Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπους - 25η Μαρτίου - Διακήρυξη
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτροπή Εξωτερικών Ευρωκοινοβουλίου (1)
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτροπή Εξωτερικών Ευρωκοινοβουλίου (2)
  • [06] (Κ) ΥΠΑΜ - Αναμενόμενος πόλεμος - Διευκολύνσεις
  • [07] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Γλασκόβης - Συνεργασία
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί - Αίτημα
  • [09] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Κόλπος - Διακοπή πτήσεων (1)
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - ΕΕ - Γνωμοδότηση
  • [13] (Κ) Επιθεωρητές ΟΗΕ - Κύπρος - Ουέκι
  • [14] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Χώρες Κόλπου - Διακοπή πτήσεων (2)
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [16] (K) Θεοδώρου -Παναγιώτου - Κύπρος - Ιράκ
  • [17] (Κ) Σημίτης - Επιστολή προς «15» - Ιράκ - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Βρυξέλλες
  • [19] (Κ) Υπηρεσιακή Επιτροπή για το Ιράκ - Σύσκεψη
  • [20] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Κύπρος - Ιράκ

  • [01] (Κ) Μπους - 25η Μαρτίου - Διακήρυξη

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ημιτελική φάση

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο αναμενόμενος πόλεμος στο Ιράκ με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν ότι τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη έτοιμα για την επίθεση προβάλλεται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης εκτενώς με τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κρίση, τις ετοιμασίες στις Βρετανικές Βάσεις καθώς και με τις συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος για την Κύπρο και τον κόσμο.

    Η ''Αλήθεια'' έχει κύριο τίτλο ''Λίγες ώρες πριν τον πόλεμο'' και γράφει ότι η απόρριψη από τη Βαγδάτη του τελεσιγράφου του Προέδρου Μπους για αποχώρηση του Σάνταμ Χουσέιν και τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς Ιρακινών χθες δεν αφήνει καμία πλέον ελπίδα για ανατροπή του πολέμου, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα εντός των προσεχών ωρών. Γράφει ότι ''χωρίς να επιμετρά τις συνέπειες που μπορεί να έχει για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής, ως προεδρεύων της Δημοκρατίας έσπευσε χθες να εναντιωθεί στον πόλεμο κατά του Σαντάμ Χουσέιν για να δηλώσει προς τον Αμερικανό Πρέσβη πως 'η Κύπρος δεν είναι εχθρική χώρα προς το Ιράκ' αλλά φιλική''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πύραυλοι-χημικά κατά των Βάσεων'' γράφει πως στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου ''σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύδονται αλλά ούτε και επιβεβαιώνονται από τους Βρετανούς, βρίσκονται δεκάδες αεροσκάφη διαφόρων τύπων με τελικό προορισμό την περιοχή του Κόλπου εν αναμονή της επίθεσης εναντίον του Ιράκ''. Αλλού γράφει πως "στο κλίμα του πολέμου στο Ιράκ" συνεχίστηκε και χθες η φραστική αντιπαράθεση Αναστασιάδη Κασουλίδη ανεβάζοντας το προεκλογικό θερμόμετρο στο Δημοκρατικό Συναγερμό στα ύψη.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Με το δάκτυλο στη σκανδάλη'' αναφέρεται στον αναμενόμενο πόλεμο και γράφει ότι μετά το τελεσίγραφο Μπους προς τον Χουσέιν και τους υιούς του και την εξαγριωμένη απάντηση της Βαγδάτης η κάθε επόμενη ώρα μπορεί να σημάνει την έναρξη του αναπόφευκτου πλέον πολέμου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και ιδιαίτερα οι τελευταίες αγορές και πωλήσεις που έκαμε η εταιρεία στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου θα βρεθεί σήμερα στη Βουλή, ενώ αναμένεται να εγερθούν ερωτήματα για το εάν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν οι ενδεδειγμένες και οι προσφορές που επιλέχθηκαν οι πιο συμφέρουσες.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Ισοπεδώνουν τη Βαγδάτη'' και γράφει πως με 3000 βόμβες κατά τις πρώτες ώρες του πολέμου θα καταστραφεί μέχρι και το 40% των κτιρίων της πόλης, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής. Γύρω από τη Βαγδάτη έχει σκαφθεί τάφρος, την οποίαν οι Ιρακινοί γεμίζουν με πίσσα και πετρέλαιο για να την παραδώσουν στις φλόγες. Ετσι πιστεύουν ότι θα εμποδίσουν τους Αμερικανούς. Αλλού αναφέρεται σε κλείσιμο αύριο του κεφαλαίου της πλήρωσης των κενών θέσεων στις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών με τα κόμματα να δίνουν τον κατάλογο με τα ονόματα των βουλευτών στους οποίους έχουν καταλήξει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Κύπρος: Ουδείς κίνδυνος'' γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρέχει διευκολύνσεις προς τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ η συμφωνία που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους Αμερικανούς και που είχαν συνάψει αμέσως μετά το κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου θα εξετασθεί εκ νέου κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Γράφει ακόμη πως εν αναμονή των πρώτων βομβαρδισμών στο Ιράκ οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να αναστέλλουν από χθες βράδυ πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή.

    Η «Χαραυγή» στην κύρια είδηση με τίτλο «Κατά του πολέμου» γράφει ότι η Κύπρος δεν διατρέχει κίνδυνο, τόνισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και ότι οι όποιες διευκολύνσεις θα περιοριστούν αποκλειστικά σε ανθρωπιστικά θέματα και ζητήματα έκτακτης ανάγκης. Οι προηγούμενες συμφωνίες Κύπρου-ΗΠΑ θα τεθούν στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι η Ρωσία, μέσω του ειδικού αντιπροσώπου της για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη συνέχιση της προσπάθειας του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Προκλητικά ανυπάκουος ο Σάνταμ, διχασμένο το παγκόσμιο» και γράφει ότι ο Σάνταμ Χουσέιν απέρριψε το τελεσίγραφο του Αμερικανού Προέδρου να εγκαταλείψει τη Βαγδάτη. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του υπεύθυνου τροχαίας Λευκωσίας, Αγγελου Καρατζιά, ότι τα νέα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν κατά μήκος της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή δεν είναι επαρκή για να σώσουν ζωές στην άσφαλτο. Το πρόβλημα, είπε, είναι η επικίνδυνη οδήγηση.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Financial Mirror προβάλλει το κύριο θέμα με τίτλο «Το καλό, το κακό και το άσχημο του πολέμου στο Ιράκ» και γράφει ότι ενώ είναι έτοιμα τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα να εισβάλουν στο Ιράκ, διάφορες κυβερνήσεις εξέφρασαν ζοφερή υποστήριξη ή και αγανάκτηση για το τελεσίγραφο του Προέδρου Μπους στον Ιρακινό Πρόεδρο να εγκαταλείψει τη χώρα σε 48 ώρες. Αλλού γράφει ότι περίοδο σοβαρής κρίσης διανύει η αγορά ενοικίασης και πώλησης γραφειακών χώρων στη Λευκωσία. Παράλληλα οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη ενώ η κρίση προβλέπεται να διαρκέσει 2-3 χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτροπή Εξωτερικών Ευρωκοινοβουλίου (1)

    Η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου γνωμοδότησε θετικά για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με 57 ψήφους υπέρ, μία εναντίον και δύο αποχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Αυτό, είπε, «είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται στην ίδια διαδικασία από τις υπό ένταξη χώρες».

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτροπή Εξωτερικών Ευρωκοινοβουλίου (2)

    [06] (Κ) ΥΠΑΜ - Αναμενόμενος πόλεμος - Διευκολύνσεις

    Η Κύπρος δεν επιθυμεί να καταστεί ορμητήριο κατά τον αναμενόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ και οι όποιες διευκολύνεις δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι για ανθρωπιστικούς λόγους μόνο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας.

    [07] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Πανεπιστήμιο Γλασκόβης - Συνεργασία

    Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί - Αίτημα

    Επέκταση της συμφωνίας της Κύπρου με τις ΗΠΑ για τη χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων της Κύπρου, ως συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητούν τώρα και για το Ιράκ οι ΗΠΑ από την κυπριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [09] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Κόλπος - Διακοπή πτήσεων (1)

    Διακόπτονται από σήμερα οι πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών προς τους προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου, Τζέντα, Ριάντ, Ντουμπάι και Μπαχρέιν, ενόψει του πολέμου στο Ιράκ.

    Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης, η διακοπή των πτήσεων προς τις χώρες του Κόλπου ισχύει μέχρι την Κυριακή, οπότε η θέση θα επανεξεταστεί και πιθανώς να υπάρξουν περαιτέρω ακυρώσεις πτήσεων.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημεία της Μέσης Ανατολής, Δαμασκό, Αμμάν και Τελ Αβίβ, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι οι πτήσεις συνεχίζονται με κάποιες αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης τους προκειμένου να αποφεύγονται οι διανυκτερεύσεις πληρωμάτων και αεροσκαφών στα σημεία αυτά.

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/3/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7079            1,7181
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8145            1,8253
    Λίρα Αγγλίας                     1,1635            1,1704
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,8859        217,6129
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0582          3,0826
    Δολάριο Καναδά                     2,6857          2,7071
    Κορώνα Δανίας                     12,6704         12,7717
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,4555         13,5631
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7034         15,8290
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5085          2,5285
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,26  (-0,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    643.080
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    285.287    308,98  (-0,17)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    214.277     88,88  ( 0,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     23.937     73,28  (-0,07)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.801     17,01  ( 0,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.347     58,25  (-0,94)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.136     85,77  (-1,83)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.567     17,86  (-1,60)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.613     71,82  (-0,87)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.835      2,77  (-0,36)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     36.091     15,53  ( 2,98)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.132      9,85  (-13,90)
    Ξενοδοχεία                    £     10.604     42,76  (-0,47)
    Αλλες Εταιρείες               £    132.817     79,35  ( 1,13)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - ΕΕ - Γνωμοδότηση

    Τη σύμφωνη γνώμη της επί του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία (57 υπέρ, 1 κατά, 2 αποχές), το Σχέδιο Σύστασης του εισηγητή για την Κύπρο, Λουξεμβούργιου Ευρωβουλευτή Ζακ Ποος.

    [13] (Κ) Επιθεωρητές ΟΗΕ - Κύπρος - Ουέκι

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και το προσωπικό των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των ΗΕ εγκατέλειψαν το Ιράκ με αίσθημα λύπης και τώρα αναμένουν οδηγίες για το μέλλον τους.

    [14] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Χώρες Κόλπου - Διακοπή πτήσεων (2)

    ''Αναστέλλονται από σήμερα οι πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών προς τις χώρες του Κόλπου, Τζέντα, Ριάντ, Ντουμπάι και Μπαχρέιν'' εν αναμονή του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Δεν μπόρεσε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά να δώσει συνέχεια στη χθεσινή ανοδική της πορεία, παρά τα μικρά κέρδη που κατέγραφε στην έναρξη της συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος πιέσεις από μετοχές της περιφέρειας, σημείωσε αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,01%, κλείνοντας στις 82,26 μονάδες. Σημαντική πτώση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στις 643 χιλιάδες λίρες.

    [16] (K) Θεοδώρου -Παναγιώτου - Κύπρος - Ιράκ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε σήμερα ότι οι Αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας ενόψει του πολέμου στο Ιράκ έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα αστυνόμευσης, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος θεωρείται ασφαλής χώρα.

    [17] (Κ) Σημίτης - Επιστολή προς «15» - Ιράκ - Κυπριακό

    Πρώτη προτεραιότητα στο Ιράκ δίνει ο Ελληνας Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης στην καθιερωμένη επιστολή προς τους 15 ηγέτες της ΕΕ, με την οποία τους καλεί να παρευρεθούν στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

    [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Βρυξέλλες

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις δέκα υπό ένταξη και τις τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    [19] (Κ) Υπηρεσιακή Επιτροπή για το Ιράκ - Σύσκεψη

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη της υπηρεσιακής επιτροπής για την παρακολούθηση των εξελίξεων στο Ιράκ, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Εργων, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Υγείας, καθώς και της ΚΥΠ.

    [20] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Κύπρος - Ιράκ

    Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι στρατηγικής σημασίας στις προετοιμασίες για πόλεμο εναντίον του Ιράκ και για οποιονδήποτε πόλεμο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 March 2003 - 18:49:16 UTC