Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αντιπολεμική εκδήλωση - Ακρωτήρι
  • [04] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Ερντογάν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής

    Με συμμετοχή 45 αντιπροσώπων των σωματείων μελών και για πρώτη φορά αντιπροσώπων της νεοσύστατης Επιτροπής Νεολαίας, ολοκληρώθηκαν στη Νέα Υόρκη οι εργασίες του 31ου συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Το συνέδριο παρακολούθησαν και χαιρέτισαν, η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα ΗΕ Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος και η Γενική Πρόξενος Μάρθα Μαυρομμάτη.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχιση του πολέμου στο Ιράκ και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων από τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στη Βαγδάτη, καθώς και οι δυσκολίες που φαίνεται να συναντούν οι Αμερικανοί και Βρετανοί στην προέλαση των στρατευμάτων τους είναι το κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τόσο για τον πόλεμο στο Ιράκ όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η σημερινή αντιπολεμική συγκέντρωση στην περιοχή Ακρωτηρίου, το ενδεχόμενο μετακίνησης Τ/Κ από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές και τα προβλήματα του τουρισμού και των Κυπρίων ξενοδόχων είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Δύο εφιάλτες για τους Αμερικανούς'', ότι οι ΗΠΑ, μετά και από τα πρόσφατα ''τυφλά'' κτυπήματα με βόμβες και πυραύλους που προκάλεσαν μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης, έχουν να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κατακραυγή, αλλά και τον κίνδυνο επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον των στρατευμάτων τους στις υπό κατοχή ιρακινές περιοχές, καθώς και τον ανεπαρκή ανεφοδιασμό τους, κάτι που τους ανάγκασε να διατάξουν προσωρινή παύση της προέλασής τους. Σε άλλο θέμα γράφει για το συμβολικό δημοψήφισμα στην Κερύνεια, που μετατράπηκε σε εορτή ειρήνης από 4.000 Τ/Κ, οι οποίοι διαδήλωσαν μπροστά στο λεγόμενο ''δημαρχείο'' της κατεχόμενης πόλης, μεταφέροντας ομοιώματα καλπών, τις οποίες ονόμασαν ''Κάλπες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία''.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Εμειναν από βενζίνη'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι οι Αμερικανοί έμειναν από καύσιμα και τρόφιμα στο Ιράκ και ότι οι διοικητές των εκεί στρατευμάτων διέταξαν όπως υπάρξει μια μικρή παύση, διάρκειας τεσσάρων έως έξι ημερών, στην προέλασή τους προς τη Βαγδάτη, εξαιτίας τόσο του ελλιπούς ανεφοδιασμού τους, όσο και της ισχυρής αντίστασης που προβάλλουν οι Ιρακινοί. Αλλη είδηση είναι η αναμονή από τις Αρχές της Δημοκρατίας διακίνησης μεγάλου αριθμού Τ/Κ από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, αμέσως μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Για αντιμετώπιση του ενδεχομένου αυτού -σύμφωνα με την εφημερίδα- ετοιμάστηκαν σχέδια, τα οποία προβλέπουν υποδοχή των Τ/Κ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο στάδιο ''Ελευθερία'', την παροχή βοήθειας στα άτομα αυτά και στη συνέχεια ενθάρρυνσή τους για επιστροφή στα κατεχόμενα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Βόμβες και Τρόμος'', γράφει πως συνεχίζεται ο ανελέητος βομβαρδισμός της Βαγδάτης και ότι οι Αμερικανοί αναστέλλουν την προέλασή τους και ότι φοβούνται και για νέο κτύπημα στη Νέα Υόρκη, ενώ οι Βρετανοί αρχίζουν να κάνουν πίσω και, σύμφωνα με τον αγγλικό Τύπο, ο αριθμός των Βρετανών στρατιωτών, που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις κατά του Ιράκ, μπορεί να μειωθεί από τις 45.000 στις 5.000, εάν ο πόλεμος διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες. Αλλού δημοσιεύει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, στην οποία -μεταξύ άλλων- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν την ανάγκη διευκρίνισης της θέσης της κυπριακής κυβέρνησης ως προς το σχέδιο Ανάν, καθώς επίσης και την ανάγκη διορισμού διαπραγματευτή της Κύπρου για θέματα ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αρχίζει 'ιερός πόλεμος''', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Ιρακινοί έχουν αρχίσει να επιτίθενται κατά των Αμερικανών και Βρετανών εισβολέων στη χώρα τους με ''καμικάζι'' και ότι χθες, στην περιοχή της πόλης Νατζιάφ, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, ένας Ιρακινός με πολιτική περιβολή ανατινάχθηκε πυροδοτώντας εκρηκτικά που έφερε μαζί του και σκοτώνοντας πέντε Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι τον πλησίασαν για να ερευνήσουν τον ίδιο και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία περνά δραματικές στιγμές, εξαιτίας των επιπτώσεων του ιρακινού πολέμου στον κυπριακό τουρισμό και πως είναι ορατός ο κίνδυνος απολύσεων ξενοδοχοϋπαλλήλων, εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη μέσα στους επόμενους μήνες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ανακόπηκε η προέλαση'', γράφει στο κύριο θέμα πως, ενώ ισοπεδώνεται με ανηλεές σφυροκόπημα η Βαγδάτη, η αντίσταση των Ιρακινών και η αδυναμία ανεφοδιασμού των στρατευμάτων των Αμερικανών και Βρετανών οδήγησαν τα επιτελεία τους στην έκδοση διαταγής για αναστολή της προέλασης προς τη Βαγδάτη. Αλλη είδηση είναι ο μεγάλος αριθμός ακύρωσης κρατήσεων για μεταφορά τουριστών στην Κύπρο με ναυλωμένες πτήσεις της ''Γιουροσίπρια'', θυγατρικής εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την οργανωμένη μεταφορά ξένων ταξειδιωτών από και προς την Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Σκορπούν θάνατο'', ότι διαψεύσθηκε η είδηση ότι θα υπάρξει ανάπαυλα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών και Βρετανών για ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν και ότι εξακολουθούν οι άγριοι βομβαρδισμοί της Βαγδάτης και άλλων πόλεων και κατοικημένων περιοχών της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτώνονται άδικα άμαχοι καθημερινά. Αλλη είδηση είναι η σημερινή διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ, που διοργανώνει το Κοινωνικό Φόρουμ στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι και η συνέντευξη του κ. Χριστόφια στην εφημερίδα, στην οποία αναφέρει ότι ο ξεσηκωμός του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος δημιουργεί αισιοδοξία. Ο κ. Χριστόφιας αναφέρεται επίσης στην ένταξη στην ΕΕ, στο Κυπριακό και στις προσπάθειες της κυπριακής πλευράς να ανανεωθούν οι όροι εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του προβλήματος.

    [03] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αντιπολεμική εκδήλωση - Ακρωτήρι

    Τρεις περίπου χιλιάδες άτομα, Κύπριοι και ξένοι, έχουν κατακλύσει τις Bρετανικές Bάσεις στο Ακρωτήρι, καταδικάζοντας με συνθήματα και αντικατοχικά τραγούδια την επέμβαση των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

    Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα, όπως ''Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι'', ''Οχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο'', ''Εξω οι βάσεις'' και άλλα. Πάνοπλοι Βρετανοί στρατιώτες έχουν στηθεί παραμετρικά των Βάσεων Ακρωτηρίου ενώ του χώρου υπερίπταται ελικόπτερο των Βάσεων.

    [04] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Ερντογάν - Κυπριακό

    Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού είναι περιορισμένες στο επίπεδο των δύο κοινοτήτων, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος εκτιμά πως η πολιτική του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και αυτή που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ερντογάν είναι πλήρως εναρμονισμένη στην υποστήριξη της γραμμής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως προς το Κυπριακό.

    ''Εντιμες, δίκαιες και δοκιμασμένες αρχές πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή για την αναζήτηση μιας μόνιμης διευθέτησης στην Κύπρο'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''τα Ηνωμένα Εθνη είναι το μόνο βήμα, όπου οι προσπάθειες για λύση μπορούν να αποδώσουν καρπούς, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθ' όσον η ενταξιακή διαδικασία της Δημοκρατίας τώρα ολοκληρώνεται.''


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 30 March 2003 - 18:50:21 UTC