Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αννα Διαμαντοπούλου
  • [04] (Κ) Ντενκτάς - ΕΕ - Μέτρα για Τ/Κ
  • [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Μόσχα - ΔΗΣΥ - ΕΕ
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Διαμαντοπούλου - Ντενκτάς
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αννα Διαμαντοπούλου - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη - Αθήνα
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές
  • [11] (K) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Μέτρα - ΕΕ - Τ/Κ
  • [12] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Τουρκία - Πλοία
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) ΑΤΗΚ - ''Μάλτακομ'' - Συμφωνία συνεργασίας - Καζαμίας
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά άνοδος
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γάλλοι Γερουσιαστές
  • [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Σύνοδος Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων
  • [20] (K) Ε/Κ γιατροί και νοσηλευτές - Τουρκία
  • [21] (Κ) Διαμαντοπούλου - Ε/Κ και Τ/Κ Συνδικαλιστές και Εργοδότες
  • [22] (Κ) Σημίτης - Μπλερ - Κυπριακό
  • [23] (Κ) ΕΕ - Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος - Αμυνα - Ασφάλεια
  • [24] (Κ) Ιάκωβος Δημητρίου - Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [25] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - 28η Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [26] (Κ) Ανδρέας Λοβέρδος - Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [28] (Κ) Διαμαντοπούλου - Τ/Κ πολιτικοί - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    Η ασυτνομία ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα χθες 3.299 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές. Από αυτούς οι 1.813 εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 883 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 98 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 505 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, το σχέδιο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με την ανταλλαγή περιουσιών, τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης Ε/Κ και Τ/Κ από και προς τα κατεχόμενα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η σύγκρουση ΔΗΣΥ και κυβέρνησης για τις ενιαίες εξετάσεις των Τεχνικών Σχολών, οι νέες κινήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων στρατηγών για την Κύπρο, η πρόταση νόμου που υποβλήθηκε στη Βουλή για ποινικοποίηση της διανυκτέρευσης Ε/Κ σε ξενοδοχεία ε/κ ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, καθώς και η αύξηση των αφροδίσιων νοσημάτων στην Κύπρο μετά τη μερική άρση των απαγορευτικών μέτρων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σαφείς ημερομηνίες και προθέσεις ζητά ο Ανάν'' ότι σαφή προειδοποίηση προς τις δύο πλευρές ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν είναι πρόθυμος να εμπλακεί εκ νέου στο Κυπριακό με ανοικτές προθεσμίες, εκτός εάν υπάρχει ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο, έστειλε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος τόνισε πως η όποια προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση κεφαλαίων στα οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, θα ήταν ατέρμονη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι "τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ Προέδρου Παπαδόπουλου και ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου δεν περιορίζονται μόνο στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά επεκτείνονται, κατά ζημιογόνο τρόπο, και προς τα έξω, αφού οι δύο άνδρες, λόγω έλλειψης επικοινωνίας, στέλνουν διαφορετικά μηνύματα για το Κυπριακό".

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Μας αρρωσταίνουν μέσω σεξ'' γράφει ότι αυξημένα κατά 20% παρουσιάζονται φέτος τα περιστατικά αφροδισίων νοσημάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο "και οι εκτιμήσεις ειδικών αποδίδουν το γεγονός στις μαζικές επισκέψεις Ε/Κ στα κατεχόμενα και την ανεξέλεγκτη σεξουαλική δραστηριότητά τους στα καμπαρέ και άλλα παρόμοια κέντρα της κατεχόμενης Κύπρου". Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, ο οποίος επέστρεψε χθες από το εξωτερικό, αξιοποιώντας πλήρως προσωπική του πληροφορία, τηλεφώνησε αργά προχθές βράδυ από την Κρήτη στους επιτελείς του, ενημερώνοντας τους για την άφιξη τρομοκρατών στην Κύπρο, πιθανόν μέλη παλαιστινιακής οργάνωσης για να πλήξουν αμερικανικούς και εβραϊκούς στόχους.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Πυραμίδα Ντενκτάς με περιουσίες Τ/Κ'' ότι έχοντας κατά νου από την πρώτη στιγμή τη συνολική ανταλλαγή περιουσιών, ο Ραούφ Ντενκτάς, σε συνεργασία με την Τουρκία, υιοθέτησε ένα σατανικό σχέδιο για να μαζέψει στα χέρια του όλες τις περιουσίες των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές. Πολύ νωρίς εφάρμοσε το λεγόμενο point system βάσει του οποίου έδινε βαθμούς στους Τ/Κ αναλόγως της αξίας των περιουσιών που είχαν στις ελεύθερες περιοχές και στη συνέχεια αναλόγως των βαθμών τους, τους παρέδιδε ε/κ περιουσίες. Αλλού αναφέρει ότι από σήμερα η Τουρκία δέχεται Ε/Κ στο έδαφος της και δείχνει να αναμένει αρκετούς ακόμα μέσω κατεχομένων λόγω των χαμηλών τιμών. Οι τουρκικές αρχές θεωρούν ως δεδομένη τη δημιουργία τουριστικού ρεύματος κυρίως προς την Κωνσταντινούπολη.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μετωπική σύγκρουση για παιδεία'' ότι σε μετωπική σύγκρουση για τα θέματα παιδείας οδηγήθηκαν τελικά ΔΗΣΥ και κυβέρνηση. Ο "σάλος" για τη διαρροή θεμάτων των ενιαίων εξετάσεων των Τεχνικών Σχολών παίρνει διαστάσεις, καθώς γίνονται τώρα αναφορές και σε φροντιστήρια. Σε άλλη είδηση γράφει ότι γενική αναδιάρθρωση χρειάζεται το κυπριακό ποδόσφαιρο. Αυτό διαφάνηκε μετά την ενημέρωση της αντιπροσωπείας της ΚΟΠ από τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε ειδική σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος οι υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ, κύριο θέμα της οποίας ήταν ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Μέτρα για την ασφάλεια'' γράφει στη βασική είδηση ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός συζήτησε προχθές με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου μέτρα για την ασφάλεια και έλαβαν και αποφάσεις για νέες κινήσεις και ελιγμούς στην Κύπρο, ενώ θα συνεχίσουν την τακτική των εξαγγελιών. Αναφέρει επίσης πως αντιπροσωπείες της ΕΕ και της Κύπρου θα έχουν αύριο συνάντηση για συζήτηση των μέτρων που θα ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου η Ενωση προς οικονομική κυρίως ενίσχυση των Τ/Κ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 300 Ε/Κ νοσοκόμοι θα ταξιδέψουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οδικώς μέσω Ελλάδας, για να λάβουν μέρος σε συνέδριο, και θα είναι οι πρώτοι που θα κάνουν χρήση του μέτρου που εξήγγειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός που επιτρέπει σε Ε/Κ να ταξιδεύουν από σήμερα στην Τουρκία.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Απροθυμία... Ανάν'' αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Αλβαρο ντε Σότο στην οποία είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ απαιτεί ξεκάθαρο χρονικό πλαίσιο για να εμπλακεί εκ νέου στο Κυπριακό, ενώ ζητά ένα πλαίσιο που να υποστηρίζεται από όλες τις πλευρές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Σε άλλο της δημοσίευμα αναφέρει ότι στην Κύπρο βρίσκεται από σήμερα η Κοινοτική Επίτροπος για Κοινωνικές Υποθέσεις και Θέματα Απασχόλησης Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία θα έχει επαφές τόσο με την πολιτική ηγεσία του τόπου, όσο και με το πανσυδικαλιστικό φόρουμ και ε/κ και τ/κ οργανώσεις εργοδοτών.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αννα Διαμαντοπούλου

    Η Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις της ΕΕ, Αννα Διαμαντοπούλου, έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [04] (Κ) Ντενκτάς - ΕΕ - Μέτρα για Τ/Κ

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι θα απορρίψει τα μέτρα που θα εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τους Τ/Κ, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, είναι «παιχνίδι για την αναγνώριση» από τους Τ/Κ εμπόρους της επίσημης κυβέρνησης της Κύπρου, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο 'Ανατολή'.

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Μόσχα - ΔΗΣΥ - ΕΕ

    Για τη Μόσχα αναχώρησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του και αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα οικονομικής συνεργασίας.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Διαμαντοπούλου - Ντενκτάς

    Η ανάγκη να κρατήσει η Κύπρος την πρωτιά του καλού μαθητή που είχε τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία, τονίστηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με την Επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αννα Διαμαντοπούλου - Συνάντηση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εντάξει την Κύπρο ως ένα ενιαίο κράτος και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κανενός είδους παρέκκλιση από αυτή την προσέγγιση, υπογράμμισε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ σημείωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι πλέον πρόβλημα και της ΕΕ.

    [08] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη - Αθήνα

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές

    [11] (K) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Μέτρα - ΕΕ - Τ/Κ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει επιτέλους να σημειώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκείνη, η οποία υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας την απόρριψη πριν την εξαγγελία από τον κ. Ντενκτάς των μέτρων της ΕΕ προς τους Τ/Κ.

    [12] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Τουρκία - Πλοία

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,90  ( 0,12)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    393.974
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    222.741    345,37  ( 0,53)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    104.007    100,15  ( 0,54)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.319     73,24  ( 0,59)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.367     15,98  (-0,62)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     95.806     56,19  (-0,85)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.514     92,50  ( 0,53)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.425     18,45  ( 0,11)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.232     74,76  (-1,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.935      2,85  (-0,70)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.758     15,17  ( 0,80)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,57  (-1,87)
    Ξενοδοχεία                    £      4.523     43,04  ( 0,47)
    Αλλες Εταιρείες               £     63.563     79,48  ( 0,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) ΑΤΗΚ - ''Μάλτακομ'' - Συμφωνία συνεργασίας - Καζαμίας

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη κατά σειρά άνοδος

    Θετικά για τρίτη κατά σειρά ημέρα κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά παρά την πτώση που παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 86,9 μονάδες. Παρά την ανοδική κίνηση της αγοράς, η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε μειωμένη σε σχέση με χθες, αφού διαμορφώθηκε στις 393 χιλιάδες λίρες.

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/05/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7003            1,7105
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9885            2,0004
    Λίρα Αγγλίας                     1,2171            1,2244
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     233,0290        234,8932
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0216          3,0457
    Δολάριο Καναδά                     2,6955          2,7170
    Κορώνα Δανίας                     12,6100         12,7108
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3210         13,4275
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5461         15,6704
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5682          2,5887
    

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η θέση της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό δεν έχει διαφοροποιηθεί από κανένα εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς, η ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων συνεχίζεται, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες αποδίδουν και αναμένεται η πίεση προς την τουρκική πλευρά για αλλαγή στάσης.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γάλλοι Γερουσιαστές

    Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν μέχρι και σήμερα διαιρεμένες χώρες, δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο επικεφαλής της ομάδας Γάλλων Γερουσιαστών που επισκέπτονται την Κύπρο, Jacques Pelletier, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θεωρούσε ''πολύ λογικές'' τις προτάσεις του σχεδίου Ανάν και ανέμενε ότι θα γίνονταν αποδεκτές από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Σύνοδος Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

    Ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας είπε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε με τους Υπουργούς Αμυνας των κρατών-μελών και των υπό ένταξη χωρών της Ενωσης, επιβεβαίωσε τη συνεισφορά της Δημοκρατίας όπως αυτή κατατέθηκε στη Διάσκεψη Διάθεσης Δυναμικού.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η συνεισφορά της Δημοκρατίας περιλαμβάνει ένα λόχο γενικών μεταφορών που επανδρώνεται εξ ολοκλήρου με μόνιμο προσωπικό και η δύναμη του ανέρχεται σε 150 άνδρες.

    [20] (K) Ε/Κ γιατροί και νοσηλευτές - Τουρκία

    Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ) από την Αγκυρα, 280 ιατροί και νοσοκόμοι από την Κύπρο έφθασαν σήμερα μέσω Ελλάδας στην Τουρκία, αφού τους δόθηκε άδεια εισόδου ενός μήνα, έναντι 10 ευρώ ανά άτομο.

    [21] (Κ) Διαμαντοπούλου - Ε/Κ και Τ/Κ Συνδικαλιστές και Εργοδότες

    Θετικό μήνυμα χαρακτήρισε σήμερα τη συνάντησή της με Ε/Κ και Τ/Κ εκπροσώπους εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, η Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για μεγάλη ανάγκη πληροφόρησης των Κυπρίων για την ΕΕ και ειδικότερα των Τ/Κ.

    [22] (Κ) Σημίτης - Μπλερ - Κυπριακό

    Δεν υπάρχει λόγος επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού εάν η Τουρκία διατηρεί τις ίδιες θέσεις, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης, ύστερα από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το Κυπριακό στη συνάντηση και ποια είναι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης για τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών με βάση την πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ο κ. Σημίτης είπε ότι συζητήθηκε το Kυπριακό και ''έχουμε τις ίδιες θέσεις''.

    [23] (Κ) ΕΕ - Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος - Αμυνα - Ασφάλεια

    Υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, με αποτέλεσμα η Κύπρος να εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ μετά το Λουξεμβούργου.

    [24] (Κ) Ιάκωβος Δημητρίου - Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    H φετινή Διεθνής Εκθεση Κύπρου αποτελεί αρχή και ταυτόχρονα σταθμό αφού είναι η πρώτη μετά την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και η τελευταία πριν την οριστική προσχώρηση το Μάιο του επόμενου χρόνου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Ιάκωβος Δημητρίου στην ομιλία του στα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου σήμερα το απόγευμα.

    ''Βλέπουμε την 28η Διεθνή Εκθεση Κύπρου ως την επίσημη δοκιμή του νέου ρόλου μας και με αυτό το κριτήριο προχωρούμε στους προγραμματισμούς μας'', ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

    [25] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - 28η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Τη βεβαιότητα ότι το μέλλον της κυπριακής οικονομίας προσφέρει σημαντικές δυνατότητες και την ευχή όπως στην 29η Διεθνή Εκθεση να μετέχουν και Τουρκοκύπριοι εκθέτες, σε μια επανενωμένη Κύπρο που τότε θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σε ομιλία του στα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου σήμερα το απόγευμα.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η φετινή Εκθεση ανοίγει τις πύλες της υπό την επίδραση του απόηχου του πολέμου στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής με τις επιδράσεις του στην κυπριακή και διεθνή οικονομία, και από την άλλη το γεγονός της υπογραφής στην Αθήνα της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [26] (Κ) Ανδρέας Λοβέρδος - Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Η εισβολή του 1974 και η έκτοτε κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, η επίλυση του πολιτικού προβλήματος και η επανένωση του νησιού πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση το σχέδιο Ανάν, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Σε χαιρετισμό του απόψε στα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου ως εκπρόσωπος της Ελλάδας αλλά και της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως ''η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου ιστορικού κύκλου για την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί αναδεικνύει και εμπεριέχει νέες στρατηγικές διαστάσεις και θα επιφέρει καταλυτικές προσαρμογές στις στοχεύσεις και προσανατολισμούς της''.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διακήρυξε σήμερα ''την ετοιμότητα και προθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, για άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν για εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σε χαιρετισμό του απόψε στα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το σχέδιο Ανάν είναι και παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως παραμένουν και οι βελτιώσεις που η πλευρά μας έχει εισηγηθεί με το έγγραφο που ο ίδιος υπέβαλε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόσθεσε πως ''παραμένουν και οι βελτιώσεις και τροποποιήσεις που καθίστανται αναγκαίες, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και που αποδεικνύονται εφικτές μετά την άρση, έστω και μερική, των περιορισμών στη διακίνηση που είχαν επιβληθεί από την τουρκική εισβολή το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή'', τονίζοντας πως ''κανένα όρο ούτε άλλη προϋπόθεση δεν έχουμε θέσει μετά τη Χάγη για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων''.

    ''Αυτές οι βασικές θέσεις πολιτικής είναι καλώς γνωστές και διαβεβαιώνω γίνονται κατανοητές και εκτιμούνται από όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Τόνισε ''την πάγια και σταθερή επιδίωξή μας, να γιορτάσουμε την επίσημη ένταξη, την 1η του Μάη του 2004, μιας επανενωμένης Κύπρου και την προσδοκία της κυβέρνησης και του λαού, ότι η επανενωμένη Κύπρος θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μερίζονται σε καθεστώς ισότητας και ισονομίας τα ευεργετήματα και ευκαιρίες που προσβλέπουμε να προσφέρει η ένταξη''.

    Σημείωσε πως ''η άρση των περιορισμών, που το ίδιο το κατοχικό καθεστώς είχε επιβάλει, δεν συνιστά λύση του Κυπριακού. Ούτε και οποιαδήποτε άλλα βήματα που υποχρεούται να λάβει και, πιθανόν να λάβει το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία για τη συμμόρφωσή τους προς τη διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς τους υποχρεώσεις''.

    Φυσικά η πρωτοβουλία για τέτοια βήματα προς άρση μέτρων κατοχής, μόνο από τις κατοχικές δυνάμεις είναι δυνατό να προέλθει, αφού αυτές επιβάλλουν και διατηρούν την κατοχή. Αυτά, όμως, δεν είναι ούτε καν βήματα προς τη λύση, τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, γιατί, όπως είπε, είναι απόπειρες για καθιέρωση σχέσεων «καλής γειτονίας», ως να υπήρχαν στην Κύπρο δυο χωριστές, ισότιμες και νόμιμες κρατικές οντότητες, γιατί αυτή είναι σήμερα η πολιτική και η επιδίωξη του κατοχικού καθεστώτος.

    [28] (Κ) Διαμαντοπούλου - Τ/Κ πολιτικοί - Συνάντηση

    Η Ελληνίδα Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα Τ/Κ πολιτικούς για τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται για στήριξη των Τ/Κ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι θα πρέπει η Κύπρος να εκπροσωπείται στην ΕΕ με μία φωνή και ως ενιαίο κράτος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 May 2003 - 17:51:25 UTC