Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Ντε Σότο
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) Χάγη - Ανάν - Μπαλκενέντε - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Χάγη - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Χάγη - Ευθύνη Ντενκτάς
  • [08] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Πρεσβευτής ΕΕ - Απαγόρευση
  • [09] (Κ) Εθνική Φρουρά - Αιμοληψία - Τζαλέ
  • [10] (Κ) Κοινωνικό Φόρουμ - Αντιπολεμική διαδήλωση
  • [11] (K) Μέλη αμερικανικού Κογκρέσου - Κυπριακό
  • [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Λήδρα Πάλας - Τζαλέ - ΔΗΣΥ
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Υπό ένταξη και υποψήφιες χώρες
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Ανάν
  • [18] (Κ) Πρεσβευτής ΕΕ - Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο
  • [20] (Κ) Κύπρος - Θανατική Ποινή - Επικύρωση Σύμβασης
  • [21] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Πρόεδρος - ΗΠΑ - Ιατρικές εξετάσεις
  • [24] (Κ) Σημίτης - Γεύμα ''15'' με ''13'' - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ιράκ
  • [26] (Κ) Ολομέλεια - Ιράκ - Ψήφισμα
  • [27] (Κ) Πρόεδρος - Εκκλησία - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Ντε Σότο

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, πρόκειται να έλθει αυτό το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη, για να ετοιμάσει την έκθεσή του προς τον Κόφι Ανάν και να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το αδιέξοδο που σημειώθηκε στη Χάγη.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο ίδιος ο Κόφι Ανάν μιλώντας σε Ελληνες ανταποκριτές και απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο ΓΓ δεν ήθελε να πει περισσότερα για το ναυάγιο των συνομιλιών της Χάγης.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    Από ένα ημίχρονο μοιράστηκαν χθες βράδυ ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας σε αγώνα στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Κύπρου με τη λευκωσιάτικη ομάδα να κερδίζει τελικά με 3 2.

    Ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε με 3 0 στο ημίχρονο για να μειώσει ο Απόλλωνας στο δεύτερο ημίχρονο σε 3 2 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Τα αποτελέσματα των άλλων χθεσινών, που διεξήχθησαν το απόγευμα, είναι: Αρης ΑΕΚ 2 - 4, Εθνικός Αχνας Ανόρθωση 1 - 2, Αλκή Εθνικός Ασσιας 2 - 3, ΠΑΕΕΚ ΑΕΛ 1 - 4 και Ενωση Νέων Παραλιμνίου ΘΟΪ 4 - 3.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Αποτελέσματα

    Δύο αγώνες διεξήχθησαν χθες βράδυ στο πλαίσιο των αγώνων κατάταξης για τις θέσεις πέντε μέχρι οκτώ του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    Η ΕΝΑΔ κέρδισε την Ομόνοια στον Αγιο Δομέτιο με 82 77 και η ΕΘΑ τον Αχιλλέα στο στάδιο ''Ελευθερία'' με 58 - 49.

    Απόψε στις 7.00 η ΑΕΛ φιλοξενεί στο στάδιο ''Νίκος Σολομωνίδης'' τον Απόλλωνα στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Πρωταθλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Χάγη - Ανάν - Μπαλκενέντε - Κυπριακό

    Ευθύνες στο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού στη Χάγη επέρριψε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην Ολλανδία με τον Πρωθυπουργό της χώρας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον ΟΗΕ.

    Ο Κόφι Aνάν αναφερόμενος στις προσπάθειές του τη 10η Μαρτίου, καταλόγισε καθαρά ευθύνη σε μία πλευρά η οποία - όπως είπε - υπέδειξε ότι δεν θα έθετε το σχέδιο σε δημοψήφισμα.

    «Φέραμε τις πλευρές εδώ χθες και τους ζήτησα να απαντήσουν σε μια συγκεκριμένη ερώτηση: Εάν ήταν προετοιμασμένοι να θέσουν το σχέδιο μου σε κοινά δημοψηφίσματα στο τ/κ και ε/κ μέρος, ώστε να μπορέσουν, εφόσον εγκριθούν τα δημοψηφίσματα, με μια ενωμένη Κύπρο να ενταχθούν στις 16 Απριλίου στην ΕΕ. Αυτό δεν κατέστη δυνατό'', επεσήμανε ο κ. Ανάν.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Χάγη - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση πως παρά την απογοήτευση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το ναυάγιο των συνομιλιών του Κυπριακού στη Χάγη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του χθες το βράδυ ο κ. Ιακώβου είπε ότι μεταφέρει από τη Χάγη την εκφρασμένη εντύπωση πολλών ξένων ομολόγων του, των Ολλανδών αξιωματούχων και του ιδίου του Πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο βαραίνει την τουρκική πλευρά και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διπλωματικές προσπάθειες της ελληνικής και τουρκικής πλευράς για αντιμετώπιση της ενδεχόμενης απόδοσης ευθυνών από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το ναυάγιο των συνομιλιών της Χάγης δεσπόζουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα. Προβάλλονται επίσης η αρνητική απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην πρόσκληση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διάλογο εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, αλλά και η δήλωση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ότι το Κυπριακό δεν κλείνει ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία, αλλά ούτε και για την ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Τουρκία αλωνίζει, εμείς αναμένουμε'', γράφει ότι ''σε πλήρη κινητοποίηση έχει τεθεί ο μηχανισμός του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών θέλοντας να αποτρέψει το εις βάρος της τουρκικής πλευράς αρνητικό κλίμα που προκάλεσε το ναυάγιο των συνομιλιών στη Χάγη'', προσθέτοντας πως στην αντίπερα όχθη όμως η κυπριακή κυβέρνηση παρόλο που η δήλωση Εκχαρντ κτύπησε καμπανάκι, δεν έχει ακόμα αποφασίσει σε ποιες κινήσεις θα προβεί, ώστε να διατηρήσει το θετικό για την πλευρά μας κλίμα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι ''το Κυπριακό μετά το αδιέξοδο της Χάγης δεν κλείνει ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία, αλλά ούτε και για την ΕΕ''.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Προειδοποίηση: Μην τολμήσετε'', ότι ''αποφασισμένος να προστατεύσει τους οπαδούς του ΔΗΣΥ από αυθαιρεσίες και κρούσματα αναξιοκρατίας εμφανίζεται ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης'', ο οποίος ''για να προλάβει τέτοια ενδεχόμενα προειδοποίησε ήδη σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια''. Αλλού γράφει ότι ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε χθες ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος πλην της Τουρκίας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης άμεσων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σχέδιο δράσης σε 3 μέτωπα'' και γράφει ότι ''επίθεση σε τρία μέτωπα αρχίζει η Λευκωσία μετά το ναυάγιο της Χάγης, αφού διαπιστώθηκε ότι η Αγκυρα ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την κήρυξη του αδιεξόδου για να πείσει τους πάντες ότι την ευθύνη δεν φέρει μόνο ο Ραούφ Ντενκτάς''. Αλλού γράφει ότι η ε/κ πλευρά ''παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό μόνο εάν αυτές γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δήλωση του ΡαούΦ Ντενκτάς ο οποίος είπε ότι αν το επιθυμεί και ο κ. Παπαδόπουλος θα μπορουσαν να συναντηθούν και την επόμενη βδομάδα.

    ''H Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τώρα...ευρωτουρκικός πόλεμος'' γράφει ότι μετά το ναυάγιο της Χάγης ξέσπασε ευρωτουρκικός πόλεμος. Αφορμή ήταν η προχθεσινή δήλωση, στην οποία προέβη ο Εκπρόσωπος του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν Κριστό Φιλορί, ο οποίος είπε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα αποτελεί κατεχόμενο έδαφος της Ευρώπης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι γιατροί, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δεν έχουν δικαίωμα πλέον να διενεργούν εγχειρήσεις ή να εφαρμόζουν οποιεσδήποτε θεραπείες εάν προηγουμένως δεν εξασφαλίσουν τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενούς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μάχη εντυπώσεων'' γράφει ότι μάχη εντυπώσεων αλλά και ουσίας άρχισαν αμέσως μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στη Χάγη η ελληνική και τουρκική πλευρά, στρεφόμενες πρωτίστως προς ξένες κυβερνήσεις και το διεθνή Τύπο. Η επόμενη ημέρα της Χάγης βρίσκει τους διπλωματικούς μηχανισμούς των δύο πλευρών σε πλήρη κινητικότητα, τόσο για την προβολή των θέσεων όσο και για αποτρεπτικούς λόγους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Υπουργείο Αμυνας έχουν από καιρό καταρτίσει έκτακτο σχέδιο δράσης των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση εκδήλωσης πολέμου στο Ιράκ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Διπλωματική μάχη'' γράφει ότι διπλωματική μάχη άρχισε αμέσως μετά το ναυάγιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την κατανομή ευθυνών στην αδιάλλακτη τουρκική πλευρά και στην ανανέωση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ με στόχο λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου και στην αντιπολεμική κινητοποίηση υπό τον τίτλο ''Οχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο'' που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 10.30 π.μ. με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και καλεί τον κυπριακό λαό να δώσει μαζικά το παρών του διαδηλώνοντας επίσης την αντίθεση στη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως πολεμικού ορμητηρίου.

    [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Χάγη - Ευθύνη Ντενκτάς

    Ο σημερινός τ/κ Τύπος αναφέρεται στο ναυάγιο της Χάγης με πηχυαίους τίτλους, καταλογίζοντας την αποκλειστική ευθύνη στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η ''Κίπρις'' στεγάζει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για την αποτυχία των συνομιλιών, υπό τον τίτλο, ''Παγκόσμια οργή''.

    Στον επίτιτλο η εφημερίδα γράφει ότι μετά τα ΗΕ και την ΕΕ, τώρα και οι ΗΠΑ κατηγορούν τον κ. Ντενκτάς επειδή δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στο ''λαό'' του να εκφραστεί μέσω δημοψηφίσματος.

    Η ''Κίπρισλι'' γράφει ότι ''Η σύνοδος κορυφής της Χάγης ήταν ο τάφος του σχεδίου Ανάν. Ο Ντενκτάς έχει την εντύπωση ότι είναι νικητής, χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι επέρχεται το τέλος του στάτους κβο που με τόσο πάθος υπερασπίζεται''.

    Στο υπότιτλο η εφημερίδα γράφει ότι λόγω της πολιτικής της μη λύσης που ακολουθεί ο Ραούφ Ντενκτάς, η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώματά της στην Κύπρο.

    Η ''Αφρίκα'' γράφει ότι ''μέχρι την 16η Απριλίου έχουμε ακόμη καιρό. Δεν έχουν τελειώσει τα πάντα. Είναι στο χέρι μας να παραμερίσουμε την καταστροφή που μας έχουν στήσει Αγκυρα και Ντενκτάς''.

    Η εφημερίδα εισηγείται σειρά μέτρων, τα οποία αποκαλεί ''σχέδιο εκτάκτου ανάγκης'', όπως αποχή των ψευδοβουλευτών της ''αντιπολίτευσης'' από τις εργασίες της ψευδοβουλής, απεργία διαρκείας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ούτως ώστε να σταματήσει η ζωή, συνεχή συλλαλητήρια και σκηνές στο χώρο των εκδηλώσεων και ο ομαδικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίπτωση που απαγορευτούν οι μεταβάσεις στις ελεύθερες περιοχές.

    [08] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Πρεσβευτής ΕΕ - Απαγόρευση

    Η τ/κ εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν'' γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς άρχισε και πάλι τις απαγορεύσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στην περίπτωση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, στον οποίον το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε να μεταβεί στα κατεχόμενα.

    [09] (Κ) Εθνική Φρουρά - Αιμοληψία - Τζαλέ

    Η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) συμβάλλει και αυτή από σήμερα το πρωί στην όλη προσπάθεια που γίνεται για την εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για την πεντάχρονη Τουρκύπρια Τζαλέ Σακάογλου, η οποία πάσχει από λευχαιμία, με την προσέλευση στελεχών της στο 106 στρατιωτικό νοσοκομείο στο ΒΜΗ για αιμοληψία.

    Μέχρι τις 11.00 το πρωί είχαν μαζευτεί περίπου 550 δείγματα αίματος αξιωματικών στρατιωτών, σύμφωνα με τον Αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο, ο οποίος επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο.

    [10] (Κ) Κοινωνικό Φόρουμ - Αντιπολεμική διαδήλωση

    Το Κοινωνικό Φόρουμ της Κύπρου καλεί όλους να συμμετάσχουν στην αντιπολεμική διαδήλωση υπό το σύνθημα ''Οχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο'', που διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκωσία με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία.

    [11] (K) Μέλη αμερικανικού Κογκρέσου - Κυπριακό

    [12] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/3/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7103            1,7205
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8644            1,8755
    Λίρα Αγγλίας                     1,1595            1,1664
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,0940        221,8547
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1411          3,1662
    Δολάριο Καναδά                     2,7541          2,7761
    Κορώνα Δανίας                     12,6803         12,7817
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3690         13,4759
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8305         16,9571
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5075          2,5275
    

    [13] (Κ) Λήδρα Πάλας - Τζαλέ - ΔΗΣΥ

    Συνεχίζεται και σήμερα, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, η προσέλευση Ε/Κ και Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας, με σκοπό την εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για την πεντάχρονη Τουρκοκύπρια Τζαλέ Σακάογλου, η οποία υποφέρει από λευχαιμία.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,58  (-1,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    756.122
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    488.764    304,03  (-1,99)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    432.931     87,46  (-1,98)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     20.395     71,99  (-1,07)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        775     16,83  (-2,26)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.367     57,54  (-1,89)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.467     90,81  ( 4,95)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.745     18,01  ( 0,28)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.178     71,57  (-2,55)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.399      2,83  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     26.699     15,26  (-1,61)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         15     11,19  (-4,36)
    Ξενοδοχεία                    £     20.112     43,08  ( 0,16)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.846     78,84  ( 0,60)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Υπό ένταξη και υποψήφιες χώρες

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος και οι ηγέτες των αλλων 9 υπό ένταξη χωρών καθώς και των τριών υποψηφίων για ένταξη χωρών (Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας), προσκλήθηκαν από τους «15» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά πτώση

    Για τρίτη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σήμερα στο επίπεδο των 81 μονάδων, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, στις 79,33 μονάδες. Η αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,9%, υποχωρώντας στις 81,58 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 756 χιλιάδες λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν το 62% του τζίρου.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Ανάν

    Δεν υπάρχει περίπτωση να εκφύγουμε από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [18] (Κ) Πρεσβευτής ΕΕ - Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα

    Εκπρόσωπος της εδώ αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι χθες οι κατοχικές ''αρχές'' αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον Πρεσβευτή της ΕΕ Αντριάν βαν ντερ Μιρ να μεταβεί στα κατεχόμενα για να παραστεί σε εκδήλωση του συνδέσμου Τ/Κ ιατρών.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο

    Σε μια λεπτομερή ενημέρωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου όσον αφορά τις συνομιλίες στη Χάγη, προέβη σήμερα κατά την πεντάωρη συνεδρία του Σώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στη συνεδρία λήφθηκαν αποφάσεις για 66 θέματα, και αποφασίστηκε όπως η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων κυβερνήσεων για το Κυπριακό συνεχιστεί σε επείγουσα βάση.

    Οσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των Υπουργών είπε ότι αυτά κατατέθηκαν σήμερα στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος και θα επιμεληθεί της δημοσίευσής τους το συντομότερο δυνατό.

    [20] (Κ) Κύπρος - Θανατική Ποινή - Επικύρωση Σύμβασης

    Η Κύπρος επικύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    [21] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Κυπριακό

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσίασε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας εξήγησε ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο στις συνομιλίες της Χάγης φέρει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενώ ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι το Λονδίνο συμμερίζεται πλήρως το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών.

    [22] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό

    ''Το Κυπριακό είναι ανοικτό, χωρίς τη λύση του δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία'', υπογράμμισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σήμερα στην εισαγωγική του παρέμβαση για το Κυπριακό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Ελληνας Κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Ανάν υπογραμμίζοντας πως ''αυτή η συγκροτημένη παρέμβαση, που ήταν η πιο σημαντική απ' όσες έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία πολλά χρόνια, δυστυχώς δεν τελεσφόρησε. Η ευθύνη αποδίδεται στην παρελκυστική πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία συνεπικουρούμενη από

    [23] (Κ) Πρόεδρος - ΗΠΑ - Ιατρικές εξετάσεις

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταβεί ιδιωτικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος για τις ετήσιες ιατρικές του εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε το Προεδρικό Μέγαρο.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προεδρικού, οι εξετάσεις ήσαν προγραμματισμένες για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2002, αλλά λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό και της προεκλογικής εκστρατείας που ακολούθησε, είχαν αναβληθεί.

    [24] (Κ) Σημίτης - Γεύμα ''15'' με ''13'' - Κυπριακό

    Το Κυπριακό θα θέσει ενώπιον των ηγετών των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των 13 υπό ένταξη και υποψήφιων για ένταξη χωρών, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, κατά το γεύμα στο οποίο θα παρακαθίσουν οι 28 ηγέτες, στις 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [25] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ιράκ

    Ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ προβληματίζει έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συγκάλεσε σήμερα συνάντηση της Ομάδας Πετρελαϊκού Εφοδιασμού της Κοινότητας, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων προς τα κάτω και να δώσει στη δημοσιότητα τα 4 σενάρια με τις πιθανές επιπτώσεις (του πολέμου) στην ευρωζώνη το 2003.

    [26] (Κ) Ολομέλεια - Ιράκ - Ψήφισμα

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα το απόγευμα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως την προσήλωσή της στην ειρήνη, τη δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, πριν την έναρξη του νομοθετικού έργου της Ολομέλειας, εισήγηση για υιοθέτηση του ψηφίσματος έκανε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, μέλη του οποίου, την ίδια ώρα, πραγματοποιούσαν, στην είσοδο του κτιρίου της Βουλής, εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Ιράκ.

    ''Ολόκληρη η ανθρωπότητα'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''με κομμένη την ανάσα, παρακολουθεί τις προετοιμασίες των Αμερικανών κατά του Ιράκ''.

    ''Ταυτοχρόνως'', συνέχισε, ''ολόκληρη η ανθρωπότητα κινητοποιείται για την αποτροπή ενός άδικου πολέμου'' και για την αποτροπή των συνεπειών που θα υποστούν τα γυναικόπαιδα και γενικά ο άμαχος πληθυσμός του Ιράκ.

    [27] (Κ) Πρόεδρος - Εκκλησία - Κυπριακό

    Η Εκκλησία είναι έτοιμη να συμβάλει στην εκστρατεία της κυβέρνησης για ενημέρωση, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το ναυάγιο των συνομιλιών στη Χάγη.

    Την ετοιμότητά αυτή εξέφρασαν οι Συνοδικοί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια απογευματινής συνάντησης που είχαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στην οποία παρευρέθη σε κάποιο στάδιο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 March 2003 - 18:49:21 UTC