Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ιταλοί Βουλευτές - Επίσημη Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Τσέχοι Βουλευτές - Επίσκεψη εργασίας
  • [06] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων που συνέρχεται στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ολοκλήρωση των εργασιών του διήμερου συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για τους Τ/Κ είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος είναι η μείωση του τουρισμού στην Κύπρο, η σύλληψη Ισραηλινού που κατεζητείτο στις ΗΠΑ και οι εορτασμοί με την ευκαιρία του Κατακλυσμού.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Η ΟΝΕ εθνικός στόχος για τον ΔΗΣΥ'', γράφει ότι ''σταθερά στη ρεαλιστική γραμμή για επίλυση του κυπριακού και με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν επανάληψη ουσιαστικών διαβουλεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν ... παραμένει ο ΔΗΣΥ''. Η «Α» προσθέτει ότι στη χθεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ καθορίστηκε ''ως νέος εθνικός στόχος πλέον η γρήγορη ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ)''. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν σε συγκεκριμένα σημεία που αφορούν στην εφαρμογή της δέσμης μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Βαθύτατη κρίση στην Τουρκία'' γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος δήλωσε ότι ''βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία για τη νομή της εξουσίας, μεταξύ της κυβέρνησης και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ παράλληλα εξελίσσεται μια διαπάλη μεταξύ ευρωπαϊστών και όσων δεν θέλουν να ακολουθήσουν ευρωπαϊκή πορεία''. Ο κ. Παναγόπουλος ''απέδωσε την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο στη διαπάλη αυτή''. Αλλού γράφει ότι άδεια είναι από χθες η Λευκωσία, αφού οι πλείστοι Κύπριοι έχουν φύγει για παραθαλάσσιες πόλεις, βουνά και κατεχόμενα λόγω του εορτασμού του Κατακλυσμού.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ετσι κτίζεται η νέα Ευρώπη'', γράφει ότι ''η Ευρώπη του 21ου αιώνα, μέλος της οποίας είναι και η Κύπρος, θα είναι ένας πολιτικός χώρος που θα λειτουργεί περίπου στα πρότυπα μιας μεγάλης ομοσπονδίας - με Πρόεδρο, με Υπουργό Εξωτερικών και ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο δεν θα είναι απλός θεατής στις εξελίξεις. Το νέο σχέδιο Συντάγματος της Ευρώπης θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης''. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κατέθεσε το 6ο Πακέτο Εναρμόνισης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αφού προηγήθηκε στα τέλη Μαϊου, μια θυελλώδης συζήτηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

    Η ''Σημερινή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Σ' ελεύθερη πτώση ο τουρισμός'', γράφει ότι ''σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει η μείωση των εσόδων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουριστική βιομηχανία. Βάσει στοιχείων που εξασφάλισε η εφημερίδα ο τουρισμός κατά την τελευταία τριετία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ακολουθώντας μιαν άνευ προηγουμένου καθοδική πορεία''. Στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι το 2002 καταγράφηκε απώλεια εσόδων ύψους 140 εκ. λιρών σε σύγκριση με το 2001. Αλλού γράφει ότι στο μητρώο δικηγόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων Τ/Κ ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε 87.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ο Ανάν θα καλέσει Τάσσο Ντενκτάς'' γράφει ότι ''ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσανατολίζεται να προσκαλέσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο και, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού εργάζονται επί τούτου και αναζητούν τρόπους για να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή''. Αλλού αναφέρεται στο συμπέρασμα συνεδρίου στη Λεμεσό που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσικής Ενορίας, της Μητρόπολης Λεμεσού, ότι η Κύπρος φέρει το στίγμα της χώρας μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην οποία ανθεί η συγκαλυμμένη πορνεία, κυρίως μέσα από την εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών που εργοδοτούνται σαν καλλιτέχνιδες σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Μόνος ο ΔΗΣΥ'' γράφει ότι ''συνθήκες πλήρους πολιτικής απομόνωσης έχουν δημιουργηθεί για τον ΔΗΣΥ, αφού ένας ένας οι πρώην κομματικοί του εταίροι στις προεδρικές εκλογές, αποστασιοποιούνται και διαχωρίζουν χωρίς περιστροφές τη θέση τους από την επιλογή του κόμματος της δεξιάς να ασκήσει ισοπεδωτική αντιπολίτευση''. Μετά τους ΕΔΗ και το ΑΔΗΚ δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το Συναγερμό στις επιλογές που έχει κάνει. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε χθες στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΑΤΗΚ ότι η ΑΤΗΚ θα πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό της ρόλο και να μην επιτραπεί να αποτελέσει πεδίο κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

    [04] (Κ) Ιταλοί Βουλευτές - Επίσημη Επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους Προέδρους των Επιτροπών για Ευρωπαϊκά Θέματα στη Γερουσία και στη Βουλή, πέντε Γερουσιαστές και δύο βουλευτές.

    [05] (Κ) Τσέχοι Βουλευτές - Επίσκεψη εργασίας

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Επιστήμης, Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας.

    [06] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Κυπριακό

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρήστος Παναγόπουλος δήλωσε ότι το κύριο εμπόδιο για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι η τουρκική πλευρά, προσθέτοντας πως αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι η Αγκυρα.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων -------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων που συνέρχεται στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου, που ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, αναχώρησε χθες για το Λουξεμβούργο.

    Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων θα ετοιμάσει τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη 17 Ιουνίου.

    Ομήρου Αθήνα Διάσκεψη Επιτροπές Αμυνας ΕΕ ------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί αύριο το απόγευμα για την Αθήνα για να συμμετάσχει σε Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Αμυνας των Κοινοβουλίων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υποψηφίων χωρών.

    Στη Διάσκεψη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης ενώ την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος και θα προεδρεύει των εργασιών.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Γιάννος Παπαντωνίου θα παρουσιάσει τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ).

    Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν επίσης Ελληνες ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, ενώ αναμένεται να κάνουν ομιλίες για τα αντίστοιχα θέματα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Ο κ. Ομήρου επιστρέφει στην Κύπρο αργά το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης.

    Ιταλοί Βουλευτές - Επίσημη Επίσκεψη ---------------------------- Αντιπροσωπεία της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους Προέδρους των Επιτροπών για Ευρωπαϊκά Θέματα στη Γερουσία και στη Βουλή, πέντε Γερουσιαστές και δύο βουλευτές.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η ιταλική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και μέλη της Επιτροπής καθώς και με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλη Ρολόγη στην παρουσία εκπροσώπων του Κυπρο-Ιταλικού Συνδέσμου Επιχειρηματιών.

    Τσέχοι βουλευτές Επίσκεψη εργασίας --------------------

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Επιστήμης, Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας φθάνει την Τρίτη στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας.

    Της αντιπροσωπείας ηγείται ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης, Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Εduard Zeman.

    Κατά την εδώ παραμονή της, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια. Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου και Μέλη της Επιτροπής, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Τάκη Χατζηδημητρίου και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Σταύρο Ζένιο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συναντήσεις με τους Δημάρχους Λευκωσίας και Λευκάρων, Μιχαλάκη Ζαμπέλα και Σοφοκλή Σοφοκλέους αντίστοιχα.

    ΑΚΕΛ Επέτειος 16ης Ιουνίου 1943 ------------------------ Το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, αναφέρει χθεσινή διακήρυξη του κόμματος με την ευκαιρία της 60ης επετείου από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να καλέσει στις 16 Ιουνίου 1943 τα μέλη του σε πόλεμο ενάντια στον χιτλεροφασισμό.

    Το ΑΚΕΛ καλεί τον λαό να παρευρεθεί μαζικά στην εκδήλωση για την επέτειο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Ιουνίου, στη Λεμεσό και στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ --------------- Συνολικά 6.517 Ελληνοκύπριοι πέρασαν στα κατεχόμενα και 4.592 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τα μεσάνυκτα χθες.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας, συγκεκριμένα, 2.081 Τ/Κ εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.059 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 370 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.082 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Ελληνοκύπριους, 554 άτομα μετέβησαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 788 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 1.108 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 4.067 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Πρεσβεία Ελλάδος - Συναυλίες - Ελληνική Προεδρία --------------------------- Με αφορμή τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας στην EE, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Κύπρο για δύο ξεχωριστές συναυλίες, τις οποίες διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη μεγαλόνησο.

    Οι συναυλίες θα γίνουν την Τρίτη 24 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και την Τετάρτη 25 Ιουνίου Θέατρο «Ριάλτο» της Λεμεσού με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κυπρίων καλλιτεχνών και ένα αμιγώς ελληνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Λάρνακα - Κατακλυσμός - Εορτασμοί ----------------------------

    Συνεχίζεται στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, το εξαήμερο πρόγραμμα των εορτασμών του κατακλυσμού, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Ιουνίου.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο Δευτέρα, ημέρα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, με ποικίλα παραδοσιακά προγράμματα χορού και μουσικής, καθώς και συναυλία με τον γνωστό Έλληνα τραγουδιστή, Γιώργο Τσαλίκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 15 June 2003 - 17:49:08 UTC