Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αγιος Δομέτιος - Διέλευση - Εργα
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Κατεχόμενα - Διακίνηση πολιτών
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 25η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [05] Λεμεσός - ΚΥΠΕ - ΕΑΝΑ - Εναρξη σεμιναρίου
  • [06] (Κ) Ελένη Μαύρου - Ευρωκοινοβούλιο
  • [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συνέδριο - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατοχικό καθεστώς - Σενέρ Λεβέντ
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Ερντογάν
  • [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - EBRD- Ετήσια Γενική Συνέλευση
  • [12] (Κ) ΕΣΚ - Λεβέντ - Διαβήματα
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος - Κυπριακό - ΜΟΕ
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα
  • [17] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Κοινό ανακοινωθέν
  • [18] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος
  • [19] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό - ΚΕΠΠΑ
  • [20] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Ερντογάν - Αμμόχωστος
  • [21] (Κ) Βασιλείου - Πρόταση για επανέναρξη συνομιλιών
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση
  • [23] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις
  • [24] (Κ) Συλλούρης - Ευρωκοινοβούλιο
  • [25] (Κ) Καραμανλής - Κύπρος - Ευρωβουλή
  • [26] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Πεύκιος Γεωργιάδης
  • [27] (Κ) Χριστοφίδης - Αθήνα - Διεθνές συνέδριο
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βλόσοβιτς
  • [29] (Κ) Αγαπίου - COSAC - Τούρκος παρατηρητής

  • [01] (Κ) Αγιος Δομέτιος - Διέλευση - Εργα

    Πιθανότατα αύριο θα ανοίξει το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για διέλευση οχημάτων, αφού συνεχίζονται τα έργα των κατοχικών δυνάμεων για την υποδομή της περιοχής.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της αστυνομίας έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της ε/κ πλευράς, που είναι έτοιμη να ανοίξει την περιοχή ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, πρόσθεσε, συνεχίζονται τα έργα από την πλευρά των κατεχομένων.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Κατεχόμενα - Διακίνηση πολιτών

    Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και μέχρι τα μεσάνυκτα, 17.321 Ε/Κ είχαν περάσει τα οδοφράγματα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός για να επισκεφθούν τα κατεχόμενα και 8.561 Τ/Κ εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ποικίλα είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων, οι οποίες αναφέρονται μεταξύ άλλων στο Κυπριακό, στα μέτρα που ενδεχομένως να εξαγγείλει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου επί του θέματος, καθώς και στους κινδύνους που κρύβουν τα ''ασφάλιστρα'' που πληρώνουν οι Ε/Κ στο κατοχικό καθεστώς για τα αυτοκίνητά τους.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Προβληματισμός για τις προθέσεις της κυβέρνησης'' γράφει πως η κυβέρνηση ''συνεχίζει να κωφεύει'' παρά τις προτροπές από πολλές πλευρές, ανάμεσά τους και η Αθήνα, ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει αμέσως από το ΓΓ του ΟΗΕ συνομιλίες επί του σχεδίου Ανάν. Αναφέρει επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος τόνισε πως οποιαδήποτε έκκληση τώρα για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, θα σημαίνει πως αντί διαπραγμάτευση θα γίνει συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σε άλλο της θέμα η ''Α'' αναφέρεται στη σημερινή υποβολή υποψηφιοτήτων για τις θέσεις της ανώτατης ηγεσίας του ΔΗΣΥ, η οποία θα εκλεγεί στην τρίτη παγκύπρια εκλογική συνέλευση του κόμματος στις 25 Μαϊου.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ανοίγουν και οι αιθέρες'' γράφει πως η Κυπριακή Δημοκρατία επανέφερε μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, το αίτημα για άνοιγμα των αεροδιαδρόμων, οι οποίοι έκλεισαν μετά την εισβολή του 1974, χωρίς όμως να λάβει απάντηση από την Τουρκία. Οπως αναφέρει, η κυβέρνηση θα ζητήσει ξανά το άνοιγμα της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των Κέντρων Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Λευκωσίας και Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε χθες βράδυ στον αρχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ, την είσοδό του στις ελεύθερες περιοχές. Ο Λεβέντ ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να καταγγείλει το περιστατικό.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Απάτη ολκής τα 'ασφάλιστρα' '', γράφει ότι ο Ντενκτάς αναγκάζει τους Ε/Κ να πληρώνουν ασφάλιστρα για τα αυτοκίνητά τους, εντούτοις αυτά είναι απάτη ολκής, αφού δεν έχουν καμία απολύτως νομική ισχύ. Η ''Σ'' αναφέρεται σε περιπτώσεις που αρκετοί Ε/Κ κινδυνεύουν να κλειστούν στα μπουντρούμια του ψευδοκράτους αφού καλούνται να πληρώνουν για αποζημιώσεις μετά από τροχαία δυστυχήματα αρκετές χιλιάδες λίρες. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου με σκοπό να διενεργείται εμπόριο απευθείας με τα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με σημερινό τίτλο ''Μέτρα με στόχο ντε φάκτο λύση'' γράφει ότι κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μέτρα όπως μεταξύ άλλων σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, σταδιακή επανεγκατάσταση Ε/Κ στις εστίες τους και επιστροφή μέρους της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Αλλού αναφέρεται στα δύο ψηφίσματα που εκδόθηκαν μετά το πέρας της Β' Συνάντησης Θρησκειών και Πολιτισμών και αφορούν την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης το συνέδριο αποφάσισε την ίδρυση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Πολιτισμών και Επικοινωνίας για την Κύπρο, στο οποίο να συμμετέχουν και Τ/Κ.

    Η ''Χαραυγή'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δώστε χωρίς όρους την Αμμόχωστο'', σε ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο Λονδίνο, στην οποία κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν ''εάν εννοεί ότι η μη λύση δεν είναι λύση'', να προχωρήσει στην παράδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της έτσι όπως προνοεί το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αλλού η ''Χ'' αναφέρεται στο χθεσινοβραδινό ντέρμπυ κορυφής μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ και γράφει ότι μαζική ήταν η παρουσία Τ/Κ φιλάλθων της Ομόνοιας καθώς και Τ/Κ αθλητικών συντακτών στο ΓΣΠ.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 25η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Εντυπωσιακός, με επτά συνολικά τέρματα, υπήρξε ο χθεσινός ποδοσφαιρικός αγώνας στο ΓΣΠ Λευκωσίας, ανάμεσα στην Ομόνοια και στον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος, κερδίζοντας με 4 - 3 την Ομόνοια, δημιούργησε νέα δεδομένα για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας Κύπρου.
    
    Με την ολοκλήρωση χθες της 25ης αγωνιστικής και με την επίσης εντυπωσιακή νίκη της Ανόρθωσης επί του Αρη Λεμεσού στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' στη Λάρνακα, με 9 - 2, ο τίτλος της πρωταθλήτριας θα διεκδικηθεί από τις ομάδες Ομόνοια, Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ, στην 26η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες, ο Ολυμπιακός κέρδισε -εκτός έδρας- τον Απόλλωνα στο Τσίρειο με 4 - 2 και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου -επίσης εκτός έδρας- νίκησε την Αλκή στο ΓΣΖ με 5 - 1.
    
    Προχθές, η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε στο ''Παφιακό'' την Αθλητική Ενωση ''Πάφος'' με 3 - 1, ο Διγενής έφερε ισοπαλία 2 - 2 εντός έδρας, στο ''Μακάρειο'', με την ΑΕΛ, ενώ ο Εθνικός Αχνας κέρδισε στο Παραλίμνι την ΑΕΚ με 3-2.
    
    Τον αγώνα Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ παρακολούθησε και αριθμός Τ/Κ φιλάθλων, οι οποίοι ήλθαν από τα κατεχόμενα, δηλώνοντας πολλοί από αυτούς ότι είναι οπαδοί της Ομόνοιας.
    
    Μετά και τους χθεσινούς αγώνες, η βαθμολογία στο Πρωτάθλημα Ανδρών Α΄ κατηγορίας διαμορφώνεται ως εξής:
    
    01)  Ομόνοια		57
    02)  Ανόρθωση           56
    03)  ΑΠΟΕΛ		55
    04)  Ολυμπιακός         52
    05)  ΑΕΛ	 	36
    06)  Εθνικός Αχνας	34
    07)  Πάφος	 	34
    08)  ΑΕΚ		32
    09)  Ενωση        	31
    10) Απόλλων		31
    11) Διγενής		28
    12) Σαλαμίνα		26
    13) Αρης		09
    14) Αλκή		06
    

    [05] Λεμεσός - ΚΥΠΕ - ΕΑΝΑ - Εναρξη σεμιναρίου

    Αρχισε σήμερα το πρωί στη Λεμεσό διήμερο σεμινάριο με τίτλο ''Ειδήσεις και η αγορά στον τηλεπικοινωνιακό τομέα - Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες'', το οποίο διοργανώνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ).

    [06] (Κ) Ελένη Μαύρου - Ευρωκοινοβούλιο

    Εξι βουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα να λαμβάνουν μέρος ως επίσημοι παρατηρητές στις εργασίες της Ολομέλειας και των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα εποχή στην πορεία της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συνέδριο - Κυπριακό

    Η κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά τις διελεύσεις Ε/Κ και Τ/Κ μέσω της διαχωριστικής γραμμής είναι ''πολύ συγκινητική και μακάρι να συνεχιστεί'', δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, σημειώνοντας ωστόσο πως η κατάσταση αυτή δεν είναι σταθερή και δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα που παραμένουν.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατοχικό καθεστώς - Σενέρ Λεβέντ

    Η χθεσινή ''σύλληψη'' από τις κατοχικές αρχές του Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ και η παρεμπόδισή του να εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές αποτελεί ''ακόμη ένα δείγμα της συνεχιζόμενης κατοχής και της δικτατόρευσης των Κυπρίων πολιτών από το κατοχικό καθεστώς'' δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 12:30 σήμερα, 1.396 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα, 1.195 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 140 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 61 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Ερντογάν

    Η επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο είναι ''παράνομη'' και έτσι πρέπει να αντικριστεί από όλους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - EBRD- Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Η Κύπρος εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (European Bank for Reconstruction and Development EBRD) και της Ευρωπαϊκής Eνωσης και την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στις υπό ένταξη χώρες.

    [12] (Κ) ΕΣΚ - Λεβέντ - Διαβήματα

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου καταγγέλλει και στιγματίζει έντονα ''τη συνεχιζόμενη απάνθρωπη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος Αγκυρας Ντενκτάς προς τον Τ/Κ αγωνιστή δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, εκδότη της εφημερίδας ΑβρούπαΑφρίκα, τον οποίο επιμένει να κρατεί όμηρο, αιχμάλωτο και δέσμιο στις κατεχόμενες περιοχές, καταπατώντας προκλητικά κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου και θεμελιώδεις αρχές και κανόνες των διεθνών συμβάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος - Κυπριακό - ΜΟΕ

    Μόνιμη απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η απελευθέρωση της Αμμοχώστου σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, απόδοσή της είτε στην Κυπριακή Δημοκρατία κατευθείαν, είτε στα ΗΕ για εγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της πόλης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,30  ( 0,48)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.154.380
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    627.408    365,95  ( 1,19)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    486.194    106,88  ( 1,40)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     24.769     77,15  ( 0,06)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     51.218     17,20  ( 1,12)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     23.005     58,19  (-2,30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.383     95,44  ( 0,56)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.800     18,81  ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.582     74,22  (-1,59)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.436      3,02  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     83.558     16,53  ( 1,47)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.486     13,41  (-3,87)
    Ξενοδοχεία                    £     13.060     43,54  ( 0,83)
    Αλλες Εταιρείες               £     98.937     84,10  ( 0,27)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/5/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6953            1,7054
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9023            1,9137
    Λίρα Αγγλίας                     1,1849            1,1920
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,9062        227,7134
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0091          3,0331
    Δολάριο Καναδά                     2,6959          2,7174
    Κορώνα Δανίας                     12,5712         12,6717
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3351         13,4417
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3842         15,5072
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5630          2,5835
    

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα

    Το θέμα της διανυκτέρευσης στα κατεχόμενα διερευνάται και γίνεται προσπάθεια διαπίστωσης των ονομάτων όσων διανυκτερεύουν σε ε/κ ξενοδοχεία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Κοινό ανακοινωθέν

    Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες δεν αποτελούν τη λύση του Κυπριακού, αλλά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Αυτό σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συναντήθηκαν για άλλη μια φορά στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας και που ανέγνωσε μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο, Γιάν Βάρσο.

    Στο ανακοινωθέν σημειώνεται επίσης πως οι Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ''πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις''.

    [18] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος

    Την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών των Υπουργών Περιβάλλοντος για την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνισταμένης της νέας Συνθήκης της Ενωσης, στήριξε με παρεμβάσεις του κατά τις οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    [19] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό - ΚΕΠΠΑ

    Υπάρχει χρόνος για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου του 2004, όταν τεθεί σε εφαρμογή η πράξη προσχώρησης της Κύπρου ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης.

    Μιλώντας στην 29η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι ''η αδιαλλαξία της τ/κ ηγεσίας και η διστακτικότητα της Αγκυρας, λόγω της κρίσης στο Ιράκ, δεν επέτρεψαν δυστυχώς και τη λύση του πολιτικού προβλήματος για το οποίος όμως, υπάρχει χρόνος για την

    [20] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Ερντογάν - Αμμόχωστος

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προβεί σε εξαγγελία οποιωνδήποτε μέτρων κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα την ερχόμενη Παρασκευή.

    Αυτό δήλωσε ο λεγόμενος ''αντιπρόεδρος'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς, απορρίπτοντας πρόταση που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας για έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    [21] (Κ) Βασιλείου - Πρόταση για επανέναρξη συνομιλιών

    Με την αρνητική ψήφο του λεγόμενου ''αντιπρόεδρου'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς, απορρίφθηκε πρόταση που υπέβαλε σήμερα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου στην καθιερωμένη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, όπως τα κόμματα από τις δύο κοινότητες ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,48% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, ύστερα από μικρές αυξομειώσεις εντός θετικού εδάφους. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 91,3 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες.

    [23] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις

    Εφόσον γνωρίζει η Τουρκία ότι την 1η Μαϊου 2004, που η Κύπρος θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο καθεστώς για την κατεχόμενη περιοχή που θα είναι εκτός κοινοτικού κεκτημένου, υπάρχει μια πιθανότητα κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιάσει κάποια πρόταση που θα δίδει στην κατεχόμενη περιοχή κάποιο ενδιάμεσο καθεστώς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [24] (Κ) Συλλούρης - Ευρωκοινοβούλιο

    Στις Βρυξέλλες για να τοποθετηθούν σε Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, στις οποίες θα μετέχουν ως παρατηρητές, αλλά και για να ενημερωθούν για τον τρόπο συμμετοχής τους στις εργασίες των Επιτροπών και της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, βρίσκονται αυτή την εβδομάδα έξι Κύπριοι βουλευτές.

    [25] (Κ) Καραμανλής - Κύπρος - Ευρωβουλή

    Η Κύπρος ζει αυτή την περίοδο σημαντικές στιγμές, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με την ευκαιρία της υποδοχής των βουλευτών παρατηρητών από τις 10 υπό ένταξη χώρες, οι οποίοι θα μετέχουν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Συνολικά από τις υποψήφιες χώρες θα συμμετέχουν στις εργασίες της Ευρωβουλής 162 βουλευτές, εκ των οποίων οι 69 στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (η μεγαλύτερη στην Ευρωβουλή). Ο κ. Καραμανλής είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και η σημερινή συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΛΚ αφορούσε την επίσημη πρώτη παρουσία των νέων βουλευτών.

    [26] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Πεύκιος Γεωργιάδης

    Η πρώτη επίσημη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων κρατών μελών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί παιδείας των 25 κρατών μελών. Στη σημερινή συνάντηση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Η συνάντηση των ''25'' έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ η υποδοχή των υπουργών των νέων χωρών από τον προεδρεύοντα της συνεδρίας, Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας Πέτρο Ευθυμίου, αλλά και τους άλλους υπουργούς των κρατών μελών, ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια.

    Στην παρέμβαση του ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το Συμβούλιο Υπουργών που του έδωσε την ευκαιρία να μετέχει στις εργασίες της πρώτης συνάντησης της διευρυμένης ΕΕ και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως ιδιαίτερα σημαντικό αφού, όπως είπε, το μέλλον της κοινωνίας στηρίζεται στους νέους και στη σωστή διαπαιδαγώγηση τους.

    [27] (Κ) Χριστοφίδης - Αθήνα - Διεθνές συνέδριο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από το κατοχικό καθεστώς και την διακίνηση πολιτών προς και από τα κατεχόμενα ως "το πρώτο σπάσιμο του τείχους που αποτελεί ένα βήμα πιο μπροστά στην προσπάθεια να ενωθεί η Κύπρος'', όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Χριστοφίδης.

    Μιλώντας από την Αθήνα, όπου εκπροσωπεί την Επιτροπή στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα ''Η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών'', ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου σε ομιλία του στο Συνέδριο τόνισε ότι ''χρειάζεται δουλειά από πλευράς Ε/Κ και Τ/Κ πολιτών, για να προετοιμασθεί περαιτέρω η επανένωση μέσα από το οριστικό σπάσιμο του τείχους''.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βλόσοβιτς

    Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα να πραγματοποιείται όσο το δυνατό πιο ομαλά και πρακτικά γίνεται.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξε παρατηρήσεις και απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί.

    [29] (Κ) Αγαπίου - COSAC - Τούρκος παρατηρητής

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αγις Αγαπίου δήλωσε σήμερα ότι το πρόβλημα της μη ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο είναι πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 May 2003 - 17:49:21 UTC