Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ιακώβου - Γκιουλ - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Ε/Κ - Κατεχόμενα
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [04] (Κ) 2η Διεθνής Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Τ/Κ, Ε/Κ - Στοιχεία
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ομιλία - Λονδίνο - Χοροεσπερίδα
  • [08] (Κ) Ε/Κ, Τ/Κ - Διακίνηση - Στοιχεία
  • [09] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Διακίνηση

  • [01] (Κ) Ιακώβου - Γκιουλ - Συνάντηση

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιούλ, στο πλαίσιο του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν θερμή χειραψία και εναγκαλισμό και ο κ. Ιακώβου εξέφρασε στον κ. Γκιούλ τα συλλυπητήριά του για τα θύματα από τον πρόσφατο σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία. Του είπε ακόμη ότι απ' εδώ και πέρα θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά απευθείας καθώς έχουν αρθεί οι σχετικοί περιορισμοί.

    Προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Γκιούλ σχολίασε τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης για τους Τουρκοκύπριους, λέγοντας ότι ''άλλα είναι αποδεκτά και άλλα όχι''. Υποστήριξε δε, ότι

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Ε/Κ - Κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως οποιαδήποτε έκκληση τώρα για επανέναρξη των συνομιλιών θα σημαίνει, αντί διαπραγμάτευση του Κυπριακού, κατολίσθηση σε συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Σε δηλώσεις του χθες στη Λεμεσό, στο περιθώριο της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του αθλητικού κέντρου ''Η ΛΕΜΕΣΟΣ'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι επαφίεται στη συνείδηση του καθενός κατά πόσον θα μεταβεί στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως ο Ραούφ Ντενκτάς «δεν μπορεί να αναφέρεται σε διεύρυνση της ελεύθερης διακίνησης όταν απαγορεύει την παραμονή σε σπίτια και άλλους ιδιωτικούς χώρους, την ώρα που όλοι όσοι πήγαιναν με ειδική άδεια στα κατεχόμενα δεν υποβάλλονταν σε τέτοιους περιορισμούς».

    «Από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση κατέστησε σαφές και ζήτησε από τον κόσμο να μην κάνει ενέργειες όπως η επίδειξη διαβατηρίων, που να ενισχύουν ή να δίνουν εγκυρότητα στις αιτιάσεις του κ. Ντενκτάς ότι έχει χωριστό κράτος» ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν μπορεί αυτή η καθοδήγηση να αναχθεί σε απαγόρευση».

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Το ντέρπι Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ δεσπόζει των σημερινών ποδοσφαιρικών συναντήσεων, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Κατά τους χθεσινούς αγώνες η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε εκτός έδρας την Αθλητική Ενωση "Πάφος" με 3-1, ο Διγενής έφερε ισοπαλία 2-2 εντός έδρας με την ΑΕΛ, ενώ ο Εθνικός Αχνας κέρδισε εντός έδρας την ΑΕΚ με 3-2.

    [04] (Κ) 2η Διεθνής Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών

    Λήγουν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες της 2ης διεθνούς συνάντησης του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών με θέμα ''Οικουμενικότητα και Πολιτισμός στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης: Οι δρόμοι της ειρήνης'', που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Τ/Κ, Ε/Κ - Στοιχεία

    Συνεχίζεται και σήμερα η διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα.

    Συνολικά 1.635 Τ/Κ εισήλθαν σήμερα μέχρι και τις 9 το πρωί από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ 2.063 Ε/Κ μετέβησαν μέχρι την ίδια ώρα στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα 1.550 Τ/Κ εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 10 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 75 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    Οσον αφορά τους Ελληνοκύπριους 1.510 μετέβησαν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 118 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 435 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες σε ότι αφορά το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου καθώς και του λιμανιού της πόλης, υπό προϋποθέσεις, καθώς και για δυσαρέσκεια των Αθηνών σε ότι αφορά στη στάση της κυπριακής κυβέρνησης μετά το άνοιγμα των διόδων προς και από τα κατεχόμενα, η συνάντηση χθες στο Καστελόριζο των ΥΠΕΞ Κύπρου και Τουρκίας, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τρόπους διόρθωσης αναζητεί η Αθήνα'' γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει σαφείς θέσεις επί των εξελίξεων στο Κυπριακό, γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πλευρά θα εξέλθει από την αμηχανία στην οποία την οδήγησε ο ελιγμός του Ραούφ Ντενκτάς με το άνοιγμα των διόδων προς τα κατεχόμενα, τον έχει υποδείξει στη Λευκωσία αλλά η κυπριακή κυβέρνηση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίθηκε προκαλώντας τη δυσφορία της Αθήνας". Αλλού γράφει ότι αισθητός σε ενοίκους ψηλών κτιρίων σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αθηένου έγινε χθες σεισμός που σημειώθηκε στις 14:22 στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αντάλειας.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο '' ' Ανοίγει ' το λιμάνι Αμμοχώστου'' γράφει ότι ο ''εδώ Πρέσβης της ΕΕ Αντριαν Βαν ντερ Μιρ βολιδοσκόπησε την κυπριακή πλευρά κατά πόσο είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου προς όφελος και των δύο πλευρών και υπό την επίβλεψη και αρμοδιότητα βρετανικού ιδιωτικού οργανισμού". Αλλού γράφει ότι με τίτλο ''καλωσορίσατε'' στην ελληνική γλώσσα τ/κ οργανισμός προσφέρει ''γουίκεντ'' διακοπών στην Κερύνεια με τιμές που κυμαίνονται από 20 με 30 λίρες το μονόκλινο δωμάτιο και από 90 μέχρι 160 λίρες το δίκλινο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πάρτε τώρα πρωτοβουλίες'' γράφει ότι σύμφωνα με ελλαδική διπλωματική πηγή η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει προχωρήσει ως τώρα σε κινήσεις οι οποίες θα ανάγκαζαν τον Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα να στραφούν προς την ουσία του Κυπριακού και όχι μόνο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ, Αλβραρο ντε Σότο ο οποίος είπε, σχολιάζοντας την μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, ''ότι όλα αυτά είναι θετικά μηνύματα αλλά από μόνα τους δεν επιλύνουν το πρόβλημα, δεν τερματίζουν το διαχωρισμό του νησιού, δεν οδηγούν στην αποστρατικοποίηση, δεν επιστρέφονται οι περιουσίες''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ανοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου'', γράφει ότι η τουρκική πλευρά συνδέει την άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο'' με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και των αεροδρομίων του ψευδοκράτους μέσω των οποίων οι Τ/Κ θα μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους προς την Ευρώπη και αλλού. Σε άλλο θέμα της γράφει ότι οι ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Τουρκίας, Γιώργος Ιακώβου και Αμπωτουλάx Γκιούλ συναντήθηκαν χθες στο Καστελόριζο. Ο κ. Ιακώβου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι από θα μπορούν πλέον να επικοινωνούν τηλεφωνικώς απευθείας καθώς έχουν αρθεί οι σχετικοί περιορισμοί ενώ ο κ. Γκιούλ αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των Τ/Κ και είπε ότι ''άλλα είναι αποδεκτά και άλλα όχι''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Παιγνίδια με Αμμόχωστο'' γράφει, επικαλούμενος αρμόδια πηγή, ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ενδέχεται να προβεί σε εξαγγελία για άνοιγμα της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου υπό κάποιες προϋποθέσεις, η οποία θα συνδεθεί με την έναρξη συζητήσεων σε ένα ευρύτερο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος χαρακτήρισε απολύτως κατανοητή τη δίψα των πολιτών και ιδίως των προσφύγων για να δουν τις περιουσίες τους λέγοντας ότι αυτό που είναι εντελώς αδιανόητο είναι να επισκέπτονται τα καζίνα του ψευδοκράτους για διασκέδαση ή να διανυκτερεύουν σε υποστατικά που ανήκουν σε Ε/Κ και τα οποία σφετερίζεται το κατοχικό καθεστώς.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καλοδεχούμενα μέτρα'' γράφει ότι με αισθήματα ανακούφισης υποδέχθηκαν οι Τ/Κ τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση και η εφαρμογή των οποίων, όπως εκτιμούν, δυνατό να φέρει τις δυο πλευρές ακόμα πιο κοντά και να οδηγήσουν σε λύση. Αλλού γράφει ότι γύρω στους 2000 Τ/Κ αποτάθηκαν από τις 23 Απριλίου μέχρι και σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας για έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ταυτοτήτων και διαβατηρίων ενώ στην περίπτωση που οι αιτητές δεν είναι καταχωρημένοι στα αρχεία πληθυσμού και γεννήθηκαν στα κατεχόμενα από Τ/Κ γονείς τότε καταθέτουν στα κυπριακά δικαστήρια ένορκο δήλωση.

    [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ομιλία - Λονδίνο - Χοροεσπερίδα

    Παρά τη μερική άρση των περιορισμών της ελεύθερης διακίνησης, η συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος καταδεικνύει πως ο Τ/Κ ηγέτης και το ψευδοκράτος του δεν έχουν αλλάξει πολιτική, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του χθες βράδυ, στο Λονδίνο, στην πρωτομαγιάτικη χοροεσπερίδα του ΑΚΕΛ Βρετανίας.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε θετική τη μερική άρση των περιορισμών της ελεύθερης διακίνησης αλλά είπε ότι όλα όσα προηγήθηκαν της εξαγγελίας του Ντενκτάς αλλά πολύ περισσότερο εκείνα που γίνονται μετά την μερική άρση των εμποδίων για τη διακίνηση, ''καταδεικνύουν ότι δυστυχώς ο Ντενκτάς και η λεγόμενη κυβέρνηση του δεν έχουν αλλάξει πολιτική''.

    ''Στοχεύουν ακόμα στην προώθηση της πάγιας θέσης τους για αναγνώριση δυο κυρίαρχων κρατών, κάτι που δεν το αποκρύβουν και στις δηλώσεις τους. Η επίδειξη διαβατηρίων και η έκδοση βίζας για είσοδο στα κατεχόμενα είναι μια απαράδεχτη ταχτική που παραπέμπει στη λογική δυο κρατών'', επεσήμανε.

    [08] (Κ) Ε/Κ, Τ/Κ - Διακίνηση - Στοιχεία

    Μέχρι η ώρα 11 σήμερα το πρωί 4.951 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές ενώ 6.529 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, από τους Τ/Κ οι 3954 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 583 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 414 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [09] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ

    Εκατοντάδες Ε/Κ και Τ/Κ περνούν και σήμερα από τις διόδους που έχουν ανοίξει στα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών για να επισκεφτούν τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές αντίστοιχα.

    Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας βρίσκονταν και σήμερα δεκάδες οχήματα Ε/Κ, οι οποίοι ανέμεναν να περάσουν στα κατεχόμενα.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Διακίνηση

    Το επιχείρημα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, έχει καταρρεύσει, δήλωσε χθες στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε πως οι συμπεριφορές που αναπτύχθηκαν από Ε/Κ και Τ/Κ έχουν ξεπεράσει εν πολλοίς, μερικές από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που αφορούν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 4 May 2003 - 17:49:12 UTC