Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Ουμ Κασρ
  • [02] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [03] (Κ) Βαγδάτη - Εκρηξεις
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Τικρίτ - Νεκροί
  • [06] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βρετανία - ΗΠΑ - Patriot
  • [07] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Νασιρίγια
  • [08] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βασόρα - Θύματα
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιράκ - ''Διευκολύνσεις'' ψευδοκράτους
  • [10] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βαγδάτη - Εκρήξεις
  • [11] (Κ) Ιράκ - Πιλότοι - Εντοπισμός
  • [12] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βαγδάτη - Τραυματίες
  • [13] (Κ) Ιράκ - ΗΠΑ - Πιλότοι - Διάψευση
  • [14] (Κ) ΗΠΑ - Ιράκ - Ράμσφελντ - Αγνοούμενοι - Αιχμάλωτοι
  • [15] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Ιράκ
  • [16] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βαγδάτη
  • [17] (Κ) ΗΠΑ - Αγκυρα - Αμερικανός αξιωματούχος
  • [18] (Κ) Ιράκ - Βαγδάτη - Σειρήνες
  • [19] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Νεκροί - Αιχμάλωτοι
  • [20] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Πεντάγωνο - Αιχμάλωτοι
  • [21] (Κ) Αίγυπτος - Ιράκ - ΥΠΕΞ
  • [22] (Κ) Ιράκ - Βαγδάτη - Βομβαρδισμοί
  • [23] (Κ) Ιράκ - Υπουργός Αμυνας - Νεκροί Αμερικανοί
  • [24] (Κ) ΗΠΑ - Μπους - Ιράκ
  • [25] (Κ) ΗΠΑ - Μπους - Ιράκ
  • [26] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - ΗΠΑ - Απώλειες

  • [01] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Ουμ Κασρ

    [02] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Με δύο συναντήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η 21η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    [03] (Κ) Βαγδάτη - Εκρηξεις

    Νέες εκρήξεις ταρακούνησαν το πρωί τη Βαγδάτη σύμφωνα με το πρακορείο Ρόιτερς.

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι νέες επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και οι εξελίξεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι το κυρίαρχο θέμα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων, οι οποίες αναφέρονται επίσης και στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας όπως διαμορφώνονται με τις εξελίξεις στον πόλεμο, στα θύματα του πολέμου και στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Αλλα θέματα είναι οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, τα αποθέματα πετρελαίου στην Κύπρο και το Κυπριακό.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ - Τουρκία'', γράφει στο κύριο της θέμα πως αυστηρές προειδοποιήσεις να μην εισβάλει ο τουρκικός στρατός στο Βόρειο Ιράκ απηύθυνε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ενώ η Γερμανία δια του δικού της ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ απείλησε με απομάκρυνση των πιλότων της από αεροσκάφη που επιτηρούν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Για το θέμα αυτό την ανησυχία της εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή της Λακατάμιας κτυπούν με συχνότητα γρίπης, ενώ σε δύο μήνες θα αρχίσει μεγάλη έρευνα για το θέμα αυτό από το Υπουργείο Υγείας.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Μαίνεται ο πόλεμος'' γράφει ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιτίθενται κατά του Ιράκ σε όλα τα μέτωπα, ενώ για πρώτη φορά χθες κτύπησαν τη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώνει ακόμη ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποιεί πως ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από όσο αρχικά προβλεπόταν. Σε άλλο της θέμα αναφέρει ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει με έλλειψη πετρελαίου καθώς τα αποθέματα που έχει φθάνουν για πέραν των 90 ημερών, ενώ σήμερα αναμένεται να φθάσει στο νησί από τη Ρωσία φορτίο 400.000 βαρελιών που παρήγγειλε η κυβέρνηση.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Η ώρα της Βαγδάτης'' γράφει ότι η πόλη Βασόρα του Ιράκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Βρετανών, ενώ η πόλη Νασιρίγια κατελήφθη από τους Αμερικανούς. Η πόλη Κιρκούκ βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο των συμμάχων. Αναφέρει επίσης ότι στα πρώτα θύματα του πολέμου συγκαταλέγονται και δημοσιογράφοι. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν θα αναζητήσει την κατάλληλη συγκυρία για μια δική του πρωτοβουλία για το Κυπριακό, με βάση το σχέδιο Ανάν, περί τις αρχές Φθινοπώρου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο '''Βέτο' ΗΠΑ στον Αττίλα'' γράφει ότι οι Αμερικανοί φαίνεται να διαφωνούν με τους Τούρκους και ασκούν "βέτο" στο θέμα της εισβολής τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ φοβούμενοι συγκρούσεις με τους Κούρδους, γεγονός που θα οδηγήσει σε ξέσπασμα ενός πολέμου εντός του πολέμου στο βόρειο Ιράκ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οριστικά ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος θα διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Την απόφαση αυτή έλαβε ο Μητροπολίτης Μόρφου, ύστερα από χθεσινή ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των ελεύθερων και κατεχόμενων ενοριών της Μητρόπολης Μόρφου, που πραγματοποιήθηκε στην Ευρύχου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Απειλείται άλλος πόλεμος'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Αγκυρα εποφθαλμιώντας τα πετρέλαια της Μοσούλης προετοιμάζεται να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ, λόγω των πετρελαίων αλλά και για να αποτρέψει την ανακήρυξη ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Οι Τούρκοι διέψευσαν στο μεταξύ χθες την πληροφορία πως οι δυνάμεις τους εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σημαντικά λιγότερη κίνηση παρατηρείται στον εναέριο χώρο της Κύπρου από αμερικανοβρετανικά αεροσκάφη από τότε που άνοιξε ο εναέριος χώρος της Τουρκίας.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο ''Φρίκη! Ολοκληρωτική σφαγή'' γράφει ότι η Αμερικανοβρετανοί σπέρνουν το θάνατο σε άμαχους αθώους πολίτες στο Ιράκ, βομβαρδίζοντας με βαρβαρότητα κατοικημένες περιοχές. Η εφημερίδα σημειώνει πως ο ιρακινός λαός προβάλλει ηρωική αντίσταση. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο που πραγματοποιήθηκε έξω από τον αμερικανικό σταθμό στη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως ''Οχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο'', και ''Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι''.

    [05] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Τικρίτ - Νεκροί

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αμερικανική και βρετανική αεροπορική επίθεση στην πόλη Τικρίτ, γεννέτηρα του Ιρακινού Προέδρου Σάνταμ Χουσέϊν, μετέδωσε η ιρακινή δορυφορική τηλεόραση.

    Η τηλεόραση έδειξε εικόνες από τα κατεστραμμένα μουσεία της πόλης.

    [06] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βρετανία - ΗΠΑ - Patriot

    Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) στο Κατάρ επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος της RAF που αγνοείται από τη νύκτα, κατά την επιστροφή του από επιχειρησιακή αποστολή, πλήγηκε από αμερικανικό πύραυλο Πάτριοτ.

    [07] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Νασιρίγια

    Συγκρούσεις στα περίχωρα της πόλης Νασιρίγια έχουν ανακόψει την προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

    Μέλη του σώματος των αμερικανών Πεζοναυτών δήλωσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συναντούν αντίσταση στις παρυφές της πόλης και ότι στήλες μαύρου καπνού είναι ορατές στον ορίζοντα.

    (ΚΥΠΕ -ΑΠΕ/ΔΝ/..)

    [08] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βασόρα - Θύματα

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιράκ - ''Διευκολύνσεις'' ψευδοκράτους

    Τη βεβαιότητα πως η διεθνής κοινότητα θα αντικρίσει ως παράνομη την ''απόφαση'' του ψευδοκράτους για ''παραχώρηση διευκολύνσεων'' προς τις συμμαχικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ιράκ, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βαγδάτη - Εκρήξεις

    Τουλάχιστον πέντε νέες εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στα περίχωρα της Βαγδάτης, ενώ οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αεροπορική τους επίθεση στην πόλη, δήλωσε στο Ρόιτερς, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

    Ο ανταποκριτής Khaled Yacoub Oweis ανέφερε πως περίπου πέντε εκρήξεις ακούστηκαν σε κάποια απόσταση από το κέντρο της πόλης.

    [11] (Κ) Ιράκ - Πιλότοι - Εντοπισμός

    Ιρακινά στρατεύματα εντόπισαν δύο μέλη πληρώματος, αμερικανικού ή βρετανικού αεροσκάφους, τα οποία κρύβονταν σε έλος κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη, στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα.

    [12] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βαγδάτη - Τραυματίες

    Από την ημέρα που άρχισαν οι βομβαρδισμοί της Βαγδάτης έχουν τραυματιστεί 321 άμαχοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως από τους 321 άμαχους, οι 32 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

    [13] (Κ) Ιράκ - ΗΠΑ - Πιλότοι - Διάψευση

    Ο Αμερικανός στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς δήλωσε ότι όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά αεροσκάφη είναι ασφαλή, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι συμμαχικό αεροσκάφος κατέπεσε πάνω από τη Βαγδάτη.

    ''Εγινε έλεγχος και όλα τα αεροσκάφη είναι ασφαλή στο παρόν στάδιο,'' δήλωσε ο στρατηγός στο τηλεοπτικό δίκυτο ABC.

    [14] (Κ) ΗΠΑ - Ιράκ - Ράμσφελντ - Αγνοούμενοι - Αιχμάλωτοι

    Ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν πληροφορίες ότι αγνοείται η τύχη ενός συμμαχικού αεροσκάφους πάνω από το Ιράκ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς ότι δύο πιλότοι κατέπεσαν πάνω από τη Βαγδάτη.

    [15] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Ιράκ

    Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της για διατήρηση της δυναμικής, η οποία θα επιτρέψει την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυτό δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιώργος Παπανδρέου, στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά τη διάρκεια της μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχαν σήμερα το μεσημέρι.

    [16] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Βαγδάτη

    Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν πριν από λίγο (16:30 ώρα Κύπρου) τη Βαγδάτη, όπου ακούστηκαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις, σύμφωνα με ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων.

    [17] (Κ) ΗΠΑ - Αγκυρα - Αμερικανός αξιωματούχος

    [18] (Κ) Ιράκ - Βαγδάτη - Σειρήνες

    [19] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Νεκροί - Αιχμάλωτοι

    Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, ''Αλ Τζαζίρα'' μετέδωσε σήμερα εικόνες που δείχνουν μερικά πτώματα στρατιωτών, προφανώς Αμερικανών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην περιοχή της Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, καθώς και εικόνες πέντε αιχμαλώτων, επίσης, Αμερικανών.

    Σύμφωνα με το ''Αλ Τζαζίρα'', δύο από τους αιχμαλώτους, εκ των οποίων η μία είναι γυναίκα, έδειχναν να έχουν τραυματιστεί. Ο ένας ήταν ξαπλωμένος στο πάτωμα σ'ένα χαλί.

    Είναι οι πρώτοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι που έχουν συλληφθεί στο

    [20] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - Πεντάγωνο - Αιχμάλωτοι

    Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι δέκα περίπου Αμερικανοί στρατιώτες, η τύχη των οποίων αγνοείτο στο νότιο Ιράκ, έχουν αιχμαλωτισθεί.

    [21] (Κ) Αίγυπτος - Ιράκ - ΥΠΕΞ

    Καμία ιρακινή πόλη δεν έχει πέσει στα χέρια των αμερικανό-βρετανικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα, κατά την άφιξή του στο Κάιρο, ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι μετέχει στην επίθεση κατά του Ιράκ.

    [22] (Κ) Ιράκ - Βαγδάτη - Βομβαρδισμοί

    [23] (Κ) Ιράκ - Υπουργός Αμυνας - Νεκροί Αμερικανοί

    Ο Υπουργός Αμυνας του Ιράκ Σουλτάν Χασέμ Αχμέντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αριθμός Αμερικανών στρατιωτών σκοτώθηκε σε μάχες με Ιρακινούς στρατιώτες.

    [24] (Κ) ΗΠΑ - Μπους - Ιράκ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τις πληφορορίες που φέρουν Αμερικανούς να έχουν συλληφθεί από τα ιρακινά στρατεύματα και είπε ότι αναμένει πως θα τους μεταχειριστούν ανθρώπινα.

    Ανέφερε ακόμα πως ο Σάνταμ Χουσέιν χάνει τον έλεγχο στο Ιράκ.

    "Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες ακόμα. Γνωρίζουμε ότι αναμένουμε (από τους Ιρακινούς) να τους μεταχειριστούν ανθρώπινα όπως μεταχειριζόμαστε εμείς τους δικούς τους αιχμαλώτους," δήλωσε ο κ. Μπους στους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο από την εξοχική του κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος του Ιράκ Σάνταμ Χουσέιν χάνει τον έλεγχο στο Ιράκ.

    [25] (Κ) ΗΠΑ - Μπους - Ιράκ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ αλλά προειδοποίησε πως αυτό ήταν η αρχή μιας σκληρής μάχης.

    ''Προχωρούμε στην πορεία μας και κάνουμε πρόοδο, αυτό είναι μόνο η αρχή μιας σκληρής μάχης,'' είπε στους δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, μετά την επιστροφή του από το Καμπ Ντέιβιντ.

    [26] (Κ) Ιράκ - Επίθεση - ΗΠΑ - Απώλειες


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 23 March 2003 - 18:49:21 UTC