Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) 25 Μαρτίου - Εκδηλώσεις
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ντε Σότο - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Κογκρέσο - Μπους - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ομιλία - 25η Μαρτίου
  • [05] (Κ) Παρέλαση 25ης Μαρτίου - Δηλώσεις Ομήρου
  • [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ιράκ - Πρόσφυγες

  • [01] (Κ) 25 Μαρτίου - Εκδηλώσεις

    Με κάθε λαμπρότητα γιορτάζεται και φέτος σε ολόκληρη την Κύπρο η επέτειος της 25ης Μαρτίου.

    Στις 10 το πρωί θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνας Βαρνάβα. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ντε Σότο - Κυπριακό

    Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, είχε ήδη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και την Τετάρτη θα ενημερώσει προφορικά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το ναυάγιο της Χάγης.

    Η έκθεση που ετοιμάζει ο κ. Ντε Σότο για το Κυπριακό αφορά το σύνολο της προσπάθειας των ΗΕ για επίλυση του προβλήματος, από το Δεκέμβριο του 1999 μέχρι σήμερα.

    [03] (Κ) Κογκρέσο - Μπους - Κυπριακό

    Επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπούς αναφορικά με την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό απέστειλαν 17 Αμερικανοί βουλευτές, με πρωτοβουλία του Βουλευτή του Νιού Τζέρσεϊ Φρανκ Παλόνε.

    Στην επιστολή τους οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η αποτυχία των προσπαθειών του ΟΗΕ στη Χάγη οφείλεται αποκλειστικά στις αδιάλλακτες θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της τουρκικής κυβέρνησης.

    [04] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ομιλία - 25η Μαρτίου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι ο κυπριακός ελληνισμός, ''αντλώντας δύναμη και παράδειγμα από τη μεγάλη Επανάσταση του 1821, υπό τη συνετή καθοδήγηση'' του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''θα παραμείνει στις επάλξεις της ειρήνης, διεκδικώντας δικαιοσύνη και υπομένοντας με σθένος τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, μέχρι ο ήλιος της ελευθερίας να ανατείλει πάνω από το νησί μας''.

    Σε ομιλία του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, όπου το πρωί τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα, στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου και άλλων επισήμων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στο μεγάλο αγώνα του 1821 ''η Κύπρος ήταν παρούσα'' σημειώνοντας πως μαζί με τους ήρωες της Επανάστασης οδηγήθηκαν στο μαρτύριο και στο θάνατο και Κύπριοι.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης στην ομιλία του πως η Κύπρος ''μετά από τόσους αγώνες και θυσίες αγωνίζεται ακόμη για την ολοκλήρωση της ελευθερίας της και αντιμετωπίζει ξανά, σένα τμήμα της, την τουρκική κατοχή. Γιαυτό η σημερινή επέτειος δεν είναι για μας μόνο μέρα εθνικής ανάτασης και πανηγυρισμού. Είναι και μέρα εθνικού προβληματισμού και περισυλλογής. Η Κύπρος βρίσκεται και πάλι στο σταυροδρόμι του πεπρωμένου της'', πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''σύσσωμος ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία αντιμετώπισαν με φρόνηση και σύνεση το Σχέδιο Ανάν. Αντιμετωπίσαμε την ομοσπονδία ως έσχατη υποχώρηση και προκρίναμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους κατοίκους, Έλληνες και Τούρκους. Για μια ακόμη φορά, στο δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος, προκρίναμε το εφικτό από το ευκταίο'', πρόσθεσε.

    [05] (Κ) Παρέλαση 25ης Μαρτίου - Δηλώσεις Ομήρου

    ''Όχι στον πόλεμο'' ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του ύστερα από την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Την παρέλαση παρακολούθησαν από ειδική εξέδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστο Παναγόπουλο, και τον Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνας Βαρνάβα.

    Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν επίσης μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, οι Υπουργοί Άμυνας και Παιδείας, Κούλης Μαυρονικόλας και Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου και ο ΓΓ και Βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Στην παρέλαση συμμετείχαν παλαιοί πολεμιστές, μαθητές, σπουδαστές και πρόσκοποι. Πολλοί μαθητές και σπουδαστές έφεραν στο πέτο τους αντιπολεμικά συνθήματα. Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων μέλη της ''Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο'' κρατούσαν πανό με το σύνθημα ''Όχι άλλο αίμα για πετρέλαιο''.

    Μετά την παρέλαση ακολούθησε δεξίωση στην οικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας.

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ιράκ - Πρόσφυγες

    Η Κύπρος έχει και τη δυνατότητα και την υποχρέωση με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις δυνατότητές της να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον πόλεμο του Ιράκ, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής μαθητικής παρέλασης στην Πάφο, ο κ. Χρίστου είπε ότι δεν έχει παρατηρηθεί έλευση προσφύγων στην Κύπρο, λόγω της κρίσης στο Ιράκ. Ερωτηθείς εάν έγιναν διαβήματα για ενδεχόμενη έλευση προσφύγων είπε πως δεν υπάρχει κανένα επίσημο διάβημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 25 March 2003 - 18:49:07 UTC