Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 20η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Ιακώβου - Παπανδρέου - Τηλεφωνική συνομιλία
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μνημόσυνο Αυξεντίου
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 20η αγωνιστική

    Ισόπαλο 2 - 2 έληξε το χθεσινοβραδινό παιγνίδι μεταξύ της ΑΕΛ και του Απόλλωνα, στο πλαίσια της 20ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    [02] (Κ) Ιακώβου - Παπανδρέου - Τηλεφωνική συνομιλία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος του τηλεφώνησε για να του ευχηθεί επί τη αναλήψει των καθηκόντων του.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μνημόσυνο Αυξεντίου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, παρέστη σήμερα στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Μαχαιρά.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, καθώς και οι προβληματισμοί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της συνάντησης των δύο πλευρών στη Χάγη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα τεκταινόμενα στο ΔΗΣΥ με την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος από τους Νίκο Αναστασιάδη και Ιωάννη Κασουλίδη και η παραμονή του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στη θέση του μέχρι τις 10 ή τις 30 Μαρτίου, αναλόγως των εξελίξεων στο εθνικό θέμα.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Πρώτο τεστ Τάσου, πρώτη αποτυχία'', ότι η επιλογή των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αποτελούσε το πρώτο τεστ για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η χθεσινή ανακοίνωση των ονομάτων των νέων Υπουργών ''μετά από ένα μαραθώνιο και οργιώδες παρασκήνιο μέχρι και τα μεσάνυκτα, μόνο απογοήτευση σκόρπισε τόσο ανάμεσα σε κάποιες από τις συνεργαζόμενες δυνάμεις, όσο και γενικότερα στην κυπριακή κοινωνία''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ επικοινώνησε με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, από τον οποίο ζήτησε βοήθεια, προκειμένου να πεισθεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να δεχθεί την πρόταση για διεξαγωγή ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων την 30η Μαρτίου 2003.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Καμώματα της νύκτας'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, που εγκαθιδρύθηκε από χθες, ''σημαδεύτηκε με ολονύκτιες διαβουλεύσεις, συζητήσεις, απαιτήσεις και απειλές από όλους προς όλους'' και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε με το ΚΙΣΟΣ, που διεκδικούσε τρία Υπουργεία. Αλλού γράφει ότι, λόγω της υπουργοποίησης των Δώρου Θεοδώρου, Μάρκου Κυπριανού, Γιώργου Λιλλήκα, και Ανδρέα Χρίστου, που διατηρούσαν βουλευτική έδρα, τις θέσεις τους καταλαμβάνουν αντιστοίχως οι επιλαχόντες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, Μαρίνος Σιζόπουλος, Φύτος Κωνσταντινίδης, Αδάμος Αδάμου και Ντίνος Χατζηνικόλας. Τη θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Βουλή καταλαμβάνει ο ΓΓ του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο του θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Από πού πάνε στη Χάγη;'', γράφει πως επικρατεί έντονος προβληματισμός στην ε/κ πλευρά για τη στάση που θα τηρήσει στις 10 Μαρτίου στη Χάγη, και την απάντηση που θα πρέπει να δώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, που θα κρίνει την τύχη του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ από τον νυν Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη και τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και για τις κινήσεις στις οποίες προβαίνουν τα δύο στελέχη του κόμματος, προκειμένου να επιτύχουν - ο καθένας για τον εαυτό του - το επιθυμητό αποτέλεσμα στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Κτίζουν 'Πενταμερή' οι ΗΠΑ'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οικοδομούν ''Πενταμερή'' με τη συμμετοχή των δυο πλευρών στην Κύπρο και των εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, με σκοπό την επισφραγίσει του θετικού αποτελέσματος των ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου Ανάν, εάν βεβαίως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Ντενκτάς αποδεχτούν τη διεξαγωγή τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, δήλωσε ότι παραμένει στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα μέχρι τις 10 Μαρτίου και, εάν αποφασισθεί η διεξαγωγή ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του Γενικού Εισαγγελέα μέχρι την 30η Μαρτίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με κύριο τίτλο ''Δυσφορία για υπουργεία'', γράφει πως ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί από την κατανομή των Υπουργείων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αντιδράσεις καταγράφονται και στο Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών για την υπουργοποίηση του Ευθύμιου Ευθυμίου στο Υπουργείο Γεωργίας. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ αναγκάστηκε να τροποποιήσει δυο σχεδιασμούς της σε σχέση με την Κύπρο και συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο για την Κύπρο που θα συνοδεύει τη Συνθήκη Προσχώρησης και τη διοργάνωση της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για οικονομική ενίσχυση της Κύπρου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Η τροποποίηση έγινε μετά τη μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για απάντηση στον ΓΓ του ΗΕ από τις δυο πλευρές στις 10 Μαρτίου.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο ''Καλή αρχή'', ότι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο ανέλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμα - συμβόλαιο με το λαό και ότι, με την ανακοίνωση της σύνθεσης και τη νενομισμένη διαβεβαίωση της κυβέρνησης, πήρε σάρκα και οστά η κυβέρνηση της Αλλαγής, του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Αλλη είδηση αφορά την παραίτηση του νέου Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, Κυριάκου Καζαμία, από το αξίωμα του Δημάρχου Αμμοχώστου και την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών για ανάδειξη νέου Δημάρχου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 2 March 2003 - 18:49:05 UTC