Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκικές προκλήσεις
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Τ/Κ - Περιουσίες
  • [05] (Κ) Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Οικονομία - Τ/Κ - Κονδύλια ΕΕ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [09] (K) Oμήρου - Αυγερινός - ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • [10] (Κ) Βασιλείου - Βρυξέλλες - Επαφές
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Οικ. Εμπειρογνωμόνων
  • [14] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Κεντρική Επιτροπή ΔΗΚΟ - Διήμερη Σύνοδος - Αποφάσεις
  • [16] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Επίδομα τέκνου
  • [17] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [18] (Κ) ΑΔΗΚ - Επαρχιακά Εκλογικά Συνέδρια Λευκωσίας-Κερύνειας
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Τ/Κ - Αγνοούμενοι - Πληροφορίες
  • [20] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διάσκεψη Τύπου
  • [21] (Κ) Παναγόπουλος - Εκδήλωση - ΕΕ - Κύπρος EMBARGO 1930
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΓΣ ΟΗΕ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι παρεμβάσεις Βρετανών και Αμερικανών διαμεσολαβητών, καθώς και οι επαφές που θα έχει από σήμερα στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, η έρευνα ως προς τη στάση των Ε/Κ για τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα και τις επισκέψεις στα κατεχόμενα, το συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό, οι ζημιές στη διαχείριση του συγκροτήματος εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών και τα προβλήματα στις φυλακές, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των φυλακισμένων, είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Η ατζέντα των ΗΠΑ για Κύπρο'', ότι οι επαφές που θα έχει στην Ουάσινγκτον και στην Νέα Υόρκη ο κ. Ιακώβου αποτελούν την τελευταία πράξη της ανάμειξης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό, για αυτήν τουλάχιστον την περίοδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για το Κυπριακό και έχει ετοιμάσει το ημερολόγιο, βάσει του οποίου θα κινείται, αναμένοντας νέες συνομιλίες. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιτίθεται εναντίον των δημοσιογράφων στα κατεχόμενα, αλλά και εναντίον των Τ/Κ που αποκτούν ταυτότητες και διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας επίδομα τέκνου και άλλα ωφελήματα.

    ''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Ο Ντέιβιντ Χάνεϊ κτυπά και πάλι'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο τέως ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας Ντέιβιντ Χάνεϊ σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του ''Μπι Μπι Σι'', έκανε αναφορά σε ''θεσμούς των Τουρκοκυπρίων'', προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη "αμοιβαίου σεβασμού''. Αλλού γράφει για τη χθεσινή ομιλία του Υπουργού Αμυνας Κούλλη Μαυρονικόλα σε μνημόσυνο των ηρώων της Τηλλυρίας, όπου αναφέρθηκε στην κατάσταση στα Στροβίλια και στις τουρκικές προκλήσεις, δηλώνοντας ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ η Εθνική Φρουρά παραμένει σε ετοιμότητα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Γιατί δεν πάνε στα κατεχόμενα'', δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας μεταξύ των Ε/Κ για τη στάση τους ως προς τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα και τις επισκέψεις στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 42% αρνείται να πάει, το 19% πήγε αλλά δεν θα ξαναπάει και το 20% πήγε και δηλώνει ότι θα ξαναπάει. Αλλη είδηση είναι η λήξη χθες των εργασιών και της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό και η παραμονή του Προέδρου Παπαδόπουλου στην ηγεσία του κόμματος, μέχρι και τον προσεχή Νοέμβριο, οπόταν θα διεξαχθεί το Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο και θα αποφασίσει ο ίδιος εάν θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του στο αξίωμα αυτό. Το συνέδριο αποφάσισε επίσης ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνει το Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ασφυκτιούν οι φυλακές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, λόγω υπερπληθυσμού, υπερχείλισαν οι φυλακές και ο κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στους διαδρόμους, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα κελιά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συνθήκες είναι ''ανθυγιεινές και άθλιες'' και είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί εξέγερση των κρατουμένων. Αλλη είδηση είναι η άφιξη στην Κύπρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Ξιάο, ο οποίος ανέλαβε τη διεξαγωγή οικονομικής μελέτης για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης, ενώπιον όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Με οδικό χάρτη το σχέδιο Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι Αμερικανοί προλειαίνουν το έδαφος για νέα δυναμική παρέμβασή τους στο Κυπριακό, στήνοντας νέο σκηνικό και έχοντας ως στόχο τη δημιουργία δεδομένων, που θα οδηγήσουν σε συμφωνία εντός του 2004. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος καθορίζει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες διατηρητέα κτίρια στη Λευκωσία κατέστησαν επικίνδυνα, εξαιτίας της φθοράς του χρόνου και οι ιδιοκτήτες τους προχωρούν σε κατεδαφίσεις για να αποφύγουν τις δαπάνες συντήρησής τους.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκικές προκλήσεις

    Οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας από το Αιγαίο μέχρι τα Στροβίλα και έχουν προβεί στα απαραίτητα διαβήματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως το θέμα των Στροβιλιών θα τεθεί από τον ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου προς όλες τις πλευρές, κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ.

    Κληθείς να πει ποιες είναι οι εκτιμήσεις Αθηνών και Λευκωσίας για το πού οφείλεται η στάση αυτή της Τουρκίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως Αθήνα και Λευκωσία ''διερωτώνται αν πρόκειται για συστηματική πολιτική της Τουρκίας να κλιμακώσει τις προκλήσεις για στόχους δικούς της''.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Τ/Κ - Περιουσίες

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σύνταγμα, νόμους και δικαστήρια στα οποία μπορούν να προσφύγουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλοι οι δικαιούχοι περιουσιών εάν θεωρούν ότι υπάρχει παραβίαση του δικαιώματός τους επί της περιουσίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [05] (Κ) Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές

    Μεγάλες είναι οι ζημιές του συγκροτήματος εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού, εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι αυτό οφείλεται στην κατάργηση του προστατευτισμού και των κρατικών ενισχύσεων, καθώς και στην απώλεια εσόδων από τα Καταστήματα Αφορολογήτων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Οικονομία - Τ/Κ - Κονδύλια ΕΕ

    Η κυβέρνηση επιδιώκει την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, αντιλαμβάνεται την αγωνία τους για σωστή οικονομική ανάπτυξη και στο βαθμό που μπορεί θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια των Τ/Κ, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που θέτουν οι διεθνείς συγκυρίες, το διεθνές δίκαιο και η πολιτική κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, χαιρέτισε τη θέση των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, όπως εκφράστηκε από τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Σημερινή''.

    Κληθείς να σχολιάσει την αμερικανική θέση όπως έχει εκφραστεί τόσο από τον κ. Γουέστον όσο και από τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον πως στο σχέδιο Ανάν δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''το σχέδιο Ανάν είναι εκεί για διαπραγμάτευση και μέσα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης θα διαφανεί πως προχωρούμε για την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος''.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    [09] (K) Oμήρου - Αυγερινός - ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

    Η αίτηση του ΔΗΚΟ για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) θα πρέπει να αποσταλεί στο ίδιο το κόμμα, το οποίο θα αποφασίσει και θα ορίσει τις υποχρεώσεις του κόμματος, δήλωσε σήμερα ο Βουλευτής και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός ο οποίος θεωρεί όπως είπε, ''θετικό στοιχείο'' την κάθε αίτηση για ένταξη.

    [10] (Κ) Βασιλείου - Βρυξέλλες - Επαφές

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με αξιωματούχους της ΕΕ.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,14  ( 0,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    360.579
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    149.794    337,51  (-0,83)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    109.881     98,04  (-0,22)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.980     73,46  (-0,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.460     14,76  (-2,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.458     56,92  ( 0,85)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.449     91,84  ( 1,87)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.442     18,09  ( 0,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.494     71,82  ( 1,07)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.565      2,67  (-0,74)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     10.781     14,62  ( 1,04)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,61  (-4,13)
    Ξενοδοχεία                    £      3.619     41,84  (-0,38)
    Αλλες Εταιρείες               £     45.987     77,83  (-0,17)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος

    Θετικά έκλεισε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να διατηρήσει το επίπεδο των 85 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,05%, κλείνοντας στις 85,14 μονάδες. Μειωμένη σε σχέση με τη τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση ήταν η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 360 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Οικ. Εμπειρογνωμόνων

    Η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται ''σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, δεν είναι μυστικό'', δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ''στενή συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα'' για να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από την πρώτη συνάντηση που είχε το 9μελές Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι η επιβολή φορολογιών ''κάτω από τις συνθήκες που βρισκόμαστε σήμερα, θα πρέπει να είναι ένα μέτρο υστάτης ανάγκης και δεν θα είναι και αποδοτικές''.

    ''Κατά συνέπεια, δεν νομίζω'', είπε, ''ότι συζητείται αυτή την στιγμή τουλάχιστο, ούτε είναι από τα θέματα που μπορούμε να εισηγηθούμε, το θέμα επιβολής φορολογιών''.

    [14] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό

    Κοινή διαπίστωση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ''η 16η Απριλίου υπήρξε μια μεγάλη και ιστορική στιγμή για την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό, γιατί μετά από πολύχρονες προσπάθειες, με κύρια ευθύνη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, έγινε κατορθωτή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση'' δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παρασκευά Αυγερινό, που επισκέπτεται την Κύπρο, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι μετά τις 16 Απριλίου ''είναι φυσικό πως το Κυπριακό πρόβλημα, που είναι, και εξακολουθεί να παραμένει ένα μέγα διεθνές πρόβλημα, γίνεται και ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα''.

    Από την πλευρά του ο κ. Αυγερινός δήλωσε ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν με το ΚΙΣΟΣ είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, το Κυπριακό και η συνέλευση για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    [15] (Κ) Κεντρική Επιτροπή ΔΗΚΟ - Διήμερη Σύνοδος - Αποφάσεις

    Η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου στις 21 Σεπτεμβρίου 2003 και όρισε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων που θα υποβληθούν στο συνέδριο, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για τα συμπεράσματα και αποφάσεις της διήμερης συνόδου της Κ.Ε. του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό το Σαββατοκύριακο.

    Αναφέροντας ότι οι εργασίες της συνόδου «σημείωσαν απόλυτη επιτυχία», προσθέτει ότι αποφασίστηκε, επίσης, όπως το Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο πραγματοποιηθεί το διήμερο 22 και 23 Νοεμβρίου 2003 σε χώρο και με ημερήσια διάταξη που θα καθοριστούν με επόμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

    Στις 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των αξιωματούχων που προβλέπει το καταστατικό.

    Αποφάσισε, ακόμα, όπως τα Επαρχιακά Συνέδρια να πραγματοποιηθούν στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώρους που θα οριστούν σε συνεννόηση των Επαρχιακών Επιτροπών με το Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ οι Γενικές Συνελεύσεις στις Τοπικές Οργανώσεις του, το Σεπτέμβριο του 2003.

    [16] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Επίδομα τέκνου

    Με κυβερνητικό νομοσχέδιο που συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μαζί με σχετικές προτάσεις νόμου των Βουλευτών του ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Προδρόμου, Λευτέρη Χριστοφόρου και Ζαχαρία Ζαχαρίου, τροποποιείται ο νόμος για παραχώρηση επιδόματος τέκνου, έτσι ώστε το βασικό επίδομα να παραχωρείται -χωρίς εισοδηματικά κριτήρια- και για τέκνα άνω των 18 ετών. Προβλέπεται επίσης η παραχώρηση πρόσθετου βοηθήματος σε δύο κατηγορίες δικαιούχων, με βάση το εισόδημα που αποκτήθηκε τρία χρόνια προηγουμένως.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάρκος Κυπριανού, τόσο στη διάρκεια της συζήτησης των νομοθετημάτων, όσο και μετά το πέρας της συνεδρίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, το επίδομα θα παραχωρείται και για αγόρια και κορίτσια μέχρις 23 ετών εφ' όσον σπουδάζουν ή 25 ετών εφ' όσον υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει για το 2003 στα 81.000.000 λίρες, ποσό που προβλέπεται στον εφετινό προϋπολογισμό.

    Συνολικά, αναμένεται ότι θα επιδοτηθούν εφέτος 106.900 οικογένειες με 214.800 παιδιά και, ενώ το βασικό επίδομα τέκνου θα καταβάλλεται σε όλες τις οικογένειες με παιδιά, η παραχώρηση του πρόσθετου επιδόματος θα δοθεί αναλόγως του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, που δηλώθηκε στο Γραφείο του Φόρου Εισοδήματος το 2000.

    Το νομοσχέδιο παραπέμπεται στην Ολομέλεια της προσεχούς Πέμπτης και, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα αρχίσει να δίδεται κάθε μήνα το επίδομα που τους αναλογεί, αφού δοθεί πρώτα η αναδρομική δόση από την 1η Ιανουαρίου 2003, με συνυπολογισμό της προκαταβολής για όσους εδόθη πριν από τον εορτασμό της Ανάστασης.

    [17] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [18] (Κ) ΑΔΗΚ - Επαρχιακά Εκλογικά Συνέδρια Λευκωσίας-Κερύνειας

    O Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης ενημέρωσε χθες κατά τη διάρκεια των Επαρχιακών Εκλογικών Συνεδρίων Λευκωσίας και Κερύνειας, τους συνέδρους πάνω στις εξελίξεις του κυπριακού, της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την Ευρώπη και τους στόχους του Κινήματος για τη διεύρυνση και την παραπέρα ανοδική του πορεία.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Τ/Κ - Αγνοούμενοι - Πληροφορίες

    Πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τυχόν αποτελέσματα για διευκρίνιση της τύχης των αγνοούμενων συγγενών τους μπορούν να έχουν οικογένειες Τ/Κ.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 30 Απριλίου 2003, οι οικογένειες των Τ/Κ αγνοουμένων, των οποίων τα ονόματα έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αριθμό 3713 ημερομηνίας 12 Μαϊου 2003, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν οι Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τυχόν αποτελέσματα για διευκρίνιση της τύχης των αγνοούμενων συγγενών τους.

    [20] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διάσκεψη Τύπου

    Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμορφώσει εισηγήσεις και προτάσεις αναφορικά με τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να υιοθετηθούν για την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, με θέμα ''Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών'', ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι πως η ικανότητα υλοποίησης των προτάσεων και εισηγήσεων συναρτάται άμεσα με την στελέχωση του Υπουργείου Εσωτερικών και των Τμημάτων Υπηρεσιών του που πρέπει να αναβαθμιστεί καθώς και με τη μηχανογράφηση της λειτουργίας του Υπουργείου Εσωτερικών και των τμημάτων και υπηρεσιών του.

    [21] (Κ) Παναγόπουλος - Εκδήλωση - ΕΕ - Κύπρος EMBARGO 1930

    Η Κύπρος αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της επίδρασης που μπορεί να έχει η ένταξη στην ΕΕ σε μακροχρόνιες διαμάχες, δήλωσε απόψε ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο δεν σημαίνουν και την επίλυση του προβλήματος.

    Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΠΕΚ, το ΙΚΜΕ και το BILBAN με θέμα ''Η Ευρώπη σε εξέλιξη'', ο κ. Παναγόπουλος είπε πως ''η αρχική κινητήρια δύναμη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος - η συμφιλίωση μεταξύ των εχθρών, η επούλωση των πληγών του παρελθόντος - δεν είναι πουθενά τόσο σχετική όσο στην Κύπρο''.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΓΣ ΟΗΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ξεκινώντας τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, είχε συνάντηση διάρκεια 45 λεπτών με τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης Jan Cavan, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας.

    Ο κ. Ιακώβου που συνοδευόταν από το Διευθυντή του Γραφείου του Πρεσβευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Επιτετραμμένο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Γιώργο Κασουλίδη, είπε ότι συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό και θερμό κλίμα.

    «Το κύριο θέμα της συζήτησή μας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου, « ήταν το κυπριακό, οι προσπάθειες για επίλυσή του και η τελική ευθεία της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον και μας διαβεβαίωσε ότι παρότι οι δυνατότητες είναι κάπως περιορισμένες διότι είναι προς το τέλος της θητείας του, θα συνεχίζει να επιδεικνύει το ίδιο ενδιαφέρον, που θα διατηρηθεί και από όποιο άλλο πόστο εθνικό ή διεθνές αναλάβει στο μέλλον», είπε ο ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το κυπριακό παραμένει στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης και θα παραμένει μέχρι και την επίλυσή του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 9 June 2003 - 17:49:18 UTC