Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Τάσος Μητσόπουλος
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές (Ορθή επανάληψη)
  • [04] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Αθήνα - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλγερία - Σεισμός - Συλλυπητήρια
  • [06] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Τάκης Χατζηδημητρίου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σρέντερ - Φερχόιγκεν - Μπαϊκάλ
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [11] (Κ) Παναγόπουλος - Κοινοπραξίες - Ιράκ
  • [12] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Διάσκεψη Τύπου
  • [13] (Κ) ΔΗΚΟ - ΡΤΚ - Συνάντηση
  • [14] (Κ) Τουρκία - Ε/Κ - Μετά από 40 χρόνια
  • [15] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Ιράκ - Ανθρωπιστική βοήθεια
  • [16] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αίρονται τα απεργιακά μέτρα (1)
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναπτυξιακά προγράμματα
  • [18] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αίρονται τα απεργιακά μέτρα (2)
  • [19] (Κ) Διαμαντοπούλου - Πρεσβευτές ''25'' - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
  • [21] (Κ) Τσεχία - Διεθνής Εκθεση - Διάσκεψη
  • [22] (Κ) Ιακώβου - Πάουελ - Συνάντηση
  • [23] (Κ) Διαμαντοπούλου - Επίτιμη Δημότης Αμμοχώστου
  • [24] (Κ) Υπουργοί Περιβάλλοντος ΕΕ - Διακήρυξη
  • [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [26] (Κ) Τουρκία - Ε/Κ - Πατριαρχικός ναός Αγίου Γεωργίου
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστοδουλάκης

  • [01] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Τάσος Μητσόπουλος

    Η νέα ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, όσον αφορά τις θέσεις του Προέδρου του κόμματος καθώς και του Αναπληρωτή Προέδρου θα είναι γνωστή μέχρι τις 9 τη νύκτα της Κυριακής, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος. Η προκλογική εκστρατεία για όλες τις θέσεις της ιεαραρχίας στο ΔΗΣΥ λήγει απόψε.

    Ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι και τα μεσάνυκτα θα έχει ολοκληρωθεί και η διαλογή των ψήφων για τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

    Οπως ανέφερε, τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι περίπου 31.150 εκ των οποίων οι 1.500 ανήκουν στις οργανώσεις εξωτερικού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, οι επαφές στην Κύπρο της Επιτρόπου της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννας Διαμαντοπούλου, τα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, η αντίδραση της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών στα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν οι συντεχνίες του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών για την ερχόμενη Δευτέρα και η εκλογική αναμέτρηση στο ΔΗΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα ρεζιλίκια φτάνουν μέχρι την Αγκυρα'' πως πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Ζαμάν'' αναφέρεται σε αντίφαση των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τοποθετήσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Αλλού αναφέρει πως η Ευρωπαία Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε πως η ΕΕ έχει εντάξει την Κύπρο ως ένα ενιαίο κράτος και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κανενός είδους παρέκκλιση από αυτή την προσέγγιση.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Κύπριοι για ψώνια στην Τουρκία'' γράφει πως κυπριακά ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ήδη αρχίσει να διοργανώνουν εκδρομές στην Τουρκία για Ε/Κ μέσω τρίτων χωρών και 160 Κύπριοι αναμένεται να μεταβούν στην κατοχική χώρα εντός των επόμενων ημερών. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη ναυλωθεί αεροπλάνο το οποίο θα διενεργήσει πτήση μέσω Ελλάδας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως υπό τη σκιά της Εκλογικής Συνέλευσης, με απολογισμούς αλλά και με άρωμα φιέστας πραγματοποιείται αύριο Σάββατο το 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα ευρωμέτρα πιέζουν Ντενκτάς'' πως για πρώτη φορά ο Ραούφ Ντενκτάς δείχνει πραγματικά στριμωγμένος λόγω των μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων που θα εξαγγείλει η ΕΕ, τα οποία έσπευσε να απορρίψει εκ των προτέρων. Αλλού η εφημερίδα εμμένει στις πληροφορίες της ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο η Κύπρος να συμμετέχει στις συνεδρίες οργάνων της ΕΕ σε ποσοστό 10%, δημοσιεύοντας παράγραφο των πρακτικών του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Κοινωνική έκρηξη για χρέη'' γράφει πως "κοινωνική έκρηξη" αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του νέου Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα να μην παραχωρείται προεδρική χάρη σε άτομα που φυλακίζονται λόγω αστικών χρεών και η Βουλή κινητοποιείται ώστε να αλλάξει ο σχετικός νόμος. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως άκαιρα και αχρείαστα χαρακτήρισε τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν οι συντεχνίες του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών για την ερχόμενη Δευτέρα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της εταιρείας Αχιλλέας Κυπριανού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σημίτης και Μπλερ καλούν Ερντογάν'' πως Ελλάδα και Βρετανία, δυο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις εναρμονισμένες με τη θέση του ΓΓ αλλά και της Λευκωσίας έστειλαν σαφές και ξακάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα επαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών εάν δεν διαφοροποιηθεί η στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει πως παλιός φίλος του Μητροπολίτη Πάφου μεσολάβησε για την τέλεση συλλείτουργου στο οποίο θα παρευρεθούν, αν όλα πάνε καλά, πέραν των άλλων Επισκόπων και οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Πάφου.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κρυστάλλινες θέσεις'' ότι την ετοιμότητα και προθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας της ε/κ πλευράς, για άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν για εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, διακήρυξε χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, καταρρίπτοντας τους όποιους ισχυρισμούς και διαστρεβλώσεις για τις θέσεις της κυβέρνησης. Αλλού αναφέρει ότι τη σύσταση και λειτουργία Γραφείου Επιτρόπου τ/κ υποθέσεων ψήφισε χθες ομόφωνα η Ολομέλεια τη Βουλής εγκρίνοντας την πληρωμή ποσού 30.000 λιρών από το λογαριασμό του Ταμείου της Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Απίστευτο: όλο το δημόσιο μας προσωπικό είναι απλός άριστο'' γράφει ότι κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν χθες ως ''απίστευτη'' την αξιολόγηση του προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία λέει ότι ένα ποσοστό 98,8% των δημόσιων υπαλλήλων είναι εξαίρετοι στη δουλειά τους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας ανέφερε χθες ότι η Κύπρος θα προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωριστικά αεροπλάνα και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στον Ευρωστρατό.

    Η εβδομαδιαία ''Cyprus Weekly'' γράφει ότι στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της 28η Κρατικής Εκθεσης Κύπρου, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων τίμησε τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, Γιώργο Βασιλείου και τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, για τη συμβολή τους στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού αναφέρει ότι η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου συζήτησε με τα τ/κ πολιτικά κόμματα τα πλήρη ωφελήματα από την ένταξη του νησιού στην ΕΕ σε περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    [03] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές (Ορθή επανάληψη)

    Η νέα ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, όσον αφορά τις θέσεις του Προέδρου του κόμματος καθώς και του Αναπληρωτή Προέδρου θα είναι γνωστή μέχρι τις 9 τη νύκτα της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες από τα γραφεία του ΔΗΣΥ. Η προκλογική εκστρατεία για όλες τις θέσεις της ιεαραρχίας στο ΔΗΣΥ λήγει απόψε.

    Αναμένεται ότι μέχρι και τα μεσάνυκτα θα έχει ολοκληρωθεί και η διαλογή των ψήφων για τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

    Τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι περίπου 31.150 εκ των οποίων οι 1.500 ανήκουν στις οργανώσεις εξωτερικού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο.

    [04] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Αθήνα - Κυπριακό

    Την ελπίδα ότι θα πέσουν τελικά στο κενό όλες οι κινήσεις της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη να εξατομικεύσουν το θέμα των περιουσιών, προκαλώντας Ε/Κ να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους από ''ειδικά δικαστήρια'' του κατοχικού καθεστώτος, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου παρέπεμψε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, στις οποίες τονίζεται ότι υπεύθυνη για την κατάσταση στην κατεχόμενη Κύπρο είναι η Τουρκία.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλγερία - Σεισμός - Συλλυπητήρια

    [06] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Τάκης Χατζηδημητρίου

    Προκαταρκτικό σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενταξιακά θέματα παραδόθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβη Αντριάν βαν ντερ Μιρ, στον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Τάκη Χατζηδημητρίου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σρέντερ - Φερχόιγκεν - Μπαϊκάλ

    Η πορεία του Κυπριακού μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου με την ΕΕ, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου με το Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν στο περιθώριο εορτασμών στο Βερολίνο για τα 140 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/05/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7002            1,7104
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0060            2,0180
    Λίρα Αγγλίας                     1,2225            1,2298
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     234,1818        236,0552
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0310          3,0552
    Δολάριο Καναδά                     2,7526          2,7746
    Κορώνα Δανίας                     12,6105         12,7113
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3796         13,4866
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5717         15,6962
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5814          2,6020
    

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,17  (-0,84)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    397.744
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    227.285    339,38  (-1,73)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    143.210     98,53  (-1,62)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     23.404     73,72  ( 0,66)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.177     15,56  (-2,63)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.123     56,09  (-0,18)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.551     91,80  (-0,76)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.084     18,26  (-1,03)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.842     74,88  ( 0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.953      2,81  (-1,40)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     56.731     15,14  (-0,20)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         47     11,76  (-6,44)
    Ξενοδοχεία                    £      4.192     43,11  ( 0,16)
    Αλλες Εταιρείες               £     40.716     79,32  (-0,20)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Πτώση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες ανόδου, με τη μεγάλη πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να κινείται πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,84%, κλείνοντας στις 86,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 397 χιλιάδων λιρών.

    [11] (Κ) Παναγόπουλος - Κοινοπραξίες - Ιράκ

    Στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρείες κολοσσούς παγκόσμιας εμβέλειας να συνεργαστούν με κυπριακές εταιρείες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι ''είναι κάτι που έχει επισημανθεί και κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο''.

    [12] (Κ) Αννα Διαμαντοπούλου - Διάσκεψη Τύπου

    Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, δήλωσε η Ελληνίδα Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας σήμερα την απόρριψη από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς των μέτρων της ΕΕ προς υποστήριξη των Τ/Κ, και σημείωσε πως ''αν υπάρξει απόλυτη άρνηση συνεργασίας δεν είναι δυνατό με το ζόρι η ΕΕ να δώσει χρηματοδοτήσεις ή να εφαρμόσει προγράμματα στη συγκεκριμένη περιοχή''.

    Η πρώτη αντίδραση είναι ''εξαιρετικά αρνητική για τους ίδιους τους Τ/Κ'', αφού σημαίνει ουσιαστικά άρνηση της ευημερίας τους, είπε η κ. Διαμαντοπούλου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επανεξέταση της θέσης αλλιώς, όπως είπε, ''η σκλήρυνση αυτής της θέσης καθιστά πλέον τελείως αναξιόπιστη την επικοινωνία''.

    [13] (Κ) ΔΗΚΟ - ΡΤΚ - Συνάντηση

    Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προσαρμόσει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις "πραγματικότητες" που υπάρχουν στα κατεχόμενα, ανέφερε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τα μέτρα που θα εξαγγείλει η ΕΕ προς τους Τ/Κ, χαρακτηρίζοντας τα εκ πρώτης όψεως ''προβληματικά''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ''οι πραγματικότητες μας μπορούν να συμπεριληφθούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία'', σημειώνοντας ότι οι συνθήκες στα κατεχόμενα είναι ''μοναδικές'' και ότι ''πρέπει να συμπεριληφθούν κατά κάποιο τρόπο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία''.

    [14] (Κ) Τουρκία - Ε/Κ - Μετά από 40 χρόνια

    Ενώ οι πρώτοι 266 Ε/Κ επισκέπτες πάτησαν χθες το πόδι τους σε τουρκικό έδαφος μετά από 40 χρόνια, περνώντας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος της συνοριακής πύλης των Κήπων, στη Θράκη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να προχωρήσει άλλο ένα βήμα για να δείξει στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, που είναι ένα από τα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    [15] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Ιράκ - Ανθρωπιστική βοήθεια

    Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα και την Κύπρο στον λαό του Ιράκ αποστέλλεται αύριο το πρωί με τρίτη πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους C-130, αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [16] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αίρονται τα απεργιακά μέτρα (1)

    Υστερα από πολιτική παρέμβαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία, αίρονται τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι Συντεχνίες του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών για την ερχόμενη Δευτέρα.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναπτυξιακά προγράμματα

    Μέχρι το τέλος του 2003, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) θα έχει ολοκληρώσει όλα τα εν εξελίξει αναπτυξιακά του προγράμματα για να μπορέσει να εκπληρώσει τους τρεις βασικούς άξονες στρατηγικής του που είναι να καταστεί ένα ευέλικτο, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό χρηματιστήριο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    Παράλληλα, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα το ΧΑΚ θα ξεκινήσει την επεξεργασία του νέου στρατηγικού προγραμματισμού του για τα έτη 2004 και 2005, τα οποία έχουν καθοριστεί ως ''χρονιές ανάπτυξης'' της χρηματιστηριακής αγοράς, με στόχο, όπως είπε, την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003.

    [18] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αίρονται τα απεργιακά μέτρα (2)

    Με τη δέσμευση της κυβέρνησης όπως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) υποβάλει ένα μήνα μετά τον διορισμό του, που θα επικυρωθεί κατά τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 11 Ιουνίου, αντιπρόταση στις τέσσερεις συντεχνίες των ΚΑ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, αποφεύχθηκε η εξάωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι συντεχνίες για την ερχόμενη Δευτέρα.

    [19] (Κ) Διαμαντοπούλου - Πρεσβευτές ''25'' - Συνάντηση

    Το Κυπριακό και οι προοπτικές λύσης του μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η Ελληνίδα Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου με τους Πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και των δέκα νέων χωρών.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ

    Τα εθνικά κοινοβούλια έχουν ανάγκη για συστηματικότερη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις νομοθετικές της προθέσεις καθώς και για καλύτερη ροή πληροφοριών, επεσήμανε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο πλαίσιο της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη, που πραγματοποιείται από το πρωί στην Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ουσιαστική και έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής για τα τεκταινόμενα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα αποτελούν καίριες καινοτομίες προς όφελος των πολιτών, αλλά και πηγή εμπιστοσύνης.

    [21] (Κ) Τσεχία - Διεθνής Εκθεση - Διάσκεψη

    Την ανάγκη να ενισχυθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Κύπρου και Τσεχίας, επεσήμανε σήμερα ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Μάρτιν Βάβρα.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο περίπτερο της Τσεχίας στην Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, όπου η χώρα του λαμβάνει μέρος στη Διεθνή Κρατική Εκθεση που ανοίγει απόψε τις πύλες της στο κοινό, για 28η φορά, ο κ. Βάβρα αναφέρθηκε στο ψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [22] (Κ) Ιακώβου - Πάουελ - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ προγραμματίζει κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [23] (Κ) Διαμαντοπούλου - Επίτιμη Δημότης Αμμοχώστου

    Στο πολιτιστικό κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια, με φόντο την κατεχόμενη πόλη, ανακηρύχθηκε σήμερα το απόγευμα σε Επίτιμη Δημότη Αμμοχώστου η Ελληνίδα Επίτροπος αρμόδια για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου.

    [24] (Κ) Υπουργοί Περιβάλλοντος ΕΕ - Διακήρυξη

    Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των 25 της ΕΕ υιοθέτησαν σήμερα στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Υπουργικής Διάσκεψης ''Περιβάλλον για την Ευρώπη'', Υπουργική Διακήρυξη για το περιβάλλον.

    Στη Διακήρυξη αναγνωρίζεται πως, παρά την πρόοδο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια, ακόμα δεν έγινε κατορθωτή η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις πιέσεις στο περιβάλλον με τις οποίες αυτή είναι συνδεδεμένη, και αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων για επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης.

    [25] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

    Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Μεξικό κ. Αντώνης Τουμαζής μίλησε προχθές για την Κύπρο στην αίθουσα ακροάσεων του Μητροπολιτικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Πόλης του Μεξικού, το οποίο περιλαμβάνει τις Σχολές Δημοσιογραφίας και Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

    Στην ομιλία του, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε σε συντομία στην κυπριακή ιστορία και στη συνέχεια ανέλυσε το Κυπριακό και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, καθώς και το ρόλο της ΕΕ ως καταλύτη για τη λύση του προβλήματος, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ειδικά για τους Τουρκοκυπρίους. Ο κ. Τουμαζής αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που έχει λάβει η Κυπριακή Κυβέρνηση για τους Τουρκοκυπρίους ενόψει της ένταξής μας στην ΕΕ και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Την ομιλία του κ. Τουμαζή ακολούθησε επέμβαση του καθηγητή και δημοσιογράφου κ. Guillermo Almeyra, ο οποίος υπογράμμισε τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής, όπως το προσφυγικό πρόβλημα και το πρόβλημα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων και υποστήριξε ότι τόσο τα μέτρα που έλαβε η Κυπριακή Κυβέρνηση όσο και η χαλάρωση στους περιορισμούς της ελεύθερης διακίνησης θα επιτρέψουν την επαναπροσέγγιση μεταξύ των Κυπρίων και, από κοινωνικής πλευράς, θα συμβάλουν στη σταδιακή διάλυση του καθεστώτος Ντενκτάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διευκόλυνση της επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Almeyra τόνισε επίσης τις διαφορές μεταξύ Τούρκων και Τουρκοκυπρίων, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα του εποικισμού των κατεχομένων καθώς και στη στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία. Τέλος, ανέλυσε το καθεστώς που επικρατεί στην Τουρκία και την πιθανή σημερινή διαίρεση μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής τάξης, καθώς και το ρόλο των ΗΠΑ. Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο κ. David Villarruel, από το Πολιτιστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, που διοργάνωσε την εκδήλωση.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Πρέσβης συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου δρα Cuauthemoc Perez Yana, ο οποίος τον υποδέχθηκε εκ μέρους του Πρύτανη, καθώς και με το Συντονιστή Εξωτερικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου κ. Andres de Luna. Ο κ. Πρέσβης πρόσφερε αριθμό βιβλίων για τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων εκδόσεις του ΓΤΠ για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή μας πορεία.

    Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΡΓΕΣΤΗ

    Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ιταλία κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τεργέστη, από τις 19 μέχρι τις 21 Μαΐου.

    Κατά την επίσκεψή του ο κ. Πρέσβης είχε συνάντηση με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές και στη διάρκεια τελετής ο Αντιδήμαρχος της πόλης επέδωσε στον κ. Πρέσβη, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, τη χρυσή σφραγίδα της Τεργέστης.

    Ο κ. Ζήνων επισκέφθηκε τον ιστορικό Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιμανδρίτη κ. Τιμόθεο, όπως επίσης και την έδρα της ελληνικής κοινότητας, η οποία ως γνωστό, είναι μια από τις παλαιότερες στην Ευρώπη.

    Το βράδυ της 20ης Μαΐου ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας στην Τεργέστη κ. Sergio Stricca, παρέθεσε επίσημο δείπνο με την ευκαιρία της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο οποίο παρέστησαν οι τοπικές αρχές, εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

    Σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις της Κύπρου με την περιοχή της Βενετίας, τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από πολιτικής, στρατηγικής και οικονομικής πλευράς, όπως και στις διαγραφόμενες προοπτικές για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το λιμάνι στης Τεργέστης, για τη διοχέτευση κυπριακών εξαγωγών προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

    Ο κ. Πρέσβης είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της πόλης, με εκπροσώπους της εφοπλιστικής και επιχειρηματικης κοινότητας καθώς και με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Η ΤΑΙΝΙΑ «ΟΙ ΠΑΘΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ

    Η ταινία του συμπατριώτη μας Πανίκου Χρυσάνθου «Οι παθκιές της Αφροδίτης» προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 Μαΐου στον κινηματογράφο OFF Broadway στην Κολωνία, στα πλαίσια κινηματογραφικού αφιερώματος στα «Νησιά», που διοργάνωσε η Πολιτιστική Ομάδα Πρωτοβουλίας (ΠΟΠ) στη Γερμανία από τις 16 μέχρι τις 18 Μαΐου.

    Στην προβολή παρευρέθηκαν ο σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου και ο πρωταγωνιστής του ντοκυμαντέρ, 86χρονος Χαράλαμπος Δημοσθένους.

    Η ταινία, ένα ποιητικό κινηματογραφικό πορτραίτο του Χαράλαμπου Δημοσθένους, ο ίδιος ένας άνθρωπος-ποίημα, όπως τον αποκάλεσε ο σκηνοθέτης, ξάφνιασε και συγκίνησε τη συντριπτική πλειοψηφία των 70 περίπου παρευρισκόμενων θεατών. Μετά την προβολή ούτε ένας θεατής δεν εγκατέλειψε την αίθουσα. Ολοι παρέμειναν για να συμμετάσχουν στη συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον πρωταγωνιστή. Ο τελευταίος μάλιστα, για να ευχαριστήσει το κοινό, απήγγειλε δικά του ποιήματα και έπαιξε στη φλογέρα του.

    Ο σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου τόνισε ότι σκοπός της ταινίας του ήταν η παρουσίαση του αυθεντικού Κύπριου Χαράλαμπου Δημοσθένους, τον οποίο θεωρεί αυθεντικό επειδή είναι πολύ στενά συνδεδεμένος όχι μόνο με τη μοναδική φύση αλλά και με την πολιτιστική παράδοση του τόπου του, συνεχίζοντας να καλλιεργεί τη γη, να ασχολείται με τα ζώα, αλλά να παίζει ταυτόχρονα και μουσική και να γράφει ποιήματα στο κυπριακό ιδίωμα.

    Αν και ο κ. Δημοσθένους έχασε το γιο του κατά την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974 και ήταν αναγκασμένος να εγκαταλείψει το πολυαγαπημένο του πατρικό χωριό Κοντέα για να εγκατασταθεί στις Μαντριές της Πάφου, παρέμεινε άνθρωπος με φιλειρηνικές διαθέσεις απέναντι στους Τουρκοκυπρίους, πράγμα που αποδεικνύεται μέσα από την καθημερινή του ζωή.

    Το κοινό εντυπωσιάστηκε και συγκινήθηκε από το τρυφερό και ποιητικό αυτό πορτραίτο του φυσιολάτρη, ψάλτη και ποιητή Χαράλαμπου Δημοσθένους.

    [26] (Κ) Τουρκία - Ε/Κ - Πατριαρχικός ναός Αγίου Γεωργίου

    Ιστορικές και ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές γνώρισε σήμερα ο Πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όταν η πρώτη μετά από αρκετές δεκαετίες μεγάλη ομάδα περίπου 300 Κυπρίων περιηγητών θέλησαν να αρχίσουν την επίσκεψη τους στην Τουρκία από την ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

    ''Στο νου του κάθε Ελληνα και του κάθε Κύπριου είναι να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο γιατί είναι η καθημερινή ζωή της εκκλησίας μας. Είμαι πολύ συγκινημένη, κλαίω συνέχεια'', λέει η Ανδρούλα Κούμα και κλαίει.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστοδουλάκης

    Θέματα που σχετίζονται με την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας μέσα στην ΕΕ συζήτησαν σε 45λεπτη συνάντηση τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 23 May 2003 - 17:49:23 UTC