρούν την Κύπρο εδώ και δεκαετίες''.

    "Ο σωστός δρόμος, όμως", πρόσθεσε, ''είναι να αναλάβουμε την ευθύνη που επιβάλλει η Δημοκρατία μας, να χρησιμοποιήσουμε σωστά την ψήφο μας''.

    [02] (Κ) Χρίστος Ιωσηφίδης - Προεδρικές εκλογές

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Ιωσηφίδης δήλωσε σήμερα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους και ότι ''ο κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα και να ψηφίσει ελεύθερα'', προσθέτοντας ότι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές παρέχεται μια πραγματική ευκαιρία για μια ευρωπαϊκή προοπτική.

    Σε διάσκεψη Τύπου σήμερα στην οικία του στην Αθηαίνου, ο κ. Ιωσηφίδης είπε ότι μαζί με την Ομάδα Ελεύθερα Σκεπτόμενων Πολιτών αποφάσισαν ότι ήλθε η ώρα να παρέμβουν αποφασιστικά στις εξελίξεις για δύο σημαντικούς λόγους.

    Πρώτον, όπως είπε, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος άμεσης υπογραφής λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν ''ουσιαστικά ως έχει, αντί να αναμένουμε τις 16 Απριλίου 2003 όταν θα υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και μετά να υπογράψουμε οποιανδήποτε λύση για το Κυπριακό''.

    Δεύτερο, ''πιστεύουμε ότι, χάριν στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μπορούμε να βοηθήσουμε στην εσωτερική διακυβέρνηση για να προαχθεί η κυπριακή κοινωνία σε πραγματική ευρωπαϊκή κοινωνία'', είπε.

    Χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ''επικίνδυνα διχοτομικό και ρατσιστικό'', με το οποίο ''παραμερίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/Κ και των Τ/Κ, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, δίδεται επίσημα συγχωροχάρτι στην Τουρκία με τη δική μας υπογραφή για την εισβολή και κατοχή, μετατρέπεται η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας με κατοχυρωμένο πλέον το δικαίωμα τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης σε ολόκληρη την Κύπρο''.

    Ο κ. Ιωσηφίδης χαιρέτισε την αναμενόμενη άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο τα τέλη Φεβρουαρίου και πρότεινε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν ''το συντομότερο δυνατό σε λύση, η οποία να στηρίζεται στο κοινοτικό κεκτημένο, στις πανανθρώπινες αξίες και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    Είπε ότι αν και η Τουρκία δεν είναι έτοιμη σήμερα να καταλήξει σε μιαν τέτοια λύση, ''πιστεύουμε ότι η λύση θα είναι εφικτή μετά τις 16 Απριλίου 2003''.

    Μετά τις 16 Απριλίου, είπε, ''η λύση δεν θα μπορεί πλέον να περιλαμβάνει σοβαρές παρεκκλίσεις σε βάρος των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι θα καταστούν εν δυνάμει Ευρωπαίοι πολίτες με το σύνολο των δικαιωμάτων που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες'' και ότι ''σε αντίθετη περίπτωση, η Κύπρος καθίσταται κράτος προβληματικό στην ΕΕ και οι Κύπριοι πολίτες υποβαθμίζονται σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας''.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του, είπε ότι αποτελείται από συνολικά 10 άξονες εναλλακτικής πολιτικής που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση της Κύπρου και των πολιτών στη βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών αξιοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Οπως είπε, ''το πρόγραμμα εισάγει σχέδια για να δοθεί τόπος στα νιάτα και στις γυναίκες με σκοπό να προσφέρουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων'' και πρόσθεσε ότι ''η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός θα διαδραματίσουν τον ρόλο που πρέπει να έχουν σε μιαν ευρωπαϊκή Κύπρο''.

    Για το Χρηματιστήριο, είπε ότι ''θα αποδοθούν ευθύνες και θα αποζημιωθούν τα θύματα της μεγάλης αυτής απάτης''.

    ''Θέματα όπως η οικογενειακή πολιτική, η υγεία, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη αποτελούν άλλους βασικούς άξονες της δράσης μας'', συνέχισε.

    ''Σκοπός μας είναι η προσφορά στον τόπο, στην κυπριακή κοινωνία. Προτάσεις μας έχουν γίνει κατά καιρούς από διάφορους μικρούς και μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς για να ενταχθούμε στις τάξεις τους. Επί του παρόντος, ο τρόπος λειτουργίας των κομμάτων δεν μας ικανοποιεί. Βεβαίως, δεν αποκλείουμε οποιανδήποτε συνεργασία, η οποία θα επαυξάνει τη δική μας προσφορά στην κοινωνία'', είπε.

    Παρέπεμψε τους πολίτες στο διαδίκτυο, όπου μπορούν να ενημερωθούν για τις πρόνοιές του πληκτρολογώντας http://www.josephides.org

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κίνηση Υποστήριξης - Εκδήλωση

    Δεν είναι η ώρα να αποφασίσουμε ποια κόμματα θα κυβερνήσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά η ώρα να αποφασίσουμε για τη σωστή λύση, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές ''αποφασίζουμε για την Κύπρο μακριά από κομματικές αντιδικίες γιατί η ιστορία δεν μας περιμένει''.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Παγκύπριας Κίνησης Υποστήριξης της υποψηφιότητας του, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσει ''με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι κομματικά'', προσθέτοντας ότι ''δεν είναι ώρα για αντιδικίες και για πειραματισμούς, αλλά η ώρα της Κύπρου''.

    Διαβεβαίωσε ότι θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του ''για να γίνει σύντομα πραγματικότητα το μεγάλο όραμά μας, να εξευρεθεί μια σωστή λύση του Κυπριακού'' και είπε ότι ''οι κομματικές προτάσεις εξουσίας μπορούν να περιμένουν για λίγους μήνες, αλλά το Κυπριακό δεν μπορεί να περιμένει''.

    Είπε ότι ''μπροστά μας έχουμε μιαν ιστορική ευκαιρία για σωστή λύση του Κυπριακού'' και εξήγησε ότι ζήτησε τη λαϊκή εντολή λίγων μηνών επειδή ''θα βρεθούμε μπροστά σε ιστορικές εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει''.

    ''Είναι και δική μου πεποίθηση ότι η πολιτική μας ζωή χρειάζεται ανανέωση'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι όραμα και στόχος του είναι να παραδώσει ''σε λίγους μήνες στις νεώτερες γενιές την σκυτάλη μιας ασφαλούς και ενωμένης Κύπρου ενταγμένης στην ΕΕ''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''σύντομα πρέπει να αναζητήσουμε με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα μια σωστή λύση του Κυπριακού'', προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία που κτίσαμε απέναντι στον διεθνή παράγοντα με τόσο κόπο τα τελευταία χρόνια''.

    ''Εχουμε την υποχρέωση'', συνέχισε, ''να συνεχίσουμε με την ίδια αξιοπιστία για την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, για την εξεύρεση σωστής λύσης του Κυπριακού και για την οριστική εξουδετέρωση οποιουδήποτε κινδύνου διχοτόμησης της ιδιαίτερης πατρίδας μας''.

    ''Για μένα η εύκολη επιλογή ήταν να αποσυρθώ από την πολιτική'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν και η απόφασή του ''πριν από την υποβολή του σχεδίου Ανάν και την ιστορική επιτυχία της Κοπεγχάγης''.

    Είπε ακόμη ότι ''με την ευελιξία και τον ρεαλισμό μας και με την ανεκτίμητη βοήθεια της Ελλάδας κερδίσαμε την ένταξή μας στην ΕΕ, το μεγάλο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό και προκάλεσε τις καταλυτικές αντιδράσεις των Τ/Κ συμπατριωτών μας στα κατεχόμενα'', και αναφερόμενος στο σχέδιο λύσης που έχουν καταθέσει τα Ηνωμένα Εθνη, είπε ότι προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια που θα έχει την ασφάλεια που προσφέρει η ΕΕ στα μέλη της.

    Πρόσθεσε ότι επιστρέφουν, τουλάχιστον, 90.000 πρόσφυγες υπό ε/κ διοίκηση και χιλιάδες άλλοι στις πατρογονικές εστίες τους, επιστρέφονται οι περιουσίες ή δίνονται αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους, απομακρύνεται ο σημαντικότερος αριθμός των εποίκων και αποχωρούν τα κατοχικά στρατεύματα, και ευχαρίστησε όλους όσοι συστρατεύτηκαν μαζί του ''σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα για την Κύπρο, για όλους τους Κυπρίους και προπαντός για την ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών μας''.

    Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαριένς, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και επτά Πρωθυπουργών της ΕΕ στις προσπάθειες του Γλαύκου Κληρίδη για επανένωση της Κύπρου και ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

    Ο εκπρόσωπος των Τ/Κ που ζουν στις ελεύθερες περιοχές, Αϊχάν Μεχμέτ, επέδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη το ''κλειδί της ειρήνης'' και ένα κλαδί ελιάς ως ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών του για επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Μεχμέτ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός θα δώσει την εντολή στον Γλαύκο Κληρίδη να ολοκληρώσει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες την ιστορική του αποστολή για μια σωστή λύση του Κυπριακού.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, αρχηγοί κομμάτων, επικεφαλής κινήσεων και ανεξάρτητες προσωπικότητες που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη.

    Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στην ''ανάγκη, ετούτη την κρίσιμη ώρα των σημαντικών εξελίξεων, ο λαός να αποκρούσει τις περιπέτειες και τους πειραματισμούς'' και να εκφράσει ''την εμπιστοσύνη του σε έναν ηγέτη που μπορεί να αξιοποιήσει τη διεθνή δυναμική και να δώσει μια σωστή λύση στο Κυπριακό''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 February 2003 - 20:49:09 UTC