Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σημίτης - Μπους - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Κυπριανού - Ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη - Μέλλον της ΕΕ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - ΚΑΠ
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιούλ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Λάρνακα - Πτώση δικινητήριου αεροσκάφους
  • [08] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ρόμπλες
  • [09] (Κ) ΚΣΣΕ - Συντακτική Συνέλευση ΕΕ - Ψήφισμα - Σύσταση
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επίτροπος ΣτΕ
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας - Γεωργιάδης - Ευθυμίου - Reding
  • [13] (Κ) ΚΣΣΕ - Επιτροπή Υπουργών - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [15] (Κ) Δικινητήριο - Πτώση - Αποκόλληση μηχανής
  • [16] (Κ) Πρατήρια - Αρση απεργιακών μέτρων
  • [17] (Κ) Πρατήρια - Αρση απεργιακών μέτρων - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Σύνταγμα
  • [19] (Κ) ΚΣΣΕ - Επιτροπή Υπουργών - Κύπρος - Αποφάσεις ΕΔΑΔ
  • [20] (Κ) Ρόμπλες - Κεντρικές Φυλακές - Επίσκεψη
  • [21] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Μείωση τιμών βενζίνης
  • [22] (Κ) Μάουρερ - Χατζηδημητρίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [23] (Κ) Ενδιάμεση αναθεώρηση ΚΑΠ - Αποφάσεις
  • [24] (Κ) Ολομέλεια - Χριστόφιας - Εναρμόνιση
  • [25] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Ευθυμίου
  • [26] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρκοινοβουλίου - Λυσσαρίδης

  • [01] (Κ) Σημίτης - Μπους - Κυπριακό

    Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί για να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ανέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο.

    [02] (Κ) Κυπριανού - Ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη - Μέλλον της ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νέων μελών της να αντεπεξέλθουν στο πρόβλημα του αυξανόμενου ανταγωνισμού, υπογράμμισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, που διοργάνωσε το φόρουμ ''Friends of Europe''.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νέα μέλη, καθώς και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο και τα στρατεύματα κατοχής παραμένουν στην Κύπρο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες εκφράζουν την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συμμετάσχει σε συνομιλίες για το Κυπριακό, η αναφορά στο Κυπριακό στη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Από την εσωτερική επικαιρότητα προβάλλονται η επαπειλούμενη κρίση στην οικονομία του τόπου με την εξαγγελθείσα αυριανή απεργία των πρατηριούχων πετρελαιοειδών, η χθεσινή δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκαν στη Λεμεσό και η επιστολή που θα στείλει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αναφορικά με τις μετακινήσεις στη δημόσια υπηρεσία.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ετοιμάζουν μείωση του κατοχικού στρατού'' γράφει πως οι αποφάσεις που έλαβαν πρόσφατα οι στρατιωτικοί στην Αγκυρα δεν αφορούσαν απλώς τη δομή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αλλά επεκτείνονταν και σε καθαρό πολιτικό πεδίο και κυρίως στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιούλ ότι πρόκειται να θεσπιστεί σύντομα "νόμος" στο ψευδοκράτος για τη δημιουργία υπηρεσίας στην οποία θα μπορούν να προσφεύγουν τόσο οι ξένοι όσο και οι Ε/Κ, οι οποίοι έχουν προβάλει ενστάσεις αναφορικά με διεκδικήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Σφαγείο έγινε η Κύπρος'' γράφει ότι η εγκληματική δράση ανθεί και οι πράξεις αντεκδίκησης είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ ο εφιάλτης του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τη μέθοδο της δολοφονίας ξαναζεί αφού ύστερα από ανάπαυλα μερικών μηνών, σε λιγότερο από μια εβδομάδα είχαμε δύο δολοφονίες και δύο απόπειρες δολοφονίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αποφασιστικής όσο και καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων μερών στηνξεδοχειακή βιομηχανία με τον Υπουργό Εργασίας Μάκη Κεραυνό.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Χρίσμα Αγκυρας για τον Ταλάτ'' γράφει ότι σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον ηγέτη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται να βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση ενόψει των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Κυπριακό συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνάντηση του Προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κώστα Σημίτη και του επικεφαλής της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Κόλιν Πάουελ.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ταλαιπωρία εκατομμυρίων'' γράφει ότι αλυσιδωτές και καθ' όλα αρνητικές επιπτώσεις θα επιφέρει στην οικονομία του τόπου η προδιαγραφόμενη απεργία στα πρατήρια πετρελαιοειδών και όπως εκτιμάται το κόστος από μια τέτοια εξέλιξη θα ανέλθει σε πολλά εκατομμύρια λίρες και θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ώθηση προς τα κάτω των οικονομικών δεικτών. Αλλού γράφει ότι εντός των ημερών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αποστέλλει επιστολή στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σε σχέση με τις μετακινήσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και τα συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Παγίδες με περιουσίες'' γράφει ότι ''η τουρκική πλευρά αναμένεται αυτή την περίοδο να ανακοινώσει τη σύσταση "ειδικών δικαστηρίων" στα κατεχόμενα για να εκδικάζουν προσφυγές Ε/Κ για τις περιουσίες τους ενώ ήδη η Αγκυρα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και με κύκλους του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να προχωρήσει με τη συναίνεσή τους στις μεθοδεύσεις της. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει διαφορά των όσων συζήτησε ο Τόμας Γουέστον στην Αγκυρα και των όσων άκουσε από τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος έχει σκληρύνει τη στάση του, όπως είπε ο κ. Κλόσον.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πανέτοιμοι'' αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής οι οποίοι εξέφρασαν την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συνεχίσει το διάλογο επίλυσης του Κυπριακού δημιουργικά και στη βάση του Σχεδίου Ανάν, όποτε ο ΓΓ των ΗΕ το αποφασίσει. Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συναντήσεις που έγιναν με τον Αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης ο οποίος αναφέρθηκε στην εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση που τήρησε πριν και μετά τη Χάγη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η επεξεργασία νομοσχεδίου θεσμοθέτησης ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα επιλαμβάνεται παραπόνων, θα παρέχει βοήθεια σε θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και θα προβαίνει σε συστάσεις για κάθε τομέα διάκρισης ο οποίος ρυθμίζεται από το κοινοτικό κεκτημένο.

    [04] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - ΚΑΠ

    Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, μετά από ολονύχτια συνεδρίαση, συμφώνησαν σήμερα νωρίς το πρωϊ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στην ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2005.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιούλ - Κυπριακό

    Η δήλωση και μόνο του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ για λύση του Κυπριακού πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ''δεν σημαίνει τίποτε'', σχολίασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Δεν γνωρίζω τι γνωρίζει ο κ. Γκιούλ για να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις. Η τουρκική και τ/κ πλευρά έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία του διαλόγου από τη Χάγη και μετά. Δεν μπορώ να καταλάβω πού βασίζει τις προβλέψεις του για λύση πριν το τέλος του καλοκαιριού'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    [07] (Κ) Λάρνακα - Πτώση δικινητήριου αεροσκάφους

    [08] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ρόμπλες

    Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Alvaro Gil Robles, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές στη Λευκωσία, δήλωσε ότι σε έκθεση, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη αρχές Σεπτεμβρίου και θα κατατεθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα περικλείονται όλα τα συμπεράσματα από την επίσκεψή του στην Κύπρο όσον αφορά το βαθμό εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Αρχές της Δημοκρατίας.

    [09] (Κ) ΚΣΣΕ - Συντακτική Συνέλευση ΕΕ - Ψήφισμα - Σύσταση

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επίτροπος ΣτΕ

    Την ανάγκη ότι πρέπει πάντα να γίνεται αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλβαρο Γκιλ Ρόμπλες, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,08  (-0,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    288.192
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    172.462    348,36  (-0,02)
    FTSE Med 100 **                             5.236,54  ( 1,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     95.841    101,40  ( 0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.404     72,26  (-0,36)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      9.893     14,44  ( 1,48)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     66.963     55,60  ( 0,22)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.209     87,78  ( 0,27)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.238     17,97  (-0,50)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.226     65,22  (-0,12)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.659      2,73  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.968     13,32  (-1,11)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         85     11,16 ( -1,76)
    Ξενοδοχεία                    £      9.792     41,07  (-1,84)
    Αλλες Εταιρείες               £     19.223     78,36  ( 0,23)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας - Γεωργιάδης - Ευθυμίου - Reding

    Τώρα που τα σύνορα άρχισαν να καταργούνται, η Κύπρος φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας, ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης και στα κράτη που γειτνιάζουν με το νησί, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τομέα της παιδείας, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης

    Πρόσθεσε πως μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα απομένει να εκπληρώσουμε ακόμα ένα στόχο, που είναι η επανένωση του νησιού και η δημιουργία συνθηκών ειρήνης και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

    [13] (Κ) ΚΣΣΕ - Επιτροπή Υπουργών - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Οταν η Τουρκία καταβάλει την αποζημίωση που οφείλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τότε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει με άλλα θέματα που εγείρονται από αυτή την υπόθεση, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ο Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μολδαβός Υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Νταντάου.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Πάνω από τις 85 μονάδες κρατήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το γεγονός ότι λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης ο Γενικός Δείκτης άγγιξε το επίπεδο των 84 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,03%, κλείνοντας στις 85,08 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σημάδεψε και τη σημερινή συνάντηση με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ανέρχεται μόλις στις 288 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Δικινητήριο - Πτώση - Αποκόλληση μηχανής

    [16] (Κ) Πρατήρια - Αρση απεργιακών μέτρων

    Αίρονται τα απεργιακά μέτρα τα οποία εξήγγειλαν για αύριο Παρασκευή οι πρατηριούχοι πετρελαιοειδών

    [17] (Κ) Πρατήρια - Αρση απεργιακών μέτρων - Δηλώσεις

    Ικανοποίηση για το γεγονός ότι έγινε τελικά κατορθωτό να αρθούν τα απεργιακά μέτρα τα οποία είχαν εξαγγείλει για αύριο Παρασκευή οι πρατηριούχοι πετρελαιοειδών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Παμπίνος Χαραλάμπους.

    Σε δηλώσεις ύστερα από κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και τις εταιρείες πετρελαιοειδών, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι ''τα μέτρα αίρονται αμέσως'' εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το γεγονός.

    Πρόσθεσε ότι οι πρατηριούχοι αποδέκτηκαν πρόταση του Υπουργού για διεξαγωγή μελέτης από ανεξάρτητο οίκο, αναφορικά με τα θέματα στα οποία υπήρξε διαφορά στις εκτιμήσεις και αναλύσεις των δύο μερών.

    Ο κ. Χαραλάμπους απολογήθηκε στο κοινό για την ταλαιπωρία που υπέστη και πρόσθεσε ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών άρχισαν ήδη επιπλέον τροφοδότηση των πρατηρίων ώστε μέχρι απόψε όλα τα πρατήρια να εφοδιαστούν με καύσιμα.

    [18] (Κ) Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Σύνταγμα

    Η τροποποίηση του Συντάγματος θα έχει ως σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων που πιθανόν να υπερτερούν από πλευράς προοδευτικότητας των συνταγματικών διατάξεων των δικών μας, έτσι που να εφαρμόζεται χωρίς κωλύματα ή αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε κοινή συνεδρίας των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία υπογράφτηκε από τα εν λόγω κράτη και από τα 15 κράτη-μέλη της Ενωσης στις 16 Απριλίου 2003, οι πλείστοι βουλευτές -μέλη των δύο επιτροπών συμφώνησαν στην τροποποίηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κωλύματα στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [19] (Κ) ΚΣΣΕ - Επιτροπή Υπουργών - Κύπρος - Αποφάσεις ΕΔΑΔ

    Η ποινική και αστική ευθύνη των κυβερνητικών αξιωματούχων και της αστυνομίας στην Κύπρο έχει αυξηθεί και η πρόσβαση των συγγενών θυμάτων απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης έχει βελτιωθεί μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι οι συγγενείς μπορούν να εξασφαλίσουν νομική βοήθεια, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μολδαβός Υπουργός Εξωτερικών Νικολάε Νταντάου.

    [20] (Κ) Ρόμπλες - Κεντρικές Φυλακές - Επίσκεψη

    Δεν θα διστάσει να ''τραβήξει αυτί'' αν χρειαστεί, δήλωσε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Αλβαρο Γκιλ Ρόμπλες, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα τις Κεντρικές Φυλακές, στο πλαίσιο των επαφών του στην Κύπρο, προκειμένου να υποβάλει έκθεση στο ΣτΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο νησί.

    [21] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Μείωση τιμών βενζίνης

    [22] (Κ) Μάουρερ - Χατζηδημητρίου - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Με τους άθλους του Ηρακλή συγκρίνεται το έργο που έχει ενώπιόν της η Κύπρος και κυρίως η Βουλή των Αντιπροσώπων για να μπορέσει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να ολοκληρώσει το εναρμονιστικό της έργο, δήλωσε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Λέοπολντ Μάουρερ.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Μάουρερ είπε ότι η συνολική έκθεση προόδου της Κύπρου που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, θα είναι πολύ θετική και η Κύπρος θα έχει ξανά την πρωτιά, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι εναρμονιστικοί νόμοι ετοιμαστούν σωστά και ψηφιστούν έγκαιρα.

    Από την πλευρά του ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου

    [23] (Κ) Ενδιάμεση αναθεώρηση ΚΑΠ - Αποφάσεις

    Η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που αποφασίσθηκε σήμερα το πρωϊ στο Λουξεμβούργο από τους Υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιφέρει ριζικές αλλαγές σε κοινοτικό επίπεδο, πολλές από τις οποίες δέχθηκαν τις επικρίσεις των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών αγροτικών οργανώσεων.

    Η σημαντικότερη απόφαση που αλλάζει και τη φιλοσοφία της ΚΑΠ αφορά την αποσύνδεση της κοινοτικής ενίσχυσης από την παραγωγή. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα εισπράτουν μια ενιαία κοινοτική ενίσχυση, βασισμένη στην ιστορική περίοδο αναφοράς 2000-2002, ενώ θα μπορούν να παράγουν τα προϊόντα που επιθυμούν σε οποιεσδήποτε ποσότητες.

    Η αποδέσμευση αυτή έχει και θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία. Θετικό είναι η «απελευθέρωση» του παραγωγού, ο οποίος δεν θα ελέγχεται πλέον από την Κοινότητα, ούτε θα υπόκειται σε περιορισμούς και σε ποινές σε περίπτωση υπέρβασης της παραγωγής. Αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει ο συντονισμός της παραγωγής από τις Βρυξέλλες, ο οποίος είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε περιόδους αναταραχής της αγοράς.

    Η απόφαση προβλέπει μια ασφαλιστική δικλείδα, αφού επιτρέπει στα κράτη μέλη να διατηρήσουν το σημερινό σύστημα, δηλαδή τη σύνδεση της κοινοτικής ενίσχυσης με την παραγωγή, σε περιοχές «προβληματικές», όπου υπάρχει κίνδυνος σημαντικών αλλαγών στις καλλιέργειες ή και εγκατάλλειψης της υπαίθρου.

    Η δεύτερη σημαντική απόφαση, που δεν αφορά όμως τις 10 υπό ένταξη χώρες περιλαμβανομένης της Κύπρου, προβλέπει τη μείωση του ποσού των κοινοτικών ενισχύσεων, ενώ τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν σε προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου (ενίσχυση νέων αγροτών, οικολογική γεωργία, κλπ).

    Για τα μεσογειακά προϊόντα, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα αναθεώρηση, το Συμβούλιο Υπουργών εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει το φθινόπωρο ανακοίνωση για τη μεταρρύθμιση των κοινών οργανώσεων αγοράς ελαιολάδου, καπνού και βάμβακος και στη συνέχεια θα υποβάλει νομοθετικές προτάσεις. Η μεταρρύθμιση των προϊόντων αυτών θα βασιστεί στους στόχους και τη φιλοσοφία της τρέχουσας μεταρρύθμισης, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στα επιμέρους προϊόντα, αρνητικές είναι οι αποφάσεις για το σκληρό σιτάρι, αφού μειώνεται η ενίσχυση, για το ρύζι όπου μειώνεται η τιμή παρέμβασης.

    Βασικά στοιχεία

    ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ

    -Αφορά τα σιτηρά, το βόειο και αιγοπρόβειο τομέα και τα γαλακτομικά, ενώ θα επεκταθεί και στα αμιγώς μεσογειακά όπως ο καπνός, το βαμβάκι και το ελαιόλαδο,

    -αποδεσμεύεται η χορήγηση ενισχύσεων από την πραγματοποιούμενη παραγωγή, που σημαίνει ότι ο παραγωγός θα εισπράτει μια ενιαία κοινοτική ενίσχυση ανεξάρτητη από το προϊόν και την ποσότητα που παράγει,

    -ορισμένες προβληματικές περιοχές μπορεί να διατηρήσουν το παλαιό συνδεδεμένο καθεστώς για μια σειρά τομείς και στα εξής ποσοστά: αιγοπρόβειος τομέας μέχρι 50%, θηλάζουσες αγελάδες μέχρι 100%, αροτραίες καλλιέργειες μέχρι 25% της συνολικής ενίσχυσης. Το συνολικό ανώτατο ποσοστό των εκτάσεων που μπορούν να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς στον τομέα των σιτηρών δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 25% επί του συνόλου.

    ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

    -Από το 2005 θα χορηγούνται από την Κοινότητα με βάση την ιστορική περίοδο αναφοράς 2000-2002 και δεν θα συνδέονται με την καλλιεργήσιμη έκταση,

    -για τους παραγωγούς που εισπράτουν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ η μείωση των ενισχύσεων θα εξελιχθεί ως εξής: 3% το 2005, 4% το 2006, 5% το 2007, 5% το 2008 έως το 2013 που θα ολοκληρωθεί η επόμενη δημοσιονομική περίοδο. Σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση των δαπανών του Γεωργικού Ταμείου, η μείωση της ενίσχυσης θα είναι μεγαλύτερη ώστε να τηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία,

    -η μείωση της ενίσχυσης δεν αφορά τους παραγωγούς των 10 υπό ένταξη χωρών,

    -το ύψος των ενισχύσεων δεν θα μειωθεί για τους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους που εισπράτουν από την Κοινότητα μέχρι 5.000 ευρώ ετησίως,

    ΣΙΤΗΡΑ

    -η τιμή παρέμβασης παραμένει στα σημερινά επίπεδα, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε μείωση της τάξης του 5%,

    - οι μηναίες προσαυξήσεις για την κάλυψη των αποθηκεύτρων μειώνονται κατά 50% ,

    -καταργείται η παρέμβαση για τη σίκαλη,

    -η ειδική ενίσχυση για το σκληρό σιτάρι στις παραδοσιακές περιοχές (το σύνολο της ελληνικής επικράτειας) θα χορηγείται ανεξάρτητα από την παραγωγή, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούν να διατηρήσουν την εξάρτηση της βοήθειας από την παραγωγή για το 40% των εκτάσεων. Η ειδική ενίσχυση θα μειωθεί τα 3 επόμενα χρόνια και θα κυμανθεί ως εξής: 304,25 ευρώ/εκτάριο το 2004, 290,9 ευρώ/εκτάριο το 2005, 285 ευρώ/εκτάριο το 2004,

    -προβλέπεται μια συμπληρωματική βοήθεια ύψους 40 ευρώ/τόνο ετησίως για το σκληρό σιτάρι εξαιρετικής ποιότητας μέσα στα όρια της μέγιστης εγγυημένης παραγωγής,

    ΠΡΩΤΕΙΝΟΥΧΑ

    -διατηρείται η σημερινή κοινοτική βοήθεια των 9,5 ευρώ/τόνο ετησίως, αλλά θα υπολογίζεται πλέον με βάση την έκταση και θα ανέρχεται σε 55,57 ευρώ/εκτάριο για μια μέγιστη εγγυημένη επιφάνειας της τάξης των 1,4 εκατ. εκταρίων στο σύνολο της Κοινότητας,

    ΡΥΖΙ

    -μειώνεται από 298,23 ευρώ/τόνο σε 150 ευρώ/τόνο η τιμή παρέμβασης για το ρύζι paddy, ενώ η προσφυγή στην κοινοτική παρέμβαση θα περιορίζεται στους 75.000 τόνους ετησίως,

    -η άμεση ενίσχυση των 52 ευρώ/τόνο που χορηγείται σήμερα αυξάνεται στα 177 ευρώ/τόνο μέσα στα όρια της μέγιστης εγγυημένης παραγωγής,

    ΓΑΛΑ-ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

    -προτείνεται η μείωση κατά 25% της τιμής παρέμβασης στο βούτυρο με την εξής μορφή: 7% το 2004, 7% το 2005, 7% το 2006 και 4% το 2007%,

    -μειώνεται κατά 15% η τιμή του αποκορυφωμένου γάλακτος ως εξής: 5% το 2004, 5% το 2005 και 5% το 2006,

    -παρατείνεται μέχρι την περίοδο 2014-1015 το σημερινό σύστημα των εθνικών ποσοστώσεων παραγωγής,

    -αυξάνεται κατά 120.000 τόνους η μέγιστη εγγυημένη ποσότητα παραγωγής της Ελλάδας

    ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ

    -Εισάγεται μια ενιαία βοήθεια ύψους 120,75 ευρώ/εκτάριο για μέγιστη επιφάνεια 80.000 εκταρίων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

    -η ενιαία άμεση κοινοτική ενίσχυση πρόκειται να καθορισθεί από το Συμβούλιο Υπουργών με βάση τις σημερινές εγγυημένες ποσότητες, ενώ η βοήθεια στη μεταποίηση καθορίζεται σε 33 ευρώ/τόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [24] (Κ) Ολομέλεια - Χριστόφιας - Εναρμόνιση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, πριν η Ολομέλεια της Βουλής εισέλθει στη νομοθετική εργασία, διαμήνυσε ''προς όλους τους αποδέκτες'' ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι και ποτέ δεν ήταν εμπόδιο για την έγκριση των νομοσχεδίων που κατατίθενται ενώπιον της έγκαιρα.

    [25] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Ευθυμίου

    Το θέμα της διεύρυνσης του μνημονίου συνεργασίας που υπάρχει στον τομέα της παιδείας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και το θέμα της 7ης Συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργείων Παιδείας που αρχίζει αύριο στη Λευκωσία, ήταν το αντικείμενο σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Πέτρου Ευθυμίου.

    [26] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρκοινοβουλίου - Λυσσαρίδης

    Αναφορά στο Κυπριακό, γίνεται σε πρόταση ψηφίσματος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Σημαντική συμβολή στην αναφορά αυτή είχε η παρέμβαση του Επίτιμου Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσαρίδη, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στις Βρυξέλλες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 26 June 2003 - 17:49:23 UTC