Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - ΟΗΕ - Επαφές
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
  • [04] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κύπρος - ΕΕ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στροβίλια - Αιγαίο
  • [07] (Κ) Γουέστον - Βρυξέλλες
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Γενική Συνδιάσκεψη Εργασίας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΑΜΚΕ - Συγχαρητήρια
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Μέτρα
  • [13] (Κ) Μπεγλίτης - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [14] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Κόφι Ανάν
  • [16] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Τ/Κ - Αποζημιώσεις
  • [17] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο ψηφίσματος
  • [18] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Κόφι Ανάν (2)

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - ΟΗΕ - Επαφές

    Το θέμα των Στροβιλιών κάλυψε μεγάλο μέρος της συνομιλίας που είχε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια γεύματος στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ιακώβου ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον θα έχει συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Θα προηγηθεί συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Χθες βράδυ ο κ. Ιακώβου είχε συνομιλία με τον Αναπληρωτή ΓΓ του OΗΕ Σιρ Κιέραν Πρέντεργκαστ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τριγμοί που δημιουργούνται στις σχέσεις ΔΗΚΟ ΚΙΣΟΣ μετά την ανακοίνωση από το ΔΗΚΟ της πρόθεσής του να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι ευθύνες που επέρριψε ο Υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και οι κλιμακούμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο είναι τα θέματα που κυριαρχούν της σημερινής ειδησεογραφίας.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Σοσιαλιστικός πόλεμος ΔΗΚΟ ΚΙΣΟΣ'' γράφει ότι ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ εισήλθαν σε σοσιαλιστικό πόλεμο επί κυπριακού εδάφους εξαιτίας της πρόθεσης του ΔΗΚΟ να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και εξ αφορμής χθεσινών δηλώσεων του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, οι οποίες θεωρήθηκαν αλαζονικές και προκλητικές εκ μέρους του ΚΙΣΟΣ και υποχρέωσαν τον επίτιμο Πρόεδρο του Βάσο Λυσσαρίδη να προβεί σε σκληρές δημόσιες δηλώσεις. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο, αλλά η Ελλάδα δηλώνει αποφασισμένη να μην την ακολουθήσει στο παιγνίδι των προκλήσεων στο Αιγαίο.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Σοσιαλιστές α λα καρτ'' γράφει ότι το θέμα ένταξης του ΔΗΚΟ στο χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών αποδεικνύεται πολυδιάστατο και ακανθώδες, καθώς αναδεικνύει επιπρόσθετες τριβές μεταξύ των δύο σημαντικών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Αναφέρει ότι το θέμα προκαλεί τριγμούς στο χώρο του ΚΙΣΟΣ και εμπλέκει το ΠΑΣΟΚ στη διαμάχη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών υπέβαλε πρόταση στη Βουλή για συζήτηση του θέματος που αφορά το μορατόριουμ στην εργοδότηση ξένων εργατών σε κέντρα αναψυψής και το πρόβλημα που παρατηρείται από την άρνηση των αρχών να εκδώσουν τις σχετικές άδειες.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κοινό Κόμμα με ψηλά ποσοστά'' αναφέρει στο κύριο του θέμα ότι το τρίτο μέρος της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας στέλνει ισχυρό πολιτικό μήνυμα με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. Προσθέτει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα ένα κοινό κόμμα Ε/Κ και Τ/Κ θα είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος με το 55% των Ε/Κ και το 37,5% των Τ/Κ να είναι έτοιμοι να ενταχθούν σε ένα τέτοιο κόμμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ''Ακσάμ'' αναφέρεται στην πρόθεση του Ραούφ Ντενκτάς να προβάλει στις παρασκηνιακές του διαβουλεύσεις τη θέση ''Αμμόχωστος έναντι Μόρφου''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πόλεμος για την οικονομία'' γράφει ότι ''μαύρη τρύπα στα οικονομικά του κράτους προκαλεί έκρηξη και μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης''. Προσθέτει ότι η νυν κυβέρνηση επιμένει ότι η κατάσταση της οικονομίας βρίσκεται εκτός δεικτών Μάαστριχ, εξαιτίας των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Κληρίδη ενώ η αντιπολίτευση αντεπιτίθεται σφοδρά, καταλογίζοντας πρόθεση καταστροφολογίας και καλεί την επίσημη πλευρά να μην εμφανίζεται ως κυβερνώσα αντιπολίτευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών λόγω έλλειψης κελιών και χώρου θα κοιμούνται ακόμα και στο θέατρο. Προσθέτει ότι ο Διευθυντής των φυλακών έδωσε οδηγίες να καθαριστεί ο χώρος του θεάτρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Παίζουν με τη φωτιά'' γράφει ότι οι Τούρκοι στρατηγοί επιλέγουν παιγνίδια με πολεμικά σενάρια, οι οποίοι φαίνεται πλέον ότι θέλουν να φτάσουν στα άκρα και επιχειρούν να εκβιάσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, απειλώντας την Ελλάδα με θερμό επεισόδιο. Η Λευκωσία εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν επιστρέφει πίσω στην πολιτική των αντιδράσεων χωρίς όρια ενώ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι προωθείται άλλο ένα βήμα για την εξυπηρέτηση των πολιτών με κοινή προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Εφόρου Ασφαλίσεων, με την καθιέρωση του Διαμεσολαβητή Αγοράς. Προσθέτει ότι το νέο όργανό δεν θα είναι τίποτε άλλο από ένα ''Συνήγορο του Πολίτη''.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της και υπό τον τίτλο ''Ολα για τον πολίτη'' γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών με συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα προχωρεί στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης, απώτερος στόχος των οποίων είναι όπως το Υπουργείο Εσωτερικών καταστεί σύγχρονο Υπουργείο, φιλικό προς τον πολίτη. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συναντάται σήμερα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Προσθέτει ότι χθες είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κιέραν Πρεντεργκαστ.

    [03] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Η λύση του Κυπριακού ποτέ δεν θα τεθεί στη βάση δύο κρατών, δήλωσε ο παραιτηθείς ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο θα αναλογιστεί τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η επίλυση του προβλήματος και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Λόρδος Χάνεϊ τόνισε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό (οι δύο κοινότητες, η Ελλάδα και η Τουρκία) θα πρέπει να κατανοήσουν πως γενικές τοποθετήσεις που εκφράζουν θέληση για συνέχιση των συνομιλιών ''δεν είναι αρκετές'' για να ενθαρρύνουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να εμπλακεί εκ νέου σε διαπραγματευτική διαδικασία.

    Επανέλαβε ότι η στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς οδήγησε σε ναυάγιο την προσπάθεια για διευθέτηση του Κυπριακού. Ο κ. Ντενκτάς ''ήθελε δύο σπίτια στην Κύπρο και ένα μικρό διάδρομο μεταξύ τους, τον οποίο να ελέγχει'', πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης χαρακτήρισε τα μέτρα για στήριξη των Τ/Κ που πρότεινε η ΕΕ ''ένα πολύ καλοδεχούμενο πρώτο βήμα'' αλλά παράλληλα ζήτησε να μην αρχίσουν ''τα συνήθη παιγνίδια που αφορούν την αναγνώριση ή μη'' των κατεχομένων αναφορικά με την εφαρμογή του πακέτου οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ.

    [04] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κύπρος - ΕΕ - Τ/Κ

    Την υποστήριξη της Βρετανίας προς το πακέτο οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Τουρκοκυπρίους εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντένις ΜακΣέιν μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στροβίλια - Αιγαίο

    Πολιτική προκλήσεων με δικά της κίνητρα και σκοπούς, ακολουθεί η Τουρκία, τόσο στα Στροβίλια όσο και στο Αιγαίο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο για τις παραβιάσεις του τουρκικού στρατού στα Στροβίλια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα καταδικάζεται η αρχική παράβαση του στάτους κβο στην περιοχή αλλά ακόμη πιο έντονη θα είναι η καταδίκη της επέκτασης των παραβάσεων φέτος.

    ''Η παράβαση στα Στροβίλια αναφέρεται σε κάθε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το 2000. Επειδή τώρα εμείς έχουμε διαπιστώσει όχι μόνο συνέχιση, αλλά επέκταση της παράβασης με νέες προκλητικές ενέργειες, αναμένουμε στο ψήφισμα του ΣΑ να είναι πολύ ισχυρή η απόφαση ότι και καταδικάζουν την παράβαση αρχικά, αλλά και διπλά καταδικάζουν την επέκταση των παραβάσεων φέτος'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [07] (Κ) Γουέστον - Βρυξέλλες

    Επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο ειδικός συντονιστής για το πρόβλημα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του, ο κ. Γουέστον θα έχει συναντήσεις με τον επίτροπο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και τον ύπατο εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, καθώς επίσης με άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους.

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/6/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7007            1,7109
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9940            2,0059
    Λίρα Αγγλίας                     1,2064            1,2136
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     235,1855        237,0669
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0285          3,0527
    Δολάριο Καναδά                     2,7018          2,7234
    Κορώνα Δανίας                     12,6147         12,7156
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9799         14,0917
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4928         15,6167
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6217          2,6426
    

    [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Γενική Συνδιάσκεψη Εργασίας

    Η κυπριακή κυβέρνηση στα πλαίσια της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, δημιούργησε σταδιακά ένα σημαντικό πλαίσιο το οποίο εξασφαλίζει από τη μια ασφάλεια και προστασία στους εργαζόμενους, ενώ από την άλλη ευνοεί την ευελιξία στην αγορά εργασίας, είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΑΜΚΕ - Συγχαρητήρια

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον αρχηγό και τα μέλη της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης για την πρώτη θέση που κατέλαβαν στους αγώνες, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τη μεγάλη πλειονότητα των κλαδικών δεικτών να κινείται πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,19%, κλείνοντας στις 84,98 μονάδες. Αυξημένος σε σχέση με χθες παρουσιάστηκε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 408 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Μέτρα

    Το βασικό συμπέρασμα της εφαρμογής των μέτρων για τους Τ/Κ που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ότι έχουν καταρριφθεί τα επιχειρήματα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και πρέπει να υπάρξουν ειδικές συνθήκες ασφαλείας για να αποφευχθούν οι μεταξύ τους συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Δώρο Θεοδώρου, ο οποίος είναι ο συντονιστής της πολιτικής της κυβέρνησης για τα μέτρα που εξήγγειλε έναντι των Τ/Κ και ο οποίος δήλωσε ότι διαπιστώνονται «κάποιες αδυναμίες των διαδικασιών ή η ανάγκη βελτίωσης κάποιων διαδικασιών» σε σχέση με τα μέτρα. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τ/κ κόμματα και λαμβάνει τις αντιδράσεις τους.

    [13] (Κ) Μπεγλίτης - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας οι οποίες αναζητούν την ένταση στην περιοχή μας, επειδή πιστεύουν, όπως πίστευαν και παλιά, ότι μέσα από την ένταση μπορούν να βρεθούν ή να γίνουν γενικότεροι διακανονισμοί σε λογικές πακέτων, που θα συμπεριλαμβάνουν και το Κυπριακό.

    Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό της Αθήνας, ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ.

    ''Οφείλει να συμπεριφέρεται ως υποψήφια χώρα, να υλοποιεί τις υποχρεώσεις και τα κριτήρια που η ΕΕ θέτει, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η επίλυση του

    [14] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ταυτόσημη προσέγγιση σε ότι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για πολύ ισχυρότερη θέληση της παρούσας τουρκικής κυβέρνησης από αυτήν που είχε η παλαιά κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος.

    Εχει δηλώσει κατ' επανάληψη (η τουρκική κυβέρνηση) ότι επιθυμεί τη λύση του προβλήματος, αλλά το κατά πόσο υπάρχει επαρκής θέληση είναι άλλο θέμα, είπε ο κ. Γουέστον και πρόσθεσε πως η θέληση αυτή της Αγκυρας μπορεί να επιδειχθεί συμφωνώντας με το σχέδιο Ανάν και θέτοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων.

    Ο κ. Γουέστον εκτίμησε εξάλλου πως συμφέρει στους Tουρκοκύπριους να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη στην ΕΕ γιατί έτσι ό,τι θα προβλέπεται στη συμφωνία που θα επιτευχθεί θα ενταχθεί και στη Συνθήκη Προσχώρησης.

    [15] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Κόφι Ανάν

    Για τις εξελίξεις μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης Ε/Κ και Τ/Κ από και προς τα κατεχόμενα και το θέμα των Στροβιλιών συζήτησαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά την ημίωρη συνάντηση του με τον κ. Ανάν, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως θέλησε να διερευνήσει τι σκέφτεται ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού για το μέλλον.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η αναφορά για τα Στροβίλια στο τελικό προσχέδιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, λαμβανομένης υπόψη της στάσης και ορολογίας που χρησιμοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανάλογα διεθνή περιστατικά είναι θετική.

    [16] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Τ/Κ - Αποζημιώσεις

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ''κράτος δικαίου'' και αντιμετωπίζει όλα τα θέματα στη βάση αυτή, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Προσχέδιο ψηφίσματος

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο προσχέδιο του ψηφίσματός του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ''εκφράζει ανησυχία για τις πρόσφατες περαιτέρω παραβιάσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς και των τουρκικών δυνάμεων στα Στροβίλια και τις προτρέπει να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό στάτους κβο, που υπήρχε εκεί πριν τις 30 Ιουνίου 2000''.

    Επίσης, σημειώνει ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει πως ενόψει των συνθηκών που επικρατούν στο νησί είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο πέραν της 15ης Ιουνίου 2003'' και ''αποφασίζει να επεκτείνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την περίοδο που τερματίζεται στις 15 Δεκεμβρίου 2003''.

    Εξάλλου, ''παρατηρεί τα περιορισμένα βήματα που λήφθηκαν από την τ/κ πλευρά για χαλάρωση μερικών από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις 30 Ιουνίου 2000 στις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά καλεί την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να ανακαλέσουν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ''.

    Το Συμβούλιο ''επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά του ψηφίσματα περί Κύπρου και ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251 (1999) της 29ης Ιουνίου 1999 και όλα τα μετέπειτα ψηφίσματα''.

    [18] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Κόφι Ανάν (2)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ ο Κόφι Ανάν μελετά την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία, τις δραστηριότητες άλλων διαμεσολαβητών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εκτιμήσει πότε θα είναι ο κατάλληλος καιρός να προσεγγίσει τις δύο πλευρές για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, είπε πως έθεσε ενώπιον του κ. Ανάν την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη συνάντηση των Αθηνών και την κοινή δήλωση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, καθώς και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο και να διαπραγματευθεί με βάση το σχέδιο Ανάν, το οποίο κρίνει ότι βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε πως ανέφερε στον ΓΓ ''ότι η αποτυχία των προσπαθειών του διαχρονικά οφείλεται στην τουρκική πλευρά, όχι μόνο στον Ραούφ Ντενκτάς αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση''.

    Ανέφερε επίσης πως επεσήμανε στον Κόφι Ανάν πως ''αυτή η αρνητικότητα που οδήγησε στο ναυάγιο της Χάγης συνεχίζεται και σήμερα και επηρεάζει τις προσπάθειες όλων για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και τελικά επίλυσης του προβλήματος''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως στη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν διερεύνησε τι σκέφτεται ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού για το μέλλον, εάν δηλαδή, όπως εξήγησε ''συμμερίζεται την ανάλυση πολλών Ευρωπαίων ηγετών, ότι ουσιαστικά υπάρχουν τρεις σημαδιακές ημερομηνίες, το τέλος του 2003, που θα διεξαχθούν 'εκλογές' στα κατεχόμενα, η 1η Μαΐου 2004 που είναι η ημερομηνία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το τέλος του 2004 όπου η Τουρκία θα λάβει και την τελική απάντηση της Ενωσης''.

    Ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με ''πολύ μεγάλη προσοχή'' όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως ο ίδιος κρίνει πως ''ο Κόφι Ανάν έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τη θέση της ε/κ πλευράς και του Προέδρου Παπαδόπουλου''.

    Εξ όσων είπε (ο Κόφι Ανάν,) πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, ''κρίνει (ο κ. Ανάν) ότι η όλη αποτυχία οφειλόταν στον κ. Ντενκτάς''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 10 June 2003 - 19:49:14 UTC