Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΜΣΕ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - Ρωσία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Χρυσοστομίδης - Ψήφισμα ΣΑ - Τουρκία
  • [05] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ψήφισμα ΣΑ
  • [06] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Πρακτορεία Ειδήσεων
  • [07] (Κ) Συμφωνία ΑΜΑΝ - ΟΑΝΑ
  • [08] (Κ) Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου - ΕΕ - Λευκωσία
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Ταλάτ
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [16] (Κ) ΕΕ - Συνθήκη Προσχώρησης - Αθήνα - Ετοιμασίες
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [18] (Κ) ΕΔΗ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα
  • [19] (Κ) Περδίκης - Συνθήκη Προσχώρησης - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση
  • [21] (Κ) Ζαμπέλας - Βρυξέλλες - Τοπικές Αρχές - ΕΕ
  • [22] (Κ) ΕΕ - Υπογραφή Προσχώρησης - Αθήνα - Αντιπροσωπείες
  • [23] (Κ) Μπεγλίτης - Κύπρος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα
  • [24] (Κ) Βασιλείου - Συνθήκη Προσχώρησης - Αθήνα
  • [25] (Κ) Μπεγλίτης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [26] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Φερχόιγκεν - Γκιούλ
  • [27] (Κ) Τουρκία - Γκιούλ - Ενταξη Κύπρου στην ΕΕ
  • [28] (Κ) Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση
  • [29] (Κ) ΚΕΑ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα
  • [30] (Κ) ΚΥΠΕ - Κωνσταντινούπολη - Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [31] (Κ) Ελλάδα - Γιαννίτσης - Τ/Κ - ΕΕ
  • [32] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Ντενκτάς - Πιέσεις
  • [33] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [34] (Κ) Αθήνα - Τουρκική αντιπροσωπεία - Ξενοδοχείο
  • [35] (Κ) ΕΣΚ - INSI - Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας Τύπου

  • [01] (Κ) ΜΣΕ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ήταν τα βασικά θέματα της ομιλίας του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβη Θεόφιλου Θεοφίλου στις εργασίες της 2ης συνεδρίασης της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - Ρωσία

    Ο αναπληρωτής Mόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Γκενάτι Κατίλοβ δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει κάθε προσπάθεια από μέρους του ΓΓ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για να επιτευχθεί λύση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, η ευθύνη που επιρρίπτει στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το ναυάγιο των συνομιλιών στη Χάγη και η αναφορά στο Σχέδιο Ανάν στο ψήφισμα ως βάση για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού, είναι το θέμα που κυριαρχεί στις σημερινές εφημερίδες της Λευκωσίας. Αλλά θέματα είναι η στάση της Τουρκίας έναντι της υπογραφής αύριο της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση για στήριξη των Τ/Κ και οι δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Γουέστον: Δεν αλλάζει το σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι ενώ η κυπριακή πλευρά επιμένει να θέτει θέμα διαπραγματεύσεων του σχεδίου Ανάν ώστε να επιφέρει αλλαγές που να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το Συμβούλιο Ασφαλείας με τη χθεσινή απόφασή του, αλλά και ο Αμερικανός συντονιστής Τόμας Γουέστον, κατά τις χθεσινές επαφές και δηλώσεις του στη Λευκωσία καθιστούν σαφές ότι στο σχέδιο Ανάν διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο για τη συμπλήρωσή του και όχι για την αλλαγή του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να δεχθεί στους κόλπους της μια χώρα με προβλήματα όπως η Κύπρος.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ, αν τελικά εφαρμοστούν, "θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και θα δημιουργήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις, οι οποίες δυνατόν να προκαλέσουν συνταγματικά προβλήματα και αδιέξοδα". Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη στον κατοχικό ηγέτη για την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη και καλεί το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να συνεχίσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Ωστόσο, προσθέτει, δεν γίνεται καμιά αναφορά στη στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Απειλούνται ζωές και στην Κύπρο από τα βαρέα οχήματα'' γράφει ότι η ανείπωτη τραγωδία, την οποία ζει από το βράδυ της Κυριακής η Ελλάδα, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, έφερε στο προσκήνιο της Κύπρου επιτακτικά την απαίτηση του κόσμου για άμεση εφαρμογή των νόμων που αφορούν την κυκλοφορία των 113 χιλιάδων βαρέων οχημάτων στους δρόμους μας. Προσθέτει ότι ο νόμος καθορίζει την αναγκαστική χρήση κόφτη ταχύτητας, ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη ταχύτητας πέραν των 95 χιλιομέτρων για τα φορτηγά και των 100 χιλιομέτρων για τα λεωφορεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί επέκταση των περιορισμών για την ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας στις περιοχές που βρίσκονται πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τουρκικά αντίμετρα'' γράφει ότι αντίμετρα για την ένταξη της Κύπρου ετοιμάζουν Αγκυρα και Ντενκτάς με την τουρκική κυβέρνηση να έχει επεξεργαστεί νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρεί στους Τ/Κ την τουρκική υπηκοότητα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, Γιώργο Θεοδώρου νέες υποθέσεις καταδολίευσης τ/κ υπηρεσιών βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης, ενώ άλλες τρεις υποθέσεις έχουν αποκαλυφθεί.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Η ΕΕ προειδοποιεί'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη μέλη της Ενωσης έχουν προειδοποιήσει την Αγκυρα να μην αντιδράσει στην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει τη θέση της σε σχέση με την πορεία της προς την Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι μια πρόταση-έκπληξη κατεβάζουν επτά βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, "με στόχο να διορθώσουν τα παράδοξα που παρατηρούνται με τα πτυχία προ ΚΥΣΑΤΣ και μετά ΚΥΣΑΤΣ (Κυπριακό Συμβούλιο Αναηνώρισης Τίτλων Σπουδών)".

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Νέα δεδομένα'' γράφει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ υπάρχουν στοιχεία στο σχέδιο Ανάν τα οποία χρειάζεται να επανεξετασθούν και να ληφθούν υπόψη σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση. Προσθέτει ότι τη θέση αυτή διατύπωσε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνουν δραστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο κατεπείγον πρόταση για παραχώρηση προκαταβολής στους πολύτεκνους ώστε να καλυφθούν οι πρώτοι τρεις μήνες του έτους.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο τουρισμός φαίνεται να ανακάμπτει μετά την ταχεία κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η ανάκαμψη αναμενόταν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πολιτικοί γάμοι που τελούνται στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τους εκκλησιαστικούς και διευκρινίζει ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν είναι Κύπριοι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Χρυσοστομίδης - Ψήφισμα ΣΑ - Τουρκία

    Το ψήφισμα 1475 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό περιέχει σημαντικά στοιχεία τα οποία αναμένετο να υπάρχουν σε αυτό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως εκείνο που προκαλεί απογοήτευση είναι το γεγονός πως στο ψήφισμα εκτός από τον Ραούφ Ντενκτάς δεν δακτυλοδείχνεται και η Τουρκία ως υπεύθυνη για την αποτυχία των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για επίτευξη λύσης.

    [05] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ψήφισμα ΣΑ

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό εμπεριέχει τα βασικά σημεία της ε/κ πλευράς, ωστόσο δεν ικανοποιεί το γεγονός ότι δεν επικρίνεται ο ρόλος της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος μαζί με άλλους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην Αθήνα, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ.

    [06] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Πρακτορεία Ειδήσεων

    ''Πρέπει να βοηθήσετε και εσείς για να το λύσουμε''. Αυτήν την απάντηση έδωσε στο Διευθυντή του ΚΥΠΕ Θέμη Θεμιστοκλέους ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, όταν τον ερώτησε τι θα πράξει η Αγκυρα για να λυθεί το Κυπριακό, μετά την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη.

    Ο κ. Ερντογάν προτίμησε να μην σχολιάσει ερώτηση-παρατήρηση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έκαμε ό,τι μπορούσε με πολλούς συμβιβασμούς και ότι ο ίδιος δεν έκαμε αυτά που διακήρυττε για λύση του προβλήματος στην Κύπρο.

    Η σύντομη συνάντηση του κ. θεμιστοκλέους με τον κ. Ερντογάν έγινε κατά τη διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν ο Τούρκος Πρωθυπουργός και οι συμμετέχοντες σε Παγκόσμια Σύνοδο Πρακτορείων Ειδήσεων, που διοργανώνει στην Κωνταντινούπολη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Προσφωνώντας τους συνέδρους ο κ. Ερντογάν επισήμανε το ρόλο και την αποστολή των ΜΜΕ στη σημερινή εποχή, τονίζοντας την ανάγκη της ορθής πληροφόρησης της κοινής γνώμης και της πιστής τήρησης της δεοντολογίας από τους λειτουργούς των ΜΜΕ.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση των ΜΜΕ, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των εθνικών και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

    [07] (Κ) Συμφωνία ΑΜΑΝ - ΟΑΝΑ

    Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν η Συμμαχία των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ), της οποίας το ΚΥΠΕ είναι πλήρες μέλος, και η Οργάνωση των Πρακτορείων Ειδήσεων Ασίας-Ειρηνικού (ΟΑΝΑ).

    [08] (Κ) Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου - ΕΕ - Λευκωσία

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Ταλάτ

    Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κάνει μόνο ζημιά στον εαυτόν της εάν αποχωρήσει από την τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης όταν θα υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/04/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6995            1,7096
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8290            1,8399
    Λίρα Αγγλίας                     1,1645            1,1714
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,4197        222,1830
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0234          3,0475
    Δολάριο Καναδά                     2,6609          2,6821
    Κορώνα Δανίας                     12,6176         12,7185
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3330         13,4396
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4960         15,6415
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5499          2,5702
    

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα

    Τη θέση ότι το ψήφισμα που ενέκρινε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ υιοθετεί ουσιαστικά τις θέσεις της ε/κ πλευράς, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενό του.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Τη θέση ότι οι Τ/Κ θα πρέπει να πεισθούν να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις έγκαιρα και ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το σενάριο της Χάγης, διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γούεστον, κατά τη χθεσινή συνομιλία τους στη Λευκωσία.

    [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Ικανοποιητικό κρίνει το ΑΚΕΛ το ψήφισμα 1475 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, ''λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις συνθήκες υπό τις οποίες εγκρίθηκε''.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,01  ( 2,52)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.518.838
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    631.609    349,56  ( 2,85)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    499.139    101,44  ( 3,77)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     30.759     76,52  ( 1,78)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        323     18,12  ( 0,39)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.932     59,09  ( 1,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.640     92,77  ( 3,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     27.736     18,70  ( 3,03)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    106.581     73,09  (-0,57)
    Ετ. Πληροφορικής              £     20.606      3,16  ( 6,40)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     64.283     16,39  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,32  (-1,12)
    Ξενοδοχεία                    £     14.280     44,89  ( 2,26)
    Αλλες Εταιρείες               £    159.287     82,04  ( 2,13)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ως ''θετική εξέλιξη'' χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, το γεγονός ότι, στο χθεσινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, περιλαμβάνεται πρόνοια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, καθώς και το ότι επιρρίπτονται ευθύνες στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για τη μη επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

    [16] (Κ) ΕΕ - Συνθήκη Προσχώρησης - Αθήνα - Ετοιμασίες

    Ολα είναι έτοιμα στην Αθήνα για την αυριανή ιστορική ημέρα της υπογραφής των Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ των δέκα υπό ένταξη κρατών, στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Κέρδη για δεύτερη κατά σειρά ημέρα κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που παρουσίασαν οι τίτλοι των Τραπεζών, με τον Γενικό Δείκτη να ανέρχεται στο επίπεδο των 89 μονάδων. Η αγορά σημείωσε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,52%, κλείνοντας στις 89,01 μονάδες. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και το επενδυτικό ενδιαφέρον με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    [18] (Κ) ΕΔΗ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα

    ''Ως μια ουσιαστική συμβολή στη διατήρηση της δυναμικής για λύση'' του Κυπριακού χαρακτηρίζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες το χθεσινό ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

    [19] (Κ) Περδίκης - Συνθήκη Προσχώρησης - Κυπριακό

    [20] (Κ) Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση

    Αναχώρησε το απόγευμα η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την Αθήνα, όπου αύριο υπογράφεται η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου και άλλων εννέα χωρών στην ΕΕ.

    [21] (Κ) Ζαμπέλας - Βρυξέλλες - Τοπικές Αρχές - ΕΕ

    [22] (Κ) ΕΕ - Υπογραφή Προσχώρησης - Αθήνα - Αντιπροσωπείες

    Αρχισαν να καταφθάνουν το απόγευμα στην Αθήνα οι αρχηγοί και οι αντιπροσωπείες των 15 κρατών μελών της ΕΕ, των δέκα προς ένταξη χωρών καθώς και αξιωματούχοι της ΕΕ, για την ιστορικής σημασίας ευρωπαϊκή συνάντηση η οποία θα επισφραγίσει την ένταξη δέκα χωρών με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και θα συζητήσει για το Μέλλον της Ευρώπης.

    [23] (Κ) Μπεγλίτης - Κύπρος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα

    [24] (Κ) Βασιλείου - Συνθήκη Προσχώρησης - Αθήνα

    «H 16η Απριλίου είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική ημερομηνία για την Κύπρο από την ημέρα ίδρυσης της Δημοκρατίας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από το Λονδίνο για την Αθήνα.

    [25] (Κ) Μπεγλίτης - Κυπριακό - ΕΕ

    [26] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Φερχόιγκεν - Γκιούλ

    [27] (Κ) Τουρκία - Γκιούλ - Ενταξη Κύπρου στην ΕΕ

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να διακόψει τις επί 40 ετών σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να παραιτηθεί από την ένταξη, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε μέλος της ΕΕ, δήλωσε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του τουρκικού τύπου πριν την συνάντηση κορυφής των Αθηνών, ο κ. Γκιούλ δήλωσε ότι η συμμετοχή του στη συνάντηση δεν σημαίνει ''αναγνώριση'' της Κυπριακής Δημοκρατίας,

    [28] (Κ) Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση

    [29] (Κ) ΚΕΑ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ψήφισμα

    [30] (Κ) ΚΥΠΕ - Κωνσταντινούπολη - Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Χαρίλαος Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους έγιναν το απόγευμα δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

    [31] (Κ) Ελλάδα - Γιαννίτσης - Τ/Κ - ΕΕ

    [32] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Ντενκτάς - Πιέσεις

    Tην άσκηση πιέσεων στον Ραούφ Ντενκτάς προκειμένου να αναθεωρήσει τη στάση του στο Κυπριακό ζήτησαν οι Δεκαπέντε από την Αγκυρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης και του πολιτικού διαλόγου ΕΕ - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Στην κοινή τους θέση που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι στην τουρκική πλευρά απευθύνεται έκκληση προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία ''να επανεξετάσει τη θέση της'' και προς την Τουρκία ''να υποστηρίξει πραγματικά τις

    [33] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί μια νέα κατάσταση, ιδιαίτερα όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως αποτέλεσμα, πρέπει να επέλθουν αλλαγές στο Σχέδιο Αναν'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στη συνέντευξη, που δόθηκε λίγο προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, για την ιστορική υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ''η ε/κ πλευρά προσβλέπει σε μια ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού''.

    ''Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει και τις δυνατότητες και τις

    [34] (Κ) Αθήνα - Τουρκική αντιπροσωπεία - Ξενοδοχείο

    [35] (Κ) ΕΣΚ - INSI - Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας Τύπου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 15 April 2003 - 17:49:27 UTC