Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ανωμερίτης - Καζαμίας - Ναυτιλιακά - Συμφωνία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανικό Κοινοβούλιο
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεσανατολικό
  • [05] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Ναυτιλία - Συμφωνία (1)
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Στροβίλια - Ηλεκτρικό ρεύμα
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Υπογραφή Συμφωνίας - Ναυτιλία - Κύπρος - Ελλάδα
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ΑΧΕΠΑ
  • [14] (Κ) Σημίτης - Πρόντι - Ευρωβουλή
  • [15] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Γκρόσμαν - Κυπριακό
  • [16] (Κ) ΗΠΑ - Λάρσον - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [17] (Κ) Ευρκοινοβούλιο - Κυπριακό - Τουρκία

  • [01] (Κ) Ανωμερίτης - Καζαμίας - Ναυτιλιακά - Συμφωνία

    Με την υπογραφή της πρώτης ναυτιλιακής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, δύο χωρών που διαπρέπουν στο παγκόσμιο σκηνικό των θαλάσσιων μεταφορών και έχουν μεγάλα κοινά συμφέροντα στο χώρο αυτό, θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για το μέλλον της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Γιώργος Ανωμερίτης.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο χθεσινός διορισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και οι αντιδράσεις που προκάλεσε κυρίως από το Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι το κύριο θέμα που απασχολεί σήμερα τις εφημερίδες της Λευκωσίας. Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι οι διεργασίες για αποτροπή της σύγκρουσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και η καταγγελία του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χριστόδουλου Ταραμουντά για δικηγόρους που αναλαμβάνουν υποθέσεις προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Τουρκίας, ζητώντας ως αμοιβή τη λήψη ποσοστού επί των χρηματικών αποζημιώσεων που θα εισπράξουν οι πελάτες τους.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αλαλούμ και οργή για την ΕΔΥ'' γράφει ότι ''πρωτοφανές αλαλούμ προκάλεσε ο χθεσινός διορισμός των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αφού έγινε κατορθωτό να προκληθεί οργή στο ΔΗΣΥ για το διορισμό του Σ. Χατζηγιάννη, έντονη δυσαρέσκεια στο ΔΗΚΟ για τον διορισμό του Α. Κενεβέζου, έντονη δυσαρέσκεια στο ΚΣ ΕΔΕΚ για το μη διορισμό της Μ. Θρασυβούλου, ενόχληση στο ΑΚΕΛ για την επιλογή Χατζηγιάννη, ενώ αποκορύφωμα ήταν και η συμπερίληψη λάθος προσώπου στην πρώτη ανακοίνωση''. Αλλού γράφει ότι με την τοποθέτηση των κοινωνικών εταίρων σε νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας, πέφτει σήμερα η αυλαία των προσπαθειών του Ιάκωβου Κεραυνού για αποτροπή της σύγκρουσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αγνόησε τους πάντες το Τάσσος'' γράφει ότι ''με πλήρη παραγνώριση των κομμάτων που τον εξέλεξαν στον προεδρικό θώκο και κυρίως του ΔΗΚΟ και με πρόκληση προς το ΔΗΣΥ, ενήργησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο θέμα του διορισμού των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Οι διορισμοί αποτελούν καθαρή επιλογή του Προέδρου Παπαδόπουλου, γεγονός που προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις κυρίως μεταξύ των στελεχών του ΔΗΚΟ, καθώς είναι εμφανές ότι ο Πρόεδρος προχωρεί στη δημιουργία ομάδων προσωπικών του φίλων που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή και αγνοεί παντελώς το κόμμα''. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγεται πειθαρχική έρευνα εναντίον τριών μελών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Λεμεσού, ύστερα από κατηγορίες ότι παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε αλλοδαπή, ενώ υπήρχαν σοβαροί λόγοι για μη ικανοποίηση του αιτήματός της για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Πληρώνουμε δύο και παίρνουμε ένα'' γράφει ότι ''σε διπλάσια σχεδόν τιμή απ' ότι ο μέσος Ευρωπαίος, αγοράζει ο Κύπριος καταναλωτής το αυτοκίνητό του. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα της εφημερίδας, συνυπολογίζοντας την αγοραστική δύναμη των κατοίκων του κάθε κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για ένα μέσο οικογενειακό αυτοκίνητο κάτω των 16 ίππων, ο Κύπριος πληρώνει 62% περισσότερα από ότι ο Ευρωπαίος, ενώ για ένα αυτοκίνητο 'πολυτελείας', όπως θεωρούνται τα μεγαλύτερου κυβισμού, πληρώνει 113% περισσότερα''. Αλλού γράφει ότι σημαντικές τροποποιήσεις που τον καθιστούν πιο εκτρωματικό περιλαμβάνει ο λεγόμενος ''νόμος'' του ψευδοκράτους για τη σύσταση ''επιτροπής αποζημιώσεων ακίνητης περιουσίας Ελληνοκυπρίων''.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ πιέζουν Εθνική Φρουρά'' γράφει ότι ''οι ΗΠΑ πιέζουν τις κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας να αποσύρουν από την Κύπρο τον αμερικανικό οπλισμό, που προμηθεύτηκε η Εθνική Φρουρά από την Ελλάδα και αφορά κυρίως άρματα μάχης Μ48 Α5 (Μολφ), αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 και 175 χιλιοστών καθώς και εκείνα των οκτώμισι ιντζών. Οι πιέσεις των ΗΠΑ είχαν αρχίσει από το περασμένο Φθινόπωρο και κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Σε πρώτη φάση οι Αμερικανοί στράφηκαν προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τη Λευκωσία, μέσω των πρεσβειών τους''. Αλλού γράφει ότι με πετρελαιοειδή που εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των λουομένων, αφού είναι δυνατή η ανάφλεξή τους ανά πάσα στιγμή, γέμισε το υπέδαφος της παραλίας της περιοχής των πρώην αποθηκών Θεοδοσίου στη Λεμεσό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Τινάζονται οι γέφυρες'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο διορισμός της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο προκαλεί ρήξη στις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ως ''αιτία πολέμου'' την επιλογή του πρώην Βουλευτή και Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Σοφοκλή Χατζηγιάννη ως μέλους της ΕΔΥ. Αλλού γράφει για τις χθεσινές καταγγελίες που έκανε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χριστόδουλος Ταραμουντάς για δικηγόρους οι οποίοι αναλαμβάνουν υποθέσεις προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Τουρκίας, "ζητώντας ως αμοιβή τη λήψη ποσοστού επί των χρηματικών αποζημιώσεων που θα εισπράξουν οι πελάτες τους". Η υπόθεση αυτή τέθηκε υπόψη της Γενικής Εισαγγελίας, όπως και δεύτερη καταγγελία του κ. Ταραμουντά "για εμπλοκή λειτουργού της Εισαγγελίας στην ίδια υπόθεση".

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο '' 'Καύσωνας' στην ξενοδοχειακή'', ότι πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας κρίσιμη συνάντηση εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνό για επίλυση της μεταξύ τους εργασιακής διαφοράς και για την αποφυγή του ενδεχομένου απεργιακών κινητοποιήσεων. Αλλη είδηση είναι η σύγκληση εντός των προσεχών ημερών τετραμελούς υπουργικής επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει για την προώθηση νέων έργων στις περιοχές Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου που γειτνιάζουν με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Τα έργα αυτά είναι αξίας 17 εκατομμυρίων λιρών και εντάσσονται στο πενταετές σχέδιο ανάπτυξης 2000 - 2004.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανικό Κοινοβούλιο

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεσανατολικό

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, καλωσόρισε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη βόρεια Γάζα και τη Βηθλεέμ και ανάληψη της ευθύνης για τις περιοχές αυτές από τις παλαιστινιακές Αρχές.

    [05] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Ναυτιλία - Συμφωνία (1)

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Στροβίλια - Ηλεκτρικό ρεύμα

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,64  (-0,40)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    162.561
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     90.998    349,16  ( 0,05)
    FTSE Med 100 **                             5.324,17  ( 0,74)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     17.798    101,67  ( 0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      3.464     72,32  (-0,89)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.198     14,39  (-2,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.798     54,27  (-1,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     26.216     84,77  (-3,73)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.336     17,70  (-0,45)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.282     64,85  (-2,11)
    Ετ. Πληροφορικής              £        779      2,73  ( 0,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     26.992     13,44  ( 0,90)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        368     12,14 (  6,03)
    Ξενοδοχεία                    £      6.483     40,56  (-0,93)
    Αλλες Εταιρείες               £     33.196     77,06  (-0,54)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Υπογραφή Συμφωνίας - Ναυτιλία - Κύπρος - Ελλάδα

    Με την Ελλάδα να κατέχει την τέταρτη θέση και την Κύπρο την έκτη στο διεθνές νηολόγιο, οι δύο χώρες έχουν περισσότερο από το 50% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυριαρχούν στις μεταφορές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει συμφωνία συνεργασίας για θέματα έρευνας και διάσωσης.

    Μιλώντας ύστερα από την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για συνεργασία σε θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας, η πρώτη στην ιστορία των δύο χωρών, ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι οι ''δύο μεγάλες δυνάμεις'', όπως αποκάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο, στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας θα κυριαρχούν στην ενωμένη Ευρώπη, προσθέτοντας πως το 90% των μεταφορών από και προς την Ευρώπη και το 41% των ενδομεταφορών γίνονται με πλοία.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/7/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6999            1,7100
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9660            1,9777
    Λίρα Αγγλίας                     1,1846            1,1917
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     235,2494        237,1313
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9112          2,9344
    Δολάριο Καναδά                     2,6491          2,6702
    Κορώνα Δανίας                     12,6327         12,7337
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1472         14,2603
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6522         15,7774
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6478          2,6689
    

    [11] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος

    Το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στην Κύπρο τον Μάιο ήταν 4,3% επί του ενεργού πληθυσμού, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο. Η Κύπρος κατέχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των εντασσομένων χωρών και την τρίτη καλύτερη σε επίπεδο "25" κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τα επίπεδα ανεργίας.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση του Ιουλίου με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διολισθαίνει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1996, χρονιά της επίσημης λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,4%, κλείνοντας στις 84,64 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 162 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ΑΧΕΠΑ

    Νέα προσέγγιση στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού θα επιφέρει η απομάκρυνση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες για διευθέτηση του προβλήματος, εκτιμά ο Υπατος Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Τζέιμς Δημητρίου, ο οποίος επικεφαλής 11μελούς αντιπροσωπείας έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη συνάντηση μίας περίπου ώρας, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την πορεία των τριών έργων που έχει αναλάβει η ΑΧΕΠΑ Κύπρου.

    [14] (Κ) Σημίτης - Πρόντι - Ευρωβουλή

    [15] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Γκρόσμαν - Κυπριακό

    [16] (Κ) ΗΠΑ - Λάρσον - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

    [17] (Κ) Ευρκοινοβούλιο - Κυπριακό - Τουρκία

    Η προώθηση της ένταξιακής πορείας της Τουρκίας προϋποθέτει την εκπλήρωση από την πλευρά της Αγκυρας των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά και την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό υπογράμμισε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολλανδός εισηγητής για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαίκή Ενωση Αρι Οστλάντερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 1 July 2003 - 17:49:15 UTC