Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επίτροπος Φερχόιγκεν - Κύπρο - Επαφές
  • [02] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό - Συνέντευξη
  • [03] (Κ) Φερχόιγκεν - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [04] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χαλκιδικής - Πρόγραμμα
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Ιακώβου
  • [07] (Κ) Χαλκιδική - ΕΛΚ - Σύνοδος κορυφής
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Τ/Κ
  • [09] (Κ) Φερχόιγκεν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον
  • [11] (Κ) Επίτροπος Διεύρυνσης - Επικεφαλής Ενταξιακών - Συνάντηση
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γκούντερ Φερχόιγκεν
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΠΑΣΟΚ - Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου
  • [17] (K) ΚΙΣΟΣ - Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής
  • [18] (Κ) Σ. Ταξιδιωτικών Πρακτόρων - Κατεχόμενα - Διανυκτερεύσεις
  • [19] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Στροβίλια
  • [20] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - ΗΠΑ - Επιστροφή
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Θεσσαλονίκη - Φιλελεύθεροι
  • [22] (Κ) Ελλάδα - Πρωθυπουργός - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [24] (Κ) Ράλι Κύπρος 2003 - Συμμετοχές
  • [25] (Κ) Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη - Δηλώσεις (1)
  • [26] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - ΗΠΑ - Επιστροφή (2)
  • [28] (Κ) Φερχόιγκεν - Κοινωνικοί εταίροι - Συνάντηση
  • [29] (Κ) Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη - Δηλώσεις (2)
  • [30] (Κ) ΕΕ - Ευρωβαρόμετρο - Ελλάδα
  • [31] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [32] (Κ) Φερχόιγκεν - Τέμενος Ομεριέ - Επίσκεψη

  • [01] (Κ) Επίτροπος Φερχόιγκεν - Κύπρο - Επαφές

    [02] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Μια ενωμένη Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι ο καλύτερος δικηγόρος της Τουρκίας στην ΕΕ γιατί δεν υπάρχει περίπτωση μια Κύπρος, που θα διοικείται από Ε/Κ και Τ/Κ, να έχει οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, δήλωσε ο τέως ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Λόρδος Χάνεϊ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, σημειώνοντας πως οποιαδήποτε προσπάθεια να γίνουν βασικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του.

    [03] (Κ) Φερχόιγκεν - Αφιξη - Δηλώσεις

    Με την αισιοδοξία ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, έφθασε αργά χθες στην Κύπρο ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [04] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χαλκιδικής - Πρόγραμμα

    Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνέλθει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ''Πόρτο Καρράς'' της χερσονήσου Σιθωνίας στη Χαλκιδική, από την Πέμπτη 19 Ιουνίου μέχρι και το Σάββατο 21 του μηνός, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και προεδρεύοντος του Συμβουλίου Κώστα Σημίτη.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προσπάθειες των ξένων μεσολαβητών για επανέναρξη συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν, καθώς και η απόφαση των ΗΠΑ να προωθήσουν την επίλυση του προβλήματος με βάση το σχέδιο αυτό είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι επαφές που θα έχει από σήμερα στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, οι παρανομίες στην εκμετάλλευση των τ/κ περιουσιών και οι αντιδράσεις των ξενοδόχων στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας για τη συμφωνία ε/κ και τ/κ τουριστικών γραφείων για τη διοργάνωση εκδρομών στην Τουρκία είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Αποφασισμένες να συνεχίσουν οι ΗΠΑ'', ότι ο Ειδικός Συντονιστής των Αμερικανών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον είχε χθες μια ''ζωηρή'' δίωρη συζήτηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Στη συνάντηση, ο κ. Ντενκτάς εξακολούθησε να επιδεικνύει την ίδια απαράδεκτη απορριπτική στάση, με επιδίωξη τον τερματισμό της διεθνούς εμπλοκής στο πρόβλημα. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο κ. Φερχόιγκεν αρχίζει από σήμερα διήμερο επαφών με την κυπριακή κυβέρνηση, με τον κ. Ντενκτάς και τα τ/κ κόμματα για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για τη δέσμη οικονομικής στήριξης των Τ/Κ.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ούτε κουβέντα για συνομιλίες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. Ντενκτάς δεν ήθελε να ακούσει τίποτα χθες από τον κ. Γουέστον για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, δηλώνοντας -μετά την αποχώρηση του Αμερικανού διαμεσολαβητή, ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αναβιώσει, ότι ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά και ότι τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ που εξαγγέλλει η ΕΕ είναι στην πραγματικότητα ε/κ μέτρα. Αλλού γράφει ότι παρατηρήθηκε χθες κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αυτοκινητόδρομο προς Λευκωσία, εξαιτίας της μαζικής επιστροφής όσων είχαν αποφασίσει να περάσουν το εορταστικό τριήμερο του κατακλυσμού μακριά από την πρωτεύουσα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Το μεγάλο 'φαγοπότι''', γράφει πως επιτήδειοι λυμαίνονται τις τ/κ περιουσίες και ότι ''φοβερές ιστορίες'' κρύβονται στους φακέλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, οι οποίες έχουν σχέση με αρπαγή τ/κ περιουσιών από ανθρώπους που δεν πληρούν τους όρους και απαιτήσεις του νόμου. Η εφημερίδα αναφέρει περίπτωση, κατά την οποία παρέδωσαν τ/κ οικία σε γριά και στη συνέχεια τη μετέτρεψαν σε καμπαρέ. Αλλού αναφέρεται στις εκθέσεις της Γενικής Ελεκτού της Δημοκρατίας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για τους ημικρατικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα για το ΡΙΚ και για τις παρατυπίες που επισημαίνει ως προς την αποπληρωμή δανείων και τη κρατική χορηγία.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Οργισμένοι οι ξενοδόχοι'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), διά του Γενικού του Γραμματέα Ζαχαρία Ιωαννίδη, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας ότι το γραφείο του Τ/Κ τουριστικού παράγοντα Αχμέτ Νετζατί Οζκάν συνήψε συμφωνίες με δύο ε/κ ταξιδιωτικά γραφεία για αποστολή Ε/Κ εκδρομέων στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο φθάνει στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ οι ανείσπρακτοι φόροι για το 2001 υπολογίζονται στα 204 εκατομμύρια λίρες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''ΗΠΑ: Στροφή προς Αγκυρα'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι Αμερικανοί, μετά την αρνητική στάση του κ. Ντενκτάς στις προσπάθειες του κ. Γουέστον να τον πείσει για επανέναρξη των συνομιλιών, στρέφονται προς την κυβέρνηση της Τουρκίας ζητώντας στήριξη της πρωτοβουλίας τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμερικανός απεσταλμένος θα μεταβεί αύριο στην Αγκυρα για αναζήτηση υποστηρικτών των σχεδιασμών των ΗΠΑ για έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών τον προσεχή Σεπτέμβριο για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συζητούν για το ποιο από τα δύο Υπουργεία θα έχει την επίβλεψη του ανεξάρτητου Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο πρόκειται να αυτονομηθεί από την Αστυνομία, στην οποία ανήκει τώρα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Βλέπουν Αγκυρα'', ότι οι διεθνείς μεσολαβητές για το Κυπριακό έχουν πεισθεί ότι με τον κ. Ντενκτάς δεν πρόκειται να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους στην Αγκυρα και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Αλλού γράφει για την 60ή επέτειο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 για εθελοντική κατάταξη στο στρατό που πολεμούσε ενάντια στο ''χιτλεροφασισμό''. Το ΑΚΕΛ θα τιμήσει την επέτειο αύριο, στις 8:00 το βράδυ, με συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, όπου θα ομιλήσει ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    [06] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Ιακώβου

    Αναφορά στο Κυπριακό θα γίνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης (19-21 Ιουνίου), το σχέδιο των οποίων προετοίμασαν χθες στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνεδρία, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [07] (Κ) Χαλκιδική - ΕΛΚ - Σύνοδος κορυφής

    Με τη συμμετοχή 10 Πρωθυπουργών και άλλων αρχηγών των κομμάτων που είναι μέλη και παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στο συνεδριακό κέντρο ''Σάνι'' της Χαλκιδικής, διευρυμένη σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Χαλκιδική 19-21 Ιουνίου.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Τ/Κ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    [09] (Κ) Φερχόιγκεν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρεται για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004 έτσι ώστε οι Τ/Κ να μπορέσουν να απολαύσουν όλα τα οφέλη της ένταξης.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τόμας Γουέστον

    Την εκτίμηση ότι υπάρχει ταυτότητα απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και κυπριακής Βουλής αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, αλλά και δέσμευση για λύση ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [11] (Κ) Επίτροπος Διεύρυνσης - Επικεφαλής Ενταξιακών - Συνάντηση

    Η διαδικασία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο, καθώς και η γενική προετοιμασία για ένταξη στην ΕΕ, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, υπογράμμισε ο Eπίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Τάκη Χατζηδημητρίου.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γκούντερ Φερχόιγκεν

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εξασφάλισε, όπως ο ίδιος δήλωσε, την ''ξεκάθαρη και σταθερή'' δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Μάιο 2004.

    ''Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ σκληρά να βρούμε μια πολιτική διευθέτηση πριν από την 1 Μαϊου 2004,'' τόνισε ο κ. Φερχόιγκεν.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,52  ( 0,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    347.936
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    225.644    352,68  ( 0,48)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    103.623    102,66  ( 1,02)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      5.670     73,44  ( 0,88)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.494     14,72  ( 0,82)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.937     56,49  ( 0,11)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     12.142     89,56  (-0,50)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      2.923     18,06  ( 0,89)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.216     69,04  (-1,22)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.293      2,74  ( 0,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    106.737     13,57  (-1,09)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         37     11,53  (-0,95)
    Ξενοδοχεία                    £     18.394     41,75  ( 0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £     58.422     79,44  ( 0,62)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών - Κυπριακό

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/6/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7004            1,7106
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0118            2,0238
    Λίρα Αγγλίας                     1,1946            1,2017
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     237,0492        238,9455
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0054          3,0294
    Δολάριο Καναδά                     2,6976          2,7191
    Κορώνα Δανίας                     12,6099         12,7107
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9579         14,0695
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4116         15,5348
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6183          2,6392
    

    [16] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΠΑΣΟΚ - Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου

    [17] (K) ΚΙΣΟΣ - Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή, 22 Ιουνίου στις 10 το πρωί στο αμφιθέατρο του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου, η 9η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ)του Κινήματος.

    [18] (Κ) Σ. Ταξιδιωτικών Πρακτόρων - Κατεχόμενα - Διανυκτερεύσεις

    [19] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Στροβίλια

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε σήμερα ότι το Υπουργείο του και η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου χειρίζονται το θέμα των Στροβιλιών, ενώ όσον αφορά την πολιτική διάσταση του θέματος, γίνονται ενέργειες σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Δήμο Παραλιμνίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρίστου είπε πως το θέμα των Στροβιλιών το χειρίζεται η Επαρχιακή Διοίκηση και ο ίδιος προσωπικά.

    [20] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - ΗΠΑ - Επιστροφή

    Ικανοποιημένος από τις επαφές στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος σημείωσε πως όλοι οι στόχοι του ταξιδιού του στις ΗΠΑ έχουν εκπληρωθεί.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Θεσσαλονίκη - Φιλελεύθεροι

    [22] (Κ) Ελλάδα - Πρωθυπουργός - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης θα πραγματοποιήσει αύριο στις 10 το πρωί σύσκεψη με την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Χαλκιδική, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Εντός του επιπέδου των 86 μονάδων διαπραγματεύτηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο Γενικός Δείκτη Τιμών, κλείνοντας τελικά με οριακή άνοδο της τάξης του 0,5% στις 86,52 μονάδες. Στη δεύτερη συνάντηση, χωρίς την παρουσία των τίτλων της Τράπεζας Κύπρου, λόγω της εισαγωγής τους στο αποϋλοποιημένο σύστημα, η αξία των συναλλαγών παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την Παρασκευή, παραμένοντας, ωστόσο, στα χαμηλά επίπεδα των 347 χιλιάδων λιρών.

    [24] (Κ) Ράλι Κύπρος 2003 - Συμμετοχές

    [25] (Κ) Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη - Δηλώσεις (1)

    Σκλήρυνση της στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό, διαπίστωσε κατά τις επαφές του με τον κ. Ντενκτάς, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στη Λευκωσία, ο κ. Γουέστον ανέφερε ωστόσο πως ολοκληρώνει τις επαφές του στην Κύπρο πιστεύοντας ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος.

    [26] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό

    [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λουξεμβούργο - ΗΠΑ - Επιστροφή (2)

    Καμία πίεση δεν έχει ασκηθεί σε Ε/Κ ή Έλληνα πολιτικό, προκειμένου να προβεί η ε/κ πλευρά σε μονομερείς υποχωρήσεις, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, για το Κυπριακό δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου.

    Πρόσθεσε πως ο διεθνής παράγοντας συμφωνεί πως υπήρξε παραβίαση του status quo ante στα Στροβίλια και όλοι το καταδικάζουν, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ανέφερε ακόμη πως ο διεθνής παράγοντας εκτιμά ότι μέσα στο Φθινόπωρο πιθανότατα να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    Αναφερόμενος ο κ. Ιακώβου στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, που ξεκινάει την Πέμπτη, είπε πως γι' αυτήν έχει ετοιμαστεί ένα κείμενο πορισμάτων, στο οποίο περιέχεται και μια παράγραφος για το Κυπριακό, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, αναμένεται να είναι ικανοποιητική.

    [28] (Κ) Φερχόιγκεν - Κοινωνικοί εταίροι - Συνάντηση

    Οι κοινωνικοί εταίροι από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο είχαν σήμερα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, κατά την οποία εισηγήθηκαν όπως τέτοιες συναντήσεις γίνουν θεσμός για προώθηση της επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    [29] (Κ) Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη - Δηλώσεις (2)

    Τη δέσμευση των ΗΠΑ για προώθηση μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, πριν από την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Μάιο του 2004, κατέστησε ξεκάθαρη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Γουέστον, όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στη Λευκωσία.

    Ο κ. Γουέστον είπε επίσης ότι διαπίστωσε μια μικρή αλλαγή στη στάση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς προς το χειρότερο, αφού αυτός έχει εντείνει την κριτική του έναντι του σχεδίου Ανάν. Ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος είναι να ενθαρρυνθεί μια πιο υποβοηθητική στάση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης.

    [30] (Κ) ΕΕ - Ευρωβαρόμετρο - Ελλάδα

    Υπερ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας τάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των Eλλήνων, η οποία στηρίζει σταθερά και τη διεύρυνση της ΕΕ, ενώ μικρότερος είναι ο ενθουσιασμός για το ευρώ σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη. Εντυπωσικά υψηλό είναι και το ποσοστό των Eλλήνων που επικρίνει την αμερικανική πολιτική στα διαφορα διεθνή θέματα (τρομοκρατία, εξωτερική πολιτική, οικονομία).

    [31] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βρυξέλλες - Δεξίωση - Συνθήκη προσχώρησης Κύπρου

    Με την ευκαιρία της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σύνδεσμος Κυπρίων και Φίλων της Κύπρου στο Βέλγιο διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα εκδήλωση στο Δημαρχείο του St Gilles στις Βρυξέλλες.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Δημοτικός Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Θέματα του Δήμου του St Gilles και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Οικοδόμηση Carlo Luyckx, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβης Θεόφιλος Β. Θεοφίλου, η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Βέλγιο Πόπη Αβραάμ, ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου Leopold Maurer και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Θέμις Χριστοφίδου.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Βασιλείου εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς το Σύνδεσμο Κυπρίων που διοργάνωσε την εκδήλωση όσο και προς τον Δήμαρχο του St Gilles και Υπουργό Οικονομικών και Επιστημονικής Έρευνας Charles Picque που φιλοξένησε την εκδήλωση. Ο κ. Βασιλείου τόνισε τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ολόκληρο το λαό της και υπογράμμισε ότι η ένταξη ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Κύπρου και το δρόμο προς την επανένωση της.

    Στην ομιλία του ο κ. Θεοφίλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για την Κύπρο και τους Κυπρίους η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη της νεότερης ιστορίας μας μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ένταξη στην ΕΕ θα οδηγήσει επίσης στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος και στην επανένωση της χώρας μας κάτι που ελπίζουμε και αναμένουμε, πρόσθεσε ο κ. Θεοφίλου, θα έλεγα ότι η προσχώρηση μας στην Ένωση θα αποδειχθεί ότι είναι ακόμα πιο σημαντική και από την ανεξαρτησία μας.

    Στο χαιρετισμό της, η κ. Αβραάμ αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της διεύρυνσης γενικά, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μέσω και της δράσης του Συνδέσμου των Κυπρίων για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Maurer στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου από το Μάρτιο του 1998 μέχρι σήμερα καθώς και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Ανέφερε επίσης ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού ναυάγησαν λόγω της αρνητικής στάσης του Ντενκτάς και υποστήριξε παράλληλα ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκοκυπριακής κοινής γνώμης είναι υπέρ μιας λύσης και ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άνοιγμα της διαχωριστικής γραμμής και η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, τόνισε ο κ. Maurer, είναι κάτι το θετικό αλλά δεν αποτελεί λύση του Κυπριακού.

    Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων κ Χριστοφίδου χαιρέτισε την παρουσία στην εκδήλωση του κ. Βασιλείου και του κ. Maurer, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του οράματος της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Luyckx χαιρέτισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κύπρος θα συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των στόχων της Ευρώπης και στο διάλογο μεταξύ των πολιτών που έχει εγκαθιδρυθεί και με τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δημαρχείου του.

    [32] (Κ) Φερχόιγκεν - Τέμενος Ομεριέ - Επίσκεψη

    Εργο που καθιστά τη συμβολή της ΕΕ ορατή στον κόσμο, χαρακτήρισε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν τις εργασίες αναστήλωσης του τεμένους Ομεριέ και των λουτρών στην παλιά Λευκωσία, που χρηματοδοτούνται από τα προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ που φθάνουν στην Κύπρο μέσω της UNOPS.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 17 June 2003 - 17:49:26 UTC