Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ''Εμπάργκο''
  • [02] (Κ) Η Ανόρθωση κατέκτησε το Κύπελλο
  • [03] (Κ) Σλοβακία - Δημοψήφισμα - ΕΕ
  • [04] (Κ) Χάντμπολ - Τουρκία - Αποκλεισμός
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισχυρισμοί Ντενκτάς - Διάψευση
  • [08] (Κ) Σλοβακία - ΕΕ - Δημοψήφισμα - Τελικό αποτέλεσμα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ''Εμπάργκο''

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει επιβάλει κανένα ''εμπάργκο'' στους Τ/Κ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί επιβάλλονται από διεθνείς υποχρεώσεις και διεθνείς οργανισμούς.

    [02] (Κ) Η Ανόρθωση κατέκτησε το Κύπελλο

    Η Ανόρθωση κέρδισε χθες το δεύτερο κατά συνέχεια Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου.

    Η ''μεγάλη κυρία'' κατάφερε να νικήσει στο ΓΣΠ την ΑΕΛ στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι με 5-4, αφού τόσο στην κανονική διάρκεια του αγώνα όσο και στην ημίωρη παράταση, οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες χωρίς τέρματα.

    Μεγάλος νικητής των πέναλτι αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Ανόρθωσης Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε Γαρμπόζης.

    [03] (Κ) Σλοβακία - Δημοψήφισμα - ΕΕ

    Οι Σλοβάκοι ψηφοφόροι ενέκριναν χθες με 92,7% την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές, όπως προκύπτει από την καταμέτρηση των ψήφων στο σύνολο των 78 εκλογικών τμημάτων, όπως μετέδωσε το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

    [04] (Κ) Χάντμπολ - Τουρκία - Αποκλεισμός

    Με δύο χρόνια αποκλεισμό από κάθε διεθνή διοργάνωση τιμωρήθηκαν οι στρατιωτικές ομάδες βόλεϊ και χάντμπολ της Τουρκίας, λόγω της άρνησής τους να αγωνιστούν με αντίπαλο την αντίστοιχη ομάδα της Κύπρου.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εντολές του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου προς τους Επαρχους σε σχέση με τους Τ/Κ, οι ισχυρισμοί του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τα πιθανά σενάρια δράσης της Αγκυρας και του Ντενκτάς, η φόρμουλα για τις εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα, τα απειλητικά για την αεράμυνα μίνι βομβαρδιστικά της Τουρκίας και η επίθεση αυτοκτονίας στο Μαρόκο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αυστηρές εντολές Χρίστου στους Επαρχους'' γράφει ότι ρητές εντολές προς όλους τους Επαρχους έδωσε προχθές ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου για άρση, εδώ και τώρα, όλων των εμποδίων που κάποιοι λειτουργοί των επαρχιακών διοικήσεων επιμένουν να θέτουν στην εξυπηρέτηση Τ/Κ που ζητούν αλλαγή των επωνύμων τους και άλλες διευκολύνσεις σε σχέση με την έκδοση επίσημων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι σαφή προειδοποίηση προς όσους Συνοδικούς και λαϊκούς εξακολουθούν να διεξάγουν εκστρατεία αντικατάστασης του Αρχιεπισκόπου, παρά την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, έστειλε χθες με δηλώσεις του στην ''Α'' ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Υπηκοότητα με ανταλλάγματα'' γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της ''Μ'', υπάρχει καταγγελία στην Αστυνομία Λεμεσού ότι άνδρες του τμήματος "με ευνόητα ανταλλάγματα" φρόντισαν να εξασφαλίσουν υπηκοότητα σε αλλοδαπή γυναίκα που προέρχεται από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Αλλού αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα της χώρας του για τους Ε/Κ από τις 22 Μαϊου, σε μια χειρονομία "καλής θέλησης", όπως την χαρακτήρισε, προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Ερντογάν, ανοίγει τις πύλες της στους Ε/Κ ύστερα από 40 χρόνια.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ο Τάσσος ζήτησε να με εκτελέσουν'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη του στον ''Π'' είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όταν τους ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη ο Ντενκτάς εισερχόμενος παράνομα στην Κύπρο, να τον εκτελέσει στο σημείο που συνελήφθη. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν οριστικοποιεί το πακέτο κινήτρων και οικονομικής στήριξης των Τ/Κ και προτίθεται να το εξαγγείλει τελικώς στις 3 Ιουνίου, αφού εγκριθεί και από το Συμβούλιο Υπουργών. Το πακέτο αφορά τη διετία 2003-2004 και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 30 εκ. ευρώ, σε περίπτωση που παρατείνεται η κατάσταση μη λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανοχύρωτη πόλη η Λευκωσία'' ότι σε ανοχύρωτη πολιτεία σχεδιάζουν οι Τούρκοι να κηρύξουν τη Λευκωσία. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα και ο Ντενκτάς έχουν εναλλακτικά σενάρια δράσης και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες κινήσεις εντυπωσιασμού μέχρι τον Μάιο του 2004 ή και αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, για να διευκολύνουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να επιβάλουν σταδιακά τη λύση των ''πραγματικοτήτων'', δηλαδή των ''δύο κρατών''. Αλλού γράφει ότι φόρμουλα για να εξασφαλίζει το μαζούτ σε φθηνότερες τιμές μελετά η ΑΗΚ, μετά την αύξηση που ζήτησε το Κυπριακό Διυλιστήριο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Εμπόριο με δική μας σφραγίδα'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν επεξεργαστεί μια φόρμουλα για τις εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα, η οποία θα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στους Τ/Κ. Σύμφωνα με τη φόρμουλα αυτή, η κυπριακή κυβέρνηση θα εξουσιοδοτήσει το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο να εκδίδει πιστοποιητικά για τις εξαγωγές, ώστε η διακίνηση των προϊόντων να γίνεται βάσει των νόμων τόσο της Κύπρου όσο και της Ευρώπης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε ένα μήνα θα πρέπει να κατασταλάξουν οι μαθητές των Ενιαίων Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, όσον αφορά στις σχολικές τους επιλογές.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο '' Απειλητικές αρπυιες'' γράφει ότι απειλή για την Κύπρο και την Ελλάδα αποτελούν τα μη επανδρωμένα ''μίνι βομβαρδιστικά'' αεροσκάφη τύπου Harpy που προμηθεύτηκε πριν ένα περίπου χρόνο η Τουρκία από το Ισραήλ. Το θέμα απασχόλησε σε κλειστή συνεδρία της την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, μετά από πρόταση του Κώστα Παπακώστα. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε στην ''Χ'' ότι θετικά μηνύματα έχει πάρει η κυβέρνηση από χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ΕΕ και από χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα οποία συγκλίνουν στο ότι επέστη πλέον χρόνος η Τουρκία να κάνει θετικά βήματα στην Κύπρο, ενόψει και της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα πως είναι καιρός ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάψει να περιορίζεται σε σλόγκαν και αφορισμούς και να φροντίσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισχυρισμοί Ντενκτάς - Διάψευση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διέψευσε σήμερα ως ''κακόγουστο μύθευμα'' τον ισχυρισμό του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί στιχομυθίας για εκτέλεσή του μετά τη σύλληψή του στην Καρπασία.

    [08] (Κ) Σλοβακία - ΕΕ - Δημοψήφισμα - Τελικό αποτέλεσμα

    Με μια συντριπτική πλειοψηφία 92,46%, οι Σλοβάκοι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο και στο οποίο η συμμετοχή ήταν 52,15%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Επιτροπή του δημοψηφίσματος.

    Το ''όχι'' έλαβε μόνον 6,20% των ψήφων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 May 2003 - 17:49:08 UTC