Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Απόδημοι Ε/Κ και Τ/Κ - Δικοινοτική πρωτοβουλία
  • [05] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής - Τένετ - ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο
  • [07] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - Βάσεις - Σύμβ. Ανθρ. Δικαιωμάτων
  • [09] (Κ) Μαυρονικόλας - Υπουργός Αμυνας Χιλής - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [10] (Κ) Ιακώβου - ΓΔ ΥΠΕΞ - Σώτος Ζακχαίος
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Επίδομα τέκνου
  • [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - Αιγαίο - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Ε/Κ - Τ/κ κόμματα - Σερντάρ Ντενκτάς - Αποχώρηση
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΔΑΔ
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πενιχρό ενδιαφέρον
  • [17] (Κ) ΔΗΚΟ - Διήμερη σύνοδος - Στρατηγικό σχέδιο
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σερντάρ Ντενκτάς
  • [19] (Κ) Ιακώβου - Υπουργός Αμυνας Χιλής - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [21] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πακέτο μέτρων - Κατεχόμενα
  • [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [24] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη Συνεδρίας - Κυπριακό (1)
  • [25] (Κ) Παναγιώτου - 25η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Αστυνομιών
  • [26] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας - Κυπριακό (2)
  • [27] (Κ) Μάλτα - ΑΜΚΕ - Κύπρος
  • [28] (Κ) Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Στερεά απόβλητα - Εκπομπή Θορύβων

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην Αθήνα για το Κυπριακό.

    [02] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος

    Αρχίζουν σήμερα στη Μάλτα οι 10οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), στους οποίους συμμετέχουν η Κύπρος, η Ανδόρα, το Μονακό, το Λουξεμβούργο, το Λίχτενσταϊν, η Ισλανδία, το Σαν Μαρίνο και η διοργανώτρια χώρα.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιμετώπιση από την Κυπριακή Δημοκρατία του τεχνάσματος του Ραούφ Ντενκτάς, να συστήσει όργανα στο ψευδοκράτος για καθορισμό αποζημιώσεων στο θέμα των περιουσιών, με στόχο να αποτραπεί η εκδίκαση ατομικών προσφυγών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ένα από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολούνται οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την ομιλία Παπαδόπουλου σε συνεδρία του ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια ματαίωσης συγκέντρωσης στην Αθήνα για την επαναπροσέγγιση στην Κύπρο και η κρίσιμη σημερινή συνάντηση των πρατηριούχων με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κλείνει τα μάτια ο Τάσσος, μένει η ρήξη'' γράφει ότι ''εντελώς εκτεθειμένος και μη έχοντας άλλη διέξοδο πλέον, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνεχίζει να προσποιείται ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στις σχέσεις του με την ελληνική κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, εξ αιτίας της περιβόητης ομιλίας του (και του περιεχομένου της) στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο αρνητικός αντίκτυπος του λάθους του όμως, συνέχισε και χθες να απασχολεί τον αθηναϊκό Τύπο''. Αλλού γράφει ότι βρέθηκε τελικά χθες το πρωί νεκρή στο αυτοκίνητό της, σε χαντάκι βάθους 10 μέτρων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας Λεμεσού κοντά στην Ακτή του Κυβερνήτη, η 45χρονη Γεωργία Θεοδούλου από την Καλαβασό, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν πριν από 15 ημέρες.

    Το ''Θάρρος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ερωτηματικά για τη στάση των αρμοδίων'' γράφει ότι ''συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της 'Μάχης' και τις τραγικές μαρτυρίες ατόμων που έπεσαν θύματα της ανευθυνότητας ιατρών κρατικών νοσηλευτηρίων. Ιατροί οι οποίοι χωρίς δεύτερη σκέψη δεν δίστασαν να προτείνουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ακρωτηριασμό μέλους του σώματός τους. Ενα ακρωτηριασμό που τελικά τρία από τα τέσσερα αυτά άτομα κατάφεραν να αποφύγουν''. Αλλού γράφει ότι άγνωστοι φαίνεται να επιχείρησαν να σαμποτάρουν τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας για την ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, στην Αθήνα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εξετάσεις από ΕΕ σε τρία μαθήματα'' γράφει ότι ''εξεταστές θα μας αποστείλουν οι Βρυξέλλες για να διαπιστώσουν κατά πόσον η Κύπρος έχει προχωρήσει στο καυτό για την ΕΕ κεφάλαιο του κεκτημένου που φέρει τον τίτλο ''Δικαιοσύνης και Εσωτερικές Υποθέσεις''. Οι τρεις τομείς επί των οποίων, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Κύπρος χρειάζεται στενή παρακολούθηση ως προς την εφαρμογή, είναι η πολιτική ασύλου, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς και οι προετοιμασίες για το σχέδιο δράσης Σένγκεν''. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να υπογράμμισε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σε ολιγόλεπτη συνομιλία τους στην Αγία Πετρούπολη, την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Απόγνωση καταστηματαρχών'' γράφει ότι ''ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι βιομηχανικές μονάδες του τόπου. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση επιδεινώνει το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν και τις θέτει προ του φάσματος της οικονομικής καταστροφής. Η εικόνα που εδώ και καιρό παρουσιάζει η αγορά έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών''. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιείται σήμερα κρίσιμης σημασίας σύσκεψη μεταξύ των πρατηριούχων και των εταιρειών πετρελαιοειδών, της οποίας θα προεδρεύσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μάχη για τις περιουσίες'' γράφει ότι ''η τουρκική πλευρά έχει ήδη πάρει μια αρνητική απάντηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο αίτημά της να συστήσει 'ειδικά δικαστήρια' στα κατεχόμενα για να επιλαμβάνονται θεμάτων περιουσίας. Η παρέμβαση αυτή της τουρκικής πλευράς, έχει γίνει προς Δικαστές από Τούρκους ειδικούς, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, καθώς κάτι τέτοιο στερείται νομικής βάσης. Η αποτυχία αυτή της Τουρκίας, έχει αναπροσαρμόσει την τακτική της και τώρα κινείται σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης''. Αλλού γράφει ότι από την Ολομέλεια πίσω στην Επιτροπή Παιδείας επιστρέφει η πρόταση για τη δια νόμου αναγνώριση των πτυχίων που αμφισβητήθηκαν από το ΚΥΣΑΤΣ.

    [04] (Κ) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Απόδημοι Ε/Κ και Τ/Κ - Δικοινοτική πρωτοβουλία

    Τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για μια έντιμη, ειρηνική, λειτουργική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση του Κυπριακού εκφράζουν σε κοινή τους διακήρυξη οι εκπρόσωποι των Αποδήμων Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων, που ζουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ικανοποίησή τους για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    [05] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής - Τένετ - ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο

    Στο διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ θα απονείμει το 12ο Βραβείο Ελευθερίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής.

    Η τελετή θα λάβει χώρα το Σάββατο 7 Ιουνίου, σε επίσημο δείπνο, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο Μανχάταν, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    [07] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Κυπριακό

    Ακόμα και η Ισλαμική Διάσκεψη αναγνώρισε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρενέβαλε εμπόδια στην προσπάθεια των ΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού με την απαίτησή του για επανασχεδιασμό του χάρτη της Κύπρου που πρότεινε ο Κόφι Ανάν και καθορισμό "συνόρων" μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανία - Βάσεις - Σύμβ. Ανθρ. Δικαιωμάτων

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επεκτείνει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων.

    [09] (Κ) Μαυρονικόλας - Υπουργός Αμυνας Χιλής - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Την διαβεβαίωση ότι η χώρα της θα συνεχίσει να συμμετέχει με στρατεύματα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), έδωσε η Υπουργός Αμυνας της Χιλής Michele Bachelet σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κύπριο ομόλογο της Κούλη Μαυρονικόλα.

    [10] (Κ) Ιακώβου - ΓΔ ΥΠΕΞ - Σώτος Ζακχαίος

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/06/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6980            1,7081
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,9843            1,9962
    Λίρα Αγγλίας                     1,2158            1,2258
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     234,8774        236,7564
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0448          3,0691
    Δολάριο Καναδά                     2,7241          2,7458
    Κορώνα Δανίας                     12,5976         12,6983
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3596         13,4664
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4513         15,5749
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5930          2,6137
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Επίδομα τέκνου

    [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - Αιγαίο - Κυπριακό

    Η πολιτική της Τουρκίας θα πρέπει να καταδικαστεί και αυτό αναμένουμε, όχι μόνο από τις χώρες της Ευρώπης αλλά και από την ίδια την Αμερική και τους εκπροσώπους της, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας.

    [14] (Κ) Ε/Κ - Τ/κ κόμματα - Σερντάρ Ντενκτάς - Αποχώρηση

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΔΑΔ

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πενιχρό ενδιαφέρον

    Η παντελής απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος καθόρισε την έκβαση της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης, στην οποία ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 85,63 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών υπέστη σημαντική συρρίκνωση υποχωρώντας στις 258 χιλιάδες λίρες, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο του Χρηματιστηρίου από τις 14 Οκτωβρίου 2002, όταν ο τζίρος διολίσθησε στις 239 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) ΔΗΚΟ - Διήμερη σύνοδος - Στρατηγικό σχέδιο

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σερντάρ Ντενκτάς

    [19] (Κ) Ιακώβου - Υπουργός Αμυνας Χιλής - Κυπριακό

    Τη δέσμευση της Χιλής για μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού και την υποστήριξή της στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Αμυνας της χώρας Michele Bachelet.

    [20] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    [21] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, υπογραμμίζει στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως είναι ''πολύ απίθανο να εξευρεθεί λύση χωρίς μια γνήσια πολιτική δέσμευση'' στις προτάσεις που υπέβαλε, και χωρίς ''ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων''.

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πακέτο μέτρων - Κατεχόμενα

    [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αθήνα - ΟΚΟΕ - Ψήφισμα - Επαναπροσέγγιση ----------------------------------------- Τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για μια έντιμη, ειρηνική, λειτουργική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση του Κυπριακού εκφράζουν σε κοινή τους διακήρυξη οι εκπρόσωποι των Αποδήμων Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων, που ζουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ικανοποίησή τους για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Με την ολοκλήρωση χθες των εργασιών της συνάντησης των οργανώσεων αποδήμων Κυπρίων στην Ευρώπη, που έγινε στην Αθήνα με πρόσκληση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), οι απόδημοι διακηρύττουν την απόφασή τους να συστήσουν ως ΟΚΟΕ και KIBES (η αντίστοιχη οργάνωση των Τ/Κ που ζουν στην Τουρκία) μια ''Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος και την επαναπροσέγγιση''.

    Σύμφωνα με τη διακήρυξη, ως μέρη της πρωτοβουλίας θα περιλαμβάνονται συχνές επαφές και αλληλοενημέρωση, ανάπτυξη στο Διαδίκτυο κοινής ιστοσελίδας, ενημέρωση της κοινής γνώμης, των οργανώσεων και φορέων στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο για τις απόψεις και τις θέσεις τους και συνεργασία για διοργάνωση με τη ''Δικοινοτική Χορωδία'' και το ''Δικοινοτικό Χορευτικό Συγκρότημα'' παραστάσεων το Φθινόπωρο του 2003 στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Θα υπάρξει επίσης συνεργασία με κυπριακές οργανώσεις αποδήμων και άλλες δικοινοτικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, με στόχο την προβολή των απόψεών τους στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΚΟΕ, στη συνάντηση πήραν μέρος οι ε/κ οργανώσεις, Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Βρετανίας και Ομοσπονδία Κυπρίων Υπόλοιπης Ευρώπης (με έδρα την Γαλλία).

    Από τ/κ πλευράς, συμμετείχαν η Οργάνωση Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία (KIBES) και Δημοκρατικός Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων Βρετανίας. Πήραν μέρος επίσης δικοινοτικές πρωτοβουλίες, όπως το Γερμανο-Κυπριακό Φόρουμ (DFZ), η Δικοινοτική χορωδία για την Ειρήνη και το δικοινοτικό χορευτικό συγκρότημα ''Βήματα Ειρήνης''.

    Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Τ/Κ επισκέφτηκαν την Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 8ο Συνέδριο της ΟΚΟΕ και η παρουσία των οργανώσεων κατέληξε, μετά το Συνέδριο, σε Ειδική Σύνοδο για την ''Ειρηνική & Βιώσιμη Λύση του Κυπριακού και την Επαναπροσέγγιση Μεταξύ των Δύο Κοινοτήτων της Κύπρου'', όπου μίλησαν οι εκπρόσωποι και των Ε/Κ και των Τ/Κ, τονίζοντας την κοινή αγωνία και θέλησή τους για μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

    Στη σύνοδο παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική της ελλαδικής κυβέρνησης που είναι υποστηριχτής των πρωτοβουλιών επαναπροσέγγισης μεταξύ των Κυπρίων.

    ''Εκφράζουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για μια έντιμη, ειρηνική, λειτουργική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση του προβλήματος, ώστε να επέλθει επιτέλους στην Κύπρο η ειρήνη για όλους τους Κυπρίους, Ε/Κ, Τ/Κ, Λατίνους, Αρμένιους, Μαρωνίτες'', αναφέρει η διακήρυξη.

    ''Βάση για μια τέτοια λύση'', συνεχίζει, ''είναι οι αρχές και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο, οι Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979 και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο''.

    Οι απόδημοι Κύπριοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάρρευση των απευθείας συνομιλιών στη Χάγη, εξαιτίας της απόρριψης από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς των προτάσεων και προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Καλούμε τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων'', διακηρύττουν οι απόδημοι, ''να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών εποικοδομητικά με στόχο μια συνολική λύση, έχοντας ως βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο Ανάν, τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο''.

    Κοινή αντίληψη των αποδήμων, Ε/Κ και Τ/Κ, είναι ότι ''τα μέτρα μερικής άρσης των περιορισμών επικοινωνίας στην Κύπρο, που έγιναν κάτω από την πίεση και τον αγώνα των Κυπρίων για επαναπροσέγγιση και μια έντιμη και λειτουργική λύση, απέδειξαν την ωριμότητα και τη θέληση των Κυπρίων να ζήσουν ειρηνικά και με σεβασμό προς την άλλη πλευρά''.

    ''Ολα αυτά'', αναφέρει η ανακοίνωση, ''κατέρριψαν τους μύθους για το αδύνατο της συμβίωσης. Η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί λύση, αλλά επιβάλλει περισσότερο παρά ποτέ την ανάγκη μιας τελικής και οριστικής διευθέτησης''.

    Ουάσιγκτον - Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής - Τένετ -------------------------------------------------- Στο Διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ θα απονείμει το 12ο Βραβείο Ελευθερίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής.

    Η τελετή θα λάβει χώρα το Σάββατο 7 Ιουνίου, σε επίσημο δείπνο, στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο Μανχάταν, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    Με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάζεται μία εβδομάδα αφιερωμένη στην Κύπρο, με αποκορύφωμα το Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον, από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουνίου.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου πάνω από εκατόν ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, μαζί με στελέχη της Ομογένειας από τον Καναδά, τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, θα προωθήσουν το Κυπριακό σε επαφές που θα έχουν με κορυφαία μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους.

    «Είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνοαμερικανικός οργανισμός, όπως ο Παγκύπριος, θα τιμήσει τον Τζορτζ Τένετ'', δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Με το Βραβείο Ελευθερίας έχουν τιμηθεί άτομα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του Κυπριακού στις ΗΠΑ, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο Γερουσιαστής Σαρμπάνης, κ.ά.

    Οπως είπε ο κ. Κρίστοφερ, ο κ. Τένετ άρχισε από πολύ νωρίς να εργάζεται για το Αμερικανο - Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) προωθώντας στο Κογκρέσο τα ελληνικά θέματα και κυρίως το Κυπριακό.

    ''Κατά την παρουσία του στην Επιτροπή για τις μυστικές υπηρεσίες της Γερουσίας, ήταν πάντοτε ένας από τους φίλους μας, βοηθώντας στις επαφές. Αλλά ακόμη και ως Διευθυντής της CIA βοήθησε στα θέματά μας στο παρασκήνιο, καθοδηγώντας και βοηθώντας μας», είπε ο κ. Κρίστοφερ.

    Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής θα τιμήσει επίσης τον Τζορτζ Τένετ ως τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπους, του οποίου η επιτυχημένη σταδιοδρομία μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για τους νέους Ελληνοαμερικανούς.

    Ο κ. Κρίστοφερ πιστεύει ότι η εκδήλωση αυτή θα συμβάλει θετικά στην επούλωση των όποιων ''πληγών'' δημιουργήθηκαν στις σχέσεις ΗΠΑ Ελλάδας, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    «Ο Τζορτζ Τένετ αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου. Και οι δύο κυβερνήσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και βοήθησαν την αμερικανική κυβέρνηση στον πόλεμο του Ιράκ'', ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ.

    Ερωτηθείς τι θα ζητήσει η ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας από τους αξιωματούχους του Κογκρέσου και της κυβέρνησης των ΗΠΑ που θα συναντήσουν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι θα τους ζητήσουν «να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ - και ως χώρα που μπορεί να εξασκήσει τη μεγίστη επιρροή επί της Αγκυρας, να πείσουν την Τουρκία ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι προς το συμφέρον της».

    Υπογράμμισε ακόμη πως ''η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να ενταχθούν (και αυτοί στην κοινότητα), ο τουρκικός στρατός να αποχωρήσει και ο κόσμος να επιστρέψει στα σπίτια του''.

    Ενας από τους κινδύνους, εκτιμά ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, είναι να πιστέψουν πολλοί ότι το Κυπριακό λύθηκε με την ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Κρίστοφερ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν ρόλο ουσιαστικά με το να συμβουλεύσουν την Τουρκία και τους στρατιωτικούς της χώρας πως είναι προς το συμφέρον τους να δουν μια ενωμένη Κύπρο, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να παίξουν ένα ρόλο.

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας ----------------------- Τα ξημερώματα της Κυριακής, 1 Ιουνίου Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος επέστρεψε στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια, από το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου είχε μεταβεί στις 29 Μαϊου, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Εκκλησιών, ως Πρόεδρος της οικογένειας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

    Στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν τον Μακαριότατο κατά την αναχώρηση του προέπεμψαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, ο Ελληνας Πρεσβευτής στο Αμμάν κ. Ιωάννης Καμπόλης, Εκπρόσωπος της Πρεσβεία της Αιγύπτου και αξιωματούχοι κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Φιλαδελφείας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ)

    [24] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη Συνεδρίας - Κυπριακό (1)

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τις επαφές του στην Αθήνα και την σημερινή θέση του Κυπριακού και ανταλλάγησαν απόψεις.

    [25] (Κ) Παναγιώτου - 25η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Αστυνομιών

    [26] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας - Κυπριακό (2)

    Για την σημερινή θέση του Κυπριακού, καθώς και για τις επαφές του στην Αθήνα στις 26 Μαίου, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος, στην οποία τα μέλη του Εθνικού προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων.

    [27] (Κ) Μάλτα - ΑΜΚΕ - Κύπρος

    Με τη συμμετοχή 817 αθλητών και αθλητριών από οχτώ μικρά κράτη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, άρχισαν σήμερα στη Μάλτα, οι 10οι Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης (ΑΜΚΕ).

    [28] (Κ) Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Στερεά απόβλητα - Εκπομπή Θορύβων


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 2 June 2003 - 17:51:46 UTC