Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ολομέλεια ΚΣΣΕ - Εισήγηση Πουργουρίδη - Υιοθέτηση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Συμφωνία - Διακίνηση Προσώπων - ΣτΕ
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιζτζιάν - Νέα μέτρα για Τ/Κ
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) ΘΟΚ - Επίδαυρος 2003 - ''Επιτρέποντες''
  • [07] (Κ) Απεβίωσε η πιανίστρια Κεγδσίν Γκεπενλιάν
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Επανέναρξη συνομιλιών
  • [09] (Κ) ΚΣΣΕ - Θέματα για Κύπρο - Επιτροπές
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιζτζιάν - Τ/Κ - Μέτρα
  • [12] (Κ) Αντιπρόεδρος ιταλικής κυβέρνησης - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση
  • [14] (Κ) Αθήνα - Hellas Jet - Εναρξη λειτουργίας
  • [15] (Κ) Λέπολοντ Μάουρερ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Ρόμπλες - Επίσκεψη στην Κύπρο - Δήλωση
  • [17] (Κ) ΚΣΣΕ - Κύπρος - Ψήφισμα - Εισήγηση (1)

  • [01] (K) Ολομέλεια ΚΣΣΕ - Εισήγηση Πουργουρίδη - Υιοθέτηση

    Η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ΚΣΣΕ υιοθέτησε χθες βράδυ στο Στρασβούργο την εισήγηση του βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη, ως εισηγητή της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα των «Περιοχών όπου η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων, το παρασκήνιο γύρω από τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για το Κυπριακό και η εκστρατεία τ/κ κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον εποικισμό των κατεχομένων είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η θεώρηση εισόδου Ρώσων στην Κύπρο, η πιθανή σύγκρουση Συνδέσμου Πρατηριούχων και εταιρειών πετρελαιοειδών, η επιδίωξη της τουρκικής αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ για αναβολή της συζήτησης των δύο θεμάτων που αφορούν την Κύπρο και η συζήτηση για τη δημόσια υγεία.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Προεδρικό ύφος άλλων δεκαετιών'' γράφει ότι απαράδεκτο θεωρεί ο ΔΗΣΥ "το πρωτόγνωρο φαινόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απειλεί δημόσιους υπαλλήλους για να τους τρομοκρατήσει και την ίδια ώρα να ισχυρίζεται ότι δέχεται τρομοκρατικές απειλές από την αντιπολίτευσης". Αυτό τονίσθηκε χθες διά στόματος του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, γεγονός το οποίο καθιστά βέβαιο, "ότι θα υπάρξει σκληρότατη απάντηση στην επιστολή που θα αποστείλει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο". Αλλού αναφέρει ότι τη σαφή προσπάθειά τους να αποφύγουν το σχέδιο Ανάν, αναζητώντας κάτι άλλο, επιβεβαιώνουν καθημερινά οι Τούρκοι, ακόμα και μέσω μετριοπαθέστερεων παραγόντων τους, όπως είναι ο ΥΠΕΞ Αμπτουλλάχ Γκιούλ, μιλώντας για άλλο σχέδιο, "ικανοποιητικό".

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Και στη Μόσχα η 'αλλαγή' τους'' ότι "για καθαρά πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση της αλλαγής ανακάλεσε στην Κύπρο τέσσερις αστυνομικούς που είχαν σταλεί στην κυπριακή Πρεσβεία της Μόσχας για να ασκούν προξενικά καθήκοντα". Την καταγγελία αυτή έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, "προσθέτοντας άλλο ένα κρίκο στην αλυσίδα των αποκαλύψεων για τις διώξεις και εκδικητικές μετακινήσεις κρατικών υπαλλήλων που δεν πρόσκεινται στα κόμματα της συμπολίτευσης". Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε μετωπική σύγκρουση με το Σύνδεσμο Πρατηριούχων προχωρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, με κίνδυνο να μπλοκαριστεί η αγορά από καύσιμα, αφού κατά τη χθεσινή συνάντησή τους οι δύο δεν τα βρήκαν στον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται στα πρατήρια, καθώς και στον αριθμό του ύψους της προμήθειας που λαμβάνουν οι πρατηριούχοι.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τουρκική ρότα για συνομιλίες'' γράφει ότι αν και δημοσίως η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν συζητά το σχέδιο Ανάν, την ίδια ώρα όπως εγκύρως πληροφορείται ο ''Π'', προετοιμάζεται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Τεχνοκράτες του τουρκικού ΥΠΕΞ και σύμβουλοι του Ντενκτάς προβαίνουν ήδη σε ασκήσεις επί χάρτου και έχουν θέσει ενώπιον ξένων αξιωματούχων επτά ζητήματα προς συζήτηση και διευκρίνιση. Αλλού αναφέρει πως η τουρκική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) επεδίωξε αναβολή της συζήτησης των δύο θεμάτων που αφορούν την Κύπρο, δηλαδή της κατάστασης αναφορικά με τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των εγκλωβισμένων και του εποικισμού των κατεχομένων.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χοντρό λαθρεμπόριο τσιγάρων'' γράφει ότι σε "αιμορραγούσα γάγγραινα" για την οικονομία εξελίσσεται το λαθρεμπόριο τσιγάρων από τα κατεχόμενα το οποίο προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις με αποτέλεσμα η Δημοκρατία να αποστερείται μεγάλων εσόδων. Αλλού γράφει ότι αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε πλαστικό σακούλι σκουπιδιών βρήκε ψες η αστυνομία στην οδό Πλουτάρχου στη Λευκωσία. Αποτελείτο από μισή λίπρα εύφλεκτης ύλης ΤΝΤ, ακαριαίο σχοινί ενωμένο με αυτοσχέδιο πυροκροτητή με κάλυκα σφαίρας πυροβόλου όπλου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι ΗΠΑ καλούν πρωταγωνιστές'' γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πλήρως τα ηνία των πρωτοβουλιών στο Κυπριακό και θα επιχειρήσουν να έχουν με Ελλάδα και Τουρκία συνομιλίες με απώτερο στόχο να επαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών νωρίς το φθινόπωρο, ενώ σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να έχει ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους. Αλλού γράφει ότι καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υγείας ίσως και κρατικού τομέα ευρύτερα θεωρείται η αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς αναμένεται να συζητήσει και να λάβει οριστική απόφαση για το θέμα της δημιουργίας Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''οι Τ/Κ καταγγέλλουν τον εποικισμό'' ότι τον εποικισμό των κατεχομένων καταγγέλλει στο Συμβούλιο της Ευρώπης το τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει έτσι ώστε να τερματιστεί η συμμετοχή των εποίκων στις ''εκλογές'', γεγονός που επηρεάζει το αποτέλεσμα τους, αφού δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική βούληση των Τ/Κ, υποδεικνύοντας ότι οι εκ Τουρκίας κουβαλητοί ''καθοδηγούνται και ψηφίζουν'', σύμφωνα με τις υποδείξεις των στρατιωτικών της Αγκυρας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι παράταση μέχρι το τέλος του μήνα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία δόθηκε χθες, καθώς οι συντεχνίες αποδέχτηκαν έκκληση του Υπουργείου Εργασίας για αναστολή των απεργιών τους για μία εβδομάδα.

    [03] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Συμφωνία - Διακίνηση Προσώπων - ΣτΕ

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιζτζιάν - Νέα μέτρα για Τ/Κ

    Τρία νέα μέτρα για διευκόλυνση των Τ/Κ που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από συνάντησή του με τον ΓΓ του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιτζιάν.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, κατά την μεθαυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν νομοσχέδια σύμφωνα με τα οποία θα επιτρέπεται η μετάβαση φορτηγών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν για τεχνικούς λόγους.

    Επίσης θα αναθεωρηθεί το χρονικό διάστημα το οποίο δικαιούνται οι Τ/Κ να βρίσκονται και να διακινούνται με τα αυτοκίνητά τους στις ελεύθερες περιοχές με το ασφάλιστρο των 10 λιρών.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) ΘΟΚ - Επίδαυρος 2003 - ''Επιτρέποντες''

    Σε μια συνοικία της Αθήνας, κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα στην οποία συμβαίνουν πολλά κρυφά και ακατονόμαστα, μετατρέπει τη σκηνή της αρχαίας Επιδαύρου ο ΘΟΚ και παρουσιάζει στην καθαρεύουσα γλώσσα στις 1 και 2 Αυγούστου την κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» σε σκηνοθεσία Ευη Γαβριηλίδη με πρωταγωνιστή τον Ελλαδίτη κωμικό Δημήτρη Πιατά και τη συμμετοχή πλειάδας αξιόλογων καλλιτεχνών.

    Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί μεθαύριο Πέμπτη στο Αμφιθέατρο του Μακαρίου Γ στη Λευκωσία και θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του ΘΟΚ Αντης Παρτζίλης εξέφρασε την εκτίμηση πως με μια τόσο προσεγμένη και πλούσια παράσταση η παρουσία του ΘΟΚ στην Επίδαυρο θα στεφθεί και φέτος με επιτυχία συνεχίζοντας την αλυσίδα των αξιόλογων επί της Επιδαύρου παραγωγών.

    Ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι επιθυμία του ήταν να δημιουργήσει μια παράσταση «εύπορη, ευπρόσιτη με βατή καθαρεύουσα η οποία να προσφέρει με τα τραγούδια και τη μουσική που περιέχει μια ποιοτική ψυχαγωγική βραδιά».

    [07] (Κ) Απεβίωσε η πιανίστρια Κεγδσίν Γκεπενλιάν

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Επανέναρξη συνομιλιών

    [09] (Κ) ΚΣΣΕ - Θέματα για Κύπρο - Επιτροπές

    Τα θέματα για την Κύπρο που θα συζητηθούν το απόγευμα στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) συζητήθηκαν κατά τις πρωινές συνεδρίες των αρμόδιων επιτροπών της Συνέλευσης, δηλαδή από την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας, που ασχολήθηκε με το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων από Τούρκους έποικους και την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ασχολήθηκε με το θέμα των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των Ε/Κ και των Μαρωνιτών που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Στις συνεδρίες συμμετείχαν, σύμφωνα με το ψήφισμα 1113 της Συνέλευσης, αντιπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων της τ/κ κοινότητας, οι οποίοι, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στις τοποθετήσεις τους κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με την τοποθέτηση που έκανε χθες ενώπιον της ολομέλειας της ΚΣΣΕ ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, υποστήριξαν δηλαδή πως οι εκθέσεις δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, πως οι τελευταίες εξελίξεις στο νησί έχουν διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό και πως οι εισηγήσεις θα έπρεπε να σταλούν πίσω στις επιτροπές για αναθεώρηση.

    Χθες, κατά την εξέταση της ημερήσιας διάταξης της συνόδου, η ολομέλεια της Συνέλευσης απέρριψε την εισήγηση του επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας για διαγραφή των δυο θεμάτων από την ημερήσια διάταξη και επανεξέτασή τους από τις επιτροπές.

    Για το θέμα των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των Ε/Κ και των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα έχουν κατατεθεί 13 τροποποιήσεις από Τούρκους βουλευτές, ενώ για το θέμα του εποικισμού δεν έχουν κατατεθεί τροποποιήσεις.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Χαγιάτι Γιασαμσάλ, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο προκειμένου να προωθήσει το αίτημα του Κινήματος για μη συμμετοχή των Τούρκων εποίκων, στους οποίους έχει δοθεί η λεγόμενη «ιθαγένεια», στις «εκλογές» στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Συνέλευσης Tadeusz Iwinski, τον οποίον ενημέρωσε για τη θέση του Κινήματος καθώς και με τον Ελληνα βουλευτή Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Σήμερα ο κ. Γιασαμσάλ αναμένεται να έχει και άλλες επαφές μεταξύ άλλων με τον Επίτροπο του ΣτΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες, στον οποίο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, θα θέσει το αίτημα για αποστολή μιας επιτροπής παρατηρητών στην Κύπρο που να εξετάσει τον «εκλογικό κατάλογο» στα κατεχόμενα, πριν από τη διεξαγωγή των «εκλογών» το Δεκέμβριο, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους κατέχοντες το «δικαίωμα ψήφου» είναι πραγματικά Τ/Κ.

    Ο κ. Γιασαμσάλ ανέφερε πως η πρωτοβουλία αυτή του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας ενάντια στον εποικισμό και στην απόδοση «ιθαγένειας» και «δικαιώματος ψήφου» στους Τούρκους έποικους ενδεχομένως να επεκταθεί και στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/6/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7045            1,7147
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9728            1,9846
    Λίρα Αγγλίας                     1,1819            1,1889
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     232,0304        233,8866
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9585          2,9821
    Δολάριο Καναδά                     2,6747          2,6960
    Κορώνα Δανίας                     12,6457         12,7468
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9273         14,0387
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5485         15,6728
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6084          2,6292
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιζτζιάν - Τ/Κ - Μέτρα

    Η πολιτική της κυβέρνησης για στήριξη των Τ/Κ συνεχίζεται, αφού σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξήγγειλε τρία νέα μέτρα που σκοπό έχουν να ανακουφίσουν οικονομικά τους Τ/Κ που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, καθώς επίσης και να τους βελτιώσει το βιοτικό τους επίπεδο.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος Ενωμένη με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος Ιζέτ Ιζτζιάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι κατά την μεθαυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν νομοσχέδια σύμφωνα με τα οποία θα επιτρέπεται η μετάβαση φορτηγών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, θα αναθεωρηθεί το χρονικό διάστημα κάλυψης του ασφάλιστρου για οχήματα Τ/Κ που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και θα καταργηθεί το πρόστιμο καθυστέρησης στην εγγραφή στο μητρώο γέννησης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η ίση μεταχείριση των Τ/Κ ως πολιτικά ισότιμοι πολίτες της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ''καμία διάκριση δεν θα επιτραπεί''.

    Διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα έτοιμος για προτάσεις, οι οποίες θα κάνουν πιο ομαλή και πιο παραγωγική την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο κ. Ιζτζιάν είπε ότι με τον διάλογο και την επιμονή μπορούν πολλά να επιτευχθούν και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συμφωνία που προέκυψε στο θέμα των προστίμων για τα πιστοποιητικά γεννήσεων, των ασφάλιστρων για τα αυτοκίνητα και των φορτηγών.

    [12] (Κ) Αντιπρόεδρος ιταλικής κυβέρνησης - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση

    Η απουσία έντονων διακυμάνσεων της αγοράς και η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος χαρακτήρισε και τη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, στην οποία ο Γενικός Δείκτης Τιμών συνέχισε τη διαπραγμάτευσή του εντός του επιπέδου των 85 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε ελαφρές απώλειες της τάξης του 0,13%, κλείνοντας στις 85,26 μονάδες. Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στις 597 χιλιάδες λίρες οφείλεται στη διακίνηση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών, σε προσυμφωνημένη τιμή, της εταιρείας Confine Investment, η οποία συγκέντρωσε το 63,3% του τζίρου.

    [14] (Κ) Αθήνα - Hellas Jet - Εναρξη λειτουργίας

    Με την παρθενική πρωινή πτήση από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της η θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) Hellas Jet, που έχει έδρα την ελληνική πρωτεύουσα.

    [15] (Κ) Λέπολοντ Μάουρερ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ.

    [16] (Κ) Ρόμπλες - Επίσκεψη στην Κύπρο - Δήλωση

    Τους εγκλωβισμένους θα επιδιώξει να συναντήσει, μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί από τις 25 μέχρι τις 29 Ιουνίου.

    [17] (Κ) ΚΣΣΕ - Κύπρος - Ψήφισμα - Εισήγηση (1)

    Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο, με 63 ψήφους υπέρ και 19 κατά, ψήφισμα για τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ε/Κ και των Μαρωνιτών που ζουν στα κατεχόμενα.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται πως η ΚΣΣΕ ''επιμένει όπως η τ/κ διοίκηση που ελέγχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου καθώς και η Τουρκία που αναλαμβάνει ντε φάκτο νομική συνυπευθυνότητα σε αυτό το μέρος του νησιού τερματίσουν τον εξευτελισμό των κοινοτήτων των Ελλήνων και των Μαρωνιτών και θέσουν τέρμα στο κλίμα εξευτελισμού''.

    Επίσης, η Ολομέλεια της ΚΣΣΕ ενέκρινε εισήγηση για το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων από τους εποίκους, με 68 ψήφους υπέρ, 15 κατά και δύο αποχές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 24 June 2003 - 17:49:14 UTC