Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Γκιούλ - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Λεγόμενο εμπάργκο
  • [06] (Κ) Ιακώβου - Ευρωμεσογειακή - Ισλαμική - Επαφές
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [10] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ατυπη Πνευμονία
  • [11] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Αερομεταφορές - Συμφωνία
  • [12] (Κ) Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Εκμετάλλευση γυναικών
  • [13] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [14] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [15] (Κ) Λιλλήκας - Πρεσβευτής Κίνας
  • [16] (Κ) Υπουργός Υγείας - Κύπρος - Ευρωπαϊκό κλάδο ΠΟΥ
  • [17] (Κ) Παπανδρέου - Τουρκικές προκλήσεις
  • [18] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - ΚΑΠ - Τίμης Ευθυμίου
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Σλοβακίας
  • [20] (Κ) Ευρωμεσογειακή - Συμπεράσματα - Παπανδρέου

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Γκιούλ - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

    Την εφαρμογή τριών μέτρων στρατιωτικού περιεχομένου με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, αποφάσισαν χθες το απόγευμα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Πρόκειται για την ανταλλαγή επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων από τις δύο χώρες, την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών στρατιωτικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και την εγκατάσταση γραμμής τηλεϊατρικής μεταξύ δύο στρατιωτικών νοσοκομείων των δύο χωρών.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα μιλήσει σήμερα για το Κυπριακό στις 10.15 το πρωί στο ''Divan Caravell'' σε κοινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην Αθήνα και τα αποτελέσματα των επαφών σχετικά με το Κυπριακό καθώς και η δήλωση του Χαβιέρ Σολάνα για το ρόλο της ΕΕ και του ΟΗΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης και σε άλλα εσωτερικά θέματα όπως την έρευνα του Υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο, την κατάσταση στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, όπως την καταγγέλλουν οι διευθυντές των σχολείων, καθώς και την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Μητρόπολη Πάφου.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Και Σχέδιο Ανάν και ευρωπαϊκή λύση'' γράφει για τις συνομιλίες του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα και σημειώνει ότι η φόρμουλα στην οποία κατέληξαν χθες οι δύο πολιτικοί είναι μεν το σχέδιο Ανάν, το οποίο όμως να συμβαδίζει με το κοινοτικό κεκτημένο. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα διευκρίνισε πως την ευθύνη για λύση του Κυπριακού έχει ο ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος παρουσιάστηκε με το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''SOS. Διαλύονται τα σχολεία'' γράφει ότι οι διευθυντές Μέσης Εκπαίδευσης "απευθύνουν δραματικό σήμα κινδύνου προς το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την άμεση επέμβαση της πολιτείας και των γονέων στον κατήφορο που έχουν πάρει οι μαθητές και για να σωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ αναφέρουν ότι ο χουλιγκανισμός έχει φθάσει στα ύψη". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επισκέφθηκε χθες την Μητρόπολη Πάφου και συνέφαγε με τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο και το Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Γεώργιο.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Οχυρώνονται Αθήνα και Λευκωσία'', γράφει ότι χθες Σημίτης και Παπαδόπουλος πήραν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, όπως να ζητηθούν αποδείξεις καλής θέλησης από την Τουρκία, να προβληθούν μέτρα προς τους Τ/Κ, να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες εκ μέρους της ε/κ πλευράς, ενώ εκτιμάται πως πιέσεις προς την Τουρκία θα ασκηθούν κοντά στο Μάιο του 2004 για αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αγκυρα έχει ήδη εκταμιεύσει το ποσό που οφείλει προς την Τιτίνα Λοϊζίδου, και είναι έτοιμη να το καταβάλει, εάν γίνει αποδεκτός ο όρος της να μην εξεταστούν οι υπόλοιπες προσφυγές στο ΕΔΑΔ, αλλά να γίνει αποδεκτή η διαδικασία των ψευδοδικαστηρίων στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τι αποφάσισαν Τάσσος - Σημίτης'' γράφει ότι οι δύο πολιτικοί χάραξαν χθες την ευρωπαϊκή γραμμή ως προς τη λύση του Κυπριακού και έθεσαν την Τουρκία προ των ευθυνών της στέλνοντας το μήνυμα πως εάν επιθυμεί ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στη μεγάλη επιδημιολογική έρευνα για τον καρκίνο που θα διεξαγάγει τον Ιούλιο το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ξένους επιστήμονες σε δέκα περιοχές της Κύπρου, όπου έχουν παρουσιαστεί αυξημένα κρούσματα καρκίνου. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ένα χρόνο, ενώ τα τελικά πορίσματα σε πέντε χρόνια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Αναμένουν πιέσεις από ΗΠΑ ΕΕ'', γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν από την Αγκυρα βήματα στο Κυπριακό αλλά όχι στο παρά πέντε πριν την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ΗΠΑ και ΕΕ να ασκήσουν πιέσεις προς τις δύο πλευρές για λύση του Κυπριακού πριν το Μάιο του 2004. Αλλού γράφει ότι στον Ελληνα Πρωθυπουργό δόθηκε χθες έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διακίνηση. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η κυβέρνηση γνωρίζει όλους τους 350 Ε/Κ που διανυκτέρευσαν στα κατεχόμενα, καθώς και εκείνους που δοκίμασαν την τύχη τους στα καζίνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανένας επώνυμος δεν επισκέφθηκε καζίνα του ψευδοκράτους.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ευρωπαϊκή λύση'' αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Σημίτη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπέδειξε ταυτόχρονα ότι θα ήταν λάθος η επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς αλλαγή των θέσεων της τουρκικής και τ/κ πλευράς. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει συνολική βοήθεια ύψους 12 εκατ. Ευρώ στο πλαίσιο δέσμης οικονομικών μέτρων για προώθηση της ανάπτυξης στην κατεχόμενη Κύπρο.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Λεγόμενο εμπάργκο

    Βέβαιος ότι θα αρθεί το ούτω καλούμενο «εμπάργκο» κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρουσιάστηκε με δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Γκιούλ, ο οποίος υποστήριξε πως αν τελικά αρθεί το λεγόμενο «εμπάργκο" τότε η Τουρκία θα ανακοινώσει και άλλα μέτρα, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο ελλιμενισμός πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα λιμάνια της Τουρκίας.

    [06] (Κ) Ιακώβου - Ευρωμεσογειακή - Ισλαμική - Επαφές

    Επαφές με υπουργούς χωρών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης σε σχέση με το Κυπριακό, είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στην Κρήτη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Ισλαμική Διάσκεψη έχει από το 1999 πάρει μια φιλοτουρκική θέση, προσθέτοντας ότι από τις επαφές που είχε εδώ στο Ηράκλειο, προκύπτει ότι το ψήφισμα που θα υιοθετήσει η Ισλαμική στην επόμενη Σύνοδό της στην Τεχεράνη, δεν αναμένεται να είναι πιο αρνητικό σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,90  ( 0,20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    483.061
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    193.925    340,53  ( 0,24)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    137.049     98,61  ( 0,26)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.259     73,27  ( 0,18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.920     15,88  ( 1,66)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.325     56,12  ( 0,68)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     12.581     92,53  ( 1,13)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.176     18,37  ( 1,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     53.172     74,57  ( 0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.530      2,75  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     93.437     14,81  (-0,60)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,39  ( 0,73)
    Ξενοδοχεία                    £     17.168     42,39  ( 0,21)
    Αλλες Εταιρείες               £     52.911     78,56  (-0,65)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/05/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6992            1,7093
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0220            2,0341
    Λίρα Αγγλίας                     1,2313            1,2386
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     235,9144        237,8017
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0613          3,0857
    Δολάριο Καναδά                     2,7740          2,7961
    Κορώνα Δανίας                     12,6033         12,7041
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3751         13,4821
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6311         15,7561
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5926          2,6133
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Μικρές αυξομειώσεις εντός του επιπέδου των 85 μονάδων παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, καταφέρνοντας στο τέλος να κλείσει με θετικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 85,9 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 483 χιλιάδες λίρες.

    [10] (Κ) Υπουργός Υγείας - Ατυπη Πνευμονία

    [11] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Αερομεταφορές - Συμφωνία

    [12] (Κ) Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Εκμετάλλευση γυναικών

    Η διακίνηση και εκμετάλλευση γυναικών για παροχή επί πληρωμή ερωτικών υπηρεσιών, καθώς και η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι ανησυχητικά διαδεδομένα και στην Κύπρο, όπως διαπίστωσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

    Ο Πρόεδρος των Καλλιτεχνικών Πρακτόρων, Ανδρέας Πίριλλος, εξέθεσε με λεπτομέρειες στην Επιτροπή το πρόβλημα ανεξέλεγκτης χορήγησης αδειών απασχόλησης γυναικών ως σερβιτόρων σε εστιατόρια και μπυραρίες, καθώς και της εισόδου στην Κύπρο νεαρών γυναικών ως σπουδαστριών που στη συνέχεια εκπορνεύονται, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των πολιτικών γάμων που γίνονται σε όλη την Κύπρο, ιδιαιτέρως όμως εντυπωσιακός ο αριθμός των γάμων αυτών στην Αραδίππου.

    Από τους 1.300 εικονικούς γάμους για τους οποίους είχε στοιχεία, όπως είπε ο κ. Πίριλλος, οι 900 έγιναν στο Δημαρχείο Αραδίππου και αφορούσαν οι 400 καλλιτέχνιδες και οι άλλοι 500 σερβιτόρες σε μπυραρίες.

    Οι αναφορές αυτές εντυπωσίασαν τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής δήλωσε ότι στην επόμενη συνεδρία θα καλέσει εκπροσώπους της Παγκύπριας Ενωσης, καθώς και την Επίτροπο Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά για να δει την έκταση του προβλήματος με επίσημα στοιχεία και να εξετάσει το ενδεχόμενο νέας νομοθεσίας ή άλλους τρόπους αποκατάστασης και επανένταξης στην κοινωνία των θυμάτων των εγκλημάτων αυτών.

    Το μέγεθος του εγκλήματος επεσήμαναν με εισηγήσεις τους, τόσο η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, η οποία ενέγραψε το θέμα για συζήτηση, όσο και οι Βουλευτές Ελένη Μαύρου και Κυριάκος Τυρίμος από το ΑΚΕΛ, Νίκος Τορναρίτης από τον ΔΗΣΥ και Χρίστος Κληρίδης των ΝΕΟ.

    Ο όρος παράνομη διακίνηση γυναικών αντικαθίσταται τώρα στην Ευρώπη με τον όρο σκλαβιά, είπε η κ. Θεοχάρους αναφερόμενη στους αγγλικούς όρους που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και στα διεθνή βήματα, όπου συζητείται το θέμα αυτό, με όχι και τόσο κολακευτικά για την Κύπρο σχόλια και παρατηρήσεις.

    ''Το παραδοσιακό εμπόριο δούλων έχει πλέον μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη επιχείρηση οικονομικής εκμετάλλευσης, ιδίως της αναγκαστικής εργασίας των προσώπων και της γενετήσιά ζωής τους'', είπε η κ. Θεοχάρους, προσθέτοντας πως τα οικονομικά έσοδα από την εκμετάλλευση 700.000 περίπου γυναικών, σε όλο τον κόσμο, κατά το 2000, υπολογίζεται ότι ανήλθαν στα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

    Για το ίδιο θέμα, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι, κάθε φορά που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι Κύπριοι Βουλευτές βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να απαντούν σε αναφορές και επικρίσεις για την έξαρση του φαινομένου αυτού στην Κύπρο.

    Απαντώντας στις παρατηρήσεις αυτές, ο κ. Πίριλλος ανέφερε πως το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση στα κατεχόμενα, από όπου ίσως να προωθούνται οι γυναίκες αυτές και προς τις αραβικές και άλλες χώρες της περιοχής της Κύπρου.

    Από την Αστυνομία, ο Βοηθός Αρχηγός Σωτήρης Χαραλάμπους δήλωσε ότι η Αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και ότι μπορεί να υπάρχει εκμετάλλευση αυτών των γυναικών στην Κύπρο, όπου έρχονται με άδεια για να εργασθούν σε κέντρα ή σε μπυραρίες και εστιατόρια ως σερβιτόρες, αλλά δεν υπάρχει -είπε- παράνομη διακίνηση ή εμπορία και προώθησή τους σε άλλες χώρες.

    Η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου ανέφερε πως το Γραφείο της έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα αυτό και με συγκεκριμένες περιπτώσεις.

    Ο αριθμός των καλλιτέχνιδων με κανονική άδεια, είπε η κ. Νικολάου ανέρχεται στις 1.200 περίπου και υπήρξε σημαντική αύξησή του από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

    Οι γυναίκες αυτές, όπως είπε, προέρχονται κυρίως από τις πρώην ανατολικές χώρες και από τις διαπιστώσεις τους μέχρι τώρα προκύπτει ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν είναι οι καλύτερες, ενώ συχνά πέφτουν θύματα εκβιασμών και εκμετάλλευσης και απελαύνονται πολλές φορές προτού να προλάβουν να καταθέσουν ή να μαρτυρήσουν σε υποθέσεις όπου καταγγέλλονται οι εργοδότες τους.

    Η κ. Νικολάου υποσχέθηκε ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα είναι σε θέση να δώσουν στην Επιτροπή της Βουλής και στη δημοσιότητα τα πορίσματά τους σχετικά με το πρόβλημα αυτό.

    Απαντώντας σε παρατηρήσεις των Βουλευτών για κενά της κυπριακής νομοθεσίας και για μη εναρμόνισή της με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη και τα όσα συνιστούν το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι διάφορες διεθνείς Συμβάσεις, η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Μαρία Μαλαχτού - Παμπαλλή ανέφερε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003 θα καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, όπου θα προστίθεται ως ποινικό αδίκημα και η εκμετάλλευση εργασίας και όχι μόνον η εμπορία γυναικών και παιδιών με σκοπό το σεξ.

    Η κ. Μαλαχτού έδωσε επίσης στοιχεία στην Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία λειτουργεί ήδη στη Νομική Υπηρεσία ειδική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η οποία ζήτησε από την Αστυνομία να ενημερώνεται για σχετικές περιπτώσεις που εξετάζονται από αυτή.

    Μέχρι τώρα, από τον Φεβρουάριο του 2003, είπε η κ. Μαλαχτού, η Ομάδα αυτή ενημερώθηκε και παρακολούθησε τρεις περιπτώσεις που εξέταζε η Αστυνομία.

    Το στοιχείο αυτό οι Βουλευτές το σχολίασαν ως ένδειξη της ανεπάρκειας της Αστυνομίας στη δίωξη του συγκεκριμένου εγκλήματος, αλλά ο κ. Χαραλάμπους επικαλέστηκε τις δυσκολίες του συστήματος απόδειξης, προκειμένου να τεκμηριώσουν και να στηρίξουν ενώπιον του Δικαστηρίου περιπτώσεις εκμετάλλευσης ή εμπορίας γυναικών.

    Μεγάλες δυσκολίες, είπε ο κ. Χαραλάμπους, υπάρχουν και στο να πεισθούν οι ίδιες οι γυναίκες - θύματα να καταγγείλουν και να καταθέσουν ή να μαρτυρήσουν εναντίον των όσων διαπράττουν τα αδικήματα αυτά, ενώ και οι ''πελάτες'' που πληρώνουν για να τύχουν ερωτικών υπηρεσιών αρνούνται να δώσουν μαρτυρία.

    Ο κ. Φυττής κάλεσε τη Αστυνομία να εξετάσει τις καταγγελίες για μεγάλο αριθμό εικονικών γάμων στα δημαρχεία και ιδιαιτέρως στην Αραδίππου και η Επιτροπή θα συζητήσει ξανά το θέμα, αφού θα έχει και τα πορίσματα της μελέτης της Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ θα αναμένει και τη νέα νομοθεσία από τη Νομική Υπηρεσία.

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Η λύση του Κυπριακού είναι που έχει σημασία και όχι τα σχέδια λύσης του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας πως εάν το λεγόμενο «εμπάργκο» κατά της τ/κ κοινότητας αρθεί, η Αγκυρα ''θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα''.

    Παράλληλα, ο κ. Γκιουλ υποστήριξε ότι «τα μέτρα αυτά θα έχουν νόημα μόνο όταν ληφθούν και από τις δύο πλευρές».

    Σε παρατήρηση ότι μέτρα, όπως η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, είναι αρκετά μακριά από την λύση του προβλήματος, ο κ. Γκιουλ συμφώνησε ότι πρόκειται για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    [14] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό - ΕΕ

    Το Κυπριακό αποτελεί πλέον πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξετάζεται από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Γιώργος Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κρήτη ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να ψάχνουμε για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επίλυσης του Κυπριακού, καθότι η επίλυση του Κυπριακού «είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία θα έχει τη φυσική της κατάληξη''.

    [15] (Κ) Λιλλήκας - Πρεσβευτής Κίνας

    Τη σταθερή θέση της κυβέρνησης της Κίνας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Κίνας στη Λευκωσία Zhang Limin στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    [16] (Κ) Υπουργός Υγείας - Κύπρος - Ευρωπαϊκό κλάδο ΠΟΥ

    [17] (Κ) Παπανδρέου - Τουρκικές προκλήσεις

    [18] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - ΚΑΠ - Τίμης Ευθυμίου

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Σλοβακίας

    [20] (Κ) Ευρωμεσογειακή - Συμπεράσματα - Παπανδρέου

    «Αχτίδα ελπίδας» χαρακτήρισε σήμερα την αποδοχή του αμερικανικού «οδικού χάρτη» από τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 May 2003 - 17:49:17 UTC