Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ρώμη - Ευρωπαϊκή Διάσκεψη
  • [03] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κερύνεια - Δημοψήφισμα
  • [04] (Κ) Τζαλέ Σακάογλου - Συμβατός δότης
  • [05] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτές - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Παρατηρητές
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Δηλώσεις
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [12] (Κ) Κυβέρνηση - Ανακοίνωση - Ιράκ
  • [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ιταλός Πρεσβευτής
  • [14] (Κ) Εθνικές Ελπίδων Κύπρου - Ισραήλ - Αποτέλεσμα αγώνα
  • [15] (Κ) Αστυνομία - Πρεσβεία ΗΠΑ - Εκτακτα μέτρα
  • [16] (Κ) Νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου - Τελετή εγκατάστασης

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί και σήμερα το θέμα που δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη χθεσινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, το διορισμό του Σόλωνα Νικήτα στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την εγκατάσταση σήμερα το απόγευμα του Γιάννη Σκορδή ως νέου Δημάρχου Αμμοχώστου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Συνεχές σφυροκόπημα της Βαγδάτης'' γράφει ότι ενώ χθες οι συμμαχικές δυνάμεις άνοιξαν το βόρειο μέτωπο με τη ρίψη χιλίων Αμερικανών αλεξιπτωτιστών και οι δυνάμεις του νότου αναπτύχθηκαν στα 70 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, οι Αμερικανοί ξεκίνησαν ένα νέο συνεχές σφυροκόπημα της πρωτεύουσας που δεν σταμάτησε ούτε ψες, μετατρέποντας τη νύχτα ημέρα. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε την ενέργεια του καθεστώτος Ντενκτάς να συλλάβει τον Τ/Κ πολιτικό Ιζέτ Ιζτζάν και Τ/Κ συνδικαλιστές, καλώντας το να σεβαστεί τις αρχές του πλουραλισμού και της ελεύθερης έκφρασης.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο στο βασικό θέμα ''Ανοιξε το βόρειο μέτωπο'' γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν και δεύτερο μέτωπο στο Ιράκ με τη ρίψη χιλίων αλεξιπτωτιστών στα βόρεια της χώρας που είχαν την κάλυψη των κουρδικών δυνάμεων της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο κεντρικό Ιράκ και συνεχίζουν να πλήττουν από αέρος κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας στη Βαγδάτη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε χθες τον Σόλωνα Νικήτα νέο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από την 1η Μαϊου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Είναι μακριά η Βαγδάτη;'' γράφει ότι οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στο μέτωπο, προετοιμαζόμενοι για τη λεγόμενη "Μητέρα των Μαχών" στη Βαγδάτη. Οι στρατιωτικές ενισχύσεις που αποστέλλονται αμέσως στο Κόλπο ανέρχονται στις περίπου 30 χιλιάδες, ενώ όλα δείχνουν ότι ανοίγουν το μέτωπο του βορρά. Αλλού γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έστειλε χθες σαφέστατο μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων με το πρόσχημα των αρνητικών εξελίξεων λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Κτυπούν χωρίς έλεος'' γράφει ότι κτυπούν χωρίς έλεος οι αγγλοαμερικανικές δυνάμεις, κατά τρόπο τυφλό, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς αμάχους. Ενας από τους ''έξυπνους πυραύλους'' των ΗΠΑ τίναξε χθες στο αέρα εργατικές κατοικίες και σκότωσε 17 ανθρώπους. Αλλού γράφει ότι αρνητικές εξελίξεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες στην κυπριακή αγορά, καθώς έπονται αλυσιδωτές "αυξήσεις-φωτιά", σε όλα σχεδόν τα προϊόντα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κτυπούν στο ψαχνό'' ότι οι άμαχοι είναι εκείνοι που πληρώνουν βαρύ τίμημα στον πόλεμο του Ιράκ, καθώς τα θύματα των βομβαρδισμών και των επιθέσεων είναι κατά κύριο λόγο γυνακόπαιδα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ψήφισμα αναμένεται να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την ενημέρωσή του από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Φαίνεται επί του παρόντος να εγκαταλείπεται η ιδέα δήλωσης του Προέδρου του Σώματος και σημειώνει πως σε περίπτωση υιοθέτησης ψηφίσματος, δεν αποκλείεται να υπάρχει και αναφορά στο σχέδιο Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εκατόμβες αμάχων'', γράφει ότι θάνατο και όλεθρο προκαλούν οι λεγόμενοι "ελευθερωτές" του ιρακινού λαού και προσθέτει ότι χθες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας νέοι βομβαρδισμοί στην περιφέρεια της Βαγδάτης με την ιρακινή αντιαεροπορική άμυνα να βάλλει με πυκνά πυρά εναντίον των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών. Αλλού γράφει ότι ο Γιαννάκης Σκορδής είναι από χθες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου. Η τελετή εγκατάστασης θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο πόλεμος στο Ιράκ κτυπά τα ξενοδοχεία της Κύπρου'' ότι οι ξενοδόχοι χάνουν έσοδα εκατομμυρίων λιρών μετά τις ακυρώσεις κρατήσεων λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι σύντομα κυπριακή αποστολή της ομάδας Γιατροί του Κόσμου θα ταξιδέψει στα σύνορα Ιράν - Ιράκ για να παράσχει ιατρική βοήθεια σε θύματα του πολέμου στο Ιράκ.

    Η εβδομαδιαία ''Cyprus Weekly'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο πόλεμος θα συνεχίσει'' ότι ο Τζορτζ Μπους και ο κορυφαίος σύμμαχός του Τόνι Μπλερ υποσχέθηκαν χθες βράδυ να κρατήσουν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ ανεξάρτητα από το πόσο θα χρειαστεί για να ανατρέψουν τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν. Αλλού γράφει ότι "πονοκέφαλο" για τις κυπριακές αστυνομικές Αρχές αποτελεί ο αγώνας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα προκριματικά του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Euro 2004. Θεωρείται αγώνες υψηλού κινδύνου λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

    [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ρώμη - Ευρωπαϊκή Διάσκεψη

    [03] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κερύνεια - Δημοψήφισμα

    [04] (Κ) Τζαλέ Σακάογλου - Συμβατός δότης

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίστηκε συμβατός δότης μυελού των οστών για την πεντάχρονη Τουρκοκύπρια Τζαλέ Σακάογλου.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η ευχάριστη είδηση έφθασε στην οικογένεια της μικρής από τη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών.

    [05] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτές - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να ενσωματωθεί οιονδήποτε έγγραφο στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου προέβη σε δηλώσεις με αφορμή τη συνάντησή του με τους Πρεσβευτές στην Κύπρο των κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της υποβολής της έκθεσης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Οπως ανέφερε, δεν έχει όμως αποφασισθεί κατά πόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ''θα είναι δημόσια συζήτηση και κατά πόσο θα επιδιωχθεί ψήφισμα ή μια δήλωση του Προέδρου'', προσθέτοντας ότι προσπάθησε ''να πληροφορηθεί από τους Πρέσβεις τι εκείνοι γνωρίζουν για την έκθεση, για τις προθέσεις του ΓΓ αλλά και των κυβερνήσεων τους όσον αφορά ένα πιθανό ψήφισμα''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Παρατηρητές

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των έξι Κυπρίων βουλευτών που θα παρακολουθούν, ως παρατηρητές, τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Πρόκειται τον Δώρο Χριστοδουλίδη και την Ελένη Μαύρου, από το ΑΚΕΛ, τον Παναγιώτη Δημητρίου και τον Δημήτρη Συλλούρη, από το ΔΗΣΥ, τον Ανδρέα Αγγελίδη, από το ΔΗΚΟ και τον Βάσο Λυσσαρίδη, από το ΚΙΣΟΣ.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως θα πρέπει να επιδιωχθεί, μέσα σε ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας, μια ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία να στηρίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,99  ( 1,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    574.750
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    328.906    318,09  ( 2,89)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    158.838     91,08  ( 2,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.223     73,77  ( 0,27)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        890     16,82  (-2,49)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.246     58,06  ( 0,90)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     59.774     85,34  ( 0,73)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.096     17,70  ( 0,17)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.255     72,61  (-2,08)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.861      2,84  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     21.695     15,31  ( 2,34)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        165     10,51  ( 0,96)
    Ξενοδοχεία                    £     14.663     42,38  ( 0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £    186.630     78,79  ( 1,03)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Η διαίρεση της νήσου και η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο εμποδίζουν την καθολική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Δηλώσεις

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 1,05% έκλεισε η χρηματαγορά στη σημερινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος ανοδικά από τα κέρδη των τραπεζών, ανήλθε στις 82,99 μονάδες. Παρά την ανοδική κίνηση της αγοράς, η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 574 χιλιάδων λιρών.

    [12] (Κ) Κυβέρνηση - Ανακοίνωση - Ιράκ

    Η Κύπρος δεν έχει άμεσα επηρεαστεί από τον πόλεμο και οι επισκέψεις στο νησί μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς τόσο για τουρισμό όσο και για τη χρήση των διεθνών αεροδρομίων της ως ενδιάμεσων σταθμών για τις ανάγκες της διεθνούς διακίνησης, διαβεβαίωσε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση.

    ''Δεν υφίσταται σοβαρός λόγος ανησυχίας διότι η Κύπρος βρίσκεται μακριά από το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων'', αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ιταλός Πρεσβευτής

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα εξακολουθήσει και μετά τη 16η Απριλίου, μέρα κατά την οποία θα υπογραφεί στην Αθήνα η Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ των δέκα νέων κρατών, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, έδωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κ. Χρυσοστομίδης συναντήθηκε με τον Πρεσβευτή της Ιταλίας στην Κύπρο Γκεράρντο λα Φραντσέσκα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και προσβλέπει σε συνέχιση και περαιτέρω σύσφιγξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα.

    [14] (Κ) Εθνικές Ελπίδων Κύπρου - Ισραήλ - Αποτέλεσμα αγώνα

    Η Εθνική Ελπίδων Κύπρου νίκησε σήμερα το απόγευμα με 2 - 0 την Εθνική Ελπίδων Ισραήλ στο στάδιο "Αμμόχωστος".

    Ο αγώνας διεξήχθη στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2004.

    [15] (Κ) Αστυνομία - Πρεσβεία ΗΠΑ - Εκτακτα μέτρα

    Η Αστυνομία έλαβε σήμερα τηλεφώνημα κατά το οποίο διατυπώθηκε απειλή για επιθετική ενέργεια εις βάρος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως μετά το τηλεφώνημα αυτό η Αστυνομία έλαβε προσωρινά έκτακτα μέτρα ασφάλειας στην περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας.

    [16] (Κ) Νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου - Τελετή εγκατάστασης

    Πραγματοποιήθηκε στις 4 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, στη Δερύνεια, η τελετή εγκατάστασης του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου, Γιαννάκη Σκορδή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 28 March 2003 - 18:49:13 UTC