Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - 20η Ιουλίου 1974
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Νέο Λιμάνι Λεμεσού - Πλοίο της Ειρήνης - Εκδήλωση - 20 Ιουλίου
  • [05] (Κ) Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Πρωτοπορίας - EDS
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [07] (K) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Ντενκτάς - Αμμόχωστος
  • [08] (Κ) Επαλξη - Επέτειος εισβολής
  • [09] (Κ) Φίλιπ Κρίστοφερ - Επέτειος εισβολής
  • [10] (Κ) Βρετανοί Βουλευτές - Κύπρος - Σχέδιο ψηφίσματος
  • [11] (Κ) 20 Ιουλίου - Μνημόσυνα
  • [12] (Κ) Ιακώβου - Βρυξέλλες
  • [13] (Κ) ΑΔΗΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [14] (Κ) Σημίτης - Παπανδρέου - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [15] (Κ) Κώστας Λεοντίου - Υπατος Αρμοστής - Πρετόρια
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [19] (Κ) Αυστραλία - Ειδικός Απεσταλμένος - Ανανέωση
  • [20] (Κ) Νέα Δημοκρατία - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [21] (Κ) ΚΕΑ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Προϋπολογισμός - Κύπρος
  • [23] (Κ) Κατεχόμενα - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Πρόγραμμα
  • [24] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιστολή Προέδρου - ΓΓ ΟΗΕ
  • [25] (Κ) Μαγκριώτης - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [26] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Προέδρου Δημοκρατίας στο ΓΓ του ΟΗΕ
  • [27] (Κ) ΝΕΟΣ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκαίνια αθλητικού κέντρου

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό

    Το Σχέδιο Ανάν είναι η μόνη βάση για διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν οποιοδήποτε άλλο σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού από αυτό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Μπάουτσερ σχολίασε: «Eχουμε πει επανειλημμένως ότι πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν είναι ο τρόπος για να κάνουμε πρόοδο σε αυτό το ζήτημα".

    [02] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - 20η Ιουλίου 1974

    Η 20η Ιουλίου ''επαναφέρει τις μνήμες της εισβολής και κατοχής, με τους χιλιάδες πρόσφυγες, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους νεκρούς μας ήρωες'', αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες, προσθέτοντας ότι ''μόνο με μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ενιαίο κράτος ενταγμένο στην ενιαία Ευρώπη μπορούν να αρθούν τα αποτελέσματα της κατοχής και να προστατευθεί η Κυπριακή Δημοκρατία''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ψεσινό παλλαϊκό συλλαλητήριο για καταδίκη των μαύρων επετείων στο οποίο μίλησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι αρχηγοί των κομμάτων που το διοργάνωσαν, η εκδήλωση του ΔΗΣΥ στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, η απαντητική επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου προς το ΓΓ του ΟΗΕ για την ''πρόταση'' Ντενκτάς για επιστροφή στα ΜΟΕ και οι προσπάθειες των ΗΠΑ στο Κυπριακό και οι δηλώσεις Γουέστον για αμοιβαίες τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Καλούν να μην ακούμε τον Πρόεδρο» γράφει πως τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής καλούν όλους να μην δώσουν σημασία στην ομιλία του Προέδρου προχθές αλλά να περιοριστούν στη θέση του ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει πως δεν συνιστά πρωτοβουλία η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει, αλλά αντίθετα, συνιστά αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. Αλλού γράφει πως ο ΔΗΣΥ, ο οποίος απείχε από το παγκομματικό συλλαλητήριο καταδίκης των μαύρων επετείων χθες βράδυ, απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του πραξικοπήματος και της εισβολής σε μια τελετή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Στο ηλεκτρονικό σφυρί οι περιουσίες μας'' και γράφει ότι μέσω της ιστοσελίδας αμερικανικής εταιρείας δημοπρασιών βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί και σπίτια, διαμερίσματα και γη στα κατεχόμενα, με τους πωλητές να υπόσχονται πως ακόμη και αν το Κυπριακό λυθεί οι αγοραστές δεν πρόκειται να τα χάσουν. Αλλού γράφει ότι εξαιτίας του ''πεπαλαιωμένου νομικού συστήματος της Κύπρου'' που απεκάλυψε χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, στην Κύπρο θεωρείται σοβαρότερο αδίκημα, με βάση τον ποινικό κώδικα, η κλοπή βοδιού παρά η ληστεία τράπεζας και τιμωρείται με σοβαρότερο αδίκημα.

    Ο «Πολίτης» με τίτλο «Τράπεζα ζωής φυλάσσει αρχέγονα κύτταρα» γράφει πως εδώ και τρεις μήνες ιδιωτική τράπεζα φύλαξης αρχέγονων κυττάρων λειτουργεί στην Κύπρο, χωρίς όμως οι υπηρεσίες της να έχουν περάσει από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Βιοηθικής. Τα αρχέγονα αυτά κύτταρα συλλέγονται λίγα λεπτά μετά τη γέννα και προορίζονται για μεταμοσχεύσεις κατά ανίατων ασθενειών. Αλλού γράφει πως "δεύτερο χαστούκι" στην Τουρκία έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το οποίο απέρριψε ένστασή της στην υπόθεση του Τ/Κ γιατρού Αχμέτ Τζαβίτ, στον οποίο απαγορεύτηκε 122 φορές αίτημα για μετάβαση στις ελεύθερες περιοχές. Η Τουρκία καλείται τώρα από το ΕΔΑΔ να καταβάλει 20.000 ευρώ αποζημίωση.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Τι απαντά ο Τάσσος στον Ντενκτάς'' γράφει ότι στην επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνεται στις ευθύνες που ανήκουν στην τουρκική πλευρά και τον Τ/Κ ηγέτη για το ναυάγιο των ΜΟΕ ('93-'94) αλλά και γενικά για τη μη εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και στο ότι η λύση δεν μπορεί να εντάσσεται στη λογική των σχέσεων ''καλής γειτονίας''. Στο πρωτοσέλιδο γράφει ''την Τετάρτη αποφάσεις για Ημικρατικούς αφού οι ειλημμένες υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέβαλαν, κατά πάσα πιθανότητα, τη σύσκεψη κορυφής τη συνάντηση του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Εμπλέκουν Ελλάδα Τουρκία'' αναφέρεται στις προθέσεις της Ουάσιγκτον να εμπλέξουν εντονότερα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού την Ελλάδα και την Τουρκία και θεωρούν ότι ουσιαστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ΕΕ. Επίσης στο κύριο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλους διαβιβάζει σήμερα προς τον Κόφι Ανάν επιστολή-απάντηση στις προτάσεις Ντενκτάς για επιστροφή των ΜΟΕ που στηρίζεται σε τρεις άξονες πολιτικής. Αλλού γράφει ότι "σκληρές μάχες εκ του συστάδην" μέσω του Ιντερνετ δίδουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι στα ''ιντερνετ καφέ'' και ανταγωνίζονται για να αποδείξουν τις ικανότητες στα πολεμικά παιγνίδια.

    Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ενωμένοι θα νικήσουμε» γράφει πως το χθεσινοβραδινό παγκομματικό συλλαλητήριο καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος του πραξικοπήματος και της εισβολής μετατράπηκε σε πόλο ενότητας για ολόκληρο τον λαό. Γράφει πως στην ομιλία του στο συλλαλητήριο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν επιδέχεται ούτε παραποιήσεις ούτε παρερμηνείες η θέση της ε/κ πλευράς για το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει πως ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον απεκάλεσε το σχέδιο Ανάν ως τον τέλειο τρόπο εξεύρεσης ενός συμβιβασμού στην Κύπρο και είπε πως μπορούν να γίνουν αμοιβαίες τροποποιήσεις επί του σχεδίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Ντενκτάς: Δεν υπάρχει περίπτωση να με περιθωριοποιήσετε'' προβάλλει τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη στην εφημερίδα, ο οποίος ''κήρυξε νεκρό'' το σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας πως η λεγόμενη ''αντιπολίτευση'' των κατεχομένων που επιθυμεί την αναβίωση του σχεδίου δεν πρόκειται να καταφέρει να τον περιθωριοποιήσει στις ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση επανέλαβε χθες τη σύσταση της προς όσους προτίθενται να μεταβούν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί υπό το φως των ''εορτασμών'' στο ψευδοκράτος για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη The Cyprus Weekly με τίτλο «Στόχος η ευρωπαϊκή λύση» αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου στο χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν το πραξικόπημα και την εισβολή. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επιδίωξη μιας ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει πως τα Ηνωμένα Εθνη μελετούν αίτημα των κατοχικών αρχών για διάνοιξη ενός νέου οδοφράγματος στην περιοχή της Λεύκας, γεγονός που αντικρίζεται θετικά από την κυβέρνηση.

    [04] (Κ) Νέο Λιμάνι Λεμεσού - Πλοίο της Ειρήνης - Εκδήλωση - 20 Ιουλίου

    Δικοινοτική και διεθνής εκδήλωση ειρήνης διοργανώνεται την Κυριακή, 20 Ιουλίου, στο νέο Λιμάνι Λεμεσού από το Πλοίο της Ειρήνης και από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους ακτιβιστές της ειρήνης.

    [05] (Κ) Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Πρωτοπορίας - EDS

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [07] (K) Δήμαρχος Αμμοχώστου - Ντενκτάς - Αμμόχωστος

    Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής σε γραπτή του δήλωση με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς για την Αμμόχωστο τονίζει πως ''η Αμμόχωστος ανήκει στους κατοίκους της και σε αυτούς πρέπει να συντομότερο δυνατό να αποδοθεί''.

    [08] (Κ) Επαλξη - Επέτειος εισβολής

    [09] (Κ) Φίλιπ Κρίστοφερ - Επέτειος εισβολής

    Το Κυπριακό δεν θα λυθεί παρά μόνο όταν όλος ο λαός της Κύπρου ενωθεί και ζήσει μαζί κάτω από μια κυβέρνηση, μια σημαία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ σε μήνυμά του με αφορμή την 29η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    [10] (Κ) Βρετανοί Βουλευτές - Κύπρος - Σχέδιο ψηφίσματος

    Σχέδιο ψηφίσματος με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής κατέθεσαν τέσσερις Βρετανοί Εργατικοί βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων με το οποίο καταγγέλλουν τον Τ/Κ ηγέτη για παρεμπόδιση της λύσης του Κυπριακού και καλούν τα εμπλεκόμενα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών με στόχο τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

    Οπως σημειώνουν στο σχέδιο ψηφίσματος οι βουλευτές, Αντριου Ντίζμορ, Τομ Κοξ, Λίντα Πέρχαμ και Βάλερι Ντάβεϊ, το Κοινοβούλιο καλωσορίζει την αισιοδοξία που δημιουργείται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''να θέσει το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα ενώπιον του κυπριακού λαού''.

    [11] (Κ) 20 Ιουλίου - Μνημόσυνα

    Μνημόσυνα των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή θα γίνουν την Κυριακή, 20 Ιουλίου, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

    Στη Λευκωσία, στο μνημόσυνο που θα τελεστεί στην Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Στη Λεμεσό, το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Ποταμού Γερμασόγειας και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    Στη Λάρνακα, το μνημόσυνο θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό Ναό και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Στην Πάφο, το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) Ιακώβου - Βρυξέλλες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί στις 9 το πρωί την ερχόμενη Κυριακή για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [13] (Κ) ΑΔΗΚ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) καταδικάζει με ''αποτροπιασμό τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον ξεριζωμό, τη βίαιη καταβολή της δημογραφίας της Κύπρου και την καταπάτηση κάθε αρχής δικαίου, ηθικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού από τον τούρκο εισβολέα''.

    [14] (Κ) Σημίτης - Παπανδρέου - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα επόμενα βήματα στα δύο αυτά θέματα συζήτησαν σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [15] (Κ) Κώστας Λεοντίου - Υπατος Αρμοστής - Πρετόρια

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/7/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6976            1,7077
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9009            1,9123
    Λίρα Αγγλίας                     1,1915            1,1986
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,0728        227,8813
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9312          2,9546
    Δολάριο Καναδά                     2,6598          2,6810
    Κορώνα Δανίας                     12,6038         12,7046
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1644         14,2777
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6405         15,7656
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6047          2,6255
    

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,05 ( 0,81)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    376.512
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    265.145    351,37  ( 2,12)
    FTSE Med 100 **                             5.565,75  (-0,45)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    230.431    101,84  ( 1,20)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.738     73,43  (-0,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        469     14,23  (-0,70)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.704     54,97  ( 0,33)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.427     85,51  ( 0,97)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.379     18,17  ( 0,66)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     15.213     67,81  (-0,57)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.088      2,67  ( 1,14)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.527     13,56  ( 1,88)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         75     12,00  (-3,07)
    Ξενοδοχεία                    £      2.584     39,50  ( 0,43)
    Αλλες Εταιρείες               £     42.433     76,80  ( 1,04)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Σε ανοδική τροχιά ώθησαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις ζημιές που κατέγραψε στην προηγούμενη συνάντηση. Με κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,81%, κλείνοντας στις 85,05 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών, αν και αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 376 χιλιάδων λιρών.

    [19] (Κ) Αυστραλία - Ειδικός Απεσταλμένος - Ανανέωση

    Ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών Alexander Downer, με χθεσινή ανακοίνωσή του,γνωστοποιεί την ανανέωση της θητείας του Jim Short, ως Ειδικού Απεσταλμένου της Αυστραλίας για το Κυπριακό.

    [20] (Κ) Νέα Δημοκρατία - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αναφέρει ότι ''συμπληρώνονται φέτος είκοσι εννέα χρόνια παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, περιφρόνησης των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, προσβολής θεμελιωδών κανόνων, αρχών και αξιών που πρέπει να διέπουν τις διεθνείς σχέσεις''.

    ''Ομως, όλο αυτό το χρονικό της στείρας αδιαλλαξίας και της

    [21] (Κ) ΚΕΑ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η συμπλήρωση 29 χρόνων από την βάρβαρη τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974, ''δεν είναι απλώς μια ακόμη μαύρη επέτειος, είναι το μαχαίρι που στριφογυρνάει στην πληγή για σχεδόν 30 χρόνια'' και δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν αποχωρήσει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης και έποικος.

    [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Προϋπολογισμός - Κύπρος

    Ιδιαίτερα ευνοϊκό είναι το πρόγραμμα συμμετοχής της Κύπρου στα οικονομικά της ΕΕ, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), στην οποία συμμετείχε, ο κ. Κυπριανού είπε πως σύμφωνα με την διευθέτηση η οποία ισχύει επίσης για την Μάλτα, την Σλοβενία και την Τσεχία για την τριετία, 2004, 2005 και 2006, η Κύπρος θα συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό συνολικά 424 εκ. Ευρώ.

    [23] (Κ) Κατεχόμενα - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Πρόγραμμα

    Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας που συστάθηκε πρόσφατα στα κατεχόμενα και του οποίου ηγείται ο Μουσταφά Ακκιντζί, ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα με το οποίο θα διεκδικήσει τις λεγόμενες ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    [24] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιστολή Προέδρου - ΓΓ ΟΗΕ

    Το κείμενο της απαντητικής επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όσον αφορά την πρόταση του για επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που αναμενόταν να σταλεί σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ''είναι στο πνεύμα της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [25] (Κ) Μαγκριώτης - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    [26] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Προέδρου Δημοκρατίας στο ΓΓ του ΟΗΕ

    [27] (Κ) ΝΕΟΣ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Η νεολαία του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, ΝΕΟΣ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ''το ειδεχθές πολιτικό έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία στις 20 του Ιούλη 1974, παραμένει ακόμη ατιμώρητο και τις συνέπειές του ο κυπριακός λαός (Ε/Κ και Τ/Κ) εξακολουθεί να βιώνει''.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκαίνια αθλητικού κέντρου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα πως η συμπαράσταση τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησής του για τον αθλητισμό θα είναι δεδομένη, ώστε η Κύπρος να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στο ευρωπαϊκό αθλητικό στερέωμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 18 July 2003 - 17:49:21 UTC