Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ερντογάν - Πρόταση Ντενκτάς
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ομήρου - Ντενκτάς - ΜΟΕ
  • [04] (Κ) Λονδίνο - Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ντενκτάς - ΜΟΕ
  • [06] (Κ) Ιταλική Προεδρία ΕΕ - Δικοινοτική παράσταση θεάτρου
  • [07] (Κ) Μακσέιν - ΜΟΕ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Οικολόγοι - Επιστολή Ντενκτάς - ΜΟΕ

  • [01] (Κ) Ερντογάν - Πρόταση Ντενκτάς

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει πως οι Τ/Κ είναι έτοιμοι να δώσουν στους Ε/Κ την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου κάτω από τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, με αντάλλαγμα το άνοιγμα του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας για κοινή χρήση και από τις δύο κοινότητες.

    ''Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως'' την πρόταση του κ. Ντενκτάς, ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό Καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την οποία επαναφέρει προς συζήτηση τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η γραπτή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου σε σχέση με την πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλεται επίσης ο θόρυβος που ξέσπασε αναφορικά με την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων της ΕΦ, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια και η δήλωση της Υπουργού Υγείας Κωνταντίας Ακκελλίδου αναφορικά με το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Νέο τέχνασμα από Ντενκτάς και Αγκυρα'' γράφει πως ξαφνικά ο Ραούφ Ντενκτάς επανέφερε το ''πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης'' του Μπούτρος Γκάλι του 1993. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε πως '' η πρόταση για επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας είναι μέρος της γνωστής του τακτικής (του Ντενκτάς) για διατήρηση του κατοχικού καθεστώτος και εγκαθίδρυση ' σχέσεων καλής γειτονίας'", συγκαλώντας για την προσεχή Δευτέρα Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανακοίνωσε χθες πως τα επιτόκια διατηρούνται τα ίδια για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη.

    "Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επίθεση εναντίον της Αμυνας'' γράφει ότι ''συνδυασμένη επίθεση εναντίον της αμυντικής θωράκισης του τόπου εξαπέλυσαν πολιτικοί και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με καταφανέστατο στόχο να τερματισθεί η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς για να μην επηρεασθεί δήθεν, το ήπιο κλίμα στις σχέσεις μας με τους Τ/Κ". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κινδύνους για την αλιεία και το θαλάσσιο οικοσύστημα εγκυμονεί η εισβολή και ταχεία ανάπτυξη τροπικού υποθαλάσσιου φυτού στα νερά της Κύπρου ενώ την ίδια στιγμή ένα άλλο φύκι που έχει χαρακτηριστεί ''φύκι δολοφόνος'' έχει φθάσει μέχρι την Ιταλία και απειλεί τη Μεσόγειο και βεβαίως την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο '' ' Δέσμη Ιδεών' Ραούφ Ντενκτάς !'' γράφει ότι σε μια νέα κίνηση εντυπωσιασμού προέβη χθες ο Ραούφ Ντενκτάς επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ξεχασμένα ΜΟΕ του 1993 και προτείνοντας την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας αφήνοντας να νοηθεί ότι δέχεται να επιστρέψει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στέλλονται λανθασμένα μηνύματα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναβάθμιση οπλικών συστημάτων της ΕΦ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αναγνώριση μέσω ΜΟΕ'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ζητεί διάλογο επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του 1994. Ως αρχή του πλαισίου αυτής της διαδικασίας, ο κατοχικός ηγέτης δηλώνει έτοιμος να ''μεταβιβάσει'' τη διοίκηση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας παρουσιάζοντας μελέτη για την αποσυμφόρηση των δρόμων, αρχής γενομένης από τη Λευκωσία, είπε ότι οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και 10% κάτι που αναμένεται να τερματίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''ΜΟΕ από το παρελθόν'' γράφει ότι την τακτική των πρωτοβουλιών οι οποίες αποσκοπούν στο να παρακάμψουν την ουσία του Κυπριακού και ειδικότερα το σχέδιο Ανάν, συνεχίζουν οι Τούρκοι επαναφέροντας στο προσκήνιο το πακέτο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης του 1993 - 1994 του τότε ΓΓ Μπούτρος Γκάλι. Αλλού γράφει πως με μέτρα προς διάφορες κατευθύνσεις αλλά και με πιο δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας θα απαντήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης στα τρία είδη εγκληματικότητας που φαίνεται να προσλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, που είναι οι φόνοι και απόπειρες, τα ναρκωτικά και η πορνεία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αμεση αντίδραση'' γράφει ότι στο νέο πυροτέχνημα Ντενκτάς για επαναφορά των ΜΟΕ, άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος υπενθύμισε στον κατοχικό ηγέτη πως τα ΜΟΕ τα οποία είχαν συζητηθεί το 1993 - 94 είχαν ναυαγήσει λόγω της εμμονής του Τ/Κ ηγέτη να αναγνωριστεί χωριστή κρατική οντότητα και κυριαρχία στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο 19ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είπε πως γνωρίζουμε ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος της πατρίδας μας αλλά η λύση του Κυπριακού πρέπει να πληροί εκείνες τις προδιαγραφές και να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Τάκης Χ''Δημητρίου εξέφρασε χθες την απελπισία του για το γεγονός ότι η θέση του Εκπροσώπου της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση των μέτρων στήριξης της ΕΕ προς τους Τ/Κ, ήταν άδεια. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντία Ακκελίδου δήλωσε χθες ότι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα λειτουργήσει στο τέλος του 2004 ή στις αρχές του 2005 το αργότερο.

    [03] (Κ) Ομήρου - Ντενκτάς - ΜΟΕ

    ''Ξαναζεσταμένο φαγητό'' μας σερβίρει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με την επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα επί μέρους ΜΟΕ.

    [04] (Κ) Λονδίνο - Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις καταδίκης

    Με μεγάλη πορεία στο κεντρικό Λονδίνο κορυφώνονται αύριο οι αντικατοχικές εκδηλώσεις της ομογένειας στη Βρετανία τις οποίες διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ντενκτάς - ΜΟΕ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με την επαναφορά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ''επιδιώκει τη δημιουργία μιας διεθνούς κοινής γνώμης η οποία να θεωρεί ότι με τα μέτρα που εξαγγέλλει μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες καλής γειτονιάς μεταξύ των λαών δυο κρατών''.

    Η μέθοδος αυτή του κατοχικού ηγέτη, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ''θεωρείται οπωσδήποτε απαράδεκτη αλλά και μια μέθοδος σαλαμιού γιατί όπως παρακολουθούμε το ένα μέτρο ακολουθεί το άλλο''.

    [06] (Κ) Ιταλική Προεδρία ΕΕ - Δικοινοτική παράσταση θεάτρου

    Με σκηνικό ένα μισογκρεμισμένο σπίτι με έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης και της φθοράς του χρόνου, παρά το οδόφραγμα Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, Ε/Κ και Τ/Κ ηθοποιοί, με πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, παρουσίασαν χθες βράδυ στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, το έργο του βραβευμένου με όσκαρ λογοτεχνίας (1934) Λουίτζι Πιραντέλο ''The Fable of the Changed Son''.

    [07] (Κ) Μακσέιν - ΜΟΕ - Κυπριακό

    Τα ΜΟΕ δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο στη βάση του σχεδίου των ΗΕ, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, απαντώντας σε ερώτηση του Βρετανού Βουλευτή Μπόμπ Σπίνκ στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το θέμα του ανοίγματος του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Ο κ. Μακσέιν είπε πως πρόκειται για ''ένα θέμα για συζήτηση από τις δυο πλευρές μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθησαν ως απάντηση στη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση''.

    ''Καλωσορίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων που έχουν δείξει ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά'', πρόσθεσε ο Βρετανός Υφυπουργός.

    [08] (Κ) Οικολόγοι - Επιστολή Ντενκτάς - ΜΟΕ

    Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στις επιστολές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εκτιμά το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, προσθέτοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια του κ. Ντενκτάς να μείνει μακριά από τις συνομιλίες για μια οριστική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 12 July 2003 - 17:49:08 UTC