Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Παπαδόπουλος
  • [03] (K) Τουρκικός Τύπος - Νίκη Παπαδόπουλου
  • [04] (Κ) Τ/κ εφημερίδες - Προεδρικές εκλογές - Παπαδόπουλος
  • [05] (Κ) ΗΕ - Διαγωνισμός για σημαία και ύμνο - Λήξη προθεσμίας
  • [06] (Κ) Τ/Κ πολιτικοί - Αποτελέσματα προεδρικών εκλογών
  • [07] (Κ) Νεολαίες τ/κ κομμάτων - Διαδήλωση
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - Φωτιές ειρήνης
  • [09] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Χρήστος Παναγόπουλος
  • [10] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [11] (Κ) Παπαδόπουλος - Παναγόπουλος (Ορθή επανάληψη)
  • [12] (Κ) Ανδρέας Αγγελίδης - ΔΗΚΟ - Βουλευτική έδρα
  • [13] (Κ) Γλαύκος Κληρίδης - Τάσσος Παπαδόπουλος (1)
  • [14] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τουρκία
  • [16] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο (1)
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΔΗΣΥ (1)
  • [18] (Κ) Γιανάκης Ομήρου - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Στεφανόπουλος - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια
  • [20] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Κυπριακό - Παπαδόπουλος
  • [22] (Κ) Ρομάνο Πρόντι - Παπαδόπουλος
  • [23] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Σημίτης - Τ/Κ
  • [24] (Κ) Καιρός και θερμοκρασίες εξωτερικού
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή
  • [26] (Κ) ΝΑΤΟ - Βέλγιο - Ιράκ - Τουρκία
  • [27] (Κ) Τ/Κ - Ελεύθερες περιοχές - Παπαδόπουλος
  • [28] (Κ) Παπαδόπουλος - Σύνθεση κυβέρνησης
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κασουλίδης - Βρυξέλλες - Αφιξη
  • [30] (Κ) Μπλερ - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή νίκη του υποψηφίου των δυνάμεων της αντιπολίτευσης Τάσσου Παπαδόπουλου στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δημόσια ανακοίνωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για διαγραφή πέντε στελεχών του κόμματος, επειδή υποστήριξαν στις προεδρικές εκλογές τον Αλέκο Μαρκίδη, είναι τα δύο κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο λαός επέλεξε την αβεβαιότητα'' γράφει ότι ο κυπριακός λαός επέλεξε ''με 51,51% την αβεβαιότητα, αφού η έντονη κομματικοποίηση και η πολεμική που δέχθηκε η υποψηφιότητα Κληρίδη από το στενότερό του συνεργάτη Αλέκο Μαρκίδη, και τα οκτώ πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ'' οδήγησαν στην εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Αλλού γράφει ότι από τους πρώτους που συνεχάρησαν το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εκλογή του ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Το ''Θάρρος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Διαγραφές ανήγγειλε ο Αναστασιάδης'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανήγγειλε χθες βράδυ ''τη διαγραφή τριών βουλευτών και δύο μελών του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, αφού σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ''οι πέντε υπέσκαψαν ενεργά την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη''. Αλλού γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύκτας ότι η κυβέρνησή του θα είναι διακυβέρνηση ενότητας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εύκολη Κυριακή σε δύσκολη εποχή'' γράφει ότι ''εύκολη υπόθεση ήταν τελικά οι προεδρικές εκλογές αφού ο Τάσσος Παπαδόπουλος με ποσοστό 51,51% εξελέγη Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθαρίζοντας έτσι το σκηνικό από την πρώτη Κυριακή''. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο στο τέλος Φεβρουαρίου θα βρεθεί μπροστά στο δίδυμο Κληρίδη - Παπαδόπουλου, αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε έτοιμος να συνοδεύσει το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο στη συνάντηση, εάν το επιθυμεί.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο λαός ψήφισε Τάσσο'' γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ο λαός του ανέθεσε το πηδάλιο του κυπριακού κράτους με ποσοστό 51,51%. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η ψεσινή ανακήρυξη του Τάσσου Παπαδόπουλου σε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετατράπηκε σε ενθουσιώδες συλλαλητήριο νίκης, αφού πάνω από 10 χιλιάδες οπαδοί των κομμάτων και των Κινήσεων που υποστήριξαν Παπαδόπουλο, αποθέωσαν το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Νίκη με την πρώτη'' γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξασφάλισε άνετη νίκη και καθαρή, ενώ έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που εκλέγηκε από τον πρώτο γύρο στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο και οι συνεργάτες του μεταβαίνουν σήμερα στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ενόψει της καθόδου στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Νίκη λαού'' γράφει ότι χθες βράδυ σείστηκε το στάδιο ''Ελευθερία'' όταν ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακήρυξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και επίσημα νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνεχάρη από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, το νικητή των Προεδρικών Εκλογών Τάσσο Παπαδόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη Παπαδοπούλου είναι μία νίκη σε ένα δύσκολο αγώνα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Weekly'' σε έκτακτη σημερινή έκδοσή της γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Τάσσος τα κατάφερε'' ότι ο υποψήφιος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης Τάσσος Παπαδόπουλος πέτυχε χθες μεγάλη εκλογική νίκη στις προεδρικές εκλογές, η οποία μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στις δηλώσεις του, απηύθυνε μήνυμα ενότητας προς το λαό, υπογραμμίζοντας πως η επομένη των εκλογών επιβάλλει συλλογική προσπάθεια για λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Κληρίδης - Παπαδόπουλος

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα βρίσκεται στη διάθεση του νέου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου οποτεδήποτε τον χρειαστεί αλλά δεν θα συμμετέχει στις τακτικές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, ο οποίος απαντούσε το πρωί σε ερωτήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο σε σχέση με τις προθέσεις του Γλαύκου Κληρίδη.

    ''Ο Πρόεδρος προσανατολίζεται προς το εξής: Είναι στη διάθεση του νέου Προέδρου να τον συναντά και να εκφράζει οποιαδήποτε άποψη του ζητήσει. Ομως από τη στιγμή που ο κ. Κληρίδης είναι από τη λήξη της θητείας του ένας ιδιώτης δεν θα εξυπηρετούσε οποιοδήποτε σκοπό η επί μονίμου βάσεως συμμετοχή του στο Εθνικό συμβούλιο'', είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Επανέλαβε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ''θα βρίσκεται στη διάθεση του νέου Προέδρου για να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε παράκλησή του για συνεργασία''.

    Ερωτηθείς εάν η αναβολή της σημερινής συνάντησης, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, σημαίνει οποιαδήποτε καθυστέρηση της διαδικασίας, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση πως η αναβολή μιας συνάντησης από μόνη της δεν σημαίνει οποιαδήποτε καθυστέρηση.

    Οπως ανέφερε, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν και η πρόθεση του Γλαύκου Κληρίδη είναι οι συνομιλίες να συνεχιστούν από το νέο Πρόεδρο.

    Αυτό, πρόσθεσε, ''είναι και ένα από τα θέματα που ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συζητήσει με τον κ. Παπαδόπουλο'' σήμερα.

    Σε ερώτηση εάν η σημερινή είναι η τελευταία συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως δεν γνωρίζει.

    [03] (K) Τουρκικός Τύπος - Νίκη Παπαδόπουλου

    Ολες οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στις χθεσινές εκλογές στην Κύπρο και στη νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    «Ο Κληρίδης έμεινε στις κάλπες», γράφει η "Χουριέτ" σε μονόστηλο τίτλο στην πρώτη της σελίδα και σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών "ανοίγουν το δρόμο της αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό".

    Στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα γράφει «Εφυγε ο Κληρίδης» και σχολιάζει ότι επρόκειτο για «έκπληξη». Η εφημερίδα δημοσιεύει μικρό βιογραφικό σημείωμα του Τάσσου Παπαδόπουλου και γράφει ότι ο Μακάριος τον διόρισε υπουργό στα εικοσιπέντε του χρόνια.

    «Πιο δύσκολα τώρα τα πράγματα στην Κύπρο», γράφει η "Σαμπάχ" σε μονόστηλο τίτλο στο πρωτοσέλιδο της. Στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανησυχεί μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Παπαδόπουλος απηύθυνε μήνυμα στους Τουρκοκυπρίους.

    «Εφυγε ο Κληρίδης, ο Παπαδόπουλος ο νέος ηγέτης», γράφει η "Ραντικάλ" σε μονόστηλο στην πρώτη σελίδα της και στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι "ο Γλαύκος Κληρίδης έχασε τις προεδρικές εκλογές που έγιναν εν μέσω διαπραγματεύσεων". Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών "δυσχεραίνει την επίλυση του Κυπριακού".

    [04] (Κ) Τ/κ εφημερίδες - Προεδρικές εκλογές - Παπαδόπουλος

    Οι τ/κ εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών εκλογών και στην ανάδειξη του Τάσσου Παπαδόπουλου στο προεδρικό αξίωμα.

    Η ''Κίπρις'' στεγάζει το δημοσίευμα υπό τον τίτλο ''Περίοδος Παπαδόπουλου στο νότο'' και στον υπότιτλό της γράφει ότι ''ο ε/κ λαός άλλαξε την ηγεσία του''.

    Η ''Γενί Ντουζέν'' γράφει ότι ''Εφυγε ο ένας από αυτούς...(;) είχε συμφωνήσει στη μη επίτευξη συμφωνίας''.

    Η ''Χαλκίν Σεσί'' αναφέρει ότι ''Στο νότο νικητής το πνεύμα της ΕΟΚΑ''.

    Η ''Κίπρισλι'' γράφει: ''Και τώρα τι θα γίνει, αν στο νότο ένα μέλος της ΕΟΚΑ αντικαθίσταται από άλλο και σε μας υπάρχουν οι οπαδοί της προσάρτησης, πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε ειρήνη και λύση;''.

    Η ''Αφρίκα'' γράφει ότι ''Εχασε ο Κληρίδης'' και προσθέτει ότι ''το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει πολύ το σχέδιο Ανάν και τη διαδικασία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    Η ''Ορτάμ'' γράφει ''Νέα περίοδος στη νότια Κύπρο''.

    [05] (Κ) ΗΕ - Διαγωνισμός για σημαία και ύμνο - Λήξη προθεσμίας

    Λήγει σήμερα στις 5 το απόγευμα η προθεσμία που είχαν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη για την υποβολή προτάσεων, μέσω ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, για το σχεδιασμό μιας νέας σημαίας και τη σύνθεση ενός νέου ύμνου για την Κύπρο, που θα αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αργά το απόγευμα θα εκδοθεί από τα ΗΕ ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν.

    Με τη λήξη της σημερινής προθεσμίας, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να διορίσουν τους εκπροσώπους της κάθε πλευράς στις δύο επιτροπές που θα μελετήσουν τις συμμετοχές και θα τους υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.

    [06] (Κ) Τ/Κ πολιτικοί - Αποτελέσματα προεδρικών εκλογών

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα σχολιάσει σήμερα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

    Ο λεγόμενος ''υπουργός εξωτερικών'' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι "οι Ε/Κ απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν και ότι με την ήττα του Γλαύκου Κληρίδη ενταφιάστηκε το σχέδιο".

    Διευκρίνισε πως δεν εννοεί πως ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν πιο θετικός από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, λέγοντας πως ''ο οποιοσδήποτε Ε/Κ ηγέτης δεν διαφέρει από τον άλλο στους στόχους και την αποστολή''.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι με τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών "απομακρύνεται η πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού".

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αφορούν περισσότερο τους Ε/Κ και πως δεν ελπίζει ότι θα αλλάξουν πολλά στο σχέδιο Ανάν.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι ''οι Ε/Κ άλλαξαν έναν ηγέτη τους που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια, κάτι που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι Τ/Κ''. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος θα ενεργήσει εποικοδομητικά στο θέμα της λύσης του Κυπριακού, επειδή υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.

    [07] (Κ) Νεολαίες τ/κ κομμάτων - Διαδήλωση

    Οι νεολαίες των τ/κ κομμάτων που επικρίνουν την πολιτική Ντενκτάς και διάφορες φοιτητικές οργανώσεις πραγματοποίησαν εκδήλωση με την ονομασία ''Με τα τραγούδια προς την Ειρήνη''.

    Οι νέοι, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, συγκεντρώθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία και βροντοφώναξαν ''Ντενκτάς παραιτήσου'', ''Ο Ντενκτάς θα λογοδοτήσει'', ''Πήγαμε για σπουδές 4 ετών στην Τουρκία, δεν θέλουμε να μείνουμε 44 χρόνια''.

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Φωτιές ειρήνης

    Νέα φωτιά ειρήνης άναψε χθες στην κατεχόμενη Κυθραία, αναφέρει ο σημερινός τ/κ Τύπος.

    Πρόκειται, όπως γράφει, για τις φωτιές που ανάβουν οι Τ/Κ σε διάφορα χωριά, για να εκδηλώσουν τον άσβεστο πόθο τους για ειρήνη και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι φωτιές θα καίνε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Στο άναμμα της φωτιάς στην Κυθραία συμμετείχαν οι πολιτικοί ηγέτες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χουσεϊν Αγκολεμλί και Ιζέτ Ιζτζάν.

    [09] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Χρήστος Παναγόπουλος

    Η αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί, διαβεβαίωσε το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης στο εκλογικό επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η επίσκεψη ήταν φιλοφρονητική και πρόσθεσε πως με τον κ. Παναγόπουλο "έχουμε μια στενή και παλιά φιλία, μου έδωσε τα συγχαρητήρια και είχαμε μια γενική συζήτηση για το Κυπριακό και θα συνεχίσουμε τις επαφές όλες αυτές τις ημέρες».

    Σημείωσε ότι είναι συμβολικό το γεγονός πως η πρώτη επίσκεψη που είχε μετά την επανεκλογή του ήταν αυτή του Πρεσβευτή της Ελλάδας.

    Ο κ. Παναγόπουλος μετέφερε τις «ολόψυχες και ολόθερμες ευχές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνισμού γενικότερα στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει».

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας πρόσθεσε ότι «κοινή πολιτική βούληση», τόσο του νέου Προέδρου όσο και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, «είναι να εργαστούμε σύντομα και να διευθετήσουμε μια συνάντηση» μεταξύ του κ. Παπαδόπουλου και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, όπως είπε, μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα συνεχίσει η αγαστή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τη νέα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπαγόπουλος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως «αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός χθες».

    [10] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε το πρωί τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. ντε Σότο είπε ότι σήμερα θα συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, σημειώνοντας ότι σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [11] (Κ) Παπαδόπουλος - Παναγόπουλος (Ορθή επανάληψη)

    Η αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί, διαβεβαίωσε το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης στο εκλογικό επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η επίσκεψη ήταν φιλοφρονητική και πρόσθεσε πως με τον κ. Παναγόπουλο "έχουμε μια στενή και παλιά φιλία, μου έδωσε τα συγχαρητήρια και είχαμε μια γενική συζήτηση για το Κυπριακό και θα συνεχίσουμε τις επαφές όλες αυτές τις ημέρες».

    Σημείωσε ότι είναι συμβολικό το γεγονός πως η πρώτη επίσκεψη που είχε μετά την επανεκλογή του ήταν αυτή του Πρεσβευτή της Ελλάδας.

    Ο κ. Παναγόπουλος μετέφερε τις «ολόψυχες και ολόθερμες ευχές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνισμού γενικότερα στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει».

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας πρόσθεσε ότι «κοινή πολιτική βούληση», τόσο του νέου Προέδρου όσο και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, «είναι να εργαστούμε σύντομα και να διευθετήσουμε μια συνάντηση» μεταξύ του κ. Παπαδόπουλου και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, όπως είπε, μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα συνεχίσει η αγαστή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τη νέα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπαγόπουλος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως «αυτό είπε και ο Πρωθυπουργός χθες».

    [12] (Κ) Ανδρέας Αγγελίδης - ΔΗΚΟ - Βουλευτική έδρα

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε σήμερα ότι είναι πρόωρο να συζητείται αυτή την ώρα οτιδήποτε για διαδοχή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη θα εξαρτηθεί από την απόφαση του κ. Παπαδόπουλου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση όλων των συνεργαζομένων κομμάτων που ανέδειξαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην προεδρία της Δημοκρατίας, στα γραφεία του εκλογικού επιτελείου, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως σε περίπτωση παραίτησης του κ. Παπαδόπουλου από την προεδρία του κόμματος τότε «θα υπάρξει εφαρμογή των καταστατικών προνοιών του ΔΗΚΟ. Εφόσον εγερθεί τέτοιο θέμα, συνέχισε τότε θα υπάρξει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος με εκλογικό συνέδριο''.

    [13] (Κ) Γλαύκος Κληρίδης - Τάσσος Παπαδόπουλος (1)

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε σήμερα από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να συγκαλέσει το συντομότερο το Εθνικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ζήτησε τη συμβολή του Προέδρου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα ανταποκριθεί θετικά.

    [14] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Δηλώσεις

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι «αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι η νίκη του κ. Παπαδόπουλου», προσθέτοντας πως «εναπόκειται στον κ. Παπαδόπουλο να διαβουλευτεί με τα κόμματα που τον στηρίζουν πώς θα γίνει η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο και σε σχηματισμό» και στη συνέχεια να αποφασίσει μαζί με τα κόμματα ποια άτομα θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

    [15] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τουρκία

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην Αγκυρα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    [16] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο (1)

    Ο νεοκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι επιθυμία του "είναι να μην δημιουργηθεί κανένα χάσμα στην πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού".

    Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε να είναι απρόσκοπτη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων".

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι το μεσημέρι επρόκειτο να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΔΗΣΥ (1)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι μυστικό πως υπήρχε κρίση στο Δημοκρατικό Συναγερμό και ότι ''αποκορύφωση της κρίσης ήταν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα''.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο ΔΗΣΥ μετά το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο κ. Κασουλίδης συνέστησε ψυχραιμία και όχι βιαστικές κινήσεις.

    [18] (Κ) Γιανάκης Ομήρου - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι το κυπριακό και η εσωτερική διακυβέρνηση βρίσκονται ''μπροστά μας και θα χρειαστούν όλες οι δυνάμεις της κυπριακής κοινωνίας, μέσα σε ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας, σε συμπόρευση με την Ελλάδα και τους Τουρκοκυπρίους, για να πάμε στην καινούργια εποχή'' που βρίσκεται ενώπιόν μας.

    [19] (Κ) Στεφανόπουλος - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    [20] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7178            1,7281
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8404            1,8514
    Λίρα Αγγλίας                     1,1504            1,1573
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,1184        222,8873
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1169          3,1418
    Δολάριο Καναδά                     2,7996          2,8219
    Κορώνα Δανίας                     12,7542         12,8562
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9003         13,0030
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6252         15,7502
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5277          2,5479
    

    [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Κυπριακό - Παπαδόπουλος

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι η λαϊκή εντολή ανήκει τώρα στον εκλεγέντα Πρόεδρο, οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί θα την δώσει, αλλά δεν είναι πλέον θέμα δικό του η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το συντονισμό της πολιτικής αναφορικά με το Ιράκ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αποδίδει τη μη επανεκλογή του ''στην επιθυμία του λαού να έχει κάποια αλλαγή''.

    [22] (Κ) Ρομάνο Πρόντι - Παπαδόπουλος

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νικητή των χθεσινών εκλογών στην Κύπρο Τάσσο Παπαδόπουλο, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα για την επιτυχία της αποστολής του νέου Προέδρου, τόσο σχετικά με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της ένταξης στην ΕΕ όσο και με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Το τηλεγράφημα του κ. Πρόντι, που εκφράζει και το σύνολο των Επιτρόπων, αναφέρει τα εξής:

    «Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού προσωπικά σας συγχαίρω θερμώς για την εκλογή σας ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ειμαι βεβαιος ότι υπό την ηγεσία σας η Κύπρος θα συνεχίσει την επιτυχή προετοιμασία της για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Μαϊου 2004. Η ευρύτητα των γνώσεων σας για την ΕΕ την οποία αποκτήσατε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων εγγυάται την επιτυχία σας.

    Επίσης αναμένω ότι η εκλογή σας θα οδηγήσει σε επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση το συνολικό σχέδιο λύσης που έχουν προτείνει τα Ηνωμένα Εθνη.

    Σας παρακάλω να δεχθείτε τη διαβεβαίωση της υψηλοτέρας εκτιμήσεώς μου».

    Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκδόθηκε επίσης σήμερα, γίνεται ειδική αναφορά στη συμβολή του απερχόμενου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη τόσο για την ένταξη όσο και για το Κυπριακό.

    Οπως αναφέρεται: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε να υπογραμμίσει το ρόλο που διαδραμάτισε ο απερχόμενος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης στην προετοιμασία της ένταξης της Κύπρου. Χάρις στις προσωπικές του προσπάθειες η Κύπρος μπόρεσε να ολοκληρώσει επιτυχώς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [23] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Σημίτης - Τ/Κ

    Ο νεοεκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί τη Δευτέρα για την Αθήνα για επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο οποίος του απηύθυνε σχετική πρόσκληση.

    Ερωτηθείς για την ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του με την ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι δεν υπάρχει ατζέντα, επισημαίνοντας ότι με τον κ. Σημίτη υπήρχε συχνή επικοινωνία και στο παρελθόν.

    [24] (Κ) Καιρός και θερμοκρασίες εξωτερικού

    
    
    Στις 1200 Ωρα Γκρίνουιτς στις 17/2/2003
    --------------------------------------------------------------------
    Πόλεις         Θερμοκρασία             Καιρός
    (Βαθμοί Κελσίου)
    --------------------------------------------------------------------
    Aθήνα               6              Βροχή
    Βελιγράδι          -1              Αίθριος
    Βιέννη             -1              Αίθριος
    Βρυξέλλες           0              Αίθριος
    Γενεύη             -1              Κυρίως Αίθριος
    Θεσσαλονίκη         2              Χιόνι
    Κάιρο              23              Αίθριος
    Κίεβο              -6              Συννεφιά
    Κουβέιτ            21              Αίθριος
    Κωνσταντινούπολη    6              Συννεφιά
    Λονδίνο             3              Αίθριος
    Μινσκ              -6              Συννεφιά
    Μόσχα              -5              Χιόνι
    Μπαχρέιν           20              Αίθριος
    Παρίσι              1              Ηλιόλουστος
    Πράγα              -5              Αίθριος
    Ρώμη               11              Αίθριος
    Σόφια              -2              Συννεφιά
    Τζέντα             30              Αίθριος
    Τρίπολη (Λιβύη)    15              Συννεφιά
    Φραγκφούρτη         1              Αίθριος
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠE/ΜΜ)

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή

    Αμετάβλητος παρέμεινε στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης Τιμών, παρά το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγματευόταν οριακά πτωτικά. Η αγορά παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, κλείνοντας τελικά στην προηγούμενη τιμή κλεισίματος της, στις 90,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 723 χιλιάδες λίρες.

    [26] (Κ) ΝΑΤΟ - Βέλγιο - Ιράκ - Τουρκία

    Η Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμου του ΝΑΤΟ υιοθέτησε το αίτημα της Τουρκίας για προστασία, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ιράκ, αφού προηγουμένως έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει το Βέλγιο για την άρση του βέτο.

    [27] (Κ) Τ/Κ - Ελεύθερες περιοχές - Παπαδόπουλος

    Ο Εκπρόσωπος των Τ/Κ που ζουν στις ελεύθερες περιοχές Αϊχάν Μεχμέτ συνεχάρη τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του.

    Ο κ. Μεχμέτ ευχήθηκε ότι ο κ. Παπαδόπουλος ''θα εργαστεί για μιαν ειρηνική λύση, ώστε οι Ε/Κ και οι Τ/Κ να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια σε μιαν ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ''.

    [28] (Κ) Παπαδόπουλος - Σύνθεση κυβέρνησης

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έχει κάνει διαπραγματεύσεις και έχει ''μια καθαρή ιδέα'' στο μυαλό του για τη σύνθεση της κυβέρνησής του, τα μέλη της οποίας θα ανακοινώσει την 1η Μαρτίου. Είπε ακόμη ότι επειδή θέλει να είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ''πρέπει οι δεσμοί με το κόμμα να μην υπάρχουν'', προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι προς το καλό και του τόπου και του ΔΗΚΟ.

    Οσον αφορά τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα συναντηθεί ξανά με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την Τετάρτη το πρωί για να επιβεβαιώσουν από κοινού τις πτυχές αυτού του θέματος που έχουν ήδη συζητήσει.

    [29] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κασουλίδης - Βρυξέλλες - Αφιξη

    Εφθασε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μετέβη στις Βρυξέλλες ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ελληνα Πρωθυπουργού και προεδρεύοντος της ΕΕ Κώστα Σημίτη προς τους αρχηγούς των 10 υπό ένταξη χωρών και των τριών υποψηφίων για να ενημερωθούν αύριο για την απόφαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα του Ιράκ.

    Αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Σημίτη.

    [30] (Κ) Μπλερ - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, στο οποίο επιβεβαιώνει την προσδοκία του για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Στο μήνυμά του, ο κ. Μπλερ αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση προσδοκεί να εργαστεί με τη νέα κυβέρνηση στην Κύπρο και ενθαρρύνεται από την αποδοχή από τον κ. Παπαδόπουλο των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 February 2003 - 18:49:23 UTC