Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΔΗΣΥ - 10ο Παγκύπριο Συνέδριο - 3η Εκλογική Συνέλευση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Οικονομική βοήθεια - Νότια Αφρική
  • [04] (Κ) ΟΗΕ - Σώτος Ζακχαίος - Αποχαιρετιστήρια δεξίωση
  • [05] (Κ) Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ - Εναρξη
  • [06] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ενδιάμεση Εκθεση - Χατζηδημητρίου
  • [07] (Κ) 10ο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ - Γλαύκος Κληρίδης
  • [08] (Κ) 10ο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) ΔΗΣΥ - 10ο Παγκύπριο Συνέδριο - 3η Εκλογική Συνέλευση

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού που αρχίζει σήμερα και η αυριανή Γ' παγκύπρια εκλογική συνέλευση, στην οποία οι ψηφοφόροι θα κληθούν να αναδείξουν τη νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Αλλα θέματα είναι οι συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, η ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο και η αναστολή των απεργιακών μέτρων των συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών που είχαν εξαγγελθεί για τη Δευτέρα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Παραποιούν ακόμα και το Σημίτη'' γράφει ότι ''στη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για το άσκοπο της εμπλοκής σε συνομιλίες για το Κυπριακό, ενόσω η Τουρκία διατηρεί τις αδιάλλακτες θέσεις της, κατέφυγε χθες η κυπριακή κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την άρνησή της να δραστηριοποιηθεί με τρόπο ώστε να υποχρεωθεί ο διεθνής παράγοντας να στραφεί προς την τουρκική πλευρά, όπως έχει υποδείξει επανειλημμένα η αντιπολίτευση''. Αλλού γράφει ότι "εκστρατεία τέλος, τώρα ο λόγος στη βάση του ΔΗΣΥ" και αναφέρεται στο σημερινό 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος και τις αυριανές εκλογές για ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Στο έλεος της άτυπης πνευμονίας'' γράφει ότι ''στο έλεος του Θεού βρίσκονται οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου, αφού έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου, για άτυπη πνευμονία, χωρίς μάλιστα να έχουν κανένα προστατευτικό μέσο στα χέρια τους''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα επισκεφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου την Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Εισαγγελέως περιπέτειες για τα χρέη'' γράφει ότι ''δυσφορία στην κυβέρνηση, κοινωνικά αλλά και λειτουργικά προβλήματα στις Κεντρικές Φυλακές, δημιουργεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει το δικαίωμα απονομής χάριτος για αστικά χρέη''. Αλλού γράφει ότι πολύ επικριτική είναι η ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο που επιδόθηκε χθες στα κράτη μέλη και τη Λευκωσία, αφού, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η Λευκωσία δεν έχει κάνει τίποτα για περαιτέρω εφαρμογή του κεκτημένου από την προηγούμενη έκθεση του Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των τελωνείων και των τηλεπικοινωνιών.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Μάχη μαθητών αστυνομικών'' γράφει ότι ''σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες η περιοχή της Δασούπολης, αφού μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα συνεπλάκησαν κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων πανηγυρισμών τους με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με αστυνομικούς. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός και συνελήφθη ένας μαθητής''. Αλλού γράφει ότι ύστερα από παρέμβαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία, οι συντεχνίες στις Κυπριακές Αερογραμμές αποφάσισαν αναστολή της εξάωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχαν εξαγγείλει για μεθαύριο Δευτέρα.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Προσωπική εμπλοκή Πάουελ'' γράφει ότι ''η Ουάσιγκτον επισπεύδει την παρέμβασή της στο Κυπριακό με επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προσκάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου στην Ουάσιγκτον για συνάντηση στις 10 Ιουνίου''. Αλλού γράφει ότι το κράτος βάζει για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες χέρι στα αποθέματα της ΑΗΚ και ΑΤΗΚ για να ενισχύσει το ταμείο του με δεκάδες εκατομμύρια λίρες για αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Δικαίωση πολιτικής'' γράφει ότι ''τα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη προχθεσινή δήλωσή του, αποστομώνοντας όλους όσοι από την αντιπολίτευση επιμένουν όπως η κυβέρνηση ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επανέναρξη των συνομιλιών''. Αλλού γράφει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες επαφές και οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με όλους τους εμπλεκόμενους, αναφορικά με το διορισμό νέου δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, θέση που παραμένει κενή από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν χθες πως επιτρέπεται σε όλους τους ξένους να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές και πως οι προηγούμενοι περιορισμοί που τους επέβαλλαν να επιστρέψουν μέχρι τις 5 το απόγευμα δεν ισχύουν πλέον, "παρά τις διαμαρτυρίες πως η αστυνομία του Οδοφράγματος εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή των περιορισμών". Αλλού γράφει ότι οι 300 Ελληνοκύπριοι νοσηλευτές που μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη για το 30ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο, επισκέφθηκαν χθες τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Α-συνεργασίες Συνεργατισμού'' γράφει ότι ''στην πρόσοψη προβάλλεται η διαμάχη μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και ιθυνόντων του Συνεργατισμού για την εποπτεία των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή η διελκυστίνδα κρατάει χρόνια τώρα και έχει μάλιστα προκαλέσει κρίσιμη καθυστέρηση στην εναρμόνιση της Κύπρου με τα κοινοτικά πράγματα''. Αλλού γράφει ότι την πλήρη αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης αγοράς σε κύρια και παράλληλη δρομολογεί το ΧΑΚ, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Ακης Κλεάνθους.

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Οικονομική βοήθεια - Νότια Αφρική

    [04] (Κ) ΟΗΕ - Σώτος Ζακχαίος - Αποχαιρετιστήρια δεξίωση

    Με δεξίωση που παρέθεσε στη Νέα Υόρκη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ), Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, αποχαιρέτησε προχθές τη διπλωματική κοινότητα των ΗΕ και την ηγεσία της ομογένειας.

    [05] (Κ) Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ - Εναρξη

    Αρχισαν λίγο πριν τις 10.30 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία οι εργασίες του 10ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    [06] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ενδιάμεση Εκθεση - Χατζηδημητρίου

    Συνέρχεται σε ειδική συνεδρία, την προσεχή Τρίτη 27 Μαΐου, η Διαπραγματευτική Ομάδα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο Προγραμματισμού, η Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Προσωπικού, υπό την προεδρία του Επικεφαλής της, Τάκη Χατζηδημητρίου, για να μελετήσουν την ενδιάμεση έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Παρακολούθησης της Εναρμόνισης της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηδημητρίου, στην έκθεση αυτή, η οποία καταγράφει τα όσα έγιναν για την προετοιμασία της Κύπρου και την εναρμόνισή της με το κεκτημένο μέχρι την 31η Μαρτίου 2003, υπάρχει και μία γενική εκτίμηση για το έργο το οποίο έχει επιτελεσθεί.

    [07] (Κ) 10ο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ - Γλαύκος Κληρίδης

    "Το μέλλον σας ανήκει", δήλωσε σήμερα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιδρυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκος Κληρίδης στο χαιρετισμό του στο 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) 10ο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης

    Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων πιστοποιούν ότι το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια νέα φάση η οποία δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες και δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις, ανέφερε στην ομιλία του στο 10ο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΕΕ

    Το θέμα των πρωτοβουλιών της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Αθήνα δήλωσε ο Κυβετρνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 May 2003 - 17:49:09 UTC