Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - Προημιτελική φάση
  • [02] (Κ) Πετόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Νέα Σαλαμίνα - Τελικός
  • [03] (K) Πόος - Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση
  • [04] (K) Πόος - Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) ΑΚΕΛ - Νέος Εκπρόσωπος Τύπου ΚΕ
  • [07] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [08] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Ολομέλεια - Συζήτηση
  • [09] (Κ) Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Χατζηγεωργίου - Θεοχάρους
  • [10] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κύπρος
  • [11] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Ολομέλεια - Φερχόιγκεν
  • [12] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος
  • [13] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σπερόνι - Κύπρος
  • [14] (Κ) ΕΣΚ - Δημοσιογράφοι - Ιράκ - Πορεία διαμαρτυρίας
  • [15] (Κ) Κύπρος - Ευρωκοινοβούλιο - Ψηφοφορία
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [17] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση - Κύπρος
  • [18] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Τουρκία - Επίσημη επίσκεψη
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Διπλωματικό Γραφείο Προέδρου - Τζιωνής
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό
  • [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό (1)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [25] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση - Πατ Κοξ (1)
  • [26] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα
  • [27] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Ιδρυμα Ισχάν Αλί - Γεύμα - Ομιλία
  • [28] (Κ) Ευρωεκλογές - Νέες χώρες
  • [29] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ομήρου - Ευαγόρου - Μαυρομμάτης
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [31] (Κ) Διαβουλεύσεις Σ.Α. - Σχέδιο ψηφίσματος
  • [32] (Κ) ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [33] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [34] (Κ) Πατ Κοξ - Διάσκεψη Τύπου - Ευρωβουλή
  • [35] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [36] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [37] (Κ) Συνάντηση - Σημίτη - Ερντογάν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Κύπελλο Κύπρου - Προημιτελική φάση

    Διεξάγονται σήμερα οι πρώτοι αγώνες της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου.

    Στο Στάδιο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΑΕΛ, στο Δασάκι της Αχνας ο Εθνικός τον ΑΠΟΕΛ, στο Στάδιο ΓΣΖ η ΑΕΚ την Ανόρθωση και στο Στάδιο Παραλιμνίου η Ενωση Νέων Παραλιμνίου την Ομόνοια.

    [02] (Κ) Πετόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Νέα Σαλαμίνα - Τελικός

    ΑΠΟΕΛ και Νέα Σαλαμίνα θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Κυπέλλου Ανδρών στην Πετόσφαιρα.

    Σε αγώνα που έγινε χθες βράδυ, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε το Διόνυσο Στρουμπίου με 3 - 0 σετ και προκρίθηκε στον τελικό.

    [03] (K) Πόος - Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση

    Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Πόος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ολοκληρώνεται. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πόος είπε ότι στη σημερινή του εισήγηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα δώσει την έγκρισή του στη διεύρυνση, θα χαιρετίσει τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφορικά με την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ προς το Συμβούλιο με την οποία ζήτησε την αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λέξη Κύπρος, ο κ. Πόος είπε ότι «δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου», ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η Συνθήκη επειδή ο Υπουργός μιας τρίτης χώρας στέλλει μια επιστολή».

    [04] (K) Πόος - Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση

    Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Πόος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ολοκληρώνεται. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πόος είπε ότι στη σημερινή του εισήγηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που θα δώσει την έγκρισή του στη διεύρυνση, θα χαιρετίσει τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφορικά με την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ προς το Συμβούλιο με την οποία ζήτησε την αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λέξη Κύπρος, ο κ. Πόος είπε ότι «δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου», ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η Συνθήκη επειδή ο Υπουργός μιας τρίτης χώρας στέλλει μια επιστολή».

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε χθες η διεθνής δημοσιογραφική οικογένεια με το χαμό τριών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά στο Ιράκ, καθώς και οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα των κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης οι πληροφορίες για τις διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει της έκδοσης ψηφίσματος για το Κυπριακό και οι προειδοποιήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς όσους Τ/Κ θα θελήσουν να κάνουν χρήση των μέτρων που θα εξαγγείλει η κυπριακή κυβέρνηση. Αλλα θέματα στο σημερινό Τύπο είναι η παραίτηση του Χάρη Λοϊζίδη από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών και η σημερινή σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμένεται να πει το μεγάλο ''ναι'' για τη διεύρυνση της ΕΕ με δέκα νέα μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χίλιες και μια μάχες στη Βαγδάτη'' πως χίλιες και μια σκληρές μάχες διεξάγονται στο κέντρο της Βαγδάτης με τους Αμερικανούς να ισχυρίζοντο χθες ότι ελέγχουν ήδη το 80% της ιρακινής πρωτεύουσας. Στη μια από αυτή, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Αμερικανοί ''σκότωσαν εν ψυχρώ την ενημέρωση''. Αλλού σημειώνεται πως η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να παρεμποδίσει πρόνοιες στο αναμενόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα δεσμεύουν τα δυο μέρη έναντι του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Μασούν τα λόγια τους για το ουράνιο'' αναφέρει πως τρομερή ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι αμερικανικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν την περασμένη Παρασκευή να ξεφορτωθούν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως σήμερα ή το αργότερο αύριο διορίζεται νέος Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας. Επικρατέστερος για τη θέση, σύμφωνα με την εφημερίδα, θεωρείται ο Θεόδωρος Στυλιανού, Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η ενημέρωση στο απόσπασμα'' πως οι τρεις ''κατά λάθος'' νεκροί δημοσιογράφοι από τις χθεσινές επιθέσεις στη Βαγδάτη δεν ήταν τα μόνα θύματα. Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και ήταν ανηλεείς ενώ σε αυτούς προστέθηκαν και οι ολοένα αυξανόμενες οδομαχίες και τα επίγεια πυρά των Αμερικανών σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης. Αλλού αναφέρει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει σήμερα το μεγάλο ''ναι'' για τη διεύρυνση της ΕΕ με άλλες δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'' αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σφαγή δημοσιογράφων'' πως σε λουτρό αίματος μετατράπηκε χθες το πρωί το ξενοδοχείο ''Παλαιστίνη'' στη Βαγδάτη, όπου διαμένουν οι ξένοι ανταποκριτές που καλύπτουν τον πόλεμο στο Ιράκ. Συνολικά τρεις δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από τα πυρά των πολυβόλων και τις βόμβες των Αμερικανών. Αλλού γράφει πως κατά τη διάρκεια σημερινής ευρείας ενημέρωσης όλων των κοινωνικών εταίρων ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού θα αναφερθεί με συγκεκριμένα στοιχεία στις επιπτώσεις τις οποίες δέχθηκε η κυπριακή οικονομία από τον πόλεμο στο Ιράκ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Απειλεί αντίμετρα για Τ/Κ ο Ντενκτάς'' αναφέρει πως ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε πως όσοι Τ/Κ κάνουν χρήση των μέτρων της κυπριακής κυβέρνησης θα έχουν επιπτώσεις. Οπως είπε, όσοι αποκτήσουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν και θα τους αφαιρείται η λεγόμενη ''ιθαγένεια'' του ψευδοκράτους. Εάν πάρουν μέρος σε εκλογική διαδικασία στις ελεύθερες περιοχές θα τους αφαιρούνται όλα τα ''περιουσιακά στοιχεία'' στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρέσβης Τάσος Τζιωνής θα συντονίζει και θα εποπτεύει από αύριο την ΚΥΠ, παράλληλα με τα καθήκοντά του ειδικά επί του Κυπριακού στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ματοβαμμένη ενημέρωση'', γράφει ότι ''με αίμα έβαψαν χθες οι Αμερικανοί εισβολείς στο Ιράκ την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης'', κανονιοβολώντας από απόσταση μόλις 1000 μέτρων το ξενοδοχείο ''Πάλεσταϊν'', όπου διέμεναν ξένοι δημοσιογράφοι και εικονολήπτες. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης υπέβαλε χθες την παραίτησή του.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριο θέμα στη μάχη της Βαγδάτης και γράφει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κτύπησαν χθες την κεντρική Βαγδάτη, προελαύνοντας δρόμο με δρόμο, καθώς οι Ιρακινοί μάχονται μία άνιση μάχη με αντιαρματικά όπλα και τυφέκια. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό των Βαρωσίων ''αποτελεί απειλή και παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    [06] (Κ) ΑΚΕΛ - Νέος Εκπρόσωπος Τύπου ΚΕ

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξελέγη χθες Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού, ο οποίος εξελέγη στη χθεσινή συνεδρία της ΚΕ, αντικαθιστά τον Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος.

    [07] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό

    Η σημερινή συνάντηση των Πρωθυπουργών και των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο Βελιγράδι θα είναι μια καλή ευκαιρία όσον αφορά το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε στο Βελιγράδι ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή''.

    [08] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Ολομέλεια - Συζήτηση

    [09] (Κ) Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη - Χατζηγεωργίου - Θεοχάρους

    [10] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κύπρος

    Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκφράζει με ξεκάθαρο αλλά φιλικό τρόπο στην τουρκική κυβέρνηση την άποψή της ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια ενωμένη Κύπρος.

    [11] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Ολομέλεια - Φερχόιγκεν

    Ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό έκανε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος εξέφρασε λύπη για το τελευταίο ναυάγιο των συνομιλιών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    [12] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΓΓ Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

    Υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης του κυπριακού προβλήματος, τάχθηκε σήμερα ο ΓΓ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ), Κάρλος Καρβάλιας, ο οποίος θεωρεί ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση για τη λύση του προβλήματος.

    [13] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σπερόνι - Κύπρος

    Αναφορά στην Κύπρο έκανε ο ανένταχτος σε πολιτική ομάδα Ιταλός Ευρωβουλευτής Φραντζέσκο Ενρίκο Σπερόνι κατά την παρέμβασή του στη σημερινή σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, που αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσή του στη διεύρυνση της ΕΕ.

    Ο κ. Σπερόνι διερωτήθηκε μέχρι πότε η Κύπρος θα βρίσκεται υπό κατοχή ξένων στρατευμάτων.

    [14] (Κ) ΕΣΚ - Δημοσιογράφοι - Ιράκ - Πορεία διαμαρτυρίας

    [15] (Κ) Κύπρος - Ευρωκοινοβούλιο - Ψηφοφορία

    Με 507 ψήφους υπέρ, 29 εναντίον και 26 αποχές η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα στο Στρασβούργο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η ψηφοφορία βασίσθηκε στην έκθεση του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ζακ Πόος.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνθήκη Προσχώρησης

    Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να υπογράψουν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [17] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση - Κύπρος

    Η Κύπρος βρίσκεται ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το ξεκάθαρο «ναι», που είπε σήμερα το Ευρωαϊκό Κοινοβούλιο στην αίτησή της για ένταξη.

    To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με 458 ψήφους υπέρ, 68 κατά και 41 αποχές, την έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ για τη διεύρυνση της ΕΕ. Με 507 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 26 αποχές, οι Ευρωβουλευτές υιοθέτησαν την εισήγηση του Εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου Ζακ Πόος για ένταξη της Κύπρου.

    [18] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Τουρκία - Επίσημη επίσκεψη

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Διπλωματικό Γραφείο Προέδρου - Τζιωνής

    Τη δημιουργία Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό

    Η όποια συζήτηση στα πλαίσια ευρύτερης συζήτησης για το Κυπριακό δεν μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε πει ότι αν συμφωνήσει κάτι η Ελλάδα και η Τουρκία στο Κυπριακό, "αυτό δεσμεύει το βορρά και το νότο στην Κύπρο".

    ''Να υπενθυμίσω δύο προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σημίτη που είπε ότι το Κυπριακό είναι θέμα διεθνές και πρέπει να παραμείνει στα πλαίσια του ΟΗΕ, δεν είναι θέμα διμερές'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,85  (-0,91)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    836.343
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    393.904    329,07  (-0,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    284.813     94,25  (-1,41)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.445     73,80  (-1,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     14.394     17,85  (-0,50)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.419     58,98  ( 0,65)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     36.428     87,89  ( 0,87)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.589     17,87  (-1,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.160     71,43  (-1,15)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.465      2,97  (-0,34)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     49.807     15,76  (-2,23)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,45  (-2,39)
    Ξενοδοχεία                    £     43.438     43,81  ( 0,48)
    Αλλες Εταιρείες               £     63.308     79,44  (-0,64)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό (1)

    Η ε/κ πλευρά δεν απέρριψε το σχέδιο Ανάν, αλλά το αποδέχεται ως βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα όπου θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνθήκη Προσχώρησης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''μεγάλη και ιστορική στιγμή που σφραγίζει ανεξίτηλα την πορεία της Κύπρου προς το μέλλον'' την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου, είπε πως αυτή ''αποτελεί ταυτόχρονα το επιστέγασμα μιας τιτάνιας προσπάθειας της κυπριακής κοινωνίας και σηματοδοτεί επίσημα την αποδοχή της από την οικογένεια στην οποία γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά ανήκει''.

    Πρόσθεσε πως ''το ιστορικό αυτό επίτευγμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα αν ιδωθεί μέσα από το πρίσμα των ειδικών συνθηκών της Κύπρου, του δράματος της εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής μέρους της χώρας μας και των βαρύτατων συνεπειών τους''.

    ''Οχι μόνο η Κύπρος άντεξε τις κατακλυσμικές επιπτώσεις της κατοχής αλλά σήμερα επιτυγχάνει παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα εμπόδια που παρεμβλήθηκαν στο δρόμο της, με σκληρή δουλειά, με επιμονή και υπομονή, το στόχο της ένταξης, και φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα ανατρέψουν τα δεδομένα της κατοχής και θα επενεργήσουν ως καταλύτης για την επίτευξη ειρηνικής, μόνιμης, βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων αλλά και της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο'', ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Επίσης υπογράμμισε πως για την επίτευξη του ιστορικού αυτού αποτελέσματος καθοριστική υπήρξε η βοήθεια και συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού. Ευχαρίστησε επίσης και όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας πως σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Συνθήκη Προσχώρησης θα πρέπει να υπογραφεί από δυο πληρεξούσιους εκ μέρους της κάθε υπό ένταξη χώρας, ζήτησε όπως με εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρήσει:

    α) στην έγκριση του κειμένου της Συνθήκης Προσχώρησης

    β) στην εξουσιοδότηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν τη Συνθήκη Προσχώρησης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας

    γ) στην εξουσιοδότηση του Υπουργού Εξωτερικών να καταθέσει τη Συνθήκη Προσχώρησης και τα σχετικά Πρωτόκολλα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για κύρωση

    δ) και από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας την ετοιμασία μελέτης για τις τροποποιήσεις που απαιτείται να γίνουν στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας λόγω της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφερόμενος στην πορεία των προενταξιακών διαδικασιών ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως ''οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου διεξήχθησαν μέσα σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα''.

    ''Η Κύπρος υπήρξε συνεχώς επικεφαλής των υποψηφίων χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις και επανειλημμένα απέσπασε τους επαίνους και τα συγχαρητήρια των αξιωματούχων της Ενωσης για τον υποδειγματικό τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων'', ανέφερε.

    [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο επίπεδο των 84 μονάδων και το αγοραστικό ενδιαφέρον να υποχωρεί κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,91%, κλείνοντας στις 84,85 μονάδες. Μειωμένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συναντήσεις παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 836 χιλιάδες λίρες.

    [25] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Διεύρυνση - Πατ Κοξ (1)

    Σήμερα είχαμε μια ξεκάθαρη και πλειοψηφική απάντηση σε σχέση με την ένταξη της Κύπρού στην ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της απόφασης για διεύρυνση της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Κοξ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την μη επίτευξη συμφωνίας στη Χάγη, τόνισε όμως ότι αυτό το ναυάγιο δεν πρέπει να κρατήσει την Κύπρο έξω από την ΕΕ, ούτε και να ωθήσει τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν τις δικές τους προσπάθειες για λύση.

    Είπε ακόμη ότι η νομική θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη και βάσει του διεθνούς δικαίου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η de jure οντότητα της Κύπρου.

    [26] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα

    Συνεχίστηκαν και χθες οι πολύωρες συνομιλίες μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το ψήφισμα για την Κύπρο, που αναμένεται να εγκριθεί αύριο, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί πρόοδος.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, η διαφωνία ανάμεσα στους πέντε του ΣΑ έγκειται στο ότι ''υπάρχουν χώρες που βλέπουν το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην περίπτωση της Κύπρου ότι είναι να προσφέρει καλές υπηρεσίες και συνεπώς ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κύρωσης του σχεδίου Ανάν δεν είναι ο σωστός ρόλος του ΣΑ''.

    [27] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Ιδρυμα Ισχάν Αλί - Γεύμα - Ομιλία

    Ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι ''πολύ κρίσιμη για όλους τους Ευρωπαίους'', λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ, και σημείωσε ότι ''απέχουμε μόνο λίγες ημέρες από την 16η Απριλίου'', όταν θα υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης.

    [28] (Κ) Ευρωεκλογές - Νέες χώρες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις 10 υπό ένταξη χώρες να επιταχύνουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, ώστε να δημιουργηθεί η νομική βάση να συμμετάσχουν και οι πολίτες άλλων χωρών μελών στις ευρωεκλογες του Ιουνίου 2004.

    [29] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ομήρου - Ευαγόρου - Μαυρομμάτης

    Ικανοποίηση και συγκίνηση για την έκβαση της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο, που άναψε το πράσινο φως για τη διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασαν Κύπριοι πολιτικοί που βρίσκονται στο Στρασβούργο.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Το σχέδιο Ανάν δεν κατατέθηκε στο τραπέζι για να αποσυρθεί την επομένη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, και πρόσθεσε ότι ''από εδώ και πέρα και αφού δούμε το αποτέλεσμα του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα δούμε και ποια υφή θα έχει αυτό το σχέδιο.»

    [31] (Κ) Διαβουλεύσεις Σ.Α. - Σχέδιο ψηφίσματος

    Πολύωρες ήταν χθες βράδυ οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάνω στο προσχέδιο ψηφίσματος των Βρετανών. Κίνα και Ρωσία πέτυχαν κάποιες αλλαγές σε επιμέρους άρθρα, και επέμειναν στις θέσεις τους στις παραγράφους 4 και 5.

    [32] (Κ) ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει με ικανοποίηση την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης για διεύρυνση της ΕΕ και ''την με συντριπτική πλειοψηφία απόφασή του για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    [33] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Το ΚΙΣΟΣ εκφράζει την ικανοποίησή του για την ''ιστορικής σημασίας απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει με συντριπτική πλειοψηφία την εισήγηση του Ευρωβουλευτή Ζακ Πόος και να επικυρώσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    [34] (Κ) Πατ Κοξ - Διάσκεψη Τύπου - Ευρωβουλή

    O Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ δήλωσε σήμερα ότι το ναυάγιο των συνομιλιών του Κυπριακού δεν πρέπει να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητά της στις προσπάθειες για εξεύρεση λύση του προβλήματος.

    [35] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου και σημαντικό σταθμό στην πορεία της Κύπρου προς την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί η σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα καθ' όλα ικανοποιητικό.

    [36] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Πιθανότητες διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος βλέπει στο άμεσο μέλλον ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    [37] (Κ) Συνάντηση - Σημίτη - Ερντογάν - Κυπριακό

    Την ανάγκη όπως το Κυπριακό επιλυθεί, τόνισαν σήμερα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστα Σημίτης και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 April 2003 - 17:49:30 UTC