Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Ευρωβουλή
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [03] (K) ΗΠΑ - Χάγη - Κυπριακό - Αντίδραση
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [05] (K) Γεώργιος Πικής - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - ΥΠΕΞ
  • [06] (K) ΓΓ ΣτΕ - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Βίλιερς - Χάγη - Ντενκτάς
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Τουρκία - Κύπρος - ΟΗΕ- ΕΕ - Τύπος
  • [10] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ομήρου - Χάγη
  • [11] (Κ) ΕΕ - Φιλορί - Κύπρος
  • [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ
  • [15] (Κ) Παπανδρέου - Χάγη - Κυπριακό - Ιράκ
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [17] (Κ) Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας - Κύπρος - Εκδηλώσεις
  • [18] (Κ) Αγκυρα - ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας
  • [19] (Κ) Λήδρα Πάλας - 10χρονη Ε/Κ - Τ/Κ δότης
  • [20] (Κ) ΥΠΕΞ Γαλλίας - Χάγη - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Βρετανία - Επιτροπή Αλληλεγγύης - Κυπριακό - Εκδηλώσεις
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) Διυπουργική σύσκεψη - Ιράκ - Μέτρα
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - ΕΕ
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Χάγη
  • [26] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Φιλολογικό μνημόσυνο

  • [01] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Ευρωβουλή

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    Ισόπαλος 1 - 1 έληξε ο χθεσινοβραδινός αγώνας μεταξύ Ομόνοιας και Διγενή Μόρφου στο στάδιο ΓΣΠ με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Κύπρου.

    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής διεξάγονται σήμερα έξι παιχνίδια, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο αγώνας ΑΠΟΕΛ Απόλλωνα, που αρχίζει στις 7.00 απόψε στο στάδιο ΓΣΠ.

    Οι άλλοι αγώνες, που θα αρχίσουν στις 3.30 το απόγευμα, είναι: Αρης ΑΕΚ (Τσίρειο στάδιο), Εθνικός Αχνας Ανόρθωση (στάδιο Αχνας), Αλκή Εθνικός Ασσιας (στάδιο ΓΣΖ), ΠΑΕΕΚ ΑΕΛ (στάδιο Κερύνεια/Επιστροφή) και Ενωση Νέων Παραλιμνίου ΘΟΪ (στάδιο Παραλίμνι).

    Αύριο θα διεξαχθεί στις 7.00 το βράδυ το παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού Νέας Σαλαμίνας στο στάδιο ΓΣΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [03] (K) ΗΠΑ - Χάγη - Κυπριακό - Αντίδραση

    Τη βαθιά απογοήτευσή τους για την κατάρρευση των συνομιλιών του Κυπριακού στη Χάγη εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτοχρόνως η Ουάσινγκτον επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ανέφερε: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από το γεγονός ότι οι συνομιλίες του ΓΓ με τους δυο ηγέτες στη Χάγη δεν κατέληξαν σε συμφωνία για να τεθεί αυτό το σχέδιο σε δημοψήφισμα ενώπιον των δυο κοινοτήτων. Οι ΗΠΑ υποστήριζαν για πολύ καιρό τις προσπάθειες του ΓΓ και την πρωτοβουλία του για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης».

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν η στάση του κ. Ντενκτάς είναι η αιτία για την κατάρρευση των συνομιλιών, ο κ. Μπάουτσερ επέρριψε την ευθύνη στον Ραούφ Ντενκτάς τονίζοντας ότι ο κ. Ανάν περιέγραψε «τις απαντήσεις που έλαβε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Ντενκτάς στις προτάσεις του για το δημοψήφισμα και τους λόγους για τους οποίους δεν πέτυχαν οι προσπάθειές του''.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Το πλεονέκτημα έδρας του Κεραυνού έσπασε ο ΑΠΟΕΛ, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή του νίκη στο Στρόβολο με 81 70 στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    Ο ΑΠΟΕΛ προηγείται τώρα με 1 0 στις νίκες. Για να περάσει μια ομάδα στον τελικό του Πρωταθλήματος χρειάζεται να πετύχει τρεις νίκες.

    Σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις πέντε μέχρι οκτώ του Πρωταθλήματος συγκρούονται απόψε στις επτά η ΕΝΑΔ με την Ομόνοια στον Αγιο Δομέτιο και η ΕΘΑ με τον Αχιλλέα στο στάδιο ''Ελευθερία''.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (K) Γεώργιος Πικής - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - ΥΠΕΞ

    Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεώργιος Πικής ορκίστηκε χθες στη Χάγη μαζί με τους υπόλοιπους 17 Δικαστές που αποτελούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    [06] (K) ΓΓ ΣτΕ - Κυπριακό

    [07] (Κ) Βίλιερς - Χάγη - Ντενκτάς

    ''Μεγάλη ντροπή'' χαρακτήρισε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την άρνησή του να θέσει το σχέδιο σε δημοψήφισμα.

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το αδιέξοδο που προέκυψε στο Κυπριακό στη Χάγη και η επίρριψη ευθυνών για αυτό το αδιέξοδο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από μέρους του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κριστόφ Φιλορί ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στις 2 Μαϊου του 2004 η Τουρκία θα κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος, η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των προσπαθειών για λύση και το λαϊκό δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν που προτίθενται να διεξάγουν στις 30 Μαρτίου στα κατεχόμενα τ/κ κόμματα και οργανώσεις.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Στο τέλος του δρόμου το σχέδιο Ανάν'', ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανακοίνωσε χθες στη Χάγη ''το τέλος του δρόμου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού'' και ότι επιρρίπτονται ευθύνες για το αδιέξοδο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας μιλούν για πόρτα που δεν έκλεισε εντελώς. Σε άλλο θέμα γράφει πως εντολοδόχος Πρωθυπουργός της Τουρκίας ορίστηκε ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Η ''Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Κατάμουτρα διαψεύδει τον Ντενκτάς'' γράφει ότι απερίφραστα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είπε κατάμουτρα στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ότι ευθύνεται για το ναυάγιο της Χάγης, εις επήκοον εκατομμυρίων Τούρκων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου επέστρεψε το φάκελο με τις αξιολογήσεις αστυνομικών στο Αρχηγείο Αστυνομίας επειδή διαπίστωσε ότι ''όλοι είναι εξαίρετοι''.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Κατεχόμενη Ευρώπη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι αυστηρή νότα προς την Τουρκία έστειλε η Ευρωπαϊκή Ενωση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κριστόφ Φιλορί να δηλώνει ότι ''από τις 2 Μαϊου 2004 η Τουρκία θα κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος''. Η θέση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετεί το Κυπριακό σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ''προσεκτικός έως περίεργος'' εμφανίστηκε στο θέμα της επίρριψης ευθυνών ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ναυάγιο και θυμός Ανάν'' γράφει ότι το ναυάγιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη Χάγη συνοδεύτηκε από το θυμό και την απογοήτευση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν λόγω της προκλητικά αδιάλλακτης στάσης του Τ/Κ ηγέτη και της κατάρρευσης των προσπαθειών του αλλά και γιατί ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο κ. ντε Σότο, όταν τον ενημέρωναν, ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι για την αλλαγή της τουρκικής στάσης. Αλλού γράφει ότι στις άμεσες προτεραιότητες του Προέδρου Παπαδόπουλου βρίσκεται το θέμα του ατόμου που θα τοποθετεί επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο βασικό θέμα με τίτλο ''Μετέωρες προοπτικές'' ότι μετέωρο είναι το επόμενο βήμα στο Κυπριακό μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Χάγη, αφού τα ΗΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι ''παγώνει'' η πρωτοβουλία τους μέχρι να υπάρξει αλλαγή των δεδομένων. Η προσοχή τώρα της Λευκωσίας στρέφεται στην έκθεση που θα υποβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην οποία θα διαφανεί εάν θα καταλογισθούν ευθύνες για το αδιέξοδο ή όχι και εάν ο κ. Ανάν καταθέσει τους όρους εντολής του. Αλλού γράφει ότι δημοψήφισμα υπό την επιτήρηση των ΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθούν στις 30 Μαρτίου οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Διεθνής κινητοποίηση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε να συνεχίσει και εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για λειτουργική λύση του Κυπριακού που θα εξυπηρετεί τα σωστά συμφέροντα Ε/Κ και Τ/Κ και ταυτόχρονα εξήγγειλε διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση αναφορικά με τα γεγονότα της Χάγης και τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι ο κ. Χάνεϊ επέρριψε σαφείς ευθύνες για το αδιέξοδο στο Κυπριακό στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Ωστε αυτό ήταν, μετά;'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προκάλεσε την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Χάγη, τερματίζοντας έτσι τις για χρόνια εντατικές προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του προβλήματος, αφήνοντας τους Τ/Κ σε απομόνωση και βάζοντας σε αμφιβολίες την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας. Αλλού προβάλλει δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα ότι η κυπριακή κυβέρνηση μελετά το θέμα της δημιουργίας αποθηκευτικών χώρων στρατηγικών καυσίμων στην Ελλάδα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αναθεωρούνται οι προβλέψεις για το 2003'' γράφει ότι σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας το 2003 ενόψει Ιράκ αλλά και διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση προχωρεί με οδηγίες του νέου Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού το Υπουργείο. Αλλού γράφει ότι οι τιμές των μετοχών ακολούθησαν ελεύθερη πτώση την Τρίτη, αντιδρώντας στην κατάρρευση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Τουρκία - Κύπρος - ΟΗΕ- ΕΕ - Τύπος

    Η αποτυχία των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου θα οδηγήσει σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    ''Ο κυπριακός εφιάλτης άρχισε'', είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της "Ραντικάλ", η οποία τονίζει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''επιχαίρει'' για την αποτυχία των συνομιλιών τη Δευτέρα στη Χάγη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ''όλοι έχασαν στην Κύπρο, εκτός από έναν (τον Ντενκτάς).

    Η "Ραντικάλ" υπογραμμίζει ότι χρειάζεται τώρα ένα ''θαύμα'' για να καταλήξουν η ελληλοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά σε ένα συμβιβασμό για το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Η Τουρκία έχασε μιαν ευκαιρία να απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ένταξή της στην ΕΕ'', μη χρησιμοποιώντας αρκετή από την επιρροή της για την εξεύρεση λύσης, τονίζει αρθρογράφος της εφημερίδας.

    Η εφημερίδα εκτιμά ακόμα ότι η αποτυχία να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε μια συμφωνία για την Κύπρο θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη προσέγγιση της Αγκυρας προς τις ΗΠΑ μετά την πιθανή ''απομόνωσή'' της από την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τη "Μιλιέτ", η αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών θα έχει επιπτώσεις κυρίως στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στα σχέδια της Αγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ.

    ''Μια μη-λύση θα προκαλέσει μια αντιτουρκική στάση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (...) Η Τουρκία θα υποφέρει'', εκτιμά αρθρογράφος της εφημερίδας.

    Πολλές εφημερίδες επισημαίνουν την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία θα καταστεί δύναμη κατοχής

    [10] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ομήρου - Χάγη

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδείξει χωρίς περιστροφές τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο των συνομιλιών στη Χάγη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    [11] (Κ) ΕΕ - Φιλορί - Κύπρος

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, επανέλαβε σήμερα ότι χωρίς επίλυση του Κυπριακού, θα είναι πολύ δύσκολο πολιτικά στο τέλος του 2004 να ληφθεί απόφαση σε επίπεδο ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/3/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7118            1,7220
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8904            1,9017
    Λίρα Αγγλίας                     1,1716            1,1786
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,2302        223,0000
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1536          3,1788
    Δολάριο Καναδά                     2,7844          2,8066
    Κορώνα Δανίας                     12,7031         12,8047
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,4827         13,5905
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9172         16,0445
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5082          2,5282
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,56  (-0,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    543.182
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    345.180    310,21  (-0,95)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    295.712     89,23  (-1,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.097     72,77  (-1,41)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.096     17,22  (-1,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.739     58,65  ( 0,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.454     86,53  (-0,33)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.824     17,96  ( 0,34)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        192     73,44  ( 2,20)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.513      2,83  (-1,74)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     31.976     15,51  (-2,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,70  ( 6,46)
    Ξενοδοχεία                    £     16.830     43,01  (-1,06)
    Αλλες Εταιρείες               £     33.044     78,37  ( 0,41)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ

    Τα θέματα που έχουν σχέση με τους Τ/Κ θα απασχολήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τόσο το Εθνικό όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν πως θα λαμβάνονταν από το κυπριακό κράτος προς την κατεύθυνση των Τ/Κ.

    [15] (Κ) Παπανδρέου - Χάγη - Κυπριακό - Ιράκ

    Το Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο της Χάγης, δεν κλείνει ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Τουρκία αλλά ούτε και για την ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η δυναμική που υπάρχει για το Κυπριακό μπορεί να συνεχιστεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    ''Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την τελική επίλυση αυτού του προβλήματος'', δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Ανοδικά επιχείρησε να κινηθεί σήμερα, χωρίς ωστόσο τελικά να το καταφέρει, η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από τις χθεσινές σημαντικές απώλειες που κατέγραψε. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τελικά οριακή πτώση της τάξης του 0,47%, κλείνοντας στις 82,56 μονάδες, παρά το γεγονός ότι αρχικά κατέγραφε σημαντική ποσοστιαία άνοδο 1,51%. Μείωση σε σχέση με χθες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 543 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας - Κύπρος - Εκδηλώσεις

    Για πρώτη φορά έξι πρεσβείες θα συνεορτάσουν με σειρά εκδηλώσεων στην Κύπρο την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας που καθιερώθηκε στις 20 Μαρτίου και έγινε για ανθρώπους στις πέντε ηπείρους το σύμβολο της κοινής συνύπαρξης σε ένα χώρο που μοιράζεται την ίδια γλώσσα αλλά και τις ίδιες αξίες.

    Κατά τη διάρκεια σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Ζακ Ντεπέιν και εκπρόσωποι πέντε χωρών της γαλλοφωνίας στην Κύπρο ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο πλαίσιο των οποίων θα έρθουν στην Κύπρο ο Ελληνας συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης και η Ελληνίδα δημιουργός και ερμηνεύτρια Μελίνα Τανάγρη.

    [18] (Κ) Αγκυρα - ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγκυρα ο ένατος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    [19] (Κ) Λήδρα Πάλας - 10χρονη Ε/Κ - Τ/Κ δότης

    Με μια αγκαλιά κόκκινα τριαντάφυλλα και ένα πλατύ χαμόγελο ανέμενε στο Λήδρα Πάλας τον άνθρωπο που της έσωσε τη ζωή, η δεκάχρονη σήμερα Ε/Κ Αντρη Γρηγορίου, η οποία πριν από τρία χρόνια υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών με δότη τον 32χρόνο σήμερα Τ/Κ Ουρ Γιάλτσεν.

    Στον ελεγχόμενο από τα Ηνωμένα Εθνη χώρο, όπου για έβδομη μέρα Ε/Κ και Τ/Κ συρρέουν για να δώσουν αίμα για την εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για την πεντάχρονη Τ/Κ Τζαλέ Σακάουγλου, οι δύο νέοι, φανερά συγκινημένοι, επεσήμαναν τη σημασία που έχουν αυτές οι δικοινοτικές εκδηλώσεις που χαρίζουν ζωή και φέρνουν κοντά Ε/Κ και Τ/Κ.

    [20] (Κ) ΥΠΕΞ Γαλλίας - Χάγη - Κυπριακό

    Τη λύπη της χώρας του για το αδιέξοδο που παρατηρήθηκε στο Κυπριακό στις συνομιλίες στη Χάγη, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης του Τύπου.

    [21] (Κ) Βρετανία - Επιτροπή Αλληλεγγύης - Κυπριακό - Εκδηλώσεις

    Σειρά εκδηλώσεων για το Κυπριακό θα οργανώσει η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς την Κύπρο στα πλαίσια του αγώνα ''για μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ, το κοινοτικό κεκτημένο και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου για επανένωση της Κύπρου''.

    Σχετικό ανακοινωθέν αναφέρει πως η Υποεπιτροπή Δραστηριοτήτων του Σώματος συνήλθε χθες σε έκτακτη συνεδρία και αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις που είναι ''επακόλουθο της αποτυχίας των συνομιλιών στη Χάγη ως αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας''.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΥΠΟΣΧΕΣΗ» ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ

    Τελέστηκαν στις 6 Μαρτίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Υπόσχεση» του Κύπριου καλλιτέχνη Λευτέρη Ολύμπιου, στον εκθεσιακό χώρο της Πόλης του Μεξικού, Casa del Lago.

    Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Συμφωνίας Κύπρου-Μεξικού για Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Συνεργασία, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την Πρεσβεία της Κύπρου στο Μεξικό σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού και το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού, στο οποίο ανήκει ο εκθεσιακός χώρος.

    Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο θέμα των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής. Ο καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας ευρείες εικονογραφικές αναφορές από τη βυζαντινή εικονογραφία, την αναγεννησιακή τέχνη και την αρχαία κυπριακή τέχνη, ασχολείται με το πρόβλημα των αγνοουμένων, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και το πρόβλημα των προσφύγων. Η Έκθεση είναι εμπνευσμένη από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού το 1996 από τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Διευθύντρια του εκθεσιακού χώρου Casa del Lago, κα Carmen Carrara και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κύπρου στο Μεξικό κ. Αντώνης Τουμαζής και ο δρ Jose Luis Garcia Lopez Guerrero ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού δρα Jose Luis Soberanes. Οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της καλλιτεχνικής έκφρασης για την υποστήριξη πανανθρώπινων αξιών όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [23] (Κ) Διυπουργική σύσκεψη - Ιράκ - Μέτρα

    Στα μέτρα που θα ληφθούν για αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία από ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράκ κατέληξε διυπουργική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η ε/κ πλευρά παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό μόνο εάν αυτές γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    ''Εμείς, οι συνομιλίες που κάνουμε είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μόνο'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι αν το επιθυμεί και ο κ. Παπαδόπουλος θα μπορούσαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Χάγη

    Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να δαχτυλοδείξουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Τουρκία ως τους ένοχους για την αποτυχία στη Χάγη και στηριγμένα στα ψηφίσματά τους να σπάσουν το σημερινό αδιέξοδο, προωθώντας ξανά την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ουσιαστικό διάλογο στη βάση του σχεδίου του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Νίκου Χαρούς στη Λάρνακα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η ''υλοποίηση των απειλών ότι 'εδώ είναι το τέλος' δεν είναι η καλύτερη επιλογή''.

    [26] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Φιλολογικό μνημόσυνο

    Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού, το κόμμα το οποίο ίδρυσε, το ΔΗΚΟ, διοργάνωσε απόψε στη Λευκωσία φιλολογικό μνημόσυνο, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με αναφορές στο πολύπλευρο έργο του εκλιπόντος αλλά και στο ανεκπλήρωτο όραμά του για ελευθερία της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 12 March 2003 - 18:50:01 UTC