Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Νίκη
  • [02] (Κ) Βρετανία - Σχέδιο ψηφίσματος - Βουλή Κοινοτήτων
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ιακώβου - Κλόσον - FIR Λευκωσίας
  • [05] (Κ) Νίκος Κουτσού - Νέοι Ορίζοντες
  • [06] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αιμοληψία - Λήξη
  • [07] (Κ) Κύπριοι εκτοπισμένοι - Προσφυγές - ΕΔΑΔ - Τουρκία
  • [08] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ελικόπτερα ΗΕ
  • [09] (Κ) Σύνοδος Υπουργών Παιδείας ΕΕ - Κύπρος
  • [10] (Κ) Κύπρος - Θερινή ώρα
  • [11] (K) Βρετανικές Βάσεις - Ανακοίνωση
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Βάσεις - Ιράκ - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ελικόπτερα ΗΕ (2)
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Διαβατήρια
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ελληνας Πρεσβευτής
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - FIR Λευκωσίας
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερα επίπεδα για το 2003
  • [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΕΕ - Εμπορική πολιτική - Σεμινάριο
  • [21] (Κ) Ευρωπαϊκή οικονομία - Πόλεμος στο Ιράκ - Επιπτώσεις
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Επιστολές
  • [23] (Κ) Ελληνας δημοσιογράφος - Μήνυση κατά Κίσινγκερ
  • [24] (Κ) Φερχόϊγκεν - Κύπρος - Ευρωβουλή

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Νίκη

    Η ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ τον Απόλλωνα με 63 60 στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης των αγώνων πλέι οφ του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    [02] (Κ) Βρετανία - Σχέδιο ψηφίσματος - Βουλή Κοινοτήτων

    Σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζουν την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατέθεσαν στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία τρεις βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και δύο του Συντηρητικού Κόμματος.

    Στο σχέδιο ψηφίσματος χαιρετίζεται επίσης τη στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος ''εφόσον ο λαός θα ξέρει τι καλείται να ψηφίσει''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναμενόμενη κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι θα εξακολουθήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, οι προτεραιότητες και οι επιλογές του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου, όσον αφορά τα πρόσωπα που θα διορισθούν στις θέσεις των Επιτρόπων για τους αποδήμους, καθώς και για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Οικονομίας και Περιβάλλοντος και η πρόθεση του τέως Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου να διεκδικήσει τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Τελεσίγραφο 24 ωρών στον ΟΗΕ'', ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας, Μπους, Μπλερ και Αθνάρ, απάντησαν χθες στις εκκλήσεις της παγκόσμιας κοινής γνώμης, για αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ, με τελεσίγραφο 24 ωρών προς τον ΟΗΕ. Το αίτημα των τριών ηγετών είναι η λήψη απόφασης σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον διά της βίας αφοπλισμό του Ιράκ, προκειμένου -γράφει η εφημερίδα- ''ο πόλεμος να αποκτήσει πλέον μανδύα νομιμότητας''. Σε άλλο θέμα γράφει πως αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα κ. Χάσικος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, υποψηφιότητα για εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Πολιτικά πρόσωπα οι τρεις Επίτροποι'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι τρεις προτεραιότητες του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι η κατάργηση της θέσης του Επιτρόπου για θέματα αποδήμων και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στα χέρια ανώτερου κυβερνητικού λειτουργού, καθώς επίσης και η ανάθεση σε πολιτικά πρόσωπα των άλλων δύο θέσεων Επιτρόπων που θα δημιουργηθούν για θέματα ΕΕ, Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Αλλού γράφει για το χθεσινό μνημόσυνο του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, στο οποίο ομιλητής ήταν ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Κατηραμένο 'ναι' στο 'όχι' των λαών'', γράφει πως από τις Αζόρες ''κηρύχθηκε ο νέος πόλεμος των πετρελαίων'' και ότι, περιφρονώντας το μεγάλο αντιπολεμικό κύμα που κάλυψε τον πλανήτη το Σαββατοκύριακο, οι Μπους, Μπλερ και Αθνάρ, από την ''κατηραμένη νήσο των Αζορών'', απάντησαν ότι έχουν τους λαούς γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και κήρυξαν τον πόλεμο. Μένει τώρα, γράφει η εφημερίδα, να ανακοινώσουν την ώρα που θα δώσουν την εντολή ''άρξασθε πυρ''. Αλλού γράφει ότι τρεις νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες τα ξημερώματα στην άσφαλτο, σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε σε κεντρική λεωφόρο της Λευκωσίας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ραντεβού με τον πόλεμο'' γράφει ότι η ''πολεμική τρόικα'' των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας αποφάσισε χθες στις Αζόρες να κτυπήσει τη Βαγδάτη εάν εντός χρόνου ρεκόρ ο Σαντάμ Χουσέιν δεν αφοπλίσει πλήρως το Ιράκ και δεν εγκαταλείψει τη χώρα αμέσως. Αλλού γράφει ότι άγριος φόνος με μαχαίρι με θύμα Πακιστανό διαπράχθηκε χθες στη Λευκωσία λίγο μετά της έντεκα το βράδυ στην οδό Τρικούπη και η αστυνομία δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιθανότητα ο φόνος να διαπράχθηκε από ομοεθνή του θύματος ή από άλλο αλλοδαπό που είχε σχέση μαζί του.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο ''Ο πόλεμος μας καίει'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα επηρεάσει σημαντικά και το Κυπριακό εκτιμούν στη Λευκωσία κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι έχουν μελετήσει όλες τις πιθανές επιπτώσεις και έχουν προβεί σε σχεδιασμούς αντιμετώπισής τους, ενώ παρατηρείται πολεμική ατμόσφαιρα στο FIR Λευκωσίας με συνεχείς πτήσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα που προ διμήνου απέφυγαν να δώσουν πράσινο φως για επένδυση της ΑΤΗΚ στο 4ο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, έδωσαν μήνυμα ότι είναι έτοιμα να επανεξετάσουν τη θέση τους.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πόλεμος ώρα μηδέν'' γράφει ότι οι πολεμοχαρείς κύκλοι των ΗΠΑ, με επικεφαλής την κυβέρνηση Μπους, έθεσαν το δάκτυλο στη σκανδάλη και στα επόμενα εικοσιτετράωρα αν όχι και ώρες θα αρχίσουν τον προ πολλού μεθοδευμένο πόλεμο κατά του Ιράκ για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την ευρύτερη περιοχή και τα πετρέλαια. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε χθες την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να συνεχίσει τον αγώνα και με συγκεκριμένες ενέργειες να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για το Κυπριακό ώστε με νέες πρωτοβουλίες να ανοίξει ο δρόμος για μια λύση του προβλήματος λειτουργική και βιώσιμη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ιακώβου - Κλόσον - FIR Λευκωσίας

    Το θέμα της πυκνής κίνησης αμερικανικών αεροσκαφών εντός της Περιοχής Πληροφορίων Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας ηγέρθηκε σήμερα το πρωί σε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, όπως εγκύρως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    [05] (Κ) Νίκος Κουτσού - Νέοι Ορίζοντες

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι το κόμμα του θεωρεί υποχρέωση και στόχο του την ''επεξήγηση και ανάλυση στους πολίτες'' του περιεχομένου και της διαδικασίας με την οποία ''θα φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό με πλήρη κατοχύρωση του κοινοτικού κεκτημένου, αφού θεωρούμε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για λύση''.

    [06] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αιμοληψία - Λήξη

    Το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα εργάζεται πυρετωδώς για την ταυτοποίηση και ταξινόμηση στο αρχείο δοτών μυελού των οστών του Ιδρύματος των 13.460 δειγμάτων αίματος που λήφθηκαν από εθελοντές και από τις δύο κοινότητες, κατά την εντεκαήμερη αιμοληψία που έγινε στο Λήδρα Πάλας και που έληξε χθες.

    Οπως ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος των Δικοινοτικών Ομάδων Επαναπροσέγγισης Μαρίνος Ιωαννίδης, η εργασία στο Καραϊσκάκειο Ιδρυμα άρχισε από την πρώτη ημέρα της αιμοληψίας στο Λήδρα Πάλας όπου μετά την προσφορά αίματος τα δείγματα μεταφέροντο αμέσως στο Ιδρυμα για επιστημονικές αναλύσεις.

    [07] (Κ) Κύπριοι εκτοπισμένοι - Προσφυγές - ΕΔΑΔ - Τουρκία

    Μετά το ναυάγιο της Χάγης παρατηρείται μαζική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Κυπρίων εκτοπισμένων εναντίον της Τουρκίας, ο κατοχικός στρατός της οποίας τους αποστερεί το δικαίωμα της απόλαυσης της περιουσίας τους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    [08] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ελικόπτερα ΗΕ

    Πέντε ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών, που χρησιμοποιούσαν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, έφθασαν το μεσημέρι στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, προερχόμενα από τη Δαμασκό.

    [09] (Κ) Σύνοδος Υπουργών Παιδείας ΕΕ - Κύπρος

    Η Λευκωσία θα φιλοξενήσει στις 27 και 28 Ιουνίου 2003 τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας, η οποία θα ασχοληθεί με την ποιότητα στην εκπαίδευση.

    [10] (Κ) Κύπρος - Θερινή ώρα

    [11] (K) Βρετανικές Βάσεις - Ανακοίνωση

    Οι επιχειρήσεις για υποστήριξη της ανάπτυξης των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Κόλπου συνεχίζονται ταχέως στη βρετανική αεροπορική βάση Ακρωτηρίου, σημερινή ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων αναφέρει.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Βάσεις - Ιράκ - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση για το τι ακριβώς συμβαίνει στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και ότι σήμερα υπάρχει στρατιωτική κίνηση, ωστόσο δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των κινήσεων αυτών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ελικόπτερα ΗΕ (2)

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Διαβατήρια

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/3/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7084            1,7186
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8464            1,8574
    Λίρα Αγγλίας                     1,1665            1,1734
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,1085        218,8453
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0746          3,0991
    Δολάριο Καναδά                     2,7140          2,7357
    Κορώνα Δανίας                     12,6790         12,7804
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3515         13,4583
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7279         15,8537
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5048          2,5248
    

    [16] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ελληνας Πρεσβευτής

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναφερθεί αναλυτικά και ξεκάθαρα στα διαδραματιζόμενα κατά τα τελευταία τρία χρόνια στο Κυπριακό, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Χρήστος Παναγόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι μέσα από την καταγραφή των γεγονότων ''θα καταδεικνύεται με τρόπο σαφή και ξεκαθαρισμένο η ευθύνη'' της τ/κ πλευράς για το ναυάγιο των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από εθιμοτυπική συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν ξεκαθαρίζουν κατά πόσον θα υπάρξει ψήφισμα για το Κυπριακό.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,32  (-1,63)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    632.733
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    288.168    296,28  (-2,48)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    235.580     85,17  (-2,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     49.010     72,12  (-1,12)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    125.842     16,49  (-1,90)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.989     57,94  (-0,43)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.246     87,35  (-1,34)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.899     17,73  (-0,89)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.038     71,77  (-0,95)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.602      2,76  (-3,16)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.576     15,12  (-1,82)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          6     11,47  ( 2,69)
    Ξενοδοχεία                    £     11.625     42,63  (-1,14)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.080     77,45  (-1,64)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - FIR Λευκωσίας

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας τόνισε σήμερα ότι ''η Κύπρος δεν είναι και δεν ανήκει στη θερμή ζώνη του χώρου όπου κάποιοι αποφάσισαν ή θέλουν να διεξάγουν πόλεμο. Αυτό το μήνυμα πρέπει να φύγει ξεκάθαρα από εμάς προς όλες τις κατευθύνσεις'', είπε, προσθέτοντας ότι ''η Κύπρος θεωρείται καταφύγιο για αρκετούς''.

    Αποκάλυψε ότι ''μας ζητήθηκαν ήδη να παραχωρήσουμε επιπλέον άδειες προσγείωσης σε διάφορες εταιρείες και θα τις δώσουμε'' και πρόσθεσε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε σωστά τη θέση ότι η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός ακόμη και στα θέματα απομάκρυνσης πολιτών από χώρους που γειτνιάζουν προς την επικίνδυνη θερμή περιοχή.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα χαμηλότερα επίπεδα για το 2003

    Σε νέα χαμηλότερα επίπεδα για το 2003 υποχώρησε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τις 79,33 μονάδες, που σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2002. Ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των πιέσεων που δέχθηκε από τις τράπεζες, κατέγραψε σημαντικές ζημιές της τάξης του 1,63%, κλείνοντας στις 80,32 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 632 χιλιάδες λίρες.

    [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΕΕ - Εμπορική πολιτική - Σεμινάριο

    Τη δέσμευση της Κύπρου να συνεισφέρει στην επίτευξη του οράματος της ΕΕ για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, βασισμένου σε ένα δίκαιο διεθνές σύστημα, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σε ομιλία του σε σεμινάριο, στη Λευκωσία, για την εμπορική πολιτική της ΕΕ.

    Αντιπρόσωποι από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, καθώς και ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ, συμμετέχουν στο σεμινάριο, το οποίο οργανώνεται από το Γραφείο Τεχνικής Βοήθειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τη Βουλή και με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου.

    Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την βεβαιότητα πως η Κύπρος έχει την ικανότητα να αναλάβει τις υποχρεώσεις που εξυπακούει η συμμετοχή της στην Ενωση

    [21] (Κ) Ευρωπαϊκή οικονομία - Πόλεμος στο Ιράκ - Επιπτώσεις

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στις 12 χώρες της ευρωζώνης, ενώ ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ απειλεί με περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

    Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) δεν πρόκειται να αυξηθεί 1,8% το 2003 (πρόβλεψη περασμένου Νοεμβρίου), αλλά πολύ λιγότερο, ίσως και κάτω της μονάδας. Κι αυτό γιατί η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν πρόκειται να έρθει στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά το δεύτερο εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Επιστολές

    Την πρόθεση της ε/κ πλευράς να συνεχίσει τη ''σκληρή προσπάθεια για την προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ'', διατυπώνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε επιστολές που απέστειλε χθες προς τους ομολόγους του των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των χωρών - μελών της ΕΕ, των υπό ένταξη χωρών, καθώς και προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στις επιστολές του αναφορικά με την πρόσφατη αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη, ο κ. Χριστόφιας υπογραμμίζει πως ''η ε/κ πλευρά αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταστήσουν σαφές ότι την ευθύνη για την αποτυχία δεν φέρει μόνο ο Τ/Κ ηγέτης, αλλά και η τουρκική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να στηρίζει πλήρως τον κ. Ντενκτάς''.

    [23] (Κ) Ελληνας δημοσιογράφος - Μήνυση κατά Κίσινγκερ

    Ο Ελληνας δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος κατέθεσε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Κρουσταλάκη, μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Στα εγκλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εγκλήματα της Χούντας, η

    [24] (Κ) Φερχόϊγκεν - Κύπρος - Ευρωβουλή

    Ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, εξέφρασε τη λύπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι οι προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού απέτυχαν. Παράλληλα υπογράμμισε πως η διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ συνεχίζεται κανονικά εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

    Η τοποθέτηση του Γερμανού Επιτρόπου έγινε σήμερα το απόγευμα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τη γνωμοδότηση για τη διεύρυνση, η οποία προετοιμάζεται από την Επιτροπή αυτή και η οποία στη συνέχεια θα υποβληθεί για τελική υιοθέτηση στην Ολομέλεια τον Απρίλιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 March 2003 - 18:49:19 UTC