Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομική ανακοίνωση - Διακίνηση
  • [02] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τ/Κ - Μέτρα - Σύσκεψη
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Σερντάρ Ντενκτάς - Κατεχόμενα
  • [06] (Κ) Αγκυρα - Ερντογάν - Κύπρος
  • [07] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Αφιξη
  • [08] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Νέα μέτρα
  • [10] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - Επίσκεψη Ερντογάν
  • [11] (Κ)Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ημέρα της Ευρώπης - Ερντογάν
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΕΣΚ - Δημοσιογράφοι - Ερντογάν - Κατεχόμενα
  • [16] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό - Ερντογάν
  • [17] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Στοιχεία
  • [18] (Κ) Βαν ντε Μιρ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη συνεχή πτώση
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα της Ευρώπης
  • [21] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Εκδήλωση - ΕΕ
  • [22] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Λήδρα Πάλας
  • [23] (Κ) Διυλιστήριο Λάρνακας - Συντεχνίες
  • [24] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διυλιστήριο - Βουκουρέστι
  • [25] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Τ/Κ ηγέτης - Δηλώσεις
  • [26] (Κ) Γιαννίτσης - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Κέρκυρα
  • [28] (Κ) Ερντογάν - Λήδρα Πάλας - Κυπριακό - Παράνομη επίσκεψη
  • [29] (Κ) SEEMO - Κατοχικό καθεστώς - Λεβέντ
  • [30] (Κ) Europa Nostra - Κύπρος - Βραβεία - Πολιτιστική κληρονομιά
  • [31] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Υφυπουργός Οικονομίας Ελλάδας
  • [32] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - Τ/Κ - Μέτρα
  • [33] (Κ) Υπουργείο Δικαιοσύνης - Τ/Κ - Μέτρα
  • [34] (Κ) Υπουργείο Εργασίας - Τ/Κ - Μέτρα
  • [35] (Κ) ΑΚΕΛ - Εκπρόσωπος Τύπου - Ερντογάν
  • [36] (Κ) Μαρκίδης - Εισαγωγή στο Νοσοκομείο

  • [01] (Κ) Αστυνομική ανακοίνωση - Διακίνηση

    [02] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη

    Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Τσούμχουριετ'', αναμένεται ''να ανακοινώσει πακέτο που θα επιφέρει ανοίγματα-έκπληξη'' στο ψευδοκράτος.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παράνομη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στα κατεχόμενα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διάψευση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχει διαφωνία Αθηνών και Λευκωσίας στο Κυπριακό, η μείωση στις τιμές των καυσίμων και η εκτόξευση, τις προσεχείς ημέρες, του Hellas Sat, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σε ώτα μη ακουόντων η παραίνεση Κληρίδη'' γράφει ότι "διφορούμενα μηνύματα" στέλνει η κυβέρνηση όσον αφορά τις επίμονες εισηγήσεις της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του τέως Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη ότι θα πρέπει ο ΓΓ των ΗΕ να κληθεί επίσημα να επαναρχίσει το διάλογο για το Κυπριακό με βάση το σχέδιό του και χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ουσιαστικά απέρριψε την εισήγηση αναφέροντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν πρόκειται να επιφέρει οτιδήποτε. Αλλού γράφει ότι η Βουλή αποφάσισε όπως όλα τα είδη βενζίνης πωλούνται φθηνότερα κατά 5,8 σεντ το λίτρο και το ακάθαρτο και το φωτιστικό πετρέλαιο κατά 3,4 φθηνότερα.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θέλουν να φιμώσουν ιατρούς'' γράφει ότι "ανοχύρωτη πολιτεία" είναι η Κύπρος απέναντι στην απειλή της άτυπης πνευμονίας και οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής καθώς και ο Πρόεδρος της Συντεχνίας των Κυβερνητικών Γιατρών κατάγγειλαν ότι υπάρχει "σύγχυση" στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ενώ σε δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου "παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στις διόδους από και προς τα κατεχόμενα". Αλλού γράφει ότι η ΣΕΚ τίμησε χθες τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τη συνολική προσφορά του στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οργή Τάσσου'' δημοσιεύει επιστολή την οποία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους, στην οποία "υποδεικνύει, σε αυστηρούς τόνους, ότι εξακολουθεί να είναι ο εκλελεγμένος Πρόεδρος του κόμματος". Αλλού γράφει ότι ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ προλογίζοντας το βιβλίο της Πολίν Γκριν με τίτλο ''Αγκαλιάζοντας την Κύπρο'', χαρακτηρίζει ως μια από τις εναπομείνασες αδικίες του ψυχρού πολέμου τη διαίρεση της Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανέτοιμος για δράση ο Ανάν'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να επαναρχίσει τις συνομιλίες επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν το οποίο όμως θα πρέπει να τύχει τροποποιήσεων ώστε να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Παρ' όλα αυτά από τις επαφές του με ξένους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό διαπιστώνει ότι ''ο ΓΓ δεν είναι έτοιμος στην παρούσα φάση να αναλάβει πρωτοβουλία για Κυπριακό''. Αλλού γράφει ότι μετά την εμφάνιση των προβλημάτων από τη διέλευση των Ε/Κ στα κατεχόμενα η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει τα δυσάρεστα από την έλευση των Τ/Κ αφού η νέα κατάσταση πραγμάτων θα επιφέρει αναγκαίες αλλαγές όσον αφορά την αντιμετώπισή τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ετοιμοι για όλα'' γράφει ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές κινήσεις και ελιγμούς της τουρκικής πλευράς κατά τη διάρκεια της σύντομης παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενώ οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας δεν έχουν σαφή εικόνα για πιθανές εξαγγελίες του Ερντογάν, ωστόσο εκτιμούν πως ο Τούρκος ηγέτης δεν αναμένεται να κομίσει ''δώρα'' που θα αφορούν νέα μέτρα. Αλλού γράφει ότι 2,4 εκατομμύρια λίρες Κύπρου άφησαν οι Ελληνοκύπριοι που μετέβησαν μέχρι τώρα στα κατεχόμενα, που αποτελούν σημαντική υποστήριξη της προβληματικής οικονομίας του ψευδοκράτους.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Παράνομη επίσκεψη'', γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αναμένει οποιαδήποτε "δώρα" από τον Τούρκο Πρωθυπουργό ωστόσο όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης θα είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε κίνηση θα μειώνει τις επιπτώσεις της κατοχής. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μπεγλίτης διέψευσε χθες με κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόκλιση Αθηνών και Λευκωσίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. λέγοντας ότι οι δύο ΥΠΕΞ, Γιώργος Ιακώβου και Γιώργος Παπανδρέου, έχουν συχνή επικοινωνία για όλες τις εξελίξεις και πως οι δύο κυβερνήσεις συζητούν το Κυπριακό σε τακτική βάση.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Εκκληση για πέρασμα στη Λήδρας'' γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καταστηματάρχες ενώνονται σε μια προσπάθεια να ανοιχθεί και το οδόφραγμα της οδού Λήδρας για τους πεζούς. Γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε και χθες την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να δεχθεί προϊόντα από τα κατεχόμενα με σφραγίδα των παράνομων αρχών.

    Η εβδομαδιαία ''Cyprus Weekly'' έχει κύριο τίτλο ''Παράνομη επίσκεψη'' και αναφέρεται στην επίσκεψη σήμερα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα κατά την οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αναμένεται κάποια σημαντική ανακοίνωση που να προχωρούσε τη διαδικασία του Κυπριακού. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αναφέρεται σε επίσκεψη του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου στα κατεχόμενα για καφέ με τον Σερντάρ Ντενκτάς στην οικία του τελευταίου, ''σηματοδοτώντας ένα καινούργιο είδος διπλωματίας''.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Hellas Sat'' γράφει ότι σε τρεις ημέρες και με δρακόντεια μέτρα ασφάλειας θα εκτοξευθεί τελικά ο ελληνο-κυπριακός δορυφόρος αφού η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και οι υπεύθυνοι του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ έδωσαν το πράσινο φως για την εκτόξευσή του αν και φοβούνται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Αλλού γράφει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρενέβη για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ακυβερνησίας που υπάρχει στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τ/Κ - Μέτρα - Σύσκεψη

    Αρκετά ικανοποιητική κρίνει την πρόοδο της εφαρμογής των μέτρων στήριξης των Τ/Κ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά για το γεγονός ότι τα μέτρα προχώρησαν από τη θεωρία στην πράξη.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Σερντάρ Ντενκτάς - Κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Τ/Κ πολιτικό Σερντάρ Ντενκτάς διατύπωσε τη θέση ότι οι κινήσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι θετικές, αλλά ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πραγματική άνοδος είναι η λύση του Κυπριακού.

    [06] (Κ) Αγκυρα - Ερντογάν - Κύπρος

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Κυπριακό διέρχεται μια κρίσιμη φάση και πως τα μέτρα που στοχεύουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συμβάλουν στις προσπάθειες λύσης της τριαντάχρονης διαίρεσης της Κύπρου.

    [07] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Αφιξη

    [08] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Δηλώσεις

    Στην Κύπρο υπάρχουν ''δυο ισότιμα κράτη, δυο γλώσσες, δυο θρησκείες και πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να εξευρεθεί η λύση'' του Κυπριακού, δήλωσε αμέσως μετά την άφιξή του το πρωί στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [09] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Νέα μέτρα

    Νέα μέτρα εξάγγειλε σήμερα ο λεγόμενος ''υπουργός συγκοινωνιών και έργων'' του ψευδοκράτους, Σαλίχ Μίρογλου, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του λεγόμενου ''υπουργικού συμβουλίου''. Η ανακοίνωση έγινε μερικά λεπτά προτού φθάσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.

    Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μίρογλου είναι:

    -- Αίρονται από το κατοχικό καθεστώς τα μέτρα που είχε λάβει για τους άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης αναφορικά με την είσοδο και έξοδό τους από τα κατεχόμενα.

    -- Θα παραχωρείται περιορισμένος αριθμός υποτροφιών σε Ε/Κ για τα τ/κ πανεπιστήμια.

    -- Θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και οι περιορισμοί που υπήρχαν στο εμπόριο αίρονται.

    [10] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - Επίσκεψη Ερντογάν

    Αν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πραγματικά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθώς και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να μετατρέψει τη γενικόλογη διακήρυξή του σε συγκεκριμένη πολιτική και πράξη, πείθοντας τον κ. Ντενκτάς να επανέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες, αποδεχόμενος το Σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δήλωσή του για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως ''η πολιτική προσέγγιση για δημιουργία δύο περιοχών στην Κύπρο με εθνικά αμιγή πληθυσμό, αντίστοιχα, συγκρούεται με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου καθώς και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δίκαια λοιπόν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρούν την ανακήρυξη της 'Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου' νομικά άκυρη, απαιτούν ανάκλησή της και καλούν όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίζουν''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την προθυμία και ετοιμότητα της ε/κ πλευράς ''για άμεσες και ουσιαστικές συνομιλίες κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του Σχεδίου Ανάν, για εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 2 Απριλίου 2003''.

    Υπογράμμισε πως ''η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στα κατεχόμενα, είναι μια παράνομη πράξη προερχόμενη από τον πολιτικό ηγέτη της χώρας που εισέβαλε και κατέχει μέχρι σήμερα παράνομα και με τη βία μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια είχε εγγυηθεί το 1960''.

    ''Αν ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει πραγματικά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθώς και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όπως κατά τη σημερινή αναχώρησή του από την Τουρκία ισχυρίστηκε, μπορεί να μετατρέψει τη γενικόλογη διακήρυξή του σε συγκεκριμένη πολιτική και πράξη, πείθοντας τον κ. Ντενκτάς να επανέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες, αποδεχόμενος το Σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως ''Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν έμπρακτα και με τη συμπεριφορά τους αποδείξει τις τελευταίες μέρες ότι τους ενώνει το κοινό όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας''.

    Οπως είπε, ''οι δύο κοινότητες μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά μέσα σε μια επανενωμένη πατρίδα και ένα κράτος, στα πλαίσια μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ομως, η πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών που η τουρκική πλευρά επέβαλε από το 1974 ή η επιδίωξη καθιέρωσης 'μέτρων καλής γειτονίας', δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε συνιστούν λύση του Κυπριακού'', ανέφερε.

    Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα ούτε αποδέχεται ούτε πρόκειται να αποδεχθεί την ύπαρξη και αναγνώριση δύο κυρίαρχων κρατών στο νησί. Ηταν ακριβώς η εμμονή σε αναγνώριση δεύτερου κράτους στο νησί που οδήγησε σε απομόνωση τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, χωρίς οποιαδήποτε ευθύνη της δικής μας πλευράς'', επεσήμανε.

    Είπε επίσης πως ''λόγω της κατοχής και της διαίρεσης, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί'' και ''ήταν ακριβώς η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία εμείς ευνοούμε, που οδήγησαν τον ΟΗΕ σε εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών του για συνολική διευθέτηση, με τη συγκατάθεση όλων, περιλαμβανομένου του κ. Ντενκτάς''.

    [11] (Κ)Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ημέρα της Ευρώπης - Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη δυο χωριστών κρατών στην Κύπρο, όπως επιχειρείται από το κατοχικό καθεστώς, με αποκατάσταση μέτρων καλής γειτονίας, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι υποκατάστατο λύσης.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναγνωρίσει την ευθύνη της Τουρκίας για την κατάσταση στην Κύπρο και να υποδείξει προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι τα ημίμετρα τα οποία εφαρμόζει δεν θα οδηγήσουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,18  (-0,95)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    695.261
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    356.713    347,75  (-1,46)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    276.738    100,98  (-1,84)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.004     75,41  (-1,68)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.848     17,36  (-0,46)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.525     58,61  ( 1,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        555     95,75  ( 0,84)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.954     18,44  (-1,02)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.065     74,28  (-0,01)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.184      2,87  (-0,69)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     61.783     15,65  (-1,57)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        178     12,46  ( 0,24)
    Ξενοδοχεία                    £      3.948     43,08  ( 0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     74.222     81,33  (-0,43)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/5/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6980            1,7081
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9518            1,9635
    Λίρα Αγγλίας                     1,2184            1,2257
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,7684        230,5985
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0233          3,0474
    Δολάριο Καναδά                     2,7201          2,7418
    Κορώνα Δανίας                     12,5981         12,6988
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3625         13,4694
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5247         15,6488
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5609          2,5813
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΕΣΚ - Δημοσιογράφοι - Ερντογάν - Κατεχόμενα

    Η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει την είσοδο Ε/Κ δημοσιογράφων στα κατεχόμενα για κάλυψη της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν δεν επιδείξουν προηγουμένως διαβατήρια, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των δημοσιογράφων των ΜΜΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος.

    [16] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό - Ερντογάν

    ''Στην Κύπρο υπάρχει αναγκαιότητα για ενιαίο κράτος. Αυτή είναι η θέση μας, αυτό δέχεται η διεθνής κοινότητα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτή την αντίληψη», δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ''δυο κρατών'' στην Κύπρο, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία η Ελλάδα προσπαθεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    [17] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Στοιχεία

    Μέχρι η ώρα 14:30 σήμερα, 1.210 συνολικά Τ/Κ εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές και 1.845 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 1.070 Τ/Κ εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 90 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 50 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [18] (Κ) Βαν ντε Μιρ - Κυπριακό - ΕΕ

    Tην πεποίθηση ότι το όνειρο μιας επανενωμένης Κύπρου θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρεσβευτής Αντριάν Βαν ντε Μιρ προσθέτοντας ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει ένας νέος δυναμισμός και καταλυτικές ενέργειες που θα επιλύσουν το πρόβλημα.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη συνεχή πτώση

    Για τρίτη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά η αγορά στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντησης της εβδομάδας με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σήμερα στο επίπεδο των 88 μονάδων. Η αγορά, υπό τη σκιά της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,95%, υποχωρώντας στις 88,18 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 695 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν περίπου το 72,5% του τζίρου.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα της Ευρώπης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινίασε το μεσημέρι την εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    [21] (Κ) Πανεπιστήμιο Κύπρου - Εκδήλωση - ΕΕ

    Η κυπριακή νεολαία θα πρέπει να εξεύρει τρόπους και μέσα καθώς και πιο στενή ανάμειξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια της οποίας αποτελεί μέρος και να διαδραματίσει ρόλο για το μέλλον της, είπε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντριάν Βαν ντε Μιρ.

    [22] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Λήδρα Πάλας

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη ''επίσκεψη'' στα κατεχόμενα, μετέβη σήμερα το απόγευμα στο τ/κ σημείο ελέγχου στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, όπου περπάτησε για 25 περίπου λεπτά, μαζί με τη συνοδεία του και τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου, και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις σε διάφορα σημεία, ανέφερε μέσω διερμηνέα ότι επιθυμεί η Κύπρος να μετατραπεί σε νησί ειρήνης και, ερωτηθείς εάν θα πείσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε πως ο κ. Ντενκτάς διατηρεί ήδη θετική στάση.

    Ο κ. Ερντογάν περπάτησε μέχρι το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και έκανε χειραψία με τον εκεί στρατιώτη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [23] (Κ) Διυλιστήριο Λάρνακας - Συντεχνίες

    [24] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Διυλιστήριο - Βουκουρέστι

    Εντός ενός μηνός θα υποβληθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία θα εξεταστούν οι υπαλλακτικές λύσεις που προσφέρονται, αντί της αναβάθμισης του Διυλιστηρίου, για δημιουργία υποδομής, για εισαγωγή προϊόντων που θα πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας.

    [25] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Τ/Κ ηγέτης - Δηλώσεις

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να υποστηρίξει την άρση κάθε είδους ''παράνομου και απάνθρωπου 'εμπάργκο' κατά των Τ/Κ", όπως είπε, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ των μέτρων που εξήγγειλε το καθεστώς Ντενκτάς και είπε πως θα υπάρξουν και άλλα ανοίγματα εκ μέρους του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Ερντογάν προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά από μια εις βάθους συζήτηση για το Κυπριακό με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, ενώ, όπως είπε ο κ. Ντενκτάς, κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με την Τουρκία και ισχυρίστηκε πως ''εάν οι δύο πλευρές αλληλοαναγνωρίσουν η μια την άλλη, τότε η επίτευξη λύσης δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση''.

    [26] (Κ) Γιαννίτσης - Κυπριακό

    Η τ/κ πλευρά πρέπει να αποφασίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να βρεθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό που να δίνει σιγουριά και μια θεσμική σταθερότητα στο τι αποφασίζεται και προς τα πού πάει το όλο πράγμα.

    [27] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Κέρκυρα

    [28] (Κ) Ερντογάν - Λήδρα Πάλας - Κυπριακό - Παράνομη επίσκεψη

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις κινήσεις που έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του στο σημείο ελέγχου του κατοχικού καθεστώτος σήμερα το απόγευμα, ο κ. Ερντογάν, που πραγματοποιεί παράνομη μονοήμερη επίσκεψη στα κατεχόμενα, ισχυρίστηκε πως ο κ. Ντενκτάς υιοθετεί μια «εποικοδομητική» προσέγγιση ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο κ. Ερντογάν παρέμεινε στην περιοχή του σημείου ελέγχου περίπου 25 λεπτά, και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας, περπάτησε μέχρι το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας και συνομίλησε με κόσμο που περίμενε να μεταβεί στα κατεχόμενα, ενώ εκπρόσωποι των ΜΜΕ τον ακολουθούσαν επί ποδός.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο νησί, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μιλώντας μέσω μεταφραστή, είπε ''θεωρώ ότι αυτά τα βήματα στα 'σύνορα' (όπως απεκάλεσε τα σημεία ελέγχου ένθεν και ένθεν της νεκρής ζώνης) είναι θετικά βήματα, εκτιμώ ως πολύ θετική και την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ντενκτάς για να ανοίξει η κλειστή πόλη των Βαρωσίων.''

    ''Πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από την ε/κ πλευρά σε όλα αυτά τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση της λύσης,'' δήλωσε ο κ. Ερντογάν, εκφράζοντας την επιθυμία του να δει ''αυτό το όμορφο νησί'' όπως χαρακτήρισε την Κύπρο, να καταστεί νησί της ειρήνης.

    ''Θέλουμε το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα να εδραιωθεί η ειρήνη, ελπίζουμε ότι τα βήματα προς την ειρήνη θα συνεχιστούν και πως η Κύπρος θα καταστεί ένα νησί της ειρήνης,'' πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο θα πείσει τον Τ/Κ ηγέτη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως ο κ. Ντενκτάς ''έχει ήδη μια θετική προσέγγιση, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές έχουν μια κατανόηση'' μεταξύ τους.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαφών, ο κ. Ερντογάν, ο οποίος ολοκληρώνει αργότερα σήμερα την παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, είχε συναντήσεις με αρχηγούς τ/κ πολιτικών κομμάτων. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [29] (Κ) SEEMO - Κατοχικό καθεστώς - Λεβέντ

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκτάς απέστειλε ο Οργανισμός ΜΜΕ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO) που αποτελεί δίκτυο εκδοτών και δημοσιογράφων της Νοτιανατολικής Ευρώπης, καταδικάζοντας «τη συνεχιζόμενη απάνθρωπη μεταχείριση κατά του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου κ. Σενέρ Λεβέντ εκδότη της εφημερίδας Αφρίκα».

    [30] (Κ) Europa Nostra - Κύπρος - Βραβεία - Πολιτιστική κληρονομιά

    [31] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Υφυπουργός Οικονομίας Ελλάδας

    Τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ), ''δρομολογεί και τη λύση του πολιτικού της ζητήματος'' εξέφρασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Πάχτας.

    [32] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - Τ/Κ - Μέτρα

    Σχετικά με τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων και τη διευκόλυνσή τους με περαιτέρω πρακτικές διευθετήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει τα ακόλουθα:

    1. Ολα τα έντυπα υποβολής αιτήσεων για διαβατήρια, ταυτότητες και πιστοποιητικά γεννήσεως διατίθενται από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και στην Τουρκική. Τα εν λόγω τμήματα και υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών διαθέτουν επίσης τουρκόφωνους Λειτουργούς για διευκόλυνση των Τουρκοκυπρίων.

    2. Σε όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις λειτουργούν γραφεία εξυπηρέτησης των Τουρκοκυπρίων για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας. Τονίζεται δε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας.

    [33] (Κ) Υπουργείο Δικαιοσύνης - Τ/Κ - Μέτρα

    Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές ιδιωτικών οχημάτων Τουρκοκυπρίων επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη τα πιο κάτω:

    1. Ο οδηγός του οχήματος πρέπει να φέρει μαζί του αποδεικτικά στοιχεία ότι γνωρίζει να οδηγά αυτοκίνητο του τύπου με το οποίο φθάνει στις ελεύθερες περιοχές.

    2. Ο οδηγός του οχήματος πρέπει να φέρει μαζί του αποδεικτικά στοιχεία της ταυτότητας του οχήματος.

    3. Ο οδηγός να γνωρίζει ότι θα καταβάλει ασφάλιστρα για το αυτοκίνητο του και μετά θα του επιτρέπεται να εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές.

    4. Στον οδηγό του οχήματος θα δίδεται ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Τροχαίας της Αστυνομίας με οδηγίες σωστής χρήσης του οδικού δικτύου της ελεύθερης Κύπρου.

    5. Ο οδηγός να γνωρίζει ότι το σύστημα οδήγησης είναι όπως στο ψευδοκράτος, δηλαδή στην αριστερή λωρίδα του δρόμου.

    6. Οι οδηγοί να συμμορφώνονται πλήρως με τις οδηγίες της Αστυνομίας και σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος να επικοινωνούν με την Αστυνομία. Τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης βρίσκονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Αστυνομίας.

    7. Οι οδηγοί να γνωρίζουν ότι οφείλουν να διευθετούν τις εξώδικες καταγγελίες τους διαφορετικά θα διώκονται ενώπιον των Δικαστηρίων της Δημοκρατίας.

    8. Οι Ελληνοκύπριοι οδηγοί οι οποίοι θα εξέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, θα χρησιμοποιούν τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και οι Τουρκοκύπριοι την αριστερή.

    9. Να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι δεν θα τους επιτρέπεται από τις κατοχικές δυνάμεις η είσοδος στη σκλαβωμένη Κύπρο με τα οχήματά τους εκτός μόνο από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

    10. Η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε ιδιωτικά οχήματα Τουρκοκυπρίων και ΜΟΝΟ από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Λεωφορεία, φορτηγά, ταξί, οχήματα ενοικιάσεως κτλ δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν.

    11. Αλλοδαποί κάτοχοι οχημάτων εγγεγραμμένων στο εξωτερικό, που βρίσκονται στη σκλαβωμένη Κύπρο αφού έφθασαν εκεί από κατεχόμενο λιμάνι, θα οδηγούνται πίσω στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Αν επιμένουν να εισέλθουν, θα συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα διώκονται.

    [34] (Κ) Υπουργείο Εργασίας - Τ/Κ - Μέτρα

    Στα πλαίσια της πολιτικής της Κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκυπρίων με την εξαγγελία συγκεκριμένης δέσμης μέτρων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο τη διευκόλυνση της εργοδότησης Τουρκοκυπρίων και της αντιμετώπισής τους ως ισότιμους πολίτες, έχει εισάξει με άμεση εφαρμογή, τα πιο κάτω μέτρα:

    1. Εχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις ώστε τα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας να εγγράφουν τους ενδιαφερόμενους Τουρκοκυπρίους στο μητρώο ανέργων και να παρέχουν σ αυτούς κάθε βοήθεια για εξεύρεση κατάλληλης εργασίας.

    2. Προς το σκοπό αυτό, διατίθεται από τη Δευτέρα 5/5/2003 σε όλα τα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ενημερωτικό έντυπο στην τουρκική γλώσσα, το οποίο περιέχει πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, τα στοιχεία που θα πρέπει να προσκομίζουν για σκοπούς εγγραφής και για τις δυνατότητες απασχόλησης.

    3. Το ενημερωτικό αυτό έντυπο έχει διαβιβαστεί στην ΠΑΣΥΔΥ που προεδρεύει του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ για διοχέτευση στις τουρκοκυπριακές οργανώσεις. Επίσης καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης.

    4. Στο Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας Λευκωσίας έχει τοποθετηθεί ξεχωριστή τηλεφωνική γραμμή για άμεση επικοινωνία με Λειτουργό του Γραφείου που μιλά την τουρκική γλώσσα.

    5. Ετοιμάστηκε ειδικό έντυπο εντοπισμού αναγκών κατάρτισης, το οποίο θα συμπληρώνεται από τα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας κατά την Εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων και θα αξιοποιηθεί από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων κατάρτισης.

    6. Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα που ήδη λειτουργούν, σε ιδρύματα κατάρτισης που υπάγονται στο Υπουργείο και γίνονται στην αγγλική γλώσσα.

    [35] (Κ) ΑΚΕΛ - Εκπρόσωπος Τύπου - Ερντογάν

    Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γύρω από το Κυπριακό έχουν καταρρίψει τους μύθους τους οποίους κάποιοι επεδίωκαν να καλλιεργήσουν, από την ημέρα που ανήλθε στην εξουσία, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

    [36] (Κ) Μαρκίδης - Εισαγωγή στο Νοσοκομείο

    Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης εισήχθη γύρω στις 7.30 σήμερα το πρωί στο τμήμα καθετηριασμών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου υπεβλήθη σε αγγειογραφία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 May 2003 - 17:49:28 UTC